Új megoldás lefelé hűlő födémek szigetelésére

Új megoldás lefelé hűlő födémek szigetelésére - Knaufinsulation CLT C1 kőzetgyapot lamell

clt-c1-kőzetgyapot-lamell-garászfödém-szigeteléshez

 Kanuf Insulation Kft. kőzetgyapot termékei között megtalálhatók az úgynevezett lamella (lamell) táblák, melyek jellemzője, hogy a szálak iránya merőleges a felületükre. Ebből adódóan mind húzószilárdságuk, mind felületre merőleges szilárdságuk jóval nagyobb, mint az átlagos kőzetgyapotoké. Ezekre a tulajdonságokra alapozva vezette be a Knauf Insulation az új, CLT elnevezésű termékcsaládot, amely főleg lefelé hűlő födémek hang- és hőszigetelésére ajánlott.


garázsfödém-szigtelése-clt-c1-kőzetgyapottalA CLT termékcsalád kiváló hőszigetelő, tűzvédelmi (A1 osztály) és akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik. A kitűnő mechanikai jellemzők különösen előnyösek szélnyomásnak, illetve szélszívásnak, vagy akár állandó légmozgásnak kitett épületszerkezetek (mélygarázsok, raktárak, pincék, nyitott parkolók, egyéb hideg területek) esetében. Ezeket a tereket többnyire nem hőszigetelik és nem is fűtik, így a hideg levegő hűti a felettük elhelyezkedő fűtött tereket. E probléma elkerülésére a leghatékonyabb megoldás a lefelé hűlő födémek hőszigetelése, amellyel fűtési energia takarítható meg, ezáltal csökkennek az üzemeltetési költségek, továbbá jelentősen javul a komfortérzet a fűtetlen terek fölötti helyiségekben.


 clt-c1-szilikát-bevonatos-kőzetgyapotA beépítendő táblák egyik (CLT C1) vagy mindkét oldalára (CLT C2) gyárilag szilikátfesték bevonatot hordanak fel, ami egyrészt előnyös esztétikai megjelenést ad a felületnek, másrészt javítja a ragasztó tapadását a felülethez, egyben megkönnyíti az anyag kezelését is. Fózolt éleiknek köszönhetően a táblák optikailag elrejtik a födémek kisebb-nagyobb egyenetlenségeit, ha azok síkpontossága nem megfelelő.


clt-c1-kőzetgyapot-beépítéseHa nemcsak a hatékony hőszigetelés és tűzvédelem, hanem a szigetelt mennyezet esztétikai megjelenése is fontos, a CLT C1 lamella nyújt ideális megoldást. Gyorsan és egyszerűen beépíthető, mivel ragasztással közvetlenül a födémre rögzíthető. Az elhelyezett lamellák felületkezelése festéssel szintén gyorsan és hatékonyan végezhető. Alkalmazásuk különösen előregyártott, gerendás födémeknél előnyös, mivel nincs szükség mechanikai rögzítésre (dübelekre), így megelőzhető az üreges béléstestek ütvefúrással okozott gyakori károsodása.


Monolit födémeknél jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményez, hogy nem kell furatokat készíteni a dübelezéshez a nagy szilárdságú, kemény vasbetonban, és rögzítőelemre sincs szükség. A beépítés és rögzítés a táblák felületére felhordott cement kötőanyagú (például a kontakthomlokzatokon használt) ragasztóval végezhető. A ragasztót fogazott kenőlappal a CLT táblák teljes felületére fel kell hordani, majd azokat a födém felületére nyomva lehet elhelyezni. A táblák ragasztása – a felület mechanikai károsodásának elkerülése érdekében – óvatosan végzendő. Az egymást követő sorokat eltolt hézagokkal kell elhelyezni. Szükség esetén a termék könnyen vágható és alakítható a kívánt méretre és formára. Gondos kivitelezéssel megelőzhető a hőhídak kialakulása, illetve megoldható a födém vagy a tartószerkezet védelme a tűz károsító hatásai ellen. A táblák gondos beszabásával elkerülhető, hogy a födémfelületek egyes részei szigetelés nélkül maradjanak.


clt-c1-kőzetgyapot-lamell-ragasztásaA lefelé hűlő födém hőszigetelésére szolgáló CLT C1 vastagsága – az épületszerkezeti elemre vonatkozó követelményektől függően – általában 80–150 mm, de akár 300 mm vastagságban is beépíthető. A ragasztással kialakított látszó felületet élképzett, szilikátbevonatos táblák alkotják. A bevonatos felület csökkenti a beépítési időt, és kiváló alapfelületet kínál a közvetlenül felhordható végleges dekoratív bevonathoz. Mindez azt jelenti, hogy nincs szükség vakolat alkalmazására, erősítőháló beágyazására, a födémre könnyű, esztétikus megjelenésű szigetelés kerül. A végleges festékbevonat – az útmutatásoknak megfelelően – szórással hordható fel. Olyan festék használata javasolt, amellyel megőrizhető a szigetelőanyag porózus szerkezete, javítva ezzel a födém hangszigetelő tulajdonságait.

forrás: epitesimegoldasok.hu
 

6 thoughts on “Új megoldás lefelé hűlő födémek szigetelésére

 1. Molnár Mária

  Tisztelt Szigatech !
  4 szintes társasház első emeleti lakásának egy része alatt fűtetlen tároló helyezkedik el, sugározza a hideget, vaskeretes üvegablakkal,vasajtóval rendelkezik..
  A tároló száraz, mennyezete ép vakolatú, fehér (most már azért koszolódott).
  Szigetelni szeretnénk, kb 25 m2
  Segítséget kérnék, hogy mivel szigeteljünk, a különféle lehetőségeknek milyen anyagi vonzata lenne (ft/m2)
  Várom válaszukat.
  Köszönettel: Molnár Mária

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Mária!

   A szigeteléshez a TSM Ceramic hőszigetelő bevonatot, vagy a vakolható kőzetgyapotos rendszert tudjuk ajánlani.
   Árajánlatkérést a szigatech@gmail.com email címen tud kérni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 2. Boleman Dezső

  Tisztelt Szigatech
  Vidéki vályogházam födémszigeteléséhez kérnék tanácsot, h milyen szigetelőanyagot használjak. A lakótér felől a mennyezet stukatúr amihez nem szeretnék hozzányúlni. A padlás 80 m2 deszkázott, 3 cm vastagságban vályoggal borítva. Erre a vályogfelületre szeretnék valamilyen lépésálló, páraáteresztő, nem túl nehéz, kb 6-8 cm vastag szigetelést. Nem lenne rossz ha valamilyen hornyolt, nútolt anyag lenne h egymásba lehessen ültetni. A páraáteresztő képesség fontos lenne(építészmérnökök javasolták) a vályogfalak miatt!
  Várom tanácsukat!
  Köszönettel Boleman Dezső

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Dezső!

   A födém szigeteléséhez szálas szigetelőanyag (pl. kőzet- vagy ásványgyapot ajánlott), mérsékelt terhelhetőség eléréséhez párnafás szerkezet kialakítás szükséges mert a lépésálló termékek sem adnak terhelhető felületet önmagukban.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 3. Eszter Sándorfi

  Kedves Zsuzsanna!

  Az első szinten elhelyezkedő nappali feletti sík, betonozott padlásteret szeretnénk szigetelni, olyan anyaggal, ami , ha később beépítenénk a padlásteret laminált lappal, hasznosítható. Milyen szigetelést javasol?

  Köszönettel:

  Sándorfi Eszter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Eszter!

   A termék választás függ a kivitelezés módjától. Köztes födém esetén kőzet- vagy ásványgyapot ajánlott hangszigetelő tulajdonsága miatt is. Abban az esetben ha könnyűszerkezetes kivitelezés történik elegendő normál beltéri szálas szigetelőanyag, ha betonozással akkor lépésálló kőzetgyapot szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


4 × kettő =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>