A lábazati hőszigetelés fontossága


Az emberek jelentős része teljesen megnyugszik a külső házfal szigetelése után. De bizony a lábazatot is kell, vagy kellene hőszigetelni. Új épületek, illetve felújítás esetén megfeledkezzünk arról, hogy ha szükség van a homlokzati fal szigetelésére, akkor a lábazatot sem szabad kihagynunk. Új építésű, jól hőszigetelő, modern falazóblokkok esetében is szükséges a lábazat hőszigetelése. Hiszen jelentősen javul ez által a lábazat hőszigetelő képessége. A homlokzati szigetelés után lábazatszigetelés nélkül a fal és a lábazat csatlakozásánál a hőhíd is erőteljesebben fog jelentkezni. A csupasz betonfelület nagyon erős hőhidat jelent, s minél jobban hőszigetelt a fal, annál rosszabb lesz a lábazati részen a helyzet. Számíthatunk a nedvesség lecsapódására, penészesedésre, ami akár a padlóburkolatot is roncsolhatja. Az EPS hőszigetelést nem lábazatra találták ki. A felverődő csapadék, fagyhatás, fokozott mechanikai igénybevétel miatt könnyen elvizesedhet, megsérülhet.

XPS polisztirol lábazati hőszigetelő rendszerek


Az extrudált polisztirol hab lemez (XPS polisztirol) zárt cellaszerkezetű anyag, vízfelvétele szinte egyenlő a nullával (0,2–1,0 V%), s így kiváló hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik, kiváló mechanikai tulajdonságai sem változnak. A zártcellás XPS polisztirol nedves felületeken is megtartja hőszigetelő képességét. Az XPS szigetelő lemezeket nagy nyomási terhelhetőség és a nedvességgel szembeni ellenállás jellemzi, ezért kitűnően alkalmasak pince-, és lábazat-szigetelésére, egyidejűleg védelmet nyújt a vízszigetelést érő mechanikus károsodások ellen. A lábazat alsó 30 cm- es felületén mindig ajánlott zártcellás (XPS) lapok használata, az erősebb mechanikai hatások ellen. Az XPS zárcellás szigetelő lapok akár 3,0 m-ig is belemerülhetnek a talajvízbe. Az XPS polisztirol lapok lényegesen jobbak, mint a hagyományos expandált polisztirolhabok.

Az XPS polisztirol szigetelés a szokásos építőanyagok, és az ezekből készült keverékek nem károsítják. Tartós ultraibolya sugárzás (pl. napfény) hatására az anyag felszíne megsárgul, rideg, porló lesz.

A lábazati hőszigetelő rendszer kivitelezése hasonlóan történik, mint az EPS lapos hőszigetelés. Amennyiben járda van a házunk előtt, erre közvetlenül nem tehető a lábazati hőszigetelő rendszerünk. A zártcellás lapok, és a járda között 1 cm-es hézagot kell hagyni, melyet ragasztóhabbal töltsünk ki.

Az XPS lap előnyei: fagyálló, vízálló, mechanikai hatásoknak ellenáll.