Kőzetgyapot szigetelés - Hasznos tudnivalók

Hova jó a kőzetgyapot szigetelés?


A fűtési költségek leszorításának leghatékonyabb módja a családi ház minél nagyobb mértékű szigetelése. Elsősorban a fal, a födém, vagy a tető szigetelését jelenti, ezekre utólagosan is lehetősége van. Erre a célra elsősorban üveg-, ásványi-, kőzetgyapotot, cellulózt és gyapjút alkalmaznak. Az egyik legkeresettebb hőszigetelő anyag a kőzetgyapot.
A kőzetgyapot szálas szigetelőanyag, amelynek az alapanyaga megolvasztott, bányászott kőzet, a termék hőszigetelő képességét a szálak között lévő levegő biztosítja.
A kis testsűrűségű kőzetgyapotokat inkább magastetők, válaszfalak, födémek, és álmennyezetek hőszigetelésére, míg ezzel szemben a nagyobb sűrűségű termékeket padlók, lapostetők, homlokzatok hőszigetelésére alkalmazzák.

A kőzetgyapot lemez tulajdonságai


A kőzetgyapot termékek teljes keresztmetszetűkben víztaszítók (hidrofóbizáltak). Az alapanyag olvadáspontja nagyon magas, az "A1" NEM ÉGHETŐ kategóriába tartoznak, így egy esetleges épülettűz esetén képes megakadályozni a tűz továbbterjedését. Alkalmazhatók külterületi, és ideiglenesen használt épületek hőszigetelésére is, mivel a rovarok, madarak, rágcsálók nem tesznek kárt a szigetelőanyagban. A kőzetgyapot nem káros az egészségre, nem minősül veszélyes hulladéknak. Ezek a termékek jó hő- és hangszigetelő anyagok, illetve kiváló páraáteresztők képességgel rendelkeznek.

Tetőtér szigetelés kőzetgyapot szigeteléssel

A felhasználónak a lemezek darabolásához csak egy késre van szüksége.
A tető utólagos hőszigetelése rendszerint kétféle módon történhet, vagy a szarufák közötti, vagy/ és szarufák alatti rész szigetelésével. A kőzetgyapot szigetelést ajánljuk elsősorban a tetőtér beépítéshez a szarufák közötti hőszigetelésre. A hőszigetelés beszorításával, az öntartósságát kihasználva, külön rögzítés nélkül alkalmazzák ezeken, a helyeken.
Amennyiben a szarufák mélysége kevés, ahhoz hogy megfelelő szigetelő képességet érjünk el, akkor alkalmazható a szarufák alatti szigetelés.

Padlásfödém szigetelés kőzetgyapot szigeteléssel


Ha a tetőtér nem kerül beépítésre, akkor célszerű a padlásfödémet szigetelni. Szigetelés előtt érdemes eldönteni, hogy járható, vagy nem járható padlásteret szeretnének- e kialakítani. Természetesen a tárolási, raktározási célokat is figyelembe kell venni. Ezeknek a figyelembe vételével kell választanunk a kisebb, vagy nagyobb testsűrűségű kőzetgyapot között. Vastagabb réteg kialakítása esetén érdemes kettő- vagy több rétegből átlapolással fektetni a szigetelő anyagokat, így jobb hőszigetelést tudunk elérni az átmenő hézagok csökkentésével.

Belső tér szigetelés kőzetgyapot lemezekkel


Kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságai miatt, belső terek szigetelésére is tökéletesen megfelel. Alkalmazható gipszkarton válaszfalak, álmennyezetek, és előtét falak szigetelésénél. Eltérő hőmérsékletű helyiség közötti elválasztó szerkezeteknél fontos, hogy a magasabb hőmérsékletű (fűtött) oldalra párazáró fóliát helyezünk, hogy megakadályozzuk a pára bejutását a szigetelőanyagba, illetve az ebből adódó problémákat (páralecsapódás, penészesedés). Az így elkészült szerkezeteket bármilyen burkoló anyaggal le lehet fedni.

Kőzetgyapot padlószigetelés


A terhelhető kőzetgyapotokat közbenső födémek, aljzatok úsztatott padlószerkezetében alkalmazzák lég- és lépéshang, illetve hőszigetelésére. Beépítés során fontos szem előtt tartani a megfelelő víz- és mechanikai védőrétegek elhelyezését.

Kőzetgyapot homlokzat szigetelés


A kifejezetten vakolható kőzetgyapot lemezek alkalmazási területe a homlokzatok hő- és hangszigetelése. Legjobb homlokzati szigetelőanyagok között szerepel az alábbi tulajdonságai miatt: kiváló hőszigetelő képesség, jó hangszigetelés, tartósság, nedvességre nem érzékeny, tűzállóság, kiváló légáteresztő képesség, környezetre és egészségre káros hatása nincs. Nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik, ennek köszönhetően nem akadályozza a pára távozását, ez csökkenti a penészesedés kialakulását.

652 thoughts on “Kőzetgyapot szigetelés - Hasznos tudnivalók

 1. V.Gábor

  Tisztelt Szakértő!

  Tanácsát kérném.
  A lakásunk pince fölött található, amiből adódóan a padlószinten érezhetően hidegebb a levegő és a padló.
  Orvosi problémák miatt a szőnyegpadlót fel kell szednünk és helyette lamináltpadlót szeretnénk lerakni. Viszont mivel ez amúgy is hidegebb hatású, előtte szeretnénk padlószigetelést is alkalmazni.
  A pince már szigetelve van, 4 cm hungarocellel (ennyi fért be)
  Az elképzelésem:
  Visszabontjuk a betonszintig a meglévő burkolatokat. Arra szeretnénk egy vízzáró fóliát, majd egy hőtükörrel ellátot 5 mm-es fóliát teríteni.
  Ezután egy lépésálló kőzetgyapot réteget (nem tudni még hogy hány cm fér el belőle) kellene lerakni, majd a lamináltpaldó alatti fóliát és a laminált lapokat.
  Kérdezem, hogy megoldható-e ezzel az elképzeléssel a szoba padlószigetelése? Illetve kell e valamilyen réteg beépítése vagy a rétegek megcserélése szükséges?
  Kérem, a kőzetgyapotlapokra adjon alternatívát, hogy melyiket lehetne alkalmazni.
  Gyors válaszában bízva, maradok tisztelettel.

  Reply
 2. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt V. Gábor!

  Sajnos a lépésálló szigetelés nem azt jelenti, hogy rá lehet lépni minden következmény nélkül.
  Ez azt jelenti, hogy a szigetelő anyag tetejére mindenképpen szükséges egy terhelhető rétegre.
  Így kétféle megoldást tudok javasolni:
  -vagy a meglévő beton felületre letesz egy lépésálló szigetelést (kőzetgyapot vagy polisztirol) erre a felületre kerül egy beton réteg, és erre jöhet a padló burkolat pl. laminált lap megfelelő rétegrenddel,
  -vagy a meglévő beton rétegre kerül egy lécezés, közé szigetelő anyag elsősorban szálas szigetelést javaslok, és a lécezésre kerül egy hajópadló burkolat.
  Sajnos ha csak a kőzetgyapotra simán ráteszi a laminált lapot, akkor az első terhelésnél beszakad a felület.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 3. V. Gábor

  Kedves Szakértő!

  A kőzetgyapotlapoknak milyen terhelhetősége van?
  Mennyi az a minimális betonvastagság amely biztonsággal képes a teherviselésre? Milyen betonminőség vagy fajta alkalmazása szükséges?

  Tisztelettel: V.Gábor

  Reply
 4. Gál Zsuzsanna

  Kedves Gábor!

  A beton minősége min. C10 -12-es minőségű legyen, 5-6 cm- es vastagságban ajánlom. Ezt a vastagságot a beton minőségének a növelésével, és plusz acélháló, acélhaj, vagy műanyaghaj elhelyezésével csökkentheti.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 5. T.Csaba

  Tisztelt Szakértő!

  A födém szigetelése előtt állok. A gerendaközökbe max. 15 cm vastag kőzetgyapot szigetelést szeretnék, alatta gipszkarton mennyezet van, a padlástérbe jönne még a padlásdeszka.Elég ez a vastagság ebből a hőszigetelő anyagból?

  Reply
 6. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt T. Csaba!

  Ha csak a szigetelést vennénk figyelembe akkor igen. Természetesen ez nem egy pontos számítás, és sokat változhat a beépítés módjától, illetve pontos rétegrend meghatározásától.
  Viszont a fagerendák által keletkező hőhíd miatt, szerintem nem ártana a gerendákra merőlegesen még 5 cm- es szigetelést elhelyezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 7. B. László

  Tisztelt Szakértő!

  A 8 éves házunk Porothrem 38-as téglából készült, Baumit vakolattal.
  Kőzetgyapot szigetelést szeretnék a homlokzatra rakatni. Hiába, a falak télen belülről érezhetően hidegek.

  Milyen lenne az a vastagság, amit mindenképpen fel kell rakni ahhoz, hogy megfelelően hatékony szigetelést érjek el vele? De túlzásba sem akarom vinni a vastagságot.

  A padláson 10 cm-es Isolver paplan van, de ezen is vastagítanom kellene érzésem szerint. Mivel a padlás egy része tárolásra is szolgál, így valamilyen mértékig lépésállónak kell lennie a szigetelésnek.
  Milyen kőzetgyapot szigetelést javasol, kell e fólia a szigetelés alá? Ha lehet, a betonozást inkább elkerülném a beázásveszély miatt.

  Látom, hogy Szombathelyen is van üzletük. Ott is árulnak szigetelőanyagokat? Tudnak esetleg ajánlani kivitelezőt is a munkára?

  Köszönöm szépen előre is segítségét!

  Üdvözlettel: B. László

  Reply
 8. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt B. László!

  Sajnos a pontos értékeket nem tudom megmondani, ehhez egy energetikust kell felkeresnie. A Porotherm 38 N+F-es falazó elem elméletileg megfelel a mai rendeletnek, de sajnos sok múlik a kivitelezésen is. Ezért fontos szempont, hogy milyen értéket szeretne elérni szigetelés után.
  Födém szigetelésnek min. 15 cm- es szigetelést ajánlok, de ez függ a rétegrendtől, és az anyag jellemzőtől is.
  A járható felületet kétféleképpen lehet kialakítani, vagy tudom ajánlani a padlás szigetelő lapunkat, vagy fakeret közé tud befektetni tekercses üveggyapotot, és annak a tetejére lehet hézagos padlóburkolatot rakni.
  A szigetelés alá javaslok egy párazáró fóliát, a szigetelés fölé pedig egy páraáteresztő fóliát javaslok.

  Sajnos a szombathelyi üzletünkben csak megrendelést tud leadni, raktárkészletük nincs.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 9. Várszegi Róbert

  Tisztelt Szakértő!
  A ház amiben lakunk a 60-as években épülhetett.
  A födémünkre, jelenleg salak van szétterítve a vasbeton gerendák között. Milyen szigetelés lenne a legjobb? Milyen módon? Milyen vastagon? Az is szempont, hogy viszonylag megfizethető áron szeretnénk megoldani.

  Üdvözlettel: Várszegi Róbert

  Reply
 10. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Várszegi Róbert!

  Födém szigetelés kialakítása elsősorban attól függ, hogy járható, vagy nem járható felületet szeretnének kialakítani.
  Amennyiben nem járható, akkor a legegyszerűbb módszer a tekercses üveggyapot leterítése min. 15 cm vastagságban. A szigetelés vastagsága a födém szerkezet rétegrendjétől függően változik.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 11. Tóth Mihály

  Tisztelt Szakértő!
  Faszerkezetű garázsunkat szeretném szigetelni. A szerkezet 15 cm-es oszlopokon áll. Kívülről erre vannak deszkavázzal rögzítve 15 mm-es osb táblák.
  Arra gondoltam, hogy az oszlopok közé 15 cm-es közetgyapot lapokat helyeznék. A lapok elé párazáró fóliát (belső oldalra) és gipszkartonlapokkal fedném. A külső oldalra az OSB és a közetgyapot lapok közé szükséges valamilyen fóliát tenni?
  Később az OSB-t lefedném dryvit rendszerrel. A polisztirol lapokat ragasztással rögzítsem az OSB-re, vagy dűbelekkel és csavarokkal?
  Érzésem szerint a két szigetelés alkalmazásával talán túl is biztosítanám a garázs szigetelését, ami részben lenne fűtött (egy elkülönített belső helyiséget fűtenék csak. Talán elég lenne a falakba vékonyabb kőzetgyapot réteg is, de ebbe az esetben nem tudom hogy nem okozna-e gondot a gipszkarton és a szigetelés között maradó légrés. (15 cm alá nem tudom vinni a falvastagságot, mert azt az oszlopok meghatározták.)
  A mennyezetet szigetelését üveggyapot paplannal oldanám meg. Ebben az esetben a tartószerkezeteket a fal és a mennyezet találkozásánál össze kel kapcsolni – mondjuk CD összekötővel?

  Köszönettel:

  Tóth Mihály

  Reply
 12. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tóth Mihály!

  A fa gerendák közé inkább 10 cm- es szigetelést javaslok, még pedig úgy, hogy az OSB lao és a szigetelés között maradjon 5 cm- es légrés. A szigetelésre belülről kerülhet egy párazáró fólia, majd a gipszkarton.
  Az OSB lapra EPS PURHAB ragasztóval tudja felragasztani a szigetelést, plusz szigetelést rögzítő tárcsát, és faforgácslap csavart ajánlok.
  A födém szigetelésre, amennyiben nem járható természetesen megfelel a tekercses üveggyapot.
  Gipszkarton álmennyezet esetén a falra szeret profil az UD profil (szegőprofil), és ebbe-, illetve erre kerül a CD profil, és kétszeres profilozás esetén a CD profilok összefogásához szükséges a CD összekötő.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 13. Tóth Mihály

  Tisztelt Szakértő!

  Köszönöm a válaszát.
  Még annyit, hogy akkor az OSB lap és a szigetelés közé nem szükséges semmilyen fólia? Illetve a az 5 cm légrést valamilyen távtartókkal szükséges biztosítani?

  Üdvözlettel:

  Tóth Mihály

  Reply
 14. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tóth Mihály!

  Esetlegesen az OSB mögé tehet egy párazáró fóliát.
  Természetesen a légrést távtartók segítségével tudja kialakítani, de ez a szerkezet is lesz az OSB tartószerkezete.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 15. Tóth Norbert

  Üdvözlöm.

  Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy padlásszigetelés előtt állunk látszódó fa födém gerenda és 2 cm hajópadló van, Ezen van most 1 réteg hőtükrös párazáró fólia, 10cm-es üveggyapot. Tavaly télen a szarufák szelemen csatlakozásánál bepárásodott a tető síkfólia. Mit ajánlana szigetelőrendszer lecserélésére? Nem kell járhatónak lennie, esetleg csak 1 része lesz járható, tárolás céljából. A födémet 15cm-es kőzet- vagy üveggyapottal borítanánk vagy pedig a szarufák közét 15cm-es üveg- vagy kőzetgyapottal és a padláson hagynánk a jelenlegi 10 cm-es üveggyapotot.

  Köszönettel:
  Tóth Norbert.

  Reply
 16. Balázs Péter

  Kedves Szakértő!
  Az lenne a kérdésem,hogy miért kell páraZÁRÓ fóliát leteríteni a szigetelés alá,ha a födémre kőzetgyapotot(15cm) terítek.A födém betongerenda,beton kefni és rajt kb 5-6cm betonréteg.
  A tetejére páraáteresztő fóliát rakok,de ez logikusnak tünik.

  Köszönöm válaszát, tisztelettel: Balázs Péter

  Reply
 17. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Födém szigetelés esetén azért javasolt a szigetelés alá a párazáró fólia, hogy a lentről, vagy a szerkezetből érkező pára nem jusson a szigetelésbe. A szigetelésbe jutó pára a szigetelés tetején érintkezve a hideg levegővel, párakicsapódáshoz vezethet, ez vissza jutva a szigetelésben roncsolja annak a szerkezetét.
  Természetesen szigetelés esetén nagyon fontos a megfelelő szellőztetés biztosítása.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 18. Balázs Péter

  Köszönöm a rendkívül gyors válaszát.
  Egy kérdés még: akkor hogyan távozik a lentről érkező pára a födémen keresztül,ha párazáró fóliát használok?
  Ez mit jelent : “szigetelés esetén nagyon fontos a megfelelő szellőztetés biztosítása”.

  Tisztelettel:B.Peter

  Reply
 19. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Megfelelő szellőztetés alatt azt értem, hogy napi kétszer kereszt húzatós szellőztetés kell biztosítani az épületben. Megakadályozva a pára félgyűlését.
  Amennyiben nagyon magas a páratartalom, mindenképpen plusz szellőztető nyílásokat kell elhelyezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 20. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tóth Norbert!

  A jelenlegi rétegrendet igazából nem kell megbolygatni. A meglévő 10 cm- es üveggyapotra csak keresztirányba le kell fektetni a plusz szigetelést. Ahol pedig járható felületre van szükség, ott kell fából egy keretet készíteni, ez közé be kell fektetni a szigetelést, és a keret tetejére lehet készíteni egy hézagos padlóburkolatot, ami már lehet terhelni.
  Szigetelés esetén fontos, hogy figyeljenek a megfelelő szellőztetésre, mert ez is okozhat ilyen problémát.
  De nagy valószínűséggel nem ez okozza önnél az említett problémát a rétegrend leírása alapján. Inkább a szigetelés vastagsága, ahogy arra önök is gondoltak.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 21. Miklián Milán

  Tisztelt Szakértő!

  A segítségét szeretném kérni, mivel nem vagyok biztos abban, hogy megfelelően tervezem szigetelni a födémet. A födém nálunk rendkívül vékony (mennyezet vakolat, a tartórendszer amire a vakolat került, 15cm légrés, és a padlás deszkapadlózata ami sajnos elég hézagos), ezért tervezem felszedni a padlás deszkázatát, és kőzetgyapottal bélelni, majd visszarakni a deszkákat, a kőzetgyapot alá párazáró fóliát raknék. Szükséges bármi egyéb anyag felhasználása?

  Köszönettel: Miklián Milán

  Reply
 22. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Miklián Milán!

  A födém szigetelése előtt mindenképpen ellenőrizze, hogy a plusz terhelést is elfogja- e bírni a szerkezet. Amennyiben az alsó vakolat egy deszkázatra került felhordásra, és ezen fog ülni a szigetelés, akkor nem hiszem, hogy probléma lenne, de az ellenőrzés nem árt. A szigetelés fölé érdemes még egy páraáteresztő fóliát elhelyezni, hogy se nedvesség, se por ne érje a szigetelést.

  Tisztelettel….

  Reply
 23. Péter

  Kedves Szakértő!

  Födémet szeretnék közetgyapottal szigetelni, 5-6cm-es vastagságú szigetelés elegendő lehet? Ön mit tanácsol?
  A padlást másra nem használjuk, így lépésálló gondolom nem szükséges.
  Jah, és fiammal le tudjuk rakni? Különösebb szakértelmet igényel?

  Tisztelettel: Péter

  Reply
 24. Ferenc

  Tisztelt Szlvia!

  Új építésű házunk födém szigetelése előtt állunk. A födém típusa: beton gerendák közt beton bélés testek és ezek felett kb. 8-10cm beton réteg. A szigetelés amire gondoltunk kőzetgyapot táblák (5cm vastagságú, lépésálló) 2 rétegben leterítve.
  Az lenne a kérdésem, hogy elegendőnek tartja a 10cm-t vagy terítsünk rá +5cm-t?
  Illetve milyen rétegrendet kell kialakítani ebben az esetben (párazáró fólia a szigetelés alatt/fölött)?

  Tisztelettel: Ferenc

  Reply
 25. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Födém szigetelés esetén manapság már 10- 20 cm- es szigetelőanyag vastagságban gondolkodnak. Így igazából az 5 cm- es szigetelést keveslem. Természetesen tökéletesen megfelelő a sima tekercses üveggyapot. A lerakásához pedig semmilyen különösebb szakértelemre nincs szükség. A szigetelés alá javaslok párazáró fóliát, fölé pedig páraáteresztő fóliát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 26. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ferenc!

  Amennyiben nem szükséges, hogy járható felületet érjen el, akkor a sima tekercses üveggyapot, vagy a sima táblás kőzetgyapot is megfelelő.
  Ez esetben a szigetelés alá párazáró fóliát javaslok, fölé pedig páraáteresztő fóliát.
  Ha járható födémet szeretnének, akkor természetesen a lépésálló kőzetgyapot megfelelő, de annak a tetejére még egy réteg betonnal el kell látni a felületet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 27. Péter

  Kedves Szakértő!

  Köszönöm a segítséget:)

  Végeredmény: ahogy tanácsolta, födémre párazáró fólia és 20cm üveggyapot.

  A gyapotra felülről javasoltak egy olyan fólia megoldást, ami páraáteresztő ugyan, de légbuborékos, és nyáron állítólag hasznos lehet, mert a padlás hőjét szigeteli a födém ill. lakóterület felé.
  Ön mit ajánl?

  Tisztelettel: Péter és fia

  Reply
 28. Barta Zoltan

  Kedves Szakértő!
  Segitseget szeretnem kerni. Egy 12 eve epult hazat szeretnek kozetgyapot v. uveggyapot szigetelessel ellatni. Mit tanacsol? Milyen vastagsagu szegetelest javasol? Meg annyit szeretnek hozzatenni, hogy a haz fel resze ala van pincezve de semmi szigetelest a pince plafonjara nem tett az elozo tulajdonos. Ilyen esetben mit erdemes tenni. Az anyagkoltseg araval kb. tisztaban vagyok am a munkadij tekinteteben teljesen a sotetben tapogatozom. Altalaban milyen osszegeket kernek el egy nm2 szigetelesert. Valaszat elore is koszonom.

  Reply
 29. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Amennyiben tényleg páraáteresztő fólia, akkor nyugodtan javaslom a használatát. Bár a légbuborékos hőtükör fóliák, vagy párazáró fóliák szoktak lenni, vagy párafékező fóliák. Mindenképpen érdemes még egyszer rákérdezni.
  A gyártó cégek szerint a hősugarak 92%- át visszaveri, bár ennek akkor van igazán hatása, ha cserép alatt alkalmazzák ezt a fajta fóliát. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy egy tetőtér padlás szigetelése esetén mennyire hatásos ez a tulajdonsága.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 30. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zoltán!

  Amennyiben vakolható külső homlokzat szigetelést szeretne az épületre, akkor vagy vakolható kőzetgyapot szigetelést tudok javasolni, vagy polisztirol lap szigetelést. Sajnos üveggyapotból jelenleg nem tudok ajánlani vakolhatót.
  A szigetelés vastagsága függ a falazat rétegrendjétől, vastagságától, és anyagától, tehát ezt így sajnos nem tudom megmondani, hogy mi az a min. vastagság ami szükséges lenne az épületre.
  A pince mennyezetét mindenképpen javaslom egy szigetelő réteggel ellátni, hogy a hideg levegő ne tudjon a lakótérbe jutni.
  Ezt vagy egy gipszkarton álmennyezettel tudják elérni plusz szálas szigetelő anyaggal, vagy polisztirol lap felragasztásával.
  A munkadíjak elég nagy szórással jellemezhetőek. Az biztos, hogy időben el kell kezdeni a kivitelező keresését. Semmiféleképpen ne egy nagyon olcsó kivitelezőt válasszanak, mert általában ott vagy hozzá értési hiány, vagy hozzáállási hiány fordul elő. Még akkor se, ha nagyon jól el tudja adni magát. Mindenképpen kérjenek referencia munkákat a kivitelezőtől.
  Az átlagos munkadíj kb. nettó 2000- 3000 Ft, de ez nagyon sok mindentől függ (pl. állványozás, bejárás, szigetelő anyag stb.)

  Tisztelettel.: Gál Zsuzsanna

  Reply
 31. Norbert

  Kedves Szakértő!
  Én is a segítségét kérném:
  Tetőtér szigetelésénél nem vagyok tisztában a rétegrendekkel, valamint két megoldás közül melyik lenne helyes(ebb)?
  Tetőcserép – légrés – páraáteresztő fólia – 15cm kőzetgyapot a szarufák közé – 5cm kőzetgyapot a szarufákra ráfedve (vagy második megoldásként EPS30 polisztirol lap – párazáró fólia – gipszkarton lap (légrés nélkül). Ez így rendben van, vagy kell a p.záró fólia és a gipszkarton közé légrés? Továbbá keverhető a kőzetgyapot a polisztirol lappal? Köszönettel: Norbert

  Reply
 32. Gál Zsuzsanna

  Kedves Norbert!

  Az első rétegrend nekem jobban tetszik. Nem igazán szoktam javasolni polisztirol lap szigetelést tetőtér beépítéshez, inkább kőzetgyapot, vagy üveggyapot.
  Általam javasolt rétegrend (ami mondjuk megegyezik az ön rétegrendjével):
  - cserép, héjazat,
  - cserépléc /esetleg ellenléc/ = légrés,
  - páraáteresztő fólia a szarufa felett,
  - szarufa, közte szálas szigetelő anyag teljes keresztmetszetében (pl. kőzetgyapot),
  - szarufa belső oldalára rögzített lécezés közte szálas szigetelő anyag,
  - (esetleg dupla lécezés készítése, plusz még egy réteg szigeteléssel)
  -párazáró fólia,
  -gipszkarton burkolat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 33. dr.Pál Istvánné

  Kedves Szakértő! Mi is szeretnénk a padlást szigetelni. Mikor építkeztünk,akkor a padlásfödémre tettünk üveggyapotot és azt lebetonoztuk. A cserepek alá a hagyományos fóliát tettek az ácsok. Most a födémre vettünk még l0 cm üveggyapot tekercset. Nem hiszem, hogy még kellene alá, illetve fölé tenni párazáró fóliát, mivel a padlás szellőzik. Kérem mi a véleménye? Az üveggyapotra lehet-e tenni OSB lapokat, amire a gyerekek dobozos játékait tehetjük. Kérem mielőbbi válaszát. Üdvözlettel Pálné

  Reply
 34. Gál Zsuzsanna

  Kedves Pál Istvánné!

  Sajnos a tekercses üveggyapotot nem lehet terhelni. Így csak abban az esetben tud járható felületet képezni, ha készít egy fa szerkezetet, ebbe fekteti az üveggyapotot, és a szerkezetet tetejére már kerülhet OSB lap, amit tud terhelni.
  A szigetelés alá, illetve fölé javasolt fóliák csak javaslatok.
  Mivel itt már elkészült egy rétegrend, és ezek szerint oda nem került elhelyezésre párazáró fólia, akkor az új rétegrendhez sem javaslom. A páraáteresztő fóliát, azért javasoljuk, hogy ne porosodjon el a szigetelés.

  Tisztelettel…

  Reply
 35. Veréb Annamária

  Kedves Szakértő!
  Az előző válaszaiból úgy látom, hogy födém szigetelésére Ön kb. 15-20 cm szigetelést ajánl. Én lépésálló közetgyapot szigetelést szeretnék, de ebből a maximális vastagságú 6 cm. Ez azt jeleni, hogy legalább 3 rétegben, kötésbe rakva kell alkalmazni? Az alábbi rétegezést Ön helyesnek tartja: párazáró fólia, közetgyapot szigetelő, pára áteresztő fólia, 5 cm betonréteg.
  Üdvözlettel,
  Veréb Annamária

  Reply
 36. Gál Zsuzsanna

  Kedves Annamária!

  Amennyiben úsztatott padló rétegrendet szeretnének készíteni, akkor a szigetelés fölé nem páraáteresztő fóliát, hanem párazáró fóliát kell alkalmazniuk.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 37. Veréb Annamária

  Kedves Szakértő!

  A 15-20 cm-es szigetelés vastagság eléréséhez valóban 3 rétegben kell a kőzetgyapot szigetelést elhelyezni. A 6 cm-esnél tényleg nincs vastagabb, ami egy rétegben megoldaná ezt?

  Köszönöm,
  Veréb Annamária

  Reply
 38. Gál Zsuzsanna

  Kedves Annamária!

  Sajnos lépésálló kőzetgyapotból csak 6 cm- es a legvastagabb.
  Így amennyiben 15- 20 cm- es vastagságot szeretne lerakni, sajnos több rétegben tudja megoldani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 39. Veréb Annamária

  Kedves Szakértő!

  Lehet, hogy kicsit értetlen vagyok. Az hogy én 15-20 cm-t akarok lerakni, azon alapul, hogy a szakértő (azaz Ön) ezt javasolja. Ez a vastagság valóban megalapozott a födémszigetelésnél?
  Válaszát köszönöm.
  Veréb Annamária

  Reply
 40. Késmárki István

  Tisztelt Szakértő!

  Mennyezetre szeretném felhelyezni a kőzetgyapotot, de a födém miatt nem szeretném dübelezni. Milyen lehetőségeim vannak? (6-8cm lenne jó.)
  Van-e esetleg lehetőség ragasztásra?
  Ha lécekkel fogatom föl, milyen sűrűn kell rakni, hogy idővel ne hajoljon le?

  Köszönettel, István

  Reply
 41. Gál Zsuzsanna

  Kedves Annamária!

  Az, hogy a födém szigetelés milyen vastagságú szigeteléssel készüljön, az több tényezőtől függ. A szigetelés vastagsága függ a födém rétegrendjétől, anyagától, vastagságától és hogy milyen értékeket szeretne elérni. Ezért átlagban fűtött és nem fűtött terek között 15- 25 cm- es szigetelés vastagságot szoktunk javasolni, de ez nem biztos, hogy önnek is megfelel. A pontos vastagságot egy hosszadalmasabb számítás alapján lehet meghatározni, ebben egy energetikus tud önöknek segíteni.

  Amennyiben két fűtött tér között szeretne szigetelni, akkor jelenleg a mai rendeletek alapján kb. 4- 6 cm- es vastagságú szigetelést szoktak alkalmazni szigetelésre.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 42. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt István!

  Amennyiben mennyezetet szeretne szigetelni kőzetgyapottal, akkor két megoldást tudok javasolni. Az egyik az a vakolható kőzetgyapot, amire ön is célzott. Viszont mivel nagyon nehéz ez az anyag, így ragasztás mellett mindenképpen kell dübelezni min. 6 db-bal, de még ez sem biztos, hogy elegendő. De elég nehéz felragasztani, és a ragasztás száradásáig biztosítani kell az alátámasztást, így nem szoktuk javasolni.
  Inkább javaslok egy gipszkarton álmennyezetet, és az közé tekercses üveggyapotot.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 43. Zsámár Ernő

  Tisztelt Szakértő! Az után érdeklődnék, hogy lakótelepi lakás ablak alatti belső szigtelésére akalmas e a közetgyapot. Ha igen kell e valami máés anyagot is használni az estleges páralecsapodás megakadályozására.Úgy tervezem, hogy a hőszigetelőt gipszkartonnal és azt tapétával látom el. Megtisztelő válaszát előre is megköszönöm. Üdvözlettel Zsámár Ernő

  Reply
 44. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ernő!

  Sajnos belső szigeteléssel nem oldjuk meg a problémát, csak eltakarjuk. Ha megoldható, akkor inkább kintről szigetelje le a felületet. belső szigetelésnek természetesen egy gipszkarton előtét falba megfelelő a kőzetgyapot szigetelés. A gipszkarton mögé közvetlenül érdemes egy párazáró fóliát elhelyezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 45. Árpád

  Kedves Szakértő!

  egy tömör gerendaház felújítását végezzük ami kívül belül le van vakolva. A mennyezet is tömör gerenda, alulról vakolva (nádazva),fent (a padláson)a gerendák látszanak. Szeretnék homlokzat és padlásszigetelést is.
  Kérem véleményét, hogy hogyan lehet a szigetelést a leghatékonyabban megoldani, úgy hogy a fa falak idővel ne károsodjanak.
  Tisztelettel, Árpád

  Reply
 46. Gál Zsuzsanna

  Kedves Árpád!

  Az első kérdésem az lenne, hogy a határoló falak mivel vannak levakolva, és hogyan, mert ebből esetleg ki lehetne indulni a szigetelő anyag fajtájára. A szigetelést csak abban az esetben szabad elkészíteni, ha szárazak a falak.
  Födém szigetelésnek mindenképpen szálas szigetelő anyagot javaslok.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 47. Baranyi Norbert

  Kedves Szakértő!

  A segítségét szeretném kérni az alábbival kapcsolatban:
  Padlásszigetelés előtt állunk, jelenleg egy 7-8 cm vastag szalagbetonra szeretnénk szigetelést.
  Az elképzelés szerint ásványi gyapotot (Knauf classic 044) 5-10 cm vastagságban használnánk. A felépítése a következő lenne: párazáró fólia – hullámpapír – ásványi gyapot – légáteresztő fólia
  Ön szerint ez megfelelő lenne? Illetve a hullámpapírnak van egyáltalán jelentősége a szigetelésben?
  Továbbá a tervek szerint nem terhelnénk a szigetelést, de szükség szerint egy OSB lap vagy egy egyszerű deszka lerakásával megvédhető a szigetelés?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:
  Baranyi Norbert

  Reply
 48. Gál Zsuzsanna

  Kedves Norbert!

  A szigetelés vastagsága a födém rétegrendjétől függ, így a megadott adatokból sajnos nem tudom megállapítani, hogy az 5- 10 cm- es szigetelés elegendő-e. Padlás szigetelésnél átlagban 15- 20 cm- es szigetelés a javasolt.
  Rétegrendnek a következőt tudom javasolni, ha nem járható felületre van szükség:
  -párazáró fólia,
  -szigetelő anyag,
  -páraáteresztő fólia.
  Természetesen szigetelést csak az után lehet elkészíteni, ha ellenőriztük, hogy nincs vizesedés a szerkezetben, illetve ha megfelelő szellőztetést biztosítunk az épületnek.
  Amennyiben járható felületet szeretne elérni, akkor a párazáró fóliára egy fából készített stafnizást, lécezést kell készíteni, e közé kerül a szigetelő anyag. A lécezés tetejére már kerülhet egy hézagos padló burkolat, ami már járható felületet képez önnek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 49. Zsuzsa

  Kedves Szakértő!
  Egy kb. öt éve épült társasház földszinti lakásába költöztünk be a nyáron. Az alattunk elhelyezkedő teremgarázs fűtetlen, oldalfalán 2 db kb. 170×60 cm nyitott szellőzőrács található, a hideg levegő beáramlása folyamatos, ezért nagyon hideg a padlózat. Milyen megoldást javasol, melyik oldalról, milyen anyagokkal tudnám megoldani a hőszigetelést? Köszönöm válaszát.
  Tisztelettel: Simonka Zsuzsanna

  Reply
 50. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Sinomka Zsuzsanna!

  Ebben az esetben a legegyszerűbb szigetelési mód, ha a födém teremgarázs mennyezete felől leszigetelik EPS 80- as polisztirol lappal. Így megtudják akadályozni, hogy a padló szerkezete lehűljön, és komolyabb bontási technológiára sincs szükség. Ha esetlegesen az éghetőség is fontos terem garázs esetén, akkor a vakolható kőzetgyapotot javaslom, csak kissé nehézkes a felrakása mennyezetre.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 51. Kiss László

  Tisztelt Szakértő!

  Tetőteret szeretnék beépiteni.
  Szigetelésnek 20 cm kőzetgyapotot gondoltam,10cm szarufa között,10cm pedig szarufa alá.(a kétszeres átszellőztetés végett).Kérdésem az lenne,hogy milyen fóliát tegyek a szigetelő és a karton közé??? Mindenki párazárót ajánl,de akkor hol távozik a pára??,vagyis értelmét veszti a kőzetgyapot páraáteresztő képessége.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Kiss László

  Reply
 52. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Kiss László!

  A gipszkarton mögé párazáró fóliát javasolt elhelyezni, még hozzá hőtükrös változatot, ha van rá mód.
  A pára elvezetésénél sohasem az a cél, hogy az épület szerkezetein keresztül vezessük el a felesleget. Az épületben felhalmozott párát vagy mesterséges, vagy természetes szellőztetés útján kell eltávolítani a lakótérből, és nem arra kell várni, hogy egyszer csak “átküzdi” magát az épület szerkezetein.
  Tetőtér beépítés esetén azért javasolt olyan szálas szigetelő anyaggal szigetelni, aminek páraáteresztő képessége van, mert a belső burkolat mögött kialakított szerkezet is ki tudjon szellőzni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 53. Árpád

  Kedves Szakértő!

  visszatérve a gerendaház szigetelésére: a határoló falak hagyományos módszerrel vannak vakolva azaz lécezve vannak a falak és vakolva hagyományos vakolattal, gondolom homok, mész, cement stb ami még jár bele. A szárazsággal nincs baj, megbontottuk pár helyen a vakolatot és szárazak alatta a falak. Lehetőség van külső és belső szigetelésre is, azt szeretném tudni, hogy ön melyiket ajánlja és milyen rétegrenddel?
  Köszönöm válaszát, Árpád

  Reply
 54. Gál Zsuzsanna

  Kedves Árpád!

  Elsősorban a külső szigetelést javasoljuk. Mivel a megadott információkból sajnos nem derül ki számomra, hogy a vakolat mire lett felhordva, így nem nagyon tudom a jelenlegi rétegrendet.
  Külső hőszigetelésre, ha szárazak a falak, akkor a polisztirol lap szigetelést javaslom. Amennyiben a vakolat alatt faanyag helyezkedik el akkor a hagyományos dübel helyett tárcsát és faforgácslap csavart javaslok mechanikai rögzítésnek.
  Belső szigetelésnek mindenképpen gipszkarton előtét fala javaslok.
  Sajnos pontos rétegrendet, csak a meglévő szerkezet pontos rétegrend megadása után tudok adni. A legegyszerűbb megoldás lenne, ha személyesen megnézetné a helyszínen egy szakértő kivitelezővel.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 55. Csaba

  Kedves Szakértő!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy a páraáteresztő fólia helyett használhatok-e szőtt zsák tetőfóliát,mert erről is hallottam már,csak azt nem tudom,hogy ez is megfelelő-e erre a célra.Ha nem akkor szeretném megtudni, hogy mire használják ezt a fóliát.Perlites salakbetonos padlást szeretnék szigetelni,ásványgyapottal.Szeretnék még hullámpapírt is behasználni. Ön szerint milyen sorrend lenne a megfelelő.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 56. Gál Zsuzsanna

  Kedves Csaba!

  Nem tudom, hogy pontosan melyik fóliára tetszett gondolni. Esetlegesen a leírásból a termékeink között megtalálható EZÜST / kereszt szövött tetőfóliára tudok gondolni. Sajnos ez a fólia mérsékelten páraáteresztő fólia, vagyis födém szigetelés leterítésére nem tudom javasolni. Ezt a fóliát tető szerkezetre, cserép alá szokták használni, beépítés nélküli tetőnél.
  Általunk javasolt rétegrend a következő nem járható födém szigetelés esetén (alulról-felfelé):
  -meglévő födém szerkezet,
  -párazáró fólia,
  -szálas szigetelő anyag min. 2 x 10 cm- es vastagságban,
  -páraáteresztő fólia.

  Szigetelés esetén fontos ellenőrizni, hogy a szerkezetnek nincs e vizesedése, mert abban az esetben csak a vizesedés megszüntetése után tud hőszigetelni.
  Ezenkívül fontos figyelni az épület megfelelő szellőztetésére.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 57. Dániel

  Tisztelt Szilvia!Elég nagy gondom lett egy-két hete!
  Van nekem egy présházam,ami nyáron új tetőszerkezetet kapott használt cseréppel.Az a probléma,hogy akkor sima tetőfólia került fel,de én mostanában leszigeteltem a gerenda közöket egy 10-cm kőzetgyapottal.
  Észre vettem,hogy a kőzetgyapot kicsit nedves a cserép felei oldala!!Így nem is merem folytatni a munkámat,mert beszeretem volna lambériázni.Azt mondják,hogy tönkre fog menni a szigetelés 2-3-év után.Ezzel a problémával fordulok hozzád,te mit javasolnál??

  Reply
 58. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Dániel!

  A leírtakból először arra gondolok, hogy a cserép alá egy párazáró fólia került, és az alatta lévő szarufa teljes keresztmetszete ki lett töltve kőzetgyapottal. Ami sajnos azt eredményezi, hogy a szigetelés nem tud kiszellőzni, így a lecsapódott pára vissza csurog a szigetelésbe.
  A cserép alatt elhelyezett fólia és a szarufában lévő szigetelő anyag között minimum 5 cm- es légrést kell biztosítani a kiszellőzés miatt. Amennyiben bevizesedett már a szigetelés mindenképpen ki kell szedni, hogy megszáradjon, és csak utána lehet újból visszaépíteni.
  A lambéria mögé mindenképpen helyezzen el egy párazáró fóliát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 59. Dániel

  Szia Szilvia!Köszönöm a válaszod!De lenne még annyi kérdésem,hogy-hogy oldjam meg az 5-cm elhagyást?
  Mivel ez tállábban van így sűrű lécezéssel??

  Reply
 60. Gál Zsuzsanna

  Kedves Dániel!

  Sajnos nincs jobb megoldásom, csak az hogy vissza kell bontani. Ha nem marad légrés a szigetelés és a fólia között, akkor folyamatosan át fog ázni, és a belső burkolat is vizes, penészes lesz. :(

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 61. Vera

  Kedves Szakértő!

  Szeretném tudni, hogy most ebben a téli időben, kőzetgyapottal a ház külső falait, lehet-e szigetelni, úgy, hogy nem kapja meg a hálót és a vakolatot. Maradhat-e csupaszan. Nem veszi fel a nedvességet? Tanácstalan vagyok, viszont csak most tudnánk csinálni.Lehet ilyen félmegoldással, hogy a hálót és a vakolatot tavasszal, amikor jobb idő van?

  Válaszát várom köszönettel:Vera

  Reply
 62. Vera

  Kedves Szilvia, még egy kérdés lehet e a ragasztóanyagba fagyásgátlót(calcidurt) belekeverni? Milyen technológiával lehetne megoldani. Ha nem vakolattal akarjuk befejezni, hanem valami más takarással pl. falapokkal akkor azt hogyan? kell alá párazáró ill. áteresztő fólia?
  Köszönettel várom válaszát mindkét levelemre.

  Reply
 63. Gál Zsuzsanna

  Kedves Vera!

  A gyártó cég nem javasolja a különböző adalék anyagok keverését a ragasztókba.
  Amennyiben fa burkolattal szeretnék ellátni a felületet, akkor kell egy stafnizást készíteni, majd egy párazáró fóliát elhelyezni a tetejére, és arra lehet rögzíteni a burkolatot.
  A pontosabb kivitelezéssel kapcsolatban kérem keressenek fel egy kivitelezőt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 64. Bagi Károly

  Kedves Szilvia!

  Végig olvasva a kérdésekre adott válaszokat, azokban sajnos az én problémámra nem találtam megnyugtató megoldást, ezért fordulok most Önhöz.
  Adott egy 20 nm-es szoba. Még tudtommal homokágyba fektetett, párnafákra szegezett hajópadló burkolattal, szőnyegpadló borítással. Ez a szint 5 cm-rel alacsonyabb, mint a belépő ajtó küszöb szintje, tehát az én elképzelésem szerinti megoldás kivitelezhető lenne.
  Mivel a padlóburkolatot nem akarom eltávolítani (aljzat betonozás szóba sem jöhet), arra gondoltam erre kerülne 2 cm vastag lépésálló kőzetgyapot, majd 10-12 mm-es OSB burkolat és ennek tetejére a padlószőnyeg.
  Viszont az egyik válaszában azt olvastam, hogy a kőzetgyapot, a lépésálló is?, terheléskor beszakad, amit laikusként nem értek, hogy tud beszakadni, a terhelés nem oszlik el a burkolaton? Igaz a válasza laminált padlóburkolatra vonatkozott én viszont OSB burkolatra gondoltam. Az elképzelésem megvalósíthatóságát alátámasztotta számomra továbbá egy YouTube videó, ahol aljzatbetonra polisztirol, majd erre laminált padló burkolatot lerakását mutatták be.
  Ezek után teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom mi lenne a legegyszerűbb és tökéletes megoldás, annak érdekében, hogy a padlóburkolat és a padlószőnyeg is megmaradjon?

  Várom mielőbbi válaszát.

  Köszönettel és tisztelettel: Bagi Károly

  Reply
 65. Gál Zsuzsanna

  Kedves Károly!

  A lépésálló anyagok csak egy megfelelő teherelosztó réteggel együtt alkalmazhatók, a pontszerű terhelést nem bírják. Tehát ha egy lépésálló anyagra rááll, vagy ráállít egy szerkényt a ön lába alatt, vagy a szekrény lába alatt be fog nyomódni a szigetelés felülete. De ha egy olyan szerkezettel látja el, ami elosztja ezt a pontszerű súlyt, akkor nem keletkezik kár a szigetelésben.
  Egy 10- 12 mm- es OSB lapnak már van egy olyan teherbírása, ami alatt a szigetelést nem éri pontszerű terhelés.
  Ahogy ön is láthatta a videó felvételen, egy házilagos lerakást látunk. Mivel ez nem szakszerű készítés így csak azt tudom erre mondani, hogy ki lehet próbálni, majd idővel el dől, hogy mennyit bír a szerkezet.

  Tisztelettel…

  Reply
 66. Bagi Károly

  Kedves Szilvia!

  Köszönöm válaszát, ami közelebb vitt a döntésemhez. Már csak azt szeretném kérdezni, hogy kell-e valamelyik rétegben párazáró fóliát alkalmazni? Ha igen, akkor hol és milyet, vagy az általam elképzelt megoldás jó?

  1. Meglévő padlóburkolat
  2. Lépésálló kőzetgyapot (2 cm)
  3. OSB burkolat (12 mm)
  4. Szőnyegpadló

  Tisztelettel: Bagi Károly

  Reply
 67. Gál Zsuzsanna

  Kedves Károly!

  Mivel igazán itt a szigetelő anyag szellőzéséről már nem beszélhetünk, így a szigetelés alá is javasolnák egy sima páraáteresztő fóliát. Még hozzá azért, hogy a szerkezetben kialakuló pára ne terhelje a szigetelést. Ezenkívül a szigetelés főlé is tennék egy hőtükrös párazáró fóliát, egy hogy a hősugarakat vissza verje, kettő, hogy ne kerülhessen bármilyen vizesedés sem felülről a szigeteléshez.

  Természetesen az mellett, hogy ellenőriztük, hogy nincs vizesedési probléma.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 68. Sz.Karoly

  Tisztelt Szilvia!

  A hazunk 38as Porotherm Profi teglabol epult,amit kb.16cm grafitos EPS-el tervezunk szigetelni. A labazatra egeszen az alapsavig 10cm labazati szigetelest tervezunk. A fodem 15-20cm vasbeton,a tetoter nem kerul beepitesre,de egy resze szeretnem ha jarhato maradna a szigeteles utan is,mivel a hovisszanyeros szellozo berendezes is ide kerul elhelyezesre. A fodem szigetelesevel /retegrend,szigeteles anyaga,vastagsaga/ szeretnem a tanacsat kerni.
  Pl. retegrend a lakotertol felfele: gipszkarton,10cm legres/ide is szoktak szigetelest?/,vasbeton,parazaro folia a betonra teritve/esetleg hotukros?/,5×15-os gerendak 60cm-re egymastol a talajra rogzitve,amik koze 15cm kozetgyapot/vagy uveggyapot?/,a kivant jarhato resz alatt OSB lappal lezarva es erre 14cm jarhato padlas szigetelo lap,a tobbi reszen 15-20cm kozetgyapot.
  Varom eszreveteleit es tanacsat.
  Elore is koszonom.

  Reply
 69. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Károly!

  Nem járható födém szigetelésnek a következő rétegrendet tudom elképzelni (alulról-felfelé):

  -gipszkarton burkolat,
  -Reflex hőtükör fólia / párazáró fólia,
  -gipszkarton szerkezet 10 cm- es lelógatással, közte 10 cm- es szálas szigetelő anyag,
  -födémszerkezet,
  -szálas szigetelő anyag 20 cm- es vastagságban, 2 x 10 cm-ként terítve egymásra merőlegesen,
  -páraáteresztő fólia (letakaráshoz).

  Járható födém rétegrendje (alulról-felfelé):

  -gipszkarton burkolat,
  -Reflex hőtükör fólia / párazáró fólia,
  -gipszkarton szerkezet 10 cm- es lelógatással, közte 10 cm- es szálas szigetelő anyag,
  -födémszerkezet,
  -faanyagból (5 x 10 cm- es kétszer egymásra merőlegesen) készített keret lerögzítve a födémszerkezethez, közte szálas szigetelő anyag 20 cm- es vastagságban, 2 x 10 cm-ként terítve egymásra merőlegesen,
  -páraáteresztő fólia (letakaráshoz),
  -a fa szerkezet tetejére hézagos padlóburkolat (kb. 5- 10 cm- es résekkel).

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 70. Szikora Attila

  Tisztelt Szilvia!

  Nemrégen költöztem olyan téglaépítésű társasházba, amely mellől korábban elbontottak egy másik házat. A tűzfalon kilátszanak a téglák, nincs bepucolva. A lakás leghosszabb fala pont ez a tűzfal.

  A fűtési költségek csökkentésére szeretném a falat belülről leszigetelni. Az eddigi hozzászólásokat elolvasva a következőre gondoltam:

  Gipszkarton vagy OSB takarófallal tekercses kőzetgyapot szigetelés (azért ez, mert egy korábbi építkezésünkből maradt bontatlan tekercs). A gyapot és a takarófal közé párazáró fólia.

  Kérdéseim:
  Milyen vastag kőzetgyapot lenne célszerű?
  Az Önöknél kapható fóliák közül melyik alkalmazható?
  Ha a későbbiekben szerelünk valamit a falra, átfúrható-e a szigetelés?

  A lakás eddigi tapasztalataim alapján száraz, nincs penészedés sehol.

  Üdvözlettel
  Szikora Attila

  Reply
 71. szigatech Post author

  Tisztelt Attila!

  A szigetelés vastagságát a falazat vastagsága, és anyaga határozza meg elsősorban. Mivel erről nem sok információm van, így erre nem tudok válaszolni. A leírtak alapján min. 10 cm- es szigeteléssel számolnék.
  Szerkezetnek gipszkarton előtét falat javaslok fém profilozással. A proflok közé lehet mejd beépíteni a szigetelést. Viszont vagy táblás kőzetgyapotot, vagy táblás üveggyapotot javaslok, sajnos a tekercses üveggyapot (olcsóbb minőségű) a függőleges síkban összecsúszik egy idő után.
  A gipszkarton belső burkolat mögé hőtükrös párazáró fóliát javaslok.
  Természetesen, ha szakszerűen elkészítik a gipszkarton falat, akkor a gipszkarton fal előírásainak megfelelően, azt is át lehet fúrni, és lehet rá akasztani. Elméletileg ebben az esetben csak a gipszkarton és a profil kerül átfúrásra, a szigetelés nem.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 72. Antal József

  Tisztelt Szilvia!

  Tavalyi évben vásároltam egy családi házat megtakarítások végett kőzetgyapottal szeretném lefedni az amúgy sem használt padlás teljes felületét. Kihívott szakember szerint jó eredmény eléréséhez 30 cm vastag kőzetgyapotot javasolt.
  Kérdéseim:
  - Ön szerint kevesebb is elegendő (a födém betongerendás, közte téglabetéttel kombinálva, normál vastagságú)?
  - A padlás felülete nem egyenes, a gerendák között alacsonyabban van a felület néhány centivel, szükséges-e feltölteni a felületet?
  - Milyen fóliák szükségesek a szigeteléshez (alá és fölé)?
  Előre is köszönöm segítségét. Tisztelettel Antal József

  Reply
 73. Stibi Gyula

  TISZTELT SZILVIA!
  AZ ŐSSZEL RAKATTAM EGY CSERÉPKÁLYHÁT DE A KÉMÉNYEM A FALON KÍVÜL VAN,AMI SIDEL KÉMÉNY.MÁR AZ ŐSSZEL JELENTKEZTEK A PROBLÉMÁK A BELSŐ KERÁMIA FÜSTCSŐ ÁTENGEDI A KÁTRÁNYSZAGOT.
  EZ ELÉG KELLEMETLEN ,ÉS SZERETNÉM EZT MEGGÁTOLNI.TÖBBEN A KÉMÉNY TELJES LEHŰLÉSÉT HOZTÁK FEL HIBÁNAK.MIVEL A MELEG FÜST A HIDEG KÉMÉNNYEL TALÁLKOZIK ÍGY PÁRALECSAPÓDÁS KELETKEZIK.SZERETNÉM A KÉMÉNYT LESZIGETELNI ÉN VAKOLHATÓ KŐZETGYAPOTRA GONDOLTAM.VAN VALAMI JÓ ÖTLET A MEGOLDÁSRA?

  Reply
 74. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt József!

  Természetesen nem probléma, ha pár centi különbség van a felületben, nyugodtan rá lehet tenni a szigetelést. Általában födém szigetelésre min. 15- 20 cm- es vastagságot javaslunk, de ez födém szerkezettől függő. Ha viszont tényleg érezhető hatást szeretne elérni, akkor én is min. a 30 cm- es szigetelést javaslom. Amennyiben a padlást nem fogják használni, és nem kell hogy járható felületet alakítson ki, akkor a sima hagyományos tekercses üveggyapotot javaslom szigetelő anyagnak.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 75. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Stibi Gyula!

  Elsősorban mindenképpen azt javaslom, hogy a SCHIEDEL munkatársaival egyeztessen a problémáról, és csak az után kezdjen a munkálatokba. Természetesen a vakolható kőzetgyapottal le tudja szigetelni a kémény külső oldalát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 76. Sinka Tünde

  Tisztelt uram
  lenne egy kérdésem hőszigetelném a szobánk falait mert nagyon hideg és egyik oldalt vizesedik,kivüröl le van szigetelve szeretném kérdezni hogy milyen szigetelő anyagot lehetne használni gipszkartonal.előre is köszönöm válaszát .üdv Tünde

  Reply
 77. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Sinka Tünde!

  Sajnos amennyiben vizesedik a falazat, nem tudok szigetelő anyagot javasolni. Először meg kell szüntetni a vizesedést, és csak utána lehet hőszigetelést elhelyezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 78. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tippy!

  Mindegyik anyagnak meg van a saját pozitív, és negatív tulajdonsága. Ebből adódóan nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy melyik a jobb szigetelés.
  Szigetelő anyagok kiválasztásánál meghatározó tényező, hogy mire, hová, milyen rétegrendbe szeretnénk felhasználni.
  Szigetelés esetén először meg kell határozni, hogy mit szeretnénk leszigetelni, mire szeretnénk felhasználni. Csak miután tudjuk, hogy minek kell megfelelnie az anyagnak, azt követően lehet meghatározni, hogy melyik is számunkra a megfelelő szigetelő anyag.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 79. Kató Bálint

  Kedves Szilvia!

  Tanácsát kérném!
  1983-ban épült cseh, poniklec típusú (nyaraló) faházban lakunk, és ezt szeretném kívülről leszigetelni és tetőszigetelni is. Kőzetgyapotos szigetelésre gondoltam mindkét helyen. A kérdésem, hogy Ön mit ajánlana a szigeteléshez? A lapok felhelyezése ugyanúgy történne mint téglaépületeknél, vagy másként, mivel fa a ház?
  Kívülre milyen vakolatot ajánlana?

  Üdvözlettel,

  Kató Bálint

  Reply
 80. szigatech Post author

  Kedves Bálint!

  Elsősorban kőzetgyapot szigetelést javaslok én is. De egy páratechnikai számítással meg lehet határozni a szigetelő anyag pontos típusát, és vastagságát.
  Egy minimális eltérés van a hagyományos falazat, és a fa szigetelése között. A fára sajnos nem lehet a hagyományos por alakú ragasztóval felragasztani a szigetelő anyagot. Így vagy EPS PURHAB ragasztóval tudja a ragasztást megoldani, plusz mechanikai rögzítéssel (faforgácslap csavar és tárcsa), vagy csak mechanikus rögzítéssel, viszont ebben az esetben több rögzítést kell alkalmazni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 81. Béla

  T. Szakértő!
  1960-ban épült családi ház padlását szernénk szigetelni amelyet annak idején salakkal oldottak meg. A padlást nem használjuk és nem is fogjuk.A tető cserepet pár éve lecseréltük alatta tetőfólia van, a padláson szellőző nincs. Szeretnénk olcsón magunk kivitelezni a munkát.
  Ehhez kérnék tanácsot.
  Üdv.Béla

  Reply
 82. Gergely Norbert

  Tisztelt Hölgyem!
  5 éve építettunk egy házikót amelynek a tetőterét idén szertenénk beípíteni.A probléma ott kezdődik hogy az ács annó ezüst keresztszövésű(zsákanyag) szerintem párazáró fóliát rakott páraáteresztő helyett.Olvastam hogy ilyenkor ell kell hagyni öt cm a szarufáktól és utána 10cm közetgyapot+keresztirányba 10cm +párazárós hőtükör végül a karton.Ez idáig rendben is lenne csak nálam a szarufák lelógóak nics szellőző doboz,tehát a légrés amelyet hagytam csak akkor tudna kiszellőzni ha betennék szarufánkét alúlra illetve felülre egy egy szellőző cserepet és a cserepeknél kilyukasztanám a cserép alatti fóliát hogy át tudjon szellőzni.Kérdésem az lenne maga szerint ez hatásos lenne -e illetve jó megoldás-e,esetlegesen várom jobb megoldását.
  Várom válaszát,üdvözlettel:

  Gergely Norbert

  Reply
 83. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Béla!

  Amennyiben nem járható szigetelést szeretne készíteni, akkor a legegyszerűbb szigetelést javaslom méghozzá kétszer 10 cm-es vastagságban pl. tekercses üveggyapotot. A födém szerkezettől függően a szigetelés alá javaslok egy párazáró fóliát, és fölé egy páraáteresztő fóliát. Ezeket egyszerűen csak le kell teríteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 84. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gergely Norbert!

  Beépített tetőtér esetén, ha párazáró fólia került beépítésre, akkor elméletileg a szarufák közötti résben a levegő felfelé száll, így csak felső szellőztetőre van szükség. Természetesen, ha alul szabadon áramolhat be a levegő. Amennyiben alul elzárták a levegő útját, akkor természetesen alulra is szükséges szellőztető cserép beépítése.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 85. Gergely Norbert

  A cserepek beépítésével egyidejűleg ki kell fel kell hasítanom a fólát a szellőzők alatt .Ebből aódóan lehet problémám?

  Reply
 86. Jank

  Kedves Szilvia

  Álmennyezetet készítek a kétszintes házamban, és az ára miatt aKNAUF ekoroll 2x5cm szigetelésben gondolkodom.
  Azért van szükség rá, mert a felső szintet még pár évig nem tervezem használni. és nem szeretném ha elszállna a hő.
  Tud abban segíteni nekem, hogy amennyiben párazáró folia is kerül a gipszkarton mennyezet fölé, úgy mennyire valószínű az hogy ez pár év alatt összeesik, és elveszíti hőszigetelő képességét?

  Reply
 87. Gál Zsuzsanna

  Kedves Norbert!

  Természetesen ki kell vágni a fóliát, hisz anélkül nem tud szellőzni a fólia alatti rész. Viszont mindenképpen úgy kell megoldani, hogy ahol kivágjuk a fóliát, ott a cserép alatt kell egy ráfedésnek lennie. Mert ha csak védelem nélkül nyitva marad akkor esetlegesen bejuthat a szigetelésbe nedvesség. A fólia kialakításához megadok egy linket, ahol részletesen megnézheti a kialakítani kívánt csomópontot.
  http://www.eptar.hu/csomopontok.php?kat_tipus=al&id=4
  Kétszeres átszellőztetésű tető 4

  Tisztelt: Gál Zsuzsanna

  Reply
 88. Gál Zsuzsanna

  Kedves Jank!

  Az üveggyapot általában vízszintes felületen az anyag szerkezetének a porral való feltöltődése miatt roskad össze, nehezül el, illetve ha nedvességgel érintkezik. Amennyiben ezektől a hatásoktól megóvjuk a szigetelést “elméletileg” nem merülhet fel az ön által említett probléma.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 89. Péter

  Kedves Szilvia

  Egy kétszintes házban ahol a felső emelet kisebb területű, igy az alsó szinten körbe egy úgynevezett gallér tető fut körül.
  Az egyik részen ami a nappali ott látszó födémet szeretnék csinálni.

  Jelenleg a rétegrend -cserép-cserépléc-ellenléc-párazáró fólia-15-ös szarufa van.

  Akkor itt gondolom a helyes sorrend a továbbiakban kb 5cm légrés majd páraÁTeresztő fólia (szarufákra 5cm vastag plusz léc) 15cm Ursa DF 35 majd 10cm-es keresztirányú lécezés abba 10cm URSA DF 32 és párazáró fólia. És erre lambéria, igy jól gondolom?

  A többi helyen ahol nem lesz látszó födém hanem gipszkarton ott úgy jó hogy szarufák közé 15cm szigetelés majd a gipszkarton tartószerkezetre visszintisen ráfektetni még 10cm szigetelést?

  Reply
 90. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Mivel a cserép alá párazáró fólia lett beépítve, így sajnos az egész felületen a fólia és a szigetelés között ki kell hagyni a 4- 5 cm-es légrést, és ezzel együtt egy kétszeresen átszellőztetett tető rétegrendet kell kialakítani. Ezzel meg is válaszoltam a második kérdését is, vagyis nem lehet kihagyni a légrést sehol, így a szarufák keresztmetszetét nem lehet egy az egyben kitölteni sehol sem.
  Vagyis:
  -cserép,
  -cserépléc,
  -ellenléc,
  -párazáró fólia a szarufa tetején,
  -szarufa között 4-5 cm-es légrés,
  -szarufa között méretétől függően 10 cm-es szálas szigetelés (ha 15 cm-es a keresztmetszete a szarufának),
  -szarufa alatt 5 cm-es plusz lécezés, közte 5 cm-es vastagságú szálas szigetelés,
  Természetesen az utolsó két rétegnél egyben 15 cm-t is rakhat.
  -dupla lécezés második szakaszában 10 cm-es keresztirányú lécezés elhelyezése, 10 cm-es szálas szigetelő anyaggal,
  -párazáró, hőtükrös fólia,
  -belső burkolat (lambéria vagy gipszkarton).

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 91. Tibor

  Kedves Szilvia!

  B30-as téglából épült társasházi lakásunk belső felületét szeretném hőszigetelni, mert nagyon hidegek a falak. Ha lehet, nem túl vastagon a fűtésrendszer csővezetékei miatt. Milyen megoldást javasol a problémára? Ha lehet, 2-3 cm-nél vastagabbat nem szeretnék.

  Köszönettel: Tibor

  Reply
 92. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tibor!

  Belső szigetelésnek elsősorban gipszkarton előtét falat tudok javasolni, de a legkisebb vastagsága is min. 7 cm-es. Sajnos 2- 3 cm-es vastagságú kivitelezési megoldást nem tudok javasolni.
  De mivel a belső szigetelések nem oldják meg a problémát, így mindenképpen a külső hőszigetelést javaslom.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 93. Szabó László

  Kedves Szilvia!
  Homlokzati szigetelést szeretnék csinálni.Néhány évvel ezelőtt
  vízszigetelést csináltak az után pedig légáteresztő vakolattal
  lett kijavítva.Azt szeretném csinálni hogy a ház alsó részén 2.4m-ig 10cm-es kőzetgyapottal aztán meg 10cm-es EPS lapokkal folytatnám. Kérdésem az hogy ezt megcsinálhatom-e nem fog a kettő találkozásánál megrepedni,estleges más hőtágulás miatt,és ha igen milyen vakolattal vakoljam? Az egészet szilikon vakolattal vagy az EPS lapokat csinálhatom műgyantással?

  Reply
 94. Gál Zsuzsanna

  Kedves László!

  Mindenképpen egyeztessen egy energetikussal, hogy a légáteresztő alapvakolatra fel lehet-e már tenni hőszigetelést. Igaz, hogy a kőzetgyapotnak jó a páraáteresztő képessége, de nem korlátlan, így mindenképpen el kellene egy páratechnikai számítás.
  A kétféle szigetelés váltása nem okozhat gondot, de a felületek hálózását egybe kell megoldani, és mindenképpen a kőzetgyapot ragasztóval kell a háló beágyazást megoldani.
  Sajnos a végső felületkezelésnél, a kőzetgyapot felületét vastagabban fogják leglettelni, az anyaga miatt, így ezt szép fokozatosan el el kell vékonyítani a felfelé haladva, kb. 70- 80 cm-es átfedéssel.
  Mivel a felület egy része kőzetgyapot lesz, így sajnos a díszvakolatnak a teljes felületen szilikonos vakolatot kell alkalmazni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 95. Hegedűs Judit

  Tisztelt Szakértő!

  Egy 60-70 éves házat vettünk nemrégiben, ami 2 részből áll: egy eredeti ház vályogból, + 1 fürdő és kisszoba hozzáépítése téglából. A vályogon belüli tér szuperül tartja a hőt télen-nyáron, de a tégla oldalon télen érezhetően hidegebb van. Kaptunk már mindenféle tanácsot, hogy a vályogházat sehogy sem szabad szigetelni, vagy csak a tégla oldalát. Ez a kőzeggyapot nekünk megoldás lehet?
  Segítségét előre is köszönöm!

  Reply
 96. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Hegedűs Judit!

  Igazából a tégla falra kerülhetne sima polisztirol lapos szigetelés is, ha nincs vízszigetelési probléma. Viszont a vályog páraáteresztő képessége miatt, csak egy páratechnikai számítás után tudnak önnek pontos szigetelő anyag típust, és vastagságot meghatározni.
  Amennyiben elsősorban csak a tégla fal szigetelése mellett döntenének, akkor viszont mindenképpen a vályog szigetelő képességéhez kellene igazítani a tégla fal szigetelését, hogy ne alakulhasson ki nagyobb hőhíd a két falszakasz között.
  Kérem keressenek fel egy energetikust, aki pontos válaszokat tud önnek adni a kérdéseire.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 97. Dr Szalai György

  Kedves Szilvia!
  12 éve vettünk egy 70 éves családi házat, amit felújítottunk, s eddig nyaralóként használtunk.A padlás “stukatúros” (középen padlásdeszka, legfelül padlás tégla, alul pedig gipszkarton van.A téliesítés első lépcsőjeként szeretnénk a padlás leszigetelni, úgy, hogy a padlás egy részét tárolásra is szeretnénk használni.
  Milyen anyagokat, és milyen rétegrendet tanácsol?

  Segítségét előre is köszönöm!

  Reply
 98. Gál Zsuzsanna

  Kedves György!

  Mivel egy régi szerkezetről beszélünk, így mindenképpen elsősorban a pontos rétegrendre lenne szükség. Hogy hol milyen párazárás készült, vagy épp nem készült.
  Járható födém szigetelés két alap szigetelésből indulhat ki, ez vagy a Padlás szigetelő lapunk sémája, vagy stafnizás, és közte szálas szigetelő anyag. A pontos rétegrend viszont sok mindentől függ, és a megadott adat ehhez kevés.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 99. Sz.J. Tibor

  Kedves Szilvia !
  Most épülő családi házam fszt. és tetőtér közötti,valamint tetőtér és padlás közötti födém szigetelésével kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni.Megjegyzem,a tetőtér valószínűleg csak ritkán lesz használva. A fszt. és tetőtér közötti rétegrendet a következőképpen tervezem: gipszkarton vagy deszkázott álmennyezet,5×5 cm-es párnafázás közötti kőzetgyapot szigetelés,E jelű födém,6 cm kiegyenlítő beton,5 cm lépésálló kőzetgyapot szigetelés,7-8 cm aljzatbeton,járófelület.
  A tetőtér és a padlás közötti rétegrend:gipszkarton vagy deszkázott álmennyezet,5×5 cm-es párnafázás közötti kőzetgyapot szigetelés,E jelű födém,6 cm kiegyenlítő beton,10 cm magas párnafázás között kőzetgyapot szigetelés,2,5 cm geszkázat.A tető 40 cm-es nádtető.Azért szeretném alul és felül is hőszigetelni a födémet mert nem nem szeretném a 25 cm-es betonfödém szerkezetet fűteni.A kérdésem az lenne,tegyek-e,és ha igen hová tegyek párazáró fóliát,esetleg hogyan tetszene másképpen megoldani a rétegrendeket ami előnyére válna az épületnek.
  Előre is köszönöm fáradozását!

  Reply
 100. Gál Zsuzsannav

  Kedves Tibor!

  Az első-, és a második rétegrendnél is javasolt a belső burkolat mögé közvetlenül egy párazáró hőtükör fólia elhelyezése.
  Az első rétegrendnél az 5 cm-es lépésálló kőzetgyapot szigetelés alá- és fölé is javasolt egy párazáró, mechanikai védelmet biztosító fólia.
  A második rétegnél, mivel párnafázás között lesz elhelyezve a szigetelés ezért erre a célra megfelelő lenne egy tekercses üveggyapot szigetelés is. A megadott vastagság helyett pedig inkább 2 x 10 cm-es vastagságot javaslok. A szigetelés és a deszkázat közé pedig javasolt egy üvegfátyol leterítése.

  Természetesen szigetelés előtt fontos egy páratechnikai ellenőrzés elvégzése, és az épület energetikai számítása sem mellőzhető, hisz a födém szerkezethez kapcsolódó épület szerkezetek szigetelését is figyelembe kell venni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 101. LengyelZsolt

  Tisztelt Szakértő!

  Egy a hatvanas években épult téglaépület utólagos homlokzatszigetelését szeretnénk elvégeztetni (kétszintes épület, 350 m2 homlokzatfelulet). Kérdésünk az hogy milyen érvek szólnak a polisztirol illetve kőzetgyapot szigetelések mellett illetve ellen. A homlokzat-szigetlés elvégzése előtt a nyilászárok teljes cseréjére is sor kerul, de a házba szelőztető rendszer NEM kerul kialakitásra a jelenlegi elképzeléseink szerint. Emiatt a penészedéstől tartunk és ezért gondoltunk arra, hogy bár költségesebb de kőzetgyapot szigetelést csináltatnánk ami légáteresztő (és tüzdvédelmi szempontbol is jobb mint a polisztirol).
  Előre is köszönjük tanácsát!

  Reply
 102. Sz.J.Tibor

  Kedves Szilvia!

  Köszönöm a válaszát és a tanácsait. Időközben végigolvastam az előttem lévő kérdéseket,és az azokra adott válaszokat.Azokban az esetekben amikor a padlást járhatóvá kívánjuk tenni,és a hőszigetelés párnafázás közé kerül,minden esetben hézagosan javasolja a deszkázat lefektetését,akár 5-10 cm hézaggal.Ennek okára nem sikerült rájönnöm.Én időközben már megvettem a padlásburkoláshoz szánt deszkázatot a padlás alapterületének megfelelő mennyiségben,de addig nem akarom lefektetni amíg nem tudom hogy miért tetszik minden esetben a hézagos lefektetést javasolni.Amennyiben viszont lehet teljesen zártan egymás mellé fektetni a deszkákat, akkor is javasolja a deszkázat alá a páraáteresztő fóliát?
  Ismételten köszönöm előre is a válaszát!

  Reply
 103. S.Adrienn

  Kedves Szilvia!

  Szüleink közel 100 éves parasztházát szeretnék megszépíteni, ugyanis a salétrom mindig kijön rajta. A falak egyéként 60 cm-esek, por szárazak és nem dohosak, nem penészesek. Csupán esztétikai szempontból kellene valami “lélegző” rendszerrel bevonni, ami nem engedi át a salétromot és befelé sem kezdene el dolgozni. A hungarocellt nem ajánlották, mivel az nem szellőzik. Érdeklődnék, hogy melyik kőzetgyapotot ajánlaná és elég lenne -e az 5 cm-es vastagságú (mivel csak esztétikai szempontból kellene).
  Köszönöm válszát!
  Üdvözlettel: S. Adrienn

  Reply
 104. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Lengyel Zsolt!

  A penészesedést sajnos nem a polisztirol lapos szigetelés okozza. Így ennek az elvetésével nem biztos, hogy kiküszöböli a penészesedés kiváltó okát. Fontos, hogy az épületet megfelelően szellőztessük főleg műa. nyílászárók elhelyezése után, megfelelő vízszigeteléssel lássuk el, és az egyik legfontosabb, hogy tervezzük meg a homlokzati hőszigetelésünket. Sajnos a legtöbben abba a hibába esnek, hogy a homlokzat felületére feldobnak egy 10 cm-es szigetelést, ami mondjuk fedi a falazat anyagának a hőszigetelését. De a koszorú, a lábazat, vagy a kávák szigeteléséről elfeledkeznek, vagy csak minimális szigeteléssel látják el. Így hőhidas szerkezetek alakulhatnak ki, ahol a lakásban feldúsult pára le tud csapódni, és kialakulhat esetlegesen még penészesedés is.
  Így elsőképp javaslom, hogy keressenek fel egy energetikust, aki az épület paraméterei, és tulajdonságai alapján egy pontos értékkel tud szolgálni, hogy hova milyen típusú, ~vastagságú szigetelő anyag használata javasolt, illetve milyen kivitelezési mód.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 105. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tibor!

  A födém hézagos deszka burkolatát, azért javaslom, hogy az alatta lévő szigetelő anyag ki tudjon szellőzni, illetve mivel nem minden napos használatra készül a burkolat nem kell a teljes felületét le borítani.
  Ha viszont teljes egészében le szeretné burkolni a födémet, akkor a szigetelés, és a burkolat között érdemes hagyni egy 2-4 cm-es légrést, amit ki kell vezetni valamelyik oldalra, hogy megmaradjon a szellőzés. Ezenkívül érdemes még így is egy üvegfátyollal leteríteni a szigetelés felületét, a porosodás elkerülése érdekében.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 106. Gál Zsuzsanna

  Kedves Adrienn!

  Sajnos a salétromosodás ellen nem sok megoldás létezik. Amennyiben nem szükséges szigetelni az épületet, akkor a KVARC gyártó szárító vakolatát javaslom. Természetesen ebben az esetben nem a szárító hatását használjuk ki az alapvakolatnak, hanem hogy nem engedi kirakódni a salétromot. Bővebben a KVARC honlapján tudja elolvasni az anyag leírását. Ezt a felületet már le lehet festeni, vagy vakolni egy páraáteresztő festékkel, vagy vakolattal.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 107. Lédecziné

  T.Szakértő!!

  Tanácsát kérném ,hogy egy társasház lapos tetejét lehet-e kőzet gyapottal hőszigetelni?

  Üdv. Lédecziné

  Reply
 108. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Lédecziné!

  Attól függően lehet alkalmazni kőzetgyapot szigetelést, hogy pontosan milyen rétegrendben szeretné beépíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 109. Sz.Karoly

  Tisztelt Szilvia!
  Uj epitesu csaladi haz fodemet+padlasteret szeretnem szigetelni.A padlaster nem kerul beepitesre,de egy reszet szeretnem jarhatova tenni,mivel oda kerul elhelyezesre a hovisszanyero szellozteto berendezes+a kandallo ventilator,ami fujja a levegot a haz helysegeibe. A szarufak magassaga 18cm,ide gondoltam 18-as kozetgyapot szigetelest,igy a retegrend: cserep,csereplec,folia-ami a cserep felol nem engedi be a nedvesseget,szarufa,kozte a szigeteles,parazaro folia a szarufakra rogzitve. A padlasfodem pedig a lakoterbol felfele: gipszkarton,hotukros parazaro folia,szalas szigeteloanyag ami oda befer,vasbeton fodem,fabol 5x10es keret keszitve egymasra merolegesen,kozotte kozetgyapot,paraatereszto folia,hezagosan ledeszkazva.
  On szerint jo lesz ez igy? A padlasterben megkell oldani a szelloztetest?
  Udvozlettel: Sz.Karoly

  Reply
 110. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Károly!

  A szarufák közé nehezen fog találni 18 cm-es szigetelést jó árban. Így inkább azt javaslom, hogy a szarufára rögzítsen még egy 2-3 cm-es lécet, és 2 x 10 cm-es táblás kőzetgyapotot használjon tetőtér szigetelésre.
  A leírt rétegrenddel nincs igazán nagy probléma, de egy kis javításra szorul:
  Tetőtér beépítés kintről- befelé:
  -cserép,
  -cserépléc,
  -ellen léc,
  -páraáteresztő fólia,
  -18 cm-es szarufa + 2-3 cm-es léc vele párhuzamosan felrögzítve, és ez között 2 x 10 cm-es táblás kőzetgyapot,
  -párazáró fólia.
  A födém szigetelés rétegrendje szerintem megfelelő. Ha az egész tetőteret beszigeteli, akkor leírt szigetelés vastagsága is kb. megfelelő, viszont ahová nem kerül szarufa közötti szigetelés, én min. 2-szer vagy 3-szor 10 cm-es szigetelés vastagságban gondolkodnék a gipszkarton álmennyezet közé elhelyezett szigeteléssel együtt.
  Minimális szellőztetést mindenképpen érdemes megoldani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 111. Sz.Karoly

  Tisztelt Szilvia!

  Koszonom szepen az eszreveteleit. Ezzel kapcsolatban lenne meg kerdesem: Tekercses kozetgyapot szigeteles is megfelel a szarufak koze? A paraatereszto foliahoz teljesen hozza lehet tenni a szigetelest(gondolok itt arra,ha a szarufa 20cm lesz,ez a 20cm resz kitoltheto szigetelessel,nem kell legres)?

  Udvozlettel: Szalai Karoly

  Reply
 112. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Károly!

  Amennyiben ténylegesen egy megfelelő páraáteresztő fóliát helyeznek el a szarufák fölé, akkor teljes mértékben hozzá lehet tolni a szigetelő anyagot, ebben az esetben nem kell légrést beiktatnia. Légrést csak párazáró, vagy párafékező fólia elhelyezése esetén kell biztosítani.
  Sajnos olyan szigetelő anyagról nem tudok, ami tekercses kőzetgyapot lenne. Általában vagy táblás kőzetgyapotot szoktak alkalmazni, vagy 0,039-es hővezetési tényezővel, vagy annál jobb értékkel rendelkező tekercses üveggyapot szigetelést szoktak használni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 113. F. János

  Kedves Szilvia!
  A fenti levelezéseiből jó sokat elolvastam. Talán az összes födém hőszigetelése esetén javasol a szigetelőanyag alá egy párazáró fóliát. A gondom azzal van, hogy ha az épületet homlokzatát polisztirolos rendszerrel hőszigetelem (melynek nincs, vagy alig van páraáteresztő képessége), a padlástér felé pedig párazáró fóliát használok, akkor merre tud eltávozni a pára?
  Kb. 100 éves hagyományos födémem van.
  A födém rétegrendje alulról felfelé: vakolat ,stukatúrnád, deszkaborítás, 18×18 cm-es gerendák, deszkaborítás, 3-5 cm agyagborítás.
  Erre kívánok most legalább 14 cm-es ásványgyapot szigetelést ráhelyezni. A szigetelőanyag tetejére páraáteresztő fóliát, tervezek. Előtte a cserépezés alá -eső és hó ellen- vízzáró fólia kerül, a gerincnél a padlás szellőzését biztosítani fogom.

  A kérdésem az, hogy ha 100 éven át nem észleltek, és én sem észlelek páralecsapódást a mennyezeten, vagy a födém-szerkezetben, akkor miért kell elrontanom -hőszigetelés esetén- a födém páraátbocsátó képességét egy párazáró fóliával?
  Laikusként úgy gondolom, ha eddig el tudott felfelé távozni a pára, akkor az ásvány-, vagy kőzetgyapoton át is meg tudja ezt majd tenni. Vagy rosszul gondolom?
  Érdeklődéssel várom megtisztelő válaszát.

  Tisztelettel: F. János

  Reply
 114. Gál Zsuzsanna

  Kedves János!

  Az Ön által leírt hagyományos födém szerkezetre nem szoktunk párazáró fóliát javasolni. Inkább csak egy üvegfátyolt. Ugyan így az elhelyezett szigetelés fölé is csak üvegfátyol terítést javaslok.
  Az épületben lévő páratartalom kb. 95 %-a természetes, vagy mesterséges szellőztetés útján történik, a fenn maradó rész oszlik el az épület szerkezetei keresztül.
  Viszont mielőtt megvásárolná a homlokzati, és a födém szigetelést javaslom egy energetikus felkeresését. Mivel egy régi épületről beszélünk így óvatosan kell bánni vele szigetelés szempontjáról.
  Egy hőtechnikai, és egy páratechnikai számítás alapján pontosan meg lehet állapítani, hogy milyen vastagságú, és típusú szigetelés javasolt az épület szerkezeteire, illetve hogy milyen rétegrendben érdemes elkészíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 115. Szabó Gábor

  Tisztelt Szilvia!

  Szeretnénk építeni egy 12cm falvastagságú faházat!Szigetelési dilemmánk akadt,mégpedi kőzet,avagy üveggyapot!Tudna hasznos tanácsot adni hogy melyiket és miért ajánlja?mert tudjuk hogy az üveggyapot olcsó,de jó is?

  Reply
 116. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gábor!

  Jelenleg már nagyon jó minőségű, és értékű üveggyapotokat is gyártanak. Így ha megfizeti a minőséget, akkor az üveggyapotból is talál megfelelő típust.
  Ha a legjobb szigetelésbeli minőséget szeretné elérni, akkor pl. az URSA DF 32-es tekercses üveggyapotját javaslom.
  Mindegyik gyártó megfelelő leírással szolgál, hogy melyik típusú szigetelését milyen rétegrendbe javasolja. Ezenkívül már csak a szigetelő anyag minőségére, és hővezetési tényezőjére kell oda figyelnie. Fontos a termékek ár-érték arányának figyelembe vétele.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 117. Zsidai Viktor

  Kedves Szilvia!

  Kb. 70 éves hagyományos födémem van.
  A födém rétegrendje alulról felfelé: vakolat ,stukatúrnád, deszkaborítás, 18×18 cm-es gerendák, deszkaborítás, 3-5 cm agyagborítás. Zsindely tetőm van. A födémet szeretném szigetelni. Ön mit ajánlana?

  Reply
 118. Gál Zsuzsanna

  Kedves Viktor!

  A leírt rétegrend alapján elsősorban azt javaslom, hogy legyen szíves felkeresni egy energetikust, aki páratechnikai számítás alapján meg tudja önnek határozni a szerkezet kialakításához szükséges pontos rétegrendet. sajnos a rosszul kialakított rétegrend ennél a típusú födémszerkezetnél, akár a vakolat leeséshez is vezethet.
  Amennyiben nem szükséges járható felületet kialakítania, akkor a legegyszerűbb tekercses üveggyapotot javaslom szigetelésként min. 2 x 10 cm-es vastagságban.
  Persze a szigetelés típusát, és vastagságát az is befolyásolja, hogy milyen értékeket szeretne elérni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 119. G. Zoltán

  Kedves Szilvia

  Egy lakóelőtér utólagos tetőszigetelésében /lapos-tetős/ szeretném segítségét kérni. Jelenleg csak a belső szigetelésre van lehetőség a 15cm-es szarufák között. A lapos-tető a következőkből áll bentről kifelé:
  -deszka
  -fólia
  -5cm vasbeton
  A fólia valószínüleg párazáró.
  Mivel csak az előtér temperálásról lenne szó elég-e 10cm kőzetgyapot hőtükrös fóliával, vagy más megoldást javasol?
  Tisztelettel: G. Zoltán

  Reply
 120. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zoltán!

  Ha jól értem, akkor egy lapos tető alsó felének a mennyezeti szigeteléséről lenne szó. Ebben az esetben a legegyszerűbb szigetelési mód a gipszkarton álmennyezet készítése szálas szigeteléssel. A vasbeton szerkezetnek elég rossz a szigetelő értéke, így inkább min. 15 cm-es szigetelést javaslok. Viszont, ha gipszkarton szerkezetbe lesz beépítve, vízszintes fektetéssel, akkor elegendő tekercses üveggyapotba is gondolkodni.
  Természetesen a szerkezet megfelelő szigetelésének az eléréséhez csak egy energetikai számítás alapján lehetne meghatározni a pontos rétegrendet, és a szigetelő anyag vastagságát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 121. Rákosi Andrásné

  Szeretettel köszöntöm Szakértő!
  azután érdeklődnék, hogy panelházban lakom, és a homlokzat felől a belső falat szeretném leszigetelni, milyen szigetelőt ajánlana.
  Köszönettel veszem válaszát, és üdvözlöm Rákosiné

  Reply
 122. Gál Zsuzsanna

  Kedves Rákosi Andrásné!

  Belső szigetelést nem szoktunk javasolni, max. ideiglenesen. Mindenképpen fontos minél előbb megoldani a külső hőszigetelést.
  Ideiglenes, belső szigetelésnek gipszkarton szerkezetbe elhelyezett szálas szigetelést javaslok.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 123. András

  Tisztelt Szakértő!

  Létezik tekercsben közetgyapot vagy csak táblásítva árusítják? A sziga-tech honlapján sem találtam csak üveggyapotot. Padlástérbe kellene a födém szigeteléséhez, erre alkalmas az üveggyapot? mi a különbség melyik a jobb a közetgyapot vagy az üveggyapot? köszönöm válaszát

  Reply
 124. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt András!

  Sajnos mi csak táblás kőzetgyapotot forgalmazunk. Padlástér födém szigetelésére, vagyis vízszintes szigetelésre tökéletesen megfelelő a tekercses üveggyapot is.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 125. Piller Péter

  Kedves Szilvia!

  Újépítésű családi házunk födémszigetelését magam kezdtem el elkészíteni. A nappali részben, ahol fegerendás, hágatott deszkaborításos mennyezet van, 30 cm kőzetgyapot szigetelést tettem le. Előtte kicsit utánaolvastam a témának és tudtam hogy párazáró fóliát kell alá tenni. Az építőanyagkereskedésben párazáró fóliaként MAsterplast 0,09-es technológiai fóliát adtak el nekem. Ezt is használtam, a szigetelés kész, hajópadló került rá. Most tudtam meg véletlenül, hogy ez nem is igazán párazáró fólia. A második probléma, hogy a hajópadló alá, tehát a szigetelés fölé is ugyanezt tettem, ahova viszont páraáteresztő fólia kellett volna. Kérdésem hogy Ön szerint mekkora probléma az hogy alul nem igazán párazáró fólia került, illetve hogy fölülre viszont nem kifejezettten páraáteresztő. Visszaszedjem az egészet?

  Köszönettel:
  Piller Péter

  Reply
 126. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Nem igazán jó megoldás, ahogy most van kialakítva a rétegrend. Mert ha fönt lezárta a réteget, és alul be tud menni a pára, akkor pont a szigetelés között fog megrekedni.
  Ha még van rá módja, akkor mindenképpen rendezni kellene a rétegrend kialakítását.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 127. Király Ernő

  Kedves Szilvia!
  A tetőtérben a szobák fala félbevágott szilikátból készült vakolattal.
  Milyen anyaggal lehet kívülről szigetelni és milyen sorrendben?
  Van esetleg technológia is a felszerelésre a felrakási sorrend és technológia miatt?
  Tud segíteni a szigetelési módszert illetően?
  Köszönettel:Király Ernő

  Reply
 128. Gál Zsuzsanna

  Kedves Ernő!

  Amennyiben a tetőtéri térdfalakra tetszik gondolni, a cserép alatti fedett résznél, akkor egy szimpla lécezés között elhelyezett szálas szigetelés a legegyszerűbb. Mivel nedvesség, és csapadék nem érheti, így nem fontos kültéri szigeteléssel készíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 129. Sándor

  Kedves Szilvia!

  Vályogtégla házunk, beton födémére tettem kőzetgyapot szigetelést.A padlást nem használjuk, nem is tervezzük.
  A beton gerendák között salakkal van feltöltve, de ez nem volt lezárva, a betongerendák teteje kilátszott.
  Párazáró fóliát terítettem le, és erre terítettem 10 cm kőzetgyapotot ( tekercsest).
  Kérdésem a következő: a tetejére szükséges-e a páraáteresztő fólia? esetleg sima fólia jó lehet?

  Reply
 130. Sándor Péter

  Kedves Szilvia!

  Kb. 15 éve épült (egyik szoba tégla, többi vályog) ház padló és külső szigetelését elvégeztük, a födém/padlás szigetelésére pedig 10cm-es üveggyapotot használtunk, ami a téli havazás miatt elázott és használhatatlanná vált, így eltávolítottuk. A tanácsát szeretném kérni, hogy milyen padlás hőszigetelést válasszunk, az alábbiakat figyelembe véve:
  - Hagyományos nyeregtetős ház, a cserepek alatt nincs fólia szigetelés (hóvihar elmozdította a cserepeket, ezért ázott be korábban)
  - A régi cserepeket kicseréltük, ahol mozgott rögzítettük, de anyagi okok miatt nem tervezzük a tető fóliaszigetelését, vagyis minimális nedvesedésre számítani lehet a csapadékos időszakban…
  - A padlás rendszeres használata nem tervezett, csupán a téglából épült szoba fölötti (~20m2-es) részen szeretnénk tárolni dolgokat.
  Összefoglalva, egy olcsó és hatékony födémszigetelésre lenne szükségünk, ami legalább mérsékelten vízálló és lépésálló. (pl:A lépésálló kőzetgyapot (Nobasil MPN)
  megfelelő lehet?)

  Segítségét előre is köszönöm!

  Köszönettel:

  Sándor Péter

  Reply
 131. Gál Zsuzsanna

  Kedves Sándor!

  Amennyiben a cserép alatt van fólia elhelyezve, úgy nem szükséges a szigetelést leteríteni fóliával. Viszont javasolt legalább egy üvegfátyollal, vagy geotextiliával leteríteni, hogy ne porosodjon.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 132. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Sajnos a Nobasil MPN nem lépésálló, így az ön elgondolása szerint nem megfelelő szigetelés.
  Amit javasolni tudok, és a legolcsóbb megoldás, bár munkaigényes, az a tekercses üveggyapot, stafnizással.
  Ahol nem szükséges, hogy járható felületet alakítson ki, ott csak le kell teríteni a szigetelést min. 2 x 10 cm-es vastagságban, és a beázás ellen le kell teríteni egy páraáteresztő fóliával.
  Ahol járható felületet szeretne kialakítani ott a szigetelésnek kell készíteni egy keretet. A keret legolcsóbb megoldása, az eldobható raklap. Ezeknek le kell szedni a tetejét, lefektetni, a közét kitölteni szigeteléssel. Ezt két rétegbe érdemes elhelyezni, és a végén szintén egy páraáteresztő fólia el kell látni a felületét. Majd a keretre vissza kell rögzíteni a raklap tetején. Így járható felületet kapunk.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 133. Béres Tamás

  Kedves, Szilvia,

  Egy több mint 100 éves vegyes, de főleg vályogház födémszigeteléséhez kérnék tanácsot.
  Az épület eddig csak nyári használatban volt, de szeretnénk a fűtési szezonban is használni alkalmanként.
  A födém három különböző rétegrendű részből áll.
  1. Egymásra lapolt deszkafödém takarás nélkül (a leghidegebb helység, így itt kellene a leggyorsabb segítség) Itt 10 cs-es kőzetgyapot borítást gondoltam elsőre, majd gerendákra fektetett hézagos deszkázást a lépésállóság miatt.
  2. Stukatór, deszkafödém, takarás nélkül
  3. Stukatór, deszkafödém, kb 8cm-es agyagtapasztás.

  Válaszát előre is megköszönve

  Tisztelettel: Béres Tamás

  Reply
 134. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tamás!

  Mivel csak 10 cm-es szigetelésben gondolkodik, így a legjobb szigeteléssel bíró anyagot javaslom, ez az URSA DF 32-es tekercses üveggyapotunk.
  Bár szerintem még így is kevéske lesz ez a vastagságú szigetelés.

  A pontos rétegrend kialakításában viszont egy energetikus tud önnek a segítségére lenni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 135. Varga Antal

  Kedves Szilvia!

  Fém vázas könnyűszerkezetes házunk födémszigetelését (földszint és a jövőben nem beépítésre kerülő padlás között) szeretnénk hatékonyabbá tenni. A jelenlegi szigetelés a mennyezeti gipszkarton fölött párazáró fóliából, a fémprofilok közt elhelyezett 14cm-es üveggyapot rétegből és a fémprofilokhoz rögzített, a padlást járhatóvá tevő OSB lapokból áll.

  Erre szeretnénk még 2×8 cm kőzetgyapotot teríteni (Nobasil MPN-t néztem ki), majd egy páraáteresztő fóliával leteríteni. Nem szükséges a teljes padlásnak járhatónak lenni (tárolni sem fogunk itt semmit előreláthatólag), arra gondoltunk, hogy esetleg a fent is említett keretes vagy eldobható raklapos megoldással egy utat alakítunk ki, amivel megközelíthető a padlás bármely része esetleges kábelszerelés végett.

  Azt szeretném kérdezni, hogy ez így megfelelő-e. Az OSB-lap és a kőzetgyapot réteg közé kell-e, érdemes-e még esetleg valamit tenni.

  Köszönettel:
  Varga Antal

  Reply
 136. Gál Zsuzsanna

  Kedves Antal!

  Az Ön által leírt nem járható födémszigetelésre elegendő lenne egy tekercses, sima üveggyapot is 2 x 10 cm-es vastagságban. Ár- érték arányba jobban megéri az üveggyapot szigetelés.
  Mivel már a rétegrend tartalmaz egy párazáró réteget, és az OSB is úgy mond “párazáró”, így fölösleges még egy réteg fóliát leteríteni a szigetelés alá.
  Ha a cserép alatt van fólia, akkor a szigetelés fölé elegendő egy üvegfátyol is por védelem ellen.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 137. Dávid

  Kedves Szilvia!

  Belső térben a szokásostól eltérő módon szeretném az 5cm vastag kőzetgyapot-táblákat felhasználni. Kb 6-8 darab beltéri hangelnyelő panelt készítenék, hogy belülről a szoba akusztikáját zenehallgatásra, mozizásra alkalmassá tegyem.(fakeretbe helyezett kőzetgyapot tábla lenvászonnal elöl/hátul teljesen lefedve majd a falra helyezve, mint 1 kép)

  A kérdésem az lenne, hogy mennyire kell tartanom attól, hogy a kőzetgyapot idővel porlad, melyet így belélegzünk? Elegendő erre a vászon borítás? Amennyiben nem, van bármilyen alternatív megoldás a kőzetgyapot bevonására, amellyel elkerülhető lenne a belélegzése?

  Köszönettel,
  Dávid.

  Reply
 138. Gál Zsuzsanna

  Kedves Dávid!

  Mivel minimális “porzásra” képes az anyag, így mindenképpen azt javaslom, hogy a textil bevonás előtt “légmentesen” fóliával csomagolja be az anyagot.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 139. Soóky András

  Kedves Szilvia!

  Tanácsát kérném, utólagos padlás szigetelésre készülök. A padlás fafödémes, kohósalakkal ellátott. A mennyezet stukatúros, amelyre kb 15 cm-rel alacsonyabb szintre gipszkarton került teljes felületen. Az utólagos szigetelés 15 cm vastagságban LBKnauff kőzetgyapot kerülne. A kérdésem csak annyi, hogy a párazáró fólia feltétlen szükséges, hisz a kőzetgyapot alatt két légréteg is van. Válaszát előre is köszönöm. Üdv:András

  Reply
 140. Gál Zsuzsanna

  Kedves András!

  Gipszkarton álmennyezet készítése esetén a gipszkarton mögé közvetlenül szoktunk javasolni hőtükrös párazáró fóliát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 141. Ny Péter

  Kedves Szilvia,

  Könnyűszerkezetes (2000-ben épült fagerenda tartószerkezetű) tetőteres családi ház fafödémjét szeretném felújítani. A fafödém: alulról – látszó gyalult gerendázat 17.5/6.5 cm (acélhüvelyekbe ültetve keresztartókon, max 4m fesztávval), 85cm-es osztással, rajta hornyolt deszkázat (2 colos gyalult, kb 4 cm vastag) csavarozva. A deszkázaton jelenleg csak közvetlenül padlószőnyeg van az emeleti szobákban és fürdőszobában is (!), nincs más réteg.
  Tanácsát kérném, hogy milyen rétegrendet alakítsunk ki a meglévő deszkázatra, amely statikailag kivitelezhető (a fa födém elbírja). Legfőbb szempont hogy a deszkázat ne mozogjon, nyikorogjon (járásra a bútorok, tárgyak bemozognak), illetve hangszigetelés is fontos lenne alulról minden hallatszik, és a padlózat dobog ).
  Szóba jöhetne esetleg:
  Szobákban, közlekedőben – deszkázatra OSB lap csavarozva (vastagság?), rajta lépésálló hangszigetelő tábla (típus, vastagság?) és arra rá újra egy réteg OSB, így a szendvics OSB talán eléggé kimerevít, hogy ne mozogjon a deszka alatta és hangszigetelő is elég lenne. Erre rá jönne laminálta parketta, alátét szivaccsal. A felső OSB-t hogyan kellene rögzíteni?
  Fürdőben – ebben egy kicsit még jobban tanácstalan vagyok –talán a fenti szendvics szerkezet alapnak, majd vmi vízszigetelés (kenhető) (oldara hogy kell felmenni,), arra PVC padló, vagy járólap (?) (esetleg vízálló faburkolat – bár költséges…)
  Egyéb variációk (stafflik -közte homok/szigetelés – záródeszkázat vagy hangszigetelő tábla + beton) nagyon macerásnak tűnik.
  Továbbá érdekelne, hogy a fsz-i padlózat utólagosan hogyan lenne hőszigetelhető. Most az aljzatbeton rétegen csak egy kátránylemez van, azon közvetlenül a ragasztó és járólap, szóval nincs rajta hőszigetelő réteg és nagyon hideg télen (fele részben alápincézve, de a pince sem hőszigetelt -azt is lehetne alulról szigetelni?).
  Ha felszedem a ragasztót, járólapot (a lemezt és aljatbetont is fel kell szedni?) rátehetek szigetelő táblát és arra rá a jáólapot vagy laminált/szalag parkettát? Milyen rétegrendet javasol ide?
  Végül, a tető és padlásfödém – bitumenes hullámlemez, páraáteresztő fólia, majd a padlás felületén fogópárok között 10cm kőzetgyapot, alatta fólia, majd alatta lambéria (ez a tetőtér mennyezete). Ez a rétegrend megfelelő vagy valamit kell-e korszerűsíteni (még 10 cm szigetelés rátehető?)
  Köszönettel,
  Ny Péter

  Reply
 142. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Köszönjük a bizalmát, és a részletes levelét. De a legideálisabb eset az lenne, ha felkeresne egy statikust, és egy energetikust, aki közvetlenül az épület megnézése után pontos számításokkal pontos adatokkal szolgálna önnek.
  Sajnos olyan hőszigetelést nem forgalmazunk, amit napi szinten életszerűen használat folyamán az Ön által leírt rétegrendben tudna beépíteni. Mind az XPS lapunk, mind a lépésálló lapunk nem bírja a pontszerű terhelést, így csak egy megfelelő teher elosztó réteg elhelyezésével lehet alkalmazni (ami az esetek többségében beton réteget jelent. de ez nem lenne önnek igazán megfelelő a födém szigetelésére.
  Mivel csak forgalmazó cég vagyunk, így ilyen rétegrendek kialakításánál megkérném, hogy keresse fel a szigetelő anyagot gyártó céget. Mert mi csak arra a célra tudjuk értékesíteni, amire előírja a gyártó. Ettől eltérő beépítésnél nem tudunk felelősséget vállalni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 143. Ny Péter

  Kedves Szilvia,
  Nagyon köszönöm gyors válaszát.
  Ezek szerint az általam vázolt rétegrend nem lenne megfelelő (OSB – hangszig. – OSB) csak a betonnal, mert önmagában a felső OSB lap nem elég teherelosztásnak, kell még rá a beton. (Ezt a rétegrendet egy kivitelezőtől hallottam aki látta a házat/födémet, ezért gondoltam hogy működhet). Másik megoldás hogy alulról hanszigetelném, de igazából a szép látszó gerendázatot nem szeretném beborítani, ezért jött az ötlet hogy felülről hangszigeteljek.
  Ahogy javasolta felkeresem a szakembereket.
  Köszönöm a segítségét.
  Üdv, Ny Péter

  Reply
 144. Mosonyi Tamás

  Kedves Szilvia!
  Padlásfödémet szeretnénk szigetelni, ebben kérnénk tanácsot. A födém rétegei: betonkefni, 5 cm beton, fólia, 2,5 cm nikecel, 5cm beton. Hőtükröt tegyünk-e a szigetelés alá?rich Kőzetgyapot szigetelésre gondoltunk, de csak 10 cm helyünk lenne, mi lenne az ideális megoldás? Előre is köszönjük segítségét! Üdvözlettel. M. Tamás

  Reply
 145. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tamás!

  Amennyiben csak 10 cm-es szigetelés elhelyezésére van lehetősége, akkor a legjobb szigeteléssel rendelkező anyagot válassza (pl. URSA DF 32).

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 146. Béres Erika

  Kedves Szilvia!
  Vasbeton födémmel rendelkező tetőteremet üveggyapottal vagy kőzetgyapottal szigeteljem?Ill.milyen vastagságban?
  köszönöm válaszát előre is

  Reply
 147. Gál Zsuzsanna

  Kedves Erika!

  Amennyiben nem járható felületet szeretne kialakítani, akkor egy hagyományos, egyszerű üveggyapotot javaslok szigetelő anyagnak. Átlagosan 2 x 10 cm-es szigetelés vastagság javasolt. Természetesen a pontos vastagságot, és rétegrendet egy energetikai számítás alapján lehet meghatározni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 148. Farkasné Éva

  Azt hiszem, bajban vagyunk. Egy kandallóbetétet szerettünk volna beépíttetni. Mivel 20 éve épült padlófűtéses házunk,a legkisebb súlyt jelentő megoldást szerettük volna választani. A kandallóbetét mögé a kivitelező egy hőfóliát építtetett be, majd egy fémvázas szerkezetbe vastag kőzetgyapotot tetetett, ezt burkoltatta kívülről 2 réteg hőálló gipszkartonnal , és erre ragasztaná a hőálló padlólapot. Alkalmas a kőzetgyapot ilyen szigetelésre, vagy csak idő kérdése, és szétporlik az egész? A kandalló felülről nem lett lezárva, hogy a hő áramoljon. A kivitelező szerint a kőzetgyapot megakadályozza,hogy a padlólap nagy hőingadozásnak legyen kitéve. Sajnos, reggel jönnek burkolni, és én teljesen tanácstalan vagyok, hogy engedjem-e az egészet.

  Reply
 149. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Éva!

  Általában hőálló szigetelésnek a táblás kőzetgyapotot szokták javasolni, mert A1-es nem éghető kategóriába tartozik. Természetesen közvetlen hű nem érheti, de gondolom ennek kivédésére készíti a fém burkolatot a kivitelezője.
  A kőzetgyapotok típustól függően bírják a terhelést. Mivel nem tetszett megadni, hogy pontosan melyik típus lesz beépítve, így nem is tudom megmondani, hogy megfelelő-e erre a célra.
  Bár ha jól gondolom a fém burkolat egy profilozásra lesz rá rögzítve, így a terhelés nem a szigetelést fogja érni, hanem a burkolatot, és az azt tartó profilozást.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 150. Bercsényiné Zsuzsa

  Tisztelt Szilvia!Tanácsát szeretném kérni padlástér szigetelésére.A födém betongerenda,béléstest,5cm beton.A tetőn bramak cserép tetőléc és sárgaszinű átszött fólia(nem tudom milyen?párazáró?)Milyen szigetelést javasol?Köszönöm válaszát.

  Reply
 151. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zsuzsa!

  Az első kérdésem az lenne, hogy milyen szerkezetet szeretne szigetelni, födém, tetőtér???
  Amennyiben nem járható födém szigetelést szeretne készíteni, akkor tekercses üveggyapotot javaslok min. 2 x 10 cm-es vastagságban.
  Ha a tetőtér szarufák közötti szigetelését szeretné megoldani, akkor vagy egy jobb minőségű tekercses üveggyapotot (URSA DF 32), vagy táblás kőzetgyapotot (NOBASIL MPN) tudom javasolni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 152. Tarnai Károly

  Tanácsot szeretnék kérni. Egy 3.20m belvilágú házat szeretnénk lehozni kb. 2.70-re gipszkartonnal és szigetelni is akarjuk. Mi a megfelelő sorrend alulról. Nem vagyok tisztában hogy hova kell a párazáró és hova kell a páraátersztő fólia esetleg kiegészítve hőtükrös fóliával. 20cm-es kőzetgyapotra gondoltam szigetelőanyagnak.

  Reply
 153. Ny Péter

  Kedves Szilvia,
  Korábbi segítségét megköszönve (okt 16), újra a tanácsát kérném. Említettem a padlás szigetelését mint tervet korábbi levelem végén.
  Úgy tűnik, hogy a tervből valóság lesz, mert mindenképpen le kell cserélnem a tető héjalást a hullámlemezről (beázunk), így egyúttal a padlás szigetelését is megcsináltatnám.
  A kivitelezést holnap kezdik.
  A tető tervezett rétegrendje: zsindely fedés + alátétlemez +1.5-es OSB (60cm-ként van meglévő lécezés, azt nem sűrítenénk, ezért menne rá a 1.5-es OSB), alatta ( a szarufák tetején a lécezés alatt) sárga szálerősített fólia (páraáteresztő ha jól sejtem?).
  Kérdezném hogy ez megfelelő kialakítás lenne-e?

  Padlásszigetelés: most 10cm kőzetgyapot van a fogópárok között (illetve beszorítva a fogopárokba is), alatta egyszerű fólia (zöld színű,nem párazáró?) és lambéria, ami egyben a emeleti szobák mennyezete).
  A tervezett átalakítás után alulról felfelé: lambéria, fólia (dupla rétegben mert meghagynánk azt ami most rajta van + ráraknánk egy másik fóliát – mert a meglevő fóliát lebontani nagyon nehéz lenne, mivel alulról a lambériát is ki kellene bontani, hogy le lehessen szedni). A második fólia réteget azrét tennénk rá hogy biztosan mindenhol elzárja a por útját a lakótérbe (az eredeti fólia nem mindenhol van rendesen leterítve, a por beszállhat), ezt a fóliát a padláson “telibe” raknánk tehát megszakítás nélkül a fogópárok közé és a fogópárokbe is beillesztve.
  Erre menne rá 20 cm kőzetgyapot (megtartva meglevőt + 10 cm új, az új kerülne alulra).
  A fogópárok tetején lefektetve terveztünk még egy fólia réteget az egész padlás területén (szóval a gyapot be lenne “csomagolva”, majd az egész padlást 1.5-es OBS-vel beborítva járható padlást kialakítani.
  Kérdezném hogy milyen fólát javasol ide leteríteni, illetve hogy páratechnikai szempontból ez a padlásszigetelés megfelelő lenne-e?
  Köszönöm a megtisztelő válaszát!
  Üdvözlettel,
  Péter

  Reply
 154. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Károly!

  Gipszkarton álmennyezet esetén a következő rétegrendet tudom javasolni.
  Bentről- kifelé:
  -gipszkarton,
  -hőtükrös párazáró fólia,
  -megfelelően méretezett profilozás,
  -profilozás között elhelyezett szálas szigetelő anyag,
  -légrés,
  -meglévő födém szerkezet, amihez rögzítve van az álmennyezet.
  Ebben a rétegrendbe viszont érdemes lenne elgondolkozni egy könnyebb tekercses üveggyapot szigetelésen, az álmennyezet terhelése miatt.
  Általában ilyen beépítés esetén nem szokták a szigetelés fölé páraáteresztő fóliát alkalmazni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 155. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Ha jól értelmezem, akkor a gerendák közé lesz csak szigetelő anyag elhelyezve. Ami azt jelenti, hogy a gerendák mentén hőhidas lehet a szerkezet. Így érdemes lenne keresztbe is fektetni stafnizás közé szigetelést. Mivel a szigetelés tetejét lefedi OSB-vel, ami párazáró réteget alakít ki. Így tehet alulra és fölülre is párazáró fóliát, mert azon keresztül úgy se távozik semmi.
  Természetesen a pontos rétegrend kialakítását csak páratechnikai számítás alapján lehet meghatározni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 156. Tarnai Károly

  Köszönöm a válaszát, még azt kérdezném, hogy ha mindez fürdőszobában lenne mármint gipszkarton álmennyezet akkor gondolom impregnált gipszkarton kell és akkor milyen fólia javaslot a nagyobb páraterhelés miatt?

  Reply
 157. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Károly!

  A fólia ugyan úgy párazáró legyen, és természetesen impregnált gipszkarton kerüljön burkolatként a mennyezetre.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 158. Tarnai Károly

  Köszönöm még egy kérdés. Energiatakarékossági szempontból függetlenül attól hogy a légköbméter kevesebb lesz amit ki kell fűteni, hogyan érhető el jobb hatásfok a gipszkarton álmennyezet+plusz szigetelés vagy ha nem csökkentjük le a belvilágot és a padlástérben szigetelünk a gerendák között megfelelő technológia mellett.

  Reply
 159. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Károly!

  Két rétegű szigetelést szoktam javasolni, ami a szerkezeteket is kicsit védi. Egy részt érdemes a gipszkarton fölé elhelyezni egy réteg szigetelő anyagot, hogy a felfelé szálló meleg levegőt lent tartsuk. A második réteget pedig a födém tetejére érdemes elhelyezni, hogy a szerkezet ne tudjon teljesen kihűlni.
  Természetesen a legideálisabb esetet egy energetikus tudná önnek kiszámolni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 160. Z. Gábor

  Tisztelt V. Szilvia!

  Családi házunk padlásán szeretném szigetelni a azt a függőleges falrészt ( hagyományos tégla ) , amiben a kémény fut.Fatüzelésre tértünk át gázról és új kazánt veszünk , ehhez ajánlották a kémény borításának külső szigetelését a nem fűtött terekben ( a kémény kóracéllal való kibélelése már megtörtént ) , a kátrányosodás megelőzése céljából.Vakolható kőzetgyapot szigetelést szeretnék használni , mivel az nem éghető.
  Mindenképpen kell e ezt dübelezni ( nem szeretnék feleslegesen lyukakat csinálni a téglába a) , vagy a ragasztó is megfogja ? Második réteg ragasztót , hálót és vakolatot nem akarok rá tenni ( csak simán ragasztó és kőzetgyapot ), hiszen a padláson lesz , senki nem látja és itt a szél sem fúj.

  Köszönöm válaszát !

  Reply
 161. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gábor!

  A vakolható kőzetgyapotnak kb. 100 kg/m3 a testsűrűsége, ami egy nagyon nehéz anyagnak számít. Sajnos nem tudom megmondani, hogy milyen hosszú életű lesz dübelezés nélkül a szigetelése. Mivel kis felületről van szó, így talán elbírja a ragasztó is. Természetesen ez függ a szigetelés vastagságától is.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 162. kerekes szilveszter

  Jó napot! Érdeklődnék belső szigeteléssel kapcsolatban a plafonra. Tégla épitésű(poroton)és betongerendás kefnivel. A meleg igy a tél beálltával nagyon megy kifelé,a tetőtér beépitett,szóval ott nincs lehetőség szigetelni. Belülről gondoltam polisztirol(beltéri)20-30mm-es szigetelés felragasztva és utána mennyezeti burkoló pluszba.Érdekelne a vélemény erről.Tudom nem ajánlják igazából a beltéri szigetelést,de sajnos most anyagilag ezt tudnám megoldani. Tervezem a külső szigetelést pár éven belül(azzal foglalkozok),de most anyagilag nem megoldható. Köszönöm a választ.

  Reply
 163. Gál Zsuzsanna

  Kedves Szilveszter!

  Ha jól értettem, akkor mennyezet szigetelést szeretne készíteni beépített tetőtér alatti helyiségnél. Mivel két fűtött tér közötti szigetelésről beszélünk, így természetesen nem probléma a belső szigetelés. De semmiképpen nem javaslom a polisztirol lapos szigetelést, hanem helyette inkább a gipszkarton álmennyezetet szálas szigetelő anyaggal. Árban kb. ugyan ott lenne, és a kivitelezés sem nehezebb az egyik a másiknál. De szerintem egy életszerűbb felületet kapna a gipszkarton burkolattal.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 164. Nagy Károly

  Tisztelt V.Szilvia!
  A házam födém szigetelését szeretném megoldani.A mostani állapot belülről kifelé:gipszkarton,légrés,födém(saralt mennyezet).Sajnos a gipszkarton fölé nem raktunk szigetelést.Milyen megoldást javasolna?Köszönöm a választ.

  Reply
 165. Krisztina

  Tisztelt V. Szilvia!

  Egy újépítésű (2003) tetőtéri lakás belső szigetelésében szeretném a segítségét kérni. A utcára néző falak nagyon hidegek, és ezeket szeretnénk szigeletni belülről. Milyen megoldásokat tud ajánlani (milyen anyag, kb milyen árakkal lehet számolni, illetve szakembert tudnak e ajánlani) ?

  Köszönöm szépen a segítségét!

  Reply
 166. Bereczkiné Katalin

  Tisztelt Szilvia! Házunk fele kőből fele téglából épült.Kívülről 10cm hungarocel szigetelést terveztünk.Sajnos a kőfal belső részén a vakolat repedezett ezért gipszkartonnal szeretnénk eltakarni.Érdeklődnék,hogy kell e közé szigetelés vagy fólia.A plafon szintén csúnya megoldható e hungarocel felragasztásával ,így szigetelve is lenne.A falak szárazak. A téglás részt nyáron építettük felette a padlás szigetelve van 20cm üveggyapot,tetőfólia.A tőtér egybenyílik.A régi padlás deszka ,nád ,deszka agyag borítás és vastag neylon fólia ,ezt most nem tervezzük szigetelni.A fürdőben kőig levertük a vakolatot, itt minden fal kő ,gipszkartonozni szeretnénk . Milyen megoldást javasol? a plafon itt is repedezett, lehet e hungarocellel eltakarni? Válaszát előre is köszönöm :Bereczkiné

  Reply
 167. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Nagy Károly!

  Ha jól értem, akkor egy nem járható, vízszintes, födém szigetelést szeretnének készíteni. Mivel a gipszkarton fölé közvetlenül már nem lehet megoldani a szigetelés elhelyezését. Így a födém szerkezetet kell leteríteni tekercs üveggyapottal, min. 2 x 10 cm-es vastagságban.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 168. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Krisztina!

  Belső szigetelést nem igazán szoktunk javasolni. Maximum csak ideiglenes megoldásnak, vagy kiegészítésnek a külső szigetelés elkészültéig, vagy az mellé.
  Ha viszont mindenképpen belső szigetelést szeretne készíteni, akkor elsősorban a gipszkarton előtét falat javaslom szálas szigeteléssel.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 169. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Katalin!

  Amennyiben a falazat belső oldalán repedezik a vakolat, akkor a gipszkarton lap felragasztása előtt a mozgó, instabil részeket le kell verni. Ez után lehet csak felhelyezni a gipszkartont. Azt viszont, hogy felragasztás esetén hogyan, és hova szeretne elhelyezni fóliát? Vagy gk. előtét falat szeretnének készíteni? Mert ebben az esetben a gipszkarton mögé közvetlenül kell elhelyezni egy párazáró fóliát. Azt, hogy a 10 cm-es külső szigetelésen kívül a belső szigetelést is el kell- e helyezni, csak egy energetikus tudja önnek pontosan megmondani.
  Mennyezet szigetelésére nem szoktunk javasolni polisztirol lapos belső szigetelést. Érdemes a belső burkolatot egy gipszkarton álmennyezettel, a szigetelést pedig felülről födém szigeteléssel megoldani.

  Viszont mindenképpen javaslom, hogy keressenek fel egy szakértő kivitelezőt a környékükön mielőtt neki látnak a felújításnak.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 170. Horváth Ferenc

  Kedves Szilvia!

  Tetőtérbeépítés feletti, még vízszintes részen (kb 40-50 nm) padlás kialakítását tervezzük.
  Párazáró fólia és 10cm-es szigetelés van lefektetve.
  Arra gondoltunk, hogy mivel a szelemenek 15 cm magasak, így még 5 cm szigetelést raknánk közéjük, majd pedig a szelemenek tetejére 18-22mm-es OSB lapokat tennénk, amit aztán tárolásra használnánk.
  Ön szerint ez okozhat problémát? Esetleg más megoldást javasol?

  Köszönettel: Horváth Ferenc

  Reply
 171. Gál Zsuzsanna

  Kedves Ferenc!

  Jó ötlet a plusz szigetelés, de a tetejét hézagos padló burkolattal zárja csak le. Az OSB lap alatt esetlegesen pára csapódhat le, ami átáztathatja a szigetelést.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 172. M. László

  Kedves Szilvia!

  Szüleim nyáron vásárolt családi házának kb 25cm vastag vasbeton födémét szeretnénk leszigetelni a padlástérből(sajnos nem tudjuk az építésnél lett-e szigetelve, de valószínűleg nem, ami erősen meglátszik a fűtésszámlán, így itt kezdenénk a ház szigetelését). A 10cm-es üveggyapotra gondoltunk(ezt érdemes 2×5cm-t rakni az átfedés miatt, vagy később még 5cm-t a 10-esre?).
  Az alá javasolt párazáró fólia nélkül(de rajta páraáteresztő fóliával) milyen probléma merülhet fel? Előre is köszönöm válaszát! Szép napot!

  Reply
 173. Gál Zsuzsanna

  Kedves László!

  A leírt födém típusnál min. 2 x 10 cm-es tekercses üveggyapot szigetelést javaslok leteríteni nem járható födém szigetelés esetén. A szigetelés alá elhelyezendő fólia típusát pontosan egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni. Viszont beton födém esetén általában megfelelő egy párazáró fólia a szigetelés alá. (Ha ez a réteg hiányzik, akkor magasabb páratartalom távozása esetén nem megfelelő vastagságú szigetelésnél, a szigetelés felső síkjánál lecsapódhat, és vissza áztathatja a szigetelést.)
  A szigetelés fölé pedig vagy egy páraáteresztő fóliát javaslok, vagy egy üvegfátyol tapéta réteget. Ha a cserép alatt van fólia, így semmilyen nedvesség nem érheti a szigetelést, akkor elegendő egy üvegfátyol réteggel leteríteni porosodás ellen.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 174. Sándorné

  Kedves Szilvia!
  Porotherm 38-as tégla falunk van. Ezt szeretnénk leszigetelni páraáteresztő szigetelő anyaggal. Gondoltunk itt a kőzetgyapotra (10cm). A hozzászólások alapján egy kicsit összezavarodtunk. Igaz födém szigetelésről volt szó a beszélgetésben, de Ön azt mondta, hogy párazáró fólia kell alá. Nomármost, ha párazáró fólia, akkor minek a páraáteresztő kőzetgapot? A falra ez hogyan vonatkozik? Itt kicsit elentmondásokba ütközik a kőzetgyapotos szigetelés, mint páraátersztő szigetelés. Kérem, hogy mielőbb legyen szíves elmagyarázni, hogy akkor hogyan is van ez? Segítségét előre is köszönjük!
  Tisztelettel: Sándorné

  Reply
 175. Gál Zsuzsanna

  Kedves Sándorné!

  Amennyiben önök külső homlokzati szigetelést szeretnének készíteni, akkor elsősorban a polisztirol lapos szigetelést javaslom. Hőszigetelni viszont csak akkor szabad elkezdeni, ha az épület vízszigetelése megoldott.
  A födém szigetelése teljesen más “tészta”. Ott azért javasoljuk a tekercse, vagy táblás szigetelő anyagokat mert lényegesen olcsóbb mint, egy polisztirol lapos megoldás.
  A párazáró fóliát pedig csak egyes esetekben ajánljuk, a födém típusától is függően, illetve hogy milyen rétegrend készül.
  Tehát ez egy kicsit bonyolultabb.
  Sajnos a hőszigetelő anyagok pontos kiválasztása (típus, vastagság) minden szerkezetnél, és épületnél egyedileg készül, mert nincs kér egyforma épület még ha kívülről ugyan úgy is néz ki. A hőszigetelést nem lehet egységesíteni, sémákba sorolni. Sajnos az nem egy “kuglóf recept”, hogy mindenkinek minden szerkezetre ugyan az megfelelő.
  A falazatuk, és az épületük hőszigetelésének pontos választását egy hőtechnikussal érdemes egyeztetni. Pontos számítások alapján meghatározza önöknek, hogy hova milyen típusú, és milyen vastagságú szigetelést építsenek be egy megadott rétegrend alapján.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 176. solyom istvan

  kedves szilvia

  en most szeretnek egy nem hagyomanyos szigetelesi modszert alkalmazni. hazunk poroterm teglabol epult erre szeretnek 10 es vakolhato kozetgyapotot ragasztani majd ezt kovetoen 0,75 os yotong teglaval szeretnem lezarni , vagyis tegla-szigeteles-tegla. kedesem a kovetkezo lenne esetleg a kozetgyapott helyett tehetnek e mas szigetelo anyagot pl. hungarocellt. vagy az on velemenye szerint melyik lenne a legjobb megoldas.
  tisztelettel istvan

  Reply
 177. Gál Zsuzsanna

  Kedves István!

  Sajnos ebben a kérdésben nem tudok a segítségére lenni, mivel az új technológiának a hatásait nem ismerem. Így nem tudom megmondani, hogy egy szigetelő anyag váltás mennyire befolyásolná a rétegrend hatásfokát.
  Kérem keresse fel az új technológiát kidolgozó szakembereket, és egyeztessen a szigetelő anyag típusának kiválasztásában velük.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 178. Szám Andrea

  Kedves Szilvia!

  Új építésű házunk födémszerkezetéből kimaradt a gipszkarton és a szigetelés közti párazáró fólia.Tekercses szálas szigetelőanyag van a gerendák között, és ehhez a gerendákhoz van rögzítve profilokkal a gipszkarton. Kérdésem, hogy elég ezekbe a gerendaközökbe párazáró fóliát helyezni a szigetelés alá,vagy vissza kéne bontani a gipszkartont?/Ezt szeretném elkerülni mert közben elkészült a ház és beköltöztünk/
  Segítségét előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Szám Andrea

  Reply
 179. István

  Kedves Szilvia!

  A padlásteret szeretném szigetelni elsősorban mivel régi házról van szó így a födém tapasztott sár levegő és nádszövet vakolva levegő és gipsz karton. Nem kell hogy járható legyen a padlás . Mit tegyek a padlásra és milyen sorrendben .

  Tisztelettel István

  Reply
 180. Gál Zsuzsanna

  Kedves Andrea!

  Sajnos azt kell mondanom, hogy a jó megoldás az lenne, ha egységesen mindenhol 10 cm-es átfedéssel kerülne fel a fólia. Így alakulna ki a párazárási funkciója. Megpróbálhatják fentről is leteríteni, de nem tudom milyen hatással lesz a profiloknál kihagyott rész.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 181. Gál Zsuzsanna

  Kedves István!

  Mivel egy régi típusú födém szerkezetről van szó, így a szigetelés alá helyezendő fólia típusába nem merülnék bele. Érdemes ehhez egy páratechnikai számítást végeztetni, ami pontos típust határozna meg.
  Ha a gipszkarton mögé közvetlenül viszont már elhelyeztek egy párazáró fólia réteget, akkor nem szükséges még egy réteget beépíteni.
  Egy átlagos födém szigetelésénél min. 2×10 cm-es vastagsággal kell számolni. Mivel nem kell járható felületet képezni, így egy sima, egyszerű tekercses üveggyapot is elegendő szigetelő anyagként.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 182. Ákos

  Kedves Szilvia !

  Tavaly nyáron vettünk egy régi kő épitésű családi házat melynek a tetőszerkezetét lecseréltük (szarufa,tetöfolia,léc,cserép)
  A gondom az lenne,hogy télen elkezdődött a fűtési szezon cserépkályha+gázkonvektor .itt kezdődtek a gondok .
  A padláson a tetőfoliárol csepegni kezdett a pára !(gondolom nem megfelelő szigetelés miatt).Megkerestem a régi tulajt,hogy megkérdezzem mivel szigetelték a mennyezetet mivel mindenütt gipszkarton van.
  Elmondta hogy jelenleg igy néz ki a födémem :
  gipszkarton
  5*5ös párnafa köze kitöltve közetgyapottal
  sima takaro folia (régi mennyezetre feltűzve)
  régi mennyezet ami 10 cm es meszelt nádpadlo
  födém gerenda
  felsőpadlás deszkázat
  azon meg valami perlites valami

  A kérdésem az lenne,hogy mit tanácsol mit tegyek? Hogy a legkissebb belsö rongálás mellett a legjobb szigetelést elérjem ha egyáltalán ez a gond .

  tisztelettel:Ákos!

  Reply
 183. Gál Zsuzsanna

  Kedves Ákos!

  Először is érdemes egy helyi szakemberrel megnézetni a födémet, hogy honnan keletkezik ilyen mértékű pára.
  Mivel most két különböző szerkezetről beszélünk a tetőtér, illetve a födém szigeteléséről.
  A leírás alapján a födém alulról ellátott egy párazáró réteggel, így ilyen esetben a lakótérben keletkezett pára nem kerülhetne fel a tetőtérbe. Ez már egy kérdést vett fel, hogy honnan jön az a sok pára.
  Ahogy olvastam sem a födém, sem a tetőtér nincs szigetelve, tehát harmat pont bárhol kialakulhat.
  Nem szeretnék ilyen távolságba találgatásokba esni, így mindenképpen azt javaslom, hogy egy szakértővel nézessék meg a szerkezeteket.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 184. Ákos

  Kedves Szilvia!
  Köszönöm a gyors válaszát ! megnézettem egy másik szakemberrel a tetőteret és azt mondta : hogy a tető gerinc foliázása rosszul van kialakitva .Ugy van megcsinalva mint ha páraáteresztő fólia lenne át van hajtva a gerincen nincs valami fólia sapka . És igy nem tud kiszellőzni a tető. Az lenne a kérdésem : hihetek ennek a szakinak és megcsináltathatom e vele ez lehet a valodi ok?

  Tisztelettel :Ákos

  Reply
 185. Gál Zsuzsanna

  Kedves Ákos!

  Én is egyeztettem egy szakértővel, aki kifejezetten tetőfóliákra, és tetőszerkezetekre specializálódott. A válasz most már számomra világos. Hiába páraáteresztő fólia lett felhelyezve, mivel nincs beépítve, és nincs nyomás alatt tartva, így egy hagyományos fólia szerepét tölti be. Ezenkívül ebben az esetben a fólia elhelyezését, kivitelezését sem jól választotta meg a kivitelező. Mert az átlapolás helyett, kétszeresen átszellőztetett kivitelezési módot kellene volna választania.
  Mivel normál fóliaként viselkedik a páraáteresztő fólia, és a tetőgerinc mentén nem tud kiszellőzni, így bent ragad a padlás téren, és vissza csapódik.
  Nagy valószínűséggel, ha a gerinc mentén megnyitja a fóliát, akkor helyre állna a rend.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 186. Ákos

  Köszönöm szépen az összes hasznos információt és a roppant gyors választ ! További szép napot !
  azért még az eredményröl beszámolok!

  Reply
 187. G.Marta

  Kedves Szilvia!
  Lakóházunk utólagos tetőtér beépítése 1988-ban történt, a falak, és a mennyezet forgácslapból készült, a padlás felőli külső borítása furnér lemez.(akkor még nem volt elterjedve a gipszkarton.)
  A kettő közötti szigetelést 10 cm-es kőzetgyapottal oldottuk meg. A tetőcserép alatt fólia van, a tető vízmentes, a szellőzés megoldott, szellőző cserepekkel.
  Okozhat-e az kőzetgyapot vagy annak esetleges kiporzása egészségügyi problémát, v betegséget vagy allergiát? /köhögés bőrprobléma/ köszönettel várom válaszát. G Márta

  Reply
 188. ferenczy sandor

  Kedves SZILVIA ! Régi faházat szeretnék szigetelni,amiket a 80as években építettek eloregyártott elemekbol nyaralonak.Én 8cm vakolhato k.gyapotra tippelek.Mi a vélemenye?

  Reply
 189. Gál Zsuzsanna

  Kedves Márta!

  Amennyiben megfelelő módon van beépítve az anyag, akkor nem okozhat egészségügyi problémát. A beépített termék gyártójával érdemes egyeztetni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 190. Gál Zsuzsanna

  Kedves Sándor!

  Sajnos az Ön által említett anyagot elég nehézkes megfogatni faanyagon. Mivel nagy a testsűrűsége, így nem ártana ragasztani, és dübelezni is. De sajnos abban nem tudok segíteni, hogy milyen ragasztót, és milyen felület kezelést alkalmazzon a szigetelő anyag felragasztásához.
  Kérem keressen fel a gyártó cégek egyikét, aki pontos válaszokkal tud önnek szolgálni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 191. Szarka Tibor

  Kedves Szilvia!
  Lakóházunk a 60-as években épült, 40 cm vastag vályogfallal, terméskő alappal.Sajnos penészedés, vizesedés tapasztalható a falak tövében.Szeretnénk orvosolni a problémát, de eltérő információkat kapunk a helyi “mesterektől”. Van aki azt mondja TILOS szigetelni a vályogot nikecellel, van aki megpróbálná, aztán lesz ami lesz.Abban általában megegyeznek az álláspontok, hogy a lábazat a hibás a gondok nagy részéért, mert nagyon lehűti a falat, tehát lábazati szigetelés lesz, körben járdával. Ön mit gondol erről? A kőzetgyapot szigetelés segíthet a vályogfal szigetelésében? Vagy létezik más alkalmazható technológia?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 192. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tibor!

  Elsősorban ilyen probléma esetén az épület vízszigetelésénél keresném a problémát, és utána a hőszigetelésnél. A vályog falak hőszigetelése elég jó (ha ténylegesen vályog), így ritkán szigetelik. A terméskő szigetelése pedig pont az ellenkező tulajdonságú, vagyis rossz hőszigetelő képességgel rendelkezik.
  Ha megfelelő az épület vízszigetelése, és a falazat, és a padló csatlakozásánál továbbra is fenn áll a probléma, akkor érdemes egy lábazati szigeteléssel megpróbálkozni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 193. Szarka Tibor

  Kedves Szilvia!
  Köszönöm gyors válaszát! De egy újabb probléma is keletkezett ezzel. Ki végez/végezhet vízszigetelés felmérést? Hogyan zajlik? Ez a népi nyelvezet szerint “szurkos vászon” létét, vagy nem létét jelenti, vagy ennél összetettebb a kérdés?

  Reply
 194. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tibor!

  Mindenképpen olyan szakembert kell keresni, aki kifejezetten ezzel a szakággal, vagyis utólagos vízszigetelésekkel foglalkozik. Ők a tanulmányaik, és a tapasztalataik alapján fel tudják mérni, hogy az épület mely része, és milyen típusú vizesedéssel küzd. Ezenkívül a különböző vízszigetelési technikák, vagy szárító technikák közül is rögtön javasolni tud önnek megoldást.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 195. J. Tímea

  Kedves Szilvia!

  Tavasszal kezdünk építkezni, netto 65 m2-es családi házat. Költségtakarékosság céljából a kivitelező P 38 K téglát javasol a P 38 N+F helyett, mert az előbbit szigetelhetjük 2-3 évvel később is, mivel közel azonos a “hőáteresztő képessége”, mint az utóbbi téglának 7 cm hőszigeteléssel. Mit javasol?

  Köszönettel: J. Tímea

  Reply
 196. incze Andras

  Kedves Szilvia!
  Erdekoldni szeretnek, frisen epult hazamat szeretnem szigetelni, 25cm vastag teglafala van, milyen vastag tozeggyapotat ajal ra.
  Koszonettel: Andris

  Reply
 197. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tímea!

  Sajnos nem tudom, hogy milyen falazó elem a P38 K. Így nem is tudok válaszolni a kérdésére. Kérem adja meg a termék gyártóját, és pontos elnevezését, úgy már utána tudok nézni a terméknek.

  Várom válaszát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 198. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt András!

  A pontos értékek meghatározásához egy energetikai számítás szükséges. Sajnos a megadott adatok nem elegendőek még egy körülbelüli vastagság megadására is. Min. szükséges lenne a falazat típusa, és vastagsága.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 199. Éva

  Kedves Szilvia!

  Érdekel a kőzetgyapot szigetelés. 25 m2-re szeretnék vásárolni.

  Kérdéseim: A szarufák közé( a tetőszerkezetet alkotó két réteg deszka közé) muszáj-e a beépíteni, vagy elég, ha csak ráhelyezem egymás mellé a lemezeket?

  Hol találok Sz-Sz-B megyében jó minőségű kőzetgyapotot?

  Előre is köszönöm segítségét! További jó munkát!

  Tisztelettel:

  Éva

  Reply
 200. Gál Zsuzsanna

  Kedves Éva!

  Sajnos nem igazán értem a leírását. Amennyiben tetőtér felső födém szerkezetét szeretné vízszintesen szigetelni, és a gerendák teteje már le van burkolva deszkával, úgy elegendő csak ráfektetni a szigetelést.
  Ha viszont a tetőtér ferde síkjának a szigetelését szeretné elkészíteni, akkor mindenképpen a szarufák közét is ki kell tölteni. Ez általában 10- 15 cm vastagságú szigetelést jelent, a másik felét pedig a belső burkolatnak készített profilozás közé érdemes beépíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 201. k károly

  Kedves Szilvia! Szigetelni szeretnék Alulról le van szigetelve 10cm gyapottal pára záró fóliával és 16mm -es gipszkartonnal a padlásteret egy pára záró fóliával és 10cm tekercses gyapottal még le szeretném szigetelni nem használom a padlás teret milyen megoldást ajánlana Tisztelttel Károly

  Reply
 202. Gál Zsuzsanna

  Kedves Károly!

  Sajnos nem igazán egyértelmű, hogy pontosan mit is szeretne leszigetelni.
  Amennyiben a födémet, akkor tekercses üveggyapotot javaslom, ferde sík esetén táblás üveggyapotot, vagy kőzetgyapotot,vagy egy jobb minőségű tekercses üveggyapotot érdemes használni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 203. Váradi Ferenc

  Kedves Szilvia!
  A 80-as évek végén gázszilikátból épült házam a hanyag kivitelezésnek köszönhetően rengeteg hőhidat tartalmaz(áthidalók,koszorú…).
  Mivel szigetelhetem a homlokzatot? Van-e valami ellenérv az EPS lap ellen? Az egyik helyi tüzépen kategorikusan elutasították ezt a lehetőséget.Igaz, kőzetgyapottal lényegesen több pénzt hagyok ott.
  Tisztelettel Váradi Ferenc

  Reply
 204. Gál Zsuzsanna

  Kedves Ferenc!

  Gyakorlatilag több polisztirol lapot gyártó cég is javasolja az említett falazatra az EPS lap hőszigeteléseket.
  Pl.: http://www.nikecell.hu/userfiles/letoltheto-anyagok/NIK_hoszigetelesi_megoldasok_2010_FINAL_web.pdf
  De pontos anyag típus, vastagság, és rétegrend kialakítást csak egy energetikai-, és egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni.
  Kérem keressen fel egy szakembert, aki helyszínen tud önnek az említett számításokban segíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 205. T.Károly

  Kedves Szilvia
  Tető felújítás előtt állunk ami tetőléc és cserép cseréjéből fog állni. Milyen fóliát javasol, érdemes-e valamilyen hőszigetelésű fóliát alkalmazni akkor ha a tetőtér nem lakott és nem is lesz. Jelentene ez valamit a lakórésznél télen melegebbet nyáron hüvösebbet?

  Reply
 206. Gál Zsuzsanna

  Kedves Károly!

  A tető fóliázására, amennyiben nem terveznek tetőtér beépítést elsősorban a termékeink között megtalálható EZÜST KERESZTSZÖVÖTT TETŐFÓLIÁT javaslom.
  Gyakorlatilag a lakótér hőszigetelését, és komfort érzetét a födém, illetve a homlokzati falazatok szigetelésével tudja pozitívan befolyásolni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 207. Éva

  Kedves Szilvia!

  25 m2-re szeretnék kőzetgyapotot. Kaphatok-e árajánlatot ilyen mennyiségre?
  Hogyan tudnánk megoldani a szállítást vidékre?

  Ha nem a fedődeszka alá teszem a kőzetgyapotlemezeket, akkor kell-e valamilyen fólia alá vagy fölé? Ha szabadon marad, tönkre tudja-e tenni valamilyen állat vagy időjárás?

  Szívesebben szedném fel a deszkákat és tenném közé a lemezeket. Meg tudom-e csinálni vagy kell hozzá szakember?

  Ha csak simán a tetőfedő deszkákra teszem rá a lemezeket, kell-e valamilyen rögzítést alkalmazni?

  Tudna- e adni telefonszámot, amin a továbbiakban érdeklődhetek?

  Előre is köszönöm!

  Tisztelettel:

  Éva

  Reply
 208. Gál Zsuzsanna

  Kedves Éva!

  Árajánlatot, illetve a megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az elérhetőségeinknél található levél írási lehetőségnél tudja feltenni. Természetesen az Ön által megadott e-mail címre átküldjük a válaszainkat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 209. Szabó László

  Tisztelt Szilvia!

  A tanácsát szeretném kérni.
  Nemrég vásárolt családi házam felújításakor arra gondoltam, hogy a padlástéri szobák repedezett, környezet felé néző falait ( a ferde tető falsíkot + a kb. 140 cm-es oldalfalat) egy kb. 2-3 cm-es extra kőzetgyapot szigeteléssel látnám el, amit üvegháló + gletteléssel repedezettségmentessé tehetnék. A tető alatt kb. 15 cm-es hőszigetelő réteg van már beépítve, az oldalfal pedig egy 10 cm-es kőzetgyapot külső szigetelést kap hamarosan. Valahol olvastam, hogy az általam elgondolt megoldás nem okozhat gondot ( a meglévő szigetelés vastagságának kevesebb, mint 20%-a lenne a belülről pluszban alkalmazott. Működhet ez a megoldás?
  Esetleg valami konkrét javaslat az alkalmazandó szigetelőanyagokra?

  Tisztelettel:

  Szabó László

  Reply
 210. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt László!

  Amennyiben vakolható kőzetgyapotra tetszik gondolni belső szigetelő anyagként, sajnos azt kell mondanom, hogy nem tartom túl biztonságos dolognak.
  Mivel ennek a szigetelő anyagnak elég nagy a testsűrűsége, így ferde síkon nehéz megfogatni, és fenn tartani. Illetve, a nagy súly miatt nem tudom, hogy a tetőtér belső burkolata elegendő lesz-e teherbírás szempontjából. Ha lehetősége van inkább külső oldalról készítse el a plusz szigetelést, vagy a belső burkolat mögötti részbe való elhelyezése javasolt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 211. Szabó László

  Tisztelt Szilvia!

  Köszönöm a válaszát! Elnézést, hogy csak most reagálok, de nehezen találtam vissza a honlapra! Most már könnyebb lesz!
  Ha jól értem, akkor inkább készítsek belülre egy pl. tetőlécre szerelt gipszkarton burkolatot és az eredeti fal ill. a gipszkarton belső fele közé tett részt töltsem ki kőzetgyapot paplannal. A ferde tetőrész strapabíró , elbírja a súlyt ( 2 cm-es deszkázat, nádazva, vakolva).Külső oldalhoz nem szeretnék hozzányúlni a ferde részen ( a deszkák és a cserép között már bent van egy 10-13 cm-es kőzetgyapot réteg, több nem fér be). A gipszkartonozott megoldás működhet? Kell esetleg valami plusz réteget betennem ( pl. párazáró fólia )?
  Tisztelettel:

  Szabó László

  Reply
 212. szigatech Post author

  Tisztelt László!

  Igen, belső tetőtér szigetelésénél a gipszkarton szerkezetet javaslom elsősorban szálas szigetelő anyag elhelyezésével.
  Nem tudom pontosan mi a mostani rétegrend, de a gipszkarton mögé közvetlenül szoktak egy réteg párazáró fóliát is elhelyezni.
  A gipszkarton tartószerkezete viszont mindenképp a gerendázatba legyen rögzítve.
  Illetve, mivel hogy most említi, hogy stukatúros megoldása van, így megkérném, hogy a pontos rétegrend kialakítása céljából keressen fel egy energetikus szakembert. Sajnos ilyen szerkezetnél nagyon fontos oda figyelni a páratechnikai előírásokra.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 213. Tarnai Károly

  Kedves Szilvia
  Újabb kérdésem lenne és pedig az hogy a hungarocell szigetelők mennyire engedik át a párát. Kérdezem azért mert a falon elvégeztük két éve injektálással a szigetelést a talajvíztől, mert a ház kb. 80 éve épült és akkor még nem tettek alá semmit és most szeretnénk leszigetelni hungarocellel, de nem tudom hogy nem-e nagyon lezárja a szellőzést bár tudom hogy beszoktak tenni szellőzőket.

  Reply
 214. Gál Zsuzsanna

  Kedves Károly!

  Sajnos erre a kérdésére nem tudok pontos válasszal szolgálni. Kérem, keressen fel egy hőtechnikus, aki egy páratechnikai számítás alapján pontos választ tud önnek adni. A használandó szigetelés típusa attól is függ, hogy milyen intenzitású a pára mozgás.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 215. Vass Irén

  Kedves Szilvia!
  64m2 tapaszos padlásunk szigetelését javasolták, a hőveszteség csökkentése érdekében.A padláson nem tárolunk semmit. A belső stukatórus födém a deszkába és szarufába rögzített gipszkartonokkal fedett,a külső falakon dryvit szigetelés van.Megoldható-e, üveg, vagy ásványgyapot használatával, vagy esetleg más anyaggal a szigetelés? Tisztelettel: Irén

  Reply
 216. szigatech Post author

  Kedves Irén!

  Amennyiben nincs szüksége járható, és terhelhető födém szigetelésre, akkor elegendő a legegyszerűbb tekercses üveggyapot is. A javasolt szigetelő anyag vastagsága min. 2 x 10 cm.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 217. András

  Kedves Szilvia!

  kb 100 m2-s padlásunkat akarom pluszba leszigetelni. Jelenleg a beton gerendák köze salakkal van feltöltve ( kb 30 éve van ott). Erre tennék (merőlegesen a beton gerendára) 10×10-s fa gerendát, majd a köztes részbe kőzetgyapotot. Járhatóság nem fontos, azon a kis részen ahol meg igen oda teszek pozdorja lapot.
  A kérdésem az lenne ez mennyire lenne így jó?
  Kell a tetejére páraáteresztő fólia?
  Esetleg a salak és a kőzetgyapot közé valami (ide is fólia)?
  Előre is köszönöm a válaszát.
  üdv. András

  Reply
 218. szigatech Post author

  Kedves Irén!

  Amennyiben nem járható födém szigetelésre lenne szükségük, akkor a legegyszerűbb tekercse üveggyapotokat tudom javasolni. A szigetelés vastagságának min. 2 x 10 cm javasolt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 219. szigatech Post author

  Kedves András!

  A salak, és a szigetelés közé érdemes egy üvegfátyol tapétát elhelyezni, így a salakból származó por nem tud megülni a szigetelésben. Mivel nem terhelhető szigetelésről van szó, így javaslom inkább a tekercses üveggyapot alkalmazását. A szigetelés tetejére fontos páraáteresztő fóliát elhelyezni, hogy megvédjük a porosodástól, és a nedvességtől az anyagot.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 220. András

  Kedves Szilvia!

  Köszönöm a gyors válaszát.
  Mi pontosan ez az üvegfátyol tapéta?
  Van Önöknek is?
  Úgy tűnik nem a tekercses hanem a bálás kőzetgyapothoz jutok hozzá nagyon kedvező áron, gondolom ez nem ront a szigetelés minőségén?
  üdv. András

  Reply
 221. szigatech Post author

  Kedves András!

  A gipszkarton táblák hézagolásához szokták használni az 5 cm széles üvegfátyol szalagot. Az általam kiajánlott üvegfátyol tapéta ugyan ez az anyag csak egy méter széles tekercsben.
  Sajnos jelenleg nincs a kínálatunk között a kért termék.
  Természetesen, ha ugyan olyan szigetelő értékkel rendelkezik a táblás kőzetgyapot, és a tekercses üveggyapot, akkor semmilyen minőségi eltérést nem tapasztalhat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 222. V. Levente

  Kedves Szilvia!

  Nagyszobánk hajópadlóját szeretnénk lecserélni. A szoba alatt nincs pince. A szoba nincs betonozva és mivel így is tartott 40 évig a régi hajópadló, ezért betonozást most sem tervezünk.
  Az terv, hogy felszedjük a régi hajópadlót, párnafákkal együtt. Kiveszünk a homok-föld egyvelegből. Agrófoliát tennénk le a földre a szoba teljes terjedelmében, erre 5-10 vastagságban folyami homokot. A homokra közvetlenül jönnének a 50 cmként lefektetett párnafák, amit 5×5 -ös lécekből valósítanánk meg. A párnafák közé 5 cm vastagságú tekerhető kőzetgyapotot tennénk és végül a párnafára jönnek a 2cm vastagságú hajópadlók. Helyesnek tartja ezt a sorrendet vagy volna valamilyen kiegészítő javaslata? Nem szeretném a penészedne a padló. A bizonytalanságom ott van, hogy homokra rátehető-e a kőzetgyapot és, hogy elegendő-e 50 cm-ként tenni csak így a párnafákat? HA párazáró- vagy páraáteresztő fóliát javasolna, úgy kérem indokolja is, mert nem vagyok szakmabeli. Köszönöm válaszát!

  Reply
 223. Gábor

  Kedves Szilvia!
  Abban kérnék segítséget,hogy a házunk lábazatát szeretném szigetelni kívülről.
  Lehet-e vakolható kőzetgyapottal szigetelni,vagy csak az XPS lapok használhatóak erre a célra?
  Illetve ,hogy ezeket a lapokat le lehet-e engedni teljesen a a lábazat és a föld találkozásáig a járdára,
  és ,hogy kell-e ide a lapok-járda-fal találkozásához valamiféle vízszigetelés?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv: Gábor

  Reply
 224. Gál Zsuzsanna

  Kedves Levente!

  Sajnos mivel nem ismerem az épületet, és a környezetét. Így azt sem tudom megmondani, hogy reagálna az új rétegrendre.
  Elméletileg, ha teljes mértékben vízzáró réteget alakítana ki, akkor nem okozhatna problémát a szálas szigetelés elhelyezése. Mivel biztosat nem tudok mondani önnek, inkább azt javaslom keressen fel a környéken egy szakembert.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 225. szigatech Post author

  Kedves Gábor!

  Lábazat szigetelésére elsősorban XPS lapot szoktak alkalmazni, mivel zárt cellás, így jóformán semmilyen víz felvételre nem alkalmas.
  Nem javasolt, hogy a kőzetgyapot, és a polisztirol lapokat teljesen a talajszintig vigyék le, mert az évek alatt felszívódó nedvesség roncsolhatja a szerkezetüket.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 226. T. Károly

  Tisztelt Szilvia
  Régi építésű házunk falazatán elvégeztettük a vízszigetelést injektálással és levakoltuk Baumit ilyen falakhoz való vakolatanyaggal. Szeretném szigetelni a falat. Állítólag a kőzetgyapotnak sokkal jobb a páraátersztő képessége mint a polisztirolnak de jóval drágább.A Baumitnak van az open nevezetű polisztirolja ami jó páraátersztő de az is elég drága. Olyanban gondolkodom hogy kb. 1m-es magasságban(eddig volt felvizesedve) feltenném ezt az open lapokat, a többi pedig hagyományos lap lenne. Lehet ezt így vagy Ön mit javasolna?

  Reply
 227. szigatech Post author

  Tisztelt Károly!

  Ha páraáteresztésről van szó, akkor inkább a kőzetgyapotot mellett tenném le a voksom. Ha már tetszett látni OPEN lapot, akkor gyakorlatilag tudja, hogy egy sima EPS 80-as polisztirol lap, ami át van teljes keresztmetszetben lyukasztva.
  Mielőtt a lábazati rész, vagyis az alsó 1 m részét szigetelését elkezdené, kérem, nézesse meg egy szakemberrel a helyszínen, hogy megfelelő módon elérte a kívánt kiszáradást, és hogy javasolt-e már a szigetelése.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 228. T.Karoly

  Már egészen biztosan ki van száradva mivel már két éve el lett végezve a szigetelés. Az alsó 1m-re is rakható kőzetgyapot, nem szívja fel a csapó esőt? Ha nem akkor marad a lábazati szigetelő az alsó részre.

  Reply
 229. szigatech Post author

  Tisztelt Károly!

  Igaz, a gyártó leírása szerint a vakolható kőzetgyapot hidrofóbízalt. De meg kell mondanom, hogy képes a vízfelvételre. Így, ha lábazati részre szeretné felrakni, akkor mindenképpen védeni kell a külső csapó esőtől, és talaj nedvességtől.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 230. Dulcz Gusztáv

  Kedves Szilvia !

  Segitségét kérném a következő problémám megoldására.
  Vegyestüzelésű kazán füstcsövének szigetelésére kérném ajánlatát a kazán és a kémény közötti, cca. 1,2 m hosszon, 1db 90 fokos könyökkel. Sajnos a füstcső egyéb módon történő elvezetésére nincs mód. A hőmérséklet igen magas, igy a környezetében lévő egyéb berendezések megvédése elengedhetetlen. A füstcső átmérője 160. mm.
  Segítségét előre is megköszönöm

  Üdvözlettel
  Dulcz Gusztáv

  Reply
 231. Győri László

  Tisztelt Szakértő!

  Egy közbenső sorház födémjét szeretném leszigetelni. A tetőtér jelenleg nincs beépítve és az elkövetkezendő 10 évben nem is tervezzük a beépítését. Továbbá tárolásra sem szeretnénk használni, így nem fogunk ott járni. A födém vasbeton szerkezetű. Én 20 cm kőzetgyapot szigetelést terveztem. Ezt lehet egyben is lerakni, vagy célszerű 10-10 cm vastag szigetelőlapokat átfedésben letenni? Kell alá párazáró fólia a födémre? Illetve a tetőtérbe jelenleg egy csapóajtón keresztül lehet feljutni. Hogyan oldható meg, hogy a csapóajtó teteje is szigetelt legyen és lezárás után ne maradjon hézag a födém szigetelés és a csapóajtó szigetelése között. Illetve szükség esetén nyitható legyen a csapóajtó.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel
  Győri László

  Reply
 232. neeshow

  Tisztelt Szilvia!

  Porotherm födémet készülök szigetelni 20 cm vastagságban (porotherm gerendák, porotherm béléstestek és 8 cm beton).
  Arra gondoltam, hogy a tető hajlásszöge miatt járhatő kb. 8m x 4m-es részre egy favázat készítenék amibe közetgyapot táblákat tennék. A keret 9 db 10cmX5cmX4 m-es gerendából állna méterenként elhelyezve (így jönne ki a 8 m), amelyeket a tetején keresztben méterenként cseréplécekkel merevítenék. A cseréplécekre pedig szintén keresztben 4 m-es colos deszkákat tennék 1,5-2 cm-es hézagokkal.Így kétszeresen lenne bemerevítve a keret és a cserépléc valamint a deszka vastagsága miatt lenne kb 5 cm légrés a szigetelés felett.
  Az így elkészült keret gerendái alá beszabnék az aljzatszigetelésből maradt 10 cm vastag EPS lapokból, így érnénk el a 20 cm-es magasságok. A gerendák hőhídját így gondoltam minimalizálni(alulról EPS, oldalán meg a közetgyapot).

  Ahol nem járnánk ott csak “paplannal” teríteném a födémet.

  Mit gondol erről a konstrukcióról? Müködhetne?

  További kérdésem az lenne, hogy a födémre a közetgyapot alá párazáró fóliának megfelel a sima polietilén fólia (0,09mm) vagy vastagabb esetleg speciálisabb anyag kell?
  Megfelelhet-e erre a célra a cserepezés alá kerülő páraáteresztő tetőfólia, amelynek külső (szabadtér felé néző) felét ami elvileg párazáró lefordítanám a födémre a párazáró felével a födém felé. A szigetelés tetejére pedig lehetne-e ugyanezt a fóliát tenni csak fordítva, azaz a páraáteresztő felével a közetgyapot felé?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Reply
 233. neeshow

  Tisztelt Szilvia!

  Porotherm födémet készülök szigetelni 20 cm vastagságban (porotherm gerendák, porotherm béléstestek és 8 cm beton).
  Arra gondoltam, hogy a tető hajlásszöge miatt járható kb. 8m x 4m-es részre egy favázat készítenék amibe kőzetgyapot táblákat tennék. A keret 9 db 10cmX5cmX4 m-es gerendából állna méterenként elhelyezve (így jönne ki a 8 m), amelyeket a tetején keresztben méterenként cseréplécekkel merevítenék. A cseréplécekre pedig szintén keresztben 4 m-es colos deszkákat tennék 1,5-2 cm-es hézagokkal. Így kétszeresen lenne bemerevítve a keret és a cserépléc valamint a deszka vastagsága miatt lenne kb. 5 cm légrés a szigetelés felett.
  Az így elkészült keret gerendái alá beszabnék az aljzatszigetelésből maradt 10 cm vastag EPS 100-as lapokból, így érnénk el a 20 cm-es magasságot. A gerendák hőhídját így gondoltam minimalizálni(alulról EPS, oldalán meg a kőzetgyapot).

  Ahol nem járnánk ott csak “paplannal” teríteném a födémet.

  Mit gondol erről a konstrukcióról? Működhetne?

  További kérdésem az lenne, hogy a födémre a kőzetgyapot alá párazáró fóliának megfelel a sima polietilén fólia (0,09mm) vagy vastagabb esetleg speciálisabb anyag kell?
  Megfelelhet-e erre a célra a cserepezés alá kerülő páraáteresztő tetőfólia, amelynek külső (szabadtér felé néző) felét ami elvileg párazáró lefordítanám a födémre a párazáró felével a födém felé. A szigetelés tetejére pedig lehetne-e ugyanezt a fóliát tenni csak fordítva, azaz a páraáteresztő felével a kőzetgyapot felé?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Reply
 234. szigatech Post author

  Kedves Gusztáv!

  A kéménycső szigetelésére, amennyiben nincs közvetlen tűznek kitéve, csőhéj szigetelést javaslok. Sajnos mi ilyen szigetelő anyagot nem forgalmazunk. De gépészeti szigeteléseket forgalmazó szakkereskedést érdemes ezzel kapcsolatban felkeresni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 235. szigatech Post author

  Tisztelt Győri László!

  Födém szigetelés esetén egymásra merőlegesen 2 x 10 cm-es vastagságot javaslok elhelyezni. A szigetelés alá elhelyezendő fólia típusát egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni.
  A csap ajtó tetejére érdemes egy szerkezetet készíteni, amit a csapó ajtó tetejére lehet rögzíteni. Majd ebbe kell elhelyezni a szigetelést, és egy dróttal lefogatni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 236. szigatech Post author

  Tisztelt neeshow!

  Az EPS 100 lépésálló helyett inkább XPS lapot javaslok felhasználni. Bár mivel nem ilyen célra készítették, így nem tudom önnek garantálni idő múlásával az anyag minőségét, és hogy megfelelő alapja lesz a gerendázatnak.
  Kérem, hogy a felhasználni kívánt anyag gyártójával vegye fel a kapcsolatot az anyag terhelhetőségével kapcsolatban.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 237. neeshow

  Tisztelt Szilvia!

  Köszönöm a válaszát!

  Érdekelne azonban a véleménye arról is, hogy párazáró rétegként alulra megfelel-e az agrofólia is?

  Köszönettel:
  neeshow

  Reply
 238. Tamás

  Tisztelt Szilvia,

  70-es években épült kockaház födém szigetelésének tervezésében ellentmondásba ütköztem. Ezt írják:

  “Nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik, ennek köszönhetően nem akadályozza a pára távozását, ez csökkenti a penészesedés kialakulását.”

  Viszont a födémre mindenhol ezt a sorrendet olvasom:
  Födém, párazáró fólia, kőzetgyapot, páraáteresztő fólia.

  A párazáró fólia azonban meggátolná, hogy távozzon a pára a födémen keresztül, így növelné a penészedés kialakulását. Kérdezném, hogy mindenképpen ajánlják-e ilyen esetben a párazáró fóliát? Illetve ez milyen szerepet tölt be?

  Köszönettel,
  Tamás

  Reply
 239. szigatech Post author

  Tisztelt neeshow!

  Amennyiben párazáró réteget kell kialakítania, úgy szerintem megfelel a sima mezőgazdasági fólia is.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 240. szigatech Post author

  Tisztelt Tamás!

  Födém szigetelés esetén a ház, épület jellegzetességétől, a födém anyagától, és a kialakított rétegrendtől függően változhat a fólia típusa. Így, ezt a tényezőt csak egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni.
  Sok esetben javasolt, mert már maga a födém szerkezet sem jó páraáteresztő képességű anyag, így gyakorlatilag nem módosítanak a födém struktúráján. Viszont valahol nem javasolt, mert a mennyezeti részen megrekedő, esetlegesen felgyülemlő páramennyiség megrongálhatja a szerkezetet.
  De általánosságban nem a fólia miatt alakul ki a penészesedés, hanem a nem megfelelően megtervezett szigetelés, a hibásan elvégzett kivitelezés, vagy az épület nem megfelelő szellőztetése okozza.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 241. Técsi László

  Tisztelt Címzett!
  Ezúton érdeklődöm, tudnak-e segíteni / javaslatot tenni házam külső hőszigetelésére vonatkozó elképzelésemmel kapcsolatosan?
  A falazat 38-as Porotherm+perlites alapvakolat+Baumit színes ásványi (=zsákos) vakolat – immáron 15 éve. Abból indultam ki, ahogyan a tetők hőszigetelése felépül (belülről kifelé haladva): lambéria / gipszkarton + fólia + hőszigetelés + szarufa + fólia + ellenléc + tetőléc + héjalás. Vagyis: tetőlécet párnafának függőlegesen felfogatok a falra, erre Solflex lélegző hőtükör fóliát rögzítek (a tükrös felületével befelé fordítva, hogy benntartsa a hőt), majd 5×10 cm-es fapalló távtartók következnek (vagy vízszintesen, így tarthatják a hőszigetelő táblákat, vagy a tetőlécek mentén függőlegesen), melyek közé hőszigetelésként Ekoboard 10 cm-es üveggyapot tábla kerül, majd újabb Solflex fólia, de most kifelé fordítva a tükrös felületével (hogy visszaverje azt), és végül lambériával borítom kívülről (tehát a ház kívülről tulajdonképpen faháznak nézne ki). Kérdésem tehát arra vonatkozik, hogy van-e gond a rétegrenddel, illetve hogy alkalmas-e az Ekoboard tábla egy ilyen rendszerben való alkalmazásra?
  Vajon a páraáteresztés kérdése: 1. magában a hőszigetelő rendszerben hogyan merül fel ilyen esetben a külső, illetve a fal felé eső belső oldalon?
  2. illetve a falazaton belül keletkezhet-e „harmatpont”?
  3. létrejöhet-e a lakótérben penészedés?
  - hiszen a tetőlécekkel a fal és a Solflex-Ekoboard között tartok egy kb. 2,5 cm-es légrést, ami lehetővé teszi a levegő áramlását alulról felfelé, az egész rendszer alul is, felül is 1-2 cm-nyire elmaradna a falazat aljától és tetejétől, hogy az esetleges áramlás ténylegesen létre tudjon jönni és ki is tudjon szellőzni (ez tetőknél a gerinc környéki szellőztetők beépítésével, alul pedig madár távoltartó szellőzőráccsal van megoldva). A Solflex adatlapja szerint egyébként: „A fólia egyik oldala – a nemezelt réteg – a páralecsapódást gátolja, valamint a párolgási felületet növeli. A másik oldala mikroperforált réteg, a perforáció pici lyukátmérője miatt vízzáró, a csepegő víztől véd. (Vízlepergető hatású, ezáltal megakadályozza a nedvesség bejutását a szigetelő anyagba.) Tetőtérbe építve nem szükséges átszellőztetni a szigetelő anyag és a fólia közötti légrést, mert a fólia teljes felületén lélegzik. A SOLFLEX ® „lélegző” fólia biztosítja a tető nyári hővédelmét (a hősugarak 92%-át visszaveri). Kiemelkedően jó páraáteresztő képessége miatt a teljes szarufa magasság szigetelőanyaggal tölthető ki. Biztosítja a szarufa oldalirányú kiszellőzését.” Ezt úgy értelmezem, hogy a tetőléces távtartás és a belső fóliázás ezek szerint akár el is hagyható, vagyis nem szükséges szellőzési célú légrés a fal és a hőszigetelő tábla közé. Maga az Ekoboard pedig, minthogy szálas anyag, eleve jó páraáteresztő képességű anyag. (Kőzetgyapotos hőszigetelő rendszerek esetében sem szokott lenni semmiféle légrés a fal és a lap között, ragasztás és dübelezés a rögzítés, majd a beágyazott hálóra jön a nemesvakolat – én viszont faborításban gondolkodom).
  Amennyiben tudnak válaszolni a kérdéseimre, előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Técsi László, Gödöllő

  Reply
 242. Gál Barna

  Tisztelt Szakértő!

  Alápincézett társasház magasföldszintjén lakom. Egy energetikus a lakás alatt levő pince mennyezetére javasolt 10 cm-es kasírozott kőzetgyapot (Rockwool Fixrock FB1) szigetelést. Jó ötletnek tartja-e illetve segítsen kérem, hogy milyen módszerrel kell a szigetelő táblákat felfogatni. Költségtakarékossági szempontból családom másik két férfitagjával együtt mi szeretnénk a munkát elvégezni.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
 243. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Técsi László!

  Átszellőztetett homlokzat szigetelés esetén kérem, hogy az alkalmazni kívánt szigetelő anyag gyártó alkalmazás technológusával egyeztesse a rétegrendet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 244. szigatech Post author

  Tisztelt Gál Barna!

  Az említett anyag egy szerelt homlokzatburkolati rendszerhez alkalmazható kőzetgyapot szigetelés, amit dübellel rögzítenek fel az épület falazatára. A felrögzítés menetét, és a hozzá tartozó kiegészítők típusával kapcsolatban érdemes felkeresni a gyártó céget. Egyúttal egyeztetni is tudja, hogy alkalmas-e erre a célra ez az anyag, vagy nem.
  Általában, ha lehetőség van rá, akkor gipszkarton álmennyezetet javaslok szálas szigeteléssel (pl. üveggyapottal).

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 245. Szanda István

  Kedves Szakértő !

  A kérdésem azt, hogy amennyiben a szarufák közötti réseket kőzetgyapottal kitöltöm, vékony pozdorja lemezze le szabad e zárni a ferde felületet ?

  Köszönettel: Szanda István

  Reply
 246. Dani

  Kedves Szakértő! érdeklődnék,hogy két gipszkarton réteg közé szükséges-e a párazáró fólia,ha két szoba válaszfalára szeretném feltenni? az egyik szoba fűtött,tehát 10-15fok a különbség. mivel a hangszigetelés is legalább olyan fontos mint a hőszigetelés,és nem szeretném átlépni az 5cm-es vastagságot,mivel sokat levenne a beltérből.2 réteg blue acoustic gipszkartonra gondoltam.1cm vastag előtétfalra 1réteg g.karton,majd fél cm légrés és a 2.réteg g.karton,ami rugalmas ragasztóval pogácsákban lenne rögzítve. jó-e ez az elgondolás? :) előre is köszönöm a válaszát! Üdv!

  Reply
 247. Gál Zsuzsanna

  Kedves István!

  Nem tudom, hogy mire szeretné a padlásteret használni. De mindenképp javasolt a burkolat, és a szigetelés közé egy párazáró fóliát elhelyezni. A szarufák tetejére pedig egy páraáteresztő fóliát javaslok.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 248. Gál Zsuzsanna

  Kedves Dani!

  Ha jól értem, akkor egy meglévő tégla válaszfalra szeretne két réteg gipszkartont felragasztani. Vagyis az első réteget előtét falként kivitelezni, a második réteget pedig felragasztani a már elkészült előtét falra. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem tudom. Ennyire speciális kivitelezéssel kapcsolatban, kérem legyen szíves egy gipszkartonozással foglalkozó kivitelezővel egyeztetni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 249. Kovács Zsolt

  Kedves Szakértő! A 11 éve épült gerendaházunk külső hőszigetelését tervezzük. 8-10cm polisztirolra és homlokzati vakolatra gondoltam. Ön szerint a fa és a szietelő lapok között kell légrést hagyni, hogy továbbra is szellőzzön a fa? Van esetleg más javaslata a szigetelésre. A falakat eddig rendszeresen lazúrral kezeltük. Köszönöm.. Kovács Zsolt

  Reply
 250. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zsolt!

  Ahhoz, hogy pontos választ kapjunk, hogy szigetelhető polisztirol lappal a könnyűszerkezetes épület, mindenképp egy energetikai-, és egy páratechnikai számításra van szükség. Ezzel kapcsolatban vagy egy energetikus szakembert keressen fel, vagy a polisztirol lapokat gyártó cég alkalmazás technológusát.
  Könnyűszerkezetes ház esetén érdemes még elgondolkodni egy szerelt homlokzati burkolat elhelyezésén is, ami mögé szálas szigetelést lehet elhelyezni. Az így kialakított rétegrend mellett biztos szellőzést tudunk a fa anyagnak biztosítani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 251. Boncsarrovszky Tivadar

  Kedves Szakértő!
  A véleményét, tanácsát szeretném megtudni.
  Stukatur födémes házunk van. A fa deszkázato páraáteresztő fólia van. Erre került 25 cm közetgyapot szigetelés. A tető ettől magasság növekedéstől egyébként közepesen szellőssé vált mert a közetgyapotot kiraktuk egészen a koszorúig. A tetejére fekete fóliát terítettünk.
  Most látom azonban hogy a fólia alatt lecsapódott a pára ami a hidegben meg is fagyott. Elkezdtem kilyuggatni a fóliát, hogy ha egy kicsit melegebbre fordul az idő el tudjon párologni, de nem tudom elegendő lesz-e ez a lyuggatás. Mit javasol? Le kellene inkább vennem az egészet és teritsek ki egy speciális páraáteresztő fóliát hogy biztosan ki tudjon szellőzni. Nem szeretném elrohasztani a faszerkezeteket.

  Köszönettel
  Boncsarovszky Tivadar

  Reply
 252. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tivadar!

  A probléma egyértelmű, egy párazáró réteg került a szigetelés fölé, ami megfogja a felfelé szálló párát, és a hideg felületen lecsapódik. Szerintem mindenképpen szedje le a fekete fóliát, mert ha átázik a szigetelés tönkre fog menni. Persze ezáltal a födémszerkezetben is károsodhat.
  Ha a cserép alatt nincs megbízható fólia, akkor a szigetelés tetejére páraáteresztő fóliát javaslok, ami megvédi a porosodástól, és fentről érkező nedvességtől. Ha viszont el van látva a tető fóliával, akkor elegendő a porosodás ellen védni a szigetelést, mondjuk egy geotextiliával, vagy egy üvegfátyol tapétával.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 253. L. Gábor !

  Tisztelt Szakértő!

  16 éve épült ( Porotherm 38 N+F ) családi házunkat idén szigeteltettük 10 cm-es Roockwool Frontrock MAX E hőszigetelőanyaggal.Nyílászáróink,műanyag, Actual típusú 3 rétegű üvegezésüek.Szeretnénk hőszigetelni a padlás födémet, mely járható és tárolásra alkalmas kellene,hogy maradjon. A födém jelenlegi rétegrendje: beton béléstest- melyen 4+3 cm-es Austrotherm szigetelés van kötésben lerakva és ezen 5 cm-es un. szerelő beton van. Kérdésem: milyen típusú hőszigetelést ajánlana, milyen cm-es vastagságban és milyen rétegrendben?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:Gábor

  Reply
 254. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gábor!

  Födém szigetelés esetén min. 2 x 10 cm-es szigetelés javasolt. Persze ez attól is függ, hogy ön milyen értékeket szeretne elérni. Ár-érték arányban a tekercses üveggyapot szigeteléseket javaslom.
  Amennyiben járhatóvá szeretné tenni ezt a felületet, mindenképp egy tartószerkezetet kell építenie a födémszerkezetre, pl. fából. E közé kerülne az említett szigetelő anyag. Majd a megfelelően méretezett fólia rétegek után, a tartószerkezetre terhelve egy hézagos deszka burkolattal tudja járhatóvá, és tarolásra alkalmassá tenni a felületét.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 255. Borbély Sándor

  Kedves Szilvia! Sajnos beleestem egy hibába leraktam a födémre 10cm salakpaplan szigetelést nem raktam alá párazáró fóliát lehet hogy teszek még 10cm szigetelést.Szedjem fel a már fent levőt vagy tegyem ara a párazáró fóliát 10cm szigetelés páraáteresztő fólia és osb lappal fedem be,hogy tudjak rajta járni, hadjak réseket hogy szellőzzön? Köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel:Borbély Sándor

  Reply
 256. Gál Zsuzsanna

  Kedves Sándor!

  A szigetelés alá helyezendő fólia típusát pontosan csak egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni. De ha szeretne rakni, akkor mindenképpen a szigetelés alá javasolt. Mivel az OSB lapok erősen párazáró tulajdonsággal rendelkeznek, így mindenképpen a hézagos lerakását javaslom. Mivel általában a födém szigetelésre ajánlott szigetelések nem terhelhetőek, így az OSB lap elhelyezését csak egy tartószerkezetre terhelve lehet lefektetni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 257. Bruckner Erika

  Kedves Szilvia! Külső homlokzat szigetelés (garázs) megoldható-e kőzetgyapottra rakott lambériával, esetleg párazáró/páraáteresztő fóliát felrakva. Ha igen, mi lenne a helyes sorrend? Köszönettel,Bruckner Erika

  Reply
 258. Bócsi András

  Tisztelt Szilvia! A kérdésem a következő.
  Leszigeteltem 10cm hungarocellel a födémet az előző házamnál, a gáz fogyasztás felére csökkent!
  Most ismét leszigeteltem 10cm kőzetgyapottal “4éve” és
  nem történt változás csak annyi hogy többe került a
  nagy semmi azóta se látok a pipától.
  Mert azt mondták hogy sokkal jobban járok a kőzetgyapottal,
  sokat olvastam róla és beláttam hogy ennyi ember nem tévedhet..
  Kérem segítsen. HELP

  Reply
 259. Gál Zsuzsanna

  Kedves Erika!

  Természetesen megoldható. Viszont a rétegrend pontos kialakításához a meglévő falazat pontos rétegrendje, és szerkezetei felépítése, tulajdonsága szükséges. Ezekből az adatokból megállapítható a falazat szigetelésének adatai. Esetleg érdemes egy szálas szigetelő anyag gyártó cég alkalmazás technológusával egyeztetni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 260. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt András!

  Ha jól értem, akkor két különböző épület szigeteléséről van szó. Mivel a polisztirol lapok többségének 0,04-es a hővezetési tényezője, és a szálas szigetelések többségének is, így nem igazán értem mi okozhatja a különbséget. Ezért vagy a leszigetelt szerkezetek különbsége, vagy a kivitelezés miatt alakulhatott ki a leírt probléma.
  Mivel ezt így látatlanba nem igazán lehet megállapítani, ezért kérem, hogy nézesse meg szakemberrel helyszínen a szerkezetet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 261. Kis Róbert

  Kedves Szilvia!
  A házam födémében a következő rétegrend van: gipszkarton, fólia, 5 cm légrés, majd a 15 cm vastag gerendák köze 3*5 cm vastagságú üveggyapottal van feltöltve.
  A szigetelés javítása érdekében még 10 cm-es réteggel szertném növelni a vastagságot. Ezt merőlegesen fektetném a jelenleg 80 cm-es távolságban levő gerendákra.
  Mivel azt vettem észre hogy irritál az üveggyapot, ezért Knauf Ecose ásványgyapotot szertnék leteríteni.
  A kérdéseim:
  Van-e valami “összeférhetetlenség” az üveggyapot és a Knauf Ecose ásványgyapot között?
  A már meglévő gerendák közötti 15 cm-es réteget nem fogja-e a merőlegesne fektetett 10 cm-es ásványgyapot lenyomni?
  A tetőm belülről le van fóliázva, így külső por nem igazán jut be, szükséges-e a most leterítendő réteget fóliával védenem a portól?

  Reply
 262. Gál Zsuzsanna

  Kedves Róbert!

  Ha jól értelmezem a meglévő szigetelés a födém gerendázat között fekszik. Vagyis a következő, új réteg nem a meglévő szigetelésre fog terhelődni, hanem a gerendázatra. Így, természetesen nem fog összenyomódni a régi szigetelés.
  Nem hiszem, hogy bármilyen összeférhetetlenség alakulna ki a meglévő, és az új szigetelés között. Hisz mind a kettő alapanyaga üvegszál, csak más- más kötőanyaggal készül. Így az egyik sárga, a másik barna lesz. Bár az új ECOSE technológiával készült barna színű üveggyapotra azt mondják kevésbé irritáló hatású, ezt nem tudom önnek alá támasztani.
  Természetesen az új réteg minőségének kiválasztásánál érdemes a meglévő szigetelés minőségét is figyelembe venni.
  Megvétel esetén érdemes a forgalmazó, vagy gyártó cég alkalmazásával egyeztetni az új szigetelés típusát a meglévő szigeteléshez.
  Amennyiben a tetőszerkezeten elhelyezésre került tetőfólia, és így óvva van a szigetelésünk mindenféle nedvességtől, a belső porosodástól nem árt egy üvegfátyol tapétával, vagy geotextiliával védni. Ezeknek az ára 120 Ft-tól kb. 200 Ft-ig terjedhet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 263. Kis Róbert

  Kedves Szakértő!
  Köszönöm válaszát, ezek szerint Ön nem lát különbséget a hagyományos (pl Ursa) és a a Knauf Ecose ásványgyapot között abból a szempontból, hogy melyikkel “kellemesebb” dolgozni.
  Ha mindkettő hasonló módon tud szúrni, akkor nem ez alapján kell döntenem a kát termék között.
  Ön melyiket ajánlaná, ha az ár szinte ugyan az?

  Reply
 264. Gál Zsuzsanna

  Kedves Róbert!

  Sajnos saját tapasztalatom nincs a beépítés során keletkező kellemetlen hatásokkal kapcsolatban. Csak vásárlói vélemények alapján tudok önnek tanácsot adni.
  Gyakorlatilag technikai szempontból egyforma a két termék, így maximum a szimpátia alapján javasolhatóm a döntést.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 265. Vas Pál

  Kedves Szakértő!
  70-es években épült kockaház járható födémszigetelését akarom megoldani.

  Jelenleg a födém 30cm vastag, 90cm-ként I gerendás kefnis, a gerendaközök 20cm salakkal vannak feltöltve.

  Rétegrend:
  Párazáró fólia(toldásoknál ragasztva)(Solflex Téli vagy Isoflex Soft)
  15cm széles deszka (impregnálva)élére állítva tartja az OSB lapot
  15cm Rockwoll kőzegyapot lap
  Páraáteresztő fólia (Mastermax 3 ECO)
  10mm OSB lap hézagosan fektetve

  két lehetőség van……
  1. Az összes salakot le kell takarítani a födémről és a gerenda közöket töltöm fel a kőzetgyapottal. Itt két probléma adódhat:

  Az I gerenda felső élére nem kerül közetgyapot lap csak az OSB lap(hőhíd képződhet)persze a deszka alátétet elhagynám.

  A párazáró fólia az I gerendák élein terítéskor és teheléskor sérülhet.

  2. Nem tisztítom le a salakot. A jelenlegi födémre építem a szigetelést. A párazáró fólia alá, hogy azt ne szúrja ki a salak, terítenék egy réteg négyzetes hálót(homlokzatszigetelésnél alkalmazott).

  Ebben az esetben a párát bezárom a salakrétegbe.

  Tehát az lenne a kérdésem, hogy melyik technológia lenne a jobb megoldás?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Vas Pál

  Reply
 266. Gál Zsuzsanna

  Kedves Pál!

  Általános esetben a leírt rétegrend megfelelő. Viszont a födém rétegrendje miatt, lehetséges, hogy a párafékező fólia jobb lenne. A szigetelés alá elhelyezendő fólia típusát páratechnikai számítás alapján szokták meghatározni.
  Javaslom, hogy az alkalmazni kívánt szigetelő anyag gyártó cégének alkalmazás technológusát keresse fel, aki pontos rétegrenddel, és anyag típussal tud szolgálni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 267. Erdei Balázs

  Kedves Szakértő!

  Egy 60 éves tégla építésű társasházi lakás szomszéd felőli falát szeretném hangszigetelni.
  Alkalmas erre a feladatra a kőzetgyapot, és ha igen, milyen megoldást ajánlana?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Erdei Balázs

  Reply
 268. Gál Zsuzsanna

  Kedves Balázs!

  Hangszigetelésre kőzet-, és üveggyapotot is alkalmaznak. A szigetelés típusát a hangszigetelés fajtája, és mértéke határozza meg. A szigetelést általában egy tartószerkezet közé helyezik el. Mivel a hangszigetelés sokkal speciálisabb dolog, így azt tudom javasolni, hogy keressen fel egy a szálas szigeteléseket gyártó cégek közül egyikét. A cégek alkalmazás technológusai pontos anyag típussal, és rétegrenddel tudnak önnek szolgálni a hangszigetelés pontos típusához mérten.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 269. Varga László

  Kedves Szakértő!

  Egy 70-es években épült négyemeletes panelház 4. emeletén lakunk egy 4 szobás lakásban, pont az épületsor egyik szélén. Az a két szoba ami a tömb szélén van 3-4 fokkal hidegebb mint a másik kettő. Ráadásul még a szoba sarkain csapódik ki a pára, meg néha penész. A fal betonból készült, mi helyenként rágletteltünk, majd lefestettük, de a festék helyenként felázott (pára kicsapódás ledobta).
  Mit javasol???
  Csak belűlről tudjuk szigetelni?
  Miből és milyen vastagat rakjak?

  Válaszát előre is köszönöm.
  László

  Reply
 270. Gál Zsuzsanna

  Kedves László!

  Sajnos csak a külső szigetelést tudom javasolni ilyen esetben. Viszont, ha ilyen nagy mértékű a páralecsapódás elsősorban próbálják megfelelő értéken tartani a páratartalmat, a falazat harmatpontjához képest.
  A probléma ideiglenes megoldásával kapcsolatban kérem, keressenek fel egy energetikus szakembert.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 271. Zsombok Vince

  Kedves Szilvia!
  Egy tégla építésű társasház 4. emeletén lakunk, az északi oldalon lévő szoba falát és mennyezetét szeretném szigetelni, sajnos kívülről nem igazán megoldható a dolog, ezért gondoltam a belső szigetelésre. Nem párásodik és penészedik a fal csak szinte süt a hidegtől amit áraszt magából. kőzetgyapot-faszerkezet között, fóliával, gipszkartonnal takarva javíthat-e helyzeten. Vagy Ön esetleg mit javasolna.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Vince

  Reply
 272. Gál Zsuzsanna

  Kedves Vince!

  Nem igazán szoktam belső szigetelést önmagában ajánlani. Mivel a belső szigeteléssel egy még jobban kiélesített lehűlő felületet érhetünk el. Kérem, hogy helyszínen egyeztessen egy energetikus szakemberrel A szigetelés vastagságáról, és a rétegrend pontos kialakításáról.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 273. Marosvári István

  Kedves Szilvia!
  Kérdésem az lenne, hogy mit javasol olyan padlás szigetelésre amely beton gerendás cserép béléstest ennek a tetején kb 2cm perlit szigetelés párazáró fólia és 5cm beton. Terhelhető szigetelést szeretnék. Milyen lehetőségek vannak.Újra betonozni nem szeretném a padlást Köszönöm a segítségét

  Reply
 274. Gál Zsuzsanna

  Kedves István!

  A szigetelő anyag típusának, és a rétegrend felépítésének meghatározásához az is szükséges, hogy milyen funkciót fog ellátni a padlás.
  Ha csak azért kell terhelhetőnek lennie, mert tárolni szeretne rajta. Akkor a legegyszerűbb, ha fából készít egy tartószerkezetet, és közé szálas szigetelő anyagot helyez el. Majd a felületét egy hézagos deszka burkolattal kell ellátni. Így, terhelhető felületet kap. A szálas szigetelés tetejét érdemes lenne egy páraáteresztő fóliával ellátni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 275. Gál Zsuzsanna

  Kedves István!

  A szigetelés alá helyezendő fólia típusa, és szükségessége a meglévő szerkezet, és a kialakítani kívánt rétegrendtől függ. Így, ennek meghatározását pontosan egy páratechnikai, és energetikai számítás alapján lehetséges.
  A szigetelés vastagsága átlagosan 2 x 10 cm. De s fenti leíráshoz hasonlóan, ez is az adott szerkezettől függ, illetve hogy milyen értékeket szeretnénk elérni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 276. Tarnai Károly

  Kedves Szakértő!
  Az volna kérdésem, hogy ha a lábazat a padlószint alatt van, konkrétan az már a pince fala kellene-e azt is szigetelni. Nem szívesen verném le, mert egyébként stabilnak tűnik.Rászigetelni nem nagyon lehetne mert utcafront és a járdából sokat elvenne.

  Reply
 277. Gál Zsuzsanna

  Kedves Károly!

  Amennyiben a lábazati rész egy helyiség falfelületét is alkotja mindenképp javasolt a leszigetelése.
  De a talajon fekvő leszigetelt padló körül helyezkedő lábazati részt is javasolt leszigetelni. Legalább egy 30- 60 cm mélyen.
  Természetesen pontos adatokat egy energetikus szakember tud önnek biztosítani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 278. Károly

  Kedves Szakértő!
  Azt kérdezném,hogy gipszkarton álmennyzethez melyik a jobb szigetelő a táblás vagy a tekercses? 20cm-es lesz az biztos.

  Reply
 279. Gál Zsuzsanna

  Kedves Károly!

  Inkább a tekercses üveggyapotot javaslom Mivel könnyebb, és a 20 cm-es vastagságot jobban elbírja a mennyezeti tartó.
  Szigetelés szempontjából a Knauf Classic 39, és az URSA DF39-es üveggyapotot ugyan olyan jól szigetelnek, mint a táblás kőzetgyapotok.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 280. Károly

  Köszönöm a választ. Mondják nálam okosabbak ez irányban, hogy a tekercsessel az lehet a probléma, hogy “összekussad”. A táblás jobban megtartja az alakját. Ez nem jelent problémát? A súly nem hiszem hogy probléma lehet, mert úgy is fém szerkezetre kerülne ami elbírná könnyedén.

  Reply
 281. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Károly!

  Azt kell mondanom, hogy a súly igen is számít, hisz nem mindegy, hogy milyen teherbírású szerkezetet kell kialakítani.
  A tekercses üveggyapot, és a táblás kőzetgyapot is összeroskadhat, ha nem megfelelő módon van beépítve. Így, azt kell mondanom, hogy az önnél “okosabbak” nem jól tudják.
  Ha megfelelő minőségű szigetelés kerül beépítésre, megfelelő módon, akkor nem okozhat önnek problémát egyik szigetelő anyag típus sem.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 282. Terék Illés

  Kedves Szakértő!
  1971-ben épített 9,2×9,8 m-es sátortetős házam padlásának hőszigetelését tervezem megcsináltatni. A mennyezet hagyományos módon készült. Fa gerendák,alul rárléc kétsorosan nádazva, vakolva. Felül sárdeszka, anyagtapasztással.
  Kérném szives tanácsát az alkalmazandó szigetelő anyagra és páraáteresztő- és záró fólia alkalmazására.
  Tisztelettel:
  Terék Illés

  Reply
 283. Zoltán

  Kedves Szakértő!
  Mint oly sokan mi is tervezzük a meglévő gipszkarton mennyezetűnk szigetelését.Kérdésem az lenne ön -önök szerint mi lenne a legjobb megoldás.A gerndák közötti részt 10 cm vastag gyapottal ki bélelni azt le deszkázni ,vagy a gerendákra rá deszkázni így meg hagyva kb 10-15 cm légrést és azután deszkázni és a deszkákra rá fektetni a 10 cm-es gyapotot.
  Előre is köszönöm szépen és minden féle hozzá szólás sokat segít azt hiszem
  Köszönettel Zoltán .

  Reply
 284. B.Kálmán

  Kedves Szakértő! A kérdésem az lenne,hogy egy családi ház beépített tetőterébe a beton aljzat erőssen morzsalékolódik (felfagyott mikor betonozták)ahogy én néztem kb 2cm-es réteget még elbírnának a nyílászárók,az ajzatkieggyenlítők drágák és ilyen vastagságban nem is lehet az esztrich beton lehet az egyik megoldás esetleg valami olcsóbb alternatívát tudna javasolni? esetleg finomszemcsés betont lehet 2cm vastagságban alkalmazni szőnyegpadló alá?

  Reply
 285. Gál Zsuzsanna

  Kedves Illés!

  Egy nem járható födém szigetelés esetén átlagosan 2 x 10 cm-es tekercses üveggyapot javasolt. A szigetelés fölé mindenképp páraáteresztő fóliát javaslok. De mivel a födém szerkezet hagyományos fa gerendás, stukatúr mennyezeti vakolattal, így a szigetelés alá helyezendő fólia típusát, és a szigetelés vastagságát egy energetikus szakemberrel egyeztesse.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 286. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zoltán!

  Amennyiben egy fa gerendás födémszerkezet szigeteléséről van szó, akkor a gerendázat közötti, és feletti szigetelést javaslom.
  Mivel átlagosan min. 2 x 10 cm-es vastagságú szigetelés javasolt. Így a gerendák közé érdemes lenne egy 10 cm-es szigetelést fektetni, majd egy újabb tartószerkezet elhelyezése után, e közé még egy 10 cm-es szigetelő anyag javasolt. Persze, ha csak járható felületet szeretne elérni. Ha nem akkor a plusz tartószerkezet kimaradhat.
  Ha csak a gerendázat közé fektet szigetelést, akkor a gerendázat mentén hőhidas marad a szerkezet. Ezenkívül egy csupasz fafödém esetén a 10 cm-es szigetelés is kevés.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 287. Gál Zsuzsanna

  Kedves Kálmán!

  Sajnos két centiméteres vastagságnál nincs jobb ötletem nekem sem, csak az esztrich beton.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 288. András

  Tisztelt Uram!

  Vásároltam MPZ50-es hővisszaverő párazáró fóliát.
  Ezzel kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy ennek elhelyezése a szigetelt tér felöl, hogy célszerű elhelyezni?
  Rakható közvetlenül a gipszkarton és a szigetelőanyag közé vagy légrés kell hagyni?
  Illetve elhelyezhető-e úgy, hogy 15cm-es deltarock és 5cm-es multirock közé teszem és légrés nélkül gipszkarton?

  Illetve melyik rétegrend a legmegfelelőbb?

  A.)
  Cserép
  Légrés
  Bramac Pro plus páraáteresztő fólia
  5cm-es légrés
  kőzetgyapot (15cm-es deltarock)
  Kőzetgyapot (5cm-es multirock)
  Hővisszaverő párazáró fólia
  gipszkarton

  vagy

  B.)
  Cserép
  Légrés
  Bramac Pro plus páraáteresztő fólia
  kőzetgyapot (15cm-es deltarock)
  Kőzetgyapot (5cm-es multirock)
  Hővisszaverő párazáró fólia
  gipszkarton

  Válaszát várva!

  Reply
 289. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt András!

  Ha ténylegesen páraáteresztő, páradiffúziós fóliát alkalmaz a tetőtér beépítéshez, akkor nem szabad a fólia, és szigetelés között légrést hagyni. Hisz a páráteresztő fóliák gőznyomás hatására engedik ki a felesleges páramennyiséget, ha pedig építünk be légrést, akkor nem alakulhat ki az előbb említett nyomás. Természetesen az anyagok beépítési útmutatójával kapcsolatban pontosat csakis a terméket forgalmazó cég, vagy a gyártó cég tud önnek mondani. Minden terméknek saját beépítési útmutatója van. Ha nem ezek szerint készül el a kiépítés, akkor a későbbi problémák miatt senki sem fog felelősséget vállalni.
  Személy szerint a hőtükrös fólia a következőképp helyezném el.
  Szarufa, közte szigetelés, majd első profilozás, közte újabb szigetelés, így már 20 cm-es szigetelést tudunk biztosítani. Erre a rétegre rögzíthetjük a hőtükör fóliát egy újabb profilozással, majd erre rögzítve a gipszkartont.
  Mivel a tetőtér beépítések utólagos javítása, és újbóli szigetelő réteggel való ellátása az egyik legköltségesebb munkafázis. Így, a kivitelezés előtt mindenképpen javaslom, hogy helyszínen egyeztessen egy energetikus szakemberrel. Illetve, azokkal a forgalmazó cégekkel, akiknél vásárolta a termékeket.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 290. Cs Balázs

  Tisztelt Szakértő!

  Padlásfödémet szeretnék szigetelni.Borított fa födém rajta egy kB 5 cm-eres könnyű beton.
  Nemrég tetőcsere volt, ezért készíttetem beton koszorút is , a koszorú magasabban van mint a födém felső síkja.
  A szelemen alatt bitumenes szigetelés van.
  A párazáró fóliát kezdhetem a talpszelemen aljától úgy hogy a szelemen aljához rögzítem?

  Köszönettel :
  CS Balázs

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Uram!

   A párazáró fólia elhelyezése az Ön által leírtak szerint megoldható. A fölé elhelyezett szigetelőanyag átszellőzését mindenképpen biztosítani kell.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 291. Róbert

  Tisztel Szakértők!

  Hangszigetelni szeretném a szomszéddal közös szobafalam, kőzetgyapotra gondoltam gipszkarton előtétfallal. Az én szobám fűtött, a szomszéd helyiségében (fürdőszoba) viszont nincs fűtés. A kérdésem annyi lenne, hogy párazáró fóliát kell e felhelyeznem, és ha igen hová?
  Előre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztel Uram!

   A párazáró fóliát a gipszkarton mögé kell elhelyezni, hogy a lakásban keletkező pára ne kerüljön bele a kőzetgyapotba.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 292. Róbert

  Tisztelt Zsuzsanna!

  Abban még tudna nekem segíteni, hogy nekiálltunk volna a munkának, de két szekrény elvétele után derült ki, hogy vagy a szomszéd fürdőjétől ázunk, vagy salétromos a fal, mindenesetre egy méteres szakaszon mállik a vakolat! Jelenleg száraznak tűnik a fal, a szomszédnál nincs nyoma esetleges csőtörésnek vagy más hibának, így lehet, hogy “csak” salétrom.

  Nem tudom ez mennyire befolyásolja a szigetelés kivitelezését?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Uram!

   Ahhoz hogy biztosan lehessen tudni mi okozta a vakolat elválását kivitelező szakemberrel ajánlott megnézetni. Ha a felület salétromos és az okozza a jelenséget akkor a vakolatot javasolt tégláig visszabontani,a felületet salétrom elleni szerrel lekezelni, majd újra vakolni lehetőleg szárító vakolattal. Ennek teljes száradása után célszerű az előtétfal elkészítése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 293. Bereczky Gábor

  Tisztelt Szakértők!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy OSB szerkezetű homlokzati falazatra ha homlokzati kőzetgyapot táblákat szeretnék rakni, akkor milyen ragasztót ajánlanak hozzá?

  Köszönettel,

  Bereczky Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Pur ragasztóhabbal lehetséges felragasztani, mellette mindenképpen javasolt mechanikai rögzítés is.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 294. Nagy Sándor

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!

  Egy kb. 40-50 éves vályogház felújítása előtt állunk. A ház terméskő alapra épült és teljesen salétrom és nedvesség mentes. A belső terekben a vert földre hajópadlót készülünk fektetni 50×50-es párnafákra helyezve azt. Véleménye szerint érdemes-e a padló alá, a párnafák közzé 50mm-es kőzetgyapot szigetelést tenni? Elsődleges szempont lenne a megfelelő páraáramlás biztosítása az épületen belül.

  Köszönettel, Nagy Sándor.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Sándor!

   Ebben az esetben a megfelelő páraáramlás biztosítása érdekében a kőzetgyapot elhelyezése nem ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 295. D.Zsombor

  Tisztelt Szakértők!

  30 éves, kétszintes családi házat vásároltam, mely tetőtér beépítéses. A tető régi hullámpala, fóliát, vagy kettős rétegrendet nem helyeztek el alá. A tetőtér felső fafödémje (padlástér), pedig a kornak megfelelően, a gerenda aljára helyezett deszkaborítás, nád-gyékény háló, amire a vakolatot kenték. (ha jól emlékszem, a régi tulaj ezt mondta róla, de megbontani még nem akartam, mivel egyenlőre hagyni akarom ezt a részt.)
  Egyenlőre pénzhiány miatt, csak ezen fafödém hőszigetelésében gondolkodok. De egy nagy dilemmával szembesültem, miközben végigolvastam a a kommenteket. A 10 cm-es fagerendázat közé akarnám rakni a közetgyapott szigetelést. Azonban alá csak úgy tudnám elhelyezni a párazáró fóliát, ha a gerendázatot tetejét követné. (Vagyis a gerendák között a deszkázatot, majd a gerenda oldalát, tetejét és újra az alját…így tovább.). Ez a mód szerintem nem ideális, mert a gerendák nagy nedvességet kapnának szerintem. Azonban ha jól értelmeztem, nem muszáj a szigetelés alá fóliát rakni, ha a deszkázat a szigetelés közé légrést iktatunk be. Ha ez így van, akkor mekkora lenne az ideális?
  Mivel a szigetelés fölé mindenképp egy páraáteresztő fóliát raknánk, melyre deszkaborítást helyeznék, mivel nem állandó jelleggel, de néha szükség lenne rajta járni.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Zsombor!

   A párazáró fólia elhelyezése nem szükséges ha a szigetelés átszellőztetése biztosított. Ennek érdekében ajánlott minimum 5 cm légrést hagyni és a deszkázatot hézagosan tenni úgy hogy minden deszka között egy anyagvastagságnyi rés legyen.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 296. Márkes János

  Tisztelt Szakértők!
  Családi házunk födémét szeretném szigetelni. 1985-ben épült ház födéme betongerendából, beton kefniből és ennek tetején kb. 15 cm salakbeton van. A padlást nem lakótérnek használjuk, hanem különböző dolgok tárolására, ami indokoltá teszi, hogy valamilyen szinten járható felület legyen rajta. Kérdésem: milyen szigetelő anyagot javall és milyen vastagságban és milyen módon? Olcsóság és hatékonyság előtérbe helyezve.
  Köszönöm válaszát előre is:
  Márkes János

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves János!

   Legalább 15 cm vastag szálas anyag szigetelése javasolt. Párnafa szerkezet, szigetelő anyag elhelyezése majd minimum 5 cm légrés hagyása után hézagos deszkázatot tenni úgy hogy minden deszka között egy anyagvastagságnyi rés legyen. A szigetelés tetejére páraáteresztő fólia szükséges a porvédelem ellen.
   A párazáró fólia elhelyezése nem szükséges a fenti esetben mert úgy a szigetelés átszellőztetése biztosított.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 297. Márkes János

  Kedves Zsuzsanna!
  Köszönöm a szakszerű és gyors válaszát. Kérdésem még, hogy miért fontos hogy hézagos legyen a deszkázat, esetleg kiváltható 12 mm OSB lapokkal?

  Köszönettel: Márkes János

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves János!

   Az OSB lap nem lenne megfelelő, mert az párazáró és ezáltal nem lenne biztosított a szigetelő anyag átszellőzése.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 298. Márkes János

  Kedves Zsuzsanna!
  Ezen felül még érdekelne a véleménye, hogy a födém szigetelésén kívül kell-e a szarufák közét szigetelni: jelenlegi állapot: szarufa, tetőléc, betoncserép (se szigetelés, se fólia nincs)?

  Köszönettel: Márkes János

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves János!

   A szarufák közötti szigetelés kihagyható ha a födém szigetelése megfelelő vastagságban és szakszerűen történik.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 299. Zoltán

  Kedves Szilvia!

  Padlásfödém szigetelésére készünk. A mennyezet a régi módszer alapján készült. A plafonon nádas vakolat, deszkák, gerendák+ légrés, deszkák, agyagréteg.
  Szükséges e eltávolítani az agyagréteget, mielött munkához látunk?
  Tervünk:
  1. Párazáró fólia
  2. 2x10cm Rockwool Airrock LD szigeteles
  3. Páraateresztő fólia

  A padlás egy részét szeretnénk járhatóvá tenni
  Kialakítanánk 2x10cm fa kereszt szerkezetet.
  Ezeket Osb lapokkal borítanánk be, melyeken szellőzőréseket vágnánk.
  A kereszt faszerkezet létrehozásánál keletkezett hőhidak nem jelenthetnek problémát a páralecsapódás miatt?

  Kivitelezhető ez a terv?

  Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A leírtak alapján a párazáró fólia elhelyezését mellőzni lehetne mert a szerkezet átszellőztetése megoldottnak tűnik. A párazáró fólia kihagyásával nem szükséges az agyagréteg eltávolítása. Az OSB helyett javasolt deszkapadló borítás elhelyezése anyagvastagságnyi részkihagyással.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 300. Kondás Gáborné

  Kedves Szilvia!

  1974-ben épült szilikát blokkból a házunk.Az idén a palatetőt beázás miatt lecseréltük cserépre de fólia nem került alá.Most a padlást szeretnénk szigetelni ami betongerenda és betontálca amelyen kb 20-30cm salakbeton van.
  Olcsó és könnyen kivitelezhető megoldáshoz kérném a segítséget.Padlásteret nem kívánjuk terhelni.
  Segítséget köszönettel:
  Kondás Gáborné Katalin

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Katalin!

   Szálas szigetelőanyag lefektetése legalább 15-25 cm vastagságban, a tetejére páraeresztő fólia porvédelem ellen. Így az anyag átszellőzése is biztosítva van.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 301. Csilla

  Kedves Zsuzsanna!
  1964-ben épített ház felújításának lassan a végéhez érek. A főfalakat 10 cm-es hungarocellel borították, a nyílászárók műanyag ablakok lettek. A tetőre új cserép került, aláfóliázva. A padlás szigetelését szeretném még elvégeztetni, de bizonytalan vagyok a legmegfelelőbb, és viszonylag olcsóbb megoldás kiválasztásában. Üveggyapot, vagy kőzetgyapot a megfelelő? Milyen vastagságban? Kell-e légáteresztő fólia a szigetelőanyag fölé? ( A padlásteret nem akarom terhelni. Az egyik szoba mennyezete belűről szigetelve van 5cm hungarocellel, a másik szobán 1cm-es mennyezetburkoló van.)

  Segítségét köszönöm: Csilla

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Csilla!

   Mivel nem terhelhető felületet szeretne kialakítani, úgy egy tekercses ásványgyapot (minimum 3,039) 15-20 cm vastagságban megfelelő. A szigetelőanyag alá párazáró fólia a tetejére pedig páraáteresztő fólia használata javasolt.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 302. Pelsőczi Tibor

  Tisztelt Szakértő,

  egyszintes családi ház födémszigetelésére terveztünk
  15 cm-vastag ásványgyapot paplant 2 rétegben.
  Kérdezem, hogy melyik minőséget javasolja, ahol az ár/érték
  szigetelőképesség jó arányban van , értem alatta, hogy milyen
  Lambda értékü anyagot érdemes választani

  Előre is köszönettel
  Pelsőczi Tibor

  Reply
 303. Sz László

  Kedves Gál Zsuzsanna!

  Családi ház padlás födémjét szeretném Rockwool Airrock LD kőzetgyapottal szigetelni nem terhelhető felületet kialakítva.
  Födém rétegei kívülről befelé: salakfeltöltés, gerendás födém, cementvakolat
  Kérdéseim:

  1.Kell-e a szigetelés alá párazáró fólia?
  2.Kell-e a szigetelés fölé páraáteresztő fólia?
  3.Milyen vastagságú szigetelést ajánlana? 10 vagy esetleg 15 cm-t?
  Köszönettel:
  László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A párazáró fólia használata abban az esetben hagyható el, ha a szigetelő anyag átszellőzése biztosítva van. A tetejére a páraáteresztő fólia szükséges. Optimális vastagság a 15 cm lenne.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 304. Rédei Gyula

  Kedves Zsuzsanna!

  Azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy,egy panel lakás kis szobájának falát szeretném leszigetelni kőzetgyapottal.
  A fal beton.Arra gondoltam hogy 5 cm-es kőzetgyapotot teszek fel természetesen a tapétát eltávolítom, és a saját ragasztójával felragasztom a felületre aztán gipszkartonnal is lefedem hogy könnyeben lehessen simítani,glettelni)
  Ez így ön szerint megfelel vagy van e valami teendőm pl: Dübellel fogassam a falhoz vagy elég a ragasztó?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Maradok tisztelettel:Rédei Gyula

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gyula!

   A vakolható kőzetgyapotnál a súlya miatt célszerű lenne a mechanikai rögzítést is használni. A lapok felhelyezése után üvegszövetháló beágyazása még célszerű lenne.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 305. Szegletes Gábor

  Jó Napot Kívánok!

  Új építésű családi ház betonfödémét szeretném szigetelni(140m2,-nem járható födémszigetelés-). A falak 30-as Ytong-ból készültek, 8 cm-es külső homlokzati szigeteléssel. A teljes házban padlófűtés működik, és minden helyiségben a nyílászárókba szellőztető (Aereco) került beépítésre.A szigetelés vastagságát 2x10cm-es kötésben szeretném lerakni.
  A szigetelés vastagsága megfelelő lesz-e ebben az esetben?A követekző kérdésem,hogy milyen típusú szigetelést ajánlanának(Multirock,Ursa,Ecose)?A különböző típusú szigeteléseknél milyen rétegrendet kell betartani a megfelelő kivitelezéshez?

  Előre is köszönöm szépen a segítségüket!
  Üdvözlettel:
  Szegletes Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A födémszigetelés általános rétegrendje: párazáró fólia, szálas szigetelőanyag, páraáteresztő fólia. Abban az esetben ha a szigetelőanyag átszellőzése biztosított úgy a párazáró fólia alkalmazása elhagyható.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Albert!

   Kőzetgyapot szigetelést légáteresztő tulajdonsága miatt lehet alkalmazni.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 306. Vida Zoltán

  Szép Napot!

  Vásároltunk egy ingatlant, melynek a padlása beton gerendás kefnis. A gerendák közötti részt az előző tulajdonos salakkal töltötte fel. A beton gerendák között a salak mélysége 15 -20 CM (nem mértem le).
  A padlást le szeretnénk szigetelni, de fontos, hogy későbbiekben 2-4 éven belül be is szeretnénk építeni. A kérdés, hogy milyen módon technológiával és anyagokkal érdemes szigetelni? Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdv.: Vida Zoltán

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   Figyelembe véve a későbbi beépítést lépésálló kőzetgyapot szigetelés javasolt, ami önmagában lerakva ugyan nem ad terhelhető felületet, de amikor megkapja a szükséges vastagságú betonozást akkor már alkalmas életvitelszerű használatra. A beépítés idejéig a terméket páraáteresztő fóliával le kell takarni, hogy nem kerüljön bele szennyeződés.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 307. and

  50-es években készült hegyvidéken,erdő és falu szélén(vadvilágban) lévő 90m2-es vertvályog ház tetejét szeretném szigetelni. A falak kb.50cm-sek,ablak-ajtó jó minőségű műanyag,fűtés fali turbó gázkazánnal és radiátorral történik,de a gázszámla így sem kevés. A cserép tetőhöz sem volt hozzányúlva,csak a hibásakat cserélgettük. Főleg az erősödő UV sugárzás miatt a cserép és a kupás egyre rosszabb állapotú,így talán hamarosan új tető is kell(lemeztetőre lett volna kilátás,de szerintem az egy hegyi mozgásokat már átvészelt,”mozgásban lévő” vályogházhoz túl fixen tartaná a gerendázatot),de a szigetelés SOS. A vályogház nyújtotta előnyök miatt természetes anyagot szeretnék alkalmazni(pl.kőzetgyapot).Legegyszerűbb módszer a nád-sár födémre terítése lenne,de félünk a rágcsálók beköltöznének a gyapot és a födém közé(nem elhanyagolandó tényező,sok a megüresedett ház a környéken). Ha a tetőt szigetelném ki,akkor elengedhetetlen a kőzetgyapot párazáró és páraáteresztő fólia közzé helyezése hagyományos módszer szerint? Ha jól tudom utóbbi esetén a tetőbe szellőzőket kellene beépíteni,az viszont a régi cserepek miatt lehetetlen. Eddig kivállóan szellözött és üzemelt a házikó,nem szeretnénk,hogy penészesedjen.Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Cím!

   Abban az esetben ha födémre helyezett szálas szigetelőanyag “átszellőzése” biztosított a párazáró fólia használata elhagyható. A páraáteresztő fóliát a szigetelés tetejére ajánlott elhelyezni por elleni védelem miatt.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 308. Demeter Zoltán

  Tisztelt cím!

  Egy 70-es években épült családi házban lakom, jelenleg egy kisebb méretű szobát szeretnék felújítani, és felmerült a rossz állapotban lévő aljzatbeton cseréj. Mivel a többi szobában is elég hidegek a padlók, így gondoltam ha már csinálom jó lenne leszigetelni alulról. Ennek kapcsán érdeklődnék hogy milyen hőszigetelést ajánlana. Az aljzatot még nem bontottam fel, de nagy valószínűséggel vagy salak, vagy csak föld van alatta. Ilyen esetben milyen megoldás lenne a legjobb? Én úgy gondoltam hogy a földre terítenék párazáró fóliát, erre menne az 5cm vastag lépésálló kőzetgyapot, majd erre menne a kb. 8 cm vastag beton (esetleg hegesztett háló a betonba), a széleken a falak melett 1 cm vastag nikecell csík. Ez a fajta rétegrend megfelelő-e? A fóliát a szélek mentén érdemes-e felhajtani?
  Tisztelettel: Demeter Zoltán

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A lépésálló kőzetgyapotra a betonozás előtt egy építési fólia elhelyezése javasolt, a földre terített fóliát célszerű felhajtani.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 309. László

  Kedves Zsuzsanna!

  Tetőteret szeretnénk beépíteni. A födém vagy a tető szigetelésével érdemesebb kezdeni? Mi lenne a tető rétegrendje, ha a cserép alatt Bramacfol nevezetű fólia van, amiről nem tudom biztosan hogy páraáteresztő-e. Biztos ami biztos alapon hagyjunk légrést a fólia és a szigetelés között? Nem kell egy plusz páraáteresztő fólia is?Mi a véleménye az Austrotherm Padlap használatáról? Mivel a székállás pallón áll körben a padláson, nem közvetlenül a betonon, nem lesz útban bármilyen lépésállónak? Vagy mit lehet tenni ezzel a lefektetett pallóval?

  Válaszát előre is köszönöm!
  László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A szigetelést érdemesebb a tetővel kezdeni. Szarufák között 10 cm (így a légrés megvan) , szarufák előtt is 10 cm szigetelés, párazáró fólia és burkolat (pl. gipszkarton). A födémnél statikai szakvélemény kell kérni, hogy mivel tudja kiváltani a székállást amennyiben az lehetséges.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 310. Mészáros Gábor

  Tisztelt Cím!
  Egy panellakás egyik szobájának külső falát szeretném leszigetelni belülről. Milyen megoldást javasol. Lehetőleg ne túl vastag legyen, hogy a szoba méretét minél kevésbé csökkentse. A szendvicsbetonból kispórolták a hungarocelt ezért lenne szükség a szigetelésre. Az ablak cseréjét követően megjelent a páralecsapódás ezen a falon és a penész is.
  Segítségét előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Gipszkarton előtétfal, szálas szigetelő anyaggal történő készítésével tudja megoldani a szigetelést. Az előtét fal építéséhez a felületnek száraznak és penészmentesnek kell lennie. A szigetelés előtt hő- és páratechnikai mérés ajánlott.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 311. Mészáros Gábor

  Kedves Zsuzsa!

  Köszönöm a válaszát. Még annyi kérdésem lenne, hogy milyen anyagokat használjak és azokat milyen rétegrendben.

  köszönöm

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Az előtétfal készítéséhez CD és UD gipszkarton profilokra, párazáró fóliára van szükség a kiegészítőkkel együtt, és táblás ásványgyapot vagy kőzetgyapot szigetelő anyagra. Az általános rétegrend bentről kifelé haladva: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag.
   Várjuk árajánlatkérését a szigatech@gmail.com email címre, melyet a megadott m2 alapján tételes elkészítünk Önnek.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 312. Hilbert Ottó

  Kedves Zsuzsanna.
  Az alábbi problémával fordulok önhöz.
  2 éve lett egy új építésű családi házunk kőzetgyapot szigeteléssel szigetelve. Sajnos a tavalyi évben elkezdődött az északi oldal mohásodni.
  A Vakolat szilikonos.
  Sajnos a ház kialakításából adódóan, minden eső teliben éri, mert a tetősík nem lóg túl a falazaton.
  Esetleg tud e ajánlani valamilyen technológiát, amellyel ezen jelenség hosszútávra megszüntethető.

  Üdvözlettel.
  Hilbert Ottó

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ottó!

   A felületet első lépésben algaölő folyadékkal kell lekezelni, majd vízzel lemosni. Ezután alapozás és festés. Ehhez ajánlott a szilikát alapozó és homlokzatfesték használata lúgos kémhatása miatt, mert azon nem tud megtelepedni. Sajnos ennek időtartamára nincs adat az függ a környezeti hatásoktól is.

   További Szép Napot!

   Gál Zsuzsanna
   06 70 948 3916

   Reply
 313. Barbara

  Kedves Zsuzsanna,

  kontyolt nyeregtetős házunk szigetelésével kapcsolatban kérnék tanácsot Öntől. A tetőtér lakott, a padlást szeretnénk szigetelni illetve a ferde falakat.
  A rétegrend a következő lenne:
  - gipszkarton nem fémprofilra hanem fa tartószerkezetre szerelve
  - párazáró fólia
  - 5 cm (Knauf classic 032) ásványgyapot szigetelés a szarufákra merőlegesen
  - 20 cm Knauf Classic 035) ásványgyapot szigetelés a szarufák között mind a ferde falon mind a vízszintes felületeken
  - esetleg üvegfátyol fólia
  - OSB lapok 1-2 négyzetméternyi felületen, ahol tárolni szeretnénk
  A kérdésem az lenne, hogy a favázas szerkezet vajon elbírja-e majd a szigetelés terhelését, és hogy megfelelő-e a rétegrend illetve megfelelő-e az, ha a páraáteresztő fólia 5 cm-es ellenléc után a cserép alatt található (és nem a szigetelésen magán).
  Továbbá gipszkarton fal építésekor – ha az lakószobát és fürdőszobát választ el – szükség van-e a karton és a szigetelőanyag között párazáró fólia alkalmazására is?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Barbara

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Barbara!

   A rétegrend megfelelő, viszont OSB helyett hézagos deszka borítás javasolt. A teherbírással kapcsolatosan statikus szakember véleményezése szükséges helyszíni felmérés alapján. A gipszkarton fal építésekor a párazáró fólia elhelyezése szükséges a karton és a szigetelőanyag között.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 314. Négyesi Zoltán

  Tisztelt Címzett!

  Szeretném a tetőteret beépíteni és ehhez szeretnék segítséget kérni!
  Mit javasolnak rétegrendnek?
  A cserép alatt számomra beazonosítatlan tetőfólia van, de szerintem párazáró.
  Mindenhol azt olvastam, hogy ott páraáteresztőnek kellene lennie, mit tudok tenni?
  Melyik technológiát javasolják valamilyen fújható szigetelést (milyen?) vagy hagyományos szigetelőt?

  Köszönettel:

  Négyesi Zoltán

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   Az általános rétegrend bentről kifelé haladva: belső burkolat (pl. gipszkarton), párazáró fólia, szálas szigetelő anyag, abban az esetben ha cserép alatt párazáró fólia van akkor a szigetelőanyag és tetőfólia között megfelelő légrés szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 315. Károly

  Tisztelt Címzett!

  Tetőtérben a födém szigetelését tervezem.
  Ha jól tájékozódtam az oldalukon,akkor az alábbi lenne menete:
  alulra párazáró fólia,arra min 15 cm üveggyapot,páraáteresztő fólia.
  Mivel egyes része járható kellene legyen,kapna egy fakeretet,valamint a tetejére OSB-t.
  Az OSB-lapok között hézagot kellene hagyni a szellőzés miatt?
  Ha igen mekkorát,és valamennyi lap között?
  Valamint azt is szeretném megkérdezni,hogy a gyapot tekercset fedésben kell rakni egymás mellé?Nem okoz nagy hőveszteséget,ha vékony OSB miatt viszonylag kis távolságonként szükséges lenne,tetőléc vagy párnafa ?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Károly!

   Az OSB lap helyett hézagos deszkaborítás ajánlott anyagvastagságnyi kihagyással. Az OSB lap párazáró tulajdonságú így azt minden esetben hézagosan kell elhelyezni. Az ásványgyapotot célszerű kötésben leteríteni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 316. Attila

  Kedves Zsuzsanna!

  Házunk külső homlokzati szigetelése előtt állunk. A ház alsó részének nagy része sóskúti mészkőből épült, a mészkő falaknál néhány helyen boka magasságig (a lábazaton felül, ami 65 cm magas) felszívja a vizet és kicsit salétromos a fal. Teljesen kicseréljük a régi járószinti rétegrendet, szigetelünk és a házunk fűtésrendszerét padlófűtésre cseréljük, emiatt bízunk abba, hogy ez (is) segít a vizesedés problémáján.
  Érdeklődnék, hogy indokolt lenne-e a vizesedés miatt a mészkőfalakat kőzetgyapottal szigetelni, tekintettel arra, hogy annak nagyobb a páraáteresztő képessége, mint a polisztirolnak, vagy felesleges?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A páratechnikai problémák megléte és a fal szerkezete miatt is javasolt a kőzetgyapotos rendszer, páraáteresztő tulajdonsága miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 317. Pusztai Gábor

  Tisztelt Zsuzsanna!
  Szeretném leszigetelni a tetőteremet!A ház a 70-es évek elején épült,stukatornádas szerkezetű amire kb. 5cm van rábetonozva!Erre a betonrétegre szeretnék szigetelőanyagot rátenni!Kérdésem az lenne, hogy a betonra rakjak-e páraátersztő fóliát és utána a szigetelőanyagot, vagy esetleg máshogy oldjam meg?A tetőtér szellőzés szempontjából úgy van megoldva, hogy csupán cserép van a tetőleceken alatta nincs semmi!A villamoshálózat úgy lett megoldva, hogy a beton lett átfúrva, úgyhogy a gégecsövek és dobozok a betonon vannak!Kérdésem az lenne, hogy a szigetelőanyagot rá lehet-e ezekre tenne?Válaszát előre is Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A födém szigetelésének az általános rétegrendje: beton, párazáró fólia (hőtükrös), szálas szigetelőanyag, páraáteresztő fólia.

   A szigetelőanyagot a gégecsövek és a dobozok tetejére villanyszerelői vélemény alapján lehet elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 318. Rajda Margit

  Tisztelt Zsuzsanna!
  Kb. 60-70 éve vályogból és 5 soronként nagyméretű téglából – beton alap nélküli /4 sor tégla az alap/ 60 cm falvastagságú házrészem padlás födémét szeretném szigetelni, ha ez javítana a fűtési költségen. /Hagyományos gerébtokos ablakok karbantartva gumiszigeteléssel ellátva./ A padlásfödém saralt-deszka kialakítású. Olvastam olyan véleményeket is, hogy nem tanácsos szigetelni,mert a jelenleg jó szellőzésű /csupán kissé salétromos/ épület hőegyensúlya felborulhat. Kérem a véleményét és esetleges javaslatát a szigetelésre vonatkozóan.
  Köszönettel:
  Rajda Margit

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Margit!

   A födém szigetelését a szerkezet figyelembe vétele mellett szálas szigetelőanyaggal lehet leszigetelni. Ajánlott rétegrend lentről felfelé haladva: ásvány vagy kőzetgyapot, páraáteresztő fólia. A szálas anyag légáteresztő tulajdonsága és átszellőzésének biztosítása mellett nem okoz (ha nincs egyéb probléma) páratechnikai problémát.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 319. Kálnay Magdolna

  Tisztelt Zsuzsanna!
  Gyermekeim tetőtéti lakást vásároltak,melyet teljesen felújítottak.A külső 20 centiméteres fal elé gipszkarton került,közte 10 cm-es kőzetgyapot szigetelés volt,párazáró fólia nélkül.a fürdőszobában ezért a mosdó mögött jó néhány négyzetméteren penészes lett a csempe mögötti szigetelő anyag. most a gipszkartonozók nem raktak szigetelést a fal és a gipszkarton közé,mondván,hogy a levegő jobban szigetel.Én ezt nem akarom elhinni. Kérem szépen a szakértői véleményét!
  Köszönettel:Kálnay Magdolna

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Magdolna!

   A gipszkarton szerkezetek készítésénél az általános rétegrend bentről kifelé haladva: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag. A párazáró fólia használatának elsődleges célja, hogy a lakótérben keletkező pára ne kerüljön be a szigetelőanyagba. Fürdőszoba esetén impregnált gipszkarton használata szükséges, melyet csempézés előtt vízszigetelő anyaggal le kell kenni. A fenti problémát elképzelhető hogy ezek hiánya okozta, de pontosan csak helyszíni mérésekkel lehet meghatározni. A szigetelőanyagok használata megfelelő beépítés mellett hatékonyabb mint a levegő.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 320. Simon András

  Üdvözletem.

  Tégla/vegyes falazatú melléképület tetejét cseréljük.
  Az épületen egy pici ablak van a tető alatt kb. téglasorral.
  Egy kiszuperált,vastag és szigetelt hűtőkamra ajtaja lett beépítve bejárati ajtónak.A szellőzés így csak ezen a pici 30*15 cm-es ablakocskán történne,illetve az ajtónyitás alkalmával.
  Az épületet télen is szeretném használni,hobbi műhelyként funkcionálna.
  Fűtve télen,így csak alkalmanként lenne.
  Kérdésem az,hogy a tetőszerkezetet mivel,hogyan tudnám szigetelni?
  Én a szarufák közötti rész (15 cm vastagságban) kőzetgyapot szigetelésére gondoltam,amit alulról deszkákkal fednék a szarufákhoz. A kőzetgyapot fölé,a tetőlécek aljára,bútorhátlapot gondoltam erősíteni facsavarral. Szeretném önt kérdezni jó-e az elgondolás,vagy kell-e még valami?
  Olvastam a hozzászólásoknál,illetve az ön válaszaiban a párazáró fóliát!

  Köszönettel válaszait maradok tisztelettel:Simon András

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   A tetőszerkezet szigetelésénél a tetőlécekre a bútorhátlap használata nem ajánlott mert az esetleges csapadék azon keresztül bekerülhet a szigetelőanyagba. Javasolt rétegrend: cserépalátét fólia, légrés, kőzetgyapot, párazáró fólia, belső burkolat. Abban az esetben ha a kőzetgyapot és a fólia között nem lesz légrés kialakítva akkor lélegző fólia használata szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 321. Mezei István

  Tisztelt Szakértő!

  Kb. 50 éves kisméretű téglából készült falat szeretnék szigetelni.
  A lábazatnál sókivállás-vizesedés tapasztalható.
  A lábazati vakolat el lett távolítva és kiszáradás után
  szárító vakolattal lesz pótolva.

  Innen a párát-vizet elkellene távolítani továbbra is.
  XPS lábazati szigetelés gondolom nem engedné ki a vizet-párát.
  Lábazati szigeteléshez létezik-e kőzetgyapotos szigetelőanyag?

  Egy falfelületen használható-e vegyesen kőzetgyapot és EPS
  szigetelőanyag?

  Köszönettel:Mezei

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   Lábazat szigetelésére az XPS lap alkalmas (kőzetgyapotos nincs), zárt cellás szerkezete miatt (víznek, fagynak ellenáll). Egy szerkezeten (falfelületen) belül nem javasolt a vegyes szigetelés használata.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 322. Horvath Andras

  Kedves Asszonyom,

  Adott egy tarsashaz emeleti lakasa. A haz 1900 korul epult, stukaturnad fa fodem.

  A felettem levo padlasteret szeretnem szigetelni.

  Kozetgyaptra gondoltam 20 cm vastsgsagban 1 meteres atjaroval fastafnikon pallo, hogy a szomszedok se panaszkodjanak.

  Melyik kozetgyapotot ajanlana?

  Valamint probalkoztam mar parazaro foliaval fa fodemnel de a para kicsapodott es tartok tole hogy itt is az lesz….. Regi a teto szerintem meg az elso es aggodok hogx nagyobb gondot okozok mint hasznot.

  Onszerint paraatereszto alul felul az megoldas lenne? Gondolom a por nem jo ha be megy a kozetgyapotba?

  A tetovfaszerkezetenek nem fog artani hogy eddig telen kapott meleget a lakasbol es mosz nem fog annyit?

  valamint a nyilaszarok hoszigeteltel de a falak 30-40 mesztegla falak elkepzelheto hogy generalok egy oriasi hohodat ezzel? A paratartalomra a lakasban oda figyelek meg telen is szelloztetek.

  Kedves valaszat elore is koszonom

  Horvath Andras

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   A normál (belső használatra alkalmas) Pl. Nobasil MPN kőzetgyapotot tudjuk javasolni. A szigetelés alá nem kell fóliát tenni, a tetejére páraáteresztő fólia szükséges. A födém szigetelése a tetőszerkezetnek normál körülmények között nem árthat. Az esetleges hőhidat csak energetikai méréssel lehet kizárni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 323. Hauer Béla

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!

  A családi ház tetőtéri szobájának gipszkarton mennyezete felett üveggyapot szigetelés van a gerendák között.
  Szeretném javítani a hőszigetelést, ezért keresztbe újabb réteget tennék a gerendákra. Kérdésem, hogy kőzetgyapot lapokat tehetek-e az üveggyapot fölé?
  Köszönettel, Hauer Béla

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Béla!

   A testsűrűsége miatt a kőzetgyapot nehezebb az üveggyapotnál, így azt arra rátenni nem ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 324. Péter

  Kedves Zsuzsanna,

  fagerendás födém szigetelését tervezem kőzetgyapottal. Alul fa lambéria található. Hogyan érdemes kialakítani a rétegrendet? Fólia szükséges?

  Köszönöm,
  Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A szigetelés alá nem szükséges párazáró fólia, abban az esetben ha az anyag átszellőzése (nem zárják le) biztosított.
   A kőzetgyapot tetejére páraáteresztő fólia használata javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 325. Farkas Péter

  Kedves Zsuzsanna!

  Lakóépület bővítés fagerendás födémének szigetelésével kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a gerendák közötti szigetelés fölé további szigetelést tervezek a gerendákra merőlegesen, azt hogyan tudom rögzíteni, szükséges-e valamilyen vázszerkezet az elhelyezéséhez? Olvastam a korábbi válaszokban, hogy a rétegrend gipszkarton, párazáró fólia, hőszigetelés a gerendák között, illetve szükség szerint további szigetelés erre merőlegesen, páraáteresztő fólia és táblás farostlemez burkolat. A felső hőszigetelő réteg elhelyezésére azonban nem kaptam választ.

  Köszönöm,
  Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Gerenda kiosztás és beépítendő anyag függvényében szükséges lehet lécváz kialakítása. A burkolatot célszerű hézagos deszkaborítással megoldani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 326. Éva

  Kedves Zsuzsanna!
  Padlásfödémünk stukatúr/léc/fagerenda/léc/kátránypapír/salakbeton anyagból készült. Két éve erre a födémre leterítettünk 10 cm-es tekercses üveggyapot szigetelést (fóliák nélkül). E korábbi szigetelést most szeretnénk tekercses KŐZETGYAPOT szigeteléssel kiegészíteni oly módon, hogy az előző szigetelésre ellenkező irányból ráterítenénk az új szigetelést.
  Egyetért Ön ezzel a megoldással,s milyen vastagságú szigetelést tart megfelelőnek?(A padlástérbe van kivezetve a WC vákuum elkerülésére az ún. szennyvíz-strangcső. A téli időszakban az ebből eredő esetleges páralecsapódás tönkreteheti-e a szigetelőanyagot.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Éva!

   A meglévő üveggyapotra azonos testsűrűségű üveggyapot vagy ásványgyapot elhelyezése javasolt legalább 10 cm vastagságban. A szigetelőanyagnak az esetleges pára árthat, ezért azt célszerű egy páraáteresztő fóliával letakarni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 327. Ország Attila

  Tisztelt Zsuzsanna!
  Kb. 350 m2 hangszigetelést szeretnénk megoldani kőzetgyapottal két helyiségben (iskolai dobtermek). Az lenne a kérdésem, hogy ez hogyan megoldható?Lehet ragasztani a kőzetgyapotot (plafonra is kerülne)?Ha igen mivel?Esetleg milyen technikával tanácsos felerősíteni a falra (diszperzites belső fal)?Melyik márkát ajánlja erre a célra?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Uram!

   Csak a vakolható (homlokzati) kőzetgyapotot lehet ragasztani ásványgyapot ragasztóval és mechanikai rögzítésként fém szeges dűbel használata szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 328. Novákné Koplányi Edit

  Tisztelt Szakértő!

  Házunk utólagos padlástér szigetelését tervezzük.Nagyrészt kőzetgyapottal 10-es vastagságban. Tekintettel arra, hogy a padlásteret tárolásra is használjuk, az lenne a kérdésem, hogy a szigetelő anyag fölé helyezett páraáteresztő fóliára akkor is szükség van-e, ha a szigetelésre 10 mm-es OSB vagy rétegelt lemez kerülne.
  Köszönettel várom válaszát!
  Koplányi Edit

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Edit!

   Közvetlen a kőzetgyapotra az OSB lap nem helyezhető el, ezt párnafás megoldással tudják elkészíteni. Hézagos OSB lap borítás, és páraáteresztő fólia használata javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 329. Kapitány Ákos

  Kedves Zsuzsanna!

  Kőzetgyapottal szeretnénk a homlokzatot szigetelni a következő hetekben. Gondot jelenthet az őszi időjárás? Kell valahogy védeni az esőtől közben a félig kész szigetelést, vagy ha pár napon belül megkapja a vakolatot, akkor nem okoz gondot az eső?

  Köszönettel,

  Kapitány Ákos

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ákos!

   A szigetelést száraz fagymentes időben (+5 fok felett) lehet felrakni. Az esőtől mindenképp védeni kell a ragasztó száradási idejéig. Ha a kőzetgyapot már be van hálózva és glettelve akkor már nem lesz probléma.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 330. Göncziné Ibolya

  Kérdésem a követkető: tetőtéri lakásaink tőzeggyapottal lettek szigetelve tíz évvel ezelőtt.Sajnos több helyen beáznak a lakások, főleg a kéményeknél és a kéményseprő járdáknál.Hogy kezdhetünk bele a javításba? Vajon a szigetelő panelek is átázhattak? Szállítja -e a bazaltgyapot a vízet? Válasszát köszönöm:Gőnczi Ibolya

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ibolya!

   A hiba megállapításához és annak javításához helyszíni felmérés szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 331. ani

  Tisztelt szakértő

  újépítésű házunk födémszigetelésével kapcsolatban lenne kérdésem. A mennyezet gipszkartonból készül, fölé pedig kőzetgyapot – 10 és 20 cm vastagságban. A rétegek a következők: gipszkarton mennyezet – annak szerkezetére elhelyezett párazáró fólia – a fóliára közvetlenül 10 cm kőzetgyapot – majd kb. 15-20 cm légrés – majd a gerendák közé újra 20 cm kőzetgyapot – végül páraáteresztő fólia. A padlásteret nem tervezzük használni, tehát egyelőre biztosan nem lenne ledeszkázva sem, így nem tudom, szükséges-e az áteresztő fólia. Ami engem aggaszt, az a kb. 20 cm-es légrés a két réteg szigetelés közt. A kérdésem pedig az, hogy gond lehet-e az ilyen ‘nagyobb’ méretű légrés, illetve, hogy megfelelő-e az általam leírt sorrend?

  Válaszát köszönöm, Ani.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ani!

   A leírt rétegrend megfelelő. A páraáteresztő fólia elhelyezése a szigetelőanyag védelmére javasolt (por, porhó). A meglévő légrés nagy valószínűséggel nem okoz problémát.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 332. Magdi

  Kedves Zsuzsanna!

  Házunk padlásán kőzetgyapot szigetelő réteget szeretnénk elhelyezni. Rendelkezünk jó néhány tekercs LF-50-NA-bit jelzésű, “egyoldalról nátronpapírerősítésű alufóliára ragasztva; melegtechnológiai csőszigetelő és építészeti hő- és hangszigetelő anyag”-gal.
  Kérdésem: az alumíniumrétegnek alul (a ház felé) vagy felül (a padlástér, tehát az ég felé) kell elhelyezkednie?
  Válaszát előre is köszönöm:
  Magdi

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Magdi!

   Födém szigetelés esetén a szigetelés hőtükrös oldala kerül alulra a beltér felé.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 333. Kovács Árpád

  Tisztelt szakértő!

  Szuterént szeretném lakótérré kialakítani, melynek fala zsalukő. Tervem az, hogy a fal elé egy gipszkarton előfalat tennék, és a gipszkarton és a fal közé jönne 20 cm szigetelés párazáró fóliával. Mivel a mennyezet egy része egy terasz alja, így azt is le kell szigetelni szintén gipszkartonos álmennyezet megoldással. Oda elég e a 10 cm szigetelés? További kérdésem, hogy létezik e olyan lépésálló szigetelés amire nem kell beton, mivel oda is szeretnék szigetelés megoldást, de már nincs sok helyem ha a plafon is szigetelve lesz. Ha így körbe szigetelem a szuterént akkor garantálható e hogy télen -nyáron nem lesz hűvös a helyiség és kényelmes konfortos érzést ad? Vagy van e jobb megoldás az általam elképzeltnél? Köszönettel.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Árpád!

   Az Ön által leírt vastagság megfelelő leh legalább egy 0,039-es hővezetési tényezőjű termék használatával, ezek hatékonyságát viszontg befolyásolja több tényező (pl. nyílászárók, fűtés rendszer stb.).

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 334. Imre

  Tisztelt szakértő.

  Le szeretném szigetelni a padlás födémet kőzetgyapot táblákkal. A födém vasbeton, benne 3 cm nikecel, felette 8-10 cm beton, a szigetelés alá kell-e párazáró fólia? köszönöm

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Imre!

   A szigetelés alá célszerű a párazáró fólia elhelyezés. Abban az esetben hagyható el, ha a szigetelés átszellőzése biztosított.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 335. Krisztián

  Üdvözlöm!

  Egy ikerház egyik felében lakunk, és a szomszédságból áthallatszó gyerek kiabálások, csörömpölések zavaróak számunkra. a közös falunk 38-as porotherm tégla, amin mindkét oldalon állítólag hangszigetelésnek kellene lennie de csak vakolat van (talán ebbe kevertek bele valamit, de semmit nem ér). Javaslatot kaptam már a megoldásra, de több helyen is meg szeretnék győződni arról hogy ez tényleg jó megoldás a problémámra. 10cm vastag 110kg/m3-es kőzetgyapotot javasoltak feltenni a falra.
  Ön szerint ez megfelelő és elegendő megoldás?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Krisztián!

   Normál hangszigetelés esetén jó megoldás, megfelelő rétegrend kialakítása mellett. Bentről kifelé haladva: belső burkolat (pl.gipszkarton, párazáró fólia, szigetelőanyag).

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 336. Kollár Zsolt

  Tisztelt szakértő!

  Az 1980-ban épült családi házunk szigetelését szeretném megoldani.
  A jelenlegi rétegrend bentről kifelé a következő!
  Vakolat, deszkázat, légrés a gerendák között, ismét deszkázat, kartonpapír, majd kb. 10cm fekete salak.
  Megoldható-e, hogy magára a salakra fektessem a szigetelést, és ha igen, akkor milyen módon?
  A salak jól elegyengetett és tömör.
  Azért gondolkozom a salakra fektetés mellett, mert logisztikailag nehezen megoldható az eltávolítása.
  A tetőn nincs deszkázat sem fólia, négyszögletes pala lappal borított.
  Így télen a szél befújhat némi havat vagy nyáron a heves esőzésekkor is bekerülhet némi víz.
  A födém bizonyos részein lehet járkálás (kémény), de van olyan terület, ahol egyáltalán nincs mozgás.
  Kombinálható-e a lépésálló és a hagyományos szigetelés, hogy csak azokra a területekre fektessek lépésállót, ahová szükséges!(költségcsökkentés)

  Előre is köszönöm válaszát!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   A szigetelő anyag fektethető közvetlen az elegyengetett felületre. Szálas szigetelőanyag tetejére páraáteresztő fóliát tud leteríteni, mely megvédi a portól, a porhótól és kisebb csapadéktól vízlepergető tulajdonsága miatt. A mérsékelten terhelhető felületet párnafás szerkezettel hézagos deszkaborítás alkalmazásával tudja megoldani, ezzel biztosítva a szigetelés átszellőzését, vagy járható padlás szigetelő lap használatával.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 337. Kollár Zsolt

  Köszönöm válaszát!

  Akkor, ha jól értelmezem, nem kell alá raknom párazáró fóliát?
  Esetleg kartonpapírt a salak pora miatt?

  Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   Karton papír lerakása nem javasolt, helyette inkább páraáteresztő fóliát használjon.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 338. Halmi István

  Tisztelt Szakértő!

  1975-ben épített a kor technológiájának megfelelő(!) 10×10 m alapterületű családi ház padlásterének utólagos szigetelését lépésálló legalább 10 cm vastagságú hungarocell táblával gondoltam megoldani.
  A kérdésem az, hogy milyen buktatók lehetnek? (beázás nincs, az átszellőzés biztosított)
  Létezik- e nútféderes kivitel?
  Kell-e a terhelhetőség miatt esetleg OSB lappal fedni?
  Milyen költséggel kell számolnom?

  Köszönettel:

  Halmi István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   A lépésálló polisztirol nem ad terhelhető felületet. Mérsékelten terhelhető felület eléréséhez a járható padlás szigetelő lapot, vagy párnafás megoldás tud alkalmazni. A járható padlás szigetelőn az MDF lap eltolással van, így az könnyen illeszthető egymáshoz. Árajánlatkérését a szigatech@gmail.com email címre tudja átküldeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 339. bohus

  Tisztelt szakértő!
  Padlásfödémem felülről lefelé így néz ki: 6 cm beton, 3 cm polisztirol, beton béléstest, belső vakolat, diszperzites falfesték. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen vastag gyapotot ajánl a födém szigetelésséhez, és kell-e a gyapot alá ez esetben párazáró fólia. Tisztelettel: bohus.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Bohus!

   Legalább 15-20 cm vastag szálas szigetelő anyag (pl. ásvány vagy kőzetgyapot) használata javasolt egy 0,039-es hővezetési tényezőjű termékből.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 340. bohus

  Tisztelt szakértő!

  Köszönöm válaszát. És az általam írt rétegrend mellett indokolt a párazáró fólia a gyapot alá? Föléje páraáteresztő fóliát, ill hézagos deszkaborítást tervezek.
  Tisztelettel: bohus

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Bohus!

   Mivel hézagos deszkaborítás lesz így a párazáró fólia elhagyható, mert a szigetelés átszellőzése biztosított.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 341. Öcsi

  Üdv, Én egy teraszt szeretnék lakhatová teni és csak fa van minden hol ezt hogyan tudnám szigetelni közetgyapotal OSB lapokat teszek fel kivülre belüre arra mehet? ragasztva vagy dübelezve??
  És milyen vastagot ajánlanak oldalfalra és menyezetre??
  Válaszukat köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Öcsi!

   Ragasztással a dűbelezéssel (fémszeges) vakolható kőzetgyapotot tud alkalmazni. Fára történő ragasztáshoz ragasztóhab szükséges, az üvegszövet háló gletteléséhez ásványgyapot ragasztóra. Legalább 10 cm vastagság ajánlott, pontos vastagságot csak energetikai méréssel lehet meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 342. Szücs László

  Üdv.
  Egy meglévö teraszt szeretnénk beépiteni de a szarufák alulról csak lambériázva vannak, igy nem tudom eldönteni hogy csak egyenlöre lécezzem be és tegyek 5cm közetgyapotot (elég lesz -e?), vagy bontsam meg a lambériát és a szarufa teljes vastagságában tegyek bele közetgyapotszigetelést, vissza a lambéria és a gipszkarton? Késöbbiekben tervben van egy teljes tetöbontás és akkor egy komolyabb höszigetelés és párazárás. Tisztelettel: Szücs László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A lambéria visszabontása és a szarufák közötti szigetelés javasolt, legalább 10 cm vastagságban. Pontos méretet csak energetikai mérés alapján lehet megállapítani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 343. Vanyúr Ákos

  Kedves Zsuzsanna!

  Építenék egy földszintes 3x4m-es alapterületu épületet alacsony falakkal, így a kapott eredmény egy földszintes padlásszoba lenne.
  Szeretném tetoépítés fázisában leszigetelni a tetoteret, erre mi a legjobb megoldás amit meg tudok othon valósítani mester nélkül?
  Olvastam, olyat is hogy más tehnika kell egy utólagos tetőtérszigeteléshez és más ha újonnan akarjuk szigetelni.

  A sorrend a következő?
  cserép, cserépléc, páraátereszto fólia, annak nekinyomva a üveggyapot amit a szarufák közé rakunk, fémváz szerkezet, belso légzáró fólia és gipszkarton.

  Olvastam olyat is hogy nem szabad nekinyomni a gyapotot a cserépléceknek, hanem kell hagyni 2cm rést szellozésnek, ez gondolom akkor kell ha nincs páraátereszto fólia.
  Kicsit bizonytalan vagyok abban, hogy mi a tökéletes megoldás, ebben kérném segítségét.

  Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy akár egy elmozdúlt cserép alatt be tud jutni a rágcsáló, és onnantól szinte egyenes irány a szigetelés, ez ellen mi a bevállt módszer ?

  Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ákos!

   Ha a szigetelés hozzáér a cserépalátét fóliához akkor lélegző fólia elhelyezése szükséges, belül pedig a gipszkarton és a szigetelés közé párazáró fóliát kell alkalmazni. Rétegrend bentről kifelé: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag, lélegző fólia. Sajnos a rágcsálók ellen nincs biztos módszer.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 344. Vanyúr Ákos

  Köszönöm a válaszát, a félreértés elkerülése végedt, folytatva a rétegrended a cserépig, gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag ami bemegy a szarufák közé, majd a cseréplécek alá megy lélegeztető fólia és cserépalátét fólia majd a cserép ? Vagy csak egyik fólia kell ? Vagy a lélegeztető és cserépalátétfdólia egy és ugyan az ?

  Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ákos!

   Elegendő a lélegző fólia alkalmazása, melyet hőtükörrel kifelé kell elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 345. Vanyúr Ákos

  Kedves Zsuzsanna!

  Folytatva az előző témát, az lenne a kérdésem, hogy cserép helyett lemeztető esetén változik -e valamit a szigetelési sorrend ?

  Bentről kifelé haladva, gipszkarton, párazáró fólia (vagy érdemesebb, megéri hőtükör párazáró fólia?), szálas szigetelőanyag, hőtükrös lélegzőfólia.

  Ha jól értelmeztem a leírásban ,a légzőfólia átengedi a bentről kijövő párát, a tető felől nem engedi be a nedvességet viszont visszaveri a hőt.

  Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ákos!

   A sorrend nem változik, de a lemeztető alatt érdemes légrést hagyni. A hőtükrös fólia használata jobb abból a szempontból hogy a hőt vissza reflektálja.
   A lélegzőfólia tulajdonságát jól értelmezi.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 346. dr. Sebők Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  A segítségét szeretném kérni. Van egy acélszerkezetre épített
  könnyűszerkezetes teraszunk (fából), amely a konyhából nyílik és teljesen fedett. Kívülről van egy 8 cm-es nikecell szigetelés. Szeretnénk belül is leszigetelni, kőzetgyapottal, melyet gipszkarton borítana. Az lenne a kérdésem, hogy nem lesz-e probléma a külső nikecell szigetelés a pára távozása szempontjából? Ha ez problémát okozhat akkor milyen anyagot használhatnék belső szigetelésre? Ha nem probléma akkor milyen rétegrendet ajánl?

  Válaszát előre is megköszönve:

  Üdv: Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A gipszkarton szerkezeteknél a rétegrend: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelő anyag. Belső szigetelésre még a TSM Ceramic bevonat alkalmas.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 347. Lentai Szabolcs

  Kedves Zsuzsanna,

  A padlast most szigeteltem le 20 cm-es URSA premium SF32-es kőzetgyapot. Ezeket siman lefektettuk a padlas-ra, mivel nem fogjuk hasznalni tarolasra sem.

  A kerdesem a kovetkezo, a kőzetgyapot-ra, mivel nincsen ledeszkázva sem, így nem tudom, szükséges-e az áteresztő folia vagy barmi mas tipusu foliara?

  Válaszát előre is megköszönve:

  Lentai Szabolcs

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A szigetelés tetejére ajánlott páraáteresztő fólia használata, mert az megvédi a portól és az esetlegesen bekerülő porhótól vagy kisebb csapadéktól.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 348. Horváth Máté

  Kedves Zsuzsanna!

  Átolvastam a fórumot, de megerősítésként örülnék és megköszönném, ha elmondaná véleményét. 70-es években épült ház utólagos födémszigetelését szeretnénk megoldani kőzetgyapottal. A házban gipszkarton szerkezet kerül kiépítésre, azonban mivel a padlást nem fogjuk használni, arra gondoltunk, hogy egyszerűbb, ha a padlásra fektetjük le a szigetelő anyagot. Az alábbiak szerint alakulna a rétegrend:
  gipszkarton szerkezet
  légrés
  födém (fa födémszerkezet 5 cm betonréteggel fedve – a beton alatt PE fólia)
  párazáró fólia
  2×10 cm kőzetgyapot szigetelés
  páraáteresztő fólia.

  Mit gondol a rétegrendről? Attól tartok, hogy mivel a beton alatt is fólia van, illetve rá is az kerülne esetleg nem rekedne-e ott meg a pára. Mit javasol?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.:
  Horváth Máté

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Máté!

   A párazáró fólia elhagyható, mert a gipszkarton fölött lesz légrés, és a födémre terített szigetelésen csak a páraáteresztő fólia lesz. Ezzel biztosítva van a szigetelés és a szerkezet átszellőzése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 349. Veres Péter

  Kedves Zsuzsanna!

  Téglaházban lakunk, a régi ablakainkat újra cseréltük, ezzel együtt a belső redőnytokot is megszüntettük. A belső redőnytok helyét kőzetgyapottal tervezzük kitölteni és belülről gipszkartonnal lefedni. A kitöltendő hely külső fala és teteje betonból van. Abban kérem segítségét, hogy hol kell elhelyeznem párazáró fóliát, kell-e légrést hagynom valahol, egyáltalán célszerűnek találja-e a közetgyapot-gipszkarton megoldást a rés kitöltésére.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Veres Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Párazáró fóliát a gipszkarton és a kőzetgyapot közé kell elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 350. Király András

  Kedves Zsuzsanna!

  Érdeklődnék, hogy több szintes lakóépületnél, a második szinten hangszigetelésre az aljzatba kétszer 3 cm nem lépésálló kőzetgyapot szigetelő lett lerakva, amire párazáró fólia, majd kb 5 cm esztrich beton került, a beton a dilatációs hézagoknál mozog, van olyan kis helyiség ahol eltört a beton. Kérem tanácsát, hogy mi lehet a probléma, mert attól tartok, hogy a lerakandó hidegburkolat később eltörhet? Szigetelő anyag választás (esetleg lépésálló kellene?), nem elég vastag beton? Vasalat hiánya? Milyen megoldást javasol? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! András

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   A problémát valószínűleg az okozza, hogy az aljzatbeton alá nem lépésálló termék került. A meglévő felületre nem ajánlott a hidegburkolat lerakása, csak annak javítása után. Ebben az esetben Kérje kivitelező szakember helyszíni szemléjét a pontos hiba megállapítása és annak javítása érdekében.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 351. Goda Éva

  Kedves Gál Zsuzsanna!
  Érdeklődöm, hogy kőzetgyapot burkolás a garázsban célszerű-e?
  Mérgező anyagok nem kerülne-e a levegőbe, illetve nem lesz-e porózus az anyag, amely lehull az ott tartózkodó személyre illetve az autóra?
  Vagyis nem lenne-e érdemesebb más anyaggal szigetelni, ha igen akkor milyen anyaggal?
  Válaszát várva

  Tisztelettel:

  Goda Éva

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Éva!

   Vakolható kőzetgyapot használata esetén, a felragasztás és dűbelezés után üvegszövetháló beágyazásával és gletteléssel le tudják zárni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 352. Tomics Tibor

  Tisztelettel kérném a tanácsukat az alábbi problémakörben!

  Kétszintes családi házban élünk. A felső szint jelenleg nem használatos, de a jövőben lehetséges hogy befejezésre fog kerülni. Jelenleg szerkezetkész, állnak a bevakolt falak, bent vannak a nyílászárók. Tekintettel arra hogy a felső lakás födéme úgy van megoldva, hogy jelenleg 3 cm vastag faforgács pozdorja lap van rögzítve a szarufák összekötő elemeihez mindenképpen szigetelést szeretnénk a födémre tenni a cserép fedés felőli oldalra. Kérem a segítségüket a rétegrendet illetően, illetve milyen anyagokat javasolnak felhasználásra. Nem terhelhető anyagokra gondoltam mivel a felső lakás feletti minimális padlás részt tárolásra sem akarjuk használni.

  Köszönettel : Tibor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tibor!

   Rétegrend: párazáró fólia, szálas szigetelőanyag (kőzet vagy ásványgyapot), páraáteresztő fólia.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 353. Sárosi Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  Fűtött és fűtetlen belső terek (szoba és garázs között) közötti válaszfal hőszigetelésével kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni.
  A 10 cm vastagságú lyukacsos kerámiatéglából készült falazat külső oldalán szeretnék 10 cm kőzetgyapot szigetelést elhelyezni és azt -párnafára és fém tartóvázra rögzített- gipszkartonnal burkolni.
  A kérdésem, hogy Ön szerint megfelelő -e ez a megoldás, kell -e párazáró fóliát alkalmazni a fal felőli oldalon.

  üdvözlettel: Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Előtét fal készítésénél a gipszkarton és a szigetelés közé kell párazáró fóliát elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 354. Szabolcs

  Kedves Gál Zsuzsanna!
  Deszkaborítású stukatúros fafödémes házunkat szeretném kőzetgyapottal szigetelni, úgy hogy felszedem a deszkákat és a gerendák közé helyezem be a 15 cm vastag táblás kőzetgyapotot. A kérdésem az lenne, hogy a kőzetgyapot alá szükséges-e párazáró fóliát raknom? Attól tartok, ha rakok akkor a fólia alatt befülledhet,penészedni fog a födém, ha nem rakok akkor a kőzetgyapot fog átnedvesedni. Ön mit tanácsol?
  Köszönöm!
  Szabolcs

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Szabolcs!

   Abban az esetben ha a szigetelés átszellőzése (nem lesz lezárva) biztosított akkor a párazáró fólia nem szükséges. A szigetelés tetejére páraáteresztő fólia használata javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 355. F. Erika

  Kedves Zsuzsanna,

  padlásfödémet szeretnénk szigetelni.
  A födém: horcsik tálcás födém + 5 centis hungarocell + salakréteg + 10 cm beton (beépített tetőtér volt, amit lebontottunk).
  A padlásfeljárótól a padlás szellőzőablakig (12 méteres távolság) szeretnénk egy keskeny, járható felületet, illetve a “járda” mellett szeretnénk egy 4×4 méteres felületet, ahova pakolni tudunk könnyebb dolgokat.
  A szigetelést kőzetgyapottal szeretnénk, de a járható és pakolható rész megoldása a kérdés. Néztük a Monrock táblát, de nem tudjuk eldönteni, hogy az járható felületet ad-e. Ha nem, akkor pl. Austrotherm AT-N100-as táblából lehet-e, illetve kell-e rá OSB lap, ha igen, milyen vastag?
  Kérdés még, hogy kell-e a szigetelés alá párazáró fólia, fölé páraáteresztő?

  köszönettel, F. Erika

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Erika!

   Mérsékelten terhelhető felületet párnafás szerkezet készítésével, szálas szigetelő anyag használatával tudják megoldani. A szigetelés alá párazáró, a tetejére páraáteresztő fóliát kell teríteni. A lépésálló polisztirol önmagában nem ad terhelhető felületet. Ez mellett a járható padlás szigetelő lapokat tudjuk ajánlani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 356. G Norbert

  Jó reggelt, olyan kérdésem van hogy a házam fala 40cm porszem tégla 7cm Nikivel van rajta a födém nem járható és 20cm kőzetgyapot van lerakva ez elegendő?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Róbert!

   Ezt csak energetikai mérés alapján lehetne megmondani, mert a hatékonyságot több tényező is befolyásolja. Általánosságot nézve legalább 10-12 cm lenne szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 357. Péter

  Üdvözlöm!

  Tapasztott mennyezetes födémünk utólagos hőszigetelését szeretném elvégezni.

  Jelenleg a laktér felől mintás polisztirol táblák vannak felragasztva a mennyezetre az egyenetlenségek eltüntetése végett.

  Párásodási problémának nincs.

  A 2x10cm üveggyapot alá milyen fóliát érdemes tennem?
  Az ezüst keresztszövésű párazáró megfelelne? Vagy érdemesebb lenne páraáteresztőt? A szigetelés tetejére páraáteresztőt kell tennem ezt az ön javaslataiból már tudom.

  Tisztelettel!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A szigetelés alá nem kell párazáró fólia, mert annak átszellőzése biztosított. A tetejére a páraáteresztő fólia javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 358. kovacs istvan

  Kedves holgyem,
  Meglevo padlásfödémet szeretnénk szigetelni, alulrol a gipszkarton mar fel van szerelve, fentrol tudnam szigetelni 2×10 cm kozetgyapottal, erre paraatereszto folia es deszka resekel lerakva.Arra lennek kivancsi a gipszkartonra tegyek parazaro foliat?tekintettel arra, hogy csak a gerendak koze tudnek tenni . A padlast csak tarolasra hasznalnam.
  Koszonom,
  Kovacs Istvan

  Reply
 359. Richárd

  Tisztelt Zsuzsa,

  Ha az üveggyapot alá nem teszek fóliát, csak fölé, akkor annak mi szerepe van? Én is padlásszigetelés előtt állok és eddig azt olvastam, hogy pont azért kell a (párazáró)fólia, hogy a gyapot ne tudjon átnedvesedni, amivel meg tudjuk növelni a szigetelés élettartalmát.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Richárd!

   A párazáró fólia megakadályozza hogy a lakótérben keletkező pára nem kerüljön be a szigetelésben. Abban az esetben hagyható el ha a szigetelés átszellőzése biztosított (nem lesz lezárva). A tetejére páraáteresztő fólia használata javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 360. DFeri

  Kedves Zsuzsanna!

  Építkezésünk a tetőkészítés fázisába érkezett. A padlásfödém monolit vasbeton, melyre 24 cm kőzetgyapot szigetelést rakunk. Kérdésem hogy erre a célra minimum milyen testsűrűségű szigetelés ajánlott amely nem esik össze az évek során annyira, hogy elveszítse szigetelő képességét (a padlás nem járható lesz).Két nagy márka is hirdeti erre a célra ajánlott szigetelését, az egyik 28 kg/m3 a másik 40. Az árkülönbség is ehhez mért.Egyáltalán kőzetgyapotnál számít a testsűrűség? Továbbá érdekelne, hogy a párazáró fóliát érdemes-e a talpszelemen alá is betenni?

  Köszönettel: DFeri

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ferenc!

   A 28-40 kg/m3 testsűrűségű termékek már roskadás mentesek ezáltal számít a testsűrűség is. A párazáró fóliát érdemes az egész felületre leteríteni.
   Árajánlat kérését várjuk a szigatech@gmail.com email címre.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 361. Lányi Zoltán

  Kedves Zsuzsanna!

  A tetoteret tervezem kiepiteni, nyilvan szigetelni is szeretnem.
  A parazaro folia elhagyhhato vagy mindenkeppen javasolt a hasznalata? Esetleg mas otlet?
  Azert nem bontanam meg a tetot, mert a kivitelezes jellegebol adodoan valoszinuleg sok cserepet es kupcserepet is cserelni kellene. De mivel nem mai epitesu, igy ilyen cserepet mar nem kapni. A teto szerkezete rendben van, szakember ellenorizte, beazas nincs.

  Tanacsat elore is koszonom!

  Udvozlettel,
  Lanyi Zoltan

  Reply
 362. Lányi Zoltán

  Elnezeset, az elobb rosszul irtam. A paraatereszto foliara gondoltam, tehat a cserep es a szigeteloanyag kozotti foliara.

  Udvozlettel,
  Lanyi Zoltan

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   Ha a szigetelés hozzáér a fóliához akkor lélegző fólia használata szükséges. A fólia használata ajánlott mert megvédi a szigetelést.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 363. Barsi Tibor

  Kedves Zsuzsanna!

  Szeretném leszigetelni a födémet. A ház beton födémes ” tálcás” amit salakkal töltöttek ki. A területe kb 100 négyzetméter. A padlás nem lesz terhelve. Kőzet vagy ásványgyapotra gondoltam, két rétegben 10cm+5cm vagy 10cm+10cm kötésbe rakva. Azt tudom, hogy alá kell valamilyen párazáró réteg. Jó lenne alá alumíniumos hővisszaverős fólia vagy sima pára záros fólia is elég? A szigetelés föle kell-e még valami? Tényleg igaz,hogy a gyapototok idővel saját tömegüktől összeroskadnak? Esetleg van-e még valami amire nem gondoltam?

  Üdvözlettel: Barsi Tibor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tibor!

   A hőtükrös párazáró fólia hatékonyabb. A szigetelés tetejére páraáteresztő fólia elhelyezése javasolt. A termékek közül a roskadásmentes ásvány vagy kőzetgyapot nem esik össze.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 364. Nándor

  Azt szeretném kérdezni, hogyha a szigetelés alá párazáró fóliát teszek ahogy írják , a szigetelésbe nem fog belemenni a lakásból távozó pára de akkor meg hová tud menni , benne marad a födémbe ami meg szétrohad.Várom a válaszát. Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Nándor!

   A párazáró fólia elhagyható, abban az esetben ha szigetelés nem lesz lezárva ezáltal biztosítva a teljes szerkezet átszellőzése. A tetejére páraáteresztő fólia javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 365. Garai Lajosnė

  Tisztelt Zsuzsanna!
  Érdeklődni szeretnék, hogyan szigetelhetem le a padlásteret 1967-ben épült, fele tégla fele vályog falazatú, sárléces /polyvás/ menyezetű magãnházam, hogy ne forduljon elő penėszesedés a későbbiek során. Az ajtók ablakok cserélve lettek, de nagyon hideg a ház.
  Esetleg javítana a padlástér szigeteléssel a helyzet?
  Nem kell járható felület, de néha a havat besodorja a szél.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Judit

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Judit!

   A födém szigeteléséhez szálas szigetelőanyag (kőzet- vagy ásványgyapot) használata javasolt. A szigetelés tetejére páraáteresztő fólia szükséges, ez megvédi a terméket az esetleges bekerülő kisebb csapadék és porhó ellen.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 366. László

  Kedves Szakértő,

  tanácsukat szeretném kérni. 1970-es építésű családi házban az ablakok műanyagra lettek cserélve, illetve kivülről is szigetelve lett az épület.
  A ház betonfödémes, pala tetővel szerelve.
  A szobák falai vízesednek, a sarkok penészesednek.
  Mi a véleménye?
  Ha a betonfödémet 10-15 cm vasta kőzetgyapottal leszigeteljük a vízesedés megszűnhet? (fólia-kőzetgyapot)

  Köszönöm

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A födém szigetelése javíthat a problémán, de pontos választ csak energetikai mérés alapján lehet megadni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 367. Melinda

  Kedves Szakértő!

  Azt kérdezném, hogy a Dachrock 100 mm-es szigetelés alkalmas-e vakolt homlokzatszigetelés kialakítására?
  Köszönöm mielőbbi válaszát.

  Reply
 368. Gyula

  Kedves Szakértő!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a közelmúltban vásárolt 50 cm-es vályogtégla falazatú házunk, padlásfödémét szeretném szigetelni. Nem lesz terhelve, csak egy kereszt alakú szervizutat fogok készíteni élére állított deszkákból és 30 cm-enként deszka darabokat fektetek rá.
  A jelenlegi padlásfödém szerkezete alulról: saralt deszka – gerenda magasságú légrés – deszka – kb. 4-5 cm-es saralás. A két szoba felett van 1-1 “áthidaló” fatörzs amiknek a fele kiemelkedik a padlás szintjéből(egyik kb. 10 cm-re, a másik kb. 15 cm-re), valamint ezekből további 5-8 cm-es menetes szárak állnak ki, egymástól gerendányi távolságokra.
  Arra gondoltam, hogy erre a meglévő szerkezetre fólia nélkül terítenék le 3*5 cm üveggyapot paplant. A paplan követni tudná a terepviszonyokat. Így megmaradna a szerkezet szellőzése és feltehetően a meleg is a helységekben. Jó megoldás lenne-e? Ön esetleg más megoldást javasol?
  Az eredeti tervem saralt nádpalló lett volna, viszont az egyenetlen felület miatt nehéz és költséges lenne a kivitelezése, mivel a nádpalló önmagában is elég drága.
  Előre is köszönöm válaszát, valamint kellemes ünnepeket kívánok!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gyula!

   Az Ön által leírt kivitelezés megfelelő. Annyival egészíteném ki hogy a szigetelés tetejére célszerű páraáteresztő fóliát teríteni, mert az megvédi a terméket a porszennyeződéstől és az esetlegesen bekerülő porhótól vagy kisebb csapadéktól.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 369. Nándor

  A födémszigetelés alá nem tettem fóliát csak fölé de kissé megemelve lécekkel mert ha hideg volt (-10C) akkor vizes volt alulról a páraáteresztő fólia. Ez így kókány munkának tűnik, nincs valami jobb megoldás erre.?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Nándor!

   Ha a páraáteresztő fólia megfelelő irányban van elhelyezve (általában jelölt oldallal felfelé) akkor a teljes szerkezet átszellőzése biztosított. Az általános rétegrend: párazáró fólia, szálas szigetelőanyag, páraáteresztő fólia.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 370. László

  Kedves Zsuzsanna.
  Kérdésem a következő lenne. Szeretném a házamat szigetelni kőzetgyapottal 10cm es szigetelő elég vastag már? Illetve biztos tehetem a házra ezt a szigetelést? Nem lesz penészesedés tőle? A ház vegyes falazatú,vályog,salakblokk,tégla kb 3fázisban épülhetett annó. Kell esetleg gondoskodnom természetes szellőzésről majd? Illetve a lábazat szigetelelése mivel kivitelezhető,gondolom kőzetgyapottal nem lehet? Köszönöm válaszát.
  László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A homlokzat szigetelést kőzetgyapotos rendszerrel javasolt megoldani légáteresztő tulajdonsága miatt, legalább 10-12 cm vastagságban. A pontos vastagságot csak energetikai méréssel lehet meghatározni. A lábazathoz XPS lap szükséges, zárt cellás szerkezete miatt mert az ellenáll a víznek és fagynak.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 371. Csepeti Csaba

  Üdvözlöm!
  Tanácsot szeretnék kérni.Családi házunkban szeretnék födémet szigetelni. Jelenleg betonfödém van, és csak tárolásra használjuk. Ezt szeretném szigetelni.Lépésálló lapokra gondoltam, csak azt nem tudom, hogy ez a fajta megoldás elbírna-e egy későbbi tetőtér beépítést. Esetleg erre rá lehet-e húzni majd egy betonréteget, hogy a leendő burkolatokat le lehessen tenni. Van valamiféle más megoldás erre? És milyen rétegrendben kéne szigetelni(fóliák stb.)?
  Válaszát előre is köszönöm!!!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Csaba!

   A lépésálló kőzetgyapotra lehet a későbbiekben betonréteget felvinni. Általános rétegrend: szerelőbeton (aljzat), lépésálló kőzetgyapot, technológiai elválasztó fólia, úsztatott betonréteg. Addig amíg a betonréteg nem kerül rá nem ad terhelhető felületet.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 372. H. Antal

  Kedves Zsuzsanna!
  Házunk porotherm 38-as téglából épült. Nincs beszigetelve. Műanyag rehau nyílászáróink vannak, de sajnos penészedés van a hideg sarkokban szerte a lakásban. A födémnél elsősorban de a leghidegebb pontokon a sarkoknál alul is előfordul. Arra gondoltam, hogy esetleg álmennyezetet tennénk fel és alá szigetelnénk kőzetgyapottal. Ebben az esetben milyen vastag kőzetgyapotot ajánl? Lehet a plafonra ragasztani? És álmennyezettel “burkolni”? Akkor kell az a párazáró fólia?
  Köszönöm a segítségét!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Antal!

   Gipszkarton szerkezetet száraz és penész mentes felületre lehet elkészíteni. A pontos vastagságot csak energetikai mérés alapján lehetne megállapítani, de legalább 10-15 cm javasolt. Ragasztással történő rögzítéshez a vakolható kőzetgyapot alkalmas. A gipszkarton és a szálas szigetelőanyag közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 373. Nándor

  Hogy biztosítja az egész szerkezet átszellőzését amikor a födém fölé ( konkrétan leterítve a saralt rétegre) kerül egy párazáró fólia ami belezárja a párát a födémbe.Fölötte innentől teljesen mintegy pára szempontból, hogy mi van.
  Nem értem laikusként , hogy miért nem alakult ki eddig egy jó megoldás ezen problémára. Sok ácsot építészt megkérdeztem már és mindenki ezt mondja párazáró szigetelés páraáteresztő. Mikor megkérdezem hogy mi lesz a házból jövő párával akkor nagy csend következik.
  Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Nándor!

   A teljes szerkezet átszellőzése akkor biztosított ha a szigetelés alá nem kerül párazáró fólia, csak a tetejére páraáteresztő fólia mely megvédi a szigetelést a por szennyeződéstől és az esetleges bekerülő kisebb csapadéktól.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 374. A Attila

  Tisztelt Cím,
  1980-as években épült családi házat szeretnék szigetelni. Emeletes házról van szó, a földszinti falak 50cm vastagak (terméskő, salakbeton, 10-es válaszfal tégla a rétegrend), az emeleti falak 30-as szilikát blokkból készültek. Milyen típusú és vastagságú szigetelőanyagot javasol a szigeteléshez. A kisebb vastagság miatt én grafitos polistirolban gondolkodom, viszont a sok utólagosan szigetelt háznál látható zöld foltokat el akarom kerülni. Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A fal szerkezetét tekintve a kőzetgyapotos rendszer alkalmazása javasolt, légáteresztő tulajdonsága miatt legalább 12-14 cm vastagságban. A szükséges vastagságot csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni, mert azt több tényező befolyásolja.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 375. A Attila

  Kedves Zsuzsa,
  A közetgyapotot szerenénk díszkövekkel díszíteni, teherbírás szempontjából meddig terhelhető ez a szigetelőanyag? Milyen rétegrendet és milyen vakolattípust ajánl a közetgyapot szigetelésre?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A vakolható kőzetgyapotos rendszernél megközelítően (gyártónként eltérhet) 25 kg/m2 -ig terhelhető dupla hálózás és dűbelezés mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 376. Mihaly Attila

  Jó napot kívánok!

  Mihály Attila vagyok Marosvásárhelyről és egy számomra eléggé fontos kérdéssel fordulok önökhöz.
  Szeretném a családi házunk tetőterét beépíteni és természetesen szigetelni, ez egy 64 négyzetméter alapterületű rész. A gondom az, hogy a két orom fal és a talpszelement ami téglából készült, csak 30 cm vastag ezért úgy gondolom, hogy ezt jó lenne valamilyen módon szigetelni, de sajnos ez csak belülről kivitelezhető. Kérdésem az lenne, hogy van-e olyan észerű megoldás amivel ezt a belső leszigetelést kivitelezhetném anélkül, hogy ez bármilyen gondot okozón a jövőben ( pára lecsapódás, penész stb) és hatékony is legyen. A témával kapcsolatban rengeteg helyen, nagyon sok dolgot olvastam már de sajnos ahány írás annyi egymásnak ellentmondó érvelés és megoldás, így van ez a mesteremberekkel is (ha lehet az ezermestereket annak nevezni) mindegyik mást mond de még nem találtam olyant amelyik meggyőzőt volna az általa javasolt megoldással. Mellékesen a szigetelendő rész kb. 45 négyzetméter lenne, ami a tetőtér teljes szigetelésének 25%-a.
  Másik kérésem az lenne, hogy menyi az ideális tetőtér szigetelés vastagság és milyen szigetelő anyaggal?

  Előre is köszönöm a válaszát.
  Maradok tisztelettel Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Beltéri szigeteléshez gipszkarton szerkezet készítése javasolt szálas szigetelőanyag alkalmazásával, vagy a TSM Ceramic szigetelő bevonat. A szálas szigetelőanyag esetében célszerű legalább 10 cm vastagság egy 0,037-es hővezetési tényezőjű termékből. Pontos méretet csak energetikai mérés alapján lehet megadni, mert azt több tényező is befolyásolja. A TSM Ceramicot 1 mm rétegvastagságban ajánlott felhordani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 377. Matus Norbert

  Üdv.
  Segítségét kérném.
  Régi vályogházról lenne szó,teljesen fel lett tavaly
  Újitva ekkora vásároltuk. Mestergerendàs deszkázott a menyezet ami mázolva van,teteje pedig sarazott járható. Mi ezt állmenyezettel eltakartuk és 10cm-es üveggyapotot teritettünk. Már valószínűleg tavaly is bepárásodott csak ezt nem észleltük, viszont idén megnyitottam egy helyen mert nagyon foltos volt a gipszkarton és az egész menyezet tiszta pára volt és penész. Most ott tartunk, hogy leszedtük a gipszkartont és a szigetelést és a gérendát tömény hipóval mostuk le a penész miatt. Kérdésem az lenne, mit tudnék tenni ,hogy ezt elkerüljem. Azon is gondolkodtam,hogy a szigetelést elhagyom ,és gipszkarton és pàrazárót teszek vissza. Válaszát előre Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Norbert!

   Álmennyezet esetén a gipszkarton és a szigetelőanyag közé párazáró fólia elhelyezése szükséges. Ennek esetleges hiánya okozhat a szigetelésben páratechnikai problémákat.

   További Szép Napot!

   Reply
 378. Sütő Péter

  Tisztelt Zsuzsa!
  A házam padlását szeretném szigetelni. A 60-as években épült fagerendás ház. Alul-felül lécezve. Alul vakolat felül sártapasz van. Felül a sártapasz és a deszkázás már néhol hiányos. A szigetelés után a padlás bizonyos részeit járhatóvá szeretném tenni (párnafázás). Milyen szigetelés vastagságot és milyen anyag sorrendet ajánl.

  üdv : Sütő Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Legalább 15-20 cm vastagság javasolt egy 0,039-es hővezetési tényezőjű termékből. Tekintettel a födém szerkezetére, a párazáró fólia elhagyható abban az esetben ha a szigetelés és a deszkaborítás között légrés van és hézagos deszkaborítás. A szigetelés tetejére páraáteresztő fólia használata ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 379. Herman Béla

  Tisztelt Norbert
  A gyerekek régi építményt tesznek rendbe.A ház ketté van osztva.Két család között tégla fallal van elválasztva, szándékoznak még egy falat is felhúzni.Kérdésem az lenne milyen hangszigetelést javasolna a két tégla között,hogy a lehető legkevesebbet hallják egymás tevékenységeit.Ajánlották 10cm-es üveggyapotot.Szeretném megkérdezni véleményét ezzel kapcsolatban.
  Tisztelettel: Herman Béla
  Hegyeshalom.

  Reply
 380. Répási Péter

  Kedves Zsuzsa

  Tetőnk szigeteléséhez kérném a tanácsát. Jelenlegi szerkezet a következőképpen néz ki. Cserép fedés, tetőléc, ellen léc és szürke kereszt szövött fólia. Az a kérdésem hogy lehet-e közvetlenül erre a fóliára helyezni a szigetelést? Mi a megfelelő rétegrend ha gipszkarton lesz a belső burkolat?

  Segítségét előre is köszönöm
  Üdvözlettel
  Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A fólia és a szigetelés között légrés szükséges. Bentről kifelé haladva rétegrend: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 381. Djeke Zoltán

  Tisztelt Szakember Úr,

  Érdeklődni szeretnék, ha a homlokzat kőzetgyapotot kap , a vakolás után láthatóak maradnak a négyzetek? Tehát nem lesz túl egyenletes a vakolt falfelület?

  Üdvözlettel: Djeke Zoltán

  Reply
 382. Barsi Tibor

  Kedves Zsuzsa!

  Most akarom leszigetelni a betonfödémet. Rétegsorrend: hőtükrös párazáró fólia, kőzetgyapot, páraáteresztő fólia.
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a párazáró fólia miatt, nem fog-e vizesedni és penészesedni a plafon? Azt is hallottam, hogy maga a betonnak is van párazáró tulajdonsága. Jelenleg nem vizesedik a plafon, csak a hálószobában az egyik sarokban van egy kis penész. Csak azt szeretném tudni, hogy a szigetelés miatt romlani fog-e a helyzet? Idővel majd egy 8 vagy 10 centis homlokzati EPS szigetelést is szeretnék.

  Üdvözlettel: Barsi Tibor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tibor!

   A párazáró fólia elhagyható, abban az esetben ha a szigetelés nem lesz lezárva (beépítve) így a teljes szerkezet átszellőzése biztosított.

   Üdvözlettel
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 383. Héjjas Béla

  Kedves Zsuzsanna!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a padlást szeretném szigetelni felülről(sármennyezet ). kétszer 5 cm-es kőzetgyapottal átfedéssel. Szeretnék tenni Páraáteresztő Hőtükör fóliát is, ezt rögtön a födémre, a két réteg közé vagy a két réteg fölé helyezzem, hol lenne a leghasznosabb egyáltalán van -e értelme?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Béla!

   A páraáteresztő fóliát (nem szükséges hőtükrös) a szigetelés tetejére kell elhelyezni, ez megvédi a kőzetgyapotot a portól és az esetlegesen bekerülő kisebb csapadék ellen.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 384. Kardos Krisztián

  Üdv!Tanácsot szeretnék kérni ,adott egy 80 években épült ház beton födémes,a padlástér nincs beépítve.Kőzetgyapottal szeretném szigetelni ,kitakarítottam és alul le van rakva ,linóleum alatta fólia és az alatt hungarocell,de már sok helyen töredezett,kérdésem ezt mind szedjem föl,vagy kár bolygatni erre mehet a kőzetgyapot .Idáig nem volt penészesedés.
  Választ előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Krisztián!

   A meglévő termékeket nem szükségszerű felszedni, arra lehet fektetni a kőzetgyapotot.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuuzsanna

   Reply
 385. Nagyné Gyöngyi

  Tisztelt Szerkesztő!

  Érdeklődni szeretnék,hogy rönkház szigetelésre alkalmas-e a kőzetgyapot? Tisztelettel a Nagy család.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gyöngyi!

   Szakszerű kivitelezéssel alkalmas a kőzetgyapot légáteresztő tulajdonsága is előnyös.

   További Szép Napot!

   Reply
 386. Hágen József

  Kedves Zsuzsanna
  Meglévő házam födémét szeretném szigetelni. A következő rétegrendre gondoltam kezdem a lakótér felől a rétegrndet:
  -gipszkarton
  -a fa gerendákra merőlegesen 3cm közetgyapot
  -a fa gerendák közzé beszorítva 10cm kőzetgyapot (kb 5cm légrést hagyanék mert a gerendák 15 cm-esek
  -padlásdeszkázás
  -3 cm lépésálló kőzetgyapot
  -5 cm betonréteg, hogy lehessen a padlásteret terhelni.
  Kiváncsi lennék a véleményére, hogy helyes e az elgondolásom, illetve legyen szives amennyiben kiegészíteni valót gondol, azt kérném szépen ossza meg velem.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   A gipszkarton és a kőzetgyapot közé párazáró fólia elhelyezése szükséges. A lépésálló kőzetgyapotra technológia elválasztó fóliát kell rakni betonöntés előtt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 387. Szabóné Jobbágy Katalin

  Kedves Gál Zsuzsanna!
  Vettem egy faházat,de sajnos nincs szigetelve,tanácsát szeretném kérni,hogy milyen fajta szigetelést kell alkalmazni,hogy télen is lakható legyen?Kőzetgyapottal képzeltem el,milyen vastagságút vegyek?A faház úgy fog kinézni,mint egy konténer,lapos tetős,és természetesen a tetőt is szigetelni kell.
  Várom tanácsait!Köszönettel és üdvözlettel Szabóné Kati

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Katalin!

   A homlokzatra legalább 10 cm vastag, a tetőtérbe legalább 15 cm kőzetgyapot alkalmazása javasolt. Szükséges vastagságot csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 388. Hágendorn Zoltán

  Tisztelt Zsuzsanna!

  Kétszintes, tetőtér beépítéses családi házunkon tetőt cserélünk, és a meglévő üveggyapot szigetelést szeretném ezzel a művelettel egyidejűleg kicserélni. Jelenleg csak a szarufák között van szigetelés a padlásfödémig, illetve a padlásfödém gerendái között.

  Tervezett rétegrend:
  -cserép
  -cserépléc
  -ellen léc
  -páraáteresztő fólia
  -15 cm kőzetgyapot (ez szarufa teljes magassága)

  Eddig gond nélkül eljutottam, most jön a problémám, ugye belülről nem lesz megbontva a szerkezet. A szigetelés alá fóliát kéne tennem, de milyet és hogyan? Problémát okoz-e ha a szarufákat teljesen beburkolom a fóliával, vagy csak a szarufák közé tegyek fóliát? Illetve mindkét variációnál milyen fóliát javasol? Sajnos a változó sd-jű fóliákat (Pl. Dörken novaflex) nem tudom megfizetni, csak a tetőtér ferde része kb. 80 m2. De persze nem szeretném, ha a szerkezet befülledne, ha kívülről teljesen lezárom.
  A belső lambéria borítás alatt található valami fólia, de az már teljesen töredezik, a lambéria közvetlen a szarufákra, gerendára van régzítve.

  Egy későbbi (8-10 év) belső burkolat csere szóba jöhet opcionális keresztirányú szigeteléssel, komplett belső fóliázással, de ez persze a jövő zenéje, sajnos az is az anyagi helyzetünktől függ majd.

  Válaszát előre is Köszönöm.

  Tisztelettel.
  Hágendorn Zoltán

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   Ha a szarufa teljes magasságában ki lesz töltve a szigeteléssel, akkor a páraáteresztő fóliát célszerű lélegző fóliára cserélni. Lakótér felé a belső burkolat és a szigetelés közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 389. Jordán lászló

  Tisztelt Szakértő!
  Egy nyaraló felújítása előtt állok. Az épület alsó része pince, fölötte a lakóhelyiség. A kivitelező szerint a pince miatt hideg lesz a lakószobák padlója, emiatt páralecsapódásra kell számítani. A tervezett laminált parketta alatti párazáró fólia így a nedvességet kivezeti a falakra, ahol vizesedés fog jelentkezni. Járólappal burkoljam a szobák padlóját? Akkor meg a járólapra terített szőnyeg fog vizesedni? Mit javasol megoldásként?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Jordán László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   Az esetleges páratechnikai problémák elkerülése érdekében célszerű lenne a pince mennyezetének hőszigetelése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 390. Janó Róbert

  Tisztelt Szakértő!

  A következő kérdésben kérném a szakértelmét.
  Van egy 73-ban épült házunk aminek a padlásfödémjét szeretném szigetelni. A födém betongerendás és a köze betonnal van kiöntve és a gerendák köze salakkal. Erre szeretnék kb. 20 cm kőzetgyapot szigetelést. Milyen rétegrendben kell lerakni? Értem ez alatt párazáró vagy páraáteresztő fólia használata. De hova? Illetve a padlás járhatónak szeretné milyen kőzetgyapot szigetelést ajánl?

  Köszönettel: Róbert

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Róbert!

   A szigetelés alá párazáró a szigetelés tetejére páraáteresztő fóliát kell tenni. Mérsékelten terhelhető felületet párnafás szerkezet kialakításával tudnak elérni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 391. Lukács József

  Tisztelt Szakértő!
  Tetőtér szigetelést szeretnék elvégezni,későbbi lakhatóvá tétel céljából,a tető megbontása nélkül.80′években épült ház,cserép,tetőléc,szarufa,és még fólia sincs.
  Szarufa közötti,vagy alatti szigetelést szeretnék a belső kiképzés OSB lap,vagy gipszkarton.
  Milyen megoldást javasol.

  Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   Mindkét megoldás alkalmazható, lehet a szarufák között és alatt is egyidejűleg szigetelni. Általános rétegrend bentről kifelé: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag, légrés (ha nem lélegző fólia van a cserép alatt).

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 392. Lóránt Judit

  Kedves Zsuzsanna!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a lakásunkat bővítjük és faszerkezetes falat építünk a meglévő épülethez. A külső homlokzatot szélezetlen deszkából szeretnénk, a belső falfelületre pedig gipszkarton kerülne. Milyen vastag kőzetgyapot szigetelés szükséges a külső és belső falfelület közé (mi 15 cm-re gondoltunk, ha ez elegendő)? Hogyan kell ezt felépíteni? Itt is szükséges fólia? Kell hagynunk légrést? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Judit!

   A 15 cm vastagság elegendő lehet, de ezt pontosan csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni mert azt több tényező befolyásolja. A szigetelés és a külső burkolat között célszerű légrést hagyni és a szigetelés elé páraáteresztő fóliát elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 393. Varga Ákos

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!

  Sármennyezetes fafödémet szeretnék szigetelni 20 cm kőzetgyapottal. Olvastam, hogy alá párazáró, fölé páraáteresztő fólia szükséges. Párazárónak elég a PE fólia vagy kell vmi komolyabb keresztszövött párazáró fólia? A régi stukatúros nádborítást lebontottam a födémről, így látszó gerendák vannak, a régi deszkázatra párnafára szegelt geotextília és lambéria került. Változik valamit az állapot így?
  Előre is köszönöm
  üdv Ákos

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ákos!

   Abban az esetben ha a szigetelésre csak a páraáteresztő fólia kerül akkor a párazáró fólia elhagyható, mert biztosított az anyag (és a szerkezet) átszellőzése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 394. Vecsei Tamas

  Tisztelt szakerto!

  Atalakitas elott allunk,ezert szeretnem velemenyet kikerni,illetve ebbol kifolyolag vasarlasi szandekom is van…
  Szoval egy tetoteri lakasban lakunk,ahol ettol fuggetlen kialakitasra kerult mennyezet es padlaster is…A tervem hogy a nappali felett elbontanam a plafont,es onnan egy lepcsovel feljarast biztositanek a padlasra ami ekkor mar egy halofulkekent szolgalna….Remelem ertheto a szandekom?!
  Az egyertelmu szamomra hogy igy a tetot kell szigetelnem….
  Szeretnem megtudni mi lenne a helyes sorrend a tetotol (osb lapon zsindely) indulva… gondolok itt a foliakra,legresre,anyag valasztasra (kozetgyapot tunt szimpatikusnak),illetve hogy a teton kialakitott szellozoket,ebben az esetben el szabad e fedni?
  A megmaradt plafon felett,ami a halofulke alja lesz,maradjon e a szigeteles? Vmint hogy a plafon alatti tetoresz szigeteleset is cserelni kell e ilyenkor?
  Valaszatol fuggoen kiszamolnam az anyag szuksegletet,es erre kernek is egy arajanlatot…Ezt hol tehetem meg?
  Segitseget elore is nagyon koszonom!! Szep napot!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   A tetőtér beépítésének általános rétegrendje bentről kifelé haladva: belső burkolat (pl. gipszkarton), párazáró fólia, kőzet- vagy ásványgyapot, légrés, cserépalátét fólia. A szellőzőket nem szabad lezárni.
   A födémen lévő szigetelést abban az esetben kell eltávolítani, ha az nem lépésálló amire legalább 5-6 cm beton réteget nem lehet felvinni.
   Árajánlatkérését a szigatech@gmail.com email címre tudja átküldeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 395. luxeder Endre

  Tisztelt Cím!

  Mennyezeti hőszigetelést következő, a gerendázattól a lakótér felé haladó rétegrenddel tervezem kialakítani:
  - alsó stukatúr deszka, (a gerendázathoz szegezve)
  - az alsó stukatúrdeszkára rászögezve a nádszövet
  - a nádszövetre felkerül az un. grúzanyag. (cementes lé, kevés folyami homokkal)
  - ha megszárad a grúzanyag rá kerül a vakolat
  - simító réteg-vakolat.
  Az ismertetett rétegrendre kerülne a 20 cm. vastag üvegszálas hőszigetelés.
  Kérdés 1.: Páratechnikailag helyes-e az ismertetett rétegrend?
  Kérdés 2.: A hőszigetelés alá kell-e párazáró fólia?
  Kérdés 3.: A hőszigetelés felé kell-e szellőztető fólia, ha a tető héjazat alatt hófogó fólia lesz?
  Kérdés 4.: Az ismertetett rétegrendre közvetlenül, vagy távtartással kerüljön a hőszigetelés?
  Megjegyzés: A padlástérben közlekedő utak kerülnek kialakításra, fűrészelt deszkázatból.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Endre!

   A párazáró fólia elhagyható ha a szigetelés és a deszkaborítás (melyet hézagosan javasolt elhelyezni) légrés van kialakítva. A tetejére a páraáteresztő fólia ajánlott a termék védelme érdekében.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 396. Rada Tamás

  Tisztelt Szakértő.

  A következő kérdésem lenne.
  15 éve épült a házam ytongból. Sajnos csak 2 cm vtg-ban raktunk rá nikcelt.
  A jó hőszigetelésért szükséges lenne még vastagabb szigetelő anyag? A ház északi oldalán nincs nyílászáró, esetleg ha csak oda kerül + szigetelés annak lenne értelme?

  Előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Tamás

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   A szigetelést célszerű teljes felületen elvégezni az esetleges hőhíd elkerülése miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 397. Nagy Tamás

  Tisztelt Szakértő!

  A tanácsát szeretném kérni a következőkben:
  -esedékessé vált a családi házunk födémszigetelése. Nem akarunk rajta járni. A padlás alapterülete kb.100 m2. Milyen és ?cm-es szigetelést javasolna rá.
  - szeretnénk a leggazdaságosabban megoldani a szigetelést természetesen nem a minőség rovására.
  - az esetleges szállításban is tudnának segíteni? Szombathely mellett Náraiban lakunk.

  Előre is köszönöm: Nagy Tamás

  Reply
 398. Pásztor Gyula

  Tisztelt Szakértő!
  A födém szigetelésem 2x10cm nem lépésálló kőzetgyapot szigetelés,melyet 2 éve rajtunk le.
  Azt hallottam hogy levegővel érintkezve egy idő után összeesik és csökken a szigetelő képessége.
  Lehet -e erre fújni fújhatópurhabot 3-4 cm vastagságban ezzel lezárni a levegőtől?
  Ettől lépésállóvá válik-e?
  Nem használnánk ,nem terhelnénk rendszeresen.
  Köszönettel
  Gyula

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gyula!

   A szigetelés tetejére annak védelme érdekében páraáteresztő fólia tehető, lezárni nem szabad. Mérsékelten terhelhető felületet párnafás szerkezet készítésével tudnak elérni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 399. Mező Gábor

  Bocsánat!
  Most láttam a Knauf 24cm-es szigetelését. Viszont közben utánaszámoltam, hogy 30cm vastag szigetelésre lenne szükségem, nem 25cm-esre. Tehát a kérdés ugyan az, csak mondjuk 24+6-os rétegezésben.
  Köszönöm mégegyszer!
  Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A szigetelés megoldható két rétegben is. Az hogy a szerkezet elbírja-e a súlyt statikai méréssel lehet megállapítani. Árajánlatkérését a szigatech@gmail.com email címre tudja átküldeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Asszonyom!

   A Lambéria és a szigetelés közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 400. László

  Tisztelt Hölgyem.

  Ikerházi lakások közötti (sajnos elég vékonyka) válaszfal hang és hőszigetelését kívánnám kivitelezni vakolható felülettel. Az egyik szoba belső sarkában helyezkedik el az időszakosan használt téglakémény, így a hőhatás miatt mellé mindenképpen kőzetgyapot táblát terveztem, azonban a teljes falfelületre nem alkalmaznám a szűkös anyagi keretek miatt. A kémény mellé teljes magasságban egy sor kőzetgyapot, majd a következő sortól ugyanolyan vastagságú polisztirol lapot ragasztanék. Kérdésem, hogy az üvegszövet beágyazásához és a végső réteg kialakításához használható lenne -e a két anyagra egyféle ragasztó?

  Köszönettel, László.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   Az ásványgyapot (kőzetgyapot) ragasztó alkalmazható a polisztirol ragasztásához és az üvegszövet háló beágyazásához is. Beltérre a polisztirol nem javasolt esetleges páratechnikai problémák kialakulása miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 401. Kovács János

  Tisztelt Szakértő!

  A nappali megnagyobbításaként hozzá építettünk egy féltetős helységet. Ez a féltetős rész kb. 2,5m x 6,5m nagyságú. Ennek a tetőszerkezetnek a szigetelését szeretném tökéletesen megoldani. Ehhez kérném a tanácsát. A tervem a következő:
  A féltető szerkezete 20 cm vastag gerendákból állna. Ezek közé lenne rakva 20 cm vastag kőzetgyapot! Alulról a gerendákra lenne téve egy párazáró fólia. Ez alulról 19 mm-es lambériával lenne beburkolva. A gerendákra felülről páraáteresztő fólia lenne téve. Ez a felülről OSB lappal lenne befedve, amire zsindely tető lenne rakva. A zsindely tető helyett esetleg trapézlemezt is tudnék rakni, de miután az fémből van, az állítólag nagyon hangos lenne erős esőzés idején. Az lenne a kérdésem, hogy ez így megfelelő e lenne? Javasolt volna e valahova légrést rakni? A fém trapézlemez hangos e lenne, vagy a kőzetgyapot hangszigetelő e lenne felül? Milyen más tetőfedő anyag lenne jó a trapézlemez vagy a zsindely helyett?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel, Kovács János

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves János!

   A páraáteresztő fólia és az OSB lap között javasolt légrés hagyása. Célszerűbb a zsindely tetőt alkalmazni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 402. Tállai Enikő

  Tisztelt szakértő!
  1960-ban épült ház, nagyrészben vályogtéglákból,stukaturos mennyezetszigetelését szeretnénk elvégeztetni belülről kipszkartonnal. Kérdésem lenne, hogy egyáltalán javasolja-e a szigetelést és ha igen milyen vastagságú és milyen anyaggal?
  Megköszönném, ha a rétegezést is leírná. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Enikő

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Enikő!

   Szálas (p. ásványgyapot) szigetelő anyag alkalmazásával célszerű az álmennyezet szigetelése, legalább 10 cm vastagságban. A szigetelés és a gipszkarton közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 403. István

  Tisztelt Szakértő!

  Tervezem a tető héjazat cseréjét (pala). Vissza lesz bontva a szarufáig. Szigetelés (szarufa 12×12, jelenlegi szigetelés kőzetgyapot 10cm) megigazítása után páraáteresztő fólia, ellen léc, lécezés, Gerard lemez. Milyen fóliát javasol a lemezhez?
  Belülről (ferde rész) jelenleg nincs párazáró fólia, azt tervezem, hogy a jelenlegi lambéria réteg alá teszek még keresztbe 5-10cm szálas szigetelést, párazáró fóliát, majd gipszkartont, vagy új lambéria réteget. Ez így jó? Nem tudom visszabontani a lambériát, mert a válaszfalak utólag ehhez lettek rögzítve. A padlásfödém a padlás oldalról lett szigetelve, a fogópárok közé lett utólag fólia és alufőlia terítve, így a fogópárok alatt nincs semmi, csak a 10 cm szigetelés alatt. Kérdés, tegyek-e alulról a padlásfödém belő burkolata alá is párazáró fóliát és új réteget, vagy elég a meglévő pára zárás? tervezem a födémszigetelés vastagítását is.

  Előre is köszönöm a válasz!

  Üdv.:István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   Általános rétegrend: tetőtér: belső burkolat, párazáró fólia, szálas szigetelő anyag (kőzetgyapot), hőtükrös cserépalátét fólia (ha a szigetelés hozzáér a fóliához akkor lélegző fólia használata szükséges).
   Álmennyezet készítésénél (belső födém) a szigetelés és a belső burkolat közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 404. István

  Kedves Zsuzsanna!

  Köszönöm a választ! Az általános rétegrendet értem, de azt reméltem, hogy az általam leírt eltéréssel kapcsolatban is tud tanácsot, javaslatot adni. Mivel a jelenlegi belső burkolat réteget nem tudom visszabontani, okozhat-e valamilyen későbbi károsodást, ha kiegészítem alatta plusz szigeteléssel, majd megkapja a párazáró fóliát és az új belső burkolatot. Szerintem a pára így sem kerülhet a szigetesésbe. Vagy jobb megoldás lenne, ha felülről kivenném a szigetelést és kapna egy bizonyos gyártó “sd” jelölésű párafékező fóliáját? Ezt az ajánlás szerint kívülről is be lehet helyezni. Csak ebben az esetben a gerendázat belülről nincs elzárva a párától. Melyik lehet a jobb megoldás?

  István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   Ha a meglévő szerkezet ép és nincs páratechnikai probléma, akkor lehet újabb álmennyezetet készíteni. Ebben az esetben is a belső burkolat és a szigetelés közé szükséges a párazáró fólia elhelyezése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 405. Gábor

  Üdvözlöm.
  Egy régi kocka házba szeretnék gipszkarton álmennyezetet a födém betontálcás salakkal kitöltve ez le lesz szigetelve a következő rétegrendben párazáró fólia , két rétegben kőzetgyapot átlapolással 15-15 cm, a kérdésem az lenne , hogy a gipszkartonra tegyek-e még valamilyen fóliát vagy elég az ami padláson van a kőzetgyapot alatt?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Ha a gipszkarton fölött is van szigetelés akkor a szigetelés és a karton közé szükséges párazáró fólia. Amennyiben nincs és légrés van kialakítva nem szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 406. Péter

  Kedves Zsuzsanna,

  Egy 30 éve épült családi házat vettünk, és szeretnénk a tetőterét felújítani. A hideg elleni hőszigetelés mellett nekem fontos szempont lenne, hogy nyáron se melegedjen át annyira. Azt olvastam, hogy a nyári melegnél számít a szigetelő anyag hőkapacitása, hogy mekkora hőt tud felvenni. Erről mi a véleménye? Milyen szigetelő anyagot javasolna, ami kifejezetten a nyári meleg és a tetőtér túlmelegedése ellen véd?

  A másik kérdésem az lenne, hogy a 89-ben épült ház engedélyezési tervén a tetőtér rétegrendjénél a 10 cm isolit alatt-felett IS párazáró fólia szerepel. Ugye az eddigi tanácsai alapján úgy látom, hogy a tető felé páraÁTERESZTŐ fóliára lenne szükség és a beltér felé szükséges párazárás. Erről mi a véleménye? Ez csak elírás vagy 30 éve még ez volt a divat?

  Arra gondoltam, hogy a felújítás során a gipszkartonozást megtoldom egy szigetelés cserével, mert az a 10 cm isolith már biztos összeroskadt meg kevés is. De ha a közvetlen a cserép alá tett párazáró fóliát is cserélni kell, mert pont hogy elzárja a pára útját, akkor már lehet, hogy egy komplett tetőcseréhez közelítünk.

  Egyébként a szarufák 14 centisek, én arra gondoltam, hogy közötte kicserélem az isolith-ot új 10 cm-es kőzetgyapotra és utána a gipszkarton alá még 2x10cm-es kőzetgyapottáblákat rétegzek, és utna jön a párazáró fólia + gipszkarton zárás. Ezt így megfelelőnek tartja? Így a tető és a legfelső réteg között marad még 4 vm légrés a szellőzésre. Várom szíves válaszát:

  Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A cserép alá hőtükrös fólia elhelyezése javasolt, melynek abban az esetben kell páraáteresztőnek vagy lélegzőnek lennie, ha a szigetelés közvetlen hozzáér. Ha van légrés akkor lehet alkalmazni párazáró fóliát. A tetőtér szigetelésénél célszerű roskadásmentes, öntartó szálas szigetelőanyagot alkalmazni legalább 0,039 termékből. A belső burkolat és a szigetelés közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 407. Záhorszki Gábor

  Kedves szakértő.

  Padlás födémet szeretnék szigetelni, a jelenlegi állapot betontálcás födém a tálcák között horcsik födém kisméretű téglákból és az egész feltöltve salakkal ami elég rossz minőségű és nem is tölti ki teljesen a beton tálcákat a salakot le szeretném szedni ezek után milyen szigetelést tudna ajánlani?Betonozni nem szeretnék mert a födém nem biztos hogy elbírja a tálcákba tegyem be a szigetelést de azok egy kicsit teknő alakúak és a ugye a tálca és a közötte lévő horcsik föbém sem egyforma mélységű a tálca kb 15 cm mély a közötte lévő födém az kb 5-10 cm, vagy a tálcákat fedjem be osb lapokkal és arra tegyem a szigetelést vagy valami más anyaggal töltsem fel a tálcákat?A padlás nem fontos hogy járható legyen.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A egyenletes szigetelés érdekében célszerű deszka vagy OSB borítás (hézagosan) és annak a tetejére a szálas szigetelőanyagot elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 408. István

  Kedves Zsuzsanna!

  Köszönöm a választ! Még egy szigeteléssel kapcsolatos kérdésem lenne. A tetőtérben a külső főfaltól kb. 1m-rel beljebb ki lett alakítva egy úgynevezett parapet fal 25cm-es Rába téglából. Ez a fal a belső tetőtéri rész függőleges oldalfala, kb. 130 cm magas. Mivel most lekerül a tető héjazat hozzáférek, ehhez a falhoz kívülről. Milyen szálas anyaggal tudom kívülről szigetelni, ami nem fog összerogyni? Dűbelekkel gondoltam odafogatni, mert nem lesz sok időm.

  István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   A vakolható kőzetgyapot alkalmas dűbellel illetve ragasztással történő rögzítésre.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 409. Attila

  Tisztel Szakértő Úr!
  Lakóautó házilagos építésébe fognék és szeretnék tanácsot kérni hőszigeteléssel kapcsolatban. Az autó alsó kétharmada fémből van, a felső egyharmada műanyag. Valamilyen kőzetgyapotra, vagy ásványgyapotra gondoltam, amivel kibélelném a takarásra és díszítésre szánt fa lapok alatt. Mit ajánl erre a célra? A felső egyharmados műanyag részre van esetleg öntapadó strapabíró ragasztóval ellátott hőszigetelő anyag? Vagy a felső részre inkább használjak polifoam-ot, amit én kenek ragasztóval? Továbbá az is érdekelne, hogy amit ajánl, az az egészségre mennyire ártalmas, ha valamilyen szinten kapcsolatban lesz a légterünkkel? Szükséges valamilyen fóliával lezárnom esetleg a szigetelő anyagot? Ha lezárom, akkor a pára kialakulása mennyire veszélyezteti a fém karosszériát?
  Elnézést hogy nem építkezéssel kapcsolatosan írok, de bízom az ön szakértelmében.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel! Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Ragasztóval ellátott termék nincs, de a vakolható kőzetgyapotot ragasztással fel tudja helyezni, majd üvegszövetháló beágyazása után festhető. A többi területre is kőzetgyapot javasolt, ezek a termékek nem terhelhetőek, így a teherviselést más módon kell megoldani (az alsó résznél).

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 410. Farkas Erzsébet

  Kedves Zsuzsanna,

  Vásároltunk egy téglaépítésű nyaralót amit télen-nyáron lakni szeretnénk. A födém fa gerendás és köztük lambériázott. Szigeteltetni szeretnénk de ahány szakival beszéltünk, annyi vélemény volt. Így tanácstalanok vagyunk és nem tudjuk mivel kellene szigetelni, hogy az jó legyen a lambériának és a fa gerendáknak is. A vizes helyiségek födémje is ugyan az. Mivel ajánlott szigetelni, hogy a pára ne okozzon kárt?

  Üdvözlettel,
  Farkas Erzsébet

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Erzsébet!

   A födémet szálas szigetelőanyaggal (kőzet-vagy ásványgyapot) javasolt szigetelni légáteresztő tulajdonságuk miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 411. Fábián Ferenc

  Tisztelt Szakértő!

  Vegyes falazatú ház hidegebb oldalait szigetelnénk.
  A vályogfalak 60cm vastagak. Csak az egyik (a hideg északi) oldalt szeretnénk melegebbé tenni illetve az eredeti épülethez, már téglából hozzáépített falakat. A téglafalak csak 25-30 cm vastagak. Utóbbira tél elején került a belső oldalra gipszkarton és alá salakgyapot. Kellő informáltság hiányában, párazáró fóliát nem tettünk a gipszkarton és a salakgyapot közé. A már szigetelt helység hőtartásának jelentős javulását tapasztaltuk a téli fűtés során, kiemelkedő volt viszont a szigetelés előtti komoly páralecsapódás nagymértékű csökkenése.
  Kérdésem, hogy érdemes-e visszaszedni a gipszkarton lapokat (még nincs glettelve)és párazáró fóliát tenni, valamint a vályogfal speciális mivolta miatt javasolja-e egyáltalán a belső szigetelést a hideg falon, s ha igen, azt milyen anyagok és technika révén?
  Köszönöm válaszát.
  Tisztelettel:
  Fábián Ferenc

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ferenc!

   A gipszkarton és a szigetelés közé szükséges lenne a párazáró fólia elhelyezése.

   Beltérre gipszkarton szerkezetek készítését szálas szigetelőanyag alkalmazásával, vagy a TSM Ceramic hőszigetelő bevonatot tudjuk ajánlani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 412. Nagy Judit

  Tisztelt Szakértő!

  Tetőterünk tervezett beépítéséhez szükséges a tető belső síkját hőszigetelni, melyet Rockwool Multirock szigetelőanyaggal tervezünk. A szarufák 15 cm vastagok, ezért kapnak egy 5 cm-es megtoldást, hogy beférjen közéjük a kellő vastagságú kőzetgyapot. Kérdésem, hogy az így keletkező 20 cm-es helyre “telibe”mehet-e 20 cm vastagon a kőzetgyapot, vagy szükséges a légrés hagyása szellőzés miatt? Ha légrést akarunk hagyni, úgy annak 5 cm-esnek kell lennie, mert csak 15 vagy 20 cm-es kőzetgyapotot lehet kapni. Fontosabb az 5 cm légrés 15 cm hőszigetelés mellé, vagy inkább legyen olyan vastag a hőszigetelés, amennyi csak befér (jelen esetünkben 20 cm)?
  A tetőn jelenleg belülről Bramac Velitech párazáró fólia van.
  A kőzetgyapot után belülről hőtükörfólia és OSB gipszkarton kerül fel a tetősíkra.
  Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel: Nagy Judit

  Reply
 413. Farkas Gyuláné

  Tisztelt Szakértő!
  Házunkat homlokzatát 15 cm-es fehér Nikecell szigetelőanyaggal szeretnénk szigetelni. 250 m2 az egész felület, aminek nagy részét a 2 tűzfal teszi ki. Mivel a padlást nem használjuk a kérdésem az, hogy van-e arra megoldás, hogy a tűzfalat nem szigetelőanyaggal, hanem valami olcsóbb megoldással hoznánk egy szintre .
  Válaszát előre is köszönjük.
  Tisztelettel: Farkas Gyuláné

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Asszonyom!

   A teljes felület szigetelése javasolt, az esetleges hőhíd kialakulásának elkerülése végett. A felületet szintre hozására nem tudunk mást megoldás ajánlani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 414. Séra Ildikó

  Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék,egy vályogház hátsó külső falát szeretnénk kőzetgyapottal szigetelni,milyen vastagságú kőzetgyapotot kellene vásárolnunk,és mennyit,ha a fal 25 m hosszú és 2;5 m magas.Esetleg a kőzetgyapotra még szükséges valamit tenni,rögzíteni? válaszát előre is köszönjük! Kepes Attiláné

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ildikó!

   Legalább 8-10 cm vastagság javasolt, pontos méretet csak energetikai mérés alapján lehet megadni. A lapokat ragasztással és dűbelezéssel lehet rögzíteni.
   Árajánlat kérést a szigatech@gmail.com email címen tud kérni, 62,5 m2-re.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 415. Bori Lajos

  Tisztelt Zsuzsanna,

  2 éve vettük a házat feleségemmel
  A padlás szigeteléssel szeretném kezdeni és lenne pár kérdésem
  Beton padlásunk van amire 20cm salakkal elkevert homok van leterítve arra egy sima gazdasági fólia van végig és utánna megint 5cm ilyen salakkal elkevert homok ( 85m2 az alapterület )

  kérdéseim:
  - felkell e szedni a homokot teljesen a betonig ?

  - milyen rétegrend kell a szigetelés alá illetve fölé (2*10cm-es közetgyapotot gondoltam átfedéssel ) ?

  - innen az oldalról néztem a szigetelő anyagokat de annyi van hogy nehéz választani melyik fóliákat illetve melyik szigetelő anyagot ajánlaná (mindenképpen táblás közetgyapotban gondolkozok ) ?

  Előre is köszönöm !
  Üdv
  Lajos

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Lajos!

   Érdemes a homokot teljesen a betonig felszedni. Javasolt rétegrend: párazáró fólia, kőzetgyapot (átfedéssel), páraáteresztő fólia.
   Árajánlatot a szigatech@gmail.com email címen tud kérni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 416. Szabolcs

  Kedves Zsuzsanna,

  A kérdésem csarnokszigeteléssel kapcsolatos lenne. Csak oldalfalat szeretnénk szigetelni, jelenleg szimpla trapézlemez van fa tartókeretre rögzítve. A tartókeret anyagvastagsága 15cm. A fa tartók távolsága nagyságrendileg másfél méter. Sajnos a kivitelezés elég pontatlan volt, ezért helyenként változó. Amennyiben lehetséges, a belső oldalt szintén trapézlemezzel borítanám. A kérdésem, hogy gazdaságosan mivel, és esetlegesen milyen rétegezéssel szigeteljek. A csarnokban pára nem jelentősen képződik, kazán üzemel benne, de a képződött hő nagy részét szeretnénk az épületben tartani.
  Köszönettel: Szabolcs

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Szabolcs!

   A szigetelést XPS zártcellás lappal lehetne megoldani tekintettel a szerkezetre. Pontos anyag választást csak energetikai és páratechnikai méréssel lehetne megadni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 417. Vajda Tibor

  Kedves Gál Zsuzsanna!

  Utólagos padlásszigetelést tervezek egy kohósalakkal kitöltött horcsik födém felett. A salak és a üveg/kőzet gyapot közé milyen fóliát kell tennem, ill. egyáltalán szükség van-e fóliára?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:

  Vajda Tibor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tibor!

   A párazáró fólia elhagyható abban az esetben ha a szigetelés nem lesz lezárva, mert úgy a teljes szerkezet átszellőzése biztosított. A szigetelés tetejére páraáteresztő fólia elhelyezése ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 418. Istvàn

  Kedves Gál Zsuzsanna,
  Először is minden elismerésem a 2011 óta tartó kitartó válaszaièrt!!
  Az én sztorim.
  A betonfödémes padlásunkat tervezem szigetelni kőzet gyapottall.
  A födém adatai:
  Hőátbocsátási tényezője: 2.08 W/m2K
  Felbeton 5cm,
  E-gerendàs födém szerkezet 19cm
  Belső vakolat 1,5cm
  Kérdés: milyen vastag kőzet gyapot szigetelést javasol, hogy elèrjük a 0,17W/m2K èrtéket?
  Kell-e párazáró fólia és pára áteresztő fólia?
  Válaszát köszönöm!
  István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   Pontos vastagságot csak energetikai mérés alapján lehetne megadni, mert azt több tényező befolyásolja. Legalább 15-20 cm vastagságú 0,039-es hővezetési tényezőnél nem rosszabb termék javasolt. A szigetelés alá párazáró a tetejére páraáteresztő fólia alkalmazása ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 419. Lendvai Péter

  Tisztelt Zsuzsanna,

  Régi házról és a padlásról van szó, a födémet szeretném szigetelni. Döngölt föld a födém. Erre szeretnék kőzetgyapot szigetelést ráfektetni. Páraáteresztő fóliát tennék alá s fölé. Legyen kedves tanácsot adni, hogy működhet ez a szigetelés szakszerűen. Gondolkoztam még az üveggyapoton is, de elvetettem egészségre káros hatása miatt.
  Tisztelettel köszönöm előre a segítő szándékát.
  Üdvözlettel,
  Lendvai Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A szigetelés alá nem kell fóliát elhelyezni, a tetejére célszerű a páraáteresztő fólia használata ezzel megvédve a szigetelést a porszennyeződéstől és az esetlegesen bekerülő kisebb csapadék, és porhó ellen. Így a teljes szerkezet átszellőzése biztosított.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 420. Lendvai Péter

  Tisztelt Gál Zsuzsanna,

  Padlás utólagos szigetelést tervezek készíteni, 10cm vastag kőzetgyapot táblák leterítésével. Szakszerűen hová tegyek páraáteresztő fóliát. Én úgy gondoltam a födémre terítek egy réteget és arra megy a kőzetgyapot és ezt is befedném páraáteresztő fóliával. Legyen kedves tanácsot adni.

  Üdvözlettel,

  Lendvai Péter

  Reply
 421. Kellner Attila

  Kedves Zsuzsanna!

  Padlás szigetelést szeretnék utólag végezni, beton béléstest, betonfödém, alulról gipszkarton+ kőzetgyapot, vagy felülről kőzetgyapot illetve hova kell fólia és milyen fajta. A fal 30cm porothon. Szigetelés vastagsága ill. fajtája?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Kellner Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Födém szigetelés esetén az általános rétegrend: párazáró fólia, szálas szigetelőanyag (pl. kőzet-vagy ásványgyapot), páraáteresztő fólia.
   Álmennyezetnél: belső burkolat (pl. gipszkarton), párazáró fólia, szigetelőanyag.
   Kivitelezés szempontjából egyszerűbb a födém szigetelése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 422. H. Ildikó

  Kedves Zsuzsanna!

  Vettünk egy szerkezetkész faházat. Szeretnénk kívülről 15 cm kőzetgyapottal szigetelni, belül pedig gipszkarton falazatot gondoltunk. A megfelelő rétegrend kialakításában kérem a segítségét. Pl: vakolat, háló, páraáteresztő kőzetgyapot, faház falazat, lécváz, közte 5 cm üveggyapot paplan, párazáró fólia, gipszkarton. Megírná, hogy mi a helyes rétegrend? Semmi esetre sem szeretnénk, ha a későbbiekben penészedne a fal. Köszönöm. Üdv Ildikó

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ildikó!

   A leírt rétegrend megfelelő, annyi változtatással hogy a szerkezetbe táblás szálas szigetelő anyag használata ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 423. KÁVAI LÁSZLÓ

  Kedves Zsuzsanna! A problémám az hogy vettem egy 2 szintes,fa könnyűszerkezetes ,házat ami 30 éve épült. A fa szerkezetes rész szinte egyáltalán nem hőszigetelt kb 10-cm vastag. belülről kifelé haladva két centiméteres pozdorja tábla 3.centis valószínűleg izolit /sárga szinű/ szigetelés, majd szintén két centiméteres pozdorja tábla És ez kívülről egy amerikai jellegű műanyag lambéria szerkezettel van bevonva. Szerintem párazáró fólia a belső pozdorja tábla alatt nincs. Hogyan tudnám le szigetelni ezt a két szintes faházat mert szinte lehetetlen ki fűteni.,Kívülről a műanyag időjárásálló és UV álló lambériát nem szeretném lemondani mert az több millió forintba kerülne,körbe kéne állványozni a házat. De belülről lebontani az összes pozdorja táblát úgyszintén iszonyatos nagy munka lenne. És úgy olvastam hogy a pozdorja táblára közvetlenül nem tehetek fel semmilyen hőszigetelőt!
  Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel kávai László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   Poliuretán ragasztóhabbal lehetséges szigetelés felragasztása, ha a felület stabil és sértetlen. A biztonságos megoldás érdekében kérje kivitelező szakember helyszíni felmérését.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 424. KÁVAI LÁSZLÓ

  kedves Zsuzsanna! Időközben egy helyen megbontottam a szerkesztetett,és valóban belülről kifelé haladva két centiméteres pozdorja tábla 3.centis valószínűleg izolit /sárga színű/ szigetelés amely nagyon lazán van az 5cm -es hézagban., talán még szellőzhet is. majd szintén két centiméteres pozdorja tábla /ÉS A KÜLSŐ BORÍTÁS../a pozdorja nagyon stabil! akkor ezek szerint ha jól értelmezem a pozdorja táblára belülről szabad minőségi EPS LAPOT RAGASZTANOM,ÉS ERRE MEHET AZ ÜVEGSZÖVET? a ragasztó lehet eps ragasztó esetleg cement alapú,és telibe kell kenni??, vagy csak Poliuretán ragasztóhab foltokban?,TUDOM LÁTATLANBAN NEHÉZ VÁLASZOLNI,DE KB Hány CM-ESS EPS LAP SEGÍTENE.Belülről BŐVEN VAN HELY!!
  ELŐRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT ÜDV KÁVAI LÁSZLÓ

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   Beltérre a polisztirol szigetelés nem ajánlott esetleges páratechnikai problémák kialakulása miatt. Helyette gipszkarton előtétfal készítése ajánlott szálas szigetelőanyag alkalmazása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 425. Kovács Péter

  Kedves Zsuzsanna,

  A segítségét szeretném kérni. Van egy Erdért típusú hétvégi házam, melyben a jó idő megérkezésekor szeretnék módosításokat végrehajtani. A szobát szeretném lambériával beburkolni és arra gondoltam, hogy a lambéria mögé tennék 2cm vastag kőzetgyapotot (késő őszig szoktam használni a házat, kívülről nincs szigetelve). Ilyen esetben kell / érdemes használni párazáró fóliát?

  Köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel,
  Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A belső burkolat és a szigetelés közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 426. Marosi László

  Kedves Zsuzsanna!

  Könnyűszerkezetes háznál, OSB “szendvics” fal esetében, tehát OSB – kőzetgyapot – OSB esetében hogy érdemes használni a fóliákat? Belülre párazáró, kívülre páraáteresztő? Vagy mindkettő záró?

  Megtisztelő válaszát köszönöm előre is!
  Üdvözlettel,
  László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   Általános rétegrend: belső burkolat, párazáró fólia, kőzetgyapot, páraáteresztő fólia, külső burkolat.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 427. Ivanics Róbert

  Kedves Zsuzsanna!

  A padlás teret szeretném leszigetelni, melyet csak tárolónak használunk. Szarufák közé 15 cm-es kőzetgyapotot tennék, elé meg egy vékony OSB, lapot, csak hogy ne szálljon gyapotból a por, és így teljesen a tetőgerincig leszigetelném.

  Mi gondolnak kell esetleg párazáró fólia is az OSB lap és a szarufa közé?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel, Ivanics Róbert

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Róbert!

   A belső burkolat és a szigetelés közé kell a párazáró fóliát elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 428. Rácz Attila

  Kedves Zsuzsanna!

  Egy régi társasház padlózatát szeretném kialakítani, 5cm salak (a többit kiszedjük) + 5 cm szigetelés + 6 cm esztrich rétegekben. A szigetelésre megfelelő a kőzetgyapot? Illetve van olyan megoldás, ahol nem kellene a rengeteg salakot kiszedni és a szint sem emelkedne jelentősen?

  Köszönöm
  Rácz Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A lépésálló kőzetgyapot alkalmas aljzatbeton alá történő beépítésre. A szigetelésre szükséges legalább 5-6 cm betonréteg ennek figyelembevétele mellett lehet a többi magasságot meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 429. Ádám

  Kedves Zsuzsanna!

  Műhely funkcióra felépített, MFP lapból készült ház falazatának szigeteléséhez kérném tanácsát.

  A falszerkezetet kívülről befelé így gondoltam megvalósítani:

  Akrillal lefestett 10 mm MFP lap -> 7,5 vagy 8 cm ásványgyapot táblák -> párazáró fólia -> 9 mm gipszkarton lapok

  Ez így Ön szerint korrekt megoldás lenne? (8 cm-nél vastagabb anyag nem fér be, mert a tartószerkezet 9*9 gerenda)

  Továbbá ugyanebbe a kisházva nyeregtető szigetelést is tervezek, ott kívülről befelé így néz ki a szerkezet:

  Bitumen zsindely -> alátétlemez -> 10 mm MFP lap + lécszerkezet -> páraáteresztő fólia

  Az Önök kínálatából mely anyagokat javasolja?

  Előre is nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Ádám

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ádám!

   Mindkét esetben roskadásmentes táblás ásvány vagy kőzetgyapot alkalmazása ajánlott. A megadott rétegrend megfelelőnek tűnik. Árajánlatkérését a szigatech@gmail.com email címre tudja átküldeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 430. Skoba Viktor

  Tisztelt Cím!

  Le szeretném szigetelni a padlás födémet, arra gondoltam, hogy 10cm-s tőzeggyapotot használnék hozzá, viszont azt nem tudom, hogy ez alkalmas lenne e az én esetemben.
  A födém szerkezete alulról felfelé haladva: fa pallós mennyezet nád szövettel, utána gerendák között légüres tér, majd fa palló és rajta kb 3cm könnyű beton. A betonra szeretném leteríteni a szigetelő anyagot. Az egyik ismerősöm azt állítja, hogy mivel légüres tér van a gerendák között így oldalt el fog távozni a hő. Esetleg még párazáró vagy páraeresztő réteg szüksége e?

  Köszönöm a segítségüket!

  Üdv.
  Skoba Viktor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Viktor!

   A párazáró fólia nem szükséges abban az esetben ha szigetelés nem lesz lezárva, mert így a teljes szerkezet átszellőzése biztosított. A szigetelés tetejére javasolt páraáteresztő fólia használata, mely megvédi a terméket a porszennyeződéstől és az esetlegesen bekerülő kisebb csapadék és porhó ellen.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 431. Fazekas Gábor

  Jó napot!

  A kérdésem az lenne , hogy a ’70-es evekben épült téglaházam saralt mennyezet/födémmel készült. A födémet milyen anyaggal szabad szigetelni, hogy késöbb ne legyen gond a pára. Homlokzat 10 austrotermmel lett szigetelve. Nem szempont a fodém lépésállósága.köszi a választ

  Üdv. Fazekas Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Szálas szigetelőanyag (pl. kőzet- vagy ásványgyapot) használata ajánlott. Tekintettel a födém szerkezetére a szigetelés alá nem kell fólia, tetejére páraáteresztő fólia használat ajánlott, így a szerkezet átszellőzése biztosítani.

   Gál Zsuzsanna
   06 70 948 3916

   Reply
 432. Dobi Sándor

  Üdvözletem:

  2016 tavaszán egy fém mobilgarázst szigeteltünk. A falak közé, és a mennyezetbe is 5 cm-es üveggyapotot használtunk, majd az egész garázs gipszkarton burkolatot kapott. Fóliát a kivitelezők tanácsára nem tettünk be sehová. Azóta közel 3 év telt el, és mivel műhelynek használom a helyiséget, sokat fűtöttem is ott. Penészedést nem tapasztaltam egyszer sem. (Gondolom, a karton mögötti gyapot sem penészedik, hiszen akkor érezném a penész szagot bent.) Ebből a szempontból úgy látszik bevált ez a szigetelés.
  Viszont más baj van. Ebben szeretném kikérni a véleményét. Azt tapasztaltam többször, hogy ha nem is olyan nagy mértékben, de beporzik a gyapot a helyiségbe szeles idő esetén. Hogy hol juthat be, még nem tudom, de valószínű, hogy a nyílászáróknál. Mit lehet csinálni ilyen esetben? Mert a belső falakról visszabontani nem szeretnék semmit. (Elektromos hálózat, polcrendszerek, stb. Őrületes munka lenne.) Meg lehet akadályozni valahogy, hogy bejusson bentre az üveggyapot por? (Hermetikusan le lehet zárni ilyen mikroporokat is?)
  Még egy kérdés. Ha kívülről körben a falak, és tető találkozásánál lévő kb. 1 cm-es réseket is kifújom purhabbal, azzal ártok, vagy használok? Válaszát köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Az optimális megoldás érdekében kivitelező szakember helyszíni felmérése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 433. Fülöp Dezső

  Kedves Szakértő!

  Egy 12×12 cm-es gerenda vázszerkezetű épületet kívülről “íves faház” lambériával burkoltam, most szigetelni szeretném belülről.
  Az elképzelésem: külső lambéria, 10 cm kőzetgyapot, légrés, lécezés, párazáró fólia, gipszkarton.
  Kérdésem, hogy megfelelő lehet-e ez a rétegrend?

  Reply
 434. Nagy Peter

  Kedves Zsuzsanna!

  Lebontanám a jelenlegi mennyezetet ami gipsz meg nád meg üvegszövet, felette deszkaborítás a gerendákon, majd salak.
  az új rétegrend ez lenne lentről felfelé haladva.
  1 – lambéria a gerendákra felülről rászegelve
  2 – párazáró fólia
  3 – 10cm ásványgyapot
  4 – páraáteresztő fólia

  az a kérdésem hogy a 2. pont nem okoz e bajt a lambériában, ha ott csapódik ki a pára? ha igen, akkor műküdne ez párazáró nélkül? a padlás jól szellőző.
  köszi előre is.
  Nagy Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A megadott rétegrend helyes. A belső burkolat és a szigetelés közé szükséges a párazáró fólia elhelyezése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 435. Tóth László

  Tiszteletem!
  Érdeklődnék,hogy a mi házunk rétegrendje a következő,alulról fölfelé

  Gipszkarton
  Párazáró fólia
  25cm gyapot szigetelés,arra lenne páraáteresztő fólia,majd járható hajópadló
  Mivel szeretnénk a tetőteret beépíteni
  Az lenne a kérdésem,hogy szükséges a páraáteresztő fólia,ha igen,akkor milyet javasolna
  Köszönöm szépen válaszát előre is

  Reply
 436. Nagy Gábor

  Tisztelt szakértő!

  Fagerendás családi házunk felújítása során a vályogtéglás, szalmatörekes saralást leszedtük a padlásról. A mennyezetünk a gerendákra alulról szegelt, collos dekákra drótozott nádlemez és valkolat. Szigetelésként 3 x 5 cm kötésben elhelyezett áványgyapot kerülne a 15 cm átmérőjű gerendák közé, illetve további 5 cm-rel az egész padlást lefednénk. Jó megoldás-e, ha párazáró fóliát terítek a szigetelés alá, tehát a gerendákat is beborítva a fóliával? Milyen megoldást javasolna?

  Tisztelettel,
  Nagy Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Tekintettel a födém szerkezetére a szigetelés alá nem szükséges párazáró fólia, abban az esetben ha a szigetelés nem lesz lezárva. A szigetelés tetejére páraáteresztő fólia elhelyezése ajánlott. Így a teljes szerkezet átszellőzése biztosított.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 437. Nagy Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  Köszönöm a válaszát!

  A páraáteresztő fóliával fedett szigetelés fölé azokon a helyeken ahol járhatóvá akarjuk tenni a padlást, vékony OSB lapokat fogunk rögzíteni. Ez összesen nem lesz több, mint a felület 25-30%-a. A lapokat a fölső 5 cm szigetelés védelme érdekében távtartóként a gerendákra rögzített 5 cm-es “fakockákra” csavarozzuk.

  Most a vétel után szinte teljes felújítást csinálunk a házon (sajnos ebbe a tető héjalás csere már nem fér bele). Tapasztaltam, hogy elképesztő mennyiségű por és szennyeződés rakódott le a padláson a ház eddigi kb. 50 éve alatt. A ház palatetős (kispalás).
  Így a sok porral együtt még valamennyi csapadék is mindig be fog jutni a pala átfedési hézagai miatt.

  Ezért kérdezem, hogy mennyire rontja, illetve károsítja a szigetelést ez a jelenség? Megvédi-e a portól a fólia? – mert, ha a szennyeződés jelentősen rontja a hatásfokát, akár 10 évenként ismét áthúzhatjuk, mert ennek mostani költsége is “csak” kb. 18.000,-Ft/100m2 – közben meg évente javít a helyzeten egy-egy porszívózás?

  Ha mégis teljesen lefednénk OSB-vel az már fékezné a szigetelés kiszellőzését? – és amennyiben igen, akkor megoldás lenne-e, ha sávonként 1-2 mm-es hézagot hagynánk?

  Köszönettel,
  Nagy Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A páraáteresztő fólia védi a szigetelést a porszennyeződéstől és az esetlegesen bekerülő kisebb csapadék vagy porhó ellen.
   Az OSB borítás és a szigetelés között célszerű légrést hagyni, illetve hézagosan lerakni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 438. Szabó Attila

  Kedves Zsuzsanna,

  Két éve vásároltunk egy családi házat, a tetőn beton cserép van alatta tetőfóliával. A fólia tönkrement ezért a cseréjén gondolkozunk de nagyon költséges lenne.
  A tetőteret nem használjuk semmire, a födém gipszkarton, rajta kőzetgyapot szigetelés, hézagosan le van deszkázva, járható.
  Azt szeretnénk hogy a födémet és a szigetelést ne érje sérülés porhó esetleg kisebb beázás miatt.
  Mit javasolna, elegendő ha páraáteresztő fóliát terítünk a szigetelésre és nem a meglévő tetőfóliát cseréljük?

  Köszönettel
  Szabó Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Az optimális megoldás a tető fólia cseréje lenne, de porhó vagy kisebb csapadék ellen a páraáteresztő fólia védelmet nyújt a szigetelésnek.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 439. Szlatki Viktor

  Kedves Zsuzsanna!
  Hűtőházunk teljesítményigénye az utóbbi évekhez képest jelentősen megnövekedett. Termovíziós mérés alapján a födém szigetelése gyenge. Födém hőmérséklete 7-10C fokkal magasabb egy nyári napon hűtött térben elvárt hőmérsékletnél.Milyen vastagságú és milyen technológiájú hőszigetelést javasol?
  Köszönettel
  Szlatki Viktor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Uram!

   Pontos választ csak energetikai mérés alapján lehetne adni. Célszerű roskadásmentes terméket (pl. táblás ásvány- vagy kőzetgyapot) legalább 15 cm vastagságban.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 440. T. Szabolcs

  Üdvözlöm. A minap a födém re lefektettem a kőzetgyapot szigetelést amit osb lappal borìtottam, ám az éjszaka jött egy vihar és kissé megáztatta. Kérdésem az hogy ebben az esetben vissza kell szednem az egészet, kidobni és új szigetelést lerakni, vagy ez ki fog száradni? A födémem az fábòl készült, 15ös födémgerendára lambériát tettem majd erre egy 10cm magas keretszetkezet készült mely közé leraktam a kőzetgyapotot, és erre az OSB táblát. A szélei nincsenek lezárva ìgy gondolom hogy ott tud távozni a vìz.
  Továbbá azt szeretném kérdezni hogy a 10es keret tetejére kellene még egy 5 centi hogy az OSB lap és a szigetelés között légrés legyen?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Szabolcs!

   A szigetelés és az OSB lap közé ajánlott légrést hagyni, és a szigetelés tetejére egy páraáteresztő fóliát. A kőzetgyapotot szabaddá kellene tenni hogy kiszáradjon (esetleges károsodása függ a víz mennyiségétől).

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 441. M.Péter

  Kedves Zsuzsa,

  Egy kicsit elvesztem a kérdések és válaszok tengerében.

  Házunk látszódó gerendás fafödémmel rendelkezik.
  Szeretnénk a födémet szigetelni.

  A rétegrend kintről -> befele:
  cserép -> 2 cm légrés -> páraáteresztő fólia kifele -> szellőző padlástér -> 25 cm kőzetgyapot vagy fújt cellulóz szigetelés -> ?????? -> 2 cm hajópadló -> 15×15 fagerenda -> lakótér.

  A ????? rész a gordiuszi csomo számomra.
  Két megoldást vettem ki a válaszokból.

  1f – abban az esetben, ha a szigetelés felső része nem lesz
  lezárva, a lakótérből jövő szigetelésbe bejutott pára ki tud
  szellőzni, ekkor a szigetelés és a hajóadló közé nem kell
  párazáró fólia, csak egy páraáteresztő a szigetelés felé, az
  esetleges tetőtérbe jutó csapadék illetve por videlme
  érdekében.
  Itt mivel kiszellőző a szigetelés felülről, ‘nem tud’
  feldúsulni a pára, így nem lesz páralecsapódás?!

  2f – párazáró fólia kerül a szigetelés és a hajópadló közé ->
  mind két irányba párazáró ezen fólia? Miként kell letenni a
  födémre?
  Így minimalizálom a szigetelésbe jutó lakótérből jövő párát.
  Viszont a lakótér födém közeli részében így feldusulhat a
  pára.

  Kivitelezés tekintetében:
  1k – szimplán csak leterítem a vizszintesz felületre
  átlapolással.
  2k – plusz még beburkolom a padlástér függüleges elemeinek alsó
  30 cm-t, megpróbálom a szelemeneket és a rájuk támaszkodó
  szarufákat is bevonni ebbe a burokba? És törekszem a
  légtömör megoldásra??

  Melyik a helyes megoldás?

  Válaszát előre is köszönöm!!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Abban az esetben ha szigetelés nem lesz lezárva a födém esetében akkor párazáró fólia nem szükséges, viszont a szigetelés tetejére páraáteresztő fólia használata javasolt, mely megvédi a terméket a porszennyeződéstől és az esetlegesen bejutó kisebb csapadéktól. A szigetelés tömörítése nem javallt mert azzal annak értéke csökken. Tetőtér esetében a belső burkolat és a szigetelés közé párazáró fólia ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 442. Gnädig ŐPéter

  T. Szakértő,

  egy kerti kemence 23 cm vastag téglaboltívének hő- és vízszigetelését
  szeretném kőzetgyapot paplannal + homlokzati nemesvakolattal megoldani. A paplanra vékony dróthálót (esetleg üvegszálas hálót)
  tervezek, amit a homlokzati szigeteléshez hasonlóan raknék fel.
  Megfelelőnek tartja ezt a megoldást?

  Üdvözlettel G. Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Külső szigetelés esetén a vakolható kőzetgyapotot lehet alkalmazni, a biztonságos megoldás érdekében kérje kivitelező szakember helyszíni felmérését.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 443. K.Bea

  Tisztelt szakértő!

  Padlásfödémet szeretnénk szigetelni. Szeretnénk ha terhelhető lenne, mert fent tárolunk olyan dolgokat, miket ritkábban használunk.Milyen szigetelő anyagot javasol? (Gondolkoztunk abban is, hogy körbe lécezzük a szigetelő anyagot és OSB lapokat teszünk a tetejére.) Lépésálló szigetelés esetében mekkora a terhelhetősége az anyagoknak? Padlásfödém szigetelés esetén az egész felületet le kell szigetelni, vagy elegendő ott szigetelni ahol a laktér van? (pl spájz, rakodó helyiség felett ahol nem gond ha hideg van, és itt nincs fűtés szükséges-e a szigetelés?) Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: K.Bea

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Bea!

   A szigetelést optimális teljes felületen kivitelezni, az esetleges hőhidak elkerülése miatt. A lépésálló termékek nem adnak terhelhető felületet, ezért a párnafás megoldás optimális szálas szigetelőanyag alkalmazásával.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 444. Anita

  Kedves Szakértő!
  Kisebb faház építéshez szeretnénk kőzetgyapotot használni. Kérdésünk, hogy hány cm-es kőzetgyapotot javasol és a padlózathoz pluszba kell e még valamilyen vízszigetelő? A szigetelést minden oldalon szeretnénk megvalósítani (falak, mennyezet, padló).
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Anita

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Anita!

   Az aljzathoz legalább 5-10 cm ajánlott, általános rétegrend: szerelőbeton, vízszigetelés, lépésálló szigetelés, technológiai elválasztó fólia, legalább 5-6 cm betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett. A falak és a mennyezet esetében legalább 10-15 vastagság ajánlott. Szükséges méreteket csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni adott épületre, mert azt több tényező is befolyásolja.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 445. Mohácsi Viktor

  Tisztelt Szakértő.
  Padlástér beépítését tervezzük. Kőzetgyapot szigetelést szeretnénk. A szarufák 7.5x15cm-ek.Milyen vastag szigetelőanyagot javasol? Gipszkarton borítás lenne léc vázon. Ezen kívül más szigetelés még nincs a tetőn csak bramac cserép és bramac tetőfólia.
  Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel : Viktor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Viktor!

   Abban az esetben ha páraáteresztő fólia van elhelyezve a cserép alatt akkor a teljes vastagság (15 cm) kitölthető szigeteléssel. Ha párazáró fólia van akkor légrés szükséges, így 10 cm szigetelést tudnak beépíteni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 446. F Csaba

  Tisztelt Szakértő
  Meglévő tetőnk felújítását tervezzük, a tető jelenleg is beépített, de a szigetelést is cserélni szeretnénk. A gerendázat 13-14 cm ( az épület régi építésű ). Kőzetgyapot szigetelést terveztünk. Milyen vastag szigetelést javasol, illetve hővédő tükörfólia használata milyen esetben javasolt?
  Köszönöm a választ
  Csaba

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Csaba!

   A megadott méretbe 10 cm-es szigetelés optimális, mert a termékeket nem ajánlott tömöríteni. A hőtükrös fóliák elsődleges tulajdonsága hogy vissza reflektálják a meleget.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 447. Dragon László

  Kedves Zsuzsanna!

  Szeretném a véleményét kérni. 1960-62 között épült a családi házunk, az akkori típustervek alapján. 10x12méteres alapterülettel. A padlás nincs beépítve, jelenleg csak apró lomok vannak rajta a nagyszülőktől. Gondolkoztunk a szigetelésében (ásványgyapot vagy kőzetgyapot?),eggyáltalán megéri-e szigetelni? Vagy a nyílászárok cseréjére is szükség lehet? Sajnos nem tudjuk, hogy a födém milyen anyagokból áll össze. A szoba mennyezetére feltekintve mintha 4-5 áthidalót lehetne felfedezni a kb.4×4.5 méteres alapterületen. A padlás a későbbiekben sem lenne beépítve. Jelenleg ha cseréptörés, mállás van, akkor kell felmennem és kicserélni. Kb. ennyi terhelésnek lenne kitéve a hőszigetelő? Sokat olvastam és hasonlítgattam a különböző termékeket. Melyiket lenne gazdaságosabb: MPN PLUS 037 ásványgyapot Knauf Ins. vagy a kőzetgyapot? Milyen vastagságban? 2-3 vagy 4 rétegben (a fedési rések miatt)? Előre is köszönöm szépen válaszát. Üdvözlettel: Dragon László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A födém szigetelése minden esetben pozitív, az Ön által választott termék jó választás, roskadásmentes termék. Célszerű legalább 10-15 cm vastagságban alkalmazni, két rétegben úgy hatékonyabb. A szigetelés tetejére páraáteresztő fólia elhelyezése ajánlott. A termék nem terhelhető.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply