Klíma helyett szigetelés

Klíma helyett szigetelés.

Megfelelő szigeteléssel akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét!

emelkedő költségek
Kevesebb, mint 2%-ra csökkent a különbség Magyarország téli és nyári energiafogyasztása között: átlagosan 15-20%-kal növeli a klímaberendezés a nyári energiafogyasztást. Pedig van más megoldás is.

Az ország energiafelhasználásának egyre nagyobb részét teszi ki a nyári időszakban történő fogyasztás, ezáltal a téli és nyári energiafelhasználási csúcsok közötti különbség a tavalyi év végére 1,8%-ra csökkent.

A nyári energiafelhasználás növekedésének egyik fő oka a klímaberendezések használata, amelyek széndioxid-kibocsátása ráadásul még inkább hozzájárul az átlaghőmérséklet emelkedéséhez. A légkondicionálók ugyanakkor nem csak a környezetre, de pénztárcánkra is káros hatással lehetnek. Otthonunk egy fokkal történő hűtése háromszor több energiát emészt fel, mint egy fokkal történő fűtése. Ha azonban épületeink energetikai szempontból korszerűbbek, megfelelően hőszigeteltek lennének, hűtésük külön energiaráfordítás nélkül megoldható lenne. A Knauf Insulation szakértői szerint a megfelelő árnyékolás és szigetelés együtt nyáron akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.

A légkondik káros hatásai?

pénzkidobásVitathatatlan, hogy hűsebb környezetben könnyebb a munkára koncentrálni, pihentetőbb az otthoni kikapcsolódás is. A túlzott légkondicionálás egészségügyi panaszokat okozhat, emellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy egy-egy légkondicionáló berendezés mennyi energiát fogyaszt. Otthonunk hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentése ugyanis háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. Egy átlagos teljesítményű klímaberendezés havonta kb. 250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, ami 8-10 ezer forintos plusz költségként jelenik meg a villanyszámlán.

Tartsuk kint szigeteléssel a nyári meleget!

Hosszú távon mind egészségügyi, mind gazdasági és környezetvédelmi szempontból is sokkal előnyösebb és hatékonyabb, ha inkább arra törekszünk, hogy kényelmünk érdekében a meleg levegőt be se engedjük a lakásba, nem pedig arra, hogy lehűtsük azt. Ezt az épületek energetikai korszerűsítésével érhetjük el. Ilyen beruházás lehet a rossz nyílászárók cseréje – vagy a hőszigetelés.

hőmérőMegfelelő árnyékolás és szigetelés együtt akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét, utóbbi ugyanis nyáron megakadályozza a hő tetőn és födémen, valamint falakon keresztüli behatolását. Alkalmazásával hatásosan idézhetjük vissza a parasztházak hűvösségét, elektromos áramfogyasztók használata nélkül. Ezáltal nem csak nyáron tarthatjuk kint a meleget, de akár 40%-ot is spórolhatunk a téli fűtésszámlán, a környezet mellett a pénztárcánkat is kímélve.

A nyáron mért adatokból pedig az derül ki, hogy amíg a szigeteletlen épület belső hőmérséklete most is követi a kinti hőmérséklet ingadozását, addig a szigetelt épületben egyenletes, 24 °C körüli a hőmérséklet. Ez az állandó hőfok nagyban növeli a lakók komfortérzetét.

Olcsón és gyorsan védekezhetünk a nyári meleggel szemben:

Nem hasznosított tetőterek esetén nagy lehűlő felületet jelent, így jelentős hőveszteséget okoz a nem szigetelt padlásfödém. Ez ugyanakkor a legegyszerűbben, leggyorsabban szigetelhető épületszerkezeti elem. A legegyszerűbb megoldás a könnyű, de jó hőszigetelő képességű Knaufinsulation új NATUROLL ásványgyapot tekercsek elhelyezése, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel. A mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez ilyen esetben is kb. 20 cm vastag szigetelés szükséges. A szigetelés fölé páraáteresztő tulajdonságú réteg kerül, hogy a födémen átjutott párát átbocsássa, ugyanakkor védelmet nyújtson a légmozgás okozta hőveszteség illetve a héjaláson bekerülő csapadék ellen. A szigetelés alá a födém kialakításától függően páratechnikai réteg szükséges, amely megakadályozza a födémen átjutott pára bekerülését a szigetelésbe, és esetleges lecsapódását. Különös figyelmet igényelnek a változatos kialakítású fafödémek, amelyek esetében a páratechnikai réteg feladata a légtömörség javítása, ezzel a hőveszteség további csökkentése. A réteg elhelyezéséről páratechnikai méretezés alapján lehet dönteni. Ez a kialakítás természetesen nem terhelhető, így a kéményekhez, tetőkibúvókhoz stb. „közlekedési útvonalak” kiépítése szükséges, pallók, építőlemezek elhelyezésével. A szigetelés a födém alá is kerülhet, lécváz közé, szerelt vagy függesztett álmennyezet fölé. Ilyen módon tárolótérként megőrizhető a padlás, emellett esztétikus, bontható stb. mennyezet alakítható ki. A páratechnikai réteg itt is lényeges, lécvázas szerelt mennyezet esetén könnyen elhelyezhető.

naturoll-asvanygyapot-padlasfodemre
Akciós NATUROLL ásványgyapotok árak itt:
https://szigatech.hu/akciok/kozetgyapot-akcio-asvanygyapot-akcio/#asvanygyapot-akcio

8 thoughts on “Klíma helyett szigetelés

 1. Vass Bence

  Tisztelt Cím!
  1996-ban beépített manzárdtető szigeteléséhez,illetve a rétegrendhez szeretnék segítséget kérni.

  Jelenleg a tetőtér be van építve,padlásra felnézve a födémen és két oldalt lent üveggyapot van lerakva.Szarufák között nincs szigetelés a cserép alatt valamilyen fólia van.

  Kérdésem,hogyan egészíthetném ki a jelenlegi rendszert?

  Reply
 2. Bachstetter Tibor

  Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem,(tetőtér beépítés előtt állok), hogy a szarufák közé hány cm szigetelés javasolt? Milyen fajta, és milyen módon? Mert a szakemberek nem bírják eldönteni, egyik azt mondja hogy 10, a másik 15, a harmadik meg 30 cm szigetelést javasol!Válaszát előre is köszönöm! Szép napot!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tibor!

   Elsősorban a roskadásmentes termékek (kőzet, vagy ásványgyapot) alkalmazása ajánlott. A szigetelés vastagságának kiválasztása függ a cserép alátét fóliától is. Ha lélegző akkor célszerű a 15 cm vastagságban kitölteni, ha nem akkor légrés szükséges. Javasolt vastagság legalább 15 cm egy 0,039 hővezetési tényezőjű termékből. Szükséges termék és vastagság megadásához energetikai mérés szükséges, mert azt több tényező is befolyásolja.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsana

   Reply
 3. Borsik Ildikó

  Üdvözlöm!
  Belső tetőszigeteléshez kérek szépen tanácsot! A hétvégi házunkon az elkészült új tető zsindelyborítást kapott. A tető belső szigetelése sajnos csak 15 cm vastagságban oldható meg. Kőzetgyapotra gondoltunk. Sok napot kap az épület és a tető is, félünk, hogy a 15 cm kevés lesz. A téglafalak Austrotherm grafit reflexes külső szigetelést kaptak 12 cm-es vastagságban( sajnos ez fért bele a pénzügyi keretbe, de állítólag jobb hatékonyságú, mint a hagyományos)
  Tükörfóliát javasoltak, hogy tegyük még fel a jobb szigetelés érdekében a tetőhöz belülre. A belső falazat gipszkarton borítást kap. Érdemes-e még ezt a fóliát felrakni és ha igen, akkor hová javasolja? Kőzetgyapot szigetelés előtt, vagy után? Költségbe nem kerül, mert korábban megvettük, de nem használtuk fel. Esetleg van-e más ötlete, amivel a szigetelés hatékonyságát növelni tudjuk? Köszönöm válaszát! Szép napot kívánok!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ildikó!

   A gipszkarton és a szigetelés közé szükséges párazáró fólia elhelyezése. A Zsindely alá célszerű hőtükrös fóliát alkalmazni, abban az esetben ha a szigetelés hozzáér (a leírtak alapján) akkor lélegző fóliát kell választani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 4. Csonkáné Vados Mária

  Kedves Zsuzsanna
  A 70 éve épült házunk padlása pallóra rakott tapasztott föld szigetelésű volt. Mára ez porrá vált ezért a tető cseréjekor leszedetjük. Mivel a tetőlécek is tönkre mentek, a gerendák kivételével az egészet cserélni kell. Ezek után a korlátozott anyagi lehetőségek miatt olyan szigetelést szeretnénk a padlásra, amit házilag meg tudunk oldani. Az is fontos lenne, hogy a szigetelő anyagot kézben fel lehessen vinni a padlásra, mivel a két épületrész közt a padlástérben csak egy ajtó szélességű, de alacsonyabb átbújó van.
  Mit ajánlana? Azt hiszem, a tekercses kőzet vagy üveggyapot még átférne, de azoknak mennyi lehet a súlya?
  Nem fontos, hogy a felület járható legyen, mert a padlást nem használjuk.

  Köszönöm Mari

  Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


2 − = egy

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>