Milyen vakolatot válasszak?


Amikor új házat építesz, vagy felújítod, korszerűsíted a házadat, hamar eljutsz a homlokzati vakolat kiválasztásának nem mindig egyszerű kérdéséhez. Most ősszel, még a tél beállta előtt érdemes befejezni az otthonok hőszigetelését, eljött a homlokzati vakolatok felhordásának ideje. Ugyanis a homlokzati hőszigetelő rendszerek befejező, zárórétege a színes vakolat, ami jelentősen meghatározza épületünk megjelenését. Mivel hosszú évekig, akár évtizedekig ez a felület lesz látható az otthonunkon, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk a homlokzat színezésére. Melyik gyártó termékét válasszuk? Milyen színűt? Milyen struktúrával? Azért, hogy még bonyolítsuk a dolgot, választhatunk három fajtát: a műgyanta, a szilikon és a szilikát alapút. Sőt ott a negyedik, a szilikon-szilikát bázisú. Nem könnyű, ugye?
Tapasztalataink szerint a felhasználók alapvetően két szempont alapján választanak vakolatot; a színválaszték és az ár. Mert ami kézenfekvőnek tűnik a döntéskor az gyakran nem több, csupán annyi, hogy tetszetős, divatos, szép szín legyen, ami lehetőleg még olcsó is. Nos, ennél azért alaposabban érdemes körbejárni a kérdést. Megpróbálunk segíteni, kezdjük! Először tudni kell azt, hogy az épület milyen környezetben van. Esetleg nagy forgalmú út mellett? Van-e valamilyen élővíz (folyó, patak, tó) a közelben? Mennyire árnyékoltak a homlokzatok, tehát vannak-e a falat árnyékoló fák, vagy szomszédos épületek a ház mellett? Milyen tájolásúak a falak? Mennyire benapozottak? Milyen mértékben védettek az esőtől, mekkora eresztúlnyúlásokkal készült az épület? Milyen hőszigetelés került a falakra, vagy milyen anyagból épültek a falak?

Ugyanis az első kérdés az, hogy milyen fajta vékonyvakolatot használjunk kötőanyag szempontjából. Akril, szilikon, szilikát, vagy szilikon-szilikát bázisút?Forgalmas út mellett lévő épület a szálló portól hamar elszennyeződhet, de van a szennyeződéseknek egy új, rendkívül veszélyes fajtája is, az alga. Az épületek homlokzatain az elmúlt években megjelenő, évről-évre egyre nagyobb számban jelentkező algásodás okainak hátterében elsősorban térségünk klimatikus viszonyainak változásai húzódnak, mivel a környezeti feltételek kedvezően hatottak a különböző alga fajták elszaporodására. Az algásodás veszélye a hőszigetelt homlokzatokon fokozottan jelentkezik, mert az épületek hőszigetelésével olyan hőtechnikai és termodinamikai tulajdonságok alakulnak ki a külső falfelületen, ami az algásodásnak szintén kedvez. Ezért a vakolat kiválasztásánál ezeket is érdemes figyelembe venni.  
A korszerű akril bázisú vakolat jó megoldás abban az esetben, ha a házunk homlokzata benapozott, az épület nem forgalmas út mellett helyezkedik el, és a homlokzatot nem árnyékolja be más épület, vagy növényzet, nincs a közelben élővíz, sem algás fertőzés a közeli épületeken. Akril vakolat alkalmazását javasoljuk továbbá akkor, ha az előbb felsorolt környezeti viszonyok mellett az épület nagy eresztúlnyúlással védett a csapó eső ellen, és nem kapott grafitos, nagy vastagságú, nagy hatékonyságú hőszigetelést. Tehát az ilyen, ideális körülmények mellett bátran választhatunk a leginkább pénztárcakímélő akril vakolatok közül. Mi a Revco Neo, Revco Vario, vagy a Maxima Roloakril kiváló ár/érték arányú termékeit javasoljuk, bármelyik struktúrában, tehát akár a kapart hatású, akár a dörzsölt, gördülőszemcsés változatban. Amennyiben az épületünk különböző szennyeződéseknek kitett, vagy  forgalmas helyen van, továbbá kevésbé benapozottak, árnyékoltak a falak, és közelben élővíz található, valamint esőtől is kevésbé védettek a homlokzatok, vagy nagy hatékonyságú hőszigetelést kapott a ház, esetleg algával fertőzött épületek vannak a közelben, akkor egyértelműen érdemes kicsit többet költeni a vakolatra, és választani a szilikon bázisú termékek közül. A szilikonos vakolatok szennytaszítóak, lepergetik a vizet, gyorsabban száradnak, ugyanakkor jó páraáteresztő képességűek, rugalmasak, áthidalják a felületi hajszálrepedéseket, ezáltal hatékony védelmet biztosítanak a szennyeződésekkel szemben, öntisztuló felületet adnak, és az algák megtelepülése ellen is megfelelő védelmet nyújtanak. A megfelelő védelem érdekében a Revco Silicon vakolatot javasoljuk, elsősorban a kapart struktúrában. Amennyiben pedig nagyon fontos az, a homlokzatunk minél jobb páraáteresztő képességgel rendelkezzen, és szeretnénk, hogy a vakolat még időtállóbb legyen, akkor a szilikon és a szilikát kötőanyag előnyeit rendkívül hatékonyan egyesítő, erős, tartós,  minden igényt kielégítő Maxima Rolosil Si&Si vakolatot ajánljuk. Természetesen a szilikonos vakolatok ára valamivel magasabb, mint az akril bázisú anyagoké, de a teljes beruházás arányában egyáltalán nem számottevő ez a különbség, és megéri kicsivel többet áldozni az anyag megvásárlásakor a minőségre, mert megtérül a befektetés.    
Amennyiben eldöntöttük, hogy akril, szilikon, vagy szilikon-szilikát bázisú legyen-e a vakolatunk, válasszunk struktúrát. Alapvetően, és általában két struktúra létezik; a kapart és a dörzsölt. A kapart megjelenés általában 1,5 mm rétegvastagságú, struktúrált, de homogén felületet ad. A dörzsölt, vagy gördülőszemcsés felületet adó struktúra általában 2,0 mm rétegvastagságú, hangsúlyosabb struktúrát adó, és a kivitelezés módjától függően jellegzetes mintát mutató megjelenést biztosít a homlokzatnak. Egyrészt persze ízlés kérdése, hogy melyiket válasszuk, azonban léteznek szakmai szempontok is. Amennyiben szennyeződéseknek kitettebb a homlokzatunk, úgy érdemes inkább a kapart struktúrát alkalmaznunk, amelyben kevésbé ül meg a por, könnyebben tisztítható. Ugyanakkor az 1,0 mm és 1,5 mm rétegvastagság kevésbé tolerálja a felületi egyenetlenségeket, tehát a vékonyabb struktúrák alá gondosabban előkészített alapfelüket szükségeltetik. A  2,0 mm rétegvastagságú, és a dörzsölt struktúra jobban eltünteti az esetleges felületi egyenetlenségeket, kevésbé lesznek észrevehetőek a felületelőkészítés hibái. A gyakorlatban a leggyakrabban választott struktúra a 1,5 mm szemszerkezetű, kapart struktúra, és talán nem is véletlenül. Mind a Revco, mind a Maxima vakolataink elérhetőek az összes létező struktúrában. 

Már csak a színválasztás maradt hátra. Az a városi legenda, hogy színt minden esetben a Hölgyek választanak. Talán így van, talán nem, de az biztos, hogy a színválasztásnál mindig szerepet játszik az adott trend, hogy éppen mely színek divatosak, és persze a személyes ízlés és szépérzék is meghatározó a döntésnél. Azonban a színválasztásnál sem feledkezhetünk meg a szakmai szempontokról. Ennek az oka nem más, minthogy a vékonyvakolat színének választását több szakmai körülmény is befolyásolhatja. Ilyen például maga a ház fekvése, a közvetlen környezet, de mivel az eltérő vakolatstruktúrán is másként törik meg a fény, ezért az sem mindegy például, hogy melyik struktúra színezéséről beszélünk. Ugyanaz az árnyalat eltérhet sima- és szemcsés felületen, kapart, vagy dörzsölt struktúra esetében, emiatt pedig soha ne várjuk majd azt, amit a színkártyán láttunk a boltban, legfeljebb valami nagyon hasonlót.
A vékonyvakolatokhoz kapcsolódó színkártyák sokszor dugig vannak különféle információkkal, melyek többségét laikusként szinte biztosan nem tudunk majd értelmezni. Pedig nem ártana, így például az úgynevezett HBW számot (ma már ezt leváltja a TSR együttható, amely az ultraibolya és az infravörös sugárzást is figyelembe veszi), ami jelzi a fényvisszaverési értéket, vagyis megmutatja, hogy mennyire lesznek sötétek és intenzívek a színek a felhordást követően. Nemcsak az esztétika miatt fontos odafigyelni rá, hanem azért is, mert ha a HBW érték 25 százalék alatt van, akkor akril vakolat esetén a homlokzatra nem javasolt a színt választani, szilikon- szilikát vagy éppen extra finomvakolat esetében a 30 százalék alatti érték is kerülendő. A gyártók az ajánlástól eltérő színválasztás esetén nem fogadnak el színreklamációt. A legszélesebb, akár többezer színből álló színkínálatot az akril vakolatok esetében kapjuk, a szilikonos vakolat valamivel szűkebb választékban, a szilikát alapú homlokzati vakolatok pedig a még kevesebb színben érhetőek el. Attól azért nem kell tartanunk, hogy akár szilikon, akár szilikát vakolatok esetében ne találnánk meg a számunkra tetsző színt, hiszen elég bőséges azokból is a kínálat. 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy amennyiben Ön az épület elhelyezkedése, a környezeti hatások, az épületszerkezet, és a hőszigetelő rendszer paramétereinek ismeretében dönt, figyelembe véve a szakmai irányelveket, ajánlásokat, és természetesen a személyes igényeket, esztétikai elvárásokat is, szem előtt tartva azt a jogos elvárást, hogy homlokzata évtizedekig szép maradjon, bátran választhat a piac széles kínálatából akár akril, szilikon, szilikát, vagy szilikon-szilikát vakolatot is, többféle struktúrából, és többezer színből. Évente ezer családi ház szépül meg az általunk forgalmazott vakolatok által, így személyes tapasztalataink alapján jó szívvel ajánljuk a gazdaságos Revco Neo és a Maxima Roloakril vakolatot, valamint a professzionális Revco Vario, de leginkább a minden igényt kielégítő Revco Silicon, és a Maxima Rolosil Si&Si vakolatokat.  

Jó munkát, és sokáig szép falakat mindenkinek!