Jó üveggyapot szigetelés teljesítményt kap ha figyel a részletekre!


Hozza ki a legtöbbet az üveggyapot szigetelésből az energiahatékonyság érdekében
!
üveggyapot szigetelés
Az üveggyapot szigetelés
a legolcsóbb, legegyszerűbb módja, az új vagy régi falak szigetelésére. Azonban sokan építik be rosszul -, a nem megfelelő beépítés csökkentheti az üveggyapot szigetelés hatékonyságát, több mint 25 százalékkal. Ezért ebben a cikkben, felhívjuk a figyelmet, hogyan lehet elkerülni a hibákat, hogyan kell vágni, és illeszteni az üveggyapot szigetelést és mire ügyeljünk az elektromos csatlakozók és kábelek környékén.üveggyapot szigetelés

Hasznos tanácsok :


Töltse ki a pontosan, lehetőleg résmentesen a szigetelendő felületeket!


Nyomja az üveggyapot szigeteléstegészen a hátsó felületig , majd húzza ki az elülső élekig finoman, hogy egy síkban legyen az üveggyapot szigetelés a tartószerkezettel.

A legfontosabb, hogy az üveggyapot szigetelés méretpontos, résmentes legyen, hogy teljesen ki töltse a szigetelendő felületeket és réseket. Bárki elvégezheti az üveggyapot szigeteléstházilag kiváló minőségben csak néhány alapvető szerszám használatával. Amire szükség lesz egy mérőszalag , egy éles vágóeszköz, egy vonalzó, egy kinyomó pisztoly az ajtók és ablakok körüli rések kitöltésére.

FIGYELMEZTETÉS : Az üvegszálak irritálják a torkát és a bőrét, ezért viseljen megfelelő védőfelszerelést !!!

Védőfelszerelés:

- eldobható overál,
- porvédő maszk,
- sapka, kesztyű, hosszú ujjú ing, védőszemüveg.

A megfelelő biztonság érdekében.


Az üveggyapot szigetelés kialakítása az elektromos kábelek és dobozok körül


  Az elektromos szerelő dobozok és vezetékek körül :


Az üveggyapot szigetelés tökéletesen illeszkedjen szorosan az elektromos szerelő dobozok körül. Éles eszközzel könnyen körülvágható az üveggyapot szigetelés   és benyomható az elektromos doboz mellé.A falban futó elektromos vezetékeknél szakítsa két részre az üveggyapot szigetelést az aljánál kezdve. Csúsztassa az  egyik felét a vezeték mögé , a másik felét pedig hajtsa át a tetején.

FIGYELMEZTETÉS :

Minden esetben áramtalanítsunk, mert az elektromos csatlakozók, dobozok, vezetékek körüli munka során belevághatunk azokba.

Az üveggyapot szigetelés méretre vágása :

A pontos vágás elengedhetetlen (valójában kissé túlméretezett vágás a legjobb). Ha a vágott üveggyapot szigetelés túl kicsi akkor a szigetelendő felületekben üregek rések maradnak amik rontják a szigetelés hatékonyságát, ezért semmiképpen ne hagyjunk rést.

A képek azt mutatják, hogy a méretre vágás elvégezhető akár vonalzó használata nélkül is. Viszont ha gondjai vannak pontos vágással akkor használjon vonalzót. Minden egyes vágásnál adjunk hozzá körülbelül 4 – 5  centimétert, hogy biztosítva legyen a szoros illeszkedés.


Még mindig jobb, tömöríteni az üveggyapot szigetelést egy kicsit a nagyobb méretre vágás miatt, mint a hiányos szigetelés. Ne aggódjon, ha az üveggyapot szigetelés dudorodik mert a gipszkarton fogja majd tömöríteni szorosan.


       

Hézagok kitöltése ablakok és ajtók körül


  Szigeteljük az abl
akok és ajtók körül.

Az ablakok és ajtók kitűnő helye a levegő szivárgásnak, ezért ezek megfelő szigetelése elengedhetetlen. Kétféle módon oldhatjuk meg. Az üveggyapot szigetelés vékony csíkokra vágása után benyomkodhatjuk a résekbe vagy egyszerűbben  purhhab szigetelés alkalmazásával az ajtó és ablak  kerületük mentén. A purhab szigetelés megszilárdulását követően éles eszközzel vágjuk le síkba.Tömítsük a szerelvények körüli hézagokat is.

Sok meleg levegő szivárog a villany, víz szerelvények körüli lyukaknál, hézagoknál ezért ezeket purhab szigeteléssel tömítsük. Ezek a hiányosságok a lehetőségei a meleg belső levegő szivárgásának a padlásra, jelentős energiapazarlást okozva.
Párazáró fólia elhelyezése :


A párazáró fóliát is illesszü
k egymáshoz

Az üveggyapot szigetelésnél elengedhetetlen a párazáró fólia használata. Mely lehet natúr párazáró fólia vagy hőtükrös fólia. A párazáró fóliát öntapadós ragasztószalaggal az illesztések mentén fogassuk egymáshoz. A padló és az üveggyapot szigetelés találkozásánál lévő réseket pedig tömítsük akril tömítőanyaggal.

Ezek után már jöhet a gipszkarton…….