EPS-100 polisztirol lépésálló szigetelés

Az EPS-100 polisztirol lapok a lakóházak, középületek minden szerkezetén hatásos hőszigetelést tesznek lehetővé, főként azokon a területeken célszerű alkalmazni, ahol további rétegek aljzataként is használható, mivel terhelhető szigetelőanyag ezek mellett lényeges szempont a jelentős energia megtakarítás, illetve az ár - érték arány. Gyártástechnikája hasonló minta homlokzati polisztirol lapoké. Az EPS, XPS, PUR szigetelőanyagok hangszigetelésre nem alkalmasak, mivel az akusztikai tulajdonságaik rosszak. Az épületben terjedő testhangok szigetelésére elsősorban a lágy PE habok, a nagy testsűrűségű szálas szigetelő anyagok, a rugalmassá tett EPS habok alkalmasak, például úsztatott padlókban, a lakótereket elválasztó födémekben, a közepes, illetve nagyobb testsűrűségű szálas anyagok alkalmasak a hangelnyelésre. A szigetelőanyag hőszigetelő képességén túl a mechanikai igénybevételek tűrése is fontos szempont. Lépésálló szigetelésként lehet alkalmazni lapos tetőknél, nem járható tetőknél, padlóknál, pinceszigetelések padlójánál, födémeknél, padlásfödém, betonfödémeknél, padlófűtésnél, koszorúknál, áthidalók szigetelésénél, illetve hűtőterek hőszigetelésénél, ahol fontos a mechanikai igénybevétel (nyomószilárdság: 100 kPa) Ezenkívül mindenképpen ajánlott a lépésálló polisztirol használata az aljzatoknál, és ezek az anyagok már alkalmasak padlófűtés rendszerek alatti hőszigetelésre is.

Mire kell figyelni a lépésálló szigetelés beépítése során?

Az EPS szigetelő lapok esetében fontos a technológiai nedvességtől való megóvás, mert ezek az anyagok vízfelvételre képesek, és ez rontja a hőszigetelő képességét. (Például: a híg cementlé az illesztések között megszilárdul, és ez által hőhidakat képez) Beépítésnél szem előtt kell tartani, hogy ne legyen nedvességhatás vagy páralecsapódás, beépítése csak száraz helyre történhet.
Fokozott hőveszteséggel kell számolni a nem alápincézett épületek esetén, főleg ha az épület ki van emelve a talajszintből. a legnagyobb hőveszteséget az épület körvonala a lábazaton keresztül mentén szenvedik el, fontos ezért az egész talajon fekvő padlót hőszigetelni. Jól vághatóak éles vágóeszközzel, elektromos fűtőszálú kézi, vagy gépi vágóval.
Az éghetőség, a tűzzel szembeni viselkedés vizsgálata és a tűzveszélyességi osztályba sorolás az MSZ EN 13501 szerint végzik. Az EPS 80 lapok az E kategóriába tartoznak. Az EPS szigetelőanyagokat roncsolják a szerves oldószerek, viszont például ellenáll híg savaknak, lúgoknak, sóoldatoknak, és egyes bitumeneknek. Az EPS polisztirol lapnak nincs az egészségre vagy a környezetre károsító hatása, gombák, és baktériumok sem támadják meg. Semmilyen élőlényeknek táplálékául, és növényeknek tápanyagforrásaként nem szolgálnak. A rovarok, rágcsálók, az anyag kifejezetten jó hőérzeti hatására hajlandóak beleköltözni, belefészkelni abba; ezért úgy kell beépíteni, hogy a hozzáférést meggátoljuk. A polisztirolszigetelés tartós UV sugárzás (pl. napfény) hatására felszíne megsárgul, porlóvá, rideggé válik.

437 thoughts on “EPS-100 polisztirol lépésálló szigetelés

 1. Takács Ervin

  Jó napot kívánok!

  A kérdésem az lenne, hogy az EPS 100- as anyagukat szeretném felhasználni szigetelésre.
  Most csináltuk meg 6 cm szerelőbetont egy 25 m2-es szobába.
  Erre raknák rá az 5 cm-es EPs 100-at majd erre még jönne 5-6 cm beton.
  A kérdésem az hogy kell-e az EPs100 alá bitumen, illetve mi kell alá. Továbbá kell-e az EPs100 tetejére a második betonréteg alá párazáró fólia, illetve, hogy a központi fűtés csövet a felső betonban vagy az EPS 100-ban kell-e elvinni?
  válaszukat előre is köszönöm.

  Reply
 2. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Takács Ervin!

  Amennyiben talajon fekvő padlószerkezetről beszélünk, és a szerelőbeton alatt nincs vízszigetelés, akkor mindenképpen a szigetelő anyag lefektetése előtt szükséges elkészíteni a megfelelő vízszigetelő réteget.
  Amennyiben padló fűtést készítenek, akkor a következő rétegrendet javaslom, de természetesen kivitelezés előtt kérem egyeztessen szakemberrel.
  Rétegrend (alulról-felfelé):
  - szerelőbeton,
  - vízszigetelés,
  - technológiai fólia,
  - lépésálló szigetelés,
  - technológiai fólia,
  - hőtükör fólia,
  - fűtéscső,
  - aljzatbeton.
  Az EPS 100 lépésálló polisztirol lap tetejére elhelyezett fóliára kerül egy távtartóval ellátott acélháló, amire rögzítik a fűtéscsöveket, és ez után kerül rá az aljzatbeton és a burkolat. Vagyis a felső betonrétegben fekszik a fűtéscső.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 3. Végvári József

  Üdvözlőm!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a lakásom egy légó-pince feletti földszinti hagyományos téglaépítésű középső lakás! A pince illetve a légó nem szigetelt, sőt-, tulajdonkép az egész lépcsőház nincs szigetelve. Ha a lakásban a padozatot szeretném szigetelni, azért hogy kevesebb legyen a hőveszteségem milyen anyagot kellene használnom és hogyan?

  Reply
 4. Kőváry György

  Érdeklődöm, hogy a lépésálló polisztirol(10 cm vastag)utólagos padlásszigetelés esetén további lefedés nélkül mennyire lépés- il. kopásálló. Ritkán használt padlástérről van szó, max. ruhaszárításra. A polisztirolt deszkaborításhoz kellene felülről ragasztani. Az emeleti helyiségek oldalfalai beljebb vannak a földszinti falaknál, hogy ne legyen ferde mennyezeti rész. Lambériás mennyezettel vannak ellátva, rajta 10 cm gyapotszigetelés és járható deszkázat. Erre szeretnék még lépésálló polisztirolt tenni. Lehet-e lefedés nélkül, és mivel ragasztható a deszkához? A beljebb épített emeleti oldalfalak miatt a ház két oldalán kb. 12X1.3 m területű betonozott padlástér van csak tárolásra használjuk. Rakható-e ide is lépésálló polisztirol (pl.10 cm vastag), és mivel ragasztható a betonhoz?
  Válaszukat várva, tisztelettel:Dr. Kőváry György

  Reply
 5. Kőváry György

  Tisztelt Kőváry György!

  Sajnos az EPS 100 lépésálló polisztirol magában nem lépés- és kopásálló, vagyis a szigetelő anyag felületén burkolat nélkül nem lehet járni, vagy tárolni valamit is.
  Amennyiben csak kisebb terhelés érné a felületet, akkor javaslom a padlás szigetelő lapot, amely polisztirol lapból és a felületére ragasztót 4 mm- es MDF lapból áll.
  A polisztirol fa anyaghoz való rögzítésére pedig az EPS PURHAB ragasztót tudom ajánlani.
  Ezek mellett fontos, hogy milyen rétegrend van kialakítva, vagyis a pára útvonaláról fontos gondoskodni. Mivel a polisztirol lapnak rosszabb a páradiffúziós értéke, mint a szálas szigetelő anyagnak, ha nincs a lambéria és az gyapot között egy párazáró réteg, nem javaslom a kétféle anyag együttes használatát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 6. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Végvári József!

  Utólagos padlószigetelésnél a felhasználható hely határozza meg a szigetelő anyagot, és a beépítését is.
  Amennyiben van bőven hely (kb. 10 cm), akkor a legegyszerűbb EPS 100 lépésálló polisztirol lap használata plusz egy beton réteg. A lépésálló polisztirol lap legkisebb vastagsága 2 cm, de ajánlott min. 4- 5 cm- t lerakni, és ennek a tetejére kerül egy 4- 5 cm betonréteg.
  Egy kicsit kevesebb helyre van szükség mondjuk egy hajópadló készítésénél. Egy 5 x 5 léc közé befektetve pl. üveggyapot, és a tetejére hajópadló burkolat.
  Esetlegesen ha a födém alsó szintjén van lehetőség a pince felől szigetelni, akkor EPS 80- as polisztirol lappal meg lehet oldani a szigetelést ragasztással, plusz dübelezéssel.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 7. Balláné

  Tisztelt Takács Ervin!
  A házunk 4 cm-es hőszigeteléssel (kb 10 éve) van borítva, hibátlan a felülete (is), de az északi oldalra szánunk még 8 cm hőszigetelést. Kérdésem, hogy milyen hőszigetelőrendszert ajánl, amely nem okozza a jelenlegi rendszer kárát. Az ablakpárkányok alá mi a célszerű hőszigetelés?
  A házunk lodzsáját is szeretnénk hőszigetelni, sajnos jelenleg csak mozaiklap(betonra lerakva) burkolata van, tulajdonképpen inkább csak “dísze” az épületnek, mivel nem használjuk, de az eső időnként be-bever, így a vízhatlanságra vigyázni kell. Erre a mit javasolna?
  Előre is köszönöm válaszát: Balláné

  Reply
 8. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Balláné!

  Amennyiben a meglévő szigetelés polisztirol lapos, akkor a plusz szigetelő anyag is polisztirol lap legyen. Természetesen amennyiben kőzetgyapot a meglévő szigetelés, akkor a plusz szigetelés is kőzetgyapot legyen.
  Ha az ablakpárkányt a szigetelésre terhelik, akkor inkább XPS lapot ajánlok, de ezt sem nagy súlyú párkányokhoz.
  Az erkélyek, lodzsák utólagos szigetelése a legbonyolultabb, mivel kevés hely, vagy egyáltalán nincs hely a plusz szigetelés elhelyezésére.
  Ezért ezzel kapcsolatban kérem, hogy keressen fel egy szakértő kivitelezőt, aki a helyszínen megtudja nézni, hogy mi, és milyen vastagságban fér el.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 9. B Erika

  Kedves Szakértő!

  Egy 18 négyzetméteres szobát készülünk teknőszigetelni és a minél jobb szigetelés érdekében úgy gondoltuk tennénk le EPS 100-as lépésálló szigetelést is. Az elképzelés a következő, az aljzatbetonra kerül a nehézlemez amit körbefuttatunk a falon is, erre jönne egy takarófólia majd az EPS lépésálló és újra takarófólia. Erre kerülne egy 5 cm-es beton majd erre a hagyományos parketta. A kérdések a következőek lennének:
  1. Milyen ragasztót tud ajánlani a lépésálló lerakásához?
  2. A lépésálló és a beton közé szükségünk van-e bármilyen hálóra, rácsra?
  3. Kaptunk olyan tájékoztatást is, hogy az 5 cm-es betonréteg nem lenne elég, a lépésálló nem bírja majd a terhelést és összeesik. Ez lehetséges? Milyen teherbírása van a lépésállónak? Normál lakószoba…

  Előre is köszönjük szépen válaszát, segítségét.

  Tistelettel,
  B. Erika

  Reply
 10. Nanszák György

  Tisztelt Szakértő!
  ’976-os építésű épület régi kő burkolatát szeretnénk hajópadlóra cserélni. Az aljzat beton fölé, a hajópadló alá lehet e lépésálló szigetelést rakni 1-3 cm vastagságban betonozás nélkül, illetve milyen rétegrendet kellene követni.

  Köszönettel Nanszák György

  Reply
 11. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt György!

  Ebben az esetben a hajópadlót lécezéssel kell le rakni, és a léc közé kerülhet kőzetgyapot. Ennek a szigetelésnek nem kell lépésállónak lennie, mert a lécezés miatt nem terhelődik.
  Sajnos a lépésálló kőzetgyapotot csak úgy lehet felhasználni, ha beton réteg alá kerül, vagyis nem lehet közvetlenül a lépésálló kőzetgyapotra terhelni.
  Rétegrend (felülről lefelé):
  -hajópadló burkolat,
  -páráteresztő fólia,
  -szigetelőanyag (lécezés között),
  -párazáró fólia.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 12. Eper

  T. Cím!
  Házam külső szigetelése 10 cm-es homlokzati,8 cm-es lábazati.A külső falakat belülről 2cm-es , a jelenlegi belső falra felragasztandó szigeteléssel látnám el.Mit javasolna:
  1.,ne tegyem
  2.,homlokzati hőszigetelővel tegyem
  3.,lépésállóval is tehetem?
  Az olcsóbb is lehet jó?
  Köszönettel: Eper

  Reply
 13. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Eper!

  Személy szerint nem javaslom a belső szigetelést. Ha egy mód is van rá, akkor próbálja meg külső hőszigeteléssel megoldani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 14. Abrankó László

  Tisztelt Szakértő!
  Garázs felett elhelyezkedő magas földszinti lakás padlóját szeretném utólagosan hőszigetelni. Jelenleg a 10-12cm aljzatbeton alatt vastag 20-25cm salak található, majd azalatt a födém beton. A beton tartógerendák kilógnak a salakrétegből, néhány helyen a végleges padlószinttől csupán 3-5 cm-re vannak. Arra gondoltam, hogy a salakrétegből levéve, hőszigetelő réteget közbeiktatva szeretném visszaépíteni az estrichbetont, természetesen vékonyabbat, kb. 3-4 cm vastagságban. Erre járólap kerül majd. Milyen megoldást, rétegrendet javasol, illetve a gerendáknál hogyan lehet esetleg megoldani, hogy csökkenjen a hőhíd jelenség?
  Köszönettel,
  Abrankó László

  Reply
 15. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Abrankó László!

  Végül is az elképzelt rétegrend nem rossz. Az adott helyre a meglévő szerkezetre mindenképpen kell teríteni egy párzáró fóliát, erre elhelyezhetjük az EPS 100 lépésálló polisztirol lapot, majd ennek a tetejére egy újabb párazáró fólia, és a beton réteg, ez kb. úgy 8- 10 cm- es helyet igényel.
  Vagy a födém alsó síkjáról is szigetelhet, ebben az esetben úgy kell elkészíteni a szigetelést, mintha homlokzati szigetelést készítene.
  Vagy a két szigetelést kombinálhatja is.
  Az egyetlen probléma, ami felmerülhet, ha nincs külső homlokzat szigetelés, hogy a födém koszorúk erősebb hőhidat fognak képezni a leszigetelt padló körül.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 16. erikaszí

  Tanácsot szeretnék kérni! Külső szigeteléshez a sziga-tech termékcsalád elemeiből 6 cm vastagsággal 200 n.méter felületre, miből mennyit kellene vásárolnom. Szeretném ugyanis egyben online elintézni a rendelést.

  Köszönettel!

  Reply
 17. Kovács Gábor

  Tisztelt Szakértő!!!

  Most vásároltam egy házat és olyan kérdésem lenne hogy padlásteret mivel tudnám leszigetelni ugyhogy később az beépíthető/lépés álló; burkolható/ legyen. Én úgy gondoltam hogy 5cm-es polisztirol lapot lerakok a betonra lécezés közé melyet 10 mmm vastagságú osb lappal fednék le. Kérdésem még az lenne hogy lényeges e párazáró fóliát tenni és mit javasolnak hogyan csináljam.Javaslatukat előre is Köszönöm!!!

  Reply
 18. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Kovács Gábor!

  Amennyiben a későbbiekben beépítenék a padlásteret, akkor két megoldást tudok javasolni.
  -Vagy készít egy lécezést, ami közé befektet tekercses üveggyapotot, és a tetejére elhelyez egy hézagos padlóburkolatot, amelyet a későbbiekben lecserélhet hajópadlóra.
  -Vagy lépésálló polisztirol lapot fektet le a födémre, és a tetejére lehelyez egy OSB lapot, amit a későbbiekben felcserélhet egy beton réteggel, amire már kerülhet hideg padlóburkolat (járólap), vagy meleg burkolóburkolat(laminált lap).

  Természetesen mindkét esetben fontos a párazáró fólia elhelyezése, és gondoskodni kell, hogy beépítésig a szigetelő anyagot ne érje nedvesség felülről sem.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 19. Tóth Péter

  Az épülő házamban 8 cm vastag vasalt szerelőbeton van. Erre tervezek vízszigetelést (bitumen lemez) majd lépésálló hőszigetelést tenni. Kérdésem az, hogy a lépésálló hőszigetelés fölé milyen vastag beton kell? Sokfélét olvastam erről. Itt pl 4-5 cm-t írtak, de van, aki min. 7cm-t javasol.

  Reply
 20. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tóth Péter!

  Amennyiben nem lesz padlófűtés, akkor 6 cm- es vasalt beton réteg elegendő jó minőségű betonból.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 21. Lázár Csaba

  Kedves Szakértő!

  Jelenleg a házunk szerelőbetonjára van felállítva a fém könnyűszerkezetes váz. Mi is hajópadlót szeretnénk lerakni, és fent a következő rétegrendet ajánlotta:
  Rétegrend (felülről lefelé):
  -hajópadló burkolat,
  -páráteresztő fólia,
  -szigetelőanyag (lécezés között),
  -párazáró fólia.
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az alsó rétegben párazáró fóliát helyezünk el, ez kiválthatja-e a nehézlemezt?

  Illetve még egy kérdés, hogy ha URSA tekercses üveggyapotot teszünk szigetelésnek, amit páraáteresztő fóliával lezárunk, nem fog-e az üvegszövet por átjönni rajta felfelé, illetve ebből az okból le lehet-e zárni párazáró fóliával?

  Reply
 22. Gál Zsuzsanna

  Kedves Csaba!

  Amennyiben a vízszigetelés helyett gondolta a párazáró fóliát, akkor sajnos nem váltható ki. Két külön funkcióra való a két anyag. Tehát az előírt vízszigetelést mindenképpen el kell helyezni a szerelőbetonra, erre szoktak még egy egy réteg betont felületet készíteni, és az így kialakított felületre lehet alkalmazni az általam leírt rétegrendet.
  Természetesen a páraáteresztő fólián nem megy át az üveggyapot por, viszont az esetlegesen bejutó pára ki tud szellőzni, ezért semmiféleképpen nem szabad párazáró fóliával helyettesíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 23. Lázár Csaba

  Kedves Szakértő!

  Nagyon köszönöm a választ, és akkor mindenképpen lerakjuk a nehézlemez szigetelést. Azt szeretném kérdezni, hogy feltétlenül szükséges-e a beton a nehézlemezre, vagy elhagyható és közvetlenül a nehézlemezre kerülhet-e a párazáró fólia, majd rá a lécezés? Valójában a plusz 6cm betonréteg funkcióját nem értem.

  Tisztelettel: Lázár Csaba

  Reply
 24. Gál Zsuzsanna

  Kedves Csaba!

  Az aljzat beton elhelyezését mindenképpen ajánlom, mert ez védi a vízszigetelő lemezt is, és ez adja a burkolat alapját. Ha a lécezést csak a vízszigetelésre helyezné el, akkor az aljzathoz való rögzítés során átlukasztaná a vízszigetelő lemezt és így megszűnne a funkciója.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 25. Lázár Csaba

  Kedves Szakértő!

  Így már értem, ha mechanikai védelmet szolgál. A szerelő betonra így rákerül a 6cm-es lépésálló polisztirol majd, arra a 6cm aljzatbeton. Erre kerül végül a laminált padló borítás. Azt szeretném kérdezni, hogy a könnyűszerkezetes házunknál, ha annyi gondot fordítunk a hőszigetelésre, nem okoz-e hideg hőérzetet az alul szigetelés nélküli közvetlen beton aljzat közelsége? Illetve ha semmilyen terhelést nem kap az aljzatbeton szükséges-e vasbeton háló bele.

  Reply
 26. Gál Zsuzsanna

  Kedves Csaba!

  A mechanikai mozgások, és a hőingadozás miatt mindenképpen javaslom a beton vasalását.
  Amennyiben megfelelő vastagságú szigetelés kerül a szerkezet alá, akkor nem lehet hideg hőérzete a későbbiekben sem a padlónak.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 27. Molnárné Melinda

  Kedves Szlilvia!
  Jelenlegi padlásunkon a fogópárok teteje le van deszkázva oly módon, hogy a 10 cm széles deszkák között 10cm rés van. Ezekre és a fogópárokra van a párazárófólia rögzitve. Fölül ezekre a deszkákra keresztbe 15cm magas gerendák vannak elhelyezve, melyek közé 10cm széles therwolin sárga színü höszigetelés van elhelyezve, ez pedig le van deszkázva, hogy tudjunk járni rajta. Hogy lehetne ezt a höszigetelésen javitani? Az emeleti lakótér ferde részén szintén csak 10cm vastag Therwoolin paplan van elhelyezve, a következő rétegrend szerint: gipszkarton, párazárófólia, 10cm Therwoolin paplan, 5cm levegőrés és tetőfólia és cserép.
  Hogy lehetne ezen gazdaságosan javítani?
  Tisztelettel:
  Molnárné Melinda

  Reply
 28. Gál Zsuzsanna

  Kedves Melinda!

  Sajnos bővítésre csak úgy van lehetőség, ha újabb réteg gerendát fektetnek rá és új réteg szigetelő anyagot közé. Természetesen ha járható felületet akar elérni.
  A gipszkarton falnál is ugyan ez az eljárás, újabb réteg lécezés, és közé még egy réteg szigetelés majd gipszkarton.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 29. Szilágyi János

  Kedves Szakértő!
  Melléképület/ műhely/ aljzatának utólagos szigetelését szeretném hatékonyabbá tenni, melyhez kérem szaktanácsát.Jelenleg az aljzat víz ellen szigetelt beton, tetején lécezve, közötte 4cm-es polisztirol, majd fózolt hajópadló.
  A hajópadló meghagyásával, tetejére szigetelve /max.7cm/ a szigetelésre, és a laminált padló lerakására lévő vastagság a műanyag nyílászáró miatt, melyet nem szeretnék kicseréltetni. Milyen műszaki megoldást javasol.
  Várom válaszát.
  Köszönettel: Szilágyi János

  Reply
 30. Gál Zsuzsanna

  Kedves János!

  Sajnos a laminált lap alá nem tudok szigetelő anyagot javasolni, mivel nem rendelkezünk olyan szigeteléssel, ami kibírná a pontszerű terhelést.

  Inkább azt ajánlom, hogy szedje fel a hajópadlót, majd a meglévő lécezésre, és szigetelésre készítsen egy ellenlécezést és helyezze el a második lécezés tetejére a felszedett hajópadlót.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 31. Reldan László

  Kedves Szakértő!
  Meglévő lakás szobáiban jelenleg 3 cm vastag parketta
  van lerakva. A padozat a következő felépítésű: 80 cm föld-
  feltöltés-vasbetonlemez-salakfeltöltés-5 cm aljzatbeton – 3cm parketta.
  A szobák a padozat felől hidegek. A parketta helyett
  párazáró fóliát, 2cm lépésálló polisztirol lapot és 8mm
  vastag laminált padlót lerakva javulna-e a hidegérzet illetve a kivitelezés így megfelelő-e?
  A szobabútorok terhelését elbírná-e a polisztirol lap?
  Az új megoldásnak 3 cm vastagnak lehet lennie.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Tisztelettel: Reldan László

  Reply
 32. Viktor

  Kedves Szakértő!

  Egy régi építésű tégla házban lakom, ahol is a szobák nincsenek aljzatbetonnal ellátva, szőnyeg – hajópadló – salak – föld volt 30 évig.
  Jelenleg már csak a föld réteg van, a többi réteget eltávolítottam.

  Szeretnék a helyére egy vízzáró szigeteléssel ÉS EPS100-as lépésálló szigeteléssel + térhálózott beton réteg + padlopon réteg + laminált padló alá való polifóm + laminált padló kombinációt megvalósítani.

  Sanjos csak a padlófűtést tartalmazó javasolt rétegrendet találom mindenhol az interneten…

  Tunda abban segíteni hogy:

  1.) Mi a javasolt rétegrend padlófűtés nélkül? Feltétlenül szükséges 2 réteg beton?
  Én az alábbit rétegrendet sakkoztam ki 2 kőművessel beszélve (akik ugye nem szigetelési szakemberek)de fogalmam sincs hogy ez szakmai szemmel nézve jó-e.

  - síkban felszedett döngölt föld
  - technológiai fólia,
  - lépésálló szigetelés,
  - technológiai fólia,
  - 10cm térhálózott aljzatbeton.

  2.) Milyen vastag EPS-100 lépésálló szigetelő javasolt? A cél az optimális de nem feleslegesen eltúlzott szigetelés, mindenki mást mond de jellemzően 5-10 cm között…

  3.) Ez a bizonyos “technológiai fólia” -feltételezem vízzárásra való, milyen néven vásárolható meg?

  4.) A fal és az EPS-100 közé szükséges “Polifom diletácios csík” ?

  Köszönettel,
  Viktor

  Reply
 33. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Reldan László!

  Sajnos egyik szigetelő anyagunk sem alkalmas ilyen célra, mivel pontszerűen nem lehet terhelni őket.
  A laminált lapok alá már lehet speciális, igen nagy teherbíró fóliákat kapni, a pár mm- es vastagságtól tudomásom szerint egészen az 1- 1,5 cm- es vastagságig. De erről inkább egy ezzel foglalkozó szakkereskedést legyen szíves felkeresni.
  Amennyiben egy nagyobb átalakítást terveznek, akkor figyelmébe ajánlom az EPS 100 lépésálló polisztirol lapot, és az XPS lapot, de ezt igazán csak 4- 5 cm- es vastagságban és plusz betonréteggel javaslom, vagy esetlegesen hajópadló szerkezete közé hőszigetelésnek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 34. Gál Zsuzsanna

  Kedves Viktor!

  A kialakított rétegrendet nem merném javasolni. Fontos a vízzárás, ezért a döngölt földre egy betonréteget kell készíteni, ami adja a vízszigetelés aljzatát, erre kerül egy vízszigetelő réteg, majd egy mechanikai védőréteg (párazáró fólia), ennek a tetejére a lépésálló polisztirol lap, majd még egy fólia, és még egy beton réteg.

  Természetesen a betonréteg és a fal közé fontos a polifoam dilatációs szalag a mechanikus mozgások, és a hőingadozás miatt.
  A pontosabb rétegrenddel kapcsolatban, kérem keressen fel.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 35. Kónya Károly

  Kedves Szakértő!
  Édesanyám háza a 80-as években épült.A padláson a födémen salakbeton van.A kérdésem az lenne,hogy hőszigetelés szempontjából mit ajánlanának úgy hogy ritkán használva van a padlás.
  Köszönettel: Kónya Károly

  Reply
 36. Anita

  azt szeretném kérdezni,hogy padlásszobát szeretném EPS100-sal szeretném leszigetelni,jelenleg betónkoszórú van és kell-e foliát allá tenni?És milyen ragasztot használjak,és kell-e beton rá mindenféleképpen?beton nélkül nem lehet rápakolni pl:szekrényt st?

  Reply
 37. Gál Zsuzsanna

  Kedves Károly!

  Azt a részt, amit sűrűbben használnak a padláson érdemes a padlás szigetelő lappal leszigetelni, a többit pedig tekercses üveggyapottal javaslom. A szigetelések alá javaslok egy párazáró fóliát, illetve a szálas szigetelés fölé egy páraáteresztő fóliát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 38. Gál Zsuzsanna

  Kedves Anita!

  Amennyiben szeretnék beépíteni a tetőteret, és járható padlót szeretnének. Ebben az esetben a meglévő födémre kell egy párazáró fóliát helyezni, erre kerülne az EPS 100 lépésálló polisztirol lap, majd egy mechanikai védőréteg, és az új beton réteg. Ezt a felületet már lehet burkolni. Természetesen az új teher miatt mindenképpen javaslom, hogy egy statikus megnézze a födémszerkezetet, hogy egyáltalán ki bírja- e az új plusz terhelést.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 39. Molnár Margit

  Kedves Szakértő! Tudna valamilyen megoldást javasolni arra, hogy a beépített tetőtérben lévő szobákban hogyan csökkentsük a hőveszteséget? A tetősík felől üveggyapot+gipszkarton, de nagyon huzatos, főleg ha szemből fújja a szél. A mennyezet fagerenda között üveggyapot, belülről gipszkarton lezárással, fölül mdf lap. Itt is szökik a meleg. Az mdf lap fölé lehet valamilyen szigetelést tenni, vagy mindenképp vissza kell bontani? Köszönöm válaszát: Molnár Margit

  Reply
 40. szabó attila

  kedves Szakértő!
  házfelújításkor, régi parkettás szobáinkban felszedve parkettát és kb10cm homokot és salakot alóla,a munkák során a következő rétegrend alakult ki alulról felfelé: horcsik födém (betongerendák között téglabélés kibetonozva), a gerendák közötti részeken kb 10cm salak, ezen kátránypapír (nem teljesen mindenütt, igazából csak azért lett letéve amennyi volt,hogy a salak ne roncsolja a polisztirolt), ezen 5cm eps-100 szigetelő,ezen fólia,majd kb 8cm beton, benne vas síkháló. erre jön még majd a szalagparketta alá való fólia és maga a parketta.
  kérdésem, hogy elfogadható-e ez így,vagy az eps-110 alá kellett-e volna fólia,ha igen, milyen következményei lesznek a hiányának,ill.a kátránypapír tesz-e vmilyen kárt a polisztirolban.
  a dologhoz tartozik még, hogy a ház alatt szuterén van, (garázs, műhely, kazánház)amely temperálva van télen is (min +10fok)
  köszönettel
  szabó a.

  Reply
 41. Gál Zsuzsanna

  Kedves Margit!

  Sajnos tetőtér beépítés esetén igazából a legideálisabb megoldás, ha visszabontják a gipszkartonozást és plusz profilozással készítenek még egy réteg szigeteléssel. Amennyiben a mennyezet részt nem használják, tehát nem kell hogy járható felület legyen, akkor sima tekercses üveggyapotot javaslok leteríteni, és egy páraáteresztő fóliával lefedni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 42. Gál Zsuzsanna

  Kedves Attila!

  Szerintem nem fog gondot okozni a kialakított rétegrend. Mivel az említett födém szerkezet nem érintkezik talajjal, így a hiányos szigetelő lemez miatt sem lehet probléma.
  Elméletileg a vízszigetelő lemez sem okozhat kárt a szigetelésben.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 43. Banga Sándor

  Kedves Szakértő!

  Családi házunk fűtetlen alagsorának menyezetére szeretnék szigetelést ragasztani házilag. Kérem, írják meg, milyen anyagot javasol, EPS 8 cm pl megfelelő-e, és mire an még szükségem? Ragasztó, fólia?

  Köszönettel
  Banga Sándor

  Reply
 44. Gál Zsuzsanna

  Kedves Sándor!

  Mennyezet szigetelés esetén sima EPS 80 polisztirol lapot javaslok EPS PURHAB ragasztóval és m2-ként min. 4 db dübelezéssel. Ezt a felületet már lehet hálózni, és utána festeni.

  A fóliával kapcsolatban nem tudom mire gondolt? Esetlegesen gipszkarton álmennyezetet is tud készíteni, plusz szálas szigeteléssel (tekercses üveggyapottal).

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 45. Cs. K.

  Tisztelt Szakértő!
  A lekövezett teraszunkat beépítettük, ami egyenlőre szobaként fog funkcionálni,egészen addig, amíg fürdőszoba nem lesz belőle. Arra gondoltunk, hogy a meglévő hidegburkolatra 8 cm-es lépésálló polisztirolt tennénk rá, amire ráhelyeznénk 15 mm-es osb lapot, arra pedig a padlószőnyeget.
  A kérdésem az lenne, hogy megfelel-e a célnak a “sima” lépésálló polisztirol, vagy pedig inkább a zártcellás polisztirolt lenne muszáj megvásárolnunk.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 46. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Cs. K.!

  Amennyiben ténylegesen csak ideiglenes lenne ez a megoldás, max. 1 év, akkor megfelelő.
  Sajnos hosszabb időszakra nem tudom javasolni, mert a mozgás hatására ez a lap elkezd porladni, deformálódni, és így nem nyújt stabil felületet.
  A legjobb megoldás lenne, ha egy 4 cm- es lépésálló polisztirol lapot helyeznének a meglévő felületre, és egy 5- 5,5 cm- es beton réteget készítenének a tetejére, amit már bármilyen módon lehet burkolni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 47. Éliás Ferenc

  T.Szakértő.Kicsit különleges felhasználáshoz kérem segitségét!Horgászcsónak aljába lécelés helyett tennék 10 cm EPS-100 lépésálló hungarocellt de össze tudom-e ragasztani oldalán /70×200/ és a tetején is úgy hogy meglegyen a méret,és ehhez milyen ragasztót használjak?

  Reply
 48. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ferenc!

  A lépésálló polisztirol lapot EPS PURHAB ragasztóval tudja legkönnyebben összeragasztani. Bár nem tudom, hogy a ragasztás ilyen terhelés mellett mennyire bírja majd. Azt meg főképp nem tudom, hogy ilyen célra megfelelő- e ez a fajta polisztirol lap. Az EPS 100 lépésálló polisztirol lap min. vízfelvételre képes, így vigyázni kell, hogy ne álljon vízben, mert anyagbeli roncsolódást fog eredményezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 49. Róbert

  Kedves Szilvia! A padláson a födémen salakbeton van szeretném Rockwool Multirock kőzetgyapottal leszigetelni 2x10cm-es vastagságban.A padlást nem használom. Kérdésem hogy ez az anyag megfelelő e, ill. kell-e alá vagy fölé fólia? Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 50. Gál Zsuzsanna

  Kedves Róbert!

  Padlás födém szigetelésnél a következő rétegrendet szoktuk javasolni:
  -födém szerkezet,
  -párazáró fólia,
  -szigetelés,
  -páraáteresztő fólia.
  Minden födémnél más és más rétegrend felel meg, így kérem keressen fel egy szakértő kivitelezőt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 51. Horváth Tamás

  Én egy betonyp hétvégi nyaralót szeretnék vásárolni ami 1980ban épült. Homlokzati szigetelésként milyen szigetelő anyagot ajánlana? Maga a betonyp lap szendvics szerkezete 1,2cm betonyp 4,5cm kőzetgyapot. Én 15cm vastag polysztirolt gondoltam. Mi a véleménye? Födém szigetelés ugyanabból áll mint az oldallapok csak a kőzetgyapot egy cm el vastagabb. Van egy párazáró fólia réteg még közte. A födém nem járható nem lépés álló nehéz szigetelőanyag nem kerülhet rá.

  Köszönettel: Horváth Tamás

  Reply
 52. Zoltán

  A padlástérben a födémet szeretném hő szigetelni. Két variáción gondolkodok. Az egyik ATN100-as hungarocell rajta OSB lappal. A kérdésem az lenne, hogy az OSB lap vastagsága mennyit, számit? Úgy tervezem, hogy 10-12-est tennék, hogy rajta járást, terhelést jobban bírja a nikecell. A 4mm-es borítást elég vékonynak tartom. Másik kérdésem az lenne, hogy a hőszigetelés alá hangszigetelő lapot lehet-e tenni illetve van-e értelme?
  A kőzetgyapotos megoldásnál a járható lapokra közvetlenül rá lehet-e tenni az OSB lapot vagy lécezés (palló) szükséges?
  Válaszát előre is köszönöm Zoltán

  Reply
 53. István

  Jó napot kívánok!

  Az a kérdésem, hogy a garázsba milyen lépésálló szigetelést szükséges elhelyezni. Nem tudom, hogy az AT-N 100-as jó-e, vagy mindenképpen AT-N 150-es kell lerakni.

  Tisztelettel: István

  Reply
 54. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Horváth Tamás!

  A leírt rétegrend, és adatok alapján én is a min. 15 cm- es homlokzati szigetelést javaslom. A födémre, pedig min. 20 cm- es tekercses üveggyapotot javaslok szigetelő anyagként, amennyiben nem szükséges, hogy járható és terhelhető legyen a felület.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 55. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zoltán!

  Amennyiben a födémet csak kisebb dobozokkal szeretné terhelni, akkor a sima EPS 80- as polisztirol lap is elegendő szigetelésnek egy 6- 8 mm- es OSB lap borítással. Ha ennél nehezebb tárgyak tárolását tervezi a födém szerkezeten, akkor vagy lépésálló polisztirolt (EPS 100) javaslok + beton réteggel, vagy tekercses üveggyapotot + lécezéssel.
  Természetesen a szigetelés fajtája a kialakítani kívánt födém szerkezet rétegrendjétől, és a használat igénybevételétől függ.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 56. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt István!

  A garázs szigetelése (az autó súlya miatt is) nagyobb terhelésnek van kitéve, mint a lakás többi része. De, hogy pontosan melyik fajta szigetelés kell önnek ( EPS 100, 150, 200, XPS) ez attól is függ, hogy mekkora és milyen terhelés fogja érni a padló szerkezetet (személy gépkocsi, teherautó stb.). Érdemes egy szakértőt pl. statikust felkeresni, vagy egy gyártó céget, és a pontos terhelés, és adatok megadásával biztos tudnak önnek segíteni a megfelelő keménységű szigetelés kiválasztásában.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 57. Gábor Máté

  Ujj ház ajzat réteg kialakításához kérném a segítségét. 14cm rétegrend lett számolva,vízszigetelés, hőszigetelés és padlófüttés beton és járólap. Szeretném megkérdezni milyen vastag lépésálló szigetelést tegyek le?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 58. szigatech Post author

  Tisztelt Gábor Máté!

  A szigetelés vastagságát a többi anyag réteg vastagsága határozza meg, vagyis amennyi elfér a 14 cm- es helyre miután levonta a fent említett rétegek vastagságát.

  Átlagosan 5- 10 cm- es szigetelést szoktak rakni a padlóba, de ez kiírástól, és tervezéstől függ. Na meg persze, hogy mennyi fér el.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 59. Búzás Szabolcs

  Tisztelt Szilvia!
  50 nm házam új tetőszerkezetet és födémet kapott. A tetőtér beépítésre kerül. A tetőt 15 cm szigeteléssel szeretném szigetelni. A födém fából készül. A földszinti menyezeten látszanak majd a födémgerendák. Az elképzel födém rétegrend:
  - 15*15 cm gerenda
  - 1,4 cm lambéria
  - párazáró fólia
  - 4 cm lépésálló szigetelés
  - párazáró fólia
  - 2 cm osb lap
  - burkokat
  Ön szerint ez megfelelő?

  Reply
 60. Edit

  Tisztelt Cím!
  Ha magasföldszinti-szélső panellakásban lakom (alattunk fűtetlen garázs), mit tehetek padlószigetelés terén, hogy ne fagyjon le a talpam a dupla padlószőnyeg ellenére is?
  Nagyon várom válaszát és a megoldást!
  Köszönöm szépen előre is!

  Reply
 61. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Szabolcs!

  Sajnos a lépésálló polisztirol lapot nem tudom javasolni ebben a rétegrendbe, mivel nem igazán bírja a pontszerű terhelést. Inkább egy fa keretet kellene készítenie, és az közé fektessen szálas szigetelő anyagot.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 62. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Edit!

  Elsősorban a garázs mennyezetének a szigetelését tudom javasolni. Sokkal egyszerűbb, és olcsóbb is, mint egy járható, szigetelt padló felület utólagos elkészítése.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 63. attila

  Tisztelt Szilvia!
  Mellék épületet aljzatát szeretném hőszigetelni,ami 15cm beton és járólappal van burkolva.Mivel és milyen módon lehet megoldani

  Reply
 64. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Attila!

  Nem tudom milyen lehetőségei vannak. De alapból lépésálló polisztirol lapot javaslok plusz beton réteg. Ez kb. 8- 10 cm- es helyett foglal el.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 65. DM

  Tisztelt Asszonyom!B30-as téglafalra milyen szigetelést tetszik javasolni?polisztirol?grafitos?kőzetgyapot?Milyen vastagságban?ÁR érték?Köszönettel:Dénes Mihály.

  Reply
 66. horváth lászló

  Egy régi ház aljzatát szeretném szigetelni. jelenleg döngöld föld padló van és azon a parketta. ezt szeretném megszüntetni. milyen rétegrendet és szigetelést javasolna? gondolom mindenképpen a fal vízzáró szigeteléséig fel kell szedni a földet, hogy a padló szigetelése is vízzáró legyen. válaszát előre is köszönöm

  Reply
 67. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Dénes Mihály!

  Amennyiben a falazat száraz, és nincs vizesedési probléma, akkor a sima, fehér, hagyományos polisztirol lapos szigetelést javaslom. Árban is sokkal jobb, és nincs igazán nagy különbség a szigetelésileg. A szigetelés vastagságára min. 10 cm- es vastagságot javaslok, de javaslom, hogy keressen fel a pontos értékekkel kapcsolatban egy energetikust.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 68. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Horváth László!

  Mindenképpen bontsák vissza a padlót, hogy egyáltalán készült- e vízszigetelés a padlóban. A rétegrend meghatározásához szükségem lenne egy pontos vastagságra, hogy milyen anyagból milyen vastagság fér el.
  Rétegrend (alulról-felfelé):
  -meglévő földréteg,
  -kavics réteg,
  -vasalt fel beton,
  -vízszigetelő réteg,
  -párazáró fólia,
  -hőszigetelő anyag,
  -párazáró fólia,
  -aljzatbeton,
  -belső padló burkolat.

  Kérem keressen fel a környéken egy szakértő kivitelezőt, aki a pontos felhasználható méretek meghatározása után segít önnek a pontos rétegrend kialakításában.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 69. Szalay Zsolt

  Azt szeretném kérdezni, a házunk alatt pince van, ház aljzatát szeretném szigetelni. Ragaszthatok EPS lapot a pince födémjére,az javítana a lakás padló szigetelésén? Illetve ha az nem jó a lakás padlójára tehetek EPS lapot arra viszont betont nem tudok tenni,csak préselt faforgács lapot,erre meleg burkolat kerülne.

  Reply
 70. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Szalay Zsolt!

  Amennyiben a pince, és a fölötte lévő lakórész közti födémszerkezetet szeretné szigetelni, akkor elsősorban a az ön által is említett mennyezeti szigetelést javaslom. Tehát a legegyszerűbb, és legolcsóbb, ha a pince mennyezetét egy 5- 10 cm-es vastagságú EPS 80 polisztirol lappal leszigeteli. A kivitelezés kb. ugyan az, mint ha homlokzatra tenné fel, csak vízszintesben, felragasztás után jöhet a dübelezés. Ha szeretné lefesteni a felületet, akkor még egy hálózással is el kell látnia a felületet. A felragasztásához inkább az EPS PURHAB ragasztót javaslom, mert kisebb a nyitott ideje, így gyorsabban megköt, és nem kell annyi ideig tartani a szigetelést.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 71. Jordán József

  Tisztelt Szakértő!
  Egy emeleti szoba aljzatát szeretném szigetelni, amire padlószőnyeg kerülne.A szoba alatt fűtetlen garázs van és
  nagyon hideg.Csak a szobai szigetelés a kivitelezhető és itt
  is csak 3 cm vastagság ami felhasználható.

  Tisztelettel: Jordán József

  Reply
 72. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt József!

  Nem igazán szeretünk belső szigetelést ajánlani. De ha nincs lehetőség a garázs mennyezetét leszigetelni, akkor esetlegesen az XPS lap + OSB lap leterítését javaslom. Viszont figyelni kell, hogy a toldásoknál, a belső burkolat ne kapjon nagy súlyt, mivel ezek a szigetelő anyagok nem bírják a pontszerű terhelést.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 73. Gábor

  Tisztelt szakértő!
  Egy pici új ház építését tervezzük nyárra.
  Mivel nem idegen számunkra a döngölt föld padló, annak egy szárazépítésnek nevezhető “modern” változatát találtuk ki, illetve kérdeznénk, hogy mit szól ehhez egy szakember.
  Nevezetesen kb. ilyen rétegrend lenne alulról felfelé:
  - döngölt föld
  - geotextília
  - 1 mm-es tófólia
  - 8 cm lépésálló hőszigetelés
  - 0,1 mm-es fólia
  - 3 mm kiegyenlítő hablemez
  - 2 cm úsztatott OSB lap (széleken nem ér a falhoz)
  - laminált padló illetve kerámia padlólap
  Előnye lenne, hogy nincs aljzatbetonozás, nincs vízbevitel, száradási-kötési idő, olcsóbb és házilagosan megoldható. Később bármikor képezhető beton aljzat.
  Kérdeznénk, hogy égnek áll-e a haja a szakembernek ettől az elképzeléstől, vagy kötelező a beton alkalmazása?

  Reply
 74. Rita

  Tisztelt Szakértő!
  Társasházi lakást készülünk venni és nem szeretnénk, ha hozzá nem értésünk miatt nem megfelelő minőséget, jelen esetben hang és hőszigetelést kapnánk a pénzünkért, ezért mielőbb a beruházót részletesen kikérdeznénk a paraméterekről, szeretnénk választ kapni a kérdésünkre.
  Az általun kinézett lakás a társasház első emeletén lesz. Alatta garázs fog épülni, ami fűtetlen lesz. Tartunk tőle, nehogy behallatszódjon majd a lakásba, ahogy az autók ki-és beparkolnak, mert a bejárat pont a nappalink ablaka alá van tervezve. Illetve azt sem szeretnénk, ha hideg jönne fel alulról. Mi az Ön által javasolt hő és hangszigetelés pontos módja és minősége? (hány cm, hol kell lennie a szigetelésnek milyen anyagból stb)
  Vásárlási döntésünket mindenképpen befolyásolja, hogy megfelelő -e a szigetelés, kérem ezért szíves mielőbbi alapos válaszát.
  Nagyon köszönöm előre is!

  Reply
 75. Lajos

  Tisztelt Szakértő!

  Újépítésű lakásunkra szeretnénk rendőnyt is venni. Az építtető ezt az alap áron nem adja, külön kell megrendelni és fizetni. Kérdésem, hogy szigetelés szempontjából (is) milyen fajta redőnyt ajánl? Műanyag redőnyt szeretnénk, tehát a kérdés elsősorban arra vonatkozik, hogy külső, vagy belső tokosat ajánl?
  Illetve komoly dilemmánk még a résszellőző kérdése is. Sokan ajánlják, hogy legyen minden ablakon, mások azt mondják helyiségenként egy ablakra elég megint mások szerint felesleges. Teljesen tanácstalanok vagyunk hogy érdemes -e ezt is pluszként kérni. A jelenlegi lakásunkban (ez egy régebbi építésű) műanyag ablakok vannak és bizony előfordul a penészedés az ablakoknál. Ezt egy új lakás jó lenne már elkerülni.
  Várom válaszát,
  köszönöttel:Lajos

  Reply
 76. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Rita!

  Most már tényleg fontos, hogy mielőtt lakást vesz az ember ellenőrizze, hogy milyen szigeteléssel rendelkezik, és ha nem rendelkezik szigeteléssel, mennyibe fog kerülni az új tulajnak ezeket megoldani.
  Mivel a lakás magasföldszintes és alatta garázs helyezkedik el, így kb. egy 5- 6 cm-es szigeteléssel kellene rendelkeznie a padlószinten. Ha precízek voltak a tervezők, akkor esetlegesen még lépés-hanggátló szigetelés is kerülhetett a födémszerkezet kialakítása közben a rétegrendbe.
  Az biztos, hogy min. 5 cm-es, de jobb esetben 10 cm-es szigeteléssel kell rendelkeznie a padló szintnek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 77. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Lajos!

  Amennyiben műanyag nyílászárói vannak mindenképpen javasolt a plusz szellőző nyílás. Viszont a penészesedésnél meg kell vizsgálni, hogy nem lehetséges- e a falfelület hőhidasodása.
  Sajnos a redőnyökkel kapcsolatos kérdésével, kérem keressen fel egy ilyen szak irányú kereskedést.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 78. zsolt 601

  Tisztelt szakértő!
  Azt szeretném kérdezni hogy van egy meglévő helységem amiben kész van a szerelő beton arra szeretnék rakni egy 5cm lépésálló nikecelt majd 10cm beton!milyen betont húzak rá háló is kell bele?Mik kellenek még hozzá és hogyan csináljam?U.i.:Laminált parketta megy rá.
  előre is köszönöm

  Reply
 79. Rita

  Tisztelt Szakértő!
  Köszönöm szépen válaszát! A következő rétegrendet Ön megfelelőlek találja?
  .festés 1 cm
  .herateka 10 cm
  .vasbeton gerenda 21 cm
  .floormate lépésálló hangszig. 3 cm
  .aljzatbeton 6 cm
  .aljzatkiegyenlítő 2 mm
  .szivacs (polifoam) 0,4 cm
  .laminált parketta

  Köszönettel:Rita

  Reply
 80. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zsolt!

  Sajnos a beton minőségével, és szerkezetével kapcsolatban nem én vagyok az illetékes. Kérem keressen fel egy szakértő kivitelezőt, aki a helyszínen a szerkezet használatától függően segíthet önnek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 81. szigatech Post author

  Tisztelt Rita!

  Szerintem a 3 cm-es szigetelés egy kicsit kevés, de ez attól is függ hogy a Heratekta termék melyik fajtája van beépítve. Mivel ha csak a Heraklith-C termékről van szó, akkor az sima fagyapot termék, de ha pl. Heratekta C3-as termék lett beépítve, ott a termék már tartalmazz egy plusz polisztirol lapos szigetelést is. Ami javít a födém szigetelésén, és az már megfelelő szigetelést biztosít.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 82. szigatech Post author

  Kedves Lajos!

  Elsősorban érdemes kipróbálni a nyílászárókba elhelyezhető szellőző nyílásokat. Viszont, ha ezután is fenn áll a penészesedés, akkor az épület vizesedését kell megvizsgálni, vagy a hőhidak felmérését, és a megfelelő javítást kell számba venni, pl. hőszigetelés.

  Szellőző nyílásokat nem forgalmazunk, így nem tudok önnek pontos terméket javasolni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 83. Frics Péter

  Tisztelt szakértő!

  Magasföldszinti panel lakásban szeretnék laminált padlót lerakni és alá hőszigetelő anyagot!A csupasz betonra tennénk le a lépésálló szigetelést! A kérdésem az lenne, hogy mindenképpen szükség van a lépésálló fölé betonrétegre vagy sem? Ha igen, akkor van e olyan hőszigetelési megoldás, amire le tudom rakni a laminált padlót közvetlenül. (párazáró, hőszigetelő anyag, laminált parketta)
  Válaszát előre is köszönöm.

  Frics Péter

  Reply
 84. FEKETE ROBERT

  jo napot kivanok.2000 ben keszult csaladi hazunkat szeretnenk
  szigetelni.40cm vastag gazszilikat falazoanyagbol keszult.azt
  szeretnem megkerdezni,hogy a 100 as vagy a 80 eps szigetelest
  valasszam.valaszat koszonom

  Reply
 85. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Frics Péter!

  Sajnos nem forgalmazunk olyan szigetelő anyagot, melyet teherelosztó réteg nélkül lehetne alkalmazni laminált padló alá. A legkeményebb szigetelésünk az XPS lap, de a pontszerű terheléseket ez az anyag sem bírja. Tehát a javasolt rétegrendnél sajnos szükséges a beton réteg, viszont ebben az esetben a beton alá elegendő az EPS 100 lépésálló polisztirol lap.
  Viszont amennyiben magasföldszintes a lakás, akkor érdemesebb lenne a lakás alatti rész mennyezetét szigetelni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 86. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Róbert!

  Homlokzat szigetelésre tökéletesen megfelelő az EPS 80 -as polisztirol lap. Az EPS 80 és a 100-as között igazából csak a terhelhetőségükben van különbség. Így az EPS 100 lapokat inkább csak padlóba, betonréteg alá szokták használni. De ha ragaszkodik valaki hozzá fel lehet tenni homlokzatra is.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 87. ernő

  jó napot,a szobát szeretném le betonozni mivel régi hajopadlo van,ez alatt állitolag föld.azt szeretném kérdezni hogy hány centis betonréteg szükséges hogy uj aljzat legyen,illetve milyen rétegződés szükséges hogy vizzáró,szigetelt legyen.szivesen venném ha tanácsot adna,illetve ha olcso megbizható anyagokat tudna ajánlani.sajnos kőtőtt a keret amit rá tudok forditani.de szükséges megcsinálni.kőszőnőm várom tanácsát

  Reply
 88. Tibor

  Tisztelt Uram!
  A tanácsát szeretném kérni bővítettük a házunkat 40m2-el szoba+konyha a laminált padló alá nem raktam hőszigetelést csak aljzatbetont párazáró fóliát, és 3mm-es alátétfóliát.A kérdésem az lenne, hogy ha visszaszedném a laminált parkettát mit lehetne alá tenni közvetlenül hőszigetelést (polifoam, nikecell ???) majd vissza raknám a laminált parkettát.A laminált parketta eloszlatná terhelést? Ajtó nincs a helységben.Meg lehet ezt csinálni így ? Megtisztelő válaszát előre is köszönve.

  Reply
 89. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ernő!

  A vízszigetelésnek mindenképpen szükséges egy stabil, teherhordó szerkezetet készíteni. Ha eddig nem volt az épületnek szerelő beton része, akkor min. egy 8-10 cm-es réteggel kell számolni. Alatta érdemes egy 10 cm-es kavicsréteget készíteni. A szerelő beton tetejére szokták helyezni a vízszigetelő lemezt, méretezett mennyiségben, majd egy min. 4-5 cm-es hőszigetelő anyagot (EPS 100 polisztirol lapot), erre kerül az aljzatbeton, ami biztosítja a belső burkolat alapját.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 90. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tibor!

  Sajnos nem forgalmazunk olyan anyagot, ami megfelelne az ön elgondolásának. A legkeményebb szigetelő lapunk az XPS lap, viszont ez sem bírna a pontszerű terheléseket, mint pl. a bútor lába.Esetlegesen egy 10- 12 mm-es OSB lap beiktatásával tudná ideig óráig kiküszöbölni az általam leírt hatást.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 91. Csornai Balázs

  Tisztelt Szakértő!

  1960-as években épült ház padlásterét szeretném burkolattal ellátni.
  A födém úgy lett anno kialakítva, hogy beton gerendák közé ívben berakott téglákból áll (gondolom, valamivel ki lettek öntve a téglák). A téglák fölött kb. 10cm salakréteg van.
  Hajópadlót szeretnék lerakni, de nem szeretnék a hajópadló alá betonréteget.
  Terveim szerint terhelhető kőzetgyapot szigetelést raknék le, erre padig a hajópadlót.
  Kivitelezhető így? Esetleg további rétegek is szükségesek?

  Köszönettel:
  Balázs

  Reply
 92. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Balázs!

  Elsőként javasolt, hogy felméressék a födém teherbírását, hogy lehet-e egyáltalán ezt a felületet terhelni.
  A hajópadló kivitelezéséhez szükséges egy teherbíró szerkezetet kialakítani, ezt egy fa szerkezettel, kerettel szokták megoldani. Ami közé lehet fektetni a szigetelő anyagot. Viszont itt már nem szükséges, hogy lépésálló szigetelés kerüljön a padló alá.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 93. Eduárd

  Jó napot kívánok egy 12 m2 szobában a padlót szeretném hőszigetelni laminált padló alá.De a hagyományos 0.6 mm est kevésnek érzem a kérdésem EPS 100 2-3 centiméter vastag lépésálló szigetelést közvetlen laminált padló alá lehet-e rakni, a válaszát előre is köszönöm.

  Reply
 94. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Eduárd!

  Sajnos nem tudom javasolni szakmailag az ötletet, és igazából nincs is erre a célra kifejezetten termékünk. De egy-két vásárlónk már kipróbálta a következő rétegrendet. Viszont erről még nem kaptam vissza jelzést.
  A meglévő padló szintre egy 2- 3 cm-es vastagságú XPS lapot javaslok szigetelésnek, ennek a tetejére min. 10 mm-es OSB lapot teherelosztó rétegnek, és erre a felületre már kerülhet a laminált padló. Viszont vigyázni kell a nehéz bútorokkal, hogy ne kerüljenek toldás fölé.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 95. Karcsi

  Kedves Szilvia En hazfelujitasba foktam aszt szeretnem megtudni hogy hany cm es vastagsagu szigeteles kel a padlofutes ala es asztan mijen vastagsagu aljzat szukseges ra elore is koszonom

  Reply
 96. Gál Zsuzsanna

  Kedves Karcsi!

  Általában 5- 6 cm-es vastagságú szigetelést szoktak alkalmazni padlófűtés alá. De a szigetelés pontos vastagságát az határozza meg, hogy milyen értéket, milyen minőséget szeretne elérni. Ehhez kérem keressen fel egy energetikust. A kialakítani kívánt pontos rétegrendet is az említett szakember tudja önnek meghatározni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 97. Percze Ottó

  Tisztelt Szakértő!
  Könnyűszerkezetes(betonyp lap)házunk emeleti szobáinak padlóját szeretnénk utólag szigetelni.
  Ha jól gondolom, jelenleg a padlózat: petonyp lap között kőzetgyapot.
  Kérdésem:
  lépésálló hungarocel rá nútféderes OSB lapok bírni fogják-e a herjhelést ha arra laminált padló kerül?
  Illetve a födém a plusz kilókat elbírja?
  Milyen vastagságú laokat ajánl?
  Köszönöm: Percze Ottó

  Reply
 98. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Percze Ottó!

  Minden napos használatra alkalmas padlószerkezet pontos teherbírását egy statikus tudja meghatározni. Így sajnos az első, és a második kérdésében én nem tudok a segítségére lenni.
  Amennyiben két fűtött tér közötti födémről van szó, akkor kb. 5-6 cm-es szigetelés a minimum vastagság amit javasolni tudok.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 99. Kovács János

  Kedves Szilvia!

  30 éves házunk padlásfödémjét szigetelném, amely betongerenda+béléstest, ezen pedig salakborítás van szigetelés gyanánt. Viszont a salakot nem kívánom eltávolítani. Ha elsimítom, akkor közvetlenül mehet-e rá 2×5 cm-es lépésálló polisztirolhab szigetelés (fedésben rakva), majd erre terítve 6 mm-es osb lap? A padlás csak lomtárként funkcionál, beépítése nincs tervben. Megfelelő lenne így? A lehető legkevesebb beruházással és piszokkal járó, házilag kivitelezhető eljárát keresek. Köszönöm.

  Reply
 100. Gál Zsuzsanna

  Kedves János!

  A leírt rétegrendnél a salak és a polisztirol lap közé én még beiktatnál egy párazáró fóliát is. Amúgy ha csak tényleg kisebb dolgok tárolására használná, akkor megfelelő a leírt rétegrend. Ha viszont nehezebb dolgokat is tárolna, akkor mindenképpen javaslok egy vastagabb OSB lap fedést.
  A szigetelés elkészítése előtt viszont érdemes egy páratechnikai számítást elvégeztetni, hogy megtudja a pontos rétegrendet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 101. Mármarosi Henrik

  Kedves Szilvia!
  Beton alappal rendelkező vályog falú ház padlózatának szigetelésével kapcsolatban kérném segítségét.
  A régi hajópadló és homok helyett szerelőbeton-vízszigetelés-eps100-aljzatbetont szeretnék letenni. A fal szigeteléséhez nem tudom hozzákötni az szerelőbeton vízzáró szigetelését. Így a beton alatt képződő talajpára a falba vándorolhat. Azt javasolták, hogy a fal és a beton közé rakjak kerámia téglát, amely biztosítja a kipárolgást. Én porotherm válaszfal téglára gondoltam.
  Mi a véleménye erről a megoldásról?
  Milyen vastag EPS100-ast javasol?

  Reply
 102. Mármarosi Henrik

  Kedves Szilvia!
  Beton alappal rendelkező vályog falú ház padlózatának szigetelésével kapcsolatban kérném segítségét.
  A régi hajópadló és homok helyett szerelőbeton-vízszigetelés-eps100-aljzatbetont szeretnék letenni. A fal szigeteléséhez nem tudom hozzákötni az szerelőbeton vízzáró szigetelését. Így a beton alatt képződő talajpára a falba vándorolhat. Azt javasolták, hogy a fal és a beton közé rakjak kerámia téglát, amely biztosítja a kipárolgást. Én porotherm válaszfal téglára gondoltam.
  Mi a véleménye erről a megoldásról?
  Milyen vastag EPS100-ast javasol?
  Köszönöm: Mármarosi Henrik

  Reply
 103. Gál Zsuzsanna

  Kedves Henrik!

  Amit nem tudtam meg az üzenetéből, hogy a falazat el van- e látva vízszigeteléssel. Mert ha igen akkor mindenképpen a padozat szigetelését csatlakoztatni kell a falazat szigeteléséhez. Sajnos az Ön által leírt kivitelezési módszerről még nem hallottam, így igazából meg sem tudom mondani, hogy megfelelően fog-e működni. Kérem keressen fel önhöz közel egy szakembert, aki a helyszín megnézése után pontos rétegrendet, és kapcsolódási tervet tud önnek biztosítani. Ha az épület vízszigetelésében rést hagyunk az a későbbiekben nagyobb problémát is okozhat.
  Az épület paramétereitől, és az elérni kívánt szigetelésbeli értéktől függ a szigetelés vastagsága. De talajon fekvő padozatra átlagosan min. 2 x 5 cm-es vastagságú szigetelés javasolt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 104. Baga Gergely

  Kedves Szilvia!
  Kérdésem: tetőtér ferde síkú és vízszintes mennyezet szigetelésénél, a faszerkezetre erősített gipszkarton /vagy lambéria/ fölötti üveggyapot szigetelő között szükséges-e
  légrés, vagy elég a párazáró fólia?
  Tisztelettel: Gergely

  Reply
 105. Gál Zsuzsanna

  Kedves Gergely!

  Amennyiben a leírt részeknél nem lesz vezeték, vagy más gépészeti rendszer elvezetve, akkor elég rögtön a gipszkarton profilozásra rögzíteni a párazáró fóliát, és légrés nélkül mehet rá a gipszkarton. Viszont amennyiben szeretné kihasználni a területet gépészeti profilok elvezetésére, akkor a következő rétegrendet javaslom.
  ……
  -szarufa alatti szigetelés profilozás közé elhelyezve,
  -párazáró fólia,
  -kereszt profilozás, közte légrés gépészeti vezetékek elhelyezésére,
  -gipszkarton.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 106. kenguruka

  Kedves Szilvia!

  Amerikai konyha szintjének megemelésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.
  A konyha egy 10-es Ytong-ból készült dobogón áll, de a 10 cm-es magasságot szeretném megnövelni 15-18 cm-re.
  Arra gondoltunk, hogy 5 cm-es lépésálló polisztirolt tennénk le az Ytong-ra, majd azt burkolnánk le padlólappal, ezzel elérve a kívánt magasságot.
  Meg tudná mondani, hogy ebben az esetben milyen rétegekben kell felvinnünk a különböző anyagokat (párazáró, esetleg háló stb.), illetve, hogy az 5 cm-es lépésálló polisztirol teherbírása alkalmas-e erre a célra.

  Előre is köszönöm a segítségét,

  Kenguruka

  Reply
 107. Ferenc

  Kedves Szilvia!
  Házunknak fa födémjét(15×15 fa gerendák, alsó,fölső deszkázat) szeretnénk szigetelni. Járhatónak kell maradnia, a deszkázatot pedig nem szeretném megbontani a tetőszerkezet megerősítései miatt. A lécezés munkaigényessége miatt a padlás szigetelő lapot választanám inkább. Ez alá párazáró fóliát javasol. A kérdésem csak annyi, hogy ilyenkor nem „gyűlik fel” a lakótérből diffundáló nedvesség a födém faszerkezetében, ami hosszabb távon állagromlást okozna? Nem szoktak mennyezetoldalon ez ellen védekezni?
  Köszönöm válaszát,
  Ferenc

  Reply
 108. Gál Zsuzsanna

  Kedves Kenguruka!

  Sajnos azt kell mondanom, hogy az elgondolásuk nem igazán állja meg a helyét. Sajnos jelenleg nem tudok olyan szigetelő anyagról, ami megfelelő lenne erre a célra.
  Amit ajánlani tudok, az vagy egy meleg burkolattal készült hajópadló burkolás, vagy egy újabb réteg YTONG elhelyezése, vagy esetleg száraz padló készítése.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 109. Gál Zsuzsanna

  Kedves Ferenc!

  Fa födém esetén javasolt a belső, mennyezeti oldalról elhelyezni egy párazáró réteget. Viszont a páratechnikai jellemzők miatt, pontos rétegrendet, és típust csak egy páratechnikai számítás alapján lehet meghatározni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 110. Kiss István

  Kedves Szilvia!
  Nekem egy régi vert falu paraszt házam van 70cm fallal.A szobában hajó padló van alatta homok a szoba alatt pince amibe néha fel jön a víz le szeretném szigetelni a padlózatot mi a helyes sorrend én 5cm eps 100 gondolkodom .A szoba egyébként 2 fokkal hidegebb a többinél télen és penészes a fal. Vajon az ajzat szigetelés megoldja a penészesedést is?Köszönöm válaszát.

  Reply
 111. Gál Zsuzsanna

  Kedves István!

  Sajnos nem hiszem, hogy megoldást jelentene a hőszigetelés, ha ilyen mértékű a vizesedés, párásodás.
  Ilyen esetben elsősorban a vízszigetelését kell megoldani az épületnek, az épület résznek, és csak ez után lehet neki látni a hőszigetelésnek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 112. Joe

  Kedves Szilvia!
  Van egy 15 nm-es félszuterén (60 cm a földszint alatt)ami szépen le van burkolva illetve száraz, szeretném gyorsan és minimális költséggel szigetelni az aljzatot, tehetek fel rá lépésálló hungarocell és jó minőségű laminált padló?

  Reply
 113. Gál Zsuzsanna

  Kedves Joe!

  Sajnos az ön megoldását nem tudom javasolni. Elméletileg az ajánlott rétegrend a következő lenne.
  Rétegrend felülről-lefelé:
  -belső burkolat(laminált padló),
  -polifoam alátét,
  -párazáró fólia,
  -aljzatbeton,
  -mechanikai védőréteg,
  -EPS 100 lépésálló polisztirol lap,
  meglévő rétegrend.
  Esetlegesen a padlóban lévő vízszigetelésről nem vagyunk teljes mértékben meggyőződve, akkor érdemes még a szigetelés alá is egy párazáró fóliát elhelyezni.
  Ha viszont nincs a helyiség nagyobb terhelésnek kitéve, akkor esetlegesen a következő megoldást is tudom javasolni.
  Bár ez nem hivatalos, de lényegesen egyszerűbb.
  Rétegrend fentről- lefelé:
  -belső padló burkolat (laminált lap),
  -polifoam alátét,
  -párazáró fólia,
  -OSB 15 mm-es,
  -XPS szigetelő lap.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 114. Tomci

  Kedves Szilvia!
  Szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi padlószigetelére, amely kicsit hepe-hupás. Ráhelyezném az EPs 100-at , arra pedig a párazárást a legvégén rakhatok-e rá padlókiegyenlitőt és utánna jöhet a bukolat?
  Tisztelettel: Tomci

  Reply
 115. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tomci!

  Amennyiben a “padlókiegyenlítő” alatt 1- 1,5 cm-es vastagságra gondol, akkor sajnos ez nem megfelelő teherelosztó rétegnek egy ilyen szigetelés fölé.
  Ha a padlót szigetelés után burkolni szeretné, akkor egy 4- 5 cm-es beton réteget javaslok a tetejére. Mert sajnos a vékonyabb réteg a lap mozgásából kifolyólag nagy valószínűséggel megrepedezne.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 116. Soós Tamás

  Tisztelt Cím!

  A Következő kérdést szeretném feltenni szigeteléssel kapcsolatban!
  Rendelkezünk egy 1960 as években épült fafödémes házzal! A fafödémen alulról nádpadló van, majd vakolat! Fent deszkaborítás és ez le van betonozva. A gerendák köze teljesen üres, és ami még nagyobb baj szerintem hőszigetelés szempontjából, hogy a hol a gerendák a falon fekszenek, ott a gerendák köze csak téglával van kitöltve, tehát bejuthat a levegő! Gipszkartonozást tervezünk és ezzel összefüggésben szeretnénk a szigetelést megoldani! Ön mit javasolna?

  Segítségét előre is köszönöm!

  Reply
 117. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Soós Tamás!

  Elsősorban azt javasolnám, hogy a helyszínen érdemes lenne megnéznie egy szakértőnek az említett födém szakaszt, és csak utána neki látni bármilyen munkának. Mindenképpen érdemes lenne a födém szerkezetéből kiszedni a vakolatot mert az sajnos a későbbiekben lehullhat, és így tönkre teheti a már elkészült gipszkarton álmennyezetet. Ezenkívül minden résznél ellenőrizni kell, hogy vannak-e mozgó részek, mert akkor azt is el kell távolítani a födém szerkezetről. Gipszkarton álmennyezetnél dupla profilozást javaslok, és min. 10 cm-es tekercses üveggyapot szigetelést. Érdemes viszont a födém felső oldalát is szigetelni, természetesen a használatnak megfelelően.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 118. Juhász Viktor

  Tisztelt Szakértő!
  Kell-e alkalmazni indítósínt bizonyos magasságnál az erkélyen vagy szabad rögtön az erkély csempézett ill./vagy beton felületétől rakni a polisztirol lapokat (nedvességtől való megóvás érdekében)?
  Amennyiben szabad rögtön az erkély csempézett felületéről polisztirol lapokat alkalmazni akkor lehetséges-e az alsó 5 cm-ben szegő csempék felragasztása?

  Üdv

  Reply
 119. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Juhász Viktor!

  Természetesen lehetséges rögtön a csempéről indítani a polisztirol lap szigetelést, de egy minimális távolságot 0,5- 1 cm-t érdemes kihagyni a csempe, és a szigetelés között, és a végén sziloplaszttal kinyomni, a mechanikai tágulások, mozgások miatt.
  Amennyiben a terasz nem fedett, és esetlegesen felcsapódó csapadékra lehet számítani, akkor az alsó 30 cm magasságot érdemes XPS lappal elkészíteni.

  Természetesen a szegő csempe az elkészült, lehálózott felületre nincs különösebb hatással (terheléssel), így fel lehet ragasztani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 120. Kővári Tünde

  Kedves Szakértő!

  Emeletes házban, az első emeleten lakunk. Sajnos kiderült, hogy az alattunk lévő aljzat elég gyenge. (Földszintről a födém) Szeretnénk utólag megerősíteni és lépésállóvá is tenni, mivel eléggé áthallik. Hogyan tudnánk megerősíteni, hőszigetelni és a zajt is csökkenteni? Gondolom a vastagságnak van határa mivel belül most adottak a küszöbök, ajtó magasság. Viszont ha muszáj, inkább visszabontanánk az eredeti födém részig. Tudna erre javasolni valamit?
  Köszönettel: Kővári Tünde

  Reply
 121. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tünde!

  Sajnos az aljzat utólagos szigetelése nem egyszerű feladat. Ami mind a két célra megfelelő lenne, az a lépés-hanggátló szigetelés lenne, de ehhez szükséges maga a szigetelő anyag, és egy beton réteg vastagságának a helye. Esetlegesen önnek is érdemes lenne körülnézni a következő speciális anyagot gyártó cég honlapján. (www.uponor.hu)

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 122. Ondruss Gábor

  Kedves Szilvia!
  Meglevő 4 cm-es EPS homlokzati szigetelést szeretnék vastagítani a házfalamon, csakhogy koszorú magasságig terméskő borítja, melyet nem szeretnék a ház teljes kerületén (roncsolással) visszabontani. Ez magával rántaná a meglevő szigetelést is. Az egyenetlen terméskő burkolatra lehet valamilyen bontás nélküli megoldással további szigetelőréteget felvinni? Ha nem polisztirol, akkor volna bármi egyéb (kőzetgyapot, cellulóz, szórt, vakolt, bármi flexibilis) javaslata?
  Köszönettel, O.G.

  Reply
 123. Gál Zsuzsanna

  Kedves Gábor!

  A terméskő kiegyenlítése szigetelés alatt vésés nélkül elég nehézkes mert egyszer egyenetlen a felület. Más részt meg túl nagy lenne a pl. ragasztó réteg vastagsága mire kiegyenlíteni a felületet.
  Esetlegesen a KVARC gyárt SHIELD termékét tudom javasolni. Ami egy hőszigetelő vakolat, és max 10 cm-es vastagságban lehet felhordani. A kivitelezés pontos folyamatáról a gyártó cég alkalmazás technikusával tud egyeztetni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 124. Zelman Zsolt

  Kedves Szilvia!

  Az utólagosan szobává alakított teraszunk hőszigetelésén szeretnénk javítani. Jelenleg laminált padló van lerakva, de azon a nyílászárók miatt a max emelési lehetőség 2,5 cm. Mit rakhatunk a laminált padló alá az aljzatkiegyenlítőre?

  Köszönettel: Zelman Zsolt

  Reply
 125. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zelman Zsolt!

  Sajnos ilyen típusú szigetelő anyagot mi nem forgalmazunk. Amit esetlegesen tudok javasolni az egy vastagabb típusú polifoam réteg.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 126. B. Csaba

  Tisztelt Szilvia!

  Vert falú ház tulaj vagyok. A ház beton alapos az a alap a föld fölött kb. 40-50 cm rel ki van emelve az alap tetején kátrányos szigetelés van ezen egy sor kisméretű tégla amin a fal helyezkedik el. Egy szoba aljzat szigetelését szeretném elvégezni ahol jelenleg csak föld van. Az új padlószint magassága adott mert egy már meglévő szobáéhoz szeretném igazítani. A rétegrend amit elképzeltem alulról felfelé haladva 10cm tömörített sóderágy 5cm szerelőbeton 3-5cm XPS szigetelés a szigetelés tetején bitumenlemez majd egy réteg építési fólia és erre kerülne egy 4.2 térhálóval erősített 6cm vastagságú beton. Az így kialakított rétegrenddel kerülne egy szintbe az új bitumenlemez és a régi kátrányszigetelés. Kérdésem a következő ez a rétegrend megfelelő ? ill. Az alsó réteg beton kihagyható? Fektethető az XPS szigetelés közvetlen a sóderágyra? Ha jó a rétegrend hogy lehet rámelegíteni a bitumenlemezt az XPS tetejére ill. szükség van e a felület kellősítésére? Vagy létezik erre valami ragasztó? Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
 127. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Csaba!

  Szerintem megfelelő a leírt rétegrend. Gyakorlatilag az XPS lapra elhelyezett vízszigetelő réteget a lemezhez előírt ragasztóval lehet rögzíteni. Sajnos a hőt nem bírja az XPS lap. Esetlegesen megfordíthatóak a rétegek, még hozzá a következőképp. Pl. lehetséges a szerelőbeton és az XPS lap felcserélése, vagy a vízszigetelő lemez fölé elhelyezett EPS 100 lépésálló polisztirol lappal kiváltható az XPS lap.
  A beton réteg kihagyását nem javaslom. Legalább is, ha tartós eredményt szeretne elérni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 128. Éles Zsolt

  Tisztelt Szilvia!

  A konyhában kb 7cm-es kiegyenlítő betonozásra van szükségem, erre jönne a járólap. Már megvettem a 3cm-es lépésálló lapokat, de a fenti sorokat olvasgatva bizonytalan lettem, hogy mégis hova kerül a lap?
  1: -a beton alá.
  2: -a beton fölé a járólap alá közvetlen (úgy gondoltam a lapokat behúzom üvegszálas hálóval és így rá a járólap)
  Kérdésem ehez mennyire lépsálló a lépésálló?
  Tisztelettel Éles Zsolt

  Reply
 129. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zsolt!

  Sajnos az ön által elgondolt rétegrend nem megfelelő. A lépésálló polisztirol lap nagy teherbírással bír, de a pontszerű terhelést nem bírja. Így egy nehezebb bútor alatt esetlegesen meg is törhetne.
  Amennyiben 7 cm-es kitölthető hellyel rendelkezik, akkor a meglévő felületre ajánlott lerakni egy lépésálló polisztirol lapot, majd egy technológiai szigeteléssel kell ellátni, és ezt lehet betonozni. A beton felületére pedig már lehetséges a burkolat ragasztása is.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 130. Németh József

  Tisztelt Szilvia!

  A meglévő lakóterünk egybe lesz nyitva az eddig garázsként funkcionáló helyiséggel, amit a későbbiekben szobaként kívánunk használni. A garázs aljazata nincs szigetelve. A jelenlegi lakótér szintje a garázséhoz képest +6,5 cm, ezt a különbséget szeretném kiegyenlíteni egy szigetelt rétegrenddel: 50 centinként párnafák dübellel rögzítve (közte EPS 100 táblák), 2 cm-es OSB lap, arra laminált parketta leterítésével gondoltam megoldani, de várom az Ön tanácsát.
  Minden megoldás szóba jöhet, amivel a lakótér szintjét megtartva, szigetelt járófelületet tudok kialakítani.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Németh József

  Reply
 131. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt József!

  A leírt rétegrendje szerintem jó elgondolás. Bár EPS 100 polisztirol lap helyett én inkább egy jobb minőségű tekercses üveggyapotot javaslok pl. URSA DF 32-est. Árban kb. ugyan ott lenne, de az 5 cm-es vastagság a lépésállóval szemben kb. 6,25 cm-t érne. Mivel a szigetelésre semmilyen teher nem nehezedne, mert ezt kiváltja a stafni, és az OSB, így nem fontos, hogy lépésálló legyen.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 132. Horváth József

  Lehet szigetelni aljzatbetonozás nélkül földes helységet? Régi házról van szó és csupán átmenetileg mert a tejes átépítés két éven belül megtörténik.

  Reply
 133. B. Erika

  Tisztelt Szilvia!
  40 éves panellakásom erkélyével kapcsolatban kérném a segítségét.A lakás az első emeleten van, az erkély nem ugrik ki a fal síkjából. Szeretném az erkélyemet beépíteni – műanyag ablakokkal, hogy az erkély használhatóbb legyen. A földszinti lakás erkélye nincs beépítve, emiatt meg kell oldani a padló szigetelését.
  A beépítés során az ablak alá, az erkély falára 7,5 cm-es Ytong kerülne felhelyezésre, egyrészt szigetelés, másrészt az ablak berakhatósága miatt. Kérdésem a következő: hogyan tudom megoldani a padló utólagos szigetelését (jelenleg járólap borítása van). Amennyiben a padló szigetelése megoldható, az erkély Ytong falára is kerülne 3-5 cm nikecell szigetelés.
  Az épület, így az erkély belső fala is 2 éve külső szigetelést kapott (az épület 10 cm-es, a belső fal 2-3 cm-est)
  Válaszát előre is köszönöm: B. Erika

  Reply
 134. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Erika!

  Először is szükség lenne arra, hogy mekkora hely van a padló szigetelésére. Mert ahhoz, hogy érezhető legyen a szigetelés min. 5 cm-es szigetelést javaslok + egy teherelosztó réteget, aminek az anyaga függ a padlóburkolat típusától is.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 135. Bruni

  Tisztelt Szilvia!

  Egy 110nm-es padlásteret szeretnék leszigetelni.

  Jelenleg a födémen egy 20cm-es téglasor és azon finom salak van a rések tömítésére. Ezt szeretném hatékonyabbá tenni, de sajnos számítanak a költségek is. Mit javasolna a munkához?

  Köszönettel: Gábor

  Reply
 136. B. Erika

  Tisztelt Szilvia!
  Az erkély kb. 5 cm-mel alacsonyabb, mint a szoba padló szintje, ahol laminált parketta van jelenleg – és ezt szeretnék majd az erkélyre is.Területe: 1,1 x 2,5m. Amennyiben megvalósítható az erkély padlózatának utólagos hőszigetelése, akkor úgy gondoltam, hogy nem gond az sem, ha szint különbség lesz a szoba és erkély között. Egy dobogó féleség, vagy egy kisebb lépcsőfok kialakítása a szigetelés miatt az erkélynél nem baj, nem muszáj egy szintben lenniük. Nekem az a lényeg, hogy az erkély ne húzza ki a szoba melegét, mert nem szeretném feleslegesen az utcát fűteni.Tervem, hogy a szobát és az erkélyt egybe nyitnám, a jelenlegi a szobán lévő ablakok kiszedésével.Ezért olyan megoldást szeretnék, amivel az erkély szigetelése biztosan és korrekten megoldható.
  Köszönettel:
  B. Erika

  Reply
 137. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gábor!

  Ha nem szükséges járható födém szigetelést készítenie. Akkor elsősorban a tekercses üveggyapotot javaslom szigetelésként min. 2 x 10 cm-es vastagságban.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 138. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Erika!

  Ha a meglévő erkély padlószintjét semmilyen vizesedés, nedvesedés nem fogja érni. Akkor a következő rétegrendet tudom ajánlani. A meglévő padlóra egy párazáró fóliát javaslok, majd egy EPS 100 lépésálló polisztirol lap leterítését min. 5 cm-es vastagságban, erre még egy réteg párazáró fólia, és következik a teherelosztó réteg min. egy 15 mm-es OSB lap. Ezt a felületet már lehet pl. laminált lappal, vagy szőnyeggel burkolni.
  Ahogy látja itt ki fog alakulni a meglévő szobához képest egy kb. 3- 5 cm-es szint különbség.
  Fontos, hogy külső tényező ne érje a kialakított rétegrendet. Tehát a terasz lezárása után készítsék el a padlószigetelést.
  Ezenkívül a kialakított felületet nehéz, pontszerű tárggyal ne terheljék.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 139. B. Erika

  Tisztelt Szilvia!
  Köszönöm eddigi válaszait.Örültem, mikor az Ön által javasolt rétegrendet olvastam, mert nem szerepelt benne a beton réteg. Ettől féltem, mivel több korábbi válaszában szerepelt. Ez megkönnyíti majd a munkát. Válaszában min. 5 cm-es lépésálló polisztirol lapot ír. Én a biztonság (vagyis a kisebb hőveszteség miatt) 10 cm-esre gondolnék.
  Kérdésem: mekkora a lépésálló lap teherbíró képessége?
  Az erkélyre max. egy kisebb fotelt, asztalt, cserepes virágot és szárogatót tennék, és rendszeresen szeretném használni.
  Válaszát előre is köszönöm:
  B. Erika

  Reply
 140. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Erika!

  Gyakorlatilag a lépésálló polisztirol lapok nagyon-nagy teherbíró képességgel bírnak. De ezt igazán egy teher elosztó réteg alatt tudják biztosítani, ami általában min. 5 cm-es beton réteg.
  Ezért, ha csak kisebb bútorok, és virágok kerülnek elhelyezésre, akkor megfelelő egy vastagabb OSB lap is teher elosztónak, pl. 20 mm-es. Mivel minden napos használatban lesz a helyiség, inkább a 20-as OSB javaslom a 15-ös helyett.
  Az OSB elhelyezésénél érdemes oda figyelni, hogy minél nagyobb darabban legyen lerakva.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 141. Ádámné

  a ház betongerendás, betonkefnivel. szigetelése nem készült el, jelenleg közetgyapot boritást kapott. Milyen szigetelést javasol, ami lépésálló és egy esetleges tetőtér beépítés esetén padlózat alá is megfelelő. Köszönöm válaszát.

  Reply
 142. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ádámné!

  Amennyiben szeretné beépíteni, akkor lépésálló polisztirol lap, plusz beton réteg a padló elkészítéséhez szükséges rétegrend. Természetesen van könnyű szerkezetes megoldása is. Ilyen esetben stafnizást, profilozást szoktak készíteni, e közé kerül általában szálas szigetelő anyag, és burkolatként mondjuk egy hajópadló.

  Természetesen kivitelezés esetén a helyszínen érdemes egy szakemberrel egyeztetni használati funkció megléte után.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 143. dr farkas győző

  Érdeklődöm,hogy külső homlokzati szigetelésnél a fal egyenetlenségéből származó ,szigetelő és fal közé szoruló levegő hőhidként szigeteőképességet rontó,vagy miután a levegő egyébként is szigetel javitóként fogható fel. A ragasztón túl 5 dübelt is használtink és mindenhol zártuk a szigetelést,tehát légmozgás a fal és polisztrol közt nincs. Köszönöm a választ.

  Reply
 144. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Győző!

  Amennyiben az említett levegő egy teljesen zárt térben van, akkor természetesen a szigetelés értékét javítja.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 145. Major István

  Tisztelt Szakértő!

  Milyen vastag EPS-100 polisztirolt ajánl a padló hőszigeteléséhez? Rétegrendünk: 10cm kavicságy, 8cm szerelőbeton, 3mm nehézlemez (vízszigetelés), EPS-100 (? cm), építési fólia, 8cm vasalt aljzatbeton, burkolat.

  Köszönettel:
  Major István

  Reply
 146. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Major István!

  Aljzatra kerülő padló szigeteléséhez min. 10 cm-es szigetelést javaslok. A pontos vastagságot egy energetikai számítás alapján lehet meghatározni az adott rétegrendhez képest.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 147. Tibold Norbert

  Az lenne a kérdésem hogy padlófűtést szeretnék de előtte hajópadló volt és alatta nem volt beton. Kell-e aljzat betont csinálnom vagy lépésálló hungarocell kb 5 cm és utána drótháló és arra rögzített fűtéscső és az egész olyan 15cm beton.
  Válaszukat előre is köszönöm.

  Reply
 148. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tibold Norbert!

  Sajnos a padlófűtés nem épp az én “asztalom”, így elsősorban egy olyan céget keressen fel, aki ennek a gépészeti rendszer beépítésével foglalkozik.
  Viszont ha jól értem, akkor csak egy föld réteg van jelenleg a burkolat alatt. Ami azt jelenti, hogy erre a felületre biztos nem használhat csak sima lépésálló polisztirol lapot, mert az nem vízálló. Tehát itt XPS lapot kellene használnia, ami zártcellás.
  Így viszont már lehetséges, hogy megérne szigetelés szempontjából alá betonozni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 149. Kissné Csilla

  Tisztelt Szilvia!
  A gyerekszoba aljzata beton,de hőszigetelés nélkül és így nagyon hideg.A hidegfalak a padlószint fölött penészednek.Ha párnafákkal és polisztirol lapokkal leszigetelném a betont és hajópadlót tennék rá javítana a dolgon valamit? Lehet hogy a penész is eltünne?
  köszönettel:Kissné

  Reply
 150. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Csilla!

  A leírtak alapján elsősorban vagy a lábazati rész vizesedésére gondolnék, vagy a lábazat hőszigeteletlenségére. Először érdemes leellenőrizni a vízszigetelését, majd a lábazat külső hőszigetelését. Természetesen ezzel együtt érdemes a padló szigetelését is elkészíteni.
  De nagy valószínűséggel csak a padló szigetelésével nem tudná megoldani a kialakult hibát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 151. K.Laszlo

  Tisztelt Szilvia!

  30 éves, tégla építésű társasház, magasföldszinti lakásának felùjítása előtt állok. Mivel pince van alatta, felmerült a padlószigetelés gondolata is. Viszont a megvalósíthatósággal kapcsolatban vannak kételyeim. Érdemesebb-e felszedni teljesen a jelenlegi padlòzatot(amely a szobákban parketta, a konyhàban, fürdőben pedig régi kő burkolat) vagy meghagyni a jelenlegi burkolatot és arra elkezdeni a szigetelést. Mivel ez utòbbi megoldással a belmagasság is jelentősen csökkeb tudni szeretném hogy minimálisan milyen vastagságban érdemes ezt kivitelezni, milyen vastagnsk kell lenni a szigetelőanyagnak, a beton rétegnek, egyáltalán szükséges-e mindenképpen betonozni, vagy van alternatív megoldás? Esetleg érdemesebb ehhez a művelethez az etrdeti padlòzatot mindenképpen felszedni? Sajnos nem tudom hogy a parketta alatt milyen egyéb rétegek milyen vastagsàgban találhatóak. Segítségét/válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 152. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt László!

  Elsősorban a pince mennyezetének szigetelésén gondolkoznék, és csak utána a padló szigetelésénél. Kisebb költséggel, és munkával is járna.
  Érdemes lenne a pince felől a mennyezetet szigetelni egy gipszkarton álmennyezet és egy 10 cm-es szálas szigetelő anyag segítségével.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 153. K.Laszlo

  Tisztelt Szilvia!

  Sajnos a pince több részre van felosztva, ahhoz hogy ott dolgozzunk, minden tulajdonostòl engedélyt kellene kérni, ráadásul az elválasztó falak miatt nem is lenne egybefüggő a felület (már amennyiben ez gondot okoz).

  Üdv.:
  K.László

  Reply
 154. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt László!

  Ha nem megoldható a pince felőli szigetelés, akkor a padló szigetelésére min. 5 cm-es szigetelést javaslok, és egy új beton réteg kialakítását, ami szintén kb. 5 cm-es vastagságú.
  Így megfelelő felületet kap bármilyen új burkolat elhelyezéséhez.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 155. Krisztián

  Kedves Szilvia,
  Mindenekelőtt kívánok Önöknek is Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendőt! Az alábbi probléma megoldására szeretném a segítségét kérni.
  Pince+földszint+tetőtér szintes családi házban lakunk. A pince 80%-a föld felszín alá esik. A pince és a földszint is 80nm. Az a problémánk, hogy a teljes földszint járólappal van burkolva és nagyon hideg a padló még akkor is, ha jól befűtjük a házat. A ház nincs szigetelve külsőleg, ezt tervezzük majd, ha lesz rá pénz, de gondolom a padló azután is hideg marad. Ezért gondoltam (olvasva a sok hozzászólást), hogy esetleg célszerű lenne vagy a padlót, vagy a pince menyezetet utólag leszigetelni. Önt mint javasolna, mi lenne a leghatékonyabb módszer, ami egyben megfizethető is? A földszinten bőven lenne hely szigetelni a padlót, de a pince menyezet is elbírna még egy 5-7cm-t. Kérem, ha lehetséges, írja meg a pontos alapanyag megnevezést, paramétereket és technológiát is, mellyel orvosolható lenne ez a probléma.
  Előre is nagyon köszönöm!
  AK

  Reply
 156. Kiss Tibor

  Tisztelt Szilvia!
  Új építésű társasházi lakás mennyezetét szeretném hangszigeteltetni, mert zavarnak a fentről jövő hangok( lépéshang, beszéd stb. ) Nem tudom, hogy egy újonnan épült háznál normális-e ez a probléma…
  Mit ajánlana utólagos hangszigetelésre?
  Kiss Tibor

  Reply
 157. Szabó Máté

  Kedves Szilvia!

  80-ban épült téglaház felújítása előtt állok.Padlófűtést szeretnék, mert nagyon hideg a padló.Milyen hőszigetelési megoldást javasolna hozzá, maximum 10 cm össz.szerkezeti magasságig?Jelenlegi belmagasság:2,68m,az aljzat 8cm.vasalt beton,részben alápincézve így lefelé nem mehetek, a födém szintén vasbeton gerendás,így arra sem.Az aljzatszint 1,05m magasan van,alatta kavics feltöltés, és nedvesség ellen is szigetelve van.

  köszönöm válaszát
  Tisztelettel:Szabó Máté

  Reply
 158. Gál Zsuzsanna

  Kedves Krisztián!

  Ha van lehetősége a padló szigetelésére, akkor elsősorban azt javaslom. Viszont ez elég nagy munkával jár. A meglévő padló burkolatot fel kellene szedni, és a betont egy min. 5 cm-es lépésálló polisztirol lappal kellene ellátni, erre kerülne egy újabb réteg beton, és a belső padló burkolat.
  Vagy egy kicsit egyszerűbb megoldás a pince mennyezeti szigetelése gipszkarton álmennyezettel plusz szálas szigeteléssel.

  Tisztelettel: v

  Reply
 159. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tibor!

  Sajnos lépéshang szigetelésre mennyezeti oldalról nem tudok megoldást javasolni. Ezt felülről a padlóba épített szigeteléssel lehetne megoldani. Elméletileg egy új építésű lakásnál ez már alap követelmény. De hogy ténylegesen megoldották, és megfelelő méretezéssel az már kérdéses.
  Hang szigetelésre gipszkarton szerkezetet javaslok mondjuk URSA TWP1-es táblás üveggyapottal.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 160. Gál Zsuzsanna

  Kedves Máté!

  Padló fűtés esetén min. 5 cm-es szigetelést javaslok, EPS 100 lépésálló polisztirol lappal. De ha talajon fekvő padló részről van szó, akkor min. 10 cm-es vastagság javasolt.
  Mivel elég kevés hely van a rétegrend kialakításához. Így megkérném, hogy keressen fel egy padlófűtésekkel foglalkozó céget, a megfelelő rétegrend kialakításához.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 161. Krisztián

  Kedves Szilvia,
  Köszönöm a visszajelzését!
  A már meglévő padlóburkolat felszedése indokolt? Erre nem lehet közvetlenül rátenni a polisztirol lapot?
  AK

  Reply
 162. Gál Zsuzsanna

  Kedves Krisztián!

  Gyakorlatilag, ha jó minőségű, akkor nem fontos, hisz úgy is kap még egy teherelosztó beton réteget a szigetelés teteje.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 163. Szigeti Krisztina

  Kedves Szilvia !

  Betonaljzatra szeretnék kb. 10 cm vastag hőszigetelés + betonréteget rakni. Eddig a betonon csak a padlószőnyeg volt lerakva ragasztás nélkül. Régi, kb. 100 éves vályogház egyik szobája ez, az elődeim készítették bele a betonaljzat szigetelést utólag. Ezen szeretnék még egy kicsit javítani . Milyen rétegrendet javasol, szükség van-e dilatációs szalagra a falak mentén ? A betonba kell-e betonacél háló ? Normál terhelésű lakószobának használnám. A külső falak víz ellen alá vannak szigetelve , térdig téglára kicserélve a vályog. Válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel: Szigeti Krisztina

  Reply
 164. Gál Zsuzsanna

  Kedves Krisztián!

  Talajon fekvő rétegrend esetén kb. 8-10 cm-es szigetelés javasolt EPS 100-as lépésálló polisztirol lap minőségből.
  Mivel ezek úsztatott rétegrendek, így ajánlott minimum a falazat körül dilatációs hézag kitöltést készíteni. Normál terhelésű lakószoba esetén nem szükséges a vasalat elhelyezése. De ez természetesen a meglévő szerkezet kialakításától is függ.

  Talajon fekvő általános padló rétegrend kialakítása:
  -belső burkolat(+ajánlott rétegrendben kialakítva)
  -kb. 5 cm aljzatbeton
  -1 rtg technológiai szigetelés
  -kb. 8-10 cm lépésálló EPS 100
  -megfelelőn méretezett vízszigetelő réteg
  -10 cm vasalt aljzat
  -25 cm homokos kavics
  -termett talaj.

  Természetesen ez a rétegrend kialakítása függ a már meglévő szerkezettől, és a kialakítani kívánt rétegrendtől. A szigetelések pontos méreteit energetikai számítás alapján lehetséges meghatározni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 165. Nagy Tibor

  Kedves Szilvia!
  A véleményére lennék kíváncsi. Ahogy ezt Ön is javasolta, egy kivitelező 5 cm üveggyapottal és további 5 cm kőzetgyapottal készült álmennyezetet javasolt hanggátlás céljából. Ön szerint ez a megoldás megfelelő lenne? Az álmennyezet alatt nem lesz párásodás?
  Köszönettel, Tibor

  Reply
 166. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tibor!

  Általában gipszkarton álmennyezet készítésénél, közvetlenül a gipszkarton mögé párazáró fóliát raknak. Így már rögtön a burkolat mögött megállíthatja a pára útvonalát.
  Hangszigetelőként elsősorban az URSA TWP 1-es táblás üveggyapotot javaslom.
  Viszont a gipszkarton álmennyezet, és a szálas szigetelés max. csak tompítja a fentről érkező lépéshanggátlást. Erre a célra csak a födémbe épített lépéshang-gátló polisztirol lap nyújtana megfelelő megoldást.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 167. Kiss Gyula

  Kedves Szilvia!

  Egy kb. 50-60 éves téglából épült ház 2. emeletén lakunk. A konyhában szeretnénk új padlóburkolatot csináltatni, amely egyszerre javítana a hőszigetelésen (sokszor üres az alattunk lévő lakás, és ilyenkor nagyon hideg a padló), és a hangszigetelésen is (nem a mi általunk keltette lépéshangokra gondolok, hanem az alulról jövő beszédhangok tompítására). Jelenleg az eredeti kőcsempékből készített burkolat van ott, linóleummal borítva, de mi kerámia padlólapot szeretnénk. Sajnos a küszöb miatt csak kb. 3-4 centiméter talajemelkedés férne bele. Ezzel kapcsolatban van pár kérdésem.
  A linóleum nincs leragasztva, csak lefektetve. Fel kell-e szednünk a burkolás előtt?
  Ön milyen szigetelést ajánlana közvetlenül a padlólap alá? Vagy esetleg jobban járnánk, ha nem padlólap lenne, hanem pl. megint linóleum?
  A falakra majd gipszkartonos szigetelést tervezünk, a padlóburkolást vagy a gipszkartonozást kéne előbb megcsinálni?

  Köszönettel,Gyula

  Reply
 168. Gál Zsuzsanna

  Kedves Gyula!

  Sajnos az ön leírása alapján nem tudok a rétegrendjébe illeszkedő szigetelést javasolni.
  Az ideális megoldás az lenne, ha vissza bontanák a meglévő padló burkolatot az eredeti födémig. Majd egy új rétegrendet készítenének helyette, megfelelő szigeteléssel ellátva.
  Két fűtött helyiség közötti közbenső födémre kb. 4 cm-es szigeteléssel kell minimum számolni. Ennek a felületét nem ártana egy betonréteggel ellátni, ami biztosítaná a teher elosztó réteget, és a padlóburkolás alapját.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 169. Gábor Jánosné

  Üdv kedves Szilvia,lenne kérdésem,családi házba ami alatt fűtetlen pince van,mekkora vastag lépésálló szigetelőt lehet beépíteni? Vastagot szeretnénk. Idővel a rajtalévő beton nem fog berepedezni? Előre is köszönöm,további szép napot.

  Reply
 170. Gál Zsuzsanna

  Kedves Gábor Jánosné!

  Sajnos pontos választ nem tudok biztosítani önnek. Az elhelyezendő szigetelés vastagsága függ a szerkezet méretétől, és a rétegrendjétől. Átlagosan 5- 10 cm-es szigetelés javasolt. Amennyiben megfelelő minőségű szigetelést választ, pl. EPS 100. Akkor megfelelő kivitelezés esetén nem léphet fel az Ön által említett repedezés sem.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 171. Németh Tibor

  Kedves Hölgyem!
  Külső homlokzat szigeteléshez tudja-e ajánlani a lépésálló szigetelőanyagot? Elképzelésem szerint egy jégverésnél, viharkár esetén ellenállóbb mint a sima szigetelőanyag.Köszönöm!Szép napot!

  Reply
 172. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tibor!

  Gyakorlatilag erre nincs tapasztalatom, így ebben nem tudok a segítségére lenni. Gyakorlatilag a pontszerű terhelést nem bírja jobban az EPS 100 lépésálló lap sem. Szerintem egy dupla hálózással lehetséges, hogy többet érne el.

  Tisztelettel…

  Reply
 173. Szegedi Szabolcs

  Kedves Szilvia!

  Kérdésem amennyiben vasbeton födémre ( E-gerenda, beton béléstest) utólag fektetnénk eps lépásálló lapot akkor kell-e a födém ill. a polisztirol közé fóliát tenni? A lapok felülről nem lesznek fedve semmivel mivel nem járunk a födémen.

  Köszönettel: Szabolcs

  Reply
 174. Gál Zsuzsanna

  Kedves Szabolcs!

  A kérdésének pontos megválaszolásához egy páratechnikai számítás lenne szükséges. Viszont általános esetékben vagy párafékező, vagy páraáteresztő fóliát alkalmazna.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 175. József

  Jó Napot kívánok!

  Építés alatt lévő házunk padlózata alá lépésálló szigetelés lesz 20cm vastagságban. Elegendő az eps 100-as szigetelés 2x10cm-ben? Vagy eps 150-es kell már? Nem fog megsüppedni? Mik a tapasztalatok?
  A rétegrendek:
  Szerelőbeton,vízszigetelés,tech. fólia, eps, tech. fólia, padlófűtés, estrich beton.

  Reply
 176. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt József!

  Gyakorlatilag egy normál funkciókat betöltő padló rétegrendnél nem okozhat problémát. De a helyiségek funkcióihoz mérten érdemes a tervezőjükkel, és a statikusukkal átbeszélni a dolgot. Pl. egy kazánház, vagy egy garázs esetén érdemes a terheléshez mérten statikai számítást készíteni, és az alapján egy erősebb lapot, vagy fedő réteget készíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 177. Gál Csaba

  Kedves Szilvia!

  Érdeklődnék, hogy EPS100 + padlopon aljzatra ytong válaszfalat lehet-e építeni, vagy előtte fel kell szedni aljzatbetonig?

  Tisztelettel: Gál Csaba

  Reply
 178. Gál Zsuzsanna

  Kedves Csaba!

  Az Ön által leírt rétegrendet nem lehet ily módon terhelni. Így mindenképpen egy meglévő teherhordó szerkezet legyen alapja a válaszfalnak.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 179. szigetvári tibor

  Kedves Szilvia!

  Szerelőbetonra fektetett lépésálló hőszigetelő lapra amely 3cm-es,estrich beton kerülne 4cm vastagságban.Szükség van térhálóra a betonba vagy nincs?

  Reply
 180. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tibor!

  Elméletileg nem szükséges, de ha jól tudom akkor a terhelés mértékétől is függ. Kérem, hogy egyeztessen egy kivitelezővel a kérdésével kapcsolatban, aki jártas ebben a témában.
  Mivel vékony beton réteg esetén, akár a beton megrepedezése is előfordulhat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 181. Kiss Norbert

  Kedves Szilvia!

  Egy panelház első emeletén 50-es csatorna cső eltüntetése miatt szeretnénk megemelni az aljzatot egy helységben. 5cm-es lépésálló polisztirol lapra gondoltunk melyre, habfóliát, majd laminált parkettát raknánk. Kérdésem, hogy mennyire ellenálló a polisztirol, ha a bútorokat pakolnánk rá, illetve milyen módon kell ezeket a lapokat rögzíteni a betonhoz.

  Reply
 182. Gál Zsuzsanna

  Kedves Norbert!

  Bár a lépésálló polisztirol lap aljzatok szigetelésére alkalmas, de csakis megfelelő teherelosztó beton réteg beépítésével együtt. Sajnos a pontszerű terheléseket nem bírja, így a vékonyka laminált lapra nehezedő súly alatt megnyomódna. Tehát ilyen kivitelezési módban nem javaslom az anyag használatát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 183. Árvai András

  Tisztelt Szilvia!

  Kérem segítségét a következő problémában. Házunkat 4 éve építették és sajnos rosszul, az aljzat mindössze egy 10-12 cm-es vasbeton lap, rajta a hidegburkolat, illetve a szobákban némi padlopon a szalagparketta alatt.
  A beton alatt mindössze a tömörített-tömörítetlen föld van betöltve a lábazati zsalukő keretbe.
  A főfalak ytongból készültek, azok alatt van egy kis kátránypapír, a belső elválasztófalak fakeretes gipszkartonok, vízzáró vagy egyéb aljzatszigetelés nincs.
  Hogyan tudnám megoldani utólagosan az aljzat leszigetelését, mert attól tartok, hogy a rendes aljzatbeton-szigetelés-beton-burkolat már nem kivitelezhető.
  A szalagparkettás szobákba (bár tudom, nem szakszerű) de azt gondoltam, hogy:
  tech. fólia
  2-3 cm lépésálló eps
  fólia
  15 ös pozdorja vagy OSB
  habfólia és végül szalagparketta.

  Így kb 3-4 cm-vel nő a padozat, de a járólapos helységek esetében tanácstalan vagyok.
  70 nm-es sorházi lakásról van szó, a burkolatváltások eleddig egy szintben, küszöb és szintkülönbség nélkül voltak kivitelezve.

  Előre is köszönöm Árvai András

  Reply
 184. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt András!

  Sajnos semmi biztatót nem tudok mondani önnek. Hideg burkolat esetén csak a lépésálló szigetelés, és egy plusz beton réteg elhelyezése lenne a megoldás.
  A meleg burkolat alá esetlegesen az ön által leírt rétegrend is kivitelezhető lenne, de mindenképpen XPS szigeteléssel, és min. 15 mm-es OSB lappal. Viszont mivel mg nincs ilyen rétegrendről vissza jelzés, így nem tudom megmondani, hogy mennyire tartós lenne ez a szerkezet így. Vagyis milyen hatással lennének rá az elhelyezett bútorok.
  De ha ez még mind meg is valósulna, akkor sincs megoldva a vízszigetelés.
  Érdemes önökhöz közel felkeresni egy szakembert, és helyszínen egyeztetni vele.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 185. Szabó Mátyás

  Tisztelt Szilvia,

  Épülő családi házunkba szarufa feletti szigetelést terveztünk hogy minél nagyobb belmagasság maradjon a tetőtérben. Érdeklődni szeretnék hogy az EPS-100 polisztirol lépésálló szigetelés alkalmas-e szarufa feletti szigetelésnek. Tudom hogy vannak erre a célra gyártott tető szigetelő anyagok de ezek túl drágák és kiváltanánk valami hasonló nymószilárdságú de olcsóbb anyaggal. Összesen 30 cm tető szigetelést terveztünk. Milyen anyagokat és rétegrendet javasol az alábbi szigetelendő részekre. Szarufa felett 10-15 cm, szarufák között 15cm, és szarufák alatt 5 cm(opcionális). Válaszát előre is köszönöm

  Mátyás

  Reply
 186. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Mátyás!

  Egyeztettem az egyik gyártó céggel a tető szerkezet külső szigetelésével kapcsolatban.
  Amit elsősorban javasolni tudok az az URSA cég által kifejlesztett külső tetőtéri szigetelő rendszer.
  Gyakorlatilag maga a rétegrend kialakítása nem tér el egy hagyományos szigeteléstől, csak kifelé a szarufa keresztmetszetét megtoldottuk.
  Vagyis a következő rétegrendet tudom javasolni belülről- kifelé:
  -belső burkolat,
  -stafnizás ( közte légrés, vezetékek elhelyezésének kialakítására,)
  -párazáró fólia,
  (A párazáró fóliát esetlegesen a gipszkarton mögé is el lehet helyezni, csak abban az esetben nagyobb az esély, hogy átlukad a fólia.)
  -szarufa (15 cm-es) közte szálas szigetelő anyag,
  -a szarufa tetejére elhelyezett bővítés (XPS bak 10 cm + stafnifa 5 cm= 15 cm), közte 15 cm-es szálas szigetelés,
  (Így kapnánk 30 cm-es szigetelést.)
  -páraáteresztő tetőfólia,
  -ellenléc,
  -cserépléc,
  -cserép.

  Az ide alkalmas szálas szigetelő anyagok általában a 0,039-es, és a 0,032-es értékkel rendelkező tekercses üveggyapotok. Pl.:
  URSA DF 39-es üveggyapot 10 cm-ben (0,039): 620 Ft/ m2,
  URSA DF 32-es üveggyapot 10 cm-ben (0,032): 1.438 Ft/ m2.

  EPS 100 lépésálló polisztirol lap 10 cm-ben (0,04): 1.670 Ft/m2.

  Ahogy látja, ha csak külön a szigetelő anyagokat nézzük, akkor ár- érték arányban is a szálas szigetelő anyagokat éri tető szerkezetbe beépíteni.

  A javasolt rétegrendben egy átlagos 90 cm-es szarufa közzel rendelkező szerkezet 25 cm-es vastagságban kialakított URSA DF32-es szigeteléssel kb. 0,14-es hőátbocsátási értéket tudnak elérni.

  Egy ilyen szerkezet kialakítása 30 cm-es vastagságú szigetelő anyaggal max. 6.000 Ft/ m2 árat tudnak biztosítani, fóliákkal, csavarokkal, XPS bakkal együtt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 187. László

  Tisztelt Szilvia.
  Most vettünk egy kb.60 éves paraszt házat,és a szoba hajópadlóval van leburkolva,de alatta csak homok van,és szeretném lebetonozni és szigetelni,érdekelne a folyamat lépésről lépésre, hol kezdjem és milyen anyag, és hogy menyi,a szobák mérete 4,5 x 4,5.
  Válaszát előre is.

  Reply
 188. Husz Zsófia

  Tisztelt Szilvia!
  Egy társasház alsó szintjén lakunk. Lakásunk kb 50 négyzetméteres része levegőben van, oszlopokon áll. A lakásnak alulról 16 cm-es szigetelése van, ennek ellenére a laminált parketta nagyon hideg. (főleg az erkélyajtók – amelyekből több is van – környezetében)Kérdésünk: ha a laminált parkettát felszedjük és alá 2 cm-es lépésálló EPS lapot, arra 1 cm-es USB lapot fektetünk, majd visszakerül a parketta – megfelelő lesz a hőszigetelés? Melegebb lesz a parketta, megéri-e a befektetést?
  Köszönöm a válaszát. Zsófia

  Reply
 189. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt László!

  Talajon fekvő padló rétegrendje:
  -talaj,
  -kavics ágy,
  -szerelő beton,
  -vízszigetelés,
  -mechanikai védő fólia,
  -EPS 100 lépésálló hőszigetelő lemez,
  -mechanikai védő fólia,
  -aljzatbeton,
  -belső burkolat.

  Ennek arányaiban meglévő burkolatot, illetve homokot fel kell szedni (ki kell mélyíteni a helyet), és szakember segítségével a funkcióhoz képest megfelelő anyagokból kell kialakítani az új rétegrendet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 190. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zsófia!

  Ilyen megoldásba inkább az XPS lapot javasolnám. De mivel nem erre a célra gyártják, és nincs is kipróbálva, így nem tudom megmondani, hogy milyen hatással lesz beépítés után. Illetve az OSB lapból is min. 15 mm-es, vagy annál vastagabbat javaslom.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 191. D. Tibor

  Kedves Szilvia!

  15 cm EPS-100-as szigetelést (3×5 cm átfedésben) lehet tenni 6-7 cm vasalt beton alá? (szintbeli eltérés miatt kellene ilyen vastag).

  Köszönettel,
  Tibor

  Reply
 192. Gál Zsuzsanna

  Kedves Tibor!

  Elméletileg nem okozhatna problémát az említett szigetelés elhelyezése. De a funkciótól, és a terheléstől függően ez változhat. Érdemes egy gyártó cég alkalmazás technikusával felvenni a kapcsolatot, és a rétegrendet egyeztetni vele.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 193. Szolnoki Péter

  Kedves Szilvia!

  Gázszilikát építésű házat vásároltam. A fal vastagsága talán 30 vagy 40 es lehet. Stabil épület, 20 év körül van sehol egy repedés, vagy málás ami talajvíz szigetelési problémára utalna. Nyaralónak volt használva és nem volt fűtve soha. Belül a beton aljzatra műanyag padló van leterítve, nincs alatta semmi. Ahogy befűtöttem a pára rögtön lecsapódott alul végig a fal mellett. Szerintem a beton lábazat és az aljzatbeton közvetlen érintkezésben van. Elképzelésem szerint egy 30 as XPS szigetelőlapot tetetnék végig a lábazaton kb. 30 centi mélyen a földbe sűllyesztve. Ezt a vastagságot talán elbírja a lábazat, hogy nem lóg ki a fal síkjából. Megszűnne e a hőhíd vagy belül is szigetelni kéne, de akkor hajópadlót kéne lerakni a lépésálló szigetelés fölé. Ezt nem szívesen csinálnám, mert megemeli a szintet és mindenhol utána kéne menni. Nem az energia spórolás a célom, hanem hogy ne legyen vizes a fal mellett. Köszönettel: Péter

  Reply
 194. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Az épület határoló szerkezetein kialakuló páralecsapódás, vagy/ és penészesedés általában a “harmat pont” kialakulásánál jelentkezik. Itt hűl le olyan mértékben a felület, hogy a lakásban felgyűlő pára kiül rajta.
  Elsősorban egy megfelelő szellőztetés betartását szoktam javasolni. De ha ez már nem hatásos, akkor a falazat hőszigetelését kell megoldani.
  A lábazati lapot a talaj szinttől lefelé, és felfelé min. 30 cm-es magasságban, és mélységben érdemes elhelyezni. Illetve, ha a padló szint még a felső 30 cm-es sík fölé esik, akkor érdemes lenne a lábazati, vagy a homlokzati szigetelést annyival feljebb megoldani.
  Sajnos ez még nem garantálja a probléma megszűnését, mert esetlegesen a szigetelés befejezésénél újabb hőhíd alakulhat ki.
  Ezért érdemes lenne a lábazati rész hőszigetelő képességét összehangolni a homlokzati fal értékével.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 195. Czotter Zsolt

  Kedves Szilvia!
  Vásároltunk egy kb.20 éve épült házat,és szeretnénk padlófütést szereltetni,sima egyréteg beton ajzat van.Kátránypapir szigetelés után mi lenne a minimális eps100-as szigetelés vastagság,és a padlófűtéscsövel együtt a beton vastagsága,mert a nyilászárok miatt sokat nem lehet emelni a szinteken.
  Köszönettel:Zsolt

  Reply
 196. Juhász György

  Tisztelt Válaszoló!

  Kérdésem a következő:
  A kerámia járólap közvetlenül ráragasztható e a lépésálló szigetelésre, beltéri csemperagasztóval? Amennyiben nem, mi az eljárás?

  Köszönettel: György

  Reply
 197. szigatech Post author

  Kedves Zsolt!

  Padlószigetelés esetén általában a minimum javasolt szigetelő anyag vastagság 8- 10 cm, a betonréteg pedig kb. 6 cm.
  Érdemes lenne egy padlófűtést készítő szakemberrel, vagy céggel egyeztetni a kérdezett paraméterekkel.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 198. szigatech Post author

  Tisztelt György!

  Sajnos a lépésálló polisztirol lapra nem lehet közvetlenül ráburkolni. Mindenképpen egy teherelosztó beton rétegre van szükség, amit már lehet burkolni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 199. Attila

  Tisztelt Szilvia!

  Érdeklődnék, hogy a most épülő házamba ami könnyű szerkezetes a padló szigetelésre 5-10 cm eps 100 ast gondoltam ( mennyi lenne javasolt) a 10 cm szerelő betonra a bitumenes lemez fölé az lenne a kérdésem, hogy mennyi betont kellene rátenni ez vasalt legyen, és elég ez a hidegburkolatok alatt és a szobákban pedig ahol hajópadló lenne ott esetleg elhagyhatnám a betonréteget, és csak egy osb lapot majd a padlót tenném??
  Jó lenne ez így???

  Reply
 200. szigatech Post author

  Tisztelt Attila!

  Talajon fekvő padló szigetelés esetén 8- 10 cm-es hőszigetelés javasolt. Az aljzat beton átlagosan min. C 08-as minőségű, és kb. 6 cm-es vastagságú. Természetesen a terheléstől, és használattól függően ez változhat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 201. Fehér J. Viktor

  Tisztel Szilvia,
  Látható gerendás helység mennyezetének szigetelést szeretném elvégezni felülről (új építés). Jelenleg a gerendákon 2,5cm-es deszkaborítás és azon normál fekete fólia van. Elképzelésem szerint 5x10cm keresztmetszetű fagerendákból készítenék először a mennyezeti gerendákra merőlegesen, ~60cm-es osztásokkal “rácsozatot”, ami közé 10cm vastag kőzetgyapot kerülne, majd 90fokos elforgatással megismételném ugyanezt, aminek a tetejére tennék fóliát (párazáró, téli, vagy nyári hőtükrősfóliát?), majd lezárásként, hogy járható legyen a tetőtér, 8-10mm-es OSB, vagy MDF lapot tennék.
  Kérdéseim, ez a megoldás ön szerint megfelelő-e, vagyis statikailag, mechanikailag és rétegrend szempontból jó-e az elképzelés? valamint milyen fóliát javasol lezárásra?
  Várom szíves válaszát.
  Köszönettel:
  Fehér J. Viktor

  Reply
 202. szigatech Post author

  Tisztelt Viktor!

  Szálas szigetelő anyagok lefedésére páraáteresztő fóliát szoktunk javasolni, és egy hézagos padló burkolatot. Ha OSB lappal zárja le a felületét, akkor érdemes egy pár centi légrést hagyni a szigetelés felett, vagy hézagosan érdemes lefektetni az OSB lapot, hogy biztosítani tudjuk a szellőzését a szigetelésnek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 203. Kurucz Henrietta

  Kedves Szilvia!
  Beton födémes padlásunkat szeretnénk szigetelni. A beton kefnik fölött jelenleg nem található semmi. A betoncserepek alatt vanmindössze párazáró fólia. A padlásteret nem használjuk. Kérdésem, hoy milyen szigetelést ajánl esetünkben (milyen anyag, hány cm, párazáró fólia esetleg kell alá…) Mi lépésálló nikecellre gondoltunk, 2*5 cm-es rétegben kötésbe rakva. Vagy elegendő Ön szerint az 1*10 cm is? Amennyiben ezt az anyagot választjuk szükséges alá párazáró fóliát tennünk? Ha ily módon lezárjuk a padlásteret nem fog penészedni (a lakótér mennyezete gipszkartonnal borított, a gipszkarton és a betonkefni között kb. 10 cm légrés van). Válaszát előre is köszönöm: Kurucz Henrietta

  Reply
 204. szigatech Post author

  Kedves Henrietta!

  Amennyiben nem járható födém szigetelésre van szükség elsősorban a tekercses üveggyapotot javaslom min. 2 x 10 cm-es vastagságban.
  A szigetelés alá javasolt fólia típusát egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni, kérem ezzel kapcsolatban keressen fel egy energetikus szakembert.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 205. T. Gábor

  Kedves Szilvia!
  A következő helyzetre kérnék tanácsot, mert több szakember véleménye sajnos ellentmond egymásnak és nem tudom, hogyan tovább.

  Háború után épült hagyományos ház felújításának folyamatában az aljzatot is kiszedtük a vizes helyiségekben, hogy alulról szigeteljünk, padlófűtést tegyünk és újraburkoljunk.
  A kiszedett aljzat 2/3-a alatt helyben öntött betongerendákból födém van (alatta száraz pince). Ezt sikerült a betonig kiszedni, teljesen síkban van. Erre már mehet a hőszigetelés, ugye nem szükséges szerelőbetont teríteni ide is?
  A maradék 1/3, ami a konyhának kb. a fele (a másik fele alatt a pince födém található) viszont homokkal van feltöltve. Ez a járószint a járdától 53 cm-re meg van emelve, kiszedés után még 15cm mélységben is porszáraz. Kérdésem: Szükséges a maradék 1/3 rész alá szerelőbetont készítenünk a pincefödémig vagy elég a fólia-hőszigetelés-szerelvények-aljzatbeton rétegrend a homok fölé?

  Válaszát előre köszönöm.

  Reply
 206. szigatech Post author

  Kedves Gábor!

  Ahol már meglévő beton födém szerkezet a padló alja ott nem szükséges szerelő beton készítése. Mehet rá a hőszigetelés, fólia, és az aljzat beton. Viszont ahol csak homok található ott érdemes egy kicsit mélyebbre ásni, és egy szerelő beton réteget kialakítani. Majd a másik résszel együtt folytatni felfelé a rétegrendet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 207. Haupt József

  Kedves Szilvia !
  Családi házunk beton födémét ( VB gerenda + béléstest + néhány cm beton ) szeretném szigetelni . A padlás területe kb 140 m2 , ebből egy kb 40 m2 -es részt gondoltam 20 cm vastag EPS 100 lépésálló polisztirollal szigetelni , mert ennyit használunk belőle lomtárnak , a többi részt 25 cm üveggyapottal gondoltam . kérdésem hogy elfogadhatónak tartja-e ezt a megoldást , ha igen kell-e az EPS alá párazáró fólia ? Esetleg inkább rakjak az EPS lapok helyett fa rácsozat közé üveggyapotot OSB borítással a “lomos ” részen ?

  Köszönöm !

  Reply
 208. Gábor

  Kedves Szilvia!

  Még nem döntöttem padlásteremet melyik módszerrel szigetelném, lépésálló EPS-sel(10-10 cm kötésben keresztbe) és OSB lappal (6 cm) vagy pedig keretet csináltatni és szálasanyaggal (kőzetgyapot 10-10 cm)kitölteni majd OSB lappal a járhatóság miatt ellátni. Vagy még talán a kombinált EPS+OSB is szóba jöhetne, de mindenképpen a kötésben rakást képzelem hatékonyabb megoldásnak, ezért esetleg így egy alsó réteg 10 cm EPS majd keresztben 10 cm EPS+OSB jöhetne szóba. A költségek nagy mértékben befolyásolják a döntést. Van esetleg iránymutatása melyik ezek közül a kedvezőbb megoldás? Ezen felül hogyan tudom a szálasanyagot is a gerendák miatt kötésben elhelyezni, a légrések tökéletes elzárása érdekében? Mindegyik módszer esetén a szigetelés alá párazáró fólia és a szigetelés fölé páraáteresztő fólia szükséges?
  Köszönettel várom válaszát,
  Gábor

  Reply
 209. Gál Zsuzsanna

  Kedves József!

  Ha tárolásra is szeretnék használni a padlástér egy részét, akkor érdemes egy tartó szerkezetet készíteni, és e közé fektetni a szálas szigetelést.
  Így, ugyan azzal a típussal, és vastagsággal tud dolgozni. A tartószerkezet kialakítása, és a hézagos padló burkolat elkészítésével együtt még mindig olcsóbbra jönne ki, mint a 20 cm-es lépésálló polisztirol lappal, és az OSB takarással.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 210. szigatech Post author

  Kedves Gábor!

  Nem járható, és járható födém szigetelés esetén is szálas szigetelést javaslok, min. 2 x 10 cm-es vastagságban.
  Ahol terhelni is szeretnék a szigetelést, ott egy fa tartó szerkezetet érdemes készíteni, egymásra merőlegesen két rétegben, majd a tetejét mindkét esetben érdemes ellátni egy páraáteresztő fóliával. Ahol tárolni szeretnének, ott a tartószerkezet tetejére hézagos burkolatot kell készíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 211. Gábor

  Kedves Szilvia!

  Aug.22.-ei tanácsával kapcsolatban a kérdésem, hogyan érdemes, szükséges vagy lehetséges a páraáteresztő fólia rögzítése? Ez megegyezik a tetőfólia anyagával?

  Köszönettel várom válaszát,
  Gábor

  Reply
 212. Gábor

  Kedves Szilvia!

  Kérdésem, hogyan történik a páraáteresztő fólia rögzítése a szálas szigetelőanyag takarása után? Szükséges-e, érdemes-e egyáltalán? A páraáteresztő fólia anyaga megegyezik a szokványos tetőfólia anyagával?

  Köszönettel várom válaszát,
  Gábor

  Reply
 213. szigatech Post author

  Kedves Gábor!

  A páraáteresztő fólia a nedvességtől (esetleges beázás), illetve a por ellen nyújt védelmet.
  Amennyiben páraáteresztő tető fóliát választ, akkor megfelelő a szigetelés takarására.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 214. Szalai Bálint

  Tisztelt Szakértő!

  Érdeklődnék, hogy a panellakásban 7cm aljzat kitöltésére milyen rétegrendet javasolna, a felület járólapozva lesz.
  A szomszéd említette, hogy náluk a rétegrend a 7cm-re a következő volt:
  1. párazáró vagy vízzáró fólia
  2. erre kerülne az EPS 100 lépésálló nikecell (3 vagy 4cm-es, sárga oldalcsíkos)
  3. erre szintén egy párazáró fólia
  4. Estrich könnyűbeton 2cm vastagságban
  5. járólap ragasztó anyag
  6. maga a járólap

  A kérdésem továbbá az lenne, ha megcsinálom azt hogy lerakom az EPS 100 nikecellt és rá rétegzem az estrich betont, miután megszárad és rálépek, hogy a további rétegeket építsem fel, akkor nem fog megrepedni? Vagy teljesen beszakadni a lépésektől? A járólapozás ha meg van utána emiatt nem fog megrepedni a járólap vagy ez is szintén beszakadni?

  Gondolkodtam a 7cm-t kitölteni betonnal rá estrich könnyűbeton és utána a járólapozás, erre azt mondták a szakemberek, hogy a betont el kellene kerülni, nehogy a födém megmozduljon.

  Kérem segítsen a problémámban, szeretnék megoldást találni rá.
  Köszönettel:
  Szalai Bálint

  Reply
 215. szigatech Post author

  Tisztelt Bálint!

  Sajnos nem tudom milyen a meglévő szerkezet, és a rétegrendje, így nem tudok önnek javasolni megfelelő rétegrend kialakítást. Ezek alapján maximum egy általános rétegrenddel szolgálhatók, de ez egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő önnek.
  Ha az épület szerkezeti terhelését ilyen mértékben szeretné megváltoztatni (gondolom eddig nem volt kialakítva ez a plusz réteg), akkor érdemes egy statikus szakemberrel egyeztetni kivitelezés előtt.
  Sajnos a szomszédjának a rétegrendje nem tudom, hogy milyen tartós életű lesz, de az biztos, hogy a leírt rétegrend nem szakszerű.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 216. Wesniczky Csaba

  Kedves Szilvia!

  A következőkben kérném a segítségét:

  Egy kibővítést végeztünk, melynek tetőszerkezete fából készült(fala 30cm-es ytong, 20cm-es koszorúval), aminek a tetején egy terasz lesz kialakítva. A fagerendák 15 cm szélesek, a gerendákra fémszerkezettel (5 cm) gipszkarton(zöld színű) lett kialakítva. A fagerendák tetején 2,5 cm-es deszkaborítás van. A deszka és a gipszkarton között üveggyapot. Most a deszka feletti szigetelést csinálnám, a következő rétegrenddel:
  · Deszka
  · geotextília
  · Párazáró fólia
  · 5 cm-es lépésálló szigetelés
  · 1,2 mm-es tófólia
  · 8-6 cm-es (vasalt) beton
  · valamilyen póruszáró szigetelés
  · burkolat

  Sajnos az üveggyapot és a gipszkarton között nem lett kialakítva párazáró fólia. : (.
  Ön szerint ez így megfelelő? Továbbá, ha van ötlete, akkor legyen szíves megírni, hogy a beton és a burkolat között milyen szigeteléssel dolgozzak.
  Előre is köszönöm a segítségét,
  Tisztelettel:
  Wesniczky Csaba

  Reply
 217. szigatech Post author

  Kedves Csaba!

  Sajnos nem igazán értem a leírását. Ha jól vettem ki a dolgot, akkor ön egy lapos tetős épületet húzott fel a meglévő mellé, aminek a födém szerkezete fa, vagyis fafödémes, és ez lenne teraszként használva. A födém alsó, mennyezeti részére egy függesztett álmennyezetet készített impregnált gipszkarton burkolattal, és kihagyta a burkolat mögötti párazáró fóliát. A födém felső részére pedig egy deszka burkolatot készített, ami kap különböző fóliák mellett egy lépésálló polisztirol lapot, és egy beton réteget. Vagyis ez lenne a terasz járófelülete. Ha igen, akkor ez egyáltalán nem jó megoldás. De lehet, hogy egyáltalán nem jó az elgondolásom, az ön leírása alapján.
  Mivel mindenképp fontos, hogy megfelelő, és pontos rétegrend legyen kialakítva, mert egy lakótér feletti terasz kialakítása esetén a hőszigetelés mellett, a legfontosabb a megfelelő vízszigetelés. Amit polisztirol lappal, és betonnal nem lehet helyettesíteni. Így, megkérném, hogy helyszínen egyeztessen egy szakemberrel, aki megtudja nézni miről van szó.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 218. V. Hajnalka

  Jo napot kivanok!

  A csaladi hazunk 38cm-es porotherm teglabol epult, igy a falak vastagsaga a belso vakolattal egyutt kb 40 cm. A kerdesem az lenne, hogy ebben az esetben az 5cm-es EPS 7o szigeteles eleg lenne-e. On milyen szigetelest javasol? Valaszat elore is koszonom,
  Tisztelettel:
  V Hajnal

  Reply
 219. szigatech Post author

  Tisztelt Hajnal!

  Homlokzati hőszigetelésre a magyar szabvány EPS 80-as polisztirol lapot ír elő. Így nem hiszem, hogy az EPS 70-es megfelelő.
  A Porotherm 38-as N+F-es falazatra a gyártó cég 8 cm-es vastagságú szigetelést javasol.
  http://www.wienerberger.hu
  “- UFAL = 0,25 W/m2K, egyenértékű 38 N+F + 8 cm EPS szigeteléssel
  - 44%-kal túlteljesíti az energetikai előírásokat”
  Bár a jelenlegi előírások értekeit meghaladná ez a szigetelés, de 2015-től olyan változásokat irányoznak elő, ahol az épület falazatának a 0,25-ös értéket kell majd elérnie. Mivel átlagosan nem egy- két évre készítünk szigetelést, így én javaslom min. a 8 cm-es szigetelés elhelyezését.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 220. Fülöp István

  jó napot kívánok!!!
  Egy olyan kérdésem lenne hogy van egy 16nm szoba amit laminált padlót szeretnénk letenni mert járólap van rajta viszont a járólap nagyon de nagyon hideg a járólap alatt valószínűleg nincs szigetelés,mivel a járólap alatt a radiátorcsövek fekszenek ezért feltörni igen csak kockázatos
  Ha a laminált padló alá tennék egy 4 v 5 cm vastag polisztirol lépésálló szigetelést majd a padlólapot. igy megoldódna a problémámat? Mivel a padlólap elosztaná a súlyokat a polisztirolon.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  Reply
 221. szigatech Post author

  Tisztelt Fülöp István!

  Sajnos a lépésálló polisztirol lap nem terhelhető pontszerűen, így a leírt rétegrendbe nem tudom javasolni.
  Emellett a laminált lap is túl vékony, hogy átvegye a teherelosztó szerepet.
  Amennyiben nincs lehetőség beton + lépésálló réteg kialakítására, akkor egy tartó szerkezet kiépítését javaslom.
  A meglévő padló rétegre kell rögzíteni a kialakított rétegrendet, ami közé kerülhet a szigetelés, és a tartószerkezetre egy hajó padló burkolat, vagy valamilyen merevebb, teherbíró réteg, és arra a laminált lap burkolat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 222. Adrienn

  Tisztelt Szakértő!

  Kérdésem az lenne, hogy a bitumenes szigetelő anyagot (bitugélt) kell-e fedni valamivel, mielőtt a padlószőnyeg rákerülne?

  Köszönettel
  Adrienn

  Reply
 223. szigatech Post author

  Tisztelt Andrienn!

  Kérem, hogy ezzel a kérdéssel keresse fel a Bitugélt forgalmazó szakkereskedést, vagy gyártót.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 224. Bodnár András

  Kedves Szilvia!

  Tisztelettel megkérem, hogy segítsen.

  Elsőemeleti panellakásban lakom, és padlószigetelés szükséges.
  15m2-es szoba szigeteléséhez kérnék rétegrendet és árajánlatot.

  Válaszát, előre is köszönöm!

  Tisztelettel:
  Bodnár András

  Reply
 225. Gál Zsuzsanna

  Kedves András!

  Padló szigetelését elsősorban EPS 100 lépésálló polisztirol lap, és beton réteg elhelyezésével lehet megoldani.
  Természetesen a kialakítani kívánt felület rétegrendje a meglévő szerkezet rétegrendjétől, és a betöltött funkciójától is függ.

  Kérem, legyen szíves helyszínen egy energetikus szakemberrel egyeztetni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 226. Tóth László

  Kedves Szakértő!

  Beton födémpanel szigetelésére 20cm vastagságban lépésálló polisztirol lapot tervezek beépíteni. Szellőzőrendszer karbantartása céljából alkalmanként járhatóvá tudom-e tenni, ha cementkötésű forgácslapot ragasztok a tetejére 20mm-es vastagságban kb 0,5m2-es táblákban?

  Reply
 227. Gál Zsuzsanna

  Kedves László!

  Természetesen egy nagyobb terjedelmű teherelosztó felülettel megoldható. Ha viszont csak ideiglenes megoldásként kell, akkor elegendő egy pallót leteríteni a járó felület eléréséhez.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 228. bogár krisztina

  Üdvözlöm!

  Azt szeretném megkérdezni hogy egy 20 nm2-es szobát szeretnék talajpára ellen leszigetelni. Ugyanis az történt hogy a szalagparkettára rátettem a laminált lapot, alá polifont. Sajnos a laminált felpúposodott és a szalagparketta megrohadt, bepenészedett. Azt az információt kaptam , vegyek eps 100 lépésáló polisztilort a laminált alá. Megtőóörtént és leraktam de azt mondták hogy ne tegyek alá se foliát, se polifont hogy szellőzni tudjon a beton az esp alatt. Kifestettem a szobát és kb 2 – honapra rá ismét érezni kezdtem a doh szagot és penész is jelenkezett a falon .A laminált szegélyeket leszedtem és láttam a penész jelenlétét.
  Kérdésem az lenne: mi tévő legyek hogy ne legyen dohszag és párás a levegő, meg a penész is eltűnjön hogy szigeteljem le a szobát hogy ne legyen talajpárás :Tegyek párazáró foliát az esp alá?

  Segítségét köszönöm.

  Tisztelettel: Bogár Krisztina

  Reply
 229. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Krisztina!

  A meglévő beton felületre mindenképp egy vízszigetelést javaslok, ha csak talaj pára jöhet szóba, akkor elegendő 1 rétegben egy 3- 4 mm-es. Erre egy technológiai fólia javasolt, majd az említett EPS 100 lépésálló polisztirol lap, még egy réteg technológiai fólia, és egy teherhordó szerkezet, egy 4- 6 cm-es aljzat beton. Erre a felületre kerülhet már a belső burkolat.
  Mivel nem tisztázott, hogy pontosan a meglévő beton felületet milyen mértékben kellene talaj nedvesség ellen szigetelni, így mindenképpen azt javaslom, hogy egy szakemberrel helyszínen nézesse meg.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 230. Albert Attila

  Kedves Szakértő!
  A nyaron keszult uj haz amely alatt pince talalhato teljesen,a padlo 12-15 cm vastag vasazott beton. Ezt szeretnem szigetelni es tanacsat kerni, hogy 5 cm EPS 100 lepesallo polisztirol, felso fele beton reteg nelkul mennyire kemeny? A laminalt parket es a padlo csempe rahelyezese mennyire ajanlott? Olvastam a forumokban es tobbek kozott szukseges a polisztirol-ra egy reteg beton.
  Ha nem kerul a polisztirolra meg egy reteg beton akkor a padlo csempe elrepedese vagy a laminalt parket mozgas veszelye fenn all?
  Koszonom valaszat.
  Tisztelettel Attila.

  Reply
 231. Gál Zsuzsanna

  Kedves Attila!

  Sajnos a lépésálló polisztirol lapok nem terhelhetők közvetlenül belső burkolattal. Mindenképpen szükséges egy réteg teherelosztó beton a felületére. Ha nincs lehetősége a szigetelés mellett még egy réteg betont is kialakítani. Akkor esetleg megoldás lenne a födém szerkezet alsó felét leszigetelni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 232. Katona István

  Tisztelt Szakértő!

  Egy 50 m2-es helyiséget szeretnék tornaterem céljából szigetelni. A falakat és a mennyezetet 10 cm-es polisztirol lappal már befedtünk belűről. Kérdésem az lenne, hogy az aljzatot – ami jelenleg is beton – hogyan szigeteljem úgy, hogy terhelhető legyen? Az aljzatra csak padlószőnyeg kerülne, de tornaterem lévén számítani lehet arra, hogy az ember esetleg leejt egy 20 kg-os súlyzótárcsát…
  A rendelkezésre álló vastagság a küszöbig 60 mm.
  Köszönöm válaszát!

  Reply
 233. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt István!

  Padló szigetelés esetén a lépésálló polisztirollapot javaslom. Viszont ezek a lapok nem bírják a pontszerű terhelést. Így minden esetben javasolt egy réteg beton felülettel ellátni, ami a teher elosztást biztosítja.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 234. Lukács József

  Jó napot kívánok !

  Van olyan lépésálló szigetelő anyag amire közvetlenül lehet járólapozni, és mi az ideális vastagság ami még jól szigetel. Ha nincs mennyi az a minimális beton réteg amit még az aljzat és a járólap közzé tenni kell.

  Köszönöm
  Lukács József

  Reply
 235. Némethné Gabi

  Tisztelt Szakértő!

  Tetőtér-beépítésre készülünk (6 éves a házunk). Segítségét kérem, hogy technológia-árérték szempontból mi a legjobb megoldás egy vasbeton gerendás, masszív, 10 cm-es beton födésmű háznál alkalmazni az aljzatnál? Milyen rétegeket?

  Köszönettel:

  Némethné Gabi

  Reply
 236. Miklósi László

  Tisztelt Szakértő!

  A következő kérdéssel fordulok önökhöz:
  A panellakásom szobáiban lévő mozaikpadló elég rossz állapotban van, így azok laminált padlóra történő cseréjén gondolkozom. A probléma, hogy tudomásom szerint (többi lakásfelújítótól) a mozaik padló alatt kb. 10-15 cm vastagon préselt falapok, por, és minden hasonló “szemét” található.
  A fenti réteg elvátolítását követően mivel tudnám az említett vastagságban pótolni, hogy ne legyen szintkülönbség a folyosóhoz képest. Gopndoltam, hogy valamilyen lépésálló polisztirolhabot, stb teszek le, majd erre fektetem a laminált padlót. Ez jó megoldás lenne-e, vagy szükséges vamilyen betonréteg ráhúzása a szigetelőanyagra? Esetleg elég erős-e a szigetelőanyag, hogy megtartson szekrényt, asztalt, egyebet? Szükséges-e a polisztirolhabon kívül egyéb réteget lefektetnem? Milyen anyagot ajánl a fenti probléma megoldásához? Remélem érthetően fogalmaztam levelem! Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel László!

  Reply
 237. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Lukács József!

  Sajnos olyan szigetelésről nem tudok, amit közvetlenül lehet burkolni. Általánosan talajon fekvő padlóra 8- 10 cm-es, közbenső födém szerkezetnél 4-5 cm-es vastagságú szigetelés szükséges.
  Általában aljzat betont vastagságnak min. 5 cm-es vastagság javasolt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 238. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Némethné Gabi!

  Közbenső födém szigetelésnél vagy lépésálló polisztirol lapot, vagy lépés-hanggátló polisztirol lapot érdemes alkalmazni. Amennyiben mindkét tér fűtött helyiségként fog funkcionálni, akkor általánosan 4- 5 cm-es vastagság javasolt minimum.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 239. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt László!

  Padló szigetelésére mindenképp lépésálló polisztirol lapot javaslok + egy réteg betont. Ezt a felületet már lehet burkolni. A lépésálló polisztirol lapból közbenső födém szerkezet esetén min. 4- 5 cm-es vastagság javasolt. Érdemes a betonrétegből is egy 5 cm-es vastagsággal számolni. A födémszerkezet típusától függően a szigetelés és a beton réteg közé mindenképp érdemes egy technológia fóliát elhelyezni. Kérem, hogy helyszínen egyeztessen egy szakemberrel a pontos rétegrendről.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 240. Tompa Ákos

  Tisztelt Szakértő!

  A következőt szeretném kérdezni öntől.
  4 éve épült vályogházam északi szobájában olyan gond van,
  hogy amikor a külső hőmérséklet tartósan mínusz 5 fok alatt van és a szobahőmérséklet 21 fok fölött van a laminált parkettán páralecsapódás jelentkezik(de csak az ágy alatt és az éjjeli szekrény alatt)és nagyon hideg a padló.
  Sajnos valószínűsítem hogy kivitelezési hiba,mert a szerelőbeton alá nem lett nikecell rakva. A padlózat a következő képpen készült: -döngölt föld majd 12 cm aljzatbeton a falak mentén diletációs csík.A szerelőbetonra került a laminált parkettarendszer(fólia,habszivacs).
  Kérdésem a következő?
  Ha visszaszedem a laminált rendszert és rakok alá 2cm-es lépésálló kőzetgyapotot(ennyit bírok emelni a szinten) és úgy vissza a laminált rendszer,megoldódhat e a páralecsapódás?Vagy mivel lehetne még segíteni?
  Az aljzatbetont nem szeretnénk felverni!
  Köszönöm a figyelmét és várom megtisztelő válaszát!
  Üdvözlettel: Tompa Ákos

  Reply
 241. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tompa Ákos!

  Mivel tetszett írni, hogy a padló rétegrendbe került párazáró réteg, így nagy valószínűséggel a lakásban lévő magas páratartalom, és a padló hideg felülete okozhatja a problémát. Elsősorban próbálják megfelelő értéken tartani a páratartalmat, és ha nem változik semmi, akkor érdemes a szigetelésen gondolkozni. De nagy valószínűséggel ne lesz elegendő egy 2 cm-es szigetelés leterítése a felületre, kicsit bonyolultabb a kialakítani kívánt felület elérése. Kérem, keressen fel helyszínen egy energetikus szakembert, aki szemre vételezni tudja a felületet, és pontos rétegrend kialakítással tud önnek szolgálni.

  Tisztelttel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 242. Lilla

  Tisztelt Szilvia!

  Egy kb 50 évvel korábban épült sorházi lakás padlójának szigetelésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. (nem vagyok szakember, úgyhogy elnézést, ha valami badarságot írnék). A lakásban majd’ minden szobában más a jelenlegi aljzat.
  1. szoba: a korábbi hajópadlót felszedtük, alatta homok van
  2. szoba: valószínű az előző tulaj próbálkozott szigeteléssel, van egy kb 5 cm-es betonréteg amin a hajópadló volt
  3. szoba: valamiféle betonrétegbe közvetlenül ragasztott cementlap, alatta homok
  4. szoba: a lakás talajszintje alatt van 50 cm- rel. Ki van betonozva, nem tudom, van e alatta szigetelés.

  A belmagasság 3 m, úgyhogy ha nem feltétlenül kell felverni a meglevő betont, akkor annak örülnénk.
  A következő elképzelésem volt:
  1. szoba: 3 cm beton – nehézlemez – PE fólia – 5 cm-es lépésálló EPS – PE fólia – 5 cm beton – vmilyen padló
  2-3-4. szoba: az első 3 cm-es betonréteg kimaradna

  Nem tudom, jó lenne-e így. Esetleg elegendő e a 2 cm-es EPS?
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel, Lilla

  Reply
 243. Lilla

  T. Szilvia!

  Még annyi, hogy vizesedés, penészedés, salétromosodás így sem volt jelen a lakásban. Nem tudom számít-e, de még eszembe jutott.

  Reply
 244. Péter

  Tisztelt Szilvia!
  Padlást szeretném szigetelni,ami betongerenda, tálca, salak és rajta tégla borítás található.A sorrend a következő lenne:párazáró fólia,üveggyapot,páraáteresztő fólia.Illetve,hogy a koszorút is kell-e így szigetelni?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:Péter

  Reply
 245. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Lilla!

  Sajnos a leírásból nem derül ki, hogy mindegyik szoba talajon fekvő vagy közbenső födém aljzattal rendelkezik. Vegyük azt, hogy talajon fekvő.
  Ebben az esetben átlagosan a szerelő beton min. 8 cm-es vastagságú, min. 8- 10 cm-es szigetelés javasolt a tetejére, és erre kerül egy kb. 5 cm-es aljzat beton réteg.
  Ahol homok réteg van ott érdemes lenne felszedi ezt a réteget is, és a felette lévőt is persze. Majd egy megfelelően méretezett, és kialakított új rétegrendet kialakítani. Ahol pedig egy vastagabb betonréteg van már elhelyezve, min. 5 cm ott lehetne a szigeteléssel kezdeni, majd egy új betonréteg a tetejére.
  Persze annak függvényében, hogy az épület milyen vízszigeteléssel rendelkezik.
  Sajnos a régi épületek felújítása nem kis költség, és ha nem megfelelően készítjük el, akkor későbbiekben még rosszabbra is fordulhat a helyzet. Megfelelő vízszigetelés nélkül, egy régi ház új külső homlokzat, és födém szigeteléssel ellátva, plusz új nyílászárókkal, akkor komolyabb penészedéshez is vezethet.
  Ezért megkérném önöket, hogy helyszínen keressenek fel egy energetikus szakembert, aki helyszíni szemre vételezéssel, és számítások alapján pontos válaszokkal tud szolgálni önöknek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 246. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Péter!

  Amennyiben megoldható a koszorú szigetelése is, természetesen igen. Hisz az is egy hőhíd kialakulását okozhatja.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 247. Kováts András

  Tisztelt Péter,

  salakkal feltöltött födém esetén, a lépésűlló réteg követlenül a szintezett és tömörített salakra is helyezhető?
  Amennyiben igen, a salak és a polisztirol, illetve az erre kerülő esztrich réteg közé egyaránt szükséges technológiai elválasztó fólia?
  Köszönöm válaszát!
  András

  Reply
 248. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt András!

  Ha jól értem, akkor egy tetőtér beépítésre készülnek. Mindenképpen érdemes lenne egy szakemberrel egyeztetni helyszínen az új réteg kialakításával kapcsolatban.
  Általában javasolt mind a szigetelés alá, mind a szigetelés fölé is egy réteg technológiai fóliát elhelyezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 249. Homoki Pál

  Tisztelt Szakértő!
  Panel lakás felújítását tervezzük. Jelenleg az aljzatbetonra fektetett párnafákra van a parketta helyezve.
  A meglévő rétegek vastagsága kb.7 cm. A kivitelezés egyszerűbbé tétele miatt, azt tervezzük, hogy a felszedett régi burkolat helyett az aljzatbetonra 4 cm-es lépésálló szigetelés (pl. EPS100), 15 mm-es OSB-lap, parketta alátét és 14 mm-es szalagparketta kerülne. Ön szerint ilyen rétegrend mellett a lépésálló szigetelés alkalmas a bútorok okozta terhelés, tartós, időtálló elviselésére?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Homoki Pál

  Reply
 250. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Homoki Pál!

  Sajnos egyértelmű válasszal nem szolgálhatók, mivel ilyen rétegrend beépítésre nincsenek ezek az anyagok bevizsgálva, tehát így nem is lehet tudni, mennyire időtállóak.
  Egy megfelelő teherelosztó réteg esetén biztos, hogy fog nagy mértékben károsodni a termék. De pontszerű terhelés esetén az idő múlásával nem tudom, hogy- hogy változik az anyag jellemzői.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 251. Németh Csaba

  Tisztelt Szakértő!

  A lányom szobáját szeretném laminált padlózni, nagyon hideg alulról. Jelenlegi rétegrend aljzatbeton szigetelés aljzatbeton, bonobit ragasztó, parketta 2 cm. A parkettát felszedném és a következő rétegrendre gondoltam: párazáró fólia, 1 cm lépés álló hungarocell keresztbe, 1 cm lépésálló hungarocell hosszirányba, laminált parketta. A kérdésem az hogy jó-e az elgondolás, illetve a lépésálló hungarocell bírja-e ezt a terhelést? Ha nem jó a rétegrend akkor várnék egy javaslatot. Köszönettel: Németh Csaba

  Reply
 252. Németh Csaba

  Tisztelt Szakértő!

  A lányom 9 m2-es szobáját szeretném laminált padlózni. Jelenleg rétegrend aljzatbeton, szigetelés, aljzatbeton, bonobit ragasztó, parketta. Felszedném a parkettát, és következő rétegrendet képzeltem el: párazáró fólia, 1 cm lépésálló hungarocell keresztbe, majd hosszába, rá a laminált padló. Kérdésem, hogy jó-e ez a rétegrend illetve ha nem akkor hogyan csináljam?? Teherfelvevő felületnek kell párnafa, vagy elegendő a lépésálló lemez, elbírva az átlagos terhelést?? Köszönettel: Németh Csaba

  Reply
 253. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Németh Csaba!

  A lépésálló EPS 100 polisztirol lapok nem bírják a pontszerű terhelést, így semmilyen belső padlóburkolat alá nem helyezhető teherelosztó felület nélkül. Természetesen lehet kísérletezni, de mivel a gyártó cégek nem vizsgálják be az anyagokat ilyen funkció hatásra. Így nem tudom megmondani mi lesz az élettartama.
  A laminált lapot nem lehet alá lécezni, mivel olyan vékony burkolat, hogy a két léc közötti részen összeroppanna.
  Így e két megoldást egyáltalán nem javaslom.
  Esetlegesen megoldás lehet önnek, ha konkrét laminált lapot forgalmazó cégeknél keres alátét szigetelést, ami bírja az átadott terhelést. Ezek 5 mm-es vastagságban kaphatók, és kb. 40 x 70 cm-es tábla mérettel rendelkeznek.
  Vagy a laminált lap alá egy előzetes profilozást követően, egy 15- 20 mm-es OSB lap beiktatásával lenne lehetséges szigetelést elhelyezni alá.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 254. Gölles Gáborné

  Tisztelt Szakértő!
  Régi házunk van, és a szobák deszkapadlóval vannak ellátva, alatta párnafa homok-földes ágyon. Szeretnénk felszedni, mivel nagyon hullámos már. Sajnos nem lehet megmenteni. Arra lennék kíváncsi, hogy a betonozást kikerülve lehet e az új párnafák közé lépésálló szigetelést tenni, arra OSB lapot, és úgy az új padló. Ha ez lehetséges, milyen eljárást kell követni, hogy megfelelő legyen az új padló szigetelése.
  Köszönettel: Gölles Gáborné

  Reply
 255. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gölles Gáborné!

  A rétegrend meghatározása előtt mindenképp fel kell mérni a meglévő padló szerkezet alatti viszonyokat. Lehetséges, hogy egy hiányzó vízszigetelés miatt a magas páratartalom is befolyásolta a meglévő padlószerkezet károsodását. Ha ilyen viszonyok mellett készül el az új rétegrend, akkor azt is tönkre teheti.
  Nem tudom mennyi hely áll a rendelkezésére, de ha felújításba kezd, akkor mindenképp egy tartós, stabil felületet érdemes elkészíteni.
  Így, én mindenképp beton réteg elhelyezését javaslom kiegészítő vízszigeteléssel, és lépésálló polisztirol lappal.
  Kérem, egyeztessen egy szakemberrel helyszínen, aki szemre vételezheti a meglévő szerkezetet, és annak állapotát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 256. Szilágyi Csaba

  Tiszteletem!

  A meglévő parkettát felszedve, ~3 cm-es szintkülönbséget kell kitöltenem. Mivel a helyiség egy garázs fölött van, úgy gondoltam, hogy egy 2 cm-es lépésálló szigetelést raknék, az új laminált parketta alá.
  Teherbírás szempontjából az EPS 100-as szigetelő megfelelő lehet erre a célra?

  Köszönettel:
  Szilágyi Csaba

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Csaba!

   Az EPS100-as anyag közvetlen parketta alá nem helyezhető el. Ahhoz hogy teljes mértékben terhelhető felületet adjon minimum 4-5 cm úsztatott betonréteg ráhordása lenne szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 257. P.Péter

  Kedves Válaszoló!
  2. emeleti lakásunkba laminált parkettát akarunk fektetni. A jelenlegi szalagparkettát eltávolítjuk és aljzatkiegyenlítővel (ha szükséges) kiegyengetjük.

  Mivel ha felszedjük a régi parkettát -3cm-el leszünk lejebb. Mit tegyek a laminált parketta alá hogy körülbelül ugyan olyan szintet érjek el mint a régi parkettával?

  Feltételek:
  Betonozás kizárva (sajnos)
  Ne legyen hullámos érzés rajta járkálni
  Ne legyen kopogó hangja az egésznek ha rajta lépkedünk

  OLvastam hogy lehet alá tenni 2cm lépésálló hungarocellt.(elvileg ezzel nagyon kopog, pedig ez hő és hangszigetelő is)) Megfelelne-e számomra ez?

  OSB lapokat is olvasgattam, de azzal is csak a munka lenne.
  Mit lehet még alárakni?

  Köszönöm kielégítő válaszát.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A parketta alá közvetlen nem lehetséges a polisztirol elhelyezése, mert terhelhetőségét csak minimum 4-5 cm úsztatott betonréteg alkalmazásával lehet elérni. A parketta forgalmazó cégeknél lehet beszerezni alátét anyagokat és a meglévő színt különbséget megfelelő aljzatkiegyenlítő használatával tudja megoldani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 258. Kuti Ágnes

  Szeretném a tanácsukat kérni.
  földszinti lakásban lakunk. Alattunk nincs se pince, se tároló. Felszedtük a faparkettát és szeretnénk az új laminált parketta alá szigetelést, de összesen 4 cm-ünk van a bejárati üvegajtó aljáig. Milyen megoldást tudnak ajánlani? A betont nem szeretnénk feltörni, ahogy a rétegrend megkívánná anyagi fedezet hiányában.
  Köszönettel: Kuti Ágnes

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ágnes!

   A lépésálló szigetelő lapokat csak minimum 4-5 cm úsztatott beton réteg használatával lehet alkalmazni teljes terhelés esetén. Tekintettel a hely hiányra a parkettát forgalmazó cégeknél lehet beszerezni alátét anyagokat.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 259. Erdei Péter

  Tisztelt Szakértő!

  Egy nyaralónak (fűtési idényben gyakorlatilag egyáltalán nem) használt régi vincellérház födémjét szeretnénk átalakítani, úgy, hogy a tetőtérben ki lehessen alakítani lakóteret. A ház kb 100 éves 55-60 cm-es kőfalak (föld/malter-be rakva) a jelenlegi mennyezet sározott parasztfödém; egymásra lapolt 2 cm-es deszkák rajta föld. A gerendák távolsága 90 cm. Az az elképzelésem, hogy 2.5 cm-es, alulról látszó új deszkázatra tennék 2 cm-es lépésálló szigetelést (hang és hőszigetelési céllal, és erre 22 mm-es OSB lapot. Erre jönne esetleg laminált padló, vagy szőnyegpadló. A padlástér belmagassága kicsi ezért a födém vastagságát minél kevésbé szeretném növelni.
  Alkalmas-e erre a célra a lépésálló polisztirol, vagy a (nyilván nem tökéletes, de valamennyire hatékony) hangszigetelés szempontját is mérlegelve javasolna-e más megoldást?

  Üdvözlettel és válaszát előre is megköszönve:

  Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A polisztirol sajnos önmagában nem ad terhelhető felületet. Életvitelszerű használatnál a polisztirol használatánál minimum 4-5 cm betonréteg szükséges. Hangszigetelés szempontjából szálas anyag beépítése lehetséges a deszkázat alá (faszerkezet+deszkázat) megfelelő rétegrendet követve.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 260. Tamás

  Üdvözlöm!

  Lehet, hogy már kérdezték mások is mert a friss hozzászólások is hasonlóak.
  Tulajdonképpen a kérdésem ugyanez csak szőnyeggel kapcsolatban.
  Tehát panel lakásról van szó, a betonon parketta van rajta pedig szőnyeg. Sajnos így is nagyon zajosak a szomszédok.
  A parkettára tehát a szőnyeg alá lehet valamilyen hungarocell táblákat letenni? Néztem szőnyegalátétet, de az nagyon vékony.
  Illetve a plafont is szeretném szigetelni, ide mit érdemes ragasztani? Gondolom az álmennyezet önmagában nem sokat ér.

  Várom válaszuk!

  Köszönettel:
  Tamás

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   A szőnyegpadló alá közvetlen nem rakható polisztirol lap. A mennyezetre függesztett álmennyezet kialakítása javasolt 2 réteg gipszkartonnal és minimum 5 cm szálas anyag használatával. Ezzel a léghangok gátlása megoldható, viszont a kopogó hang ellen nem alkalmas, mert az a függőleges falakon is terjed.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 261. P.Péter

  Kedves Válaszoló!

  Az előző kérdésemet kiegészítve, ha nem lépésálló hungarocellel oldjuk meg a szintkülönbséget hanem OSB lapok lefektetésével, akkor nagyon nagy butaságot csinálunk? 2cm OSB lapra gondoltam. csak úgy egymás mellé szépen lerakni, a falaknál 1cm-t elhagyni,és utána mehet rá a laminált padló.
  Pára ,penészesedés szempontjából, illetve mennyivel növelné meg az osb lap a laminált kopogó hangját?

  Köszönöm

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Az OSB lap lerakásával penészesedés nem fog kialakulni ha a szerkezet nem nyitott (hideg felület) és a harmat pont kialakulására nincs lehetőség.
   A kopogó hang várható növekedéséről nincs mért adat.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 262. Kádár Csaba

  Tisztelt Szigatech!

  Padlás hőszigetelésén gondolkodom, melyet az eps-100-al raknám le. A ház régi építésű, így az saras födém. A padlást részben használjuk is, ritkán évi ~10 alkalommal megyünk föl pakolni. Erre keresek megoldást.
  Mekkora lenne az ideális vastagsága a polisztirol lapnak illetve az obs lapnak? Hogy kell őket ragasztani, összeépíteni? Milyen réteg sorrendet javasolnak? Párazáró fóliát hova kell rakni?

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Kádár Csaba

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Csaba!

   Abban az esetben ha csak mérsékelten terhelhető felületet szeretnének kialakítani akkor a párnafás megoldás elegendő. Rétegrend: minimum 10 cm vastag szálas szigetelőanyag a párnafák közé, tetejére páraáteresztő fólia, majd hézagos deszkaborítás ezzel biztosítva az anyag átszellőzését.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 263. Marcsi

  Kedves Gál Zsuzsanna!

  Zártkerti ingatlanunkra faházat építtettünk,é annak szeretném megkérdezni az aljzatszigetelés és betonozásának sorrendjét.
  A faház 30cm-es betonalapra épült.
  Terveink szerint
  a meglévő betonalapra párazáró fóliát terítenénk,
  majd 5 cm-es ESP 100 lépésálló polisztirol lapot
  majd párazárófóliát és 5 cm-es aljzatbetonozást végeznénk.

  szeretném a tanácsát kérni, hogy ez így rendben lesz-e?
  üdvözlettel.
  Hegedűs Marcsi

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Marcsi!

   Abban az esetben ha vízszigetelés van akkor a betonlapra nem szükséges a párazáró fólia elhelyezése, ellenkező esetben javasolt. A további rétegrend megfelelő.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 264. V. Tamás

  Kedves Gál Zsuzsanna!

  Talajon fekvő padló hőszigeteléshez kérném tanácsát.Aljzatbeton alatt már közvetlenül a talaj van.A betont feltörése szükséges,mert alacsony a belmagasság.Milyen rétegrend lenne a megfelelő és hány cm-es hőszigetelőt javasol?Elég az EPS100 vagy inkább az XPS lap?Nincs padlófűtés így szükséges peremszigetelő sáv?
  Köszönettel.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   A peremszigetelő használata mindenképpen szükséges.
   A vastagság megállapítását több tényező is befolyásolja, de javasolt minimum 5 cm, mely elégséges EPS100-as anyagból lakótérben.
   Rétegrend:szerelőbeton, vízszigetelés, polisztirol lap, párazáró fólia, minimum 5-6 cm úsztatott beton.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 265. Gábor

  Tisztelt Szakértő!

  A kérdésem, hogy fürdőszoba aljaztebton alá használhatom-e ezt az anyagot? Kb 12 cm magasságom van, amiben a csövek is futnak. Milyen lépésálló szigetelés és beton arány az ideális a burkolat alatt. (pl 6cm szigetelé – 6 cm beton)

  Köszöettel:
  Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Leveléből nem derül ki melyik anyagra gondolt. Aljzat szigetelésnél általában az EPS100 polisztirolt szokták alkalmazni, úgy hogy a betonvastagsága legalább 5-6 cm legyen, így az Ön által leírt elosztás megfelelő.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 266. Attila

  Kedves Zsuzsanna!

  Betonfödémes családi házunk födémszigetelését 10 cm-es üveggyapot leterítésével szeretném megoldani, kivétel a kéményhez vezető út, ahová lépésálló szigetelést helyeznék. Elégséges-e a 10 cm?
  Ha a későbbiekben a tetőteret beépítjük, úgy a szigetelés a födémről át kell kerüljön a tetőszerkezet alá? Vagy marad a födémen és kerül még a tetőszerkezet alá is?
  A padlót is felújítjuk, itt kérdésem, hogy a felső betonrétegben szükséges-e a vasalás(alatta 5 cm EPS100 szigetelést tervezek)

  Köszönöm,
  Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A szigetelés vastagságának kiválasztását több tényező is befolyásolja. Normál körülmények mellett a födém szigeteléshez minimum 15-20 cm javasolt. A későbbiekben ha a tetőtér beépítésre kerül a meglévő anyagok felhasználása függ attól hogy milyen átalakítások lesznek.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 267. Hegedűs Ildikó

  Kedves Válaszoló!
  Szigetelési ötletet kérek.
  Rétegek a következők:
  1.Zsomp körbe betonozott csak az alja szivárgó téglaféle. Megszüntetése vár
  2.A ház alapja föld, sóder, kátránypapír, beton kb. 15 cm
  3.A feltőltés,amit házilagosan kivitelezünk kb. 25 cm tömörített kavics erre kerül a párazáró szigetelés majd a lépésálló szigetelés kötésbe 2 x 5 cm és a párazáró fólia. Ezek után jön a 6-8 cm beton majd a járólap flexibilis csemperagasztóval.Ez a terv.A zsomp megszüntetésehez híg apró kavicsú /vízzáró adalékkal/ betonnal való feltöltést gondoltam? A véleményét kérem a sorrenddel kapcsolatban vagy más ötletet a kivitelezési sorrendet illetően. Köszönettel Ildi

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ildikó!

   A rétegrend megfelelőnek tűnik, viszont a kátránypapír vízszigetelési szempontból nem megfelelő. Helyette poliészter hordozórétegű bitumenes lemezt, megfelelő beépítéssel.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 268. Gallai József

  Üdvözlöm

  Nemrégiben vettünk egy vegyes falazatú házat. A ház eleje vályog a hátulja és a folyosó nagyméretű téglából van építve. A vályog résznél szeretném leszigetelni a betont úgy ,hogy ne keljen felverni azt. Laminált padlót szeretnék lerakni.

  Szeretnék tanácsot kérni ,hogy hogyan lehetne ezt megoldani bontás nélkül.

  Előre is köszönöm

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   A talajszint megemelkedése nélkül valószínűleg csak bontással tudják megoldani, mert a lépésálló polisztirol vagy kőzetgyapot is csak megfelelő rétegrend (szigetelőanyag, párazáró fólia, legalább 5-6 cm beton) mellett ad terhelhető felületet.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsann

   Reply
 269. Borovszki Balázs

  Kedves Gál Zsuzsanna!
  A házam helyiségeinek padlószintjei eltérőek.
  Kb.2-5 cm. szintkülönbségek vannak az ajtóknál.
  A kérdésem:a laninált parketta alá talajszint emelésként megoldás-e lépésálló hőszigetelőt lerakni,erre rátenni a 3mm-es habfóliát majd visszafektetni a laminált parkettát?
  köszönöm válaszát!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Balázs!

   A lépésálló polisztirol és kőzetgyapot nem alkalmas az Ön által leírt beépítési módra, mert a szükséges 5-6 cm betonréteg nélkül nem ad terhelhető felület.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 270. Gyorgy Aladar

  Kedves Gal Zsuzsanna!
  A hazam aljzatat szeretnem szigetelni a kovetkezo retegrendben :

  aljzatbeton (65mm padlofuteshez)
  futescso (20mm )
  tavtarto (2 cm )
  hotukor folia
  technologiai folia
  lepesello szigeteles (8cm XPS)
  technologiai folia
  vizszigeteles (4mm bitumenes lemez)
  szerelobeton (13 cm )

  Szakszeru e igy? Meg azt szeretnem kerdezni h a lepesallot kell ragasztani az aljzathoz?

  Tisztelettel Gyorgy Aladar!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Aladár!

   Az Ön által leírt rétegrend megfelelő, viszont a bitumenes lemez lefektetése előtt kellősítés szükséges bitumenes alapozóval. Az úsztatott beton (aljzatbeton) köré kerületi peremsávot kell kialakítani. A lépésálló polisztirol leragasztása nem szükséges.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 271. Jankó Béla

  Kedves szakértők,

  Aljzatszigetelés végett érdeklődnék, annyi a különbség, hogy a szokásostól némiképp eltér a falszerkezet.
  Szóval ez egy 50-es években épített vályog-tégla parasztház.

  Mi a részben vályogfalazatú konyha rész aljazat szeretnék korszerű anyagokkal megcsinálni. Eddig valamilyen járólap féle volt lent, amit a hetvenes években raktak le. Ezt könnyűszerrel feltudtam szedni és megnézni mi van alatta: nem sokminden: a ragasztó és alatt valamilyen 3-4 cm keményebb anyag, de messze nem beton, kézzel simán felszedtem és el is tudtam tördelni kézzel. Szerintem cement nem sok lehetett benne.

  Szóval ezt a területet szeretnénk korszerűen megcsinálni,de tudom, hogy neheziti a helyzetet a vályogfal megléte. Pontosabban a terület (konyha 8nm), amit akarunk burkolni, annak két oldala vályog, egy oldala tégla és egy oldala gipszkarton.

  Tudnának tanácsot adni, milyen rétegrendet alkalmazzak (régen dolgoztam építőiparban), ami nem okoz gondot vályogfalban?
  Mert úgy tudom, egy vályogházat még csak betonozni sem lehetne, nemhogy vízzáró fóliázni…
  Azért bátorkodnék, mégis betonozni mert a ház nem talajszinten van, hanem vagy 50-60 cm-rel kivan emelve és csontszáraz mindenhol. A több szobák betonozottak.
  Köszönettel,
  Jankó Béla

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Béla!

   Az általános rétegrend szerint az aljzat megfelelő előkészítése (kiegyenlítése) után mehet rá a lépésálló szigetelés, párazáró (építési fólia) majd minimum 5-6 cm úsztatott betonréteg. Azt hogy esetleg okozhat-e a későbbiekben problémát egy páratechnikai mérés alapján lehet biztonsággal megmondani.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 272. Szakál Péter

  Tisztelt szakétők!

  Homok talajon épült a ház, tehát a szobák alja jomok.
  Szigetelni szeretném lépésáló polisztirollal.
  Az én elgondolásom, lentről fölfelé:
  Tehnológiai fólia (Körül a falak mentén felemelve egészen a falak szigeteléséig,
  majd ráfordiani a fal szigetelését a fóliára).
  5 cm beton
  5 cm lépésáló polisztirol
  5 cm beton hálóval
  Erre szeretnék hajópadlót tenni. Elegendő e ez a megoldás. Még egy kérdés, a betonra lehet e ragasztani a hajópadlót? Ha igen milyen ragasztót használjak?
  Azért gondoltam ragasztani mivel akkor nem kellene alá lécezni.
  Tisztelettel: Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A lépésálló polisztirolra egy párazáró fólia elhelyezése még javasolt és az úsztatott beton (záróbeton) köré kerületi peremsávot kell kialakítani.
   A hajópadló ragasztásával kapcsolatban kérem keressen fel egy azt forgalmazó céget hogy van-e ehhez szükséges ragasztójuk.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 273. Danizs Gábor

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben!
  Van egy 25m2 szoba ami hajópadlóval van burkolva, ezt szeretnénk megszüntetni és helyére valamilyen hőszigetelt aljzat betont szeretnénk húzni, majd a tetejét burkolni laminált padlóval.
  Milyen vastagságú hőszigetelést javasolnak és a beton réteg milyen vastag legyen?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A lépésálló szigetelésre minimum 5-6 cm úsztatott betonréteget fel kell vinni, így a vastagságot a hely is befolyásolhatja. Célszerű legalább 5 cm vastagságot alkalmazni, de ennek pontos méretét csak energetikai méréssel lehet meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 274. Török Árpád

  Tisztelt Hölgyem/Uram

  Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben!

  3 emeletes családi ház középső szintjének padlózatát szereném hőszigetelni, mivel alatta a pince nincs hőszigetelve (emellett a középső szint nagy terasza egy hűtőbordához hasonlóan funkcionál) .

  Kérdésem, hogy milyen minimális rétegvastagságú (mivel a belmagasság meglehetősen kicsi) megoldást javasol a középső szint padlójának hőszigetelésére? Pl. 2cm lépésálló EPS100, 2 cm estrich?

  Köszönettel
  Török Árpád

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Árpád!

   Terhelhető felület eléréséhez a lépésálló anyagokra minimum 5-6 cm úsztatott betonréteg szükséges.

   További Szép Napot!

   Gál Zsuzsanna
   06 70 948 3916

   Reply
 275. Zsolt

  Kedves Gál Zsuzsanna!

  Teljes lakásfelújításba kezdtünk, az összes helységben feltörtük az aljzatbetont, a rétegrend eddig a következő:

  - döngölt föld
  - 12cm kavics réteg
  - vasalt szerelőbeton
  - vízszigetelés
  - technológiai fólia

  Szigetelésre 10cm-t számoltunk, eps-100 lépésálló szigetelésre gondoltunk.
  Kérdésem az lenne ha a szigetelés két rétegben történne 2x5cm (átfedésben egymás fölé helyezve) az van -e olyan jó, mint az egyszeri 10cm-es réteg.

  Köszönöm válaszát!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   A 2×5 cm használata előnyösebb, mivel így az átfedések miatt nem alakul ki hőhíd.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 276. L. Zsolt!

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Kertesházi bejárati ajtónkon erősen húz be a hideg, mert kint beton van. Egy szakember azt mondta, hogy a kinti beton húzza be a hideget, mert hiányzik a lépésálló szigetelés az ajzatból. A bejárat után járólap van a lakásban, de kívülről hozzá lehet férni a betonhoz. Fel lehet törni. Az a kérdésem, hogy mi javasol, milyen módon szigeteljük le ezt a kis bejárati részt? Vajon mitől nem alakul majd ki hőhíd a két beton közt?(belső és külső). Köszönöm! Zsolt. .

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   A beton feltörésével nem valószínű hogy a probléma megoldódna. Nyílászáró szakember felkeresése javasolt, hogy a bejárati ajtó körbeszigetelésének lehetőségét felmérje (pl.gumitömítés, kefe).

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 277. Hegedűs Gábor

  Tisztelt Szakértő!

  Most vagyunk nagy felújításban, és a lépésálló szigeteléssel kapcsolatban volna kérdésem. Van két szoba 20 és 25 m2-es, aminél csak döngölt föld található rajta párnafa, majd közte egy kis homok majd 2-3 cm beton. A tetején hajópadló.
  Ezt szeretnénk teljesen felújítani lépésálló szigetelés használatával. Mi a helyes rétegrend ebben az esetben? A fólia és a lépés álló szigetelés mehet a döngölt földre, vagy mindenképpen kell az 5-6 cm szerelőbeton, majd fólia, lép.szig, 5 cm beton és laminált parketta.
  A ház másik fele alatt van garázs és tároló, itt beton-tálcás födém található, ahol az egyik szobánál salak feltöltés és szintén hajópadló, a konyhában beton és járólap. Itt az helyes megoldás, ha mindent felszedünk, a betontálcába helyezzük a szigetelést majd rá a betont. Padlófűtés nem lesz.
  Segítségét előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Az Ön által leírt rétegrendek megfelelőek, a döngölt földre nem szükséges beton, mehet rá a szigetelés. A konyhánál a szigetelés és a betonréteg közé technológiai elválasztó fólia használata szükséges. Mindkét esetben peremszigetelés kialakítása javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 278. Kovács Gábor

  Tisztelt Szakértő!

  Lakásfelújítás közben vagyunk, és szeretnénk a meglévő rossz állapotú parketta helyére laminált padlót tenni. A parketta alatt beton van, vastagsága nem ismert, de ezt nem szeretnénk felbontani, mert a szobát cserépkályha fűti és a beton felbontása annak épségét is veszélyezettné, viszont szeretnénk hőszgetelni is alulról a padlót. Az elgondolásom az, hogy 1-2 cm.es lépsálló szigetelő anyagot használnánk, alá, párazáró fólia, fölé pedig hangszigetelő anyag, majd a laminált padló kerülne. A kérdésem az, hogy ily módon szigetelhetem a padlót? Elbírja a szigetelés?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A lépésálló polisztirol önmagában nem ad terhelhető felületet, így arra közvetlen nem lehet a laminált parkettát elhelyezni. Terhelhető felület kialakításához minimum 5-6 cm úsztatott betonréteg szükséges a szigetelőanyagra megfelelő rétegrend alkalmazása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 279. Szarka László

  Tisztelt Szakértő!

  Kültéri beton lemezt(erkély) szeretnék szigetelni, és burkolni. Megfelelő-e az általam elgondolt rétegrend?
  Felülről:
  1. Fagyálló járólap
  2. Fagyálló ragasztó
  3. Lépésálló hungarocell(3cm)
  4. Fagyálló ragasztó
  5. Meglévő beton lemez
  Szükséges-e a ragasztó rétegekhez háló erősítés?

  Segítségét előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A lépésálló polisztirolra közvetlen nem lehet burkolni. Terhelhető felület eléréséhez az alábbi rétegrend szükséges: szerelőbeton, lépésálló polisztirol, technológia elválasztó fólia, minimum 5-6 cm úsztatott beton peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 280. Halászi Dávid

  Üdvözlöm!

  Segítséget kérnék ajzatbeton készítés és annak szigetelésében!
  Jelen pillanatban homokos a szoba alja, a kérdésem az lenne, hogy mindenképp szükséges szerelőbeton (ha igen, hány cm?)? Vagy csak elég ledöngölni és mehet rá a nikecell és a beton? Szeretnék még ajánlatot is kérni, hogy milyen és hány cm vastag legyen a nikelcell!

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.: Dávid

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Dávid!

   A szerelőbeton nem minden esetben szükséges, a döngölt talajra javasolt párazáró fólia elhelyezése, majd a lépésálló polisztirol, technológia elválasztó fólia, úsztatott beton (minimum 5-6 cm). A polisztirol vastagságát több tényező befolyásolja, de célszerű legalább 5 cm-t alkalmazni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 281. Lenger István

  Hasonló kérdésem lenne mint az előzőeknek.
  Egy 18 nm-es szoba jelenleg parkettás, alatta döngölt föld van.
  Ha a talajra párazáró fólia, 5-8 cm lépésálló polisztirol kerülne, akkor kiváltható-e a betonréteg OSB, Rigips Rigidur, vagy Vidifloor szárazpadlóval?
  Erre kerülne 5 mm-es szigetelőlap és laminált padló.

  Köszönettel
  Lenger István

  Reply
 282. Váradi Marianna

  Kedves Zsuzsanna!

  Abban kérném a segítségét, hogy egy szobából nappali lesz kialakítva és 1-2 lépcső magassággal szeretném kiemelni, jelenleg betonos a helyiség,a szoba alatt pince van arra gondoltam, hogy ESP-100 lépésállóval ez megoldható-e, hogy ne legyen nagy a terhelés a fődémnek? Tehát az elképzelés:
  -adott a beton
  -párazáró fólia
  -lépésálló
  -párazáró fólia
  - laminált padló ez igy elegendő?

  Köszönöm előre is válaszát!

  Üdv
  Mariann

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Marianna!

   A lépésálló anyagok sajnos önmagukban nem adnak terhelhető felületet, ezért közvetlen rá burkolni nem lehet. Általános rétegrend: szerelőbeton, EPS100 polisztirol, technológia elválasztó fólia, minimum 5-6 cm úsztatott betonréteg peremszigetelés alkalmazása mellett, majd a burkolat.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Csaba!

   Lábazat szigeteléséhez az XPS lap alkalmas zárt cella szerkezete miatt, mely ellenáll a víznek és a fagynak.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 283. Tóth Tamás

  Tisztelt Szakértő!

  Egy száz nm-es födémet szeretnék szigetelni, amely egy beépítetlen tetőtér. Betongerenda és szerelőbeton az anyaga. EPS-150 lerakásán gondolkodunk, de a lerakás technológiáját nem ismerem, itt főként az illesztések, ill. annak hézagainak kitöltése érdekelne, amennyiben ez egyáltalán szükséges. A hozzászólások és válaszok alapján egy párazáró fólia, szigetelés, páraáteresztő fólia elégséges? A szigetelés szélének rögzítése szükséges, a felülettől történő “elemelkedés” megakadályozására, hogy a szigetelés jobb hatásfokú legyen?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tamás

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   Abban az esetben ha a szerelőbeton egyenletes akkor elégséges csak lefektetni a polisztirolt. Vastagságtól függően célszerű két rétegben kötésben elhelyezni ezzel az esetleges hőhíd kialakulása elkerülhető. A szigetelés alá párazáró fólia használata javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 284. Péter

  Kedves Zsuzsanna!

  Kérdezni szeretném, hogy EPS 100 szigetelés esetén hogyan kellene a rétegrendet megvalósítani?

  Szerelőbeton, vízszigetelés és fűtéscsövek készen vannak. Szükséges párazáró vagy egyéb fólia az EPS szigetelés alá és/vagy fölé? Vagy simán mehet az aljzatbeton a szigetelésre?

  Köszönöm a segítséget,
  Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Az EPS szigetelésre technológia elválasztó fólia szükséges betonréteg előtt. Peremszigetelés kialakítása javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 285. Attila

  Kedves Zsuzsanna !
  Régi, a 60-as években téglából épült parasztházban lakom családommal. Az épület téglái a döngölt földre kerültek, alap nem készült, illetve valami zúzalék van a földön és azon a téglák. A belső részek, fürdőszoba, konyha és ebédlő aljzatát szeretnénk modernebb hidegburkolatra cserélni úgy, hogy a fürdőszobában esetlegesen padlófűtést is lehessen alkalmazni. A jelenlegi burkolatok 3-4 cm vastag 15×15 cm-es lapok, melyek alatt homok található, illetve valami misungba vannak beágyazva. Beton egyáltalán nincsen. Milyen sorrendben és milyen vastagságban kell az egyes rétegeket elkészíteni?
  Köszönöm segítségét.
  További szép napot!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A pontos és szükséges rétegrend kialakításának meghatározásához kivitelező helyszíni szemléje szükséges. Általános rétegrend: szerelőbeton, lépésálló szigetelés, technológia elválasztó fólia legalább 5-6 cm betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett. Szüksége esetén vízszigetelés.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 286. Lotár

  Tisztelt Szakértő!

  Külső erkélyemet építeném be,2. emeleti lakásról van szó. Az erkély padlószigetelésével kapcsolatban kérném segítségét. Kb 6cm emelési lehetőségem van. Lépésálló polisztirolra gondoltam. Ez alá rakjak e fóliát illetve a tetejére? Milyen szigetelést tudna ajánlani? Tisztelettel

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Lotár!

   A lépésálló polisztirolra közvetlen nem lehet burkolni, a terhelhető felület kialakításához az alábbi rétegrend szükséges:szerelőbeton, lépésálló szigetelés, technológiai elválasztó fólia, legalább 5-6 cm betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 287. Szabó Zsuzsanna

  Szeretném megkérdezni,hogy hogyan lehetne szigetelni, a házunk aljzatát. Van egy kb 8 cm-es betonréteg, amely nem vízzáró, és 4 cm vastagság van a szigetelésre, utána laminált padlót szeretnénk lerakni.

  Köszönettel: Szabó Zsuzsanna

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsuzsanna!

   Sajnos a lépésálló szigetelések csak akkor adnak terhelhető felületet, ha a tetejére legalább 5-6 cm betonréteg kerül.
   Megoldásként a Tsm Ceramic szigetelést tudná alkalmazni, melyet a betonra fel lehet vinni és 1 mm rétegvastagságban kb 10 cm szigetelésnek felel meg.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 288. Lencsés Csaba

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!
  A családi házunkban felbontásra került az aljzatbeton és az alatta lévő szigetelés mert padlófűtés kerül kialakításra. Kiderült, hogy a szerelőbeton nem vízszintes. 15 méteres távon körülbelül 12cm a különbség. Az előszobába 6cm, a szobákba már 15-16 cm szigetelés kerülne. Kérdésem, hogy az ATN-100 képes-e roskadás nélkül elviselni a terhelést vagy inkább, legalább az egyik rétegben XPS-t kellene lerakni. Illetve ha van más ötlete azt is szívesen fogadnám.
  Köszönöm!
  Üdvözlettel
  Lencsés Csaba

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Csaba!

   Elméleti szinten elegendő az EPS100 használata, normál terhelésnél és betonvastagságnál.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 289. Attila

  Tisztelt SzigaTech!

  Pincnénk fölött garázs volt, amit lakószobává akarunk átalakítani. A pince horcsikfödémmel rendelkezik, amin kb. 5 cm szerelőbeton van. A garázs belmagassága 210 cm, így úgy szeretnénk hőszigetelést és padlóburkolatot, hogy a lehető legkisebb vastagságú legyen az, és így ne vegyen el túl sokat a belmagasságból.
  Érdeklődnék, hogy mit ajánlanának?
  Nagyon köszönöm válaszukat!
  Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A lépésálló szigetelések (pl. EPS100 polisztirol) csak abban az esetben adnak terhelhető felületet, ha legalább 5-6 cm betonréteg kerül rá. Általános rétegrend: szerelőbeton, lépésálló szigetelés, technológiai elválasztó fólia, úsztatott betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett. A vastagságot ennek függvényében tudja meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 290. Huber Mária

  T. Szakértő!

  Vályogfalú ház utcai szobájában a hajópadlót szeretnénk kicserélni /beszuvasodott/.
  A falak nem vizesek-
  Elég lenne-e csak a párnafákat és a padlót kicserélni vagy esetleg már más megoldást kell keressünk.

  Üdvözlettel:
  Huber Mária

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Mária!

   Erre biztonsággal csak a terület feltárása után lehet választ adni, kérje kivitelező szakember helyszíni megtekintését.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 291. Sárközy Ferenc

  Tisztelt SzigaTech,
  90-es években épült csalaládi ház földszintjén lévõ helyiségeit szeretném utólagos aljazat hõszigeteléssel ellátni.
  A tervrajz szerinti rétegrend 15cm kavicsfeltöltés, 8cm aljzatbeton, 2rtg szigetelés 5cm szigetelésvédõ beton, 1cm mázas kerámia.
  A gyakorlat azt mutatja, hogy a vizsgált helyen szigetelést nem találtam, és a szigetelésvédõ beton és a kerámia összvastagsága 4,5- 5 cm volt. 2-3 cm szintemelkedés elfogadható. Milyen rétegrendet ajánlana? Lehet-e ilyen vastagságban mai értelemben vett “jó” megoldást elérni vagy csak jobb lesz?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ferenc!

   Az Ön által jelölt 2-3 cm-ben sajnos a szigetelést nem lehet megoldani, mert a lépésálló lapokra ahhoz hogy terhelhető felületet adjanak legalább 5-6 beton szükséges.
   A szigetelést a TSM Ceramic termékkel tudná megoldani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 292. Sárközy Ferenc

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!
  Ha felszednénk a kerámiát és a szigetelésvédő betont is tehát kb. 8cm-ben mit lenne érdemes alkalmazni?
  Köszönettel:
  Sárközy Ferenc

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ferenc!

   XPS vagy grafitos lépésálló polisztirol alkalmazható maximum 3 cm vastagságban a szükséges beton réteg miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 293. Rita

  Tisztelt Szakértő!

  Hőszigetelt ablakkal frissen beépített legfelső (IV.) szinten lévő loggiánk (két oldalról fűtött szobák által határolt) alulról nem fűtött (szintén loggia van alatt, melynek ugyanilyen beépítését várhatóan 1 éven belül szintén megcsinálják az ott lakók), felette a padlástér található (hőszigetelt!).
  Kérdésem: az eredetileg burkolt mázas lapokra szeretnénk lépésálló lapokat és egyéb hőszigetelést de lévén nem értünk hozzá, kérem írja meg, mi a teendőnk, mi a sorrend, mit vásároljunk, kb. hogyan valósítsuk meg a terveket?
  A loggiát használaton kívüli eszközök (tárgyak-ruha stb.) polcos tárolására használnánk, valamint mosott ruha teregetésére.
  Nyilván kell a szigetelés (EPS 100?), de milyen ragasztó kellhet és milyen további eszközök-anyagok? Továbbá milyen járófelületet javasol (linóleum, stb.)?
  Vagy rossz nyomon járunk, ez a fajta szigetelés/burkolás itt nem megoldás?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Rita!

   A lépésálló szigetelések önmagukban nem adnak terhelhető felületet, közvetlen burkolat nem mehet rá.
   A mérsékelt terhelés eléréséhez párnafás megoldás kialakítása lehetséges szálas szigetelőanyag alkalmazásával, vagy a járható padlásszigetelő lap.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 294. Horváth László

  Tisztelt Szakértő! Egy 18nm-es szobát szeretnénk hőszigetelni. Az aljzata beton amelyre PVC padló van ragasztva. Az a kérdésem, hogy milyen rétegrendet alakítsunk ki? Megfelel-e a PVC padló párazárónak? Jó-e egyfajta réegeltségnek az XPS 20mm-es lap a 8mm-es farostlemezzel, plusz a parketta? A rétegeket kell-e rögzíteni akár egymáshoz, akár a talajhoz? Ha igen akkor mivel? Válaszát várva, tisztelettel: Horváth László.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   Az XPS lapra legalább 5-6 cm betonréteg szükséges, és utána mehet rá a burkolat. Rétegrend: szerelőbeton, szigetelés, technológia elválasztó fólia, legalább 5- cm beton peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 295. Renata

  Kedves Zsuzsanna,

  Egy 3. emeleti társasházi lakás aljzatát kell 4 cm-rel megemelnünk, összesen 55 m2-en, ebből 10m2 járólap burkolatú, 45m2 laminált padló burkolatú lesz.

  A következőket nem tudom eldönteni, ebben kérem szíves segítségét:
  - Szükséges-e párazáró fólia a lépésálló EPS-100 lapok alá?
  - Ezeket az EPS-100 lapokat egymáshoz, vagy az aljzathoz szükséges-e ragasztani?
  - Az EPS lapokra mi az a minimálisan szükséges betonréteg, hogy kiegyenlítse a terhelést és lehessen burkolni hideg-, ill. meleg burkolattal.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Renáta!

   Általános rétegrend: szerelőbeton, lépésálló polisztirol, technológiai elválasztó fólia, legalább 5-6 cm betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett.
   A szigetelés alá nem szükséges fólia.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 296. Rácz Viktor

  Jó Napot kívánok! Érdeklődni szeretnék. Vettem egy régi építésű házat ami nincs leszigetelve de az aljzat beton már kész van. (így vettem) Hogy ezt a típusú lépésálló nikecelt le lehet e úgy rakni hogy az aljzat beton és a laminált padló közé. Ha igen akkor kell e fóliát rakni valahova? Köszönöm előre is a választ!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Viktor!

   Az EPS100 és az XPS lapokat sem lehet közvetlenül a laminált padló alá tenni. Ezek csak az alábbi rétegrendben adnak terhelhető felületet: szerelőbeton, lépésálló szigetelés, technológia elválasztó fólia, legalább 5-6 cm úsztatott betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 297. veres sándor

  üdv
  most vásároltam 75 ben épült kocka házat
  a két szoba megsülyedt kb 5 cmt felvertem a betont
  kérdésem homok ágyra lehet e tenni a fóliát és a lépésálló sigetelés
  és ugy a betont
  a padlást is szigetelni szeretném mi a sorrend fólia szigetelő??
  üdv ver san

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Aljzat szigetelésnél (mivel már süllyedt is az épület ) célszerű az alábbi rétegrend kialakítása: szerelőbeton, lépésálló szigetelés, technológiai elválasztó fólia, legalább 5-6 cm úsztatott beton peremszigetelés kialakítása mellett.
   Födém szigetelés: párazáró fólia, szálas szigetelő anyag, páraáteresztő fólia
   Tetőtér: belső burkolat, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag kivitelezéstől függően légrés

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 298. Fodor Péter

  Kedves Szakértő!
  1977-es kockaházat vásároltam. A mozaik lap és az alatta lévő misung felverése után kb. 5 cm hely keletkezett a meglévő beton aljzat felett. Amennyiben nem lesz padlófűtés, akkor minimum milyen vastagságú eljárással lehetne kialakítani egy szigetelt aljzatot, amelyre hidegburkolat kerülhetne?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A szigetelés tetejére legalább 5-6 cm úsztatott betonréteg szükséges. Általános rétegrend: szerelő beton, lépésálló szigetelés, technológia elválasztó fólia, úsztatott betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 299. István

  Kedves Szakértő!

  1969-ben épült téglaházat szeretnénk padló felől(is) szigetelni.
  A ház alapja “terméskő”, a kinti talajszinthez kb. 60 cm magasan.
  A ház nagy részén cement lap/mozaik lap van alatt vékony misung és föld, egy szobában vékony betonréteg és laminált padló (az eladó szerint az is lehetséges, hogy ebben a szobában csak a cement lapot szedték fel és aljzat-kiegyenlítőztek a laminált padló előtt)

  Jelenleg a házban központi fűtés működik. Állandó 25-26 C-os levegő hőmérsékletnél is hidegérzet van, a padló linoleumon és laminált padlón mérve 16-17 C, a külső falak belső hőmérséklete 14-15 C. Mindez -5 C -os kinti hőmérsékletnél.

  Amire gondoltunk:
  Mivel külső-belső ajtó cserék is lesznek és tudunk velük feljebb menni akár 20 cm -t is az áthidalóig, ezért az a terv, hogy a jelenlegi padló szint lesz a szerelőbeton, majd
  - vízszigetelés,
  - technológiai fólia,
  - lépésálló szigetelés 6-8 cm,
  - technológiai fólia,
  - aljzatbeton.

  Kérdésem, hogy a szerelőbeton vízszigetelésére milyen megoldást/lehetőségeket ajánlana? Ennek a szigetelésnek az elhagyása mit eredményezne?

  Az eps 100 milyen vastagságban ajánlott/célszerű, mettől meddig van érezhető hatása?
  A 3 cm is már érezhető különbséget eredményez?
  A 8-10 cm jelentős hőérzet javulást eredményezne-e vagy az már nem okoz nagy különbséget?

  Válaszát előre is köszönöm.
  További szép napot.
  Üdvözlettel István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   A vízszigeteléshez hegeszthető bitumenes nehézlemez javasolt. A megfelelő típus kiválasztását befolyásolja hogy talajpára, talajvíz elleni szigetelésre van szükség. A lépésálló polisztirol szükséges vastagságát és hatékonyságát csak energetikai méréssel lehetne megállapítani, de legalább az 5-8 cm javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 300. Rábai Miklós

  Kedves Gál Zsuzsanna!

  Családi ház felújításnál a padlót is szeretném szigetelni: 5-6 cm vastag eps100 zal. kérdésem az lenne, hogy ajánlja-e illetve megfelelő lehet erre a szigetelésre száraz padló (RIGIPS/ Rigidur)lerakása és nem 5-6 cm vastag beton készítése. Időcsökkentő tényező, hogy nem kell várni a száradásra és nem kell kezelni a betont.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdv: Rábai Miklós

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Miklós!

   Teljes felületű alátámasztással, lerögzítés nélkül úsztatottan kell letenni a Rigidurt. Az EPS100 lépésálló polisztirolra technológiai elválasztó fólia alkalmazása szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 301. Zsigmond

  Üdvözlöm és szép napot kívánok.
  Egy 1,2m mély és 3m átmérőjű,földbe sűlyesztett fémfalu,fólia medence beton alapját szeretném szigetelni.Melyik lépésálló szigetelést vagy szigeteléseket használhatom, tudva azt,hogy a medencefólia alatt még egy geotextil réteg is lesz?
  Válaszát előre is köszönöm. Zsigmond.

  Reply
 302. Borbála

  Kedves Gál Zsuzsanna!
  Vasbeton erkély utólagos hőszigetelését a következőképpen gondoltuk. Az erkélyen jó minőségű vízszigetelés és járólap van jelenleg, felfagyva nincs. Erre gondoltunk 2 cm XPS szigetelést elhelyezni úgy, hogy tapadó hidat kenünk a ragasztó alá. Erre kerülne a fagyálló flex ragasztó és a fagyálló járólap. Az épületen egyébként 12 cm EPS szigetelés van, az erkély aljára 5 cm-t tervezünk, sajnos a szintek miatt felül több szigetelés nem fér el. Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Borbála!

   Az XPS lapok közvetlen nem burkolhatóak, arra szükséges legalább 5-6 cm úsztatott betonréteg.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 303. Nagy Gábor

  Tisztelt Szakértő!

  Egy korábban épült házrész aljzatát szeretném szigetelni. A belmagasság sajnos nem engedi a laktér felőli aljzat szigetelést. Az épület alatt pince van, amely teljesen körbe lesz szigetelve kívülről. A pince falak 80-90 cm-re állnak ki a földből és itt a ház aljzata. Arra gondoltam, hogy a pince plafonját szigetelném le. Ebben az esetben milyen megoldást és rétegrendet javasolna a párazárást is figyelembe véve?

  Köszönettel, Nagy Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Vakolható kőzetgyapotos rendszer használata javasolt légáteresztő tulajdonsága miatt. Rétegrend: alapozás, kőzetgyapot felragasztása, mechanikai rögzítés (dűbelezés), üvegszövetháló beágyazása.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 304. Rácz Kriszta

  Kedves Zsuzsanna!

  Padlófűtés utólagos beépítését végezzük. Max. 10 cm áll rendelkezésre szigetelés és beton elhelyezésére. A helyiség alatt pince található, annak a mennyezetét könnyedén tudjuk szigetelni. 3 cm szigetelést tennénk be a padlófűtés alá, rá hőtükörfóliát, vashálót, csöveket, majd 5 cm betont és járólapot.
  Egyetért az elképzeléssel? A 3 cm szigetelés XPS vagy EPS legyen? Lehet beton alá XPS-t tenni? Vagy egyéb jobb ötlete, ha lenne, kérem, ossza meg!
  Köszönettel,
  Rácz Kriszta

  Reply
 305. Hajdara Péter

  Jelenlegi nyitott, burkolatlan és szigetelés nélküli(hő- és vízszigetelés sincs) fedetlen beton teraszunkat szeretnénk beépíteni, télikertként használni.Milyen padlórétegrend javasolt ha hő- és vízszigetelést is szeretnénk készíteni? A végső burkolat vinyl padlóburkolat lenne.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Általános rétegrend: szerelőbeton, bitumenes vízszigetelés, lépésálló polisztirol, technológiai elválasztó fólia, legalább 5-6 cm úsztatott betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 306. Gyula

  Tisztelt Szakértő Úr!

  Lapostetős, beton födémes házamat szeretném szigetelni. Eredetileg tetőt szerettem volna rá építtetni, és kőzetgyapottal szigetelni felülről, de az árajánlatok alapján sajnos ez nem jöhet szóba. A tető nem ázik be. Alternatív megoldásként kínálkozik, hogy a mennyezetet belülről szigetelem, a falakat kívülről. Tudom, hogy nem szerencsés a belső szigetelés, de kérdésem az lenne, ha így tudom megoldani, mi lenne az optimális eljárás. A mennyezet elbír egy 10 cm-es szigetelés vastagságot, az még nem ad kellemetlen látványt. Jó-e egy olyan rétegrend, ami külső falra menne, nemesvakolat nélkül? Hogyan jó illeszteni a mennyezeti felülethez? Telibe ragasztani, vagy légréteget hagyni csak foltokban alkalmazott ragasztóval? Kell-e többlet rögzítés annak érdekében, hogy nehogy a súlyánál fogva leváljon? Van-e értelme kívülről, oldalirányból befúrni a meglévő mennyezet szintjén, a falazat belső szélétől még 10 cm-ig befelé, a leendő szigetelés fölé, pl. 2 m-enként, ezzel biztosítva a külső szellőzést (ilyen tanácsot is kaptam)? Köszönöm válaszát. Üdv: Gyula

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gyula!

   A polisztirol belső szigeteléshez nem javasolt esetleges páratechnikai problémák kialakulása miatt. Célszerű gipszkarton álmennyezet készítése szálas szigetelőanyag alkalmazásával.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 307. Hegedüs Gyula

  T. szakértő szoba külső fala be van szigetelve ez panel lakás belső falát szeretném be szigetelni mert száraz sós salétrom jelent meg pár éve Foltokban. Ragasztóval raknám fel lehet e használni falon a lépésálló lapot és teli ragasztással vagy csak foltokban kell fel vinni a szigetelő anyagra

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gyula!

   Beltéren a polisztirol használata nem javasolt esetlege páratechnikai problémák kialakulása miatt.
   Gipszkarton előtétfal készítésével, szálas szigetelőanyag alkalmazása mellett tudják megoldani a szigetelést. A gipszkarton szerkezetet csak száraz penész mentes felület elé lehet elkészíteni ezért előtte ezt biztosítani kell.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 308. Bőcskei Attila

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!

  Családi házunk fürdő és konyha felújítása zajlik jelenleg. Felszedtük a régi cementlap burkolatot es igy a konyha es fürdő szintje 5cm-el lejjebb került a lakás többi részétől(itt az eredeti aljatbeton van). Az lenne a kérdésem, hogy ezt a szintkülönbséget kiegyenlíthetem-e úgy, hogy 2cm-es EPS-100 aljzat szigetelés, és arra 3cm aljzatbeton. Vagy ez túl vékony betonréteg lenne es inkabb öntsem ki 5cm vastagon betonnal?

  Előre is köszönöm

  Üdvözlettel
  Bőcskei Attila

  Reply
 309. K András

  Kedves Zsuzsa!

  Nemrég vettünk egy családi házat, ahol az egyik szoba kb47cm-el süllyesztve van, és ezt szeretnénk szintbe hozni. Az egész ház alápincézett, nem szeretnénk megterhelni, hogy sittel töltjük fel, hanem ismerősöm ajánlotta, hogy lépésálló szigeteléssel is lehetne (4 réteg fedésben rakva (4x10cm), és rá 5-6cm beton hálóval. Ez így kivetelezhető-e? ha nem akkor tud ajánlani más megoldást?

  Köszönettel: Komló András

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   A fenti kivitelezés megoldható, a beton vastagságát a terhelés is meghatározza. A megadott cm a minimum vastagság.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 310. Váczi Éva

  Kedves Zsuzsa!

  Pincézett épület fölött földszinten lakom.Mivel a lakás belmagassága 315 cm magas és a padlástér sincs semmilyen formában szigetelve,a meleg alul és felül is távozik. Mivel kevés pénz áll rendelkezésre,hogy szigeteltetni tudjak,ezért vagy alsó,vagy a felső megoldás érdekelne. Habár tudom az ideális mindkettő volna.De erre nincs lehetőségem(anyagiak hiányában). Ha az alsó lenne a javaslat,akkor a lakáson belül,padló alatti,vagy a pince födéet javasolná?
  Köszönöm válaszát:
  Éva

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Éva!

   Az aljzat szigetelésnél az általános rétegrend: szerelőbeton, lépésálló szigetelés, technológia elválasztó fólia, legalább 5-6 cm betonréteg, peremszigetelés kialakítása mellett. A pince födém szigetelésénél vakolható kőzetgyapot rendszer használata ajánlott légáteresztő tulajdonsága miatt.
   Mindkettő megoldás megfelelő.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 311. Pásztor András

  Kedves Zsuzsanna.
  Adott egy szoba (20m2) földszinti, alatta nincs pince, felújítás alatt lévő, falak Intaler festékel festve, alul beton, hőszigetelés nem az igazi.
  Laminált parkettát raknák le, csak előtte a betonra 2cm-es XPS lapot ragasztanák le,hőszigetelés miatt, 8-as fogazott glettvassal húzva a ragasztót, majd a tetejére üvegszövet hálóval be is glettelném, majd 2mm-es alátétfólia és 8mm-es laminált.
  A kérdésem, hogy mennyi időt várjak míg kiszárad az XPS alatt a ragasztó? 1hét-2hét?
  Mindenképp le akarom ragasztani, mert az egyik ismerős ragasztó nélkül rakott le ilyet és eléggé kopog.
  Ön szerint megfelelő lenne ez így?
  Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   Az XPS lapokra közvetlen nem lehet burkolni, azok terhelhető felületet abban az esetben adnak ha legalább 5-6 cm betonréteg kerül rá megfelelő rétegrend mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 312. V. Zoltán

  Tisztelt Szakértő!

  1975-ös, tégla építésű családi házunknak csináljuk újra az aljzatát. A kérdéses helyeken a régi aljzatot már felszedtük. Padlófűtés nem lesz. A következő “rétegrend megfelelő?
  - párazáró fólia
  - lépésálló 5 cm-es szigetelés (nem fér el vastagabb)
  - párazáró fólia
  - 12 cm beton(benne a térháló)

  Ez így megfelelő? Ha nem mit javasol?

  Válaszát köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A rétegrend megfelelő, betonozásnál peremszigetelés (dilatációs szalag alkalmazása) ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 313. Szabó László

  Tisztelt Szakértő! 100 nm stukatoros padlás/mennyezetvakolat-nád-deszka,gerendavastagságban semmi,majd a gerenda fölött 2 cm-es deszka és azon átlagban 3-4 cm betonréteg van.Ennek szigetelését tervezem,és kérem válaszát,hogy milyen anyagokkal és milyen rétegződésben javasolja.A padlást lomok tárolására használjuk nehezebb tárgyakat /pld.bútor/ nem tárolunk ott.Segítségét köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A födém szigetelését, a járható padlásszigetelő lappal, vagy párnafás szerkezet készítésével szálas szigetelőanyag alkalmazása mellett tudja megoldani mérsékelt terheléshez.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 314. Vincze Zsolt

  Üdvözlöm!

  Szakmai kérdésem az lenne hogy most állunk egy 20m2 és egy 30 m2 -es belső szobák ajzat szigetelésre amit most parketta fed! Mi lenne a teendő és a folyamat? Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv: Zsolt

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   Aljzatszigetelésnél az általános rétegrend: szerelőbeton, lépésálló polisztirol, technológiai elválasztó fólia, legalább 5-6 cm úsztatott betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 315. Benedek Gábor

  Kedves Zsuzsa!
  Meglévő házban aljzatot cseréltünk.A falak alatt megcsináltattam a vízszigetelést kátránypappírral(idáig sajnos nem volt). Az épületben felástam az aljzatot. 45-50 cm kulé kavicsot terítettünk le. Arra párazáró fóliát, betonhálót, végül 10-15 cm betont raktunk a falak alatt elhelyezkedő vízszigetelésig amit össze kötünk kátránypappírral.
  Azt szeretném megkérdezni hogy erre 10 cm lépésálló szigetelést szeretnék rakni,amibe el lenne vezetve a víz-fűtés csővezeték. A tetején lenne Rehau tacker lemezen szerelve a padlófűtés.
  Milyen sűrűségű szigetelést tetszik ajánlani?
  Az épület födém része megfelelően van szigetelve.
  A külső homlokzatot nem feltétlen tervezem szigetelni ( 55-ös falak vannak, egy 125-éves parasztházról van szó, attól tartok nagyon megfojtom…)

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Célszerű lenne legalább az EPS150-es sűrűségű lépésálló polisztirolt alkalmazni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 316. Zsoli

  Kedves Zsuzsa!

  Vásároltunk egy 1980-ban épült téglaházat, amiben padlófűtést szeretnénk kialakítani a jelenlegi konvektoros fűtés helyett. Mivel a falak szárazak és az eddig eltávolított padlóburkolat alatt sem látható vizesedés, arra gondoltunk, hogy nem vernénk fel az aljzatbetont, a padlófűtés rendszer kiépítésével a belmagasság és az ajtómagasságok csökkennének. Kérdésem, hogy milyen vastag polisztirol szigetelést, illetve esztrich betonréteget javasol? Padlófűtésnél is igaz, hogy minél vastagabb annál jobb?

  Köszönettel: Zsoli

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   A lépésálló szigetelésre minimum 5-6 cm betonréteg szükséges. A szigetelés vastagságát ehhez viszonyítva tudja kiválasztani, de legalább 5 cm javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 317. Bartha Imre

  Van egy régi építésű 5*3*1,6 m-es betonból készült medencém. Azt szeretném megtudni, vajon van-e valamilyen lehetőség az utólagos hőszigetelésre, amelyet belülről lehetne elvégezni?
  Tisztelettel: Bartha Imre

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Imre!

   Medence belső téri szigetelését normál technikával nem lehet megoldani, érdeklődjön medencével foglalkozó céggel hogy van-e valamilyen speciális termékükre erre vonatkozóan.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsannba

   Reply
 318. Bank István

  Kedves Zsuzsa!
  Az általunk vásárolt ingatlanban fürdőszoba felújításba kezdtünk.
  Sajnálattal vettük észre,hogy nincs betonozva.A rétegek amiket találtam fölülről lefelé:cementlap,mischung kb2cm,kátrány vékonyan,és döngölt föld.Milyen mélyen kell kiszednem és milyen rétegeket javasol.Előre is köszönöm.üdv.Bank István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   Általános rétegrend: szerelőbeton, bitumenes vízszigetelés, lépésálló polisztirol, technológia elválasztó fólia, legalább 5-6 cm-es betonréteg peremszigetelés alkalmazása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 319. Munkácsi Richárd

  Kedves Zsuzsa!
  Két olyan helysegem van ahol hajópadló volt!Ezért azokba a helységegkebe 11cm feltöltés kellene valamivel,hogy elérjük a többi szoba szintjét.
  Felszedés után megnéztük csak salak és föld van,ami nagyon jól megvan döngölve!
  A kérdés az lenne hogy elegendő lenne 2cm lepésálló + 8-9cm beton vagy 5cm lepésálló + 5-6cm beton?Nem kevés az 5cm beton?
  Vagy mi lenne a legmegfelelőbb megoldás?
  A salakot nem nagyon akarok hozzá nyúlni.

  Előre is köszönöm a választ!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Richárd!

   Célszerű legalább 4-5 cm vastag szigetelést beépíteni, 5-6 cm betonréteg normál terhelés mellett elegendő.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 320. Szurduk Gyöngyi

  Kedves Szakértő!

  80′s években épült házat néztünk, 15 cm-es Nikecell van kívülről szigetelve, kb 20-30cm magasságú az aljzat. Felbontani nem akarjuk a padlót és a kerámia burkolatot, ellenben ha szigetelni szeretnénk, milyen lehetőség lenne, illetve hány cm-re lenne hozzá szükség? (rettentően fázósak vagyunk :) ) (tetejére kerülne laminált padló)
  KÖszönettel: Szurduk Gyöngyi

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gyöngyi!

   A TSM Ceramic hőszigetelő bevonatot tudnánk ajánlani, melyet 1 mm rétegvastagságban javasolt a szigetelendő felületre felhordani. Árajánlatkérést a szigatech@gmail.com email címre tud átküldeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 321. H Viktor

  Kedves Szakértő!

  3. emeleti panel lakásban szeretnénk lecserélni 50nm-en a régi még szögelt parkettát, mely alatt párnafa és közte üveggyapot van összesen 8-8,5 cm mélységben. Az alábbiak közül melyiket javasolja avagy hogy máshogy lehetne megoldani?
  A verzió: Ha felszedjük az egészet és a betonra párazáró fóliát, 2*3cm-es EPS 100-at lerakunk fedésben, majd 10-12 mm OSB-t, 5 mm parketta alátétet és 10 mm parkettát
  B verzió: Marad a párnafa, 10-12 mm OSB, parketta alátét, parketta (egyéb réteg szükséges pl párazáró fólia?)
  Köszönettel:
  Viktor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Viktor!

   Az eredeti rétegrend meghagyása célszerű, ásványgyapot szigetelés alkalmazásával.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 322. vali

  Tisztelt Szakértő!
  30 éves ház padlásfödémjét szeretnénk szigetelni( mennyezetvakolat-nád-deszka-perlites habarcs kb 10m-es)Szeretném a segítségét kérni, hogy milyen anyagokkal és milyen rétegződésben szigeteljük. A padlást nem használjuk. Mi járható padlásszigetelő lapra gondoltunk.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Vali

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Vali!

   Szálas szigetelőanyag (kőzet vagy ásványgyapot) alkalmazása ajánlott, mert nem kell terhelhető felületet elérni. A szigetelő anyag alá nem szükséges párazáró fólia, a tetejére páraáteresztő fólia elhelyezése javasolt. Mivel a szigetelés nem lesz lezárva így a teljes szerkezet átszellőzése biztosított.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 323. M Zsolt

  Tisztelt Cím!

  A házunk vályogház, a hetvenes években épült. A tető lindab. A tetőt szeretném szigetelni olyan anyaggal, amin tudunk járni. Milyen szigetelést javasol?

  Üdvözlettel,
  M. Zsolt

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   Mérsékelten terhelhető felület eléréséhez a járható padlás szigetelő lap lenne alkalmas, mert az EPS 100 önmagában nem ad terhelhető felületet. Tekintettel a ház szerkezetére elsősorban párnafás szerkezet kialakítása mellett szálas szigetelőanyag alkalmazásával javasolt a szigetelés.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 324. Papp Cintia

  Tisztelt Szakértő!

  A régi fa parkettát szeretnénk felszedni és újrarakni, de ezúttal kőgyapot szigeteléssel a párnafák között, ahogyan azt Ön is leírta a korábbi válaszokban. A vízszigetelést jelenleg kátránypapír biztosítja. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint lehet-e parketta ragasztót felvinni a szigetelőanyagra vagy a páraáteresztő fóliára, ha az mindenképp szükséges?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Papp Cintia

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Cintia!

   A ragasztót nem lehet felvinni sem a fóliára, sem a kőzetgyapotra. A teherviselést a párnafáknak kell adnia.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 325. Soltész Attila

  Üdvözlöm!

  Szeretném kérdezni, hogy xps lapot lehet-e homlokzati hőszigetelésre használni? Gondolom, hogy utcafronton jobb a keményebb lap és a jobb szigetelőképessége miatt a vastagságot is lehet csökkenteni? Egy pl. 4 cm-es xps lap hány centis normál lap szigetelőképességének felel meg?

  Köszönettel: Soltész Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Lehet a homlokzatra is XPS lappal szigetelni, viszont a grafitos lapnak jobb a hővezetési tényezője, annak a legjobb a szigetelési képessége. Ennél a vastagságnál nincs nagy eltérés, kb. 4,5 cm-nek felelne meg.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 326. Cserháti Norbert

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!

  Érdeklődnék, hogy egy hamarosan épülő gazdasági épületnél milyen megoldással tudnám beépíteni az eps szigetelőanyagot, mivel a betonozást egyszerre szeretném megtenni, mert mixerbetonnal dolgoznék.

  Két megoldásban gondolkodom, az egyik az lenne, hogy kiásom az alapot a megfelelő mélységig, tömörítem, erre jönne tömörített andezit, megint egy kevés föld, hogy szintben legyen, erre szigetelve az eps (teljesen beburkolnám baufóliával), erre 15cm vasbeton.

  A másik megoldás hasonló, de itt a tömörített rétegre kb. 6cm vasbeton kerülne, amire rögtön rátenném az előkészített, és a fentiekben leírt eps-t távtartó vashálóval, és kb. 8cm beton, ami így egyszerre készülne el.

  Tudom, hogy elvileg nem lehet vele nedves környezetben dolgozni, de megfelelő szigetelés mellet ez így kivitelezhető lenne-e?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:

  Cserháti Norbert

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Norbert!

   Az optimális megoldás szerinti rétegrend: szerelőbeton (teljes száradás után), bitumenes vízszigetelés, lépésálló polisztirol, technológia elválasztó fólia, betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Géza!

   Általános rétegrend: Fűtéscsövek, lépésálló polisztirol (padlófűtés rendszerlemez), légpárnás hőtükrös fólia, úsztatott betonréteg peremszigetelés kialakítása mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 327. Mata Szabolccs

  Tisztelt Szakértű Hölgy, Úr!
  Szeretném megkérdezni, hogy garázsban 6cm vasalt aljzat alá betehető e 13m lépésálló szigetelés?
  Várom válaszát.
  Tisztelettel
  Mata Szabolcs

  Reply
 328. T. Péter

  Üdvözlöm!
  Kerti, földbe süllyesztett (3x7m) medence alá szeretnék 20 cm EPS-t rakni. A cél nem a szigetelés, hanem a régi beton aljzatra téve a szint megemelése 20 cm-el. A régi 1,5 m-es vízszintet (vízmélységet) 1,3m-re szeretném csökkenteni. Feltölteni és ismét betonozni olcsóbb lenne, de sok munka, mivel nehezen megközelíthető. EPS 100-ast terveztem. Mi a véleménye?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Medence alá az XPS lap alkalmazása ajánlott, zárt cella szerkezete miatt. Biztonságos beépítés esetén legalább 5-6 cm betonréteg szükséges a tetejére.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 329. Kiss Viktória

  Üdvözlöm! Vettünk EPS100-as lapokat, a sárga csík megvan rajtuk, azonban a csomagolásra EPS80 van írva. Honnan tudhatom, hogy valóban 100as-e? Van valami szemmel látható vagy tapintható egyéb jele?
  Köszönettel, Kiss Viktória

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Viktória!

   A polisztirol lapokon lévő jelölés mérvadóbb, esetleg csomagolási tévedés történt. Pontos válaszért kérem keresse fel a kereskedőt ahol vásárolta.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 330. Róbert

  Jó reggelt!

  Panelházban földszinti lakásban betonig kiszedtük az elkorhadt parkettát és párnafákat. A betonra tennénk 3 cm lépésálló szigetelést és arra 3 cm esztich betont. Érdeklődni szeretnék, hogy 1,4 x 3 m-es folyosón kell-e még hálót tenni, vagy nem szükséges?
  Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Róbert!

   Vasháló nem szükséges, viszont legalább 4-5 cm betonréteget kellene tenni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 331. H. Richárd

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!
  Utólagos belső földszinti hőszigetelésre lenne szükség. A burkolat kerámia(járólap) felverni nagy munka lenne. Rá tudok tenni bármilyen hőszigetelést (polisztirol vagy XPS lap) ami nem igényelné a betonozást laminált parketta(szoba) és vinyl (konyha)alá? Akár 2 rétegben átfedéssel osb lap rárakással a beton helyett? Milyen rétegrend képzelhető el beton nélkül- egyáltalán van realitása a beton elhagyásának?
  Nagyon köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  Richárd

  Reply
 332. Laposa Attila

  Kedves Zsuzsanna,
  6 x 3 x 1,2 méteres földbe süllyesztett műanyag medence alá szeretnék xps lapot, hogy a szintet megemelhessük.
  A tömörített meddőre 10 cm vasalt betont terveztünk, majd erre az xps lapokat. Alkalmazható ez a megoldás úgy, hogy az xps lapokra közvetlenül tesszük a medencét? Ha igen mi a javasolt legnagyobb xps vastagság? 10 vagy 20 cm-est szeretnénk…
  Üdvözlettel,
  Laposa Attila

  Reply
 333. Kelemen Péter

  Kedves Zsuzsanna!

  Én a régi klasszikus parkettát vagyok kénytelen cserélni mert megette a szu. Nincs értelme sajnos felújítani. Ez a parketta beton alapon van, lécezve (van egy jó egycentis “hézag a parketta és a padló között ebből gondolom, nem hinném hogy a bitumenes ragasztás ilyen vastag lenne). A laminált parkettánál hogy az eredeti padlómagasságot elérjem kell a betonpadlóra egy réteg 2 centi vastag EPS100-as szigetelő. Ez egy földszintes lakás alatta nincs pince. Kérdésem kell e alátét fólia a szigetelő alá illetve az EPS100-as szigetelő lemez és a laminált padló közé kell e valamilyen egyéb anyag (a kopogás csökkentő fólián kívül) vagy van olyan tartása hogy nem süllyed meg a parketta (klasszikus 1290×192-es kivitel)
  Üdvözlettel:
  Kelemen Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A lépésálló szigetelések közvetlen nem burkolhatóak, azokra legalább 5-6 cm betonréteg szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 334. Alma

  Kedves Szakértő!

  A vásárolt házunkban a magas belmagasság adott így a jelenlegi burkolatokra szeretném rátenni a hőszigetelő lapokat. Padlófűtés és beton kerülne rá.
  Kérdésem az lenne, hogy mekkora probléma az, ha például a konyhában a járólap nem mindenhol egyenes/egyenletes van néhol süllyedés benne. (az akkori burkoló hanyagsága miatt). Persze nem gödröket kell elképzelni, csak nem 100%osan sík a terület.
  Kérdés még az is hogy a jelenlegi rétegre érdemes-e vízszigetelést tenni. A ház 1980as években épült, de nem tudjuk hogy a jelenlegi réteg alatt van e vízszigetelés. Érdemes lenne megbontani valahol a járólapot?

  Köszönöm!
  Alma

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Alma!

   A lépésálló szigetelést optimális egyenletes felületre elhelyezni, a vízszigetelés alkalmazása célszerű.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 335. Csörös Gábor

  Tisztelt szakértő!

  Szeretném a klasszikus kocka házam tetejét lecserélni jövőre.
  Amely alá új födém készülne.Most jelenleg salakos szigetelés van a gerendák között.Gondoltam télire leterítem 10cm xps lépésálló szigeteléssel a padlás padlóját.Kell alá fólia vagy bármi köztes réteg, ill ön szerint ér valamit energia megtakarítás tekintetében?
  Köszönettel: Csörös Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Természetesen hatékonyságot mutat a szigetelés, alá párazáró fólia ajánlott, a tetejére páraáteresztő fólia mely megvédi a terméket a porszennyeződéstől.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 336. Lendvai Zsolt

  Kedves Zsuzsanna!

  Panel lakásban régi parketta lett felszedve, ami által 7 cm-t süllyedt a szint. A régi parketta helyett járólapot kapna az előszoba és a szobák laminált parkettát. A kérdésem az lenne, hogy a járólap alá 3 cm-es EPS-100 lapot kapna és 2 cm-es ajzat beton réteget, illetve a szobákban 4 cm-es EPS-100 és 1 cm-es ajzat betont.
  Kivitelezhető ez így szint emelés céljából? Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
 337. Bartók Ferenc

  Tisztelt Szakértő!
  Társasház (betonelemes)északi oldal földszintjén lakom. Két szobám északi falai,régebben penészedtek,alulról 20-30cm magasan.A lábazat sziget. vel ez megszünt, viszont a lamináltpadló télen jéghideg, sz. tem az építők elspórolhatták az aljzatszigetelést. Mi tévő legyek,hogy javítsak valamelyest a helyzeten. Az aljzatbetont nem szívesen törném fel, a tíz centi emelés meg rengeteg problémába ütközik.
  Van e valami egyszerűbb jó megoldás ami nem jár nagyobb rombolással.
  A lakás alatt nincs semmi csak a jó magyar anyaföld.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ferenc!

   A laminált padló alatti szigeteléshez tudnánk ajánlani a TSM Ceramic hőszigetelő bevonatot, melye 1 mm rétegvastagságban tud felhordani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 338. Hajnalka

  T Szakértő!
  Garázsba, csak személygépkocsira alkalmas-e az alábbi rétegrend:
  szerelő beton. vizszigetelés, 10 cm-s 100-s EPS, vasháló, 10cm beton
  köszönöm válaszát

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Hajnalka!

   Garázs esetében az XPS lap alkalmazása ajánlott. A szigetelés tetejére technológiai fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 339. Debreczeni Gábor

  Tisztelt szakértő.
  Fürdőszoba építés alatt állok.
  A réteg rend a következő:
  Döngölt föld
  8cm szerelő beton
  Vizszigeteles
  7cm EPS 100
  Fólia
  6cm vasalt aljzat beton
  Olvastam, hogy az ilyen hőszigetelt aljzat előtt már a valaszfalaknak bent kell lenni, hogy ne ezt az aljzatot terheljük.
  Én épített zuhanykabint szeretnék.
  El fogja bírni a kabin falát (ytong+burkolat) és üveg ajtót?
  Nem fog megsüllyedni és statikailag problémát okozni ez a teher?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Debreczeni Gábor

  Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


hét − = 3

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>