Miben más az ECOSE üveggyapot?

A világon leggyakrabban alkalmazott szigetelés az üveggyapot. Az üveggyapot egy új generációja az ECOSE Technology- val készített ásványgyapotok. 5 évig tartó kutatási munkák eredményeként született meg a forradalmian új, formaldehid-mentes, bio-alapú kötőanyag technológia. A kőolaj alapanyagú vegyipari anyagok helyett az új kötőanyag és a természetesen előforduló és / vagy újrahasznosított nyersanyagok felhasználásával gyártják az ECOSE szigetelőanyagokat. Az üveggyapotok új generációján belül is kétféle csoportot különböztetünk meg, az egyik a kisebb testsűrűségű tekercses ásványgyapot szigetelés, a másik pedig a nagyobb testsűrűségű táblás ásványgyapot szigetelés. Az üveggyapot kiváló hő- és hangszigetelő anyag, tűzvédelmi besorolása A1-es (nem éghető).
Az új kötőanyagnak köszönhetően az üveggyapot puhább tapíntású, barna színű, könnyebben vágható, és szagtalan lett, illetve kisebb a porképződése is. Ez a kötőanyag formaldehid-mentes, nem tartalmaz fenolt, akilt, mesterséges színezőanyagokat, festékanyagot és fehérítőt sem. Rendkívül sokoldalú tulajdonságú anyag: véd a hidegtől, a melegtől, kiváló hangszigetelő, egyszerűen szállítható, nem vagy alig öregszik, sok évtizeden keresztül megtartja remek fizikai paramétereiket, könnyen kezelhető, beépítése nem jelent problémát, környezetünket is védjük az alkalmazásával, mivel nem bocsát ki toxikus égési termékeket, illetve gázokat, és nem csepeg, az egészségre ártalmatlan, nem vesz fel vizet. Akár csupasz kézzel is megfogható az ásványgyapot. A felhasználónak a lemezek darabolásához csak egy késre van szüksége, egyszerűen alakítható, könnyű vele dolgozni.

Az ECOSE üveggyapot szigetelés alkalmazása

Jól alkalmazható az épület különbféle szigetelésére: pl. a kisebb testsűrűségű anyagokat magastetők szarufái közé (dróttal hálózva), födémek, álmennyezetek, a nagyobb testsűrűségű anyagokat falak, belső elválasztók, fa- és fémszerkezetű vázas épületek, pincék.
Mivel az üveggyapot szigetelés nem veszi fel a vizet és kiemelten tűzgátló, így a könnyű szerkezetes házak szigetelésének a legjobb választása. Könnyű szerkezetes épületeknél a legjobb minőségű és tulajdonságú üveggyapotokat válaszuk, a tekercses, könnyebb változatot födémre ajánljuk, míg a táblás üveggyapotot az előbbi helyek mellett alkalmazhatjuk előtét, határoló és válaszfalakba (pl. gipszkarton táblák mögé). Ajánljuk fa- és fémszerkezetes vázas épületek hő- és hangszigetelésére. A vázszerkezet belső felületére gipszkartont, vagy lambériát lehet rögzíteni, a külsőre pedig fa, vagy fém burkolatot.A szigetelőanyag hővezetési tényezője minél kisebb, annál kedvezőbb a hőszigetelése a terméknek.

Tetőszigetelés, padlásszigetelés ECOSE üveggyapot szigetelőanyagokkal


A tető utólagos hőszigetelése rendszerint kétféle módon történhet, vagy a szarufák közötti, vagy/ és szarufák alatti rész szigetelésével. Az üveggyapot szigetelést a tetőtér beépítésnél is lehet alkalmazni, de mindenképpen el kell látni egy „z” alakban történő rozsdamentes huzalozással. Amennyiben a szarufák mélysége kevés, ahhoz hogy megfelelő szigetelő képességet érjünk el, akkor alkalmazható a szarufák alatti szigetelés. Ha a tetőtér nem kerül beépítésre, akkor célszerű a padlásfödémet szigetelni. Szigetelés előtt érdemes eldönteni, hogy járható, vagy nem járható padlásteret szeretnének- e kialakítani. Természetesen a tárolási, raktározási célokat is figyelembe kell venni. Vastagabb réteg kialakítása esetén érdemes kettő- vagy több rétegből átlapolással fektetni a szigetelő anyagokat, így jobb hőszigetelést tudunk elérni az átmenő hézagok csökkentésével.

Belső tér szigetelése ECOSE üvegyapot szigetelésselKiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságai miatt, belső terek szigetelésére is tökéletesen megfelel. Alkalmazható gipszkarton válaszfalak, álmennyezetek, és előtét falak szigetelésénél. Eltérő hőmérsékletű helyiség közötti elválasztó szerkezeteknél fontos, hogy a magasabb hőmérsékletű (fűtött) oldalra párazáró fóliát helyezünk, hogy megakadályozzuk a pára bejutását a szigetelőanyagba, illetve az ebből adódó problémákat (páralecsapódás, penészesedés). Az így elkészült szerkezeteket bármilyen burkoló anyaggal le lehet fedni. A hőszigetelt épület kisebb energia felhasználása miatt csökken a környezetre gyakorolt káros hatás, és a környezeti terhelés, ez mellett az ásványgyapot gyártása során csökken a szennyezőanyag-kibocsátás, és ezzel együtt a munkahelyi ártalom mértéke is. Az üveggyapot termékek akár 9:1 arányban is összetömöríthetők, így a csomagolás során kevesebb csomagoló anyagot kell felhasználni, és a raktározás, szállítás is kevesebb energiát, és helyet igényel.