Beltéri falak festése

Bár lakásunkat bármelyik évszakban kifestetjük, előnyösebb ha a nyári hónapokban kezdünk neki a munkának, ugyanis könnyebben szárad a festék és a takarítás is egyszerűbb. Ha azt szeretnénk, hogy minél könnyebb dolgunk legyen, tartsuk be a következő tanácsokat:

 • A festékek mellé ne felejtsünk el beszerezni ragasztószalagot, fóliát, csomagolópapírt!
 • A csempéket, kapcsolókat, ajtófélfákat még a festés megkezdése előtt ragasszuk le ragasztószalaggal!
 • A padlót fóliázzuk le, ez szintén a takarítást könnyíti meg számunkra.
 • Ha nem akarjuk a szekrényeket kipakolni, takarjuk le takarófóliával!
 • A képeket, dísztárgyákat csomagoljuk be papírba!
 • Fóliázzuk le a mosdót, a fürdőkádat, a WC-t és a fűtőtesteket is!
 • Az ablak -és ajtóüvegeket ragasszuk körbe széles ragasztószalaggal!A fal állapotának vizsgálata

Első lépésünk a fal állapotának alapos megvizsgálása. Ha már sokadszor volt festve, kétséges, hogy biztonsággal rákenhetőek-e az újabb fedőrétegek. A falak 4-5-szöri festése után ajánlatos a megvastagodott réteget teljesen levakarni. Ez ugyan nem kellemes feladat, de így biztosítható, hogy az új festék nem szedi fel foltokban az alatta levő rétegeket.

A fal előkészítése


Ha a régi festékrétegeket le kell kaparni, akkor ezt a műveletet a fal alapos átnedvesítése előzze meg. Ezt egyébként minden átfestés előtt tegyük meg, így eltávolítjuk a felületi szennyeződéseket . Az így fellazult vastag festékréteget pedig széles spatulyával már könnyű lehántani a falról. A spatulyát 30-50 fokos szögben tartva és közepes erővel a felületre nyomva távolítsuk el a leváló festékréteget. A makacsabb foltokat erősebb nedvesítéssel lazítsuk fel, majd távolítsuk el. Száradás után következhet a csiszolás, amihez finom szemcséjű papírt használjunk, amit nagyobb felületű, fogantyús simítólapra fogassunk fel. A műveletet lágy mozdulatokkal és a lap gyakori letisztításával végezzük el.

Repedések javítása


A repedéseket mélyen ki kell tágítani, benedvesíteni, majd ezt követi a rések glettel történő kitöltése. A repedést a kitöltőanyagba ágyazott hajszálvékony üvegszálszövettel fedjük le, majd azt is simítsuk be glettel. Az így kijavított részeket csiszoljuk össze a fal síkjával, majd portalanítás után következhet a helyiség falainak mélyalapozóval történő előkezelése. Ez azért fontos, mert a szer egyrészt megszilárdítja a fal laza felületi szemcséit, másrészt pedig csökkenti a falak nedvszívását.

A falak festése


Mivel a legtöbb festék színe fehér, ezeket főként a mennyezeten használjuk. A különböző színárnyalatok kikeveréséhez színezékekre van szükségünk. Pasztell színek elérésénél a színezékek aránya max. 15% lehet. Erőteljesebb színhez már gyárilag színezett festéket válasszunk.

A falfestést leggyorsabban festőhengerrel végezzük. Először a sarkokat húzzuk ki széles ecsettel, majd a festéket hengerrel vigyük fel a falra. A henger kiválasztásánál vegyük figyelembe a festék sűrűségét! A híg festékekhez hosszú szálú, hurkoltat, míg a sűrű festékekhez rövid szörű plüss, perlon vagy bolyhos hengereket használjunk. Ha teleszkópos toló rudat használunk a hengerekhez, a létrára mászástól is megkímélhetjük magunkat. Bár a festékek gyorsan száradnak, ügyeljünk rá, hogy mindig betartsuk a száradási időt, amely általában 2-6 óra. Ahhoz, hogy a felületek teljesen foltmentesek legyenek körülbelül 24 óra szükséges.

62 thoughts on “Beltéri falak festése

 1. Edina

  Mi most tervezzük a szoba festést. A mostani festék ami a falon van, sötét narancssárga dulux, Át szeretnénk festeni héra prémium sötétkékkel. mi a teendő festéd elött. Elég csak átfesteni fehér hérával a kék elött, vagy kell a mélyalapozó használata. a két festék nem üti egymást. Ezek kérdések lennének, csak nincs kérddőjelem.

  Reply
 2. Gyulai Lajos

  A gondom az ,hogy mésszel szoktam festeni és nem találok hozzá szinező anyagot.Van egy pár fajta porfesték(zöld,okker,oxid),de ezekkel nem lehet szép szineket kikeverni.Emlékszem gyerekkoromban mindég néztem a piktorokat hogyan dolgoznak(akkor még mésszel festettek)és nem volt olyan szín amit nem tudtak volna kikeverni.
  Kérdésem:hol vannak ezek a szinező anyagok és mi a nevük,hol lehet kapni?

  Köszönettel:GYL

  Reply
 3. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gyulai Lajos!

  Sajnos mi nem forgalmazunk meszet, vagy meszes festéket, így színező anyagot sem. Így sajnos nem tudok önnek segíteni a kérdésében.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 4. Swajda Zsuzsa

  Üdvözlöm!
  A következő problémám van. 1 éve épített gipszkarton falunkon a festék (matrica miatt) kissé megsérült és ki akartuk javítani a hibát. A rossz részt újragletteltük, de amikor ráfestettünk, a széleken, ahol a tavaly felvitt festékkel találkozott, kezdett leperegni a régi festék. Ez hogy lehet? Rosszul készítette elő a falat a szakember? (A fenti cikkében olvastam, hogy 4-5 réteg festés után kell csak kaparni.)
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: S.Zs.

  Reply
 5. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zsuzsa!

  A felület előkészítése minden esetben egyedi. Függ a rétegek számától, és a fent lévő anyagok minőségétől is. Persze attól is függ, hogy a régi, és az új réteg mennyire illik össze (pl. mész-diszperzit). Ha szakember készítette akkor övé a felelősség, így vele kell megbeszélni, hogy mi okozhatja a problémát, és ezt hogy tudja kijavítani garanciálisan.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 6. Ritter Judit

  Üdvözlöm!
  A glettelés és csiszolás utáni portalanítást, hogyan és mivel a legcélszerűbb elvégezni?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: R.J.

  Reply
 7. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt R. J.!

  Ez a hely adottságaitól is függ, valamint a mi lehetőségeinktől. De a legegyszerűbb, és leggyorsabb a porszívózás.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 8. Katona Zsuzsanna

  Tisztelt Szakértő!
  Sötét szín (barnás narancs) átfestése világos színnel mindenképpen “vakarással” járó feladat?Nem tudom miként álljak neki a nagy feladatnak?
  Köszönettel:Zsuzsanna

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsuzsanna!

   Egy jó minőségű festékkel 2 maximum 3 réteg vastagságban átfesthető lecsiszolás nélkül is a felület amennyiben az stabil. Abban az esetben ha már régi az átfestendő fal célszerű először egy falimpregnálóval lekezelni.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 9. Eniko

  Kedves Szakértő!
  Előszobát festettem újra sk. Hera vaníliát használtam, hasonló sárgára. Szépen takar és egyenletes a festés, de ha oldalról kap fényt, kissé foltosnak tűnik. Mi a hiba? Kell rá még egy réteg?
  Enikő

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Enikő!

   A legtöbb beltéri festéket 2 rétegben kell alkalmazni. Ennek hiánya okozhatja a fenti problémát.
   Mélyebb tónusú színeknél a surlófény szintén eredményezhet ilyen jelenséget.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 10. Papus

  Tc.

  Kérdésem:
  Narancssárga a szobánk .Legalább 10x festve volt már.
  Kérdésem lenne milyen színnel tudnám átfesteni ami takarja?
  Vagy le kell az egészet kaparnom spaklival.
  Köszönöm előre is a választ.

  Papus

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Papus!

   A színt egy jó minőségű fehér festékkel (szükség esetén 2 réteg) történő átkenéssel, majd a kívánt szín felhordásával el lehet takarni. Tekintettel a már meglévő rétegek mennyiségére célszerű azt lecsiszolni hogy a későbbiekben esetleg ne repedezzen meg.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Krisztina!

   Attól függően mikor lett előzőleg festve, alapozás után célszerű egy fehér festékkel átkenni és utána az új színt felvinni szükség szerint 1-2 rétegben.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 11. Sipőcz István

  Tisztelt Szakértő!

  Gipszkarton mennyezet újrafestésekor a festőhenger felhozza az elöző festékréteget. Mi ilyenkor a teendő?

  Tisztelettel: Sipőcz István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   A fellazult réteg javítása után (csiszolás,glettelés) falimpregnáló alapozóval át kell kenni a felületet és száradás után lehet felvinni a festéket.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Ha sötétebb felületet szeretne világosabbra festeni akkor először egy réteg fehér festés javasolt, ellenkező esetben nem szükséges. A felületet célszerű falimpregnáló alapozóval átkenni festés előtt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 12. Cseke Sándor

  Kedves Zsuzsa! A lakást anno, a 80-as évek elején tsz-brigád építette. A belső falakon látszik az egyenetlenség, mintha csak többnyire “durvázták” volna azokat! Festettem már többször, de most az egyenetlenségeket is jó lenne eltüntetni. Az XPS-lapokra gondoltam, mert a kaparás-gletteléssel járó kellemetlenségeket szeretném kerülni, illetve mégis viszonylag egyenletes falakat látni. Jó megoldás az én elképzelésem? Mert tudtommal, még szigetel is!
  Üdvözlettel, Sándor!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Beltérre a polisztirol használata nem javasolt esetleges páratechnikai problémák kialakulása miatt. Helyett gipszkartonnal tudná megoldani, ha szigetelni is szeretne akkor gipszkarton szerkezet készítése szálas szigetelő anyag alkalmazásával ajánlott.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 13. KARDOS ILDIKÓ

  sötét zöld falat szeretnék fehérre festeni, ha lehet falvakarás nélkül. van-e valami alapozó, ami gyorsabbá teszi ezt a műveletet?

  Reply
 14. Vivien

  Kedves Zsuzsanna! Az lenne a kérdésem hogy,most újítjuk a szobámat és vályog épület. Gólyahír sárga ( citrom sárga szerű) jelenleg, és világosabb színt szeretnék. Glettelni fogjuk mert sok a repedés,de ezenkívül lenne- e más teendő? Köszönöm a választ!

  Reply
 15. Jeremcsuk Renáta

  Üdv!
  Olyan problémám lenne hogy az egyik szobában sötétlilára lett lefestve a fűrészporls tapéta, de fehérre és zöldre szeretném festeni. Hogyan is álljak neki hogy elfedjem a sötétlila színt? Elöre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Renáta!

   Elsőként a teljes felületet egy jó fedőképességű fehér festékkel kellene átfesteni, és ennek függvényében lehet látni a következő rétegrendet.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 16. Nagyné Piroska

  Kedves Zsuzsanna!

  Szobában erős lila és sötét rozsaszinű a fal.Én világodra szeretném festeni,hogy lehet átfesteni kaparás nélkűl

  Köszööm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Piroska!

   Alapozás után egy magas fedőképességű festékkel először fehér színben kellene átfesteni a felületet, majd a kiválasztott színnel 1 szükség esetén 2 rétegben.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 17. Judit

  Kedves Zsuzsanna!

  Nálam az alábbi probléma adódott falfestés közben: a korábbi világos rózsaszín falat világos szürkére (gyöngyház szürke) szerettem volna festeni, azonban a falnak nem szürke, hanem világos kék színe lett. Ebben az esetben hogyan tudnám a kívánt színt elérni? Esetleg egy újabb réteg felfestésével?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv,
  Judit

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Judit!

   A felületet magas fedőképességű fehér festékkel kellene átfesteni, majd a kívánt színnel szükség szerint 1-2 rétegben.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 18. Lengyel Edina

  Nagyon tetszik a design hotelekben gyakran lathato viaszos, beton hatasu szurke fal – milyen festekkel krealhatok ilyet? Korabban legalabb egy falat tablafestekkel szerettem volna megoldani, de ugy gondolom, legyen inkabb az egesz lakast beton-viaszosra…
  Elore is koszonom a segitseget.

  udv,
  Edina

  Reply
 19. melkó István

  Kedves Zsuzsanna!

  Fehér beltéri festékkel festenék. Kérdésem: Kell e a festékbe egy kis feketevagy kék, hogy megtörje és jobban takarjon a festék, vagy lehet e nélkül is festeni?

  Köszönöm!
  Si

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   Hozzáadott szín nélkül is lehet festeni a fehér színnel, praktikus magas fedőképességű terméket választani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 20. Eszter

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék hogyan álljak a festésnek, ugyanis penészes fallal állok szemben.vidéki ház, magas páratartalommal.
  A falakat ilyenkor tégláig kell kaparnom a penész miatt?
  Hány réteg festéket kell majd felvinnem a falakra?
  Kétségbe estem jól jönne a segítség…
  Köszönöm

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Eszter!

   A sérülés mértékétől függ hogy tégláig vissza kell-e verni a vakolatot. Abban az esetben ha salétrom kivirágzás is jelen van akkor célszerű ez tenni. Ezután a felületet gomba és penészmentesítő szerrel kell lekezelni, majd szárítóvakolat felhordása ajánlott. Légáteresztő tulajdonsága miatt szilikonos festék használata javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 21. Huncsik Lászlóné

  Kérdésem az lenne, hogy fűrészporos tapétánál ami már két esetben volt festve, szükséges-e egy újabb festésnél mélyalapozót használni? Átfestések alkalmával először mindig fehér festékkel lett átgurítva, majd a szín lett felhordva.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Asszonyom!

   Az alapozó használata a festék tapadását segíti elő, poros felület esetén szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuszanna

   Reply
 22. Vadonnè Màrton Andrea

  Üdvözlöm.
  Szobát festünk egy régi festék réteghez minden festés előtti csiszolásnál visszajutunk legalább 10x volt azóta festve de most mindent lehámlaszt magáról mit lehet csinálni hogy megáljon a festék a falon?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Andrea!

   Esetlegesen ha mész alapú festék volt felhordva az ledobhatja a következő réteget. További csiszolás lehetséges, stabil felületig majd mélyalapozás után érdemes megpróbálni az újabb réteg festék felvitelét.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 23. Tóth Ferenc

  Kedves Zsuzsanna!

  Szeretnénk újrafesteni a házunkat.
  A falfelületek meszeltek, ezeken 2-4 réteg festék van jelenleg.
  Mivel szeretnénk mindent újrafesteni Dulux mosható latex festékkel, így arra gondoltam, hogy minden felületet festékmentesítek, egészen a vakolatig, majd alapozóval kezelem a festés előtt.

  Ön szerint szükséges a vakolatig felkaparni a festéket?

  Ha igen, akkor milyen alapozóval tudom kezelni a falfelületet a festék felvitele előt?

  Válaszát köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ferenc!

   A mészfestéket szükséges lecsiszolni, majd az egyenletes felületet alapozás után lehet újra festeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 24. Harmat Hajnalka

  Üdvözlöm!
  A házunk eddig egyszer lett kifestve(13 éve) és most eljött az idő, hogy kicsit kicsinosítsuk.Annyi lenne a kérdésem, hogy le kell a falakat csiszolni festés elött, vagy csak gletteljük ki a hibákat, azokat csiszoljuk csak le és mehet a festés?Köszönöm Harmat Hajnalka

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Hajnalka!

   Abban az esetben ha a felület nem stabil és egységes célszerű lecsiszolni, majd alapozás után glettelni és festeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 25. Lívi

  Üdvözlöm! Panelszoba festésénél adódott egy kis gond. A fehér festék alatt egy lemosható, sötétzöld festékréteg található. Sajnos sok helyen kilátszik a fehér alól. Mélyalapozóval lekentük a falat, mánap próbáltuk glettelni, és azt vettük észre, hogy a lemosható festéknél felhólyagzik a glett. Mit tudunk tenni?

  Reply
 26. Szirmai Szabolcs

  Üdv!
  - Hogy tudom megállapítani, hogy milyen festékkel lett korábban a fal lefestve (ha ezt nem lehet kideríteni az előző tulajtól)?
  A festés jó, de fel kellene frissíteni! Fehér színű és az is lesz újra!
  - Hogyan tudom eltávolítani a kéznyomokat és egyéb szennyeződést a festékrétegről?
  - Kell-e alapozót felhordanom az amúgy jó állapotú korábbi fehér festékrétegre ha egyrétegű jó minőségű festéket fogok használni?
  Köszönettel
  Szabolcs

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Szabolcs!

   Ha az épület hőszigetelve van és az kőzetgyapot akkor légáteresztő festék alkalmazása ajánlott, ellenkező esetben bármilyen homlokzati festék alkalmazható. Festés előtt a felület alapozása ajánlott. Stabil, ép felület esetén egy magasnyomású mosással tudná eltávolítani a szennyeződést, próba mosás javasolt kis felületen első lépésben.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 27. Látó Marcell

  Tiszteletem! Falat javitottam egy helyen. Visszabontottam teglaig, majd vakolat, glett es alapozo. Festes utan a javitott resz korvonala lathato, a hatarvonalak kirajzolodnak. Mit lehet tenni? koszonom.

  Reply
 28. Gold Sára

  Üdvözlöm! Két éve volt fehér Polifarbe intaller diszperziós festékkel lefestve a teljes lakás, kivéve a konyhát, ami kikevert RAL színből halvány szürke lett. Előző festék lekaparva, lecsiszolva, glettelve szakember által. Sajnos elkeveredett a szinkód, és az új beltéri ajtók behelyezése után javítás vált szükségessé a konyhában. Ezért úgy döntöttem, saját szakállra átfestem a fenti festékkel ezt is fehérre. Kefével portalanitottam a falat, és hengerrel két rétegben átfestettem, kivártam a száradási időt is, (24h), de alapozót nem használtam, mivel szép sima volt a fal, és nagyon világos árnyalatú szürke. Ha szemből nézem, szép egyenletes, és fehérnek tűnik, de ahova a fény rásüt, oldalról, a mennyezeten, és az oldalfalon is olyan árnyékos, és sötétebb foltos lett. Lehet, az a baj, hogy nem egyenletesen kentem le, mivel elég fárasztó művelet volt, én pedig gyakorlatban vagyok a témában (most először festettem falat)? Vagy az a baj, hogy nem alapoztam le? Nem merek harmadik réteget tenni rá, lehet, még jobban elrontom? Mit tehetek? Köszönettel: Sára

  Reply
 29. Csókás Mihály

  Üdvözletem!
  Konyhát akarok festeni “fahéj”színű hérával. AZ a kérdésem a fal sötét zöld valkiddal van festve még. Mivel a menyezet kiváló ” síma a festék nem repedezett stb” rá festhetek e ? Vettem mélyalapozót is.Vagy van e valami teendő még ?
  Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel Csókás Mihály

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Mihály!

   A Valkid tudomásom szerint mosható festék, ezért alapozás után célszerű próbafestést csinálni, hogy megfelelően tapad rá.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 30. Véghné Piroska

  Üdvözlöm! Van egy 60 éves, 110 m2-es vályogházunk, aminek kapart kőpor a külseje, de házilagosan kőporozták, nagyon egyenetlen a rücskös felület. Én már 30 éve lakom itt, kb. 3-5 évente átmeszeltem (a repedések javítása után), így tűrhető vagy inkább csak tiszta a kinézete, amíg az utcafronton a port kavaró járművek meg a pókok el nem csúfítják (durván csak egy évig). De idegesít,hogy mégis olyan csúnya…. Szeretném légáteresztő diszperzit jellegű festékkel átfesteni, hátha egyenesebbnek, ápoltabbnak nézne ki. Nem bírom lekaparni, hisz még mindig elég “ragyás” a kapart kőportól, csak javítanám a repedéseket és festeném, ha muszáj, 2 réteggel, de ha lehetne, csak eggyel. Milyen légátersztő festéket javasol, kedves Zsuzsa? (Jó lenne, ha az ára sem a legdrágább lenne. Le fog peregni a diszperzit a meszelt felületről pár év után?) Nagyon fontos lenne jól lefestenem, mert idős vagyok már, hogy minden 3-4 évben fessek, de nemesvakolatra nem tudok költeni. Köszönöm.

  Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


hat × 5 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>