Bár lakásunkat bármelyik évszakban kifestetjük, előnyösebb ha a nyári hónapokban kezdünk neki a munkának, ugyanis könnyebben szárad a festék és a takarítás is egyszerűbb. Ha azt szeretnénk, hogy minél könnyebb dolgunk legyen, tartsuk be a következő tanácsokat:

  • A festékek mellé ne felejtsünk el beszerezni ragasztószalagot, fóliát, csomagolópapírt!
  • A csempéket, kapcsolókat, ajtófélfákat még a festés megkezdése előtt ragasszuk le ragasztószalaggal!
  • A padlót fóliázzuk le, ez szintén a takarítást könnyíti meg számunkra.
  • Ha nem akarjuk a szekrényeket kipakolni, takarjuk le takarófóliával!
  • A képeket, dísztárgyákat csomagoljuk be papírba!
  • Fóliázzuk le a mosdót, a fürdőkádat, a WC-t és a fűtőtesteket is!
  • Az ablak -és ajtóüvegeket ragasszuk körbe széles ragasztószalaggal!A fal állapotának vizsgálata

Első lépésünk a fal állapotának alapos megvizsgálása. Ha már sokadszor volt festve, kétséges, hogy biztonsággal rákenhetőek-e az újabb fedőrétegek. A falak 4-5-szöri festése után ajánlatos a megvastagodott réteget teljesen levakarni. Ez ugyan nem kellemes feladat, de így biztosítható, hogy az új festék nem szedi fel foltokban az alatta levő rétegeket.

A fal előkészítése


Ha a régi festékrétegeket le kell kaparni, akkor ezt a műveletet a fal alapos átnedvesítése előzze meg. Ezt egyébként minden átfestés előtt tegyük meg, így eltávolítjuk a felületi szennyeződéseket . Az így fellazult vastag festékréteget pedig széles spatulyával már könnyű lehántani a falról. A spatulyát 30-50 fokos szögben tartva és közepes erővel a felületre nyomva távolítsuk el a leváló festékréteget. A makacsabb foltokat erősebb nedvesítéssel lazítsuk fel, majd távolítsuk el. Száradás után következhet a csiszolás, amihez finom szemcséjű papírt használjunk, amit nagyobb felületű, fogantyús simítólapra fogassunk fel. A műveletet lágy mozdulatokkal és a lap gyakori letisztításával végezzük el.

Repedések javítása


A repedéseket mélyen ki kell tágítani, benedvesíteni, majd ezt követi a rések glettel történő kitöltése. A repedést a kitöltőanyagba ágyazott hajszálvékony üvegszálszövettel fedjük le, majd azt is simítsuk be glettel. Az így kijavított részeket csiszoljuk össze a fal síkjával, majd portalanítás után következhet a helyiség falainak mélyalapozóval történő előkezelése. Ez azért fontos, mert a szer egyrészt megszilárdítja a fal laza felületi szemcséit, másrészt pedig csökkenti a falak nedvszívását.

A falak festése


Mivel a legtöbb festék színe fehér, ezeket főként a mennyezeten használjuk. A különböző színárnyalatok kikeveréséhez színezékekre van szükségünk. Pasztell színek elérésénél a színezékek aránya max. 15% lehet. Erőteljesebb színhez már gyárilag színezett festéket válasszunk.

A falfestést leggyorsabban festőhengerrel végezzük. Először a sarkokat húzzuk ki széles ecsettel, majd a festéket hengerrel vigyük fel a falra. A henger kiválasztásánál vegyük figyelembe a festék sűrűségét! A híg festékekhez hosszú szálú, hurkoltat, míg a sűrű festékekhez rövid szörű plüss, perlon vagy bolyhos hengereket használjunk. Ha teleszkópos toló rudat használunk a hengerekhez, a létrára mászástól is megkímélhetjük magunkat. Bár a festékek gyorsan száradnak, ügyeljünk rá, hogy mindig betartsuk a száradási időt, amely általában 2-6 óra. Ahhoz, hogy a felületek teljesen foltmentesek legyenek körülbelül 24 óra szükséges.