Új megoldás lefelé hűlő födémek szigetelésére

Új megoldás lefelé hűlő födémek szigetelésére - Knaufinsulation CLT C1 kőzetgyapot lamell

clt-c1-kőzetgyapot-lamell-garászfödém-szigeteléshez

 Kanuf Insulation Kft. kőzetgyapot termékei között megtalálhatók az úgynevezett lamella (lamell) táblák, melyek jellemzője, hogy a szálak iránya merőleges a felületükre. Ebből adódóan mind húzószilárdságuk, mind felületre merőleges szilárdságuk jóval nagyobb, mint az átlagos kőzetgyapotoké. Ezekre a tulajdonságokra alapozva vezette be a Knauf Insulation az új, CLT elnevezésű termékcsaládot, amely főleg lefelé hűlő födémek hang- és hőszigetelésére ajánlott.


garázsfödém-szigtelése-clt-c1-kőzetgyapottalA CLT termékcsalád kiváló hőszigetelő, tűzvédelmi (A1 osztály) és akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik. A kitűnő mechanikai jellemzők különösen előnyösek szélnyomásnak, illetve szélszívásnak, vagy akár állandó légmozgásnak kitett épületszerkezetek (mélygarázsok, raktárak, pincék, nyitott parkolók, egyéb hideg területek) esetében. Ezeket a tereket többnyire nem hőszigetelik és nem is fűtik, így a hideg levegő hűti a felettük elhelyezkedő fűtött tereket. E probléma elkerülésére a leghatékonyabb megoldás a lefelé hűlő födémek hőszigetelése, amellyel fűtési energia takarítható meg, ezáltal csökkennek az üzemeltetési költségek, továbbá jelentősen javul a komfortérzet a fűtetlen terek fölötti helyiségekben.


 clt-c1-szilikát-bevonatos-kőzetgyapotA beépítendő táblák egyik (CLT C1) vagy mindkét oldalára (CLT C2) gyárilag szilikátfesték bevonatot hordanak fel, ami egyrészt előnyös esztétikai megjelenést ad a felületnek, másrészt javítja a ragasztó tapadását a felülethez, egyben megkönnyíti az anyag kezelését is. Fózolt éleiknek köszönhetően a táblák optikailag elrejtik a födémek kisebb-nagyobb egyenetlenségeit, ha azok síkpontossága nem megfelelő.


clt-c1-kőzetgyapot-beépítéseHa nemcsak a hatékony hőszigetelés és tűzvédelem, hanem a szigetelt mennyezet esztétikai megjelenése is fontos, a CLT C1 lamella nyújt ideális megoldást. Gyorsan és egyszerűen beépíthető, mivel ragasztással közvetlenül a födémre rögzíthető. Az elhelyezett lamellák felületkezelése festéssel szintén gyorsan és hatékonyan végezhető. Alkalmazásuk különösen előregyártott, gerendás födémeknél előnyös, mivel nincs szükség mechanikai rögzítésre (dübelekre), így megelőzhető az üreges béléstestek ütvefúrással okozott gyakori károsodása.


Monolit födémeknél jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményez, hogy nem kell furatokat készíteni a dübelezéshez a nagy szilárdságú, kemény vasbetonban, és rögzítőelemre sincs szükség. A beépítés és rögzítés a táblák felületére felhordott cement kötőanyagú (például a kontakthomlokzatokon használt) ragasztóval végezhető. A ragasztót fogazott kenőlappal a CLT táblák teljes felületére fel kell hordani, majd azokat a födém felületére nyomva lehet elhelyezni. A táblák ragasztása – a felület mechanikai károsodásának elkerülése érdekében – óvatosan végzendő. Az egymást követő sorokat eltolt hézagokkal kell elhelyezni. Szükség esetén a termék könnyen vágható és alakítható a kívánt méretre és formára. Gondos kivitelezéssel megelőzhető a hőhídak kialakulása, illetve megoldható a födém vagy a tartószerkezet védelme a tűz károsító hatásai ellen. A táblák gondos beszabásával elkerülhető, hogy a födémfelületek egyes részei szigetelés nélkül maradjanak.


clt-c1-kőzetgyapot-lamell-ragasztásaA lefelé hűlő födém hőszigetelésére szolgáló CLT C1 vastagsága – az épületszerkezeti elemre vonatkozó követelményektől függően – általában 80–150 mm, de akár 300 mm vastagságban is beépíthető. A ragasztással kialakított látszó felületet élképzett, szilikátbevonatos táblák alkotják. A bevonatos felület csökkenti a beépítési időt, és kiváló alapfelületet kínál a közvetlenül felhordható végleges dekoratív bevonathoz. Mindez azt jelenti, hogy nincs szükség vakolat alkalmazására, erősítőháló beágyazására, a födémre könnyű, esztétikus megjelenésű szigetelés kerül. A végleges festékbevonat – az útmutatásoknak megfelelően – szórással hordható fel. Olyan festék használata javasolt, amellyel megőrizhető a szigetelőanyag porózus szerkezete, javítva ezzel a födém hangszigetelő tulajdonságait.

forrás: epitesimegoldasok.hu
 

Hőhídmentes, önsüllyesztő dübelezés hőszigetelő rendszereknélHőhídmentes, önsüllyesztő dübelezés hőszigetelő rendszereknél RAWLPLUG TFIX dübelekkel


TFIX Önsüllyesztő, hőhídmentes dübelezés tulajdonságai és előnyei:
 • Önsüllyesztő beállítás - A TFIX dübel automatikusan beállítja a rögzítési
  kirajzolódó-dübeltárcsák-hiba-2

  kirajzolódó-dübeltárcsák-hiba

  mélységet a szigetelőanyagban
 • A süllyesztett beépítés (beépített szigetelősapkával) csökkenti a hőátbocsátást és homogén szigetelőfelületet eredményez.
 • A TFIX-8S csavar hosszú műanyag bevonata minimálisra csökkenti a hőhidat (0.002W / K érték), hozzájárulva az energiatakarékossághoz és továbbá nem lesz látható a dübelezés a nemes vakolat felhordását követően
 • Egyedi hüvely tömörítési zóna a precíziós szereléshez
 • Egyszerű hőhídmentes beépítés minden hordozóra (tömör tégla, lyukacsos tégla, beton, pórusbeton).
 • A legrövidebb beépítési mélység a maximális szilárdsági paramétereknél.
 • Az egyedülálló kialakítás lehetővé teszi a nagy terhelhetőséget, ezáltal csökkenti a szükséges rögzítési mennyiséget négyzetméterenként.
 • 115 mm-es től  455mm-es hosszúságban készülnek.

Önsüllyesztő, hőhídmentes dübelek telepítése:
 1. Fúrjon egy szükséges furatot és mélységet
 2. Könnyedén üsse be kalapáccsal a TFIX dübelt a szigetelőanyagon keresztül a lyukba, amíg a rögzítési mélységet el nem éri
 3. Húzza meg a csavart (speciális TFIX-TOOL telepítő szerszámmal), a szigetelőanyaggal egy síkban.
 4. Minimum  40 mm-es rögzítési mélység szükséges, tömör tégla, beton és lyukacsos tégla esetén, viszont a porózús anyagokban mint az YTONG minimum 80 mm-es mélység szükséges.
 5. Helyezzük be a szigetelőanyagnak megfelelő zárósapkát a TFIX dübel süllyesztett részébe.
Tovább a TFIX dübelek telepítése videóhoz
Tovább a TFIX dübel árakhoz


Vagy az alábbi szöveges mezőben kérdezze Szakértőnket:

Magyar innováció orvosolhatja a kőzetgyapothiányt

kozetgyapot-knauf

kép forrása: Knaufinsulation

Magyar innováció orvosolhatja a kőzetgyapothiányt


Az építőipar bepörgése miatt csak három-négy hónapos átfutással tudják a kőzetgyapotos szigetelést leszállítani. Ráadásul január 1-től az építkezéseknél és felújításoknál jóval szigorúbb hőátbocsájtásnak kell megfelelnünk.

A Knauf Insulation magyar szakemberei egy Európa szerte alkalmazható innováción kezdtek el dolgozni – olvasható a szigetelőanyag-gyártó társaság közleményében. Az innováció lényege az, hogy a teljes kőzetgyapot rétegrend helyett a szigetelés alsó rétegében nagy nyomószilárdságú, vastag üveggyapot réteget használnak, amire pedig magas nyomószilárdságú kőzetgyapot réteg kerül.

A megoldás a kőzetgyapot gyártásában jelentkező kapacitáshiányra igyekszik választ adni, csökkentve a felhasznált kőzetgyapot mennyiségét. Az új szigetelőanyagot már tesztelik a Knauf Insulation németországi, Bernburg városában működő K+F központjában. A sikeres teszteket követően, az innovatív szigetelőanyag piaci bevezetése 2018 tavaszán várható.

Sokan a polisztirollal pótolják

A közlemény az európai szintű kapacitáshiány okozta gondokat is részletesen kifejti. Eszerint az építőipar fellendülése miatt a gyártók csak 3-4 hónapos átfutással tudják a nem éghető, A1-es besorolású kőzetgyapot hőszigetelést leszállítani. A kivitelezők emiatt egyre gyakrabban a tűzvédelmi szempontból alacsonyabb besorolású polisztirollal szigetelik új társasházaikat és ipari ingatlanjaikat, olyan esetekben is, amikor az előírások ezt nem engednék. A Knauf szerint ezzel csökken az épületek tűzbiztonsága.

Ezt hozza a szigorodás
. A Knauf Insulation arra is felhívja a figyelmet, a kőzetgyapot iránti keresletet tovább növeli majd, hogy épületeinknek idén január 1-től már a tisztán önerős építkezések és épület felújítások esetében is a három éve bevezetett, új hőátbocsátási értékeknek kell megfelelniük.

A jogszabály
 • a homlokzati falak esetében az eddigi 0,45 helyett 0,24-es, azaz 47%-kal szigorúbb;
 • a lapostetők esetében 0,25 helyett 0,17-es, vagyis 32%-kal kisebb,
 • míg a talajon fekvő padlóknál az eddigi 0,5 helyett 0,3 W/m2K, azaz 40%-kal kisebb hőátbocsátási tényező elérését teszi kötelezővé.

Az új szabályozásnak való megfelelés érdekében az épületek falait az eddig általánosan alkalmazott 8-10 cm vastag szigetelőanyagok helyett, falszerkezettől függően inkább 15-20 cm vastag szigetelőanyaggal kell szigetelnünk a Knauf közleménye szerint.

forrás:magyarepitok.hu

Zorka life beltéri festék by Tikkurila


Tegye színesebbé otthonát a finn Tikkurila® Zorka Life egyrétegű beltéri festékeivel!

tegye-színesebbé-otthonát-zorka-life-beltéri-festékkel
zorkacolor-life-by-tikkurila-beltéri-festék
Termékleírás és alkalmazási területek:


Zorka Life festék csepegésmentesA ZORKA LIFE egy nedves súrolásnak ellenálló egyrétegű beltéri falfesték 30 színben.

A ZORKA LIFE kiváló minőségű, vizes bázisú, csepegésmentes, felhordásra kész diszperziós beltéri falfesték, amely alkalmas falak és mennyezetek egyrétegű festésére. Nincs károsanyag-kibocsátása, nem tartalmaz oldószereket és lágyítószereket, nem tartalmaz ökológiailag káros és az egészségre veszélyes összetevőket. Jó páraáteresztő képességű, szagtalan, penész gátló és a lúgoknak ellenáll. A ZORKA LIFE termékkel festett felületek súrolhatóak (EN 13300, korábban DIN 53778 – S) és általános tisztítószerekkel tisztíthatóak.  Mivel a termék kiváló fedőképességgel rendelkezik, az enyhén szennyezett falfelületek felújításához általában elegendő az egy rétegben való felhordása. Alkalmas iskolák, óvodák, irodaházak, középületek, valamint kereskedelmi és ipari épületek beltéri falainak és mennyezeteinek dekoratív védelmére és festésére.


mélyalapozás festésnélFestendő felület:
A festendő felület legyen szilárd, száraz és tiszta, a laza, lepergő szemcséktől, a portól, a zsíros, olajos és egyéb, a festék megtapadását gátló szennyeződésektől mentes. A korábban festett felületekről távolítsa el a laza, krétásodó, lepergő festékréteget, portalanítsa, majd mossa le a felületet. Az újonnan vakolt  felületeknek hagyjon 3-4 hét száradási és kikeményedési időt (minden cm-re legalább 7 - 10 napot, a könnyű, hőszigetelési vakolatok esetén 5 -7 napot). Az új betonfelületek száradási és kikeményedési ideje legalább egy hónap (+20 ° C-on, 65% relatív páratartalom mellett).


A penésszel fertőzött felületeket festés előtt fertőtlenítse!


Alkalmazási területek: Festetlen beltéri fal-és mennyezeti felületek, úgy, mint mész-cement és cement vakolatok, jó minőségű gipszkarton lemezek, szintezett felületek, betonfelületek, szálcement lapok, farostlemezek (MDF) és faforgácslemezek. Falburkolatok festése: ellenőrizze, hogy a tapéta alkalmas átfestésre vagy sem. Abban az esetben, ha a régi festékréteg jól megtapadt, a termék alkalmas korábban diszperziós festékkel kezelt felületek átfestésére. A termék bármilyen fajta dekoratív vakolat festésére alkalmas.


Nem alkalmas felületek: Krétaalapú (vízben könnyen oldódó), vagy mész alapú festékkel festett felületek: ezeket a festékrétegeket a LIFE felhordása előtt távolítsa el teljesen. Az olajfestékkel, lakkal vagy zománcfestékkel kezelt felületek fényes bevonatát csiszolja le teljesen.


Felhordási mód: Rövid szálú henger (a sarkokban és a széleknél használjon ecsetet).


Alapozás: Normál nedvszívó képességű felületek: mész-cement és cement vakolatok, jó minőségű beton, gipszkarton lemez.


Szükséges mennyiség: kb. 62,5 ml/m2/réteg, sima felületeken, rövid szálú hengerrel felhordva. kb. 125 ml/m2/két réteg, sima felületeken, középhosszú szálú hengerrel felhordva. Függ a felület durvaságától és nedvszívó képességétől. A pontos fedőképességet a festés helyszínén lehet megállapítani.


Higítás: Nem kell hígítani, a termék felhordásra kész.

Száradási idő: Érintésszáraz kb.2 óra elteltével. Átfesthető 4-6 óra múlva.
Tárolás: 18 hónap szavatossági idő, FAGYTÓL VÉDENDŐ, direkt napfénytől védendő.


Felhordási körülmények: Használat előtt ne keverje, kivéve, ha egy kis mennyiségű víz úszik a festék tetején, amely esetben, keverje el óvatosan. Hordja fel rövid szálú hengerrel (a sarkokban és a széleknél használjon ecsetet. Új épületek első alkalommal való festésénél, különösen durva, nem színezett falak esetén, ha meglévőnél sötétebb árnyalattal szeretne festeni, akkor ajánlott a festéket két rétegben felhordani. A nagy felületeken és erősen texturált felületeken, a legjobb eredmény elérése érdekében ajánlott egy jó minőségű hosszú szálú hengerrel történő felhordás. A sarkoknál és a széleknél használjon ecsetet.


Felhordási hőmérséklet: Felhordáskor a levegő és a festendő felület hőmérséklete ne legyen kevesebb mint 5° C, és magasabb mint 35° C, a levegő relatív páratartalma legyen kisebb mint 80%.
Tovább a termékekhez és árakhoz!

Prémium minőségű JUTA tetőfóliák

Prémium JUTA® tetőfóliák

A JUTA® csoport széles portfóliója technológiai szöveteket és szintetikus termékeket tartalmaz. A JUTA 14 stratégiailag elhelyezett termelési létesítményével és 2.000 alkalmazottjával a Cseh Köztársaságban Európa vezető ipari csoportjai közé tartozik.


A JUTA® gyár története a 19. század második felére nyúlik vissza. A cég kezdetekben a természetes anyagokból készült cérnákat, ruhákat, zsákokat, zsinegeket és köteleket gyártott.


1946-ban megalakult a JUTA® márka, amely a jelenleg JUTA a. a Dvur Kralova nad labem székhelyén a JUTA® Group anyavállalatként működik.


A membránok, rostok és zsinegek polimerek extrudálása és a zsineg szőtt anyaghoz történő utólagos feldolgozása évtizedek óta a JUTA® alaptevékenységéhez tartozik. Ezt a háttéranyagot évek óta széles körben használják az Európában.


A JUTA® többrétegű páradiffúziós és párazáró tetőfóliákat készít különböző súlyokban és szélességekben, számos színben és többféle anyagban. A tetőfóliákat úgy tervezték, hogy a tetőszerkezet külső oldalán használják, hogy a tetőben a hőszigetelés és a tetőszerkezetek száraz legyen, elkerülve a vízszivárgás okozta károkat. A JUTA® tetőfóliák extra erősítéssel, abszorbeáló alsó rétegekkel, fényvisszaverő rétegekkel, integrált összekötő szalagokkal komplett rendszerben készülnek.


JUTA® HAGYOMÁNYOS TETŐFÓLIÁK:


JUTAFOL® D96 tetőfólia:
A JUTAFOL D96 Szürke szőtt, 96 gr. Polipropilén mikroperforált merevített szőtt tetőfólia. Alkalmazható szellőztetett zsaluzat nélküli tetőszerkezetnél. A fólia a hőszigeteléssel nem érintkezhet. Biztosítani kell a szellőzést a fólia alatt és felett is. A legkisebb hajlás szög amire beépíthető 17°.
jutafol-d96-tetofolia-szigatech


JUTA PÁRAÁTERESZTŐ TETŐFÓLIÁK:


JUTA DREAM® 95,112 és132 Lélegző tetőfólia:
A JUTA DREAM® 95,112 és 132 Háromrétegű páraáteresztő tetőfóliák. Két nem szőtt szilárdságot biztosító Polipropilén réteg között egy diffúz membrán. Alkalmazható deszkázatlan tetőszerkezetben közvetlenül a hőszigetelésre fektetve. Eltávolítja a tetőszerkezetből a párát. Egy másodlagos védelmi vonalat képez a fedés alatt. Megvédi a szigetelést a lecsapódó párától, portól, porhótól, koromtól visszatorlódó esőtől. A legkisebb tetőhajlásszög amire beépíthető 17 ⁰.Alkalmazható függőleges falaknál is ,mint szélfogó. Nem rohad, nem penészedik, egészségileg ártalmas anyagokat nem tartalmaz.
jutadream-135-lelegzo-tetofolia-szigatech

JUTADACH® 135 + 2AT Szélzáró lélegző tetőfólia:
A JUTADACH® 135 Háromrétegű páraáteresztő, szélzáró, kétoldali ragasztósávval ellátott cserépalátét fólia. Két nem szőtt szilárdságot biztosító Polipropilén réteg között egy diffúz membrán. Alkalmazható deszkázatlan tetőszerkezetben közvetlenül a hőszigetelésre fektetve. Eltávolítja a tetőszerkezetből a párát. Egy másodlagos védelmi vonalat képez a fedés alatt. Megvédi a szigetelést a lecsapódó párától, portól, porhótól, koromtól visszatorlódó esőtől. A legkisebb tetőhajlásszög amire beépíthető 17 ⁰.Alkalmazható függőleges falaknál is ,mint szélfogó. Nem rohad, nem penészedik, egészségileg ártalmas anyagokat nem tartalmaz.
juta-szelzaro-tetofolia

JUTADACH® 150 Lélegző tetőfólia:
A JUTADACH® 150 Háromrétegű páraáteresztő. Két nem szőtt szilárdságot biztosító Polipropilén réteg között egy diffúz membrán. Alkalmazható deszkázatlan tetőszerkezetben közvetlenül a hőszigetelésre fektetve. Eltávolítja a tetőszerkezetből a párát. Egy másodlagos védelmi vonalat képez a fedés alatt. Megvédi a szigetelést a lecsapódó párától, portól, porhótól, koromtól visszatorlódó esőtől. A legkisebb tetőhajlásszög amire beépíthető 17 ⁰.Alkalmazható függőleges falaknál is ,mint szélfogó. Nem rohad, nem penészedik, egészségileg ártalmas anyagokat nem tartalmaz.
jutadach-150-lelegzo-tetofolia-szigatech

JUTADACH® 160 MASTER Lélegző tetőfólia:
A JUTADACH® 160 Négyrétegű páraáteresztő. Vízszigetelő alátétfólia, mely áll két külső merevített szilárdságot biztosító szövetlen anyagból,egy belső vízszigetelő rétegből, és egy plusz hálóerősítésből. Lehetővé téve ezzel a nagyobb távolságot a szarufák között. Fektethető a diffúz zsaluzatra, vagy közvetlenül a szigetelésre.
jutadach-160-master-lelegzo-tetofolia-szigatech

JUTADACH® 160 REFLEX Lélegző hőtükrös tetőfólia:
A JUTADACH® 160 REFLEX Négyrétegű páraáteresztő hőtükrös. Vízszigetelő tetőfólia, mely áll két nem szőtt polipropilén szövetből, diffúziós membránból,és fényvisszaverő rétegből. Közvetlenül fektethető a diffúz zsaluzatra , vagy a hőszigetelésre.
jutadach-160-reflex-lelegzo-tetofolia-szigatech


JUTA® SPECIÁLIS FÓLIÁK:


JUTATOP® 270 WB+2AT tetőfólia:
A JUTATOP® 270 WB Kétrétegű vízzáró esőbiztos. Robosztus , erősen vízzáró páraáteresztő tetőfólia, alacsony hajlású tetőszerkezetekre.
jutatop-270-wb-tetofolia-szigatech

JUTADREN® fémfedés alátétfólia:
JUTADREN® négyrétegű diffúziós tetőfólia, mely áll két nem szőtt szilárdságot biztosító polipropilén textíliából , és egy belső vízszigetelő rétegből. A membránra 8 mm magas drén réteg van kasírozva. Ez egy megbízható légrést biztosít, a fémfedés alatti szellőzéshez.  Magas páraátbocsátó képessége lehetővé teszi a vízpára elvezetését a szerkezet belsejéből. Magas légáteresztő képességének köszönhetően , szárazon tartja a szerkezetet.
jutadren-femfedes-alatetfolia-szigatech

JUTAFOL® DTB150 noncontact fólia.
A JUTAFOL® DTB150 Az anyag  tető alatti páraátbocsátó vízszigetelésként szolgál a tetőszerkezet védelmére, mint szigetelés és védelem az eső hópor,por,korom és a szél káros hatásai ellen. Egyben elvezeti  a vízpárát az épület belsejéből. A JUTAFOL DTB 150-es fólia felhasználható  a szellőzött tetőszerkezetnél főleg a szellőzött zsaluzott ferde tetőszerkezetekre. A fólia sátorhatás mentes. Közvetlenül hőszigetelésre nem fektethető. A termék nem tartalmaz veszélyes összetevőket. A beépítési utasítás szerint beépítve, alkalmazható zsindelyalátét lemezként is!
jutafol-dtb-150-zsindelyalatet-lemez-szigatech

JUTAFOL® N AL 125 Special hőtükrös párazáró fólia.
JUTAFOL® N AL 125 poliolefin hálóerősítésű tetőfólia  erősen fényvisszaverő alumínium bevonattal megakadályozza a  pára nagymértékű bejutását a  szigetelésbe. Felhasználható lejtős lapos valamint függőleges szerkezeteknél. Megegyezik a páratömítő fóliákkal. A reflex alumínium réteg emeli a páratömítő tulajdonságot és a beépítési utasítás betartása mellett, visszaveri a sugárzási hő  egy részét az épület belső terébe.
jutafol-n-al-125-special-hotukor-folia-szigatech


JUTA® tetőfóliákhoz szalagok:


JUTADACH® SP SUPER páradiffúziós tetőfólia javítószalag:
Egyoldalú páradiffúziós ragasztó szalag, nagyon jól hozzáragad a tetőfóliához, fához, téglához, és betonhoz. A tetőfedésen áthaladó szögletes és kör alakú szerkezetek (pl. csövek, tetőtéri ablakok) beépítésének tömítésére használjuk az alátétfólián kivágásánál, esetleg javítások, szakadások esetén. A JUTADACH SP SUPER a páradiffúziós fóliák toldásainak összeragasztásához kiválóan alkalmas. Méret: 50mm x 25 m
jutadach-sp-super-javítószalag-szigatech

JUTADACH® SP 38 tetőfólia kétoldali ragasztószalag:
A JUTADACH SP 38 szalagokat, diffúziós tetőfóliák sávjainak horizontális és függőleges összekötéséhez használjuk. A ragasztóréteg különleges összetétele biztosítja a szerkezet szél elleni szigetelését, és megakadályozza a víz esetleges behatolását a tetőfóliák közé. Méret: 38mm x 50 m
jutadach-sp-38-kétoldali-ragasztószalag-szigatech

JUTADACH® TPK SUPER szegtömítő szalag tetőfóliához
A JUTADACH TPK SUPER szegtömítő szalag elsősorban vízzáró és vízhatlan alátét szigetelés esetén alkalmazandó. Feladata, hogy az ellenléc alatt óhatatlanul létrejövő lyukaktól távol tartsa a nedvességet. Az alátéthéjazatra illetve alátét szigetelésre kell ragasztani az ellenléc alatt annak teljes hosszában. Méret: 50mm x 15 m
jutadach-tpk-super-szegtömítő-szalag-szigatech

Tovább a termékekhez és árakhoz!

Zorka Effecta Termékcsalád a finn TIKKURILA® gyártótól

Zorka Effecta Termékcsalád a finn TIKKURILA® gyártótól

Zorka-effecta-termékek-a-finn-Tikkurilától


A Tikkurila nettó 440 millió euró éves bevétellel és 2300 alkalmazottal jelentős szereplője az Észak- és Kelet –Európai régiónak.


Tikkurila-gyárAz 1862-ben alapított Tikkurila fő termékei között találhatunk egyéni, otthoni felhasználásra alkalmas, illetve professzionális és ipari alkalmazásra gyártott festékeket és felületkezelő anyagokat. A cég a piacvezetők között van jelen Finnországban, Svédországban, Észtországban, Oroszországban, Lengyelországban és Ukrajnában. A vállalat politikájában hangsúlyos szerepe van a termék innovációnak. A kutató-fejlesztő részleg folyamatosan új termékek kutatását, illetve a már meglévő termékskála új felhasználási területekre történő adaptálását látja el. A termelés tervezésekor a fő szempont a gyártósorok kapacitásának optimális kihasználása. A termelés-előrejelzésnek megfelelően az alap- és csomagolóanyagok, valamint az adalékok a gyártási folyamat megkezdése előtt mindig a megfelelő helyen és időben állnak rendelkezésre. Vantaa-ban a Tikkurila finnországi gyárában a festékgyártás magasan automatizált, a folyamatokat számítógép vezérli. A termelés batch-ekben történik, ahol egy termelési egység mérete 1500-tól 10 000 literig terjed. A környezetvédelmi szempontok központi helyet foglalnak el, mind a termékek fejlesztésében, mind a termelési folyamatok egészében. A vantaa-i gyárban a Monicolor üzem a legmagasabban automatizált. A gyártott festékek többsége fehér, vagy átlátszó alapfesték, melyeket az eladóhelyeken színeznek.  A gyár 1975 óta gyártja népszerű termékeit: Eko Joker, Miranol, Feelings Vinha, Siroplast…


Környezetvédelemből élenjáró

emasKörnyezetvédelmi kérdésekben a Tikkurila a festékgyártók között világviszonylatban is élen jár. 1994-ben a gyár környezetvédelmi rendszerét a BS 7750-es szabványnak megfelelőnek akkreditálták, mely 1996-ban ISO 14001-es minősítésre változott. 1996-ban a Tikkurila Oy volt az első finn cég és Európában a harmadik festékgyártó, amely az EU Eco-Management and Audit Sheme (EMAS) regisztrált. A Cégcsoport legtöbb Európa-szerte elhelyezkedő gyártóegysége megszerezte a minőségi és környezetvédelmi minősítést az ISO előírásoknak megfelelően.


A finnországi Tikkurila Paints Oy és Tikkurila Coatings Oy elődjét 1862-ben alapították. Skandináviában a legrégebbi festékgyártók közé tartoznak, ahol jelenleg már piacvezetőként tartják számon őket. Az előbbi a háztartás számára, az utóbbi pedig az ipar részére gyárt és forgalmaz festékeket és bevonatrendszereket. A két cég, május elsején egyesült, s világszerte kiterjedt festékgyártó és forgalmazó hálózattal rendelkezik. A Temaspeed kereskedői hálózat 18 európai országban már 200 viszonteladóra támaszkodva működik.


A Tikkurila Csoport számokban:
* 7 országban folytat termelési tevékenységet, kereskedelmi kirendeltség több, mint 6 országban található
* Forgalmazott termékek: háztartási festékek (70%), ipari felületkezelők (30%)
* 2004-es nettó eladási forgalom: 440 millió euró
* az eladások 77%-a Finnországon kívül realizálódik
* 2004-ben az alkalmazottak száma 2383
Forrás: http://www.scmonitor.hu/archivum/2005/festekgyartas-a-la-tikkurila

tikkurila-kategoria-szigatech

ZORKA TIKKURILA® Effecta kapart kültéri vakolatok:

zorka-tikkurila-effecta-vakolat
Vízhígítású, felhasználásra kész akrilát dekorációs vakolat kültéri homlokzatok védelmet nyújtó és dekorációs bevonat. Különösen alkalmas hőszigetelő rendszerek fedővakolataként. Nagyon jó tapadás és megfelelő páraáteresztő képesség jellemzi. Víztaszító, a füst és az UV sugárzás káros hatásainak jól ellenálló bevonatot képez. Az EFFECTA vakolatok alkalmasak nagyon magas, erős esőzésnek kitett épületek homlokzatainak bevonására.
Összetétel: vízbázisú akrilát kötőanyagok, zúzalék, pigmentek, speciális adalékanyagok. Speciális adalékanyag tartalma miatt (ezek az anyagok nem károsak az egészségre), a termék nem ajánlott beltéri használatra!

ZORKA TIKKURILA® Effecta kapart és gördülő kültéri vakolat termékleírás:


Alkalmas nagyon magas, erős esőzésnek kitett épületek homlokzatainak festésére. Összetétel: vízbázisú akrilát kötőanyagok, zúzalék, pigmentek, speciális adalékanyagok. Speciális adalékanyag tartalma miatt (ezek az anyagok nem károsak az egészségre), a termék nem ajánlott beltéri falfelületek dekorációs festésére.


Szemcseméretek:
  1,5 mm . A vakolat egyenletes, finomszemcsés szerkezetű felületet képez, melynek rajzolata a szemcsemérettől függ.


Szemcseméretek:
2,0 mm. A felület mintázata tölgyfakéreghez hasonló, a simítóval végzett mozdulatok iránya (vízszintes, függőleges, körkörös) adja meg a pontos rajzolatot.


ZORKA TIKKURILA® Effecta Si&Si (szilikon-szilikát) légáteresztő kültéri vakolatok:


Szilikon-szilikát alapú
, paszta állagú, felhasználásra kész dekorációs vakolat homlokzati felületek festésére. Ásványgyapottal együtt alkalmazva jó tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkezik.A Szi&Szi vakolatok rendkívül jól tapadnak a felülethez, és megfelelően páraáteresztő, az UV sugárzás és a füst káros hatásainak ellenálló, kiválóan víztaszító felületet képeznek.
Termékleírás:
Speciális összetevőik miatt, melyek az egészségre nem károsak, azonban jellegzetes illatot árasztanak, a Szi&Szi vakolatok nem alkalmasak beltéri falfelületek dekorációs festésére.
Effecta Kapart Szilikon-Szilikát Homlokzati Vakolat Szemcseméret:
1,5 mm. A szemcsemérettől függően, jellegzetes, egyenletes, finomszemcsés textúrájú felületet képez. Egy réteg javasolt vastagsága: a legnagyobb szemcseméretnél enyhén vastagabb réteg.
Effecta Gördülő Szilikon-Szilikát Homlokzati Vakolat Szemcseméret:
2,0 mm. A felület mintázata tölgyfakéreghez hasonló, a simítóval végzett mozdulatok iránya (vízszintes, függőleges, körkörös) adja meg a pontos rajzolatot.

Tovább a termékekhez és árakhoz!

Klíma helyett szigetelés

Klíma helyett szigetelés.

Megfelelő szigeteléssel akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét!

emelkedő költségek
Kevesebb, mint 2%-ra csökkent a különbség Magyarország téli és nyári energiafogyasztása között: átlagosan 15-20%-kal növeli a klímaberendezés a nyári energiafogyasztást. Pedig van más megoldás is.

Az ország energiafelhasználásának egyre nagyobb részét teszi ki a nyári időszakban történő fogyasztás, ezáltal a téli és nyári energiafelhasználási csúcsok közötti különbség a tavalyi év végére 1,8%-ra csökkent.

A nyári energiafelhasználás növekedésének egyik fő oka a klímaberendezések használata, amelyek széndioxid-kibocsátása ráadásul még inkább hozzájárul az átlaghőmérséklet emelkedéséhez. A légkondicionálók ugyanakkor nem csak a környezetre, de pénztárcánkra is káros hatással lehetnek. Otthonunk egy fokkal történő hűtése háromszor több energiát emészt fel, mint egy fokkal történő fűtése. Ha azonban épületeink energetikai szempontból korszerűbbek, megfelelően hőszigeteltek lennének, hűtésük külön energiaráfordítás nélkül megoldható lenne. A Knauf Insulation szakértői szerint a megfelelő árnyékolás és szigetelés együtt nyáron akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.

A légkondik káros hatásai?

pénzkidobásVitathatatlan, hogy hűsebb környezetben könnyebb a munkára koncentrálni, pihentetőbb az otthoni kikapcsolódás is. A túlzott légkondicionálás egészségügyi panaszokat okozhat, emellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy egy-egy légkondicionáló berendezés mennyi energiát fogyaszt. Otthonunk hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentése ugyanis háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. Egy átlagos teljesítményű klímaberendezés havonta kb. 250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, ami 8-10 ezer forintos plusz költségként jelenik meg a villanyszámlán.

Tartsuk kint szigeteléssel a nyári meleget!

Hosszú távon mind egészségügyi, mind gazdasági és környezetvédelmi szempontból is sokkal előnyösebb és hatékonyabb, ha inkább arra törekszünk, hogy kényelmünk érdekében a meleg levegőt be se engedjük a lakásba, nem pedig arra, hogy lehűtsük azt. Ezt az épületek energetikai korszerűsítésével érhetjük el. Ilyen beruházás lehet a rossz nyílászárók cseréje – vagy a hőszigetelés.

hőmérőMegfelelő árnyékolás és szigetelés együtt akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét, utóbbi ugyanis nyáron megakadályozza a hő tetőn és födémen, valamint falakon keresztüli behatolását. Alkalmazásával hatásosan idézhetjük vissza a parasztházak hűvösségét, elektromos áramfogyasztók használata nélkül. Ezáltal nem csak nyáron tarthatjuk kint a meleget, de akár 40%-ot is spórolhatunk a téli fűtésszámlán, a környezet mellett a pénztárcánkat is kímélve.

A nyáron mért adatokból pedig az derül ki, hogy amíg a szigeteletlen épület belső hőmérséklete most is követi a kinti hőmérséklet ingadozását, addig a szigetelt épületben egyenletes, 24 °C körüli a hőmérséklet. Ez az állandó hőfok nagyban növeli a lakók komfortérzetét.

Olcsón és gyorsan védekezhetünk a nyári meleggel szemben:

Nem hasznosított tetőterek esetén nagy lehűlő felületet jelent, így jelentős hőveszteséget okoz a nem szigetelt padlásfödém. Ez ugyanakkor a legegyszerűbben, leggyorsabban szigetelhető épületszerkezeti elem. A legegyszerűbb megoldás a könnyű, de jó hőszigetelő képességű Knaufinsulation új NATUROLL ásványgyapot tekercsek elhelyezése, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel. A mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez ilyen esetben is kb. 20 cm vastag szigetelés szükséges. A szigetelés fölé páraáteresztő tulajdonságú réteg kerül, hogy a födémen átjutott párát átbocsássa, ugyanakkor védelmet nyújtson a légmozgás okozta hőveszteség illetve a héjaláson bekerülő csapadék ellen. A szigetelés alá a födém kialakításától függően páratechnikai réteg szükséges, amely megakadályozza a födémen átjutott pára bekerülését a szigetelésbe, és esetleges lecsapódását. Különös figyelmet igényelnek a változatos kialakítású fafödémek, amelyek esetében a páratechnikai réteg feladata a légtömörség javítása, ezzel a hőveszteség további csökkentése. A réteg elhelyezéséről páratechnikai méretezés alapján lehet dönteni. Ez a kialakítás természetesen nem terhelhető, így a kéményekhez, tetőkibúvókhoz stb. „közlekedési útvonalak” kiépítése szükséges, pallók, építőlemezek elhelyezésével. A szigetelés a födém alá is kerülhet, lécváz közé, szerelt vagy függesztett álmennyezet fölé. Ilyen módon tárolótérként megőrizhető a padlás, emellett esztétikus, bontható stb. mennyezet alakítható ki. A páratechnikai réteg itt is lényeges, lécvázas szerelt mennyezet esetén könnyen elhelyezhető.

naturoll-asvanygyapot-padlasfodemre
Akciós NATUROLL ásványgyapotok árak itt:
http://szigatech.hu/akciok/kozetgyapot-akcio-asvanygyapot-akcio/#asvanygyapot-akcio

Knauf Insulation Termo Top - magastetőre


Knauf Insulation Termo Top - Magastetők külső oldali szigetelése

2017 marcius Termo Top 1

A Knauf Insulation TermoTop magastetők hő- hang- és tűzvédelmi szigetelésére készülő műgyanta kötőanyagú, nagy keménységű kőzetgyapot tábla, szarufák fölötti, a tető külső oldalán történő hőszigetelésére ajánlott termékrendszer.


Alkalmazás


A Knauf Insulation TermoTop a tetőszerkezet hőszigetelő képességének javítására a szarufák külső oldalán beépíthető kőzetgyapot tábla. A táblákat közvetlenül a szarufákon, azok hosszirányára merőlegesen helyezzük el. A TermoTop táblák rögzítése a szarufákkal párhuzamosan elhelyezett 10 x 5 cm méretű ellenléceken keresztül, csavarozással végezhető, speciális sablon segítségével. A maximális csavartávolság 40 cm, a behajtás iránya 67°-ot zárjon be az ellenléc felületével. A ThermoTop táblákkal megelőzhető a hőhidak kialakulása, emellett jó hőszigetelési és tűzvédelmi tulajdonságokat garantálnak a tetőszerkezeteknek.2017 marcius Termo Top 4


Hővezetési tényező
λD = 0,040 W/mK
Tűzvédelmi osztály
A1

Jellemzők:
 • alacsony hővezetési tényező
 • kitűnő hőszigetelő képesség
 • nem éghető - A1 - növeli az épület tűzbiztonságát
 • csekély páradiffúziós ellenállás
 • nagy hőmérsékletváltozás esetén is alaktartó
 • nagy nyomószilárdság
 • könnyen vágható a kívánt méretre és formára
2017 marcius Termo Top 2
2017 marcius Termo Top 3
Forrás: Knauf Insulation márciusi hírlevél
     

HIRSCH NEO NSP® az új grafitos polisztirol


HIRSCH NEO NSP® az új innovatív grafitos polisztirol

 
Miért jobb a grafitos polisztirol?
hirsch-neo-nspAz új HIRSCH NEO NSP® grafitos polisztirol az alapanyagának köszönhetően sokkal jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik (lambda=0.031 W/mk) mint a fehér eps (lambda=0.040 W/mk) ezért kisebb vastagsággal is már megfelelő hőszigetelést érhetünk el. A legkorszerűbb megoldás az utólagos szigetelés választásakor nem csak passzív házakhoz. Az új HIRSCH NEO NSP® grafitos lapok felülete fényvisszaverő reflexiós felülettel vannak ellátva ezért ellenáll az erős napsütésnek és ezáltal nem igényel fokozott figyelmet a kivitelezés során. A szakszerű beépítéshez a megfelelő kivitelező választás nagyon fontos!!!

Akciós NEO NSP grafitos rendszer áraért kattintson!

Vagy tegye fel kérdését az alábbi szöveges mezőben szakértőnknek:

   

Brutális áremelések!

Jelentősen megugrott az építőanyagok ára 2017-es év elején!

építőanyag áremelés
Talán mert az idén tovább nőhet az építkezési kedv, amit jelezhet az is, hogy az építőanyag kereskedések forgalma a tél beálltával sem csökkent. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy 2017-ben több nagyobb áremelés várható az építési alapanyagok terén.


Például a polisztirol termékek az év elejétől közel 35%-al emelkedtek, ezért jelentősen drágultak az EPS termékek (lépésálló EPS100 polisztirol; EPS80 homlokzati polisztirol, Grafitos polisztirol, EPS lapos hőszigetelő rendszerek) Tégla és cserepek 10-15%-al.
Az építési alapanyagok terén is jelentős az áremelkedés (tégla és cserepek 10-15%-al.), mivel 2012 óta az építési alapanyagárak nem vagy csak csekély mértékben emelkedtek. A magyar árak azért még így is, Ausztriával, Szlovéniával, de akár Szlovákiával összehasonlítva is a legalacsonyabbak maradnak a régióban.

 
A jelentős mennyiségű érdeklődésekből már most látszik, hogy az emberek a tavaszi felújításra, építésre készülnek, hiszen az építőanyag üzletek forgalma a tél beálltával sem csökkent.

drága lesz az építőanyag
Az építőanyagos cégek szerint az egész országban növekedni fog várhatóan az építőipar a 2017-es időszakban, a magyar piacon pedig még az átlagnál is meghaladó ugrással lehet számolni a kormányzati ösztönzők (csok, áfa) hatására.


Várhatóan a felújítások és az új építések aránya 65-35 százalékra javulhat akár már 1-3 éven belül, ha a növekedés tendenciája az elmúlt két évhez hasonlóan alakul akkor nagyon-nagyon sokkal fog emelkedni még az építési termékek ára.


Tehát aki sokáig halogatja és minél később valósítja meg a tervezett felújítást vagy az új építést annak egyre drágább és drágább lesz az idő előre haladtával!
Új NatuRoll ásványgyapot termékcsalád


knaufinsulation-naturoll-ásványgyapot-termékcsalád-szigatechknaufinsulation-naturoll-ásványgyapot-tulajdonságok-szigatech

Új NatuRoll ásványgyapot termékcsalád!


Mint már megszokhatták, a Knauf Insulation minden évet valamilyen termékújdonság bejelentésével és bevezetésével kezdi, ebből a szempontból 2017 sem lesz más év, mint az eddigiek.

Az előző években már megismerhették Factplus termékcsaládunkat, melynek hazai sikerét követően a termékkategória már Mineral Plus néven, de egész Európában bevezetésre került. A tavalyi év nem csak a Mineral Plus piacra lépése miatt volt érdekes, hiszen abban az évben jelent meg másik kiemelt ásványgyapot termékünk, az MPN Plus táblás ásványgyapot is a hazai piacon.

Mindkét termékről elmondható, hogy az elmúlt egy évben nagy népszerűségre tettek szert mind a tervezők, mind a kivitelezők és a felhasználók között. A termékek gyártásánál alkalmazott Ecose technológia és ennek számos előnye népszerű hőszigetelési termékké tette a fenti márkákat, legyen szó akár magastető, padlásfödém, válaszfal vagy csarnokrendszerű szerkezetek oldalfalának hőszigeteléséről.

A fent említett termékek már új gyártástechnológiával készültek és ennek sikere arra ösztönözte cégünket, hogy ezt a műszaki fejlesztést vezessük át szélesebb körben is az ásványgyapot termékekre. Örömünkre szolgál, hogy tájékoztathatjuk Önöket új ásványgyapot termékcsaládunk közelgő érkezéséről. Az eddig megismert Classic tekercses ásványgyapot termékcsaládunk fokozatosan kivezetésre kerül és helyére új néven a NatuRoll ásványgyapot termékcsalád lép. A NatuRoll ásványgyapot termékcsalád új csomagolással, de ami még fontosabb, az elődeihez képest is javított tartalommal érkezik kedves partnereinkhez. A változások mind látványra, mind tapintásra érezhetőek lesznek. Az anyag masszívabb, egyenletesebb felületű, a már jól megszokott barna szín egy kellemes árnyalatában fog pompázni. Mivel nem porzik és nem szúr, tapintásra is harmonikus érzetet ad, egy olyan jó minőségű ásványgyapot hőszigetelő anyag lesz, amivel öröm a munka és jó érzéssel gondolhatunk az általa jelentett számos anyagi, hőtechnikai és környezetvédelmi előnyre.

A csomagoláson nagyobb hangsúlyt kap a termék R értéke, azaz hővezetési ellenállása. Az ellenállás egyenes arányban nő a hőszigetelés vastagságával, tehát minél magasabb a termék R értéke, annál jobb hőszigetelési képességről beszélünk. Mivel a fejlesztés a teljes tekercses ásványgyapot termékcsaládot érinti, a különböző csomagolási színek és az azokon feltűnő csillagok is jelzik az érdeklődő számára, milyen minőségű üveggyapot tekerccsel állunk szemben.

Minél több csillagot látunk a termék csomagolásán, annál jobb minőséget rejt a csomag.

Ez színekben kifejezve így néz ki:knaufinsulation-naturoll-hangszigetelő-ásványgyapot-szigatech

Ha ezt a csomagolást látjuk: A terméknek a hőszigetelési tulajdonságain felül kiemelkedőek a hangszigetelési tulajdonságai is, kifejezetten ilyen célú felhasználásra javasolt.

Ha a lenti csomagolást látjuk:knaufinsulation-039-037-naturoll-ásványgyapot-szigatech


A termék egy jó minőségű üveggyapot, jellemzően 0,037 és 0,039 közötti lambda(λ) értékkel.


Ennél egy kategóriával jobb minőségű, azaz 0,034 és 0,036 közötti lambda(λ) értékű az alábbi csomag.

knaufinsulation-034-036-naturoll-ásványgyapot-szigatech


A csúcsminőséget pedig, ami 0,031-0,033 közötti lambda(λ) értéket jelent, az alábbi csomagolásban találjuk.

knaufinsulation-031-033-naturoll-ásványgyapot-szigatechNatuRoll ásványgyapot műszaki adatlap

Bontás nélküli tetőszigetelés, Thermo Loft fújható szigeteléssel!Bontás nélküli tetőszigetelés?


Knaufinsulation Thermo Loft fújható szigeteléssel!

Thermo Loft fújható ásványgyapot szigetelés


A Knauf Insulation Thermo fújható szigetelés, amely a kiváló környezeti fenntarthatóság érdekében ECOSE® technológiával készül. Kifejezetten a gyakran nehezen elérhető „loft” terek - padlásterek - gyors és egyszerű szigetelésére tervezték. Kiváló hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkezik, és olyan könnyűsúlyú megoldás, amely csak minimális mértékben terhel egy adott szerkezetet. Kitölti a réseket és üregeket, termikus akadályt képez a külső levegővel szemben, és jobb hőmérséklet-szabályozást biztosít.


Ha megfelelő szigetelőanyagot tennénk megfelelő vastagságban a beépített padlásterek tetőszerkezetébe, télen megakadályozhatnánk akár 15-25%-os hőveszteséget, ugyanakkor nyáron megelőzhetnénk azt, hogy a felforrósodott tető felmelegíti a belső légteret. Így spórolhatnánk mind a fűtés-, mind a villanyszámlánkon.thermo-loft-fujhato-szigeteles-szigatech


Gyakran hagyjuk figyelmen kívül, hogy a tetőszerkezet ugyanúgy külső térhatároló felület mint a homlokzat; sőt ha jobban belegondolunk, a falakat ritkábban színezzük sötét színűre, míg cserépválasztáskor hagyományosan tégla színű vagy ennél sötétebb színeket részesítünk előnyben.


A sötétebb színek nyáron sokkal jobban felmelegednek, ehhez járul még az, hogy a nap beesési szöge nyáron közelebb áll a 90°-hoz, mint más évszakokban, és ezáltal még könnyebben és hamarabb felmelegszik a tető, a homlokzathoz képest.


Egy már beépített tetőteret újra szétbontani azért, hogy hőszigeteljük, körülményes feladat, ezért gyakran az utólagosan fújt szigetelés jelenti a legkézenfekvőbb megoldást. A befújt szigetelőanyag a régi, esetenként nem jól megválasztott szigetelés helyére kerülve is megoldást nyújt a problémákra, hiszen tökéletes hőhídmentes szerkezetet biztosít, és minden üreges szerkezetet kiválóan kitölt.

 


A befújt hőszigeteléshez használt anyag jellemzői és előnyei:

 • nem éghető, A1-es tűzvédelmi besorolású
 • nem tartalmaz égéskésleltetőt, mert nincs rá szükség
 • nem tartalmaz rágcsáló riasztó/irtó veszélyes szereket, anyaga eleve nem táplálék az állatok számára
 • a szigetelőanyag szabási veszteség nélkül beépíthető
 • nem keletkezik építési hulladék
 • nincs hőhíd az illesztéseknél, hiszen nem táblás anyag, ezáltal nincs hőtechnikai veszteség
 • olyan helyekre is bejuttatható, ahová táblás hőszigetelést nem vagy csak nagy munkaigénnyel lehetne behelyezni (pl. borított gerendafödém utólagos befújása)
 • igen gyors technológia (egy átlagos méretű családi ház egy nap alatt elkészül)
 • ECOSE® technológia


A fújt szigetelés a tetőszerkezetet nem terheli meg, ugyanis az üregeket 30-35 kg/m3 testsűrűséggel fújva 15 cm vastagságban is csak 4,5-5 kg/m2 súlyt képvisel, míg a hagyományos ásványgyapot hőszigetelő termékek ennél jóval nehezebbek.


A termék árakért kattintson ide!

 

Új CSOK, ÁFA-visszatérítés 2016-tól


Meglepetések az új CSOK-ban – milliók hullhatnak az ölébe!


Új CSOK, ÁFA-visszatérítés 2016-tól:


Január elsejétől érvényesek a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) új, kiterjesztett feltételei, amelyeket a december 29-én kiadott kormányrendelet tartalmaz. A 24.hu portálon megjelent cikkben részletekbe menően összefoglalták, mit kell tudniuk azoknak, akik máris mennének a bankba, megigényelni a megemelt összegeket.

Mitől függ, hogy mekkora támogatást lehet kapni?

Eddig négyféle tényezőtől függött a CSOK összege:
 1. a gyermekek számától,
 2. a lakás méretétől (hasznos alapterület, négyzetméter),
 3. az energetikai besorolástól,
 4. valamint az ingatlan helyétől függően maximálták a vételárat is.

Tavaly júliustól egyforma szabályok vonatkoztak a használt és új lakásokra is. Ez januártól már nincs így.
Amíg nem jött ki a rendelet, bizonytalan volt, hogy az energetikai követelményektől tényleg eltekintenek-e az idei évtől, valamint hogy mi lesz a négyzetméter-határokkal, valóban eltörlik-e az új lakások építésénél, illetve vásárlásánál, és hogy a használt lakásoknál hogyan alakulnak majd ezek az elvárások. Most már mindez tisztázódott.
A rendelet szerint az energetikai besorolás már nem tényező, új lakásoknál valóban nincs négyzetméterhatár (kivéve a 3 gyerekeseket), használtaknál pedig megmaradtak a korábbi négyzetméterhatárok, és az igényelhető összegek (vissza nem térítendő támogatás) mindkét kategóriában magasabbak lettek, mint a korábbi alapösszeg.
Ami még fontos: gyerekvállalásnál (egy és két gyermekre) megmaradt a csökkentett összeg (400 ezer forint/gyermek), három gyermeknél viszont ezt a szabályt eltörölték: függetlenül attól, hogy hány gyermek van, meg lehet kapni a 10 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást. A három vállalt gyermeket 10, kettőt 8, egyet 4 éven belül kell teljesíteni.

Milyen drága lehet az ingatlan?

Új ingatlannál eltörölték az árplafont, használtnál viszont megmaradt. Így a négyzetméterár használt lakásnál vagy háznál nem lehet több mint 350 ezer forint, és az országon belüli elhelyezkedéstől és településtípustól függően továbbra is szabott, hogy a CSOK igényléséhez legfeljebb mennyi lehet a lakás vagy ház maximális vételára.

Figyelembe vehető gyerekek és szülők, igénylők

Beszámítható a magzat (ikermagzat) is, a terhesség 24. hetétől, és persze a már megszületett, eltartott, az igénylővel egy háztartásban élő, vele együtt költöző gyermekek, de már nem csak 16, hanem 20 éves korig. Sőt, nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknál 25 év a korhatár. (Megváltozott munkaképességű gyermekre ennél idősebb korban is igényelhető a támogatás, ha már egy éve fennáll az állapot vagy várhatóan egy éven belül nem szűnik meg.)
Az igénylők lehetnek házastársak, élettársak vagy egyedülállók is, ha már megvannak a gyerekek. Gyermekvállalást viszont csak fiatal házaspárok tehetnek – könnyítés viszont, hogy a „fiatalság” teljesítéséhez már elég egyiküknek 40 év alattinak lennie.

Második kör lehetséges?

Vagyis mi a helyzet, ha már van/volt saját ingatlanuk, illetve ha már korábban is kapott a család állami támogatást a vásárláshoz?
A jó hír az, hogy nemcsak az első lakást vásárlók vehetnek részt a programban, ha nem azok is, akiknek már van/volt lakástulajdonuk. Feltétel azonban, hogy az 5 éven belül értékesített ingatlan (tulajdoni hányad) értékét fel kell használni a vételár kiegyenlítésénél. A támogatás pedig legfeljebb annyi lehet, mint a két ár közötti különbség.
Tehát ha a háromgyerekesek 10 millió forintos támogatását szeretné megkapni a család, akkor minimum 10 millió forinttal drágábban kell vásárolniuk az új lakást, mint amennyiért a régit eladták.
A már korábban igényelt szocpollal vagy CSOK-kal kapcsolatban az a fő szabály, hogy ugyanarra a gyermekre nem lehet még egyszer igénybe venni. Viszont ha három gyermek (vállalása) melletti új lakásról van szó, akkor csak csökkenteni kell a maximális 10 millió forintot a már korábban megkapott vissza nem térítendő támogatás összegével.

Mitől „új” a lakás?

Szerencsére nem csak azokat az ingatlanokat fogadják el, amelyek ezután fognak épülni, hanem versenybe szállhatnak a válság alatt/óta el nem adott új építésűek is. Ez azt jelenti, hogy ha a családok lakásokat néznek, akkor a 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortosakat vehetik figyelembe, azokat, amelyek a kérelem benyújtásakor használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkeznek.
Az is fontos, hogy az emeletráépítés vagy tetőtér-beépítés is új lakásnak számít a szabályozás szerint. A figyelembe vehető új lakás jellemzője továbbá, hogy természetes személy részére építik vagy építtetik, értékesítik.

Kizáró okok

Több olyan feltétel is van, ami nem kedvez a jellemzően bizonytalan hátterű családoknak. Az egyik ilyen, hogy az igénylőknek minimum 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük, de ez lehet külföldi munkavállalás is. Ennél is szigorúbb a feltétel a három gyerekre, új lakáshoz igényelhető 10 millió forintnál: ebben az esetben legalább 2 éves társadalombiztosítás szükséges, házastársak esetén legalább az egyik félnél (amiben legfeljebb 15 napos megszakítás lehetséges). És ezen belül az utolsó 180 napban nem lehet regisztrált álláskereső az igénylő és közfoglalkoztatott sem.
Annyit írnak még, hogy a közfoglalkoztatási jogviszony e rendelet szerinti elismerhetőségének részletes szabályairól a kormány külön rendeletet alkot majd. Hogy mikor, azt nem. A háromgyerekesek 10 milliós támogatásából kizárják azokat is, akik a KHR-listában szerepelnek tartozásaik miatt, illetve még nincs egy éve, hogy onnan lekerültek.
Nem kaphatják meg a támogatást azok sem, akik a Btk. meghatározott paragrafusaiba ütköző bűncselekményt követtek el (és a jogkövetkezmények elől még nem mentesültek), valamint azok sem, akik korábban jogosulatlanul igényeltek támogatást.

Ha nem teljesül a vállalás

Amennyiben a házaspár nem tudja teljesíteni a gyermekekkel kapcsolatos vállalását, akkor arra számíthat, hogy a határidő lejárta után 60 napon belül a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetnie az igénybe vett összeget. A legrosszabbul azok járhatnak, akik a 10 milliós támogatásra pályáztak, nekik ugyanis ötszörös késedelmi kamatot számítanak fel. Fontos tudni, hogy örökbefogadással és mesterséges megtermékenyítéssel is teljesíthető a vállalás. (Akiknek ez utóbbi nem jön össze ötszöri próbálkozásra sem és a támogatás igénybevétele után derül ki, hogy bizonyítottan meddők, azok viszont legalább a kamat megfizetésétől mentesülnek.)
Ha a házasság felbontásáig vagy érvénytelenítéséig nem teljesül a vállalás, akkor is vissza kell fizetni a kapott összeget, kamatostul. Viszont ha legkésőbb ekkor igazolják az igénylők a terhességet, akkor a gyermek megszületésével mégis elfogadják a teljesítést, annak ellenére is, hogy közben elválnak.
Szomorú kivételek is vannak: teljesítettnek veszik a vállalást, ha a házastárs egyike meghal, vagy megváltozott munkaképességűvé válik, emiatt nem születhet meg a gyermek, illetve ha a 24. hét után halva születik a baba, továbbá ha a vállalt első gyermeknek meghatározott súlyos fogyatékossága, betegsége van.

Plusz 10 millió: kamattámogatott lakáshitel

Azok igényelhetik a legfeljebb 10 millió forintos kamattámogatott lakáshitelt, akik igénybe veszik a három gyermek után járó 10 millió forintos CSOK-ot (legalább 60 négyzetméteres hasznos alapterületű új lakásba vagy 90 négyzetméter alapterületű egylakásos lakóépületbe, praktikusan fogalmazva családi házba költöznek).
Az állami kamattámogatás mértéke pedig akkora, hogy a bank által felszámított kamat maximum 3 százalék legyen. A hitelek 5 éves kamatperiódusúak, a kamattámogatás pedig legfeljebb 25 éves futamidőre szólhat (ennél kevesebb is lehet). A rendelet szerint fiatalnak számító házaspárok előre vállalt gyermekre is igényelhetik a kamattámogatott lakáshitelt.

Áfa-visszatérítés

Ha lakást épít vagy építtet az igénylő, akkor a kibővített CSOK mellett áfa-visszatérítésre is jogosult lehet, legfeljebb egy alkalommal, 2019. december 31-ig. Ezt az igényét pedig ugyanannál a hitelintézetnél és ugyanakkor nyújthatja be, ahol a CSOK-ot és az esetleges kamattámogatott hitelt is igényli.
Januártól egyébként kedvezményes 5 százalékos áfakulcs alá tartozik az új lakások építése, 2019 év végéig. Az áfa-visszatérítés legfeljebb 5 millió forintig lehetséges, maximum 150 négyzetméteres lakásra, vagy 300 négyzetméteres egylakásos lakóépületre (családi házra), beleértve a telek vételárát is. A visszatérítést az építő, vagy az építtető érvényesítheti.
(Ha magánépítkezőről van szó, akkor a telek, az anyagok és az igénybe vett szolgáltatások számlája után lehet visszaigényelni a teljes áfát, maximum 5 millió forintig.)

Hol, mikortól igényelhető, és mennyibe kerül?

Nincs változás abban, hogy:
 • új vagy használt lakások vásárlásakor az adásvételi szerződés megkötése utáni 120 napon belül,
 • építésnél (vagy építtetésnél) a használatbevételi engedély kiadása, vagy a használatbavétel tudomásul vétele után,
 • bővítéskor pedig a munkálatok megkezdése előtt lehet beadni az igénylést a hitelintézetekben.

Az igénylőnek a jogosultság elbírálásáért a támogatás összegének 1,5 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot számíthatnak fel a bankok. Ha hitel felvételére is sor kerül, ennek díjai magasabbak is lehetnek, ezt nem szabályozza a rendelet, mint ahogy az ügyintézési határidőt sem.


forrás: http://24.hu/fn/penzugy/2016/01/04/meglepetesek-az-uj-csok-ban-milliok-hullhatnak-az-olebe/

Szocpol feltételei használt lakásra – 2015

Szocpol feltételei használt lakásra – 2015

 


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), közismert nevén Szocpol, 2015 július elsejétől már használt lakásra is igénybe vehető. A szocpol feltételei, felhasználása azonban sokak számára nem világos, ahogy az sem, hogy milyen esetekben lehet használt lakásra igénybe venni. Ebben a cikkben igyekszünk minden szocpolt érintő kérdésre választ adni.


Először is tisztázásra szorul a szocpol fogalma, ugyanis a helyes megnevezése már a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, röviden CSOK. Ennek ellenére a szocpol kifejezést használják a legtöbben, illetve a „félszocpol” és „új szocpol” kifejezések is elterjedtek a mindennapi használatban. Ennek megfelelően a cikkben bár szocpol néven hivatkozunk a támogatásra, valójában a Családok Otthontermési Kedvezményéről van szó.


A Szocpol (CSOK) feltételei használt lakásra


A szocpol alapvető célja, hogy támogassa a gyermekes családokat az otthonteremtésben. 2015 július 1-től az új szocpol már 1 gyermekes családok által is felhasználható lesz, és a családok használt lakásra is tudják majd igényelni. Gyermektelen házaspároknak is jár a támogatás, ha vállalják, hogy 4 éven belül 1, vagy 8 éven belül 2 gyermekük fog születni.


Ezen felül a következő táblázatban láthatod, hogy milyen feltételek teljesülése mellett milyen mértékű szocpol lesz igényelhető 2015 júliustól.

Az új szocpol (CSOK) 2015. július 1-től igénybe vehető vissza nem térítendő támogatásának mértéke
Eltartott gyermekek száma

Ingatlan hasznos alapterülete (m2)

CSOK (új szocpol) alapösszeg

„A” energia-minősítésű lakás esetén a CSOK összege

„A+” energia-minősítésű lakás esetén a CSOK összege

Alacsony energia-fogyasztású lakás esetén a CSOK összege

1 gyermek 40-55 m2 500.000 Ft 550.000 Ft 600.000 Ft 650.000 Ft
56-160 m2 600.000 Ft 660.000 Ft 720.000 Ft 780.000 Ft
2 gyermek 50-65 m2 800.000 Ft 880.000 Ft 960.000 Ft 1.040.000 Ft
66-80 m2 1.000.000 Ft 1.100.000 Ft 1.200.000 Ft 1.300.000 Ft
81-160 m2 1.300.000 Ft 1.430 000 Ft 1.560 000 Ft 1.690.000 Ft
3 gyermek 60-75 m2 1.200.000 Ft 1.320.000 Ft 1.440.000 Ft 1.560.000 Ft
76-90 m2 1.500.000 Ft 1.650.000 Ft 1.800.000 Ft 1.950.000 Ft
91-160 m2 2.000.000 Ft 2.200.000 Ft 2.400.000 Ft 2.600.000 Ft
4 gyermek 70-85 m2 1.600.000 Ft 1.760.000 Ft 1.920.000 Ft 2.080.000 Ft
86-100 m2 2.000.000 Ft 2.200.000 Ft 2.400.000 Ft 2.600.000 Ft
101-160 m2 2.500.000 Ft 2.750.000 Ft 3.000.000 Ft 3.250.000 Ft


Látható, hogy az új, 2015 július 1-től érvényes szocpol mértéke függ a vásárolt ingatlan energetika besorolásától, a gyermekek számától, és az ingatlan alapterületétől.


Kik, és hol igényelhetek a szocpolt (CSOK) használt lakásra 2015-től?


Az új szocpolt is a pénzintézeteknél kell majd igényelni
, de nem minden bankkal köt majd megállapodást az állam. Célszerű olyan helyen érdeklődni, ahol egyébként a lakáshitelt is szeretnénk felvenni, ehhez azonban először össze kell hasonlítani a különböző banki ajánlatokat.


A szocpolt a pénzintézetek vásárlásnál a vételár részeként egyösszegben, építésnél/bővítésnél viszont utólag fogják folyósítani
, a készültségi foknak megfelelően, részletekben.


Több esetben is jogosultak lehetünk a használt lakásra is igényelhető szocpolra, és nem feltétlenül kell már most szülőnek lennünk. A következő esetben lehet igényelni a támogatást 2015. július 1-től:

 1. Szülők, akiknek legalább 1 eltartott gyermekük van, aki nem töltötte be a 16 évet, vagy maximum 25 éves, de nappali tagozaton tanul. (Szocpol feltételei engedélyezik az örökbefogadott gyermekek, és a 24 hetes magzat utáni támogatás igénybevételét is.)
 2. Szocpolra jogosultak továbbá azok a 40. életévüket még be nem töltött házaspárok is, akik 4 éven belül 1, vagy 8 éven belül 2 gyermeket vállalnak, és ezt írásban rögzítik.
 3. A gyám is igényelhet szocpolt az általa eltartott, és közös háztartásban élő gyermek után.


Mire használható a szocpol? (és fontos határidők)

 • Új építésű, vagy használt, de legalább komfortos ingatlan vásárlása, amelynek adásvételi szerződése max. 120 nappal előzi meg a szocpol igénylését
 • Lakás vagy családi ház bővítéséhez is jár a támogatás, ha az ingatlan bővítése a támogatás igénylését követően kezdődik el
 • A jelenlegi szocpolhoz hasonlóan az új szocpol (CSOK) is igénybe vehető új lakások építéséhez a használatbavételi engedély kiadása előtt.


Kötelező-e a szocpol mellé lakáshitelt felvenni?


Nem kötelező, de amennyiben szükségünk van lakáshitelre, próbáljuk meg azt ugyanannál a banknál intézni
, mert így elengedik az elbírálás díját. Ha nem kérünk hitelt, akkor ezt a díjat (max. 30.000 forintot) meg kell fizetnünk.


Azonban az is előfordulhat, hogy nem a legjobb lakáshitelt nyújtó banktól akarjuk/ tudjuk igényelni a szocpolt, ekkor megérheti inkább megfizetni a 30.000 forintos díjat. A lakáshitelek közötti különbségek többnyire százezres nagyságrendűek, ha a teljes visszafizetést nézzük. Először válaszd ki tehát a legjobb lakáshitelt ezzel a lakáshitel kalkulátorral, utána add meg az adataid, és érdeklődjön banki szakértőktől a szocpol legkényelmesebb és legolcsóbb ügyintézése felől.


forrás:


http://www.bankmonitor.hu/jobb-tudni/szocpol-feltetelei-hasznalt-lakasra--2015.htm

Gipszkarton szárazvakolás házilagGipszkarton lapok ragasztása avagy szárazvakolás házilag / új videó 2019

Gál Zsuzsanna
Gál Zsuzsanna szakértőnk válaszol>>

Gipszkartonozás, gipszkarton szárazvakolás készítése videó, tanácsadás!
Tegye fel kérdését szakértőnknek!
Vagy tekintse meg gipszkarton száraz vakoláshoz szükséges termékeinket!

A kötőanyag nélküli kőzetgyapot hőszigetelés

A kötőanyag nélküli Knaufinsulation kőzetgyapot hőszigetelés

A nagyításért kattintson a képre!
Akciós Knaufinsulation kőzetgyapot termékeket az alábbi linkre kattintva megtekintheti:
http://szigatech.hu/akciok/kozetgyapot-akcio-asvanygyapot-akcio/
cikk forrása: Knaufinsulation 2015 januári hírlevél
 

A belső hőszigetelés alkalmazásának veszélyei

NE HAGYJUK MAGUNKAT FÉLREVEZETNI !


(A belső hőszigetelés alkalmazásának veszélyei)


A társasházban élők bizony igen eltérő anyagi lehetőséggel bírnak. Amíg egyeseknek nem jelent gondot a homlokzati hőszigeteléshez, a nyílászárók cseréjéhez ill. az esetleges épületgépészeti felújításhoz szükséges összeg megteremtése, addig másoknak a közös lakóházi költségek kifizetése is komoly nehézségbe ütközik.

Ez utóbbiak számára csábítónak tűnik egy olyan alternatíva, ami lényegesen olcsóbban ad megoldást a fűtési költségek csökkentésére, különösen akkor, ha a javaslat nem tér ki azon hátrányos következményekre, amik a jóhiszemű felhasználónak és szomszédjainak a jövőben jelentis károkat okozhat.

A beltéri hőszigetelési rendszerek már több évtizede komoly fejtörést jelentenek nemcsak a lakosság, de a hőszigetelő rendszerek fejlesztőinek is. Mivel a belső oldali hőszigetelés csak jelentős kockázatokat és problémákat magában hordozó részmegoldása lehet egy épület hőszigetelésének, ezért alkalmazása csak és kizárólag olyan helyeken jöhetne szóba körültekintő és gondos tervezést, hő-és páratechnikai méretezést követően, ahol más lehetőség nincs a szerkezet hiátbocsátásának a csökkentésére (pl. műemlék jellegű homlokzatok).

Pórul járhatnak tehát azok, akik hisznek a műszakilag megalapozatlan „reklám ízű” csábításnak, s belevágnak egy olyan megoldásba, amellyel több kárt okoznak mint hasznot. Akik pedig szándékosan megtévesztik a felhasználókat azzal, hogy elhallgatják termékeik hátrányos tulajdonságait és alkalmazási korlátait, nemcsak etikai vétséget követnek el.

A Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség (MÉSZ) homlokzati hőszigetelő rendszerekkel (THR) foglalkozó munkacsoportja jelenleg 15 tagot számlál, akik kivétel nélkül a jelentősebb hazai vakolatgyártók és THR rendszergazdák képviselői. A Szövetség alapcéljai között szerepel, a minőség melletti elkötelezettség és az ezirányú egységes fellépés, részben a jól felfogott érdekeik védelme, részben az etikátlan piaci magatartás visszaszorítása céljából.

A MÉSZ tehát ezúton kívánja felhívni, mindazok figyelmét, akik még az épületük hőszigetelése előtt állnak, fontolják meg döntésüket, mielőtt a beltéri hőszigetelő rendszereket ill. panelt alkalmaznák, s amellett, hogy elolvassák ill. meghallgatják a gyártói ajánlást, kérjék el a termék minőségi tanúsítványát is, melyben rögzítve vannak azok az alkalmazási feltételek is, amit esetleg elhallgatnak. Ilyen információ lehet például a termék tűzvédelmi minősítése, az, hogy alkalmazásukhoz elengedhetetlen előzetes hő-és páratechnikai számítás, valamint, hogy nem alkalmazhatók iparosított jellegű épületekben (panelokban).

Milyen kockázatot vállal az, aki a belső hőszigetelést alkalmazza, s milyen hátrányokkal számolhat?

-Folyamatos téli fűtés esetén a hőszigeteléssel ellátott falszerkezet belső falfelületű hőmérséklete hidegebb lesz a hőszigeteletlen állapothoz képest, ami párakicsapódást eredményezhet, mely az egészséget károsító penészképződés előfeltétele

-A hideg térbe kizárt falazat hőingadozása fokozottabbá lesz, mint ha azt külső hőszigetelés védené, ez növeli a falazat hőmozgását, nagyobb igénybevételt okozva a szerkezetnek; az íly módon tartósan 0 C° alá került falrészben fagyáskárok keletkezhetnek

-A belső hőszigetelésekor általában csak a homlokzati fal belső felülete kerül leszigetelésre. Be kell látni, hogy így a csatlakozó födém, valamint az azt körülvevő fi, vagy térelhatároló falazatok nem kapnak szigetelést. Ezek a felületek ebben az esetben potenciális és koncentrált hőhídakká válnak! A belső szigetelés miatt alacsonyabb hőmérsékletű homlokzati falrészhez csatlakozó szerkezetek csomópontjai lehülnek és fokozottabban kezdődhet meg a páralecsapódás az érintett sarkokban, a mennyezet és a padló peremrészein. A páralecsapódás tartós, 5-6 napos fennállása esetén a penészedés is beindul.

-Az előbbi hatás miatt a lakáselválasztó falak csatlakozási élei mentén szintén beindulhat a penészképződés akár a szomszédos lakásban is

-Páratechnikai szempontból alapelv, hogy a külső határoló szerkezetek egyes rétegei ( külső-belső burkolati ill .hőszigetelő rendszerekkel együtt), belülről kifele haladva egyre kisebb ellenállást tanúsítsanak a páraáthatolással szemben. A csak belül alkalmazott EPS lapos hőszigetelő panelek egyes rétegei ezt a szabályt nem tudják teljesíteni maradéktalanul.

-A hőszigeteléssel ellátott falszerkezeteken -csak energia megtakarítás szempontjából-valóban indifferens, a hiszigetelésnek a helyzete, vagyis hogy a falon kívül, belül, vagy szendvics szerkezetként, közbensőleg van-e elhelyezve. Az eredményt csupán a hőszigetelés(ek) összvastagsága ill. az anyagtulajdonságok(hővezetési tényező) határozzák meg. A téli passzív, napsugárzási energia hasznosítása szempontjából azonban, a belső hőszigetelésekkel eltakart szerkezetek (falak, födémek), mint hőtároló tömegek nem vehetik figyelembe, vagyis rontják az adott épület energiamérlegét.

-A belső hőszigetelés miatt a falazat hőtároló kapacitását jelentősen csökkentjük, ezáltal télen romlik a fűtés szabályozhatósága, nyáron pedig az üvegezett szerkezeteken bejutó hőenergia nem tud a falazatokban elnyelődni, s így a légtér hamarabb felmelegedhet , a késleltetés hiányában pedig csökken a természetes szellőztetés lehetősége

-Ezen EPS lapos hőszigetelő rendszerek belső alkalmazhatósága meglehetősen korlátozott az esetleges csepegve égés és a várható füstképződés mérgező hatása miatt. A pontos alkalmazási feltételeket csak szabványos tűzvédelmi osztályba sorolási vizsgálattal lehet meghatározni. Például az „E” tűzvédelmi osztályú minősítésű belső hőszigetelő panel , -ami nem tévesztendő össze az épületek, anyagok tűzveszélyességi osztály az „E” (nem tűzveszélyes ) kategóriájával-nem alkalmazható mennyezeteken és belső falakon, (ha az menekülési útvonalak falazata), továbbá akkor sem, az ilyen módon hőszigetelt épületrész I-III. tűzállósági fokozatú tűzszakaszba esik.

-A szigetelés mögé került elektromos, elektronikai és gázvezetékeket át kell szerelni, a vonatkozó tűzvédelmi és egyéb előírásoknak megfeleljen. A hideg oldalra (szigetelés mögé) került vezetékek és azok szerelvényei esetében számolni kell pára kondenzációval is, amely elektromos vezetékek esetében zárlatosságot is okozhat.

-A belső hőszigetelés területet vesz el a hasznos alapterületből, akadályozza a különböző berendezési tárgyak felerősítését

A HomeFull Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. , mint a HomeCell beltéri hőszigetelő panel gyártója, az alábbiak szerint, félrevezető tájékoztatást ad termékrendszeréről ill. elhallgat az alkalmazásával kapcsolatos fontos információkat:

-A hőszigetelőlap hővezetési tényezőjének pontatlan megadása. A közölt .=0,03 W/mK érték a ténylegesen mért .=0,037 W/mK értékhez képest 23%-kal jobb hőszigetelő minőséget sugall.

-Egy belső oldali 4cm-es EPS lapos hőszigetelés -energiamegtakarítást tekintve-soha nem egyenértékű egy ugyanilyen minőségű 10 cm-es külső hőszigeteléssel, ez fizikai lehetetlenség. Azonos anyagú hőszigetelések között ugyanis csak a vastagságkülönbség okozhat különbséget a megtakarításban. Hőtükrös szerkezeti kialakítás is csak mintegy max. 1 cm-es EPS vastagítással megfelelő hatást eredményezhet, de csak akkor, ha hőtükrös felület légréteggel érintkezik.

-A hőtükörrel kombinált belső hőszigetelő panel páradiffúziós ellenállását közlik, holott az csak a hőszigetelő lapra vonatkozóan µ=40,(egyenértékű légréteg vastagság sd = 1,6m) mivel ez a tényező csak anyagjellemző lehet. A rendszerben dominánsan párafékező réteg a hőtükör részét képezi metalizált polietilén fólia, aminek az ellenállás értéke már µ=100.000 (sd= 20m) nagyságrendet is elérhet. Itt tehát nem teljesül a páraáramlás irányában egyre csökkenő ellenállás elve, ez pedig párakicsapódást ill. az ezt követő penészképződést okozhat.

-A rendszerre az „E” nem tűzveszélyes jelzőt használják , ami igen megtévesztő információ, mert itt a hőszigetelő panelre vonatkozó „E” tűzvédelmi osztályról van szó, ami valójában a legjobban éghető, (s így a legtűzveszélyesebb) besorolás a bevizsgált hőszigetelő rendszereknél.

-A rendszer nedves falakra nem alkalmazható, és párás, vizes helyiségekben is csak akkor, ha felületfolytonos párazáró réteget képeznek rajta. Mennyezeten csak akkor,ha a rendszer vizsgálattal igazoltan legalább D-s2,d0 tűzvédelmi osztályba sorolható. Ezekre való utalás szintén nem szerepel az ismertetőkben
.
-A honlapukon szereplő megtakarítás számítás alkalmatlan a tényszerű fűtésköltség megtakarítás számításra, ami szintén a felhasználók megtévesztését szolgálja.

Összefoglalva megállapítható, hogy a mi éghajlati viszonyaink között, a belső oldali hőszigetelések várható káros következményei miatt (külső falazati szerkezeti rétegek fokozott meteorológiai terheltsége, hőhídveszély, penészképződés, bizonyos esetekben tűzveszélyesség és a faltömeg hőtároló kapacitásának elvesztése), megvalósításuk alapos megfontolást igényel. Alkalmazásukat megelőzően minden esetben javasolt szaktervezővel hő-és páratechnikai ellenőrző számítást végeztetni, s annak eredményeitől függően – nem elhallgatva az esetleges veszélyeket-dönteni az alkalmazásukról, figyelembe véve az egyéb minősítési értékeket is (például a rendszer tűzvédelmi osztályba sorolását).

Forrás: Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség

MESZ_allasfoglalas_belteri_hoszig

Magastető hőszigetelése Knaufinsulation ásványgyapottal

Magastető hőszigetelése költség optimalizált követelményszinttel Knaufinsulation prémium ásványgyapot termékekkel!


Nagyításért kattintson a képre!


akciós ásványgyapot termékeket az alábbi linkre kattintva megtekintheti:

http://szigatech.hu/akciok/#kozetgyapot-asvanygyapot-akcio


cikk forrása: Knaufinsulation 2014 szeptember hírlevél

Ablakcsere, fűtés korszerűsítés, háztartási gép pályázat!


Ingyen pénz ablakcserére, kazánra, hűtőre - itt vannak a pályázatok!


Jövő héttől indulnak a pályázati kiírások, ezúttal magánszemélyek pályázhatnak - ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők előnyben.


Jövő hétfőtől elérhetőek a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai, 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre három különböző pályázatból - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.


Szabó Zsolt szerint a programsorozat első lépcsőjeként szeptember 22-én, hétfőn az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat jelenik meg az emi.hu oldalon, amelyre egymilliárd forint jut. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni - tette hozzá. A pályázatok a hűtő-, és fagyasztógép-csere program kivételével - ahol a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető - utófinanszírozásúak.


A tárca tapasztalatai szerint a fűtéskorszerűsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebből 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.


A pályázatok lényege a következő:


1. Fűtéskorszerűsítés Az NFM 1 milliárd forinttal támogatja a lakások fűtésének korszerűsítését, magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak. A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni, utófinanszírozási rendszerben, a kiírás szeptember 22-én jelenik meg.


2. Háztartási nagygépek (hűtők és fagyasztók) cseréje Az NFM 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek cseréjét, a kiírás szeptember 25-én jelenik meg, nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek pályázhatnak. Az elérhető támogatás a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. A támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető.


Egy korábbi NFM-es prezentáció szövege szintén a hűtőket és a fagyasztókat említette, az illusztrációként betett képen viszont tévék és mosógépek is látszottak, de a legfrissebb tájékoztatás szerint valóban csak a hűtő- és fagyasztógépek cseréjét támogatják.
3. Homlokzati nyílászárócsere Az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét, magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak. A megítélhető támogatás legfeljebb bruttó 520 ezer forint pályázatonként, utófinanszírozási rendszerben. A kiírás szeptember 29-én jelenik meg.


Így lehet pályázni


A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan - tulajdoni lapon szereplő - tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.
A portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől számított 30 napon át lehetséges. A pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet.
A részletes pályázati dokumentáció az egyes pályázatok meghirdetését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján (www.emi.hu) érhető el.


Komoly várakozás előzte meg az új pályázatokat, miután a NFM tavasszal azt közölte, hogy a lakóépületek felújításának finanszírozására a szén-dioxid-kvótabevételek mellett az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi terve is lehetőséget biztosít, a tervek szerint a következő időszakban az eddigi gyakorlattól eltérően a lakáscélú beruházások tágabb köre válik támogathatóvá. Az akkori tájékoztatás szerint a támogatások a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréjére, az épületek nyári hővédelmének javítására, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti felújításra, elektromos korszerűsítésre és a megújuló energiafelhasználás növelésére lesznek felhasználhatók.


A kkv-k és a panelesek is sorra kerülnek


Előkészítés alatt áll 5 milliárd forintos keretösszeggel a kis-, és közepes vállalkozások energiamegtakarításának ösztönzése, és tízmilliárd forinttal a nagyjából 20 ezer lakást érintő panelprogram.


A tárca akkori tájékoztatása szerint az idén meghirdetendő pályázatok részleteit azután dolgozzák majd ki, miután az Európai Bizottság elfogadta a 2014-2020-as időszak fejlesztési irányvonalait tartalmazó partnerségi megállapodást (ez már megtörtént), majd az egyes operatív programokat.


Az NFM szerint a lakóépületek energiahatékonyságának fejlesztése érdekében az elmúlt négy évben a kormány csaknem 50 milliárd forint támogatást fizetett ki, ezzel több mint 220 ezer család valósított meg energetikai beruházásokat.


Gyorsan elviszik a pénzt


Azok járnak jól, akik már gyakorlatilag kész pályázattal rendelkeznek, hiszen rendkívül hamar ki szokott merülni a meghirdetett keret. Tavaly nyáron a téglaépítésű társasházak energetikai korszerűsítésére megszabott 834 millió forintos keretösszeget órák alatt elkapkodták - egyébként ez a legutolsó lakossági pályázat az emi.hu-n. Ezt a pénzt - társasházanként legfeljebb 60 millió forintot - nyílászárócserére, szigetelésre, illetve komplex épületgépészeti felújítást is tartalmazó munkálatokra lehetett elkölteni, a támogatásintenzitás maximuma 60 százalék volt. A fűtést és melegvízellátó rendszert korszerűsítő munkák részeként napkollektor és hőszivattyús rendszerek, biomassza-brikett, -pellet, faapríték, faelgázosító kazán kiépítése volt támogatható, de a szubvenció a hagyományos tüzelőanyagú hőtermelés rásegítésére is adható volt.


Ez persze a korábbi hasonló lehetőségek ismeretében nem volt meglepő, sokkal nagyobb összeget is gond nélkül felszívnának az érintettek.


Kik járnak jól?


Egy 2013 tavaszán, az Energiaklub által elvégzett felmérés szerint akkor a hazai lakosság 24 százaléka tervezett energiahatékonysági fejlesztést három éven belül. Az érintettek több mint fele hőszigetelésbe fogna, negyedük a nyílászárók cseréjét, újabb negyedük a fűtés felújítását vagy ezek kombinációját tervezi.


Ehhez azonban és a pályázatokon való részvételhez azonban pénz kell, ami behatárolja azok körét is, akik sikeresen pályázhatnak.


Az NFM által 2012-ben meghirdetett, egy hét alatt ki is ürített, egymilliárd forintos keretösszegű fűtéskorszerűsítési pályázatban például Budapest tehetősebb kerületei átlagon felül nyertek. A 40 százalékos utófinanszírozásos támogatásból a jómódú XII. kerület polgárainak az átlagos budapesti lakosra jutó támogatás  4,3-szorosa jutott, a XVI. kerületbe az átlag 2,5-szerese, míg Soroksárra egy forint sem. Bár a képet árnyalja, hogy a nagyobb társasházak, illetve panelek nem pályázhattak, így a belső kerületek eleve kiestek a körből, általában minél szegényebbek egy kerület lakói, annál kevesebb forráshoz jutottak.  "Az átlagos családi ház-tulajdonosnak nincs elég megtakarítása, illetve nem túl hitelképes, így a támogatás elsősorban azokhoz jutott, akiknek amúgy is van pénzük" - fogalmazott Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki önrész és jelzálog nélküli kamatmentes felújítási lakáshitel-konstrukció kialakítását sürgette.


2014-09-17


Forrás:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ingyen_penz_ablakcserere_kazanra_hutore_itt_a_palyazat.586869.html

GREEN SHIELD könnyűbeton használati útmutató

GREEN SHIELD könnyűbeton alapanyag használati útmutató


A GREEN SHIELD könnyűbeton alapanyag az eddig ismert könnyűbetonok újabb generációja, jó hő és hangszigetelő tulajdonságai révén felveszi a harcot az élvonalban lévő szigetelő termékekkel. Cement, homok és víz hozzáadásával készíthetjük el a kívánt sűrűségű szigetelőanyagot.

Használati példák: Ajánlott sűrűség
 • Vertikális és horizontális struktúrák
 • nem teherhordó függőleges falak
 • Lapos, ferde tetők
(200,300)

 • Mennyezet, padló szigetelés
 • Teraszok erkélyek lapostetők
(350,500,700,900)

 • Rugalmas út, ösvény alap, tenisz és sport pályák
 • Kültéri medencék szigetelésére
 • Földalatti csövek szigetelésére
(200,350,500)

Felhasználási módok és területek:

Padlók

Az GREEN SHIELD-et használhatják egyenetlenségek kiegyenlítésére, lejtőképzésre, járható talajszigetelésre. Ha a terhelés növekszik emelni lehet a fajsúlyon és vasalatot is lehet alkalmazni.

Mennyezet

Akár 30°-os lejtésre öntheti- terítheti az GREEN SHIELD-et. A fa impregnálása után a szarufák közé önthető a legkönnyebb 200 kg/m3-es jó hang es hőszigetelő anyagot.

Tetők és teraszok

Utólagos hozzáépítéseknél több lépést egyben képesek vagyunk megoldani az GREEN SHIELD-el, amire közvetlenül burkolni is lehet.

A GREEN SHIELD könnyűbeton összetevői
anyagszükséglet 1 m3 GREEN SHIELD könnyűbeton elkészítéséhez.

kattintson a képre a nagyításért
anyagszükséglet 0,25 m3 (1 zsák) GREEN SHIELD-hez

kattintson a képre a nagyításért
GREEN SHIELD könnyűbeton elkészítése:
A listában előírt mennyiségű vizet keverjük össze a cementtel. A szükséges mennyiségű homokot hozzáadva újrakeverjük. Fokozatosan keverés közben adagoljuk a GREEN SHIELD-et, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. Amikor a golyók zöld színe eltűnik, akkor van készre keverve az anyag. Az így elkészített beton bármilyen kézi vagy ipari technikával bedolgozható.
Egy zsák GREEN SHIELD kapacitása:

kattintson a képre a nagyításért
Csomagolás: 1 zsák tartalma 250 liter GREEN SHIELD +- 5%

oldal tartalmának forrása:http://www.kvarc.hu/green-shield/

A TSM CERAMIC forradalmian új hőszigetelő festék

Új környezetbarát bárhol használható folyékony hőszigetelő anyag nehezen éghető, vízszigetelő, és a penész ellen is védelmet nyújt!


A TSM CERAMIC forradalmian új hőszigetelő festék amelyet extrém körülmények után tesztelés után engedtek csak forgalomba. Az anyagot már régen használják az űrkutatásban, ahol extrém hidegben is kiválóan vizsgázott a termék. A termék nagy előnye, hogy nem kell vastag rétegben felvinni a védeni kívánt felületre, így vékony rétegben felvive is teljes mértékben kifejti a hőszigetelés által elvárt hatást.

A TSM CERAMIC folyékony halmazállapotú kerámia hőszigetelő borítás, mely könnyen felvihető gyakorlatilag bármilyen felületre. Miért jobb ez a hőszigetelés, mint és eddig mindenki által megszokott? Mert
 • Akár 30%-al hatékonyabb a hagyományos szigetelésekhez képest
 • Hosszú élettartam (10 év garancia)
 • Gazdaságos
 • Környezetbarát
 • Rugalmas
 • Rozsdásodás gátló hatású.

Hőszigetelés
előtt az emberek nagy része utána jár annak, hogy milyen lehetőségei vannak arra, hogy a lakását, házának legjobb legyen a hőszigetelése de sokan csak a hagyományos rendszereket ismerik, ez a hőszigetelés a többivel szemben azért is a jobb mert ennek a használat után a falunk továbbra is lélegezni fog, ezért akár régi öreg házakat is lehet vele szigetelni. Sőt arról a tulajdonságáról se feledkezzünk meg, hogy mivel folyékony halmazállapotú ezért bármilyen rétegre fel lehet vinni ezt a fajta hőszigetelést, ez miatt akár műemlék védelem alatt álló épületek hőszigetelésére is alkalmas.

Felhasználási területek:

A TSM CERAMIC hőszigetelő festék hatékonyan alkalmazható
 • lakóházak
 • ipari épületek
 • külső és belső burkolatok
 • garázsok, hangárok
 • járművek
 • sátrak
 • ideiglenes létesítmények
 • hídlábak
 • csővezetékek (távfűtés, gáz, víz, olaj)
 • gőzkazánok, hőcserélők
 • közlekedési eszközök belső felületeinek
 • hajók
szigetelésére.

A TSM CERAMIC hőszigetelő anyag felhordható fém, beton, tégla, fa, műanyag, gumi, karton, mész-homok, mész-cement-homok vakolat, csempe illetve üveg felületekre.
A befedni kívánt felület kivitelezéskori hőmérséklete +5°C és 250°C között lehet! Száradás után az anyag -50°C-tól +250°C-ig ellenálló.

Tulajdonságok:

A TSM CERAMIC hőszigetelő anyag. A különleges tulajdonságának kulcsa a mikroszkópikus méretű (0.03 - 0.08 mm) üreges vákuumos kerámiagolyókban rejlik, amelyek mind melegedéskor, mind hűléskor megőrzik különleges hőszigetelő tulajdonságukat.
Hővezetési tényezője 0.001 W/mK, szemben a hagyományos hungarocell 0.03 W/mK hővezetési tényezőjével!

A TSM CERAMIC anti-korróziós anyag. Magas fokú adhéziós tulajdonsággal rendelkezik, ennek köszönhetően szigeteli a bevont felületet víz és levegő ellen, így megszűnteti a külső korróziós behatásokat és megakadályozza a rozsdásodást, szemben egyéb anyagokkal, mint a poliuretán hab vagy az ásványi vatta.
A TSM CERAMIC magyar biztonsági adatlapja szerint:
 • Nem minősül veszélyes keveréknek
 • Rendeltetésszerű felhasználás esetén a terméknek nincs egészségkárosító hatása
 • Nehezen éghető

Előnyök, gazdaságosság:

A fűtés, a légkondicionálás üzemeltetési költségei érezhetően csökkennek.
A TSM CERAMIC alkalmazásával csökkenthető az alapozás teherbírása, vékonyabbak lesznek a falak kisebbek a fűtőberendezések.

A TSM CERAMIC-ot nem kell javítani a garancia évei alatt. Az esetleges javítások során nem kell szétszerelni a konstrukciót, így csökken a javítások költsége is.

Garancia:

A TSM CERAMIC hőszigetelő rétegre a THERMOGÁT Kft. 10 év garanciát biztosít amennyiben a kivitelezési munkát az általunk akkreditált szakember végezte, és a munka megfelelő minőségű elvégzését ellenőreink dokumentálták. A szigetelés hatékonyságának ideje minimum 20 év!

Használati utasítás:

A szigetelendő felület legyen por és szennyeződésmentes. Régi felület festése esetén a meglazult, sérült rétegeket távolítsuk el, illetve a nagyobb repedéseket javítsuk ki. Ügyeljünk arra, hogy a pótolt részek a már meglévő felülettel azonos struktúrájúak legyenek. A forró felületeket alapozni kell. Az alapozó a hőszigetelő festék hígabb elegye. Hideg felületek alapozására nincs szükség. A hőszigetelő festéket a munkálatok megkezdése előtt keverjük fel, ezt a folyamatot kis fordulatszámú fúrógépbe fogott keverőszárral végezzük. A hőszigetelő festék könnyen felvihető bármilyen felületre és megkönnyíti a munkálatokat az építőipari vállalatok külső és belső szigeteléseinél. Rendkívül vékony borítást 0,5 mm és 3 mm közötti vastagságú anyagfelhordást ajánlunk! A festék felhordása történhet ecsettel vagy dugattyús festékszórógéppel. Ügyeljünk a hőszigetelő festék egyenletes eldolgozására, rétegenként 0,5mm vastagságban vigyük fel. Minden rétegnél 24 óra száradás szükséges.

A kivitelezés szakértelmet, gyakorlatot igényel!

Az oldal tartalmának forrása: http://thermogat.eu

hőszigetelő rendszer csináld magad videó

Hőszigetelő rendszer készítése házilag videó

Hőszigetelő rendszer vakolattal készítéséhez hasznos fogások, rétegrendek, csináld magad videó lépésről lépésre.
Gál Zsuzsanna

Tegye fel kérdését szakértőnknek!
Gál Zsuzsanna szakértőnk válaszol>>>
Utólagos hőszigetelés, hőszigetelő rendszer készítése videó, tanácsadás!
Vagy tekintse meg hőszigetelő rendszerhez szükséges termékeinket!

Ablak beépítési és szigetelési rendszer - Soudal Window Systems


SWS ablakszigetelési rendszer – fűtési költségek csökkentése Soudal Window System rendszerrel


Soudal Window System – ablak beépítési és szigetelési rendszer, mely a következő elemekből áll: purhab, párazáró szalag, páraáteresztő szalag, tömítőanyag.

Az ablak és a külső fal érintkezési pontja különösen ki van téve a hőveszteségnek és a nedvesség kialakulásának, ezért nagyon lényeges az ablak pontos behelyezése, valamint a nyílászáró és a fal érintkezési helyének a megfelelő tömítése és szigetelése.

Mi az az SWS?

Soudal Window Systems - ablak beépítési és szigetelési rendszer, mely a következő elemekből áll: purhab, párazáró szalag, páraáteresztő szalag, tömítőanyag.

Az ablak és a külső fal érintkezési pontja különösen ki van téve a hőveszteségnek és a nedvesség kialakulásának, ezért nagyon lényeges az ablak pontos behelyezése, valamint a nyílászáró és a fal érintkezési helyének a megfelelő tömítése és szigetelése.

Soudal Window System
egy „meleg” ablakszigetelési rendszer (több rétegű kialakítás), mely az ablak kávába történő beépítés helyének tartós és hatékony szigetelésén alapul a „belül jobban zár, mint kívül” elv alapján. Ez az egyetlen mód a purhab nedvesség elleni védelmére. Csak a száraz purhabréteg rendelkezik megfelelő hőszigetelő paraméterekkel.

Hibás ablakszigetelés
okozta hőveszteség (a termovíziós kamerával készült fénykép a kialakult hőhidakat mutatja):
Az ablak és a külső fal érintkezési pontja különösen ki van téve a hőveszteségnek és a nedvesség kialakulásának, ezért annyira lényeges az ablak pontos behelyezése, valamint a nyílászáró és a fal érintkezési helyének a megfelelő tömítése és szigetelése.

A „meleg” ablakszigetelési rendszer
(több rétegű kialakítás) három szigorúan meghatározott tulajdonságú réteg alkalmazásán alapul. Csak a száraz szigetelő réteg biztosít hosszantartó védelmet az fal átfagyása és a penész kialakulása ellen.
A belső szigetelés (párazáró szalag)a hőszigetelő réteg „védőpajzsa”, lehetetlenné teszi a vízpára és a nedvesség átjutását az épület belsejéből.

A középső réteg (purhab)
hő - és hangszigetelő szerepet tölt be.
Külső szigetelés (páraáteresztő szalag) lehetetlenné teszi a nedvesség bejutását, miközben lehetővé teszi annak kijutását az épület belsejéből a szabadba.

Az ablakszigetelés alkalmazásával nem csak megfelelő hőkomfortot biztosítunk magunknak, de megelőzzük a szigetelő és szerkezeti elemek esetleges átnedvesedését – amely végül a penész megjelenését is eredményezheti az ablak és a fal érintkezési helyein, illetve télen a falak átfagyását.


Előnyök


> tiszta és egészséges káva
- penész és gombamentes
> száraz purhab
- csökkenti a hőveszteséget
> alacsonyabb
fűtési költségek
A szigetelő réteg szerkezetének gyengülését okozó kivitelezési hibák hőhidak kialakulását eredményezik – olyan helyek, ahol kiszökik a meleg otthonunkból.

Az ablak megfelelő beépítésekor nem elég csak a függőleges és vízszintes vonalra figyelni. A többrétegű ablakszigeteléses rendszerű beépítés, amelyet néha „meleg” beépítésnek is hívunk, az ablak kávában történő beépítési helyének tartós és hatékony szigetelésén alapul a „belül jobban zár, mint kívül” elv alapján.
Az ablakszigetelés rendszer egyúttal csökkenti a penész létrejöttének a kockázatát.
Ne feledkezzünk meg róla, hogy tulajdonképpen főleg mi termelünk párát otthonunkban.
Hogyan keletkezik a nedvesség? Az alábbiakban egy átlagos háztartásban keletkező vízpáráról találunk információkat:


Kivitelezési mód


A kiváló minőségű anyagokból, a legújabb technológia alapján gyártott lengyel ablakok és ajtók már régóta európai színvonalat garantálnak. A gyakorlatban azonban - az ablak beépítésekor végrehajtott kivitelezési hibák a nyílászáró használati tulajdonságainak tartós elvesztését eredményezik. A beszerelést végző szakemberek csak a gyártó beépítési útmutatóit vagy az i.f.t. Rosenheim német anyagait vették eddig igénybe. Jelenleg ez már megváltozott. A Németországban érvényes RAL beépítési útmutató lengyel megfelelője az Építéstechnikai Intézet által kiadott 421/2006 sz. „Építési munkálatok műszaki kivitelezési és átvételi feltételei” c. Irányelv. Ez az irányelv tartalmazza a nyílászárók megfelelő beépítésére és szigetelésére vonatkozó alapvető szabályokat és követelményeket.

A mai műszaki ismereteknek és az építészeti gyakorlatnak megfelelően az ablakcsatlakozás megfelelő szigetelését a „belül jobban zár, mint kívül” elve alapján kell végrehajtani. E feltételezés megvalósításához három egymással együttműködő övezetet kell létrehozni:

> Hő- és hangszigetelést
> Belső szigetelést
> Külső szigetelést
A kivitelezők által eddig figyelmen kívül hagyott szigetelés lényeges hatással van a teljes ablak-fal kapcsolatra, mivel a hőszigetelő réteg átnedvesedett és átfagyott szerkezete hőhidat okoz, ami jelentős hőveszteséget eredményez az épületben.
1. BELSŐ SZIGETELÉS

A belső szigetelés meggátolja a vízpára és a nedvesség átjutását otthonunkból a hőszigetelő rétegbe. A páravédő rétegnek hézagmentesnek kell lennie, amit a következő termékek egyikével lehet elérni.

SWS FOLIENBAND INSIDE
-
ez egy olyan rugalmas, öntapadó ragasztószalag, mely speciális szövetbevonásának köszönhetően lehetővé teszi a vakolását. Tökéletesen tapad minden építészeti aljzatra, köztük a műanyagra is. Több méretben kapható, teljes szélességében alkalmazott butil réteges verzióban, valamint két centiméteres ragasztócsík formájában .

2. HŐ- ÉS HANGSZIGETELÉS

A fal és az ablaktok közötti rést olyan rugalmas szigetelő anyaggal kell teljesen kitölteni, amely kompenzálja a tok hőmérsékletingadozás és páratartalom okozta minimális mozgását. A legjobb eredményt a kiváló minőségű SOUDAFOAM purhab használatával érjük el – melyet egyenletes sejtszerkezet, minimális vízfelvétel, alacsony hővezetési tényező és gyors megmunkálási idő jellemez. Az alkalmazás helyétől és a nyílászáró szerkezetétől függően a beszerelő szabványos formulájú SOUDAFOAM GUN purhabot, gazdaságos és kiadós SOUDAFOAM MAXI purhabot (szabad habzás mellett akár 65 literes kitöltés), speciális, minimális expanziójú és kiválóan hangszigetelő (Rstw 58dB) SOUDAFOAM LOW EXPANSION purhabot, vagy SOUDAFOAM ABLAK ÉS AJTÓ (OKNA I DRZWI) purhabot alkalmazhat, amelyet csökkentett expanzió jellemez – többkamrás PVC profilok tömítésére ajánlott. Az általunk kínált purhabok 750 ml kiszerelésű, hagyományos végződésű vagy CLICK&FIX bajonettzáras flakonban kaphatók. A speciális „téli” formula alacsony hőmérsékleten is használható.

3. KÜLSŐ SZIGETELÉS

A külső szigetelés egy egyoldalú áteresztű hártya elvén működik – ez megelőzi a vízpára átjutását a szabadból a rés belsejébe, miközben elősegíti a vízpára ellenkező irányú vándorlását.

SWS FOLIENBAND OUTSIDE
- rugalmas, egy vagy kétoldalasan öntapadó, vakolást biztosító szövettel bevont páraáteresztő szalag, mely tökéletes megoldást jelent szemöldökfa nélküli szerkezet szigetelő rétegének a tömítésére. A butil réteg minden építési aljzathoz tökéletes tapadást biztosít.

SOUDABAND ACRYL
- ezt az akril diszperzióval impregnált poliuretán szalagot hosszantartó tökéletes ellenállás jellemzi a szélsőséges légköri tényezőkkel szemben. További hangszigetelést is jelent. A nagy méretválasztéknak köszönhetően minden feltételen alkalmazható. Gyakorlati okokból kifolyólag a leggyakrabban szemöldökfás (kávás?) szerkezetben használt.


Megvalósítás

Az oldalon szereplő tartalom forrása: http://www.passziv-szereles.hu

Soudal window system termék árakért kattintson

Soudatherm és Soudabond Easy ragasztóhab használati útmutató


Soudatherm
és Soudabond Easy ragasztóhabok használatával, az épületek hőszigetelése a korábbiaknál egyszerűbbé és olcsóbbá válhat.

1.Felület előkészítés:
A felület (fal) legyen terhelhető, tiszta és szennyezőanyagoktól (ragasztás minőségét csökkentő) mentes. Távolítsa el a festék, vakolat és egyéb könnyen eltávolítható anyag maradványokat a teherhordó rétegig. A gyenge, poros felületeket alapozza megfelelő alapozóval. Az ablakokat és ajtókat takarással óvjuk az esetleges szennyeződésektől (lásd 1. kép)

2. Kartus előkészítése:
A ragasztóanyag hőmérséklete legyen magasabb mint > 5°C. Optimális anyag hőmérséklet 20°C . Ha szükséges melegítse a kannát melegvizes tartályban. Keverje fel a terméket rázással kb. 30 másodpercig. csavarja fel a pisztolyt a tartályra, zárt állapotban, majd csavarja ki a szelep rögzítőt a pisztoly végén (lásd 2. kép). A termék használata közben a keverést rendszeresen ismételje meg.

FIGYELEM:
Soha ne melegítse a kannát közvetlen lánggal, vagy sugárzó hővel, ne tegye ki napsugárzásnak, ne szúrja ki és ne dobja nyílt lángba- még felhasználás után sem.

3. Ragasztó felhordása:
Tartsa el a pisztoly hegyét 1-2 cm-rel a szigetelő lemez felületétől és nyomjon kb. 3 cm ragasztóágyat a felületre 3-4 cm távolságra a szélektől. A maximum távolság a ragasztó csíkok között 30 cm legyen (lásd 3. kép)

4. Tábla felragasztása:
Várjon 5-8 percet a ragasztóhab kifújása után és az első lap ragasztását mechanikus alátámasztással segítse. Az első lap födtől való távolsága ne legyen több 30 cm-nél (lásd 4. kép). Igazítsa el a táblát a falon és nyomja szükséges mértékben a felülethez. Szükség esetén a táblák újra igazítását elvégezheti, újabb ragasztóágy felhordása után 5-8 perccel. Ha szükséges rögzítse a táblák éleit dűbelekkel (lásd 5. kép)

5. Sorok elhelyezése
Az egymás mellett elhelyezkedő szigetelő táblákat, közvetlenül a az előző táblához csatlakoztassa (lásd 6. kép). Ne csatlakozzon repedéshez és más építési anyaghoz.

6 Rések kitöltése
Szigetelő táblák érintkezési felületét ill. felületi repedéseket kitölthet a ragasztóhabbal, 2mm szélesség felett (lásd 7.kép) Bármely hézagot csak részben töltsön ki, mert a hab a kötése során, csökkentett módon, de megdagadhat.

7. Plafon szigetelés:
Plafon szigetelés esetében szükséges a táblák dübelezése a kezdeti dagadás után néhány perccel. Ez különösen foltos azokon a helyeken ahol bármilyen közlőművel csatlakozik a szigetelésünk és utólagos plusz terhelésre számíthatunk (lásd 8. kép)

8. Dűbelezés:
Két óra után a felület terhelhető, csiszolással, hálózással és dübelezéssel. Használjon 4-5 sarkokra felhelyezett dübelt négyzetméterenként, ott ahol a hőszigetelés vastagabb mint 15 cm (lásd 9.kép) a A dűbel min 6 cm mélységig érjen be a fal felületébe.

24 óra elteltével a felület vakolható ill. bármilyen utólagos felületképzésre alkalmas.

1.kép

2.kép

3.kép

4.kép

5.kép

6.kép

7.kép

8.kép

9.kép

Az oldalon szereplő tartalom forrása:
http://www.soudal.hu/hogyan-kell

Bemutatkoznak a MEPS tagjai

Bemutatkoznak a MEPS tagjai

GRAYMIX HUNGÁRIA Kft

Magyar sikertörténet a homlokzati hőszigetelés világában


2013 decemberéig egy délpesti bérelt raktárépület adott otthont a Graytherm homlokzati hőszigetelő rendszerek forgalmazójának, ahonnan a jászberényi gyártósorokon készült, valamint helyi színkeverő üzemükben előállított napi több tonna színezett vakolatot értékesítették szerződött kereskedőpartnereiknek. A 100%-os magyar tulajdonban lévő Bayra System Kft. 2014. januárjától GRAYMIX HUNGÁRIA Kft. néven, az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Program Telephelyfejlesztés tárgyú felhívásának keretében nyert pályázat támogatásával már saját tulajdonú, új építésű, több ezer négyzetméteres telephelyén folytatja munkáját Dunaharasztiban.


Az ½ arányban tulajdonos Dhia Nedim diákévei egy részét szülei orvosi praxisa miatt édesapja hazájában, Irakban töltötte, de szülővárosába, Tapolcára minden évben hazalátogatott, ahol szoros barátság alakult ki közte és Patály Attila, a 2001-ben alapított Bayra System Kft. másik tulajdonosa között. A cég alakulásakor egy külföldi vakolatgyártó termékeinek hazai forgalmazását biztosította, majd 2004-ben megszakítva a külföldi beszállítói elkötelezettséget bevezette, és hazai gyártás keretében saját márkanév alatt kezdte forgalmazni a Graymix® termékeket. Anyagaik kiváló ár-érték arányuknak köszönhetően a bevezetés óta egyre nagyobb ismertségre tettek, s tesznek szert mind a kereskedők, a kivitelezők és magánfelhasználók folyamatosan bővülő körében. A tulajdonosok maximálisan elkötelezték magukat a homlokzati hőszigetelés mellett, így a cég termékpalettája túlnyomó részt az építőipar ezen speciális szegmenséhez szükséges termékekből áll. A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületében (MEPS) a Jász-Plasztik Kft-vel jelenleg is közös képviselet alatt, szorosan együttműködve jelent meg a cég a polisztirol termékek hazai piacán 2005-ben, majd később a külföldi piacokon is, ahol kizárólagosan forgalmazzák a legkorszerűbb technológiai követelményeknek megfelelő és legkiválóbb alapanyagokból


Magyarországon gyártott építőipari EPS szigetelő habokat Graytherm® márkanév alatt. Az azóta eltelt évek példaértékű együttműködésről tettek tanúbizonyságot, és a hivatalos megállapodásokon túlmutatva erősítették a két cég kapcsolatát. MEPS tagként a minőség melletti elkötelezettség okán, az egyesület céljait az EPS anyagok révén rendelkezésre álló megoldások hangsúlyozásával a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra vonatkozó uniós irányelvek és a hazai előírások széles körű megismertetését közösen támogatják. A MEPS többek közt kiemelt célja, hogy a minőségi hőszigetelő anyagok mind nagyobb teret kapjanak a hazai építőiparban, és a megkövetelt minőség általánosan elfogadott gyakorlat legyen a piacon. A két cég közös gyárlátogatások alkalmával oktatásokat szervez, valamint konferenciákon, előadásokon ismertetik a homlokzat hőszigetelés előnyeit. Különös hangsúlyt fektetnek a komplett rendszerben történő vásárlás fontosságának megismertetésére, mely esetén a biztosított rendszergaranciáért a gyártó maximálisan vállalni tudja a felelősséget, hiszen a Graytherm® homlokzati hőszigetelő rendszer minden fő elemét saját márkanév alatt, hazai gyártású termékként állítja elő. A vállalat az erősen specializált tevékenységi kör és az egész építőgazdaságot sújtó nehézségek ellenére stabilan növekvő forgalommal büszkélkedhet. Sikerük titka a Jász-Plasztik Kft-vel történt piaci összefogás, valamint az egész országra kiterjedő, több mint 150 kereskedőből álló viszonteladói hálózatuk megbecsülése. A kollégák a családias hangulat hátterében a vállalatot magukénak érezve dolgoznak a tulajdonosok céltudatosságát elősegítve. 2009 óta megkülönböztetett figyelmet szentelnek a lakosság széles köreinek érdekeit képviselő panelfelújítási tevékenységben való részvételre. A hőszigetelési igények teljes spektrumának lefedéséhez a Graytherm® hőszigetelő rendszerek több engedélyeztetett konstrukcióban is (EPS polisztirol, MW ásványi szálas, valamint vegyes rendszer) rendelkezésre állnak. Kizárólagos magyar tulajdonban lévő vállalkozásként büszkék az elindított nemzetközi terjeszkedésre, mely elsősorban a régió országaira összpontosít, de megfelelő kiindulási alapot ad a folyamatosan jelentkező, távolabbi piacokról érkező megkeresések kiszolgálásához is.


GRAYMIX HUNGÁRIA Kft
2330 Dunaharaszti, Bláthy Ottó u. 11.
cikk forrása: www.meps.hu  

Díszvakolat, nemesvakolat akció

SZIGA-TECH®; GRAYMIX®; ZORKA-TIKKURILA®; HOMLOKZATI ÉS LÁBAZATI DÍSZVAKOLAT, NEMESVAKOLAT AKCIÓ

szigatech-graymix-tikkurila-vakolat-akció-2017-07

Az akciós termékek megtekintéséhez kattintson a fenti fotóra, vagy kérdezzen tőlünk az alábbi szöveges mezőben!

Az akciós vakolatokat színkártyából, színre keverve professzionális vakolat színezőgéppel értékesítjük telephelyeinken. Biztonságos színválasztás, mintafalainkról"élő színmintákból" teljes életnagyságban több száz színből!
 

Sziga-Tech Szekszárdi mintaboltunk megszünt

A Szekszárdi SZIGA-TECH mintaboltunk megszűnt. Ezért a jövőben a Szekszárdi és Tolna megyei ügyfeleinket a Budapesti üzletünkből szolgáljuk ki a megszokott profi minőségben, szolgáltatásokkal, árajánlat készítéssel, házhoz szállítással, szaktanácsadással. Korábbi Szekszárdi vásárlóinknak a jövőben is biztosítjuk a vakolat illetve festék pótlásokat a keverési jegyzőkönyveink alapján.


A Budapesti üzletünkből távolságától függetlenül szállítjuk házhoz Tolna megye teljes területére INGYENESEN a hőszigetelő rendszereket!


Itt az újabb megdöbbentő csalás Magyarországon – így verik át az embereket


A forgalomban lévő építőanyagok legalább fele gagyi, rossz minőségű, az adott célra alkalmatlan termék, a kiszűrésük azonban a minősítési előírások szigorodása óta sem megoldott, az érdemi ellenőrzés költségét senki nem vállalja. A javulást az sem segíti, hogy a vásárlók mindenben a legolcsóbbat keresik, az állami beruházások beszállítói pedig a legvégsőkig leengedik az árat a megrendelés érdekében.


Az építőanyag-piacot elárasztják a gagyi termékek, de az adminisztráció kontrollálásán túl, érdemi minőség ellenőrzésre nincs pénz. A papíron megutaztatott, áfamentesen árult anyagok árletörő hatása miatt a korrekt gyártók nem képesek beépíteni a valódi költségeket az árba, újabb negatív spirálba lökve ezzel a minőséget - mondta a Napi.hu-nak Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke. Az utaztatással való áfaspórolás egyik ellenszere az útdíj lehet, ezen keresztül a NAV pontosabban követheti majd a termékek útját - jegyzi meg Vidor.

A fogyasztóvédelem csak a papírokat ellenőrzi, de azt, hogy a termék megfelel-e az ott feltüntetett mutatóknak, infrastruktúra és kapacitás hiányában nem vizsgálhatja. Erre az Építésügyi Minőség ellenőrző és Innovációs Nonprofit Kht. (ÉMI) lenne szakmailag hivatott, csakhogy a vizsgálatok díjára nincs fedezet, erre nincs állami keret. Konkurens cég már finanszírozott ellenőrzést, amelynek során kiderült, az adott árucikk teljesen alkalmatlan arra funkcióra, amire forgalomba hozzák. Vidor szerint főként a polisztirol hőszigetelő anyagok, a nyílászárók és az építéskémiai termékek között sok a rizikós minőségű.

Ami nem létfontosságú, kimarad a gyártásnál

A magánmegrendelések hiánya is a minőség ellen hat. A túlélés érdekében az áremelés szóba sem kerül, az emelkedő költségek érvényesítésére nincs mód, ami a termék "vékonyítására", a látványos minőségromlás nélkül elhagyható adalékok kihagyására kényszeríti a gyártókat - fogalmaz Vidor Győző. Ez persze később meglátszik majd a használhatóságon és a tartósságon.

Az építőanyag ipar nagy zuhanása ugyan lényegében 2012-ig lezajlott, s idén, ha nagyon enyhén is, de érezhető némi élénkülés a tavaly még a gödör mélyén vergődő ágazatban, azonban ez leginkább az extra enyhe időjárásnak, s az állami nagyberuházásoknak köszönhető. A téli tavasz miatt ebben az évben sokan már korábban nekifogtak az eltervezett felújításoknak, ami inkább a szokásosnál időben előrébb hozott keresletet jelent, mintsem bővülő igényeket. Az állami beruházások beszállítói viszont rendkívül nyomott áron kénytelenek szállítani, ez pedig szintén a minőségromlás irányába hajtja a piacot - teszi hozzá a MÉASZ elnöke.

Az építési anyagok fele gagyi

Minősített, színvonalas terméket alig forgalmaznak, az alkalmatlanok aránya viszont elérheti az 50 százalékot is - mondta a Napi.hu-nak Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke. Az energia hatékony felújításokhoz szükséges termékkörben többek között a hőszigetelő anyagoknál lehet a leggyakrabban kifogásolható színvonallal találkozni, az EPS táblák például éghető szerkezetük miatt válhatnak használhatatlanná. Kárpáti szerint az olcsóságra törekvő építtetők rendszerint nem tudják, milyen jellemzőket kell mindenképpen figyelembe venni, hogyan válasszanak a kínálatból.

Pedig 2013. július elseje óta, az adott funkcióra való alkalmasságot igazoló ÉME tanúsítvány mellett a termék teljesítményéről is részletes tájékoztatást kell közölni, benne a legfontosabb jellemzők kötelező felsorolásával. Az építésznek, tervezőnek ez alapján kell kiválasztani a beépítendő anyagokat - ezért óriási a felelősségük, hogy a laikus építtetőt kellőképpen tájékoztassák - mondja Kárpáti József. A szigorítás azonban egyelőre nem ment át a köztudatba, sőt maguk a gyártók sincsenek mindig tisztában azzal, hogy milyen tanúsítványt kell mellékelni a termékhez. A Belügyminisztérium épp ezért a jövő héten nyíló Construmára tájékoztató füzettel készül - hívja fel a figyelmet Kárpáti József.

Minőségre nincs is kereslet

Magyarországon szerinte amúgy különösen nehéz piacot találni a minőségi építési anyagok számára, s bár a nagyon drága, puccos áruk iránti érdeklődés egy szűk rétegnél megmaradt, a minőségnél fontosabb a nagy többségnél az ár, szinte mindenki a legolcsóbbat keresi, mert azt hiszi, az árkülönbséget csak a gyártók nagyobb profitja indokolja. Valódi minőség ellenőrzés pedig nem létezik - erősíti meg Kárpáti is. Az ÉMI-nek ugyan van hozzá laboratóriuma és szakembergárdája, a fogyasztóvédelemnek pedig ellenőrei, csakhogy a vizsgálatok költségét nem állja senki - sorolja ő is a már hallottakat. De már azt előrelépésnek tartaná, ha a kötelező dokumentumokat alaposan ellenőrizné a felhasználó, arra is figyelmet fordítva, hogy az adott igazolás egyáltalában az adott termékre és adott gyártóra vonatkozik-e, arról nem is beszélve, hogy az ár érték arányt is szem előtt tartaná -  teszi hozzá a szakértő.

Az energiatakarékos, öko-, bio- trendre felülve, a gyártók ezeket a jelzőket is gyakran minden további használják, a napi gyakorlatban azonban hamar kiderül a turpisság - véli Kárpáti. A Consrtrumán látható Öko City-t egyébként azért építik fel a kiállítók, hogy az érdeklődők közelről megtapasztalhassák, hogy a szigorodó, 2020-as elvárásoknak megfelelő, nulla energiás házak a már elérhető anyagokkal és technológiákkal is megvalósíthatók, de a tervezés, az anyagválasztás és a kivitelezés közben mi az, amire mindenképpen figyelni kell az építtetőiknek - hangsúlyozta Kárpáti József.

Az építőanyag kereskedők helyzete továbbra is nagyon nehéz, a piac gyenge, akik vásárolnak, azok sem minőségtudatosak, hanem a legolcsóbb termékeket keresik - állítja Antoni Péter, a Magyar Építőanyag-kereskedők Országos Egyesülete elnöke. A gyártók jelentős része veszteséges, a kereskedők pedig leginkább számla nélküli forgalommal élik túl ezt az időszakot. Antoni szerint a mintegy 300-350 milliárdos építésianyag-piac fele számla és áfa nélkül realizálódik. A termékek minősége helyett csak a megfelelőségi igazolását ellenőrzik, és a kivitelező csak akkor lehet igazán biztos a minőségben, ha maga viszi el bevizsgáltatni a laborba. A 80-100 ezer forintos elemzésekre azonban leginkább csak azok vállalkoznak, akik provokálják a rendszert, vagy ha egy termék feltűnően olcsóbb, mint a konkurenseké - véli Antoni.

forrás: napi.hu

szerző: Szepesi Anita

teljes cikk elérhető: http://www.napi.hu/ingatlan/_itt_az_ujabb_megdobbento_csalas_magyarorszagon_igy_verik_at_az_embereket.578983.html

Újraindul a panelprogram

Ismét elindítják az előző kormányzat által 2009-ben meghirdetett, de forráshiány miatt leállított panelprogram - jelentette be kedden Győrben Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.


"A hiányzó fedezetet lépésről lépésre, úgy is mondhatnám, forintról forintra sikerült előteremtenünk" - mondta Németh Lászlóné. Hozzátette: mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következőkben. "Számításaink szerint ez közel kilencmilliárd forintos lehetőséget fog az építőipar, a felújításban résztvevők számára jelenteni" - fogalmazott.


A miniszter kitért arra is, hogy a panellakások építésekor a gyorsaság és nem a környezetbarátság vagy a takarékos működés volt az elsődleges szempont, ezért a lakók költségeinek csökkentése és az ország nemzetközi vállalásainak teljesítése érdekében szükség van ezekre a munkákra. Emlékeztetett: az elmúlt három évben 215 ezer hazai lakásban történt energetikai korszerűsítés, ami évente 100 ezer tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást.


Németh Lászlóné megjegyezte: ezt a programot 14 milliárdos forráshiánnyal vették át a 2010-es kormányváltáskor, ezt két év alatt sikerült 8,9 milliárdra csökkenteni. A múlt év végéig további 4,56 milliárd forintot sikerült szén-dioxid-kvótaértékesítésből erre a célra fordítani. Hozzátette: a most előteremtett összeggel "a Panel II. program befejezéséhez szükséges összeg a rendelkezésünkre áll", így támogatni tudják az eddig tartaléklistán lévő 140 lakóközösség által igényelt támogatást, ezzel a programot "2009 óta körüllengő bizonytalanság véget ért".


Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, hogy továbbra is az épületenergetika terén kívánja a kormányzat a legnagyobb energiamegtakarítást elérni, ennek pedig leghatékonyabb módja a panelépületek felújítása. Hozzátette: a program folytatása során felújítható nyolcezer lakás szén-dioxid-kibocsátása így évi 8700 tonnával, energiafelhasználása 41 millió kilowattórával csökkenthető. Mint mondta, hamarosan megkezdődhet a nemzeti épületenergetikai stratégia egyeztetése; ez a dokumentum teremti majd meg az épületfelújítások alapját a 2014 és 2020 közötti időszakra, 2018-ig pedig megvalósul Magyarország állami épületállományának teljes körű energetikai felmérése is.


Borkai Zsolt (Fidesz), Győr polgármestere az eseményen arról beszélt: a város az elmúlt 10-11 év során kétmilliárd forintot fordított már megvalósult, félmilliárdot pedig induló energetikai beruházásokra. A most induló kör során országosan megújuló nyolcezer lakásból mintegy 1400 lesz a kisalföldi megyeszékhelyen.


forrás: http://www.napi.hu/ingatlan/ujraindul_a_panelprogram.570467.html#