Soudatherm és Soudabond Easy ragasztóhab használati útmutató


Soudatherm
és Soudabond Easy ragasztóhabok használatával, az épületek hőszigetelése a korábbiaknál egyszerűbbé és olcsóbbá válhat.

1.Felület előkészítés:
A felület (fal) legyen terhelhető, tiszta és szennyezőanyagoktól (ragasztás minőségét csökkentő) mentes. Távolítsa el a festék, vakolat és egyéb könnyen eltávolítható anyag maradványokat a teherhordó rétegig. A gyenge, poros felületeket alapozza megfelelő alapozóval. Az ablakokat és ajtókat takarással óvjuk az esetleges szennyeződésektől (lásd 1. kép)

2. Kartus előkészítése:
A ragasztóanyag hőmérséklete legyen magasabb mint > 5°C. Optimális anyag hőmérséklet 20°C . Ha szükséges melegítse a kannát melegvizes tartályban. Keverje fel a terméket rázással kb. 30 másodpercig. csavarja fel a pisztolyt a tartályra, zárt állapotban, majd csavarja ki a szelep rögzítőt a pisztoly végén (lásd 2. kép). A termék használata közben a keverést rendszeresen ismételje meg.

FIGYELEM:
Soha ne melegítse a kannát közvetlen lánggal, vagy sugárzó hővel, ne tegye ki napsugárzásnak, ne szúrja ki és ne dobja nyílt lángba- még felhasználás után sem.

3. Ragasztó felhordása:
Tartsa el a pisztoly hegyét 1-2 cm-rel a szigetelő lemez felületétől és nyomjon kb. 3 cm ragasztóágyat a felületre 3-4 cm távolságra a szélektől. A maximum távolság a ragasztó csíkok között 30 cm legyen (lásd 3. kép)

4. Tábla felragasztása:
Várjon 5-8 percet a ragasztóhab kifújása után és az első lap ragasztását mechanikus alátámasztással segítse. Az első lap födtől való távolsága ne legyen több 30 cm-nél (lásd 4. kép). Igazítsa el a táblát a falon és nyomja szükséges mértékben a felülethez. Szükség esetén a táblák újra igazítását elvégezheti, újabb ragasztóágy felhordása után 5-8 perccel. Ha szükséges rögzítse a táblák éleit dűbelekkel (lásd 5. kép)

5. Sorok elhelyezése
Az egymás mellett elhelyezkedő szigetelő táblákat, közvetlenül a az előző táblához csatlakoztassa (lásd 6. kép). Ne csatlakozzon repedéshez és más építési anyaghoz.

6 Rések kitöltése
Szigetelő táblák érintkezési felületét ill. felületi repedéseket kitölthet a ragasztóhabbal, 2mm szélesség felett (lásd 7.kép) Bármely hézagot csak részben töltsön ki, mert a hab a kötése során, csökkentett módon, de megdagadhat.

7. Plafon szigetelés:
Plafon szigetelés esetében szükséges a táblák dübelezése a kezdeti dagadás után néhány perccel. Ez különösen foltos azokon a helyeken ahol bármilyen közlőművel csatlakozik a szigetelésünk és utólagos plusz terhelésre számíthatunk (lásd 8. kép)

8. Dűbelezés:
Két óra után a felület terhelhető, csiszolással, hálózással és dübelezéssel. Használjon 4-5 sarkokra felhelyezett dübelt négyzetméterenként, ott ahol a hőszigetelés vastagabb mint 15 cm (lásd 9.kép) a A dűbel min 6 cm mélységig érjen be a fal felületébe.

24 óra elteltével a felület vakolható ill. bármilyen utólagos felületképzésre alkalmas.

1.kép

2.kép

3.kép

4.kép

5.kép

6.kép

7.kép

8.kép

9.kép

Az oldalon szereplő tartalom forrása:
http://www.soudal.hu/hogyan-kell

58 thoughts on “Soudatherm és Soudabond Easy ragasztóhab használati útmutató

 1. Krizsán József

  Külső homlokzati szigetelést tervezek grafitos v. polisztirol lappal.ragasztásuk habbal v. ragasztóval történne
  A homlokzat sima vakolt és műa. festékkel fedett.

  Kérdés: hogyan kell előkészíteni a felületet és melyik ragasztási módot válasszam?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   A homlokzaton ha van sérült (elváló) rész azok eltávolítása után portalanítani kell a felületet, majd egy falimpregnálóval lekezelni. Ezt követően mehet rá a szigetelés melyhez akár a polisztirol ragasztót vagy a pur ragasztót is lehet alkalmazni.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 2. Papp Zoltán

  Üdvözlöm ! A kérdésem az lenne,hogy új,sima,tiszta fémfelületre,konténerház szigetelés(grafitos isolyt) ragasztására alkalmas-e a fennt említett ragasztóhab! Köszönöm mielőbbi válaszát.

  Reply
 3. KIiss Gábor

  Jo napot!Akérdésem az lenne, hogy egy faházat szigetelnénk 5cm -es polisztirol lemezzel ragasztohabbal.Düdelezés szük .séges és milyen mennyiségben?

  Köszönöm mielőbbi válaszát.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A mechanikai rögzítés ajánlott, melyet szigetelés rögzítő tárcsával és facsavarral tudnak megoldani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 4. Varady Zoltan

  Párkányt lehet vele ragasztani? Lesúlyozni kell mint a pur habot vagy ez nem tágul annyira? Itt is érdemes 5-8 percet kifújás után várni?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A ragasztóhab műanyag párkány ragasztására is alkalmas, nem tágul.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 5. Simock O

  Kedves Gál Zsuzsanna!
  Érdeklődnék, hogy Soudatherm és Soudabond Easy ragasztóhab használatra ajánlott-e 14 cm vtg homlokzat szigetelő kőzetgyapot tábláknak a felragasztására 0,2m x 1,5m-es méretű vaslemez felületekre?
  Üdvözlettel: SO

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Simock O!

   A ragasztóhab alkalmas a kőzetgyapot ragasztására (tiszta) fémfelületre.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 6. Dénes

  Meglévő csempére szeretnék gipszkartont felragasztani és majd azt csempézni, fürdőszobában. Lehetséges-e a csempére az impregnált gipszkarton felragasztása a fenti ragasztó PUR habok használatával. Ha igen, akkor van-e valamiféle egyéb megkötés?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Dénes!

   A meglévő felületnek stabilnak, por és szennyeződés mentesnek kell.lennie. A csempére ragasztás előtt tapadóhíd használata javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 7. Krisztián

  Kedves Gál Zsuzsanna,

  BORNIT-S Bitumenes Sűrű Bevonóanyaggal bevont felületre szeretnék XPS lapot felragasztani. Erre alkalmas a Soudabond EASY poliuretán ragasztóhab?

  Köszönettel,
  Krisztián

  Reply
 8. Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  OSB lapra szeretnék Soudabond EASY-vel homlokzati polisztirol szigetelést ragasztani. Tartós lesz-e a ragasztás kültéren?

  Köszönettel,
  Gábor

  Reply
 9. Rab Vilmos

  Kedves Zsuzsanna,

  A fal és a lábazat szigetelésének találkozásánál több helyen nem résmentes az illesztés, van, ahol kisebb üreg van.

  Kérdés, hogy ezt PUR habbal ki lehet-e nyomni, nem “eszi”-e meg a purhab a nikecelt, vagy van-e erre megfelelő anyag, amivel ki lehet nyomni ezeket az illesztési problémákat.

  Köszönettel,

  RV

  Reply
 10. Sándor

  Kedves Zsuzsanna!

  Beltérben szeretnék 6cm-es XPS anyaggal szigetelni a bevezetőben leírtak szerint. ennél a vastagságnál szükséges-e a dübelezés? A lakás folyosóját 6 nm-s fal válassza el a padlás feljárótól. A fal csak 12 cm-es és “szívja” a meleget a lakásból. Természetesen a szígetelést a feljáró oldalán helyezem el.

  Köszönettel:
  Sándor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Beltéren a polisztirol használata nem javasolt, esetleges páratechnikai problémák kialakulása miatt. Helyette a vakolható kőzetgyapotos rendszer alkalmazása ajánlott, melynél célszerű a mechanikus rögzítés is.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 11. Gayer Balázs

  Tisztelt Szakértő!

  Lábazati hőszigeteléssel kapcsolatban lenne több kérdésem. Van egy kis méretű téglából készült alapom. Talajszint alatt szükséges e föggőlegesen vízszigetelni a téglaalapot,vagy közvetlenül ragaszthatom a téglákra az xps-t?
  Másik kérdésem,hogy az xps mellett a kitermelt föld helyére sódert tennék, és kell e valami anyag az xps és a sőder közé.
  Az xps ragasztása talajszint alatt ugyanúgy pont perem módszerrel történik mint egyébként?
  Válszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Balázs!

   A függőleges vízszigetelés kivitelezése javasolt, arra poliuretán ragasztóhabbal lehet rögzíteni az XPS lapokat, majd felületszivárgó lemez használata ajánlott a sóder visszatöltés előtt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 12. Ferenczi István

  Kedves Zsuzsanna!

  Nyílászárócsere után ablak kávázását gipszkarton lappal végezném el, melyet purhabbal rögzítenék függőleges felületen. Véleménye szerint létezik-e erre alkalmas ragasztóhab, amely duzzadástól mentes? Az alapfelület tapasztott vályog, hálózott gletteléssel. Előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   A poliuretán ragasztóhabok alkalmasak fenti munka elvégzéséhez.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 13. Glatz László

  Tisztelt Cím!

  Érdeklődnék hogy a ragasztóhab alkalmas e FRONTROCK MAX E 10 cm lapok ragasztására családi ház, 3,7 méter homlokzatmagasság 120 m2 felület és ha ige, hány flakon kell hozzá?

  köszönöm Glatz László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A poliuretán ragasztóhab alkalmas, mechanikai rögzítés szükséges. Gyártótól függően 8-12 m2/db.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 14. Orbán Károly

  Kedves Zsuzsanna!
  Érdeklődöm, hogy Ytong falazat, grafitos eps 16 cm szigetelés Soudabond Easy ragasztóhabbal történő felragasztása előtt, portalanításon kívül szükséges-e egyébb felületkezelési eljárás alkalmazása?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 15. Kezdő

  Kedves Zsuzsanna!
  Segítségét szeretném kérni, hogy erkély polisztirol lappal történő hőszigeteléséhez a Soudatherm vagy a Sudabond Easy habot javasolná, valamint ragasztóhab használatánál ha jól értem nincs szükség hálózásra?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Kezdő!

   A Soudabond Easy ragasztóhabbal a lapokat tudja rögzíteni, utána szükséges az üvegszövetháló beágyazása.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 16. Tamás

  Kedves Zsuzsanna!
  - Érdeklődni szeretnék, hogy polisztirol-polisztirolhoz való ragasztása esetnén ha jól nézem a Soudabond megfelelő lehet. ( jelenleg 5 cm van fent a házon, ahhoz további 10 cm ragasztása tervezett, természetesen dübelek is használva lesznek.
  - Ha van olyan rész ahol már le lett hálózva és húzva a hungarocell, oda alkalmas a sima cementkötésű ragasztó is, ha további hungarocellt szeretnénk felrögzíteni ?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   A soudabond ragasztóhab alkalmas a polisztirol polisztirolhoz történő ragasztásra, a glettel felületre használható a hagyományos polisztirol ragasztó.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 17. Tamàs

  Kedves Zsuzsanna!

  Salètromos fal 5 ève vaporexes malterrel lett vakolva,nagyon massziv,viszont a salètrom kijön rajta.Gipszkartont szeretnèk rà purhab csikokkal felragssztani,fogja ezt oldani a salètrom?Az ablakpàrkànyokat is cserèlem ott közvetlen a tèglàra ragaszzanàm a purhabbal.

  Reply
 18. Kisbali József

  Tisztelt Cím!
  Egy garázs külső fala OSB lappal fedett. Dryvit vakolást (ragasztóba ágyazva az üvegháló) tennék rá, kérdéseim az alábbiak:
  kell-e az OSb lapra valamilyen alapozás?
  milyen ragasztó (vakoló) anyag szükséges ehhez?

  Köszönettel: Kisbali József

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   OSB-re alapozás nem szükséges (tiszta, portalanított felületre) poliuretán ragasztóhabbal tudja a szigetelést felragasztani, mechanikus rögzítésként facsavar+szigetelés rögzítő tárcsa.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 19. Szabó László

  Kedves Zsuzsanna!
  Érdeklődnék hogy beltéri vakolt falra laminált padlót dekorácionak szeretnék felrakni : Soudabond Easy-t hasznáhatok erre a célra??? válaszát köszönöm Szabó László

  Reply
 20. Kaszás Mihály

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék, hogy melyik ragasztóhabot ajánlja 12 cm vastag grafitos hőszigetelőlap felragasztásához kőporos fedőrétegű
  homlokzatra. A felület hagyományosan készült mész kötő alapú, kapart.

  Köszönettel:
  Kaszás Mihály

  Reply
 21. G. Zoltán

  Jó napot kívánok !
  Cca. 30 négyzetméter lábazatot kell(ene) síkba hoznunk, mert hőszigetelést tervezünk. A lábazat ( a ház alapja) terméskő, 10-15 cm-es maximális “kilógásokkal”. Sík felület kell, mert a 6 cm-es lábazati hungarocell alatt nem szeretnénk levegőt hagyni, és a lapok rögzítése, “felfekvése” így lenne megfelelő. Milyen tanáccsal tud szolgálni ?
  Köszönettel és üdvözlettel : G. Zoltán

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A kivitelezéshez a terméskő bontása (leverése, kiegyenlítése) optimális.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 22. Németvölgyi László

  Jónapot kívánok!
  Ablakcsere után ,a kétoldalon a kávaüregeket ragasztóhabbal tölteném ki.Önök szerint ez kivitelezhető?(Gipszkartonnal van a káva fedve.) Milyen habot ajánlanának,ami nem tolja le a borítást? Nagyon Köszönöm a segítségüket és tanácsukat,
  Tisztelettel N. László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A kitöltés a hézag nagyságától függően megoldható, poliuretán ragasztóhabbal.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 23. Schnierer Tamás

  Szép napot!
  Az lenne a kérdésem, hogy max milyen vastagságban lehet a ragasztó habot alkalmazni? Egy meglehetősen hullámos falú kamrát gipszkartonoznék belülről, a karton és a fal között helyenként több centiméteres hézag is előfordul. A fal alján helyenként 1-2 cm-t kiáll a beton lábazat, az ablak káva menti függőleges élből is helyenként több centiméter hiányzik.
  Köszönöm

  Reply
 24. Renczes Tamás

  Kedves Zsuzsanna!
  Szeretnék érdeklődni, hogy 20cmm vastag szigetelés felragasztásához is jó a ragasztóhab?
  HA van köztük különbség akkro melyiket ajánlaná?

  Köszönettel:
  Tamás

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   A poliuretán ragasztó hab alkalmas a 20 cm-es szigetelés felragasztásához is.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 25. Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha 10 cm vastag szigetelés kerül felragasztásra akkor is szükséges-e a dübelezés (családi ház,új falazat, maximum magasság 7 m), illetve ha igen elegendő-e csak bizonyos szint felett?

  Köszönettel:
  Gábor

  Reply
 26. István

  Kedves Zsuzsanna!

  Érdeklődni szeretnék, hogy fürdőszobai gipszkartonra, gress illetve kerámiacsempe ragasztásához milyen ragasztóhabot használhatnék.

  Köszönettel:
  István

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves István!

   Flexibilis csemperagasztó, vagy poliuretán ragasztóhab alkalmazható.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 27. András

  Kedves Zsuzsanna!

  Érdeklődni szeretnék, hogy létezik-e télálló ragasztóhab homlokzati szigeteléshez vagy esetleg bármilyen jellegű ragasztási technológia mellyel télen is elkészíthetnénk(csak felragasztani szeretnénk)?!

  Várom szíves válaszát:
  András

  Reply
 28. Szabó Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  38-as PTh falon vár van 5cm EPS és le is van színezve.
  Erre szeretnék még 3-5cm nikecellt. A meglévő színezést előtte rácsosan átvágjuk a mechanikai feszültség csökkentésének érdekében.
  Szükséges valami felület előkészítés a ház színezésén a portalanításon kívül?
  Ragasztás után a második réteget is kell dűbelezni, vagy elegendő az, hogy az első réteg van?

  Köszönettel: Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Szigetelés előtt a felület alapozása ajánlott. A dűbelezés javasolt, hosszának a kiválasztásánál figyelembe kell venni a már meglévő szigetelést.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 29. Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  Egy tároló helyiségben esztétikai takarására vékony 20 mm-es XPS lapokat szeretnék a mennyezetre rögzíteni Soudabond easy ragasztó habbal. Az xps-re ágyazva háló kerül, simító vakolata nem lesz. A mennyezet betongerenda+ betonkefni.
  Mindenképpen szükséges hozzá a dűbeles rögzítés, vagy elegendő, ha a javasoltnál nagyobb felületen rögzítem a habbal?
  A helyiség száraz, állandó kényszerszellőzéssel.
  A teljes felület 2, 5x4m.

  Köszönettel, Gábor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Uram!

   A mechanikai rögzítés nem szükséges szakszerű ragasztás mellett.
   Beltéren a polisztirol szigetelés nem ajánlott esetleges páratechnikai problémák kialakulása miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


− három = 1

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>