Soudatherm és Soudabond Easy ragasztóhab használati útmutató


Soudatherm
és Soudabond Easy ragasztóhabok használatával, az épületek hőszigetelése a korábbiaknál egyszerűbbé és olcsóbbá válhat.

1.Felület előkészítés:
A felület (fal) legyen terhelhető, tiszta és szennyezőanyagoktól (ragasztás minőségét csökkentő) mentes. Távolítsa el a festék, vakolat és egyéb könnyen eltávolítható anyag maradványokat a teherhordó rétegig. A gyenge, poros felületeket alapozza megfelelő alapozóval. Az ablakokat és ajtókat takarással óvjuk az esetleges szennyeződésektől (lásd 1. kép)

2. Kartus előkészítése:
A ragasztóanyag hőmérséklete legyen magasabb mint > 5°C. Optimális anyag hőmérséklet 20°C . Ha szükséges melegítse a kannát melegvizes tartályban. Keverje fel a terméket rázással kb. 30 másodpercig. csavarja fel a pisztolyt a tartályra, zárt állapotban, majd csavarja ki a szelep rögzítőt a pisztoly végén (lásd 2. kép). A termék használata közben a keverést rendszeresen ismételje meg.

FIGYELEM:
Soha ne melegítse a kannát közvetlen lánggal, vagy sugárzó hővel, ne tegye ki napsugárzásnak, ne szúrja ki és ne dobja nyílt lángba- még felhasználás után sem.

3. Ragasztó felhordása:
Tartsa el a pisztoly hegyét 1-2 cm-rel a szigetelő lemez felületétől és nyomjon kb. 3 cm ragasztóágyat a felületre 3-4 cm távolságra a szélektől. A maximum távolság a ragasztó csíkok között 30 cm legyen (lásd 3. kép)

4. Tábla felragasztása:
Várjon 5-8 percet a ragasztóhab kifújása után és az első lap ragasztását mechanikus alátámasztással segítse. Az első lap födtől való távolsága ne legyen több 30 cm-nél (lásd 4. kép). Igazítsa el a táblát a falon és nyomja szükséges mértékben a felülethez. Szükség esetén a táblák újra igazítását elvégezheti, újabb ragasztóágy felhordása után 5-8 perccel. Ha szükséges rögzítse a táblák éleit dűbelekkel (lásd 5. kép)

5. Sorok elhelyezése
Az egymás mellett elhelyezkedő szigetelő táblákat, közvetlenül a az előző táblához csatlakoztassa (lásd 6. kép). Ne csatlakozzon repedéshez és más építési anyaghoz.

6 Rések kitöltése
Szigetelő táblák érintkezési felületét ill. felületi repedéseket kitölthet a ragasztóhabbal, 2mm szélesség felett (lásd 7.kép) Bármely hézagot csak részben töltsön ki, mert a hab a kötése során, csökkentett módon, de megdagadhat.

7. Plafon szigetelés:
Plafon szigetelés esetében szükséges a táblák dübelezése a kezdeti dagadás után néhány perccel. Ez különösen foltos azokon a helyeken ahol bármilyen közlőművel csatlakozik a szigetelésünk és utólagos plusz terhelésre számíthatunk (lásd 8. kép)

8. Dűbelezés:
Két óra után a felület terhelhető, csiszolással, hálózással és dübelezéssel. Használjon 4-5 sarkokra felhelyezett dübelt négyzetméterenként, ott ahol a hőszigetelés vastagabb mint 15 cm (lásd 9.kép) a A dűbel min 6 cm mélységig érjen be a fal felületébe.

24 óra elteltével a felület vakolható ill. bármilyen utólagos felületképzésre alkalmas.

1.kép

2.kép

3.kép

4.kép

5.kép

6.kép

7.kép

8.kép

9.kép

Az oldalon szereplő tartalom forrása:
http://www.soudal.hu/hogyan-kell

20 thoughts on “Soudatherm és Soudabond Easy ragasztóhab használati útmutató

 1. Krizsán József

  Külső homlokzati szigetelést tervezek grafitos v. polisztirol lappal.ragasztásuk habbal v. ragasztóval történne
  A homlokzat sima vakolt és műa. festékkel fedett.

  Kérdés: hogyan kell előkészíteni a felületet és melyik ragasztási módot válasszam?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   A homlokzaton ha van sérült (elváló) rész azok eltávolítása után portalanítani kell a felületet, majd egy falimpregnálóval lekezelni. Ezt követően mehet rá a szigetelés melyhez akár a polisztirol ragasztót vagy a pur ragasztót is lehet alkalmazni.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 2. Papp Zoltán

  Üdvözlöm ! A kérdésem az lenne,hogy új,sima,tiszta fémfelületre,konténerház szigetelés(grafitos isolyt) ragasztására alkalmas-e a fennt említett ragasztóhab! Köszönöm mielőbbi válaszát.

  Reply
 3. KIiss Gábor

  Jo napot!Akérdésem az lenne, hogy egy faházat szigetelnénk 5cm -es polisztirol lemezzel ragasztohabbal.Düdelezés szük .séges és milyen mennyiségben?

  Köszönöm mielőbbi válaszát.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A mechanikai rögzítés ajánlott, melyet szigetelés rögzítő tárcsával és facsavarral tudnak megoldani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 4. Varady Zoltan

  Párkányt lehet vele ragasztani? Lesúlyozni kell mint a pur habot vagy ez nem tágul annyira? Itt is érdemes 5-8 percet kifújás után várni?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A ragasztóhab műanyag párkány ragasztására is alkalmas, nem tágul.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 5. Simock O

  Kedves Gál Zsuzsanna!
  Érdeklődnék, hogy Soudatherm és Soudabond Easy ragasztóhab használatra ajánlott-e 14 cm vtg homlokzat szigetelő kőzetgyapot tábláknak a felragasztására 0,2m x 1,5m-es méretű vaslemez felületekre?
  Üdvözlettel: SO

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Simock O!

   A ragasztóhab alkalmas a kőzetgyapot ragasztására (tiszta) fémfelületre.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 6. Dénes

  Meglévő csempére szeretnék gipszkartont felragasztani és majd azt csempézni, fürdőszobában. Lehetséges-e a csempére az impregnált gipszkarton felragasztása a fenti ragasztó PUR habok használatával. Ha igen, akkor van-e valamiféle egyéb megkötés?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Dénes!

   A meglévő felületnek stabilnak, por és szennyeződés mentesnek kell.lennie. A csempére ragasztás előtt tapadóhíd használata javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 7. Krisztián

  Kedves Gál Zsuzsanna,

  BORNIT-S Bitumenes Sűrű Bevonóanyaggal bevont felületre szeretnék XPS lapot felragasztani. Erre alkalmas a Soudabond EASY poliuretán ragasztóhab?

  Köszönettel,
  Krisztián

  Reply
 8. Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  OSB lapra szeretnék Soudabond EASY-vel homlokzati polisztirol szigetelést ragasztani. Tartós lesz-e a ragasztás kültéren?

  Köszönettel,
  Gábor

  Reply
 9. Rab Vilmos

  Kedves Zsuzsanna,

  A fal és a lábazat szigetelésének találkozásánál több helyen nem résmentes az illesztés, van, ahol kisebb üreg van.

  Kérdés, hogy ezt PUR habbal ki lehet-e nyomni, nem “eszi”-e meg a purhab a nikecelt, vagy van-e erre megfelelő anyag, amivel ki lehet nyomni ezeket az illesztési problémákat.

  Köszönettel,

  RV

  Reply
 10. Sándor

  Kedves Zsuzsanna!

  Beltérben szeretnék 6cm-es XPS anyaggal szigetelni a bevezetőben leírtak szerint. ennél a vastagságnál szükséges-e a dübelezés? A lakás folyosóját 6 nm-s fal válassza el a padlás feljárótól. A fal csak 12 cm-es és “szívja” a meleget a lakásból. Természetesen a szígetelést a feljáró oldalán helyezem el.

  Köszönettel:
  Sándor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Beltéren a polisztirol használata nem javasolt, esetleges páratechnikai problémák kialakulása miatt. Helyette a vakolható kőzetgyapotos rendszer alkalmazása ajánlott, melynél célszerű a mechanikus rögzítés is.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


egy + 6 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>