54 thoughts on “Homlokzati, grafitos, polisztirol akció

 1. kárpáti mariann

  könnyűszerkezetes házat építtetek.milyen vastag legyen külső szigetelése ?polisztirol hab vagy grafitos szigeteléssel kérjem?köszönöm
  tisztelettel kárpáti mariann

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Mariann!

   A grafitos lapnak a szigetelési képessége megközelítőleg 20%-al jobb, mint a sima polisztirolnak. A szükséges vastagságot csak energetikai méréssel tudják megállapítani, mert azt több tényező is befolyásolja.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 2. Flender Zoltán

  Tisztelt Cím!

  Érdeklődnék hogy van e arra tapasztaltuk, hogy szilikátbeton tégla falat lehet e szigetelni és ha iegn milyen anyaggal?
  Több helyen olvastam hogy ez az anyag nagyon kényes a páramozgás megszűnésére és hasonlóan viselkedik mint az agyag, magába tartja a nedvességet ami által a statikai tulajdonsága megváltozik.
  Sokan javasolták a kőzetgyapot szigetelést ami páraáteresztő, de nem tudom hogy ha dryvit hálós lezárás van akkor nem veszíti el a páraáteresztő képességét?

  Előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A vakolható kőzetgyapotos rendszer alkalmazható, mely légáteresztő tulajdonsággal rendelkezik. Az üvegszövet háló ezt a tulajdonságát nem befolyásolja.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 3. koppányi lászló

  Kedves Zsuzsanna

  egy kb 1920 as években készült tégla építésű családi ház külső homlokzati szigetelésével kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni. Mit javasolnának melyik típusú szigetelést?
  A grafitos rendszereknek milyen előnye, illetve esetleges hátránya lehet ilyen típusú épület esetében
  segítségét előre is köszönöm

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A tégla épület szigeteléséhez alkalmas a polisztirol a grafitos és a kőzetgyapotos rendszer használata is. A kőzetgyapotos szigetelés légáteresztő tulajdonsággal rendelkezik. A grafitos lapnak a normál polisztirolhoz képest a szigetelési képessége megközelítően 20%-al jobb. A rendszer kiválasztásánál figyelembe kell venni az épület állagát is.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 4. Hegedűs Tamás

  Kedves Címzett

  Érdeklődnék, hogy egy régi építésű vályog és vágyogtégyla építésű házat szeretnék leszigetelni. sajnos alapja nem a legjobb…. legjobb lennne lebontani és újat építeni de arra nincs pénzem. Érdeklődnék, hogy milyen szigetelést javasolnak? A nyílászárókat műanyag új ablakra cserélném.

  Köszönöm: Hegedűs Tamás

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   Vályogház homlokzatának szigetelésére a kőzetgyapotos rendszer használata javasolt légáteresztő tulajdonsága miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 5. Fári Roland

  Kedves Zsuzsanna,

  Egy 5cm-es polisztirolhabos szigetelessel szigetelt házat vásaroltam, amely még nincs beszínezve. Szeretnék még további szigetelést felrakni, a kérdésem pedig az, hogy milyen típusú szigetelest javasolnak? Lehet akár grafitosat is, hogy ne növekedjen túlságosan a fal vastagsága?
  Válaszát elöre is köszönöm!

  Üdv.
  Fári Roland

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Roland!

   Alkalmazható a grafitos lap is, az előírt kivitelezés mellett. A grafitos lapot tűzőnapon tárolni tilos.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 6. Pethő Eszter

  Kedves Zsuzsanna!

  tetőtér beépítés előtt állunk. Újonnan készített tetőnk van, ahol a cserép alatt páraáteresztő fólia van és 20 cm-es a gerendák vastagsága. Rendelkezésünkre áll 5 cm vastagságú táblásított Poliuretán hab lemez, amit mindenképpen szeretnénk beépíteni a tető szigetelésébe. A kérdésem arra vonatkozna, hogy a fennmaradó 15 centimétert milyen típusú hőszigeteléssel lenne a legszerencsésebb kitölteni, illetve az, hogy milyen rétegrendet kellene használni (mivel úgy tudom, hogy a purhab szigetelés nem szívja magába a nedvességet és ezáltal nem is páraáteresztő)? Továbbá az érdekelne még, hogy purhab és a másik szigetelő anyag közé kell-e bármilyen elválasztást (páraáteresztő vagy záró fóliát) tenni?

  Segítségét előre is megköszönve,

  üdvözlettel:

  Pethő Eszter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Eszter!

   A fennmaradó részhez szálas szigetelőanyag (ásványgyapot, kőzetgyapot) használata javasolt. A poliuretán lemez és a szigetelés közé nem kell fóliát elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 7. Jelinek Erika

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék, hogy ajánlható-e gázbeton falazóblokkból készült családi házra a grafitos szigetelő rendszer? A fenti akciós ár tartalmazza a kötelező kiegészítőket, színező anyagot stb?
  köszönettel: Jelinek Erika

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Erika!

   Alkalmazható a grafitos szigetelő rendszer is, de légáteresztő tulajdonsága miatt előnyösebb a kőzetgyapotos rendszer.
   Árajánlatkérését a szigatech@gmail.com email címre tudja átküldeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 8. Bàrsony Andrea

  Üdvözlöm! 50Nm-es hàznak a fele vagyis csak az egyik szoba alatt pince van de nincs szigetelve alulról ezért nagyon hideg.Régi épitésü hàz kis téglàs. Mit ajànl szigetelésre és a pince részröl javasolja? Az egész lakàst lehüti. Köszönettel: Andi

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Andrea!

   A pince mennyezetének szigetelését vakolható kőzetgyapottal tudják megoldani (ragasztás, dűbelezés, üvegszövetháló beágyazás), melynek légáteresztő tulajdonsága van.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 9. András

  Tisztelt Tanácsadó!

  Új építésű háznál gipszkarton mennyezet fölé a szarufák közé papírdarálék szigetelés kerülne 20 cm vastagon, elegendő ez? a szarufák tetejét burkolni is kellene valamivel (pl. osb) vagy ez nem szükséges? gondoltam arra is, hogy ha kevés a 20 cm akkor a tetejére fedés ként 10 cm. közetgyapot paplant terítenék, de ezt már nem fedném be semmivel.

  Működhet ez így?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   A burkolás abban az esetben szükséges ha mérsékelten terhelhető felületet szeretnének elérni. A szigetelés hatékonyságát csak energetikai méréssel lehet megállapítani, mert az több tényező befolyásolja. A gipszkarton és a szigetelés közé párazáró fólia alkalmazása szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 10. Farkas Gábor

  Üdvözlöm!
  A szigetelendő ház Durisol falazóblokkokból van (ez cement k0tésű faforgács zsalukő, mely betonnal van kiöntve). Vakolva még nincs.
  12 cm-es EPS-80 szigetelést szeretnék tenni rá, mi a véleménye, alkalmas?

  Reply
 11. Pénzes Katalin

  Kedves Zsuzsanna!
  Külső szigetelés előtt állunk,hezitálunk a sima és a grafitos között. A jobb hőszigetelő képesség miatt hajlanánk a grafitos felé.Viszont olvastam, hogy a grafitos tűző napos felületen eldeformálódhat, kell ettől tartani? Nem szeretnénk,ha a drága felújítás után csúnya felületet kapnánk. Mire kell ügyelni a kivitelezés során?
  Köszönöm a válaszát előre is.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Katalin!

   A grafitos lap fokozottan érzékeny a napsugárzásra, ezért tűző napon tárolni, vagy a kivitelezés során tűző napon hagyni szigorúan tilos, mert eldeformálódhat. Felragasztás után rövid időn belül szükséges az üvegszövetháló beágyazása.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 12. Katona Miklós

  Kedves Zsuzsanna!

  Katona Miklós vagyok.
  A következőkre keresem a válaszokat.
  Első: 1969-ben épült falazat b30-as téglából milyen vastagságú szigetelést igényel egy elavult vastagcsöves aluradiátoros gázfűtéses megoldásnál?
  Kettő: a b30-as nem szűkíti le teljesen a lehetőségeket mivel több gyártó is forgalmazott ezzel az elnevezéssel falazó elemet.Mennyi lehet ezeknek a falaknak a szigetelő képessége?
  Három: mi befolyásolja a külső vakolat eltávolítását és mi indokolja azt? Mekkora hőátbocsátás csökkenés nyerhető egy két centiméterrel nagyobb szigetelőlemez választásával?
  Négy: hogyan dönthetm el milyen szigetelőlemezt válasszak?

  Válaszait várva maradok tisztelettel!

  Katona Miklós

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Miklós!

   Legalább 14 cm-es szigetelés javasolt EPS80-as polisztirol rendszer esetén. Pontos méretet és várható hatékonyságot energetikai mérés alapján lehet meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 13. Orosz Zsolt

  Üdv!

  Új építésnél a födémbe a gipszkarton fölé a gerendák közé milyen kőzetgyapot szigetelést ajánlana és milyen vastagságban! Knauf MPN37 és Rockwool multirock amit találtam nem tudom melyik lenne a jobb vagy egyáltalán jókat nézek e! Köszönettel: Orosz Zsolt

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   Az MPN plusz táblás ásványgyapot. Mindkét termék alkalmas a fenti kivitelezésre, célszerű legalább 10 cm vastagságban alkalmazni. Pontos méretet csak energetikai mérés alapján lehet megadni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 14. Csikai Attila

  Padlásomon szeretnék egy időszakosan járható hőszigetelést kialakítani a járófelületen. A padlás alatti szoba csak egy kb 20mm-es hajópadlóval van elválasztva. A padlás, annak tetősíkjaiban pedig egy gyenge, nem jól definiálható hőszigetelés van elhelyezve a cserepek és annak aládeszkázása alatt.
  Hogyan lehet költségtakarékosan egy ilyen időszakosan (csak karbantartásra) járható hőszigetelést kialakítani?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Párnafás szerkezet kialakításával szálas szigetelőanyag alkalmazása mellett vagy a járható padlás szigetelő lap használatával tud mérsékelten terhelhető felületet kialakítani.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 15. Major András

  Tisztelt Gál Zsuzsa !

  Korábban már volt szíves útbaigazítani,de sajátságos a helyzet: A faházam körbe van szigetelve grafitos polisztirol lappal és a padlás pedig üveggyapottal (a tetőn van párazáró fólia).A probléma hogy van egy toldalék szoba, aminek a padlásterébe nem lehet feljutni szigetelés céljából.. A szoba belmagassága is gond. Le-
  hetséges lenne 10 cm. grafitos polisztirol lemezt közvetlen a mennyezetre szerelni? Üdvözlettel: András

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   A grafitos polisztirol helyett, vakolható kőzetgyapot alkalmazása javasolt légáteresztő tulajdonsága miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 16. don_peter

  Tisztelt Cím.
  Kisméretű téglából épült családi házhoz (~25cm falvastagság) milyen és mekkora méretű szigetelést ajánlanának?
  Üdvözlettel
  P

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Legalább 15 cm vastagságú EPS szigetelés alkalmazása javasolt, szükséges méretet csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 17. Balikó Dorottya

  Kedves Címzett,

  Panel lakás belső hőszigeteléséhez milyen fajtájú szigetelő anyagot ajánlanak?

  Üdvözlettel,

  Balikó Dorottya

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Dorottya!

   Beltéren történő szigeteléshez gipszkarton szerkezet készítése javasolt szálas szigetelőanyag alkalmazásával.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 18. Katona Péter

  Tisztelt Címzett!

  Érdeklődök, hogy egy vasvázas, trapézlemez szigetelésű garázs külső oldalára hány cm-es polisztirol táblát célszerű felragasztani,- majd erre rabic és nemesvakolat kerülne – hogy abból nyáron az autóval kiállva abban ne legyen túl magas a hőmérséklet. A tetőburkolat alá tennék még szigetelést természetesen. Köszönöm.

  Üdvözlettel,
  Katona Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Legalább 14-15 cm vastagság célszerű, de a szükséges vastagságot csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni, mert azt több tényező is befolyásolja.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Faház szigeteléséhez elsősorban a kőzetgyapotos rendszer ajánlott légáteresztő tulajdonsága miatt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 19. Ottlik tamás

  Üdvözlöm!
  Családi ház külső, oldalsó falain 5cm polisztirol szigetelés van hálózva vakolva és színezve tökéletes állapotban több mint 10 éve.kérdésem az lenne hogy erre lehet még másik (mondjuk 5cm-10cm) polisztirol szigetelést tenni vagy le kell szedni az előzőt?
  Köszönöm válaszát
  Üdv: O.T.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   A meglévő szigetelést nem kell eltávolítani. A felület alapozása után kivitelezhető az újabb szigetelés, a dűbel kiválasztásánál figyelembe kell venni a már meglévő vastagságot.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 20. Zsirai Anna

  Kedves Szakértő!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2001-ben B38 téglából épült épülethez melyik fajta hőszigetelő rendszert és milyen vastagságban ajánlana? Köszönöm válaszát: Anna

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Anna!

   EPS80 polisztirolos szigetelésből legalább 12-15 cm vastagság javasolt. Pontos vastagságot csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 21. Turi Gábor

  Tisztelt Címzett!
  Vasbetongerendás kerámiabéléstettes készült födémet szeretnék utólagos hőszigeteléssel ellátni. A padláson nagyon körülményes és nehézkes megoldani. Van-e lehetőség alulról/belülről a mennyezetet szigetelni? Ha igen, akkor milyen anyag/technológia alkalmazása a legköltséghatékonyabb? A belmagasság 270 cm amit nem szeretnék 10-12 cm-el csökkenteni (maximum csak 4-6 cm-el).
  Köszönettel: T.Gábor

  Reply
 22. Benkő Péter

  Tisztelt szakértő!
  Érdeklődni szeretnék hogy, milyen vastagságú homlokzatiszigetelés lenne megfelelő gázszilikátból épített házam szigeteléséhez!
  Válaszát előre is köszönöm : Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Legalább 12-15 cm vastagság javasolt, szükséges méretet csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni, mert azt több tényező befolyásolja.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 23. Márton Emese

  Tisztelt szakértő!
  Angol mobilház fém oldalára szeretnénk grafitos hőszigetelő rendszert. AZ a kérdésem, hogy ragasztó szóba jöhet-e, vagy inkább csavarozzuk?
  Válaszát köszönöm!
  Márton Emese

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Emese!

   A ragasztás a felület zsírtalanítása után poliuretán ragasztóhabbal tudják megoldani, mellette ajánlott a mechanikus rögzítés is.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 24. Mutter Dávid

  Kedves Zsuzsanna!

  Érdeklődni szeretnék, hogy padlástér szigetelésére milyen vastagságban és milyen anyaggal érdemes szigetelni? Üveggyapot és kőzetgyapot is mehet? Továbbá alá milyen fóliát kéne rakni, páraáteresztőt? KB 100 m2 az alapterület, és abból 5-10 m2-t szeretnék pakolásra használni valamilyen dobogós módszerrel, maradt pár gerendám és hajópadlóm a szobák betonozásából.

  Köszönöm!

  Üdv Mutter Dávid

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Dávid!

   A födém szigeteléséhez szálas szigetelőanyag (ásvány- kőzetgyapot) javasolt legalább 15-20 cm vastagságban egy 0,039-es hővezetési tényezőjű termékből. Szükséges vastagságot csak energetikai mérés alapján lehet meghatározni, mert azt több tényező is befolyásolja.
   Árajánlatkérését a szigatech@gmail.com email címre tudja átküldeni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 25. Szekeres Zoltán

  Kedves Zsuzsanna
  B30-as téglából 80-as években épült két szintes családi házról van szó, elég speciális tulajdonságokkal. 2000-ben készült egy hozzáépítés a legvastagabb nútféderes ytongból, ekkor beépítésre került egy addig nyitott emeleti terasz is, amelynek a padlója így elég hideg. Ráadásul ikerház egyik fele, a másikat nem tervezik szigetelni. Nehezítésként pedig még az is itt van, hogy a bejárati ajtó közvetlenül az oldalfal mellett van, így 5 cm-nél vastagabb szigetelést arra a falra nem lehet rakni mert belógna az ajtónyílásba. Van a teljes épület szigetelésére valami megoldás?
  Köszönettel

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   A TSM Ceramic hőszigetelő bevonatot tudnánk ajánlani az épület szigetelésére.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


× 5 = öt

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>