Gipszkarton mennyezet szerelés házilag

Gál Zsuzsanna

Gál Zsuzsanna szakértőnk válaszol>>
Gipszkartonozás
, gipszkarton mennyezet készítése videó, tanácsadás!

Tegye fel kérdését szakértőnknek!

Vagy tekintse meg gipszkarton mennyezet építéséhez szükséges termékeinket!

401 thoughts on “Gipszkarton mennyezet szerelés házilag

 1. sipos péter

  függesztöpálcákkal csináltam fémszerkezettel állmennyezettet.
  föllöte i betongerenda van beton tálcával az salakkal kitöltve szeretnék a gipszkartonra még közetgyapotott rakni.
  Eza plaofon a padlás aljzata ami nincs fütve.
  kérdésem a közetgyapotott simán rátehetem a gipszkartonra vagy a közegyapot és a i gerendás plafon közé folia szükséges?

  Reply
 2. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Anikó!

  Elnézést a késlekedésért, ha még aktuális a kérdése kérem keressen fel telefonon, és megbeszéljük a dolgokat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 3. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Sipos Péter!

  A gipszkarton mögé én mindenképpen ajánlok egy párazáró fóliát, hogy ne tudjon a pára bejutni a szerkezet mögé.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 4. Iván

  Engem is érdekelne, hogyha egy lapostetős terasz alatti szoba plafonjára szeretnék gipszkarton álmennyezetet és kőzetgyapottal szigetelném belülről, akkor szükség van-e párazáró fóliára a kőzetgyapot és a födém közé?

  Reply
 5. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Iván!

  Belső tér gipszkartonozása esetén, mint például gipszkarton álmennyezetnél természetesen fontos a gipszkarton fölé elhelyezni egy párazáró réteget, vagyis párazárófóliát.
  Viszont kivitelezés előtt mindenképpen ellenőrizék a lapos tető vízszigetelését.
  A kőzetgyapot fölé már nem kell párazáró fólia, viszont ahogy említettem fontos, hogy a fölötte lévő szerkezet megfelelő rétegrenddel legyen kialakítva.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 6. Ádám

  Tisztelt Szakértő!

  Nálunk állmenyezete van, de magas a belvilág. Szeretném a mostanitól lejjebb hozni a mennyezetet kb.40 cm-vel. Milyen megoldást javasolna? Mert attól félek, hogy a plafonba fúrt tartó kiszakad.

  Reply
 7. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ádám!

  Mindenképpen a meglévő álmennyezetet vissza kell bontani, és a nem stabil tartók helyére újat kell elhelyezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 8. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Varga János!

  Sajnos a válaszom igen. Ezért, ha gipszkartont szeretnének elhelyezni a falazaton, akkor előbb a penészesedést kell megszüntetni.
  Egyúttal, ha nem szüntetik meg a penészesedés okát, akkor csak ideiglenes megoldásokat fognak találni, de mindig elő fog jönni, és ez miatt akár problémát is okozhat a tartófalakban.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 9. Zsidek Attila

  Jó napot kívánok!

  Azt szeretném kérdezni, hogy fa lambériás mennyezet felújításaként lehet-e gipszkartont szerelni közvetlenül a lambériára rögzíteni ha a fa aljzatszertezet szilárd és elég sürün van lécezve?
  Köszönöm segítségüket.
  üdv.

  Attila

  Reply
 10. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zsidek Attila!

  Amennyiben a lambéria tartószerkezete megfelel a gipszkarton álmennyezet profilozásának, akkor természetesen a lambéria helyett lehetséges gipszkarton felfogatása. Viszont a lambéria tetejére nem ajánlom közvetlenül felcsavarozi a gipszkartont, mert túl nagy lesz a súly, és nem hiszen, hogy erre lett kivitelezéskor készítve.

  A gipszkarton felrögzítése előtt mindenképpen nézesse meg egy szakértő kivitelezővel a tartószerkezetet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 11. Neparáczki Edit

  Jó napot kívánok! Azt szeretném megkérdezni,hogy a gipszkarton mennyezetre a párazáró fóliára hány cm-es kőzetgyapot kerüljön hőszigetelés szempontjából és erre tegyünk még valamilyen záróréteget ? Ez a tetőszerkezet kazán házba készül,a kémény és a füstcső köré ill.fölé normál gipszkartont szerelhetünk? Tisztelettel Neparáczki Edit

  Reply
 12. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Neparáczki Edit!

  Ha van lehetőség, akkor min. 10 cm- es szigetelést javaslok, de ez függ az álmennyezet fölötti födém rétegrendjétől is. Sajnos gépészeti kérdésekben nem tudok segíteni, így nem tudom megmondani, hogy a fűtési rendszerek köré milyen biztonsági előírások vonatkoznak, és hogy milyen tűzgátlásnak kell megfelelnie.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 13. Laci

  Jó estét kívánok! Egy kérdésem lenne, lépcsőházat szeretnék szigetelni. A lépcsőház fölött a padlásfeljárat található, ami fából készült. A lépcsőház mennyezete stukatúros megoldással készült. Ezt szeretném alulról szigetelni, valamint gipszkartonnal lezárni. Szükséges-e hozzá párazáró fólia. A szig. anyag kasírozott üveggyapot.

  Előre is köszönöm. üdv.: Laci

  Reply
 14. D. Laci

  Szép jó estét ! Csupán annyit szeretnék tudni , hogy egy 4×5=20m2 – es szoba álmennyezet költsége (közép ár!) ?? Az előző hozzá szólások igen sokrétűsége miatt , nálam is a nagy belmagasság az ok . Fölöttem lakás , tehát sem víz sem pára zárás nem szükséges . (Olcsóbb -vagy drágább fából a függesztő szerkezet ??)
  Köszönettel : D. Laci

  Reply
 15. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Laci!

  Mindenképpen javaslom a párazáró fóliát, hogy a lépcsőházban lévő pára mennyiség ne tudjon bejutni a gipszkarton szerkezet mögé.
  A gipszkarton álmennyezet elkészítése előtt viszont ellenőrizni kell, hogy nincsenek e mozgó részek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 16. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt D. Laci!

  Álmennyezet készítése esetén mindenképpen jó minőségű tartószerkezetet kell alkalmazni, ez lehet fa vagy fém profil is. Sajnos gk. álmennyezetre sem anyag, sem kivitelezési m2 árral nem szolgálhatók. Legyen szíves elküldeni a felmért mennyiségeket e-mail-ben és készítünk önnek egy komplett árajánlatot.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 17. hittér zoltán

  jónapot

  egy szoba stukatoros mennyezete helyett gipszkartonlap+diszitő hungarosel lett rátéve.
  elegendő ez szigetelésnek?

  köszönettel h.zoltán

  Reply
 18. magyar zoltan

  Jó napot!
  Van egy kis gondom, most építkezünk: típusa a háznak energiatakarékos, tetőszerkezet könnyített szeglemezes és a mennyetet és az oldalsó falak gipszkartonborításuak lesznek.
  A mennyezet gipszkartonozása egyenesen fel – e erősíthető a lecekre vagy valamilyen speciális anyagra erősíthető csak fel. Félek, hogy ha lecekre erősítsük fel akkor nem – e fog a mennyezet megrepedezni vagy megsűllyedni, mert ugyebár a fa dolgozik csavarodik. Ön mit tanácsol?
  A kivitelező cég azt mondja, hogy nem szabadna, de én úgy látom, hogy a faanyag nincs kiszáradva és már most csavarodik.Mi a teendő, mit javasol? Köszönettel M. Zoltan

  Reply
 19. Gróbe Zoltán

  Üdvözletem!
  Társasházban lakom és a fölső szomszéd leáztatta a konyhai gipszkarton mennyezetemet, ami enyhén belógott. Kérdésem, hogy rá lehet-e tenni erre még egy réteg gipszkartont, vagy a megnövekedett súly miatt leszakadhat?
  Köszönettel
  Zoltán

  Reply
 20. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Hittér Zoltán!

  Sajnos nem elegendő egy 1 cm vastagságú díszítőelem szigetelésként. Általában min. 10 cm- es szigetelés javasolt, de ez az álmennyezet fölötti födém rétegrendjétől is függ.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 21. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Magyar Zoltán!

  Amennyiben a tetőszerkezet léceire gondolták a gipszkarton direkt rögzítését, akkor nem javaslom. Tetőtér beépítés esetén javasolt kétszeres profilozást készíteni a szerkezeti mozgások kiküszöbölése érdekében, plusz egy jó szigetelési lehetőség is.
  Ha a meglévő gipszkarton léc, amivel készítenék a tartószerkezetet nem elég száraz, akkor inkább fém profilozást javaslok, mert az megbízhatóbb.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 22. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zoltán!

  Talán ésszerűbb lenne leszedni az elázott gipszkartont, és leellenőrizni a fölötte lévő rétegrendet, hogy nem maradtak e penészes, vizes részek, és egy száraz, “egészséges” gipszkarton felrakni a helyére.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 23. hittér zoltán

  JÓNAPOT

  A szoba mennyezete jelenleg felülröl 2-3 cm beton alatta deszka gerenda deszka /kozotte semmi/ majd gipszkartonlap.
  erre szeretnék 5 cm hungarocelt /80-as/ragasztani.arra pedig a disz hungarocelt.
  kérdésem megfelelö-e a szigetelés
  a kivitel
  illetve elég e csak ragasztani vagy csavarozni is kellene

  Reply
 24. Zoli

  Tisztelt Szakértő!

  Egy felújítás alatt lévő ház mennyezetét szeretnénk megoldani gipszkartonból.
  Jelenleg csak a falak állnak, 10×10 -es fagerendák vannak méterenként a falak tetején. Úgy gondoltuk, hogy ezekre a gerendákra hiltiszalaggal függesztenénk fel tetőléceket 40cm-ként, ez szolgálna a karton “rácsszerkezeteként”.A szobák belmagassága 240 cm lesz. A szigetelés 15 cm ásványgyapot lenne.
  A kérdésem , hogy szükséges -e valamekkora légrés a karton és a gyapot között? Síma fóliát hová terítsek , a gyapot tetejére, vagy alá, esetleg mindkét helyre? Van hőtükör fóliám is, ezt hová érdemes tenni? – én a lécszerkezetre gondoltam tűzőgéppel feltűzve.
  Jó -e így az elképzelésünk?
  köszönöm

  Reply
 25. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Hittér Zoltán!

  Az első kérdésem az lenne, hogy a gipszkarton csak simán fel van csavarozva a deszkára, vagy profilozva van. Fontos, mert nagy terhet fog kapni, és nem lenne jó, ha lepottyanna.
  Ha csak csavarozva van, akkor mindenképpen még plusz csavarozással kell ellátni, ha profilozva, akkor pedig meg kell vizsgálni, hogy el fogja-e bírni az új terhelést.
  A szigetelő anyag felrakását, vagy tárcsa plusz faforgács csavarral javaslom, vagy EPS purhab ragasztó használatával. Érdemes olyan hosszú csavart használni, ami a deszkázatba is fog.

  Tisztelettel…

  Reply
 26. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zoli!

  Gipszkarton álmennyezet készítésénél, a gipszkarton mögé érdemes párazáró hőtükrös fóliát használni. A kétszeri profilozást javaslom. Légrést nem szükséges hagyni. Amennyiben fölfelé nyitott lesz a szerkezet, az ásványgyapot fölött, akkor egy páraáteresztő fólia használatát javaslom.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 27. SzÁdám

  Üdvözletem
  Az építkezés során maradt cseréplécem (bramac léc). Abból építhetem a tartószerkezetét az álmennyezetemnek? Száraz, jó állapotú.
  Köszönettel

  Reply
 28. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ádám!

  Gipszkarton álmennyezet készítését elsősorban fém profillal javasoljuk. Sajnos nem tudom olyan választ adni önnek, hogy megfeleljen. Legyen szíves helyszínen megnézetni egy kivitelezővel, és ha ő megfelelőnek tartja a lécet, és felelősséget tud vállalni az elkészült szerkezetért, akkor tessék elkészíttetni. Ezt én így nem tudom önnek biztosítani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 29. Szabó Dániel

  Jó napot.Az lenne a kérdésem hogy vályog házat újítok,és áll mennyezettel szeretném lefedni és a gerendák fából vannak hogy hogyan lenne jó csinálnom házilag.Gipszkarton és üveggyapotot gondoltam esetleg kell-e még valami hogy jól szigeteljen mert padlófűtés van.Előre is köszönöm!

  Reply
 30. Szabina

  Kedves Szakértő!
  Gipszkartonból készítjük a mennyezetet, ami porotherm gerendából és béléstestből van. Az aluminium profilokat bramac léccel váltjuk ki, erre szeretnénk rögzíteni a gipszkartont. Felette a födémre 10 cm-es lépésálló nikecellt rakunk szigetelésnek. Kérdésem az, hogy a gipszkarton alá rakjunk e valamilyen fóliát, és kell e közé még szigetelést tenni.

  Köszönöm válaszát

  Reply
 31. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Szabó Dániel!

  A gipszkarton és a szigetelés közé mindenképpen javaslok egy párazáró fóliát. A szigetelés min. 10- 15 cm- es vastagságú legyen, illetve érdemes dupla gipszkarton profilozást készíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 32. Gál Zsuzsanna

  Kedves Szabina!

  Természetesen érdemes még a gipszkarton álmennyezet fölé plusz szigetelést tenni, a gipszkarton mögé pedig hőtükrös párazáró fóliát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 33. Viktor

  Kedves Szakértő!

  A 3m-es belmagasságomat szeretném 15-20cm-el lejjebb hozni gipszkarton álmennyezettel, és 15-20cm üveggyapottal szigetelni. A kérdésem az lenne, hogy mivel ez belső szigetelés, + a válaszfalak mentén értelemszerűen nincs szigetelés, kell e penészedéssel számolni. Illetve melyik megoldásnak van nagyobb értelme 2.8-as belmagasság álmennyezettel, vagy maradjon a 3m, és a padlásfödémet szigetelném 20cm üveggyapottal.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
 34. Gál Zsuzsanna

  Kedves Viktor!

  Ha lehetősége van mind gipszkarton mennyezetet készíteni, mind a födémet felülről szigetelni, akkor inkább egy 10 cm- es lelógással készítse a gk. álmennyezetet, és ez legyen kitöltve szigeteléssel, illetve a födém felületére terítsen még 10 cm- es szigetelést.
  Az álmennyezetben lévő szigetelés egyszer megakadályozza, hogy a lakásban lévő hő felmelegítse a szerkezeteket, a födémen lévő szigetelés pedig megfogja azt a min. hőmennyiséget, ami mégis átmegy a szerkezeten, illetve nem engedi, hogy túlságosan kihűljön a szerkezet.
  Sajnos, ha a falazat nincs megfelelően szigetelve, akkor kialakulhat a falazat és a már leszigetelt mennyezet között páralecsapódás, penészesedés, ezt csak a falazat megfelelő szigetelésével tudjuk elkerülni.
  Szigetelés előtt fontos, hogy ellenőrizzük, hogy a szerkezeteknek nincs-e vizesedése. Illetve szigetelés után fontos, hogy oda figyeljünk a megfelelő szellőztetésre.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 35. Folivora

  Kedves Szakértő!
  Porotherm+hungarocell falazatú házam födém kialakítása olyan, hogy a fa gerendákról függesztve lóg a párnalécezés, erre van felerősítve a párazáró fólia és a gipszkarton. A fólia/gipszkarton és a gerenda között van kb 10cm távolság. A tekercs szigetelés (2x10cm) csak a gerendák között, a gerendákkal párhuzamosan fekszik, a gerendák alatt lényegében nincs. Hallottam olyan magyarázatot, hogyha lenne, akkor a gerenda alja nem tudna szellőzni és párásodna. Újra fektetném a szigetelést. Az első réteget keresztben gondolnám. Kell-e légrést hagynom az új közetgyapot tábla szigetelés és a gerenda között? A gerendák és a közéjük fektetett szigetelés között? A gerendák szintjéig szigeteljem, vagy a tetejére a gerendákra merőlegesen keresztbe (is) fektessek szigetelést, teljesen körbeszigetelve a gerendát is? A padlás födém csak ez, kisebb részen a gerenda tetejére deszkák vannak rögzítve hézagosan, apróbb dolgok tárolására.

  Köszönöm válaszát.

  Reply
 36. Gál Zsuzsanna

  Kedves Folivora!

  Természetesen, amennyiben szálas szigeteléssel oldja meg a szigetelést, akkor keresztben is ráfektetheti a szigetelő anyagot a gerendára. Mivel a szálas szigetelésnek is jó a páraáteresztő képessége, így nem fogja le önnek a szerkezetben lévő párát. De igazából a szerkezetben lévő pára nem is okozhat nagy problémát, hisz a gipszkarton mögött már van egy párazáró fólia, ami nem engedi, hogy a lakásban lévő fölösleges pára a szerkezeten keresztül távozzon.
  Mindenképpen javaslok a szigetelés fölé egy páraáteresztő fóliát.
  Ha járható felületet szeretne kialakítani, akkor a meglévő gerendára plusz lécezést kell készíteni, és ebbe kell fektetni a szigetelést. Ennek a lécezésnek a tetejére készíthet egy hézagos padló burkolatot, amin már tud járni, és tárolni is dolgokat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 37. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Dániel!

  Ahogy a kis bemutató filmünkön is látja épp egy dupla profilozást készítenek. Ami azt jelenti, hogy van egy úgy mond ” főtartó” profil, amit felrögzítenek a mennyezet, födém gerendáira, és van egy “melléktartó” profil, amit a főtartó profilhoz fogatnak. Sokszor ezt a második profilozást kihagyják, de ezt nem javaslom. Mivel így a szerkezet jobban feltudja venni az épület mechanikai mozgását.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 38. N. Árpád

  Kedves Szilvia!

  Nemrégiben vásároltunk egy házat, ami tetőtér beépítéses. Megvizsgáltam a szerkezetet, 25 cm vastag ásványgyapot szigetelés van mindenhol, párazáró fólia is van a gipszkarton felett közvetlen, ám jobban megvizsgálva, a fólia az illesztéseknél nincs összeragasztva, viszont a takarás elég nagy, ill. 2 helyen vékony csíkban hiányzik a fólia. Mennyire jelenthetnek ezek a későbbiekben problémát?

  Reply
 39. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Árpád!

  Amennyiben a párazáró fólia min. 10 cm- es átfedéssel van felrakva, de nincs összeragasztva, akkor nincs probléma. Ha viszont már hiányzik, akkor az esetlegesen problémát okozhat magas páratartalom mellett. De ha megfelelő szellőztetést biztosít, akkor nagy valószínűséggel nem fog gondot okozni önnek a fólia hiánya. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes kipótolni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 40. Róbert

  Tisztelt Szilvia!

  Olvastam pár helyen, hogy a gipszkarton fölé szokás párazáró fóliát rakni. Pontosan hova is kerül? A karton és a szerkezet közé kell berakni mielőtt fel van csavarozva a karton?
  Válaszát köszönöm!
  Tisztelettel: Róbert

  Reply
 41. szigatech Post author

  Tisztelt Róbert!

  Igen, a gipszkarton felcsavarozása előtt a profilozáshoz kell rögzíteni, mondjuk kétoldalú ragasztó szalaggal.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 42. Kocsisné

  Jó napot kívánok!
  Családi házunk 30 éve épült. A födém betongerendás és úsztatott betonnal van elkészítve, közötte téglákkal. Külsőleg 5 éve 5 csm-es hungarocellel szigeteltettük a házat. A szobák belmagassága kb.2.90 cm-es.(A felső szint nem lakott padlásként van hasznosítva, mely betonozva van). A lakásban gipszkartonból álmennyezetet szeretnénk készíttetni, de félek attól, hogy be penészesedünk. Ennek elkerüléséhez kérem a tanácsát, segítségét.

  Reply
 43. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Kocsisné!

  A penészesedés elsősorban a hőhidas szerkezet kialakítása, a nem megfelelő szigetelés, illetve a szellőztetés hiánya okozza, és nem a szigetelő anyag elhelyezése. Amennyiben méretezés alapján szigetelnek, és megfelelő helyre megfelelő szigetelő anyag kerül, illetve biztosíthatja az épület megfelelő szellőztetését, akkor nem alakulhat ki páralecsapódás, és penészesedés. Mindenképpen javasolt egy páratechnikai ellenőrzést készíttetni szigetelés előtt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 44. Kovács János

  Tisztelt Szilvia!
  Egy régi családi ház belső magasságát szeretném kb.70-80cm-
  rel csökkenteni gipszkartonnal.A jelenlegi födém szerkezete
  fagerendás alsó,felső deszkázott,és ezen van kb.5-10cm agyag
  tapaszolás. Alsó deszkázat nád szövet plusz vakolat.
  Padlástér felet fatetőszerkezet cserép fedéssel.
  Kérdésem,hogy szükséges-e?a gipszkarton állmenyezet fölé
  hőszigetelés.
  Válaszát köszönöm: Tisztelettel.Kovács János

  Reply
 45. szigatech Post author

  Tisztelt Kovács János!

  Mindenképpen javasolt min. 10- 15 cm-es szigetelés elhelyezése. De érdemes felkeresni egy energetikust, aki számítás alapján pontos szigetelő anyag vastagsággal tud önnek szolgálni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 46. Joó László

  Tisztelt Szilvia!
  Egy régi családi ház belső magasságát szeretném kb.30-40cm-
  rel csökkenteni gipszkartonnal.A jelenlegi födém szerkezete
  fagerendás.

  Kérdésem, hogy függesztő pálcát vagy direkt függesztöt kell használnom? A szállitás vas megyébe is megoldható, mennyi a száll. költség?

  Tisztelettel Joó László

  Reply
 47. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Joó László!

  A 30-40 cm-es lelógatást csak függesztő pálcával tudja megoldani. A direkt függesztővel max. csak 12 cm-es lelógást tud elérni.
  Természetesen a szállítást meg tudjuk oldani kb. 7 munkanapon belül.
  Szállítási költségünk 9.500 Ft.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 48. Pető László

  Kedves Szilvia! Tetőtéri kivitelezésről van szó. A ferde síkokra polisztirol-panelba pattintható felületfűtést teszünk. Fűteni és hűteni is ezzel kell. Rétegrend kívülről befelé: 1/páradiffúziós fólia 2/kőzetgyapot 30cm, 3/hőtükrös fólia, 4/légrés, ami az osb felfüggesztésére szolgáló profil vastagsága miatt adódik, 5/osb lappal telibe borítva a felület, 6/ 3cm vastag, felületfűtés csőrögzítéséhez előnyomott polisztirol tábla, benne a cső, 7/gipszkarton. Azon morfondírozok, hogy kell-e, illetve mely rétegek közé kellene elhelyezni párazáró fóliát.
  Kérném szíves segítségét, illetve várom további kérdését!
  Üdvözlettel, Pető László

  Reply
 49. T. László

  Tisztelt Szilvia!

  Függesztett álmennyezetet szeretnék készíteni fa födémes házamban. Szemes függesztőket a gerenda oldalába kellene csavarozni, de ehhez le kellene bontani az alsó lecezést amit én nem szeretnék. Milyen egyéb megoldást tudna javasolni, hogy a gerenda aljához tudjam csavarozni a felfüggesztést.

  Reply
 50. szigatech Post author

  Kedves László!

  Ha minden igaz, akkor a felhelyezett hőtükör fólia egyben párazáró fólia is. Ami ugye a kőzetgyapot és a légrés között helyezkedik el. Így szerintem a leírt rétegrendnél nem szükséges még egy párazáró fólia. De esetlegesen a gipszkarton mögé közvetlenül is berakhat egy hőtükrös párazáró fóliát.
  Viszont a rétegrenddel kapcsolatban felmerült bennem egy olyan kérdés, hogy a gipszkarton mire lesz felfogatva?
  Mindenképpen szükség lesz a gipszkarton és az OSB lap között egy tartószerkezetet kialakítani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 51. szigatech Post author

  Tisztelt László!

  Amennyiben egészséges gerendákról beszélünk, akkor megoldás lehet önnek, hogy a pálca felső “szemes” részét elhajlítja, így egy “L” alakú pálcát kap és a gerenda aljára rögzíti a függesztő pálcát. Viszont mindenképpen használjon alátétet a csavar ás a pálca közé, hogy nehogy áthúzza a csavart a pálca “szemes” részén a súly.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 52. Student Tamás

  Tisztelt Szilvia!
  Építkezés folyamatában vagyok a háztervem fafödémes. Érdeklődnék, hogy ez a technológia megfelelő a mennyezet kialakitásához.
  Tisztelettel Student Tamás

  Reply
 53. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Student Tamás!

  Amennyiben megfelelő rétegrendet készítenek természetesen megoldható, mind a fém-, mind a fa- vázas gipszkarton álmennyezet kivitelezése is.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 54. Füzesi Gyula

  Tisztelt Szilvia!

  Ezúton szeretném kérni a segítségét. Fafödémes épülő házamba nem tudom hogy oldjam meg a hőszigetelést. Sajnos elég kicsi a belmagasságom 255cm. Az alábbi rétegrendre gondoltam:
  -gipszkarton
  -hőtükrős fólia
  -5cm-es Rockwool Multirock kőzetgyapot
  -gerenda közötti 15cm es üveggyapot
  -5cm-es Rockwool Multirock kőzetgyapot
  -osb lap

  Igazából a gerenda feletti résszel nem vagyok kibékülve.
  Ön szerint jó ez így?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Reply
 55. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gyula!

  A szigetelés vastagságával kb. egyet értek, bár a legfelső részre a tartó gerendák miatt inkább 10 cm-es szigetelést javasolnék az 5 cm helyett. Mivel a fagerendáknál csak kétszer 5 cm-es szigetelés biztosítaná a födém szerkezet szigetelését.
  Ezenkívül az anyag választását sem igazán értem. Miért szeretne kétféle típusú szigetelő anyagot alkalmazni, amikor a sima, hagyományos tekercses üveggyapot is tökéletesen megfelelő erre a célra.
  A födém felső részére terített szigetelést egy fa szerkezet közé kell elhelyezni, mert sajnos semmilyen terhelést nem tud felvenni. Így az OSB lapot a stafnizás tetejére tudja rögzíteni. Érdemes az OSB lapot feldarabolni, és hézagosan lefektetni. A szigetelés felületét az OSB lap elhelyezése előtt érdemes leteríteni egy üvegfátyollal, vagy ha a cserép alatt nincs fólia, akkor egy páraáteresztő fóliával. Amennyiben teljes felületben leszeretné fedni a szigetelést, akkor egy minimális légrésről kell gondoskodnia a szigetelő anyag, és az OSB között.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 56. Tóth István

  Tisztelt Szilvia!

  Tetőtér beépítésnél dupla párazáró foliát szeretnék beépíteni.
  Ön szerint ez jó vagy nem? Ha nem akkor mi lehet késöbb a probléma?
  Rétegrend kintről befelé:
  -cserép
  -lécezés
  -ellenléc
  -páraáteresztő tetőfolia
  -szarufa teljesen kitöltve 15cm üveggyapottal
  -párazárófólia (tervezett)
  -ujabb 5cm üveggyapott
  -második párazáró fólia
  -gipszkarton

  Azért gondoltam a dupla fóliára,mert a második 5cm szigetelébe lenne elvezetve a villanykábel, a fütéscső, és biztos macerásabb a tökéletes párazárást elérni.

  tisztelettel: Pista

  Reply
 57. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt István!

  Amennyiben gépészeti csöveket, vezetékeket szeretne elvinni a tetőtér oldalfalában, akkor inkább az URSA által javasolt rétegrendet tudom javasolni.
  Rétegrend kintről- befelé:
  -cserép
  -lécezés
  -ellenléc
  -páraáteresztő tetőfólia
  -szarufa teljesen kitöltve 15cm üveggyapottal
  -újabb 5cm üveggyapot szigetelés szarufa alatti profilozásba elhelyezve
  -párazáró fólia
  -lécváz elhelyezése, ide kerülhetnek a vezetékek,
  -gipszkarton.

  A rétegrend pontos leírását, és más érdekes információt a tetőtér beépítésével kapcsolatban a URSA honlapján találja meg.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 58. Szabó Zsolt

  Kedves Szilvia.

  Érdeklődni szeretnék, hogy a vásárolt hétvégi házamban, gipszkarton álmennyezet van, kicsavartam néhány csavart, mivel nem volt még lefestve, s akkor szembesültem azzal, hogy 25 -s gipszkarton csavarokkal rögzítették. Az lenne a kérdésem, hogy erősítsem -e meg hosszabb csavarral, vagy nem gond ha ekkorával rögzítették? A mostani csavarok a fa szerkezetbe kb. 1cm mélyen vannak behajtva. Azonban nincsenek teljes tábla kartonok, minden karton vágott, mivel a szoba mennyezete 4m X 3m, azért vágott minden karton, mert egy része ferde síkú a mennyezetnek. Remélem érthető a kérdés. Bocsánat, ha nem világos.

  Üdvözlettel : Szabó Zsolt

  Reply
 59. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zsolt!

  Fa profilozású gipszkarton mennyezetnél inkább 3,5 x 35-ös famenetes gipszkarton csavart szoktak alkalmazni kivitelezés során. Mivel nem egy nagy munka plusz csavarok elhelyezése, így javaslom, hogy pár 35-ös csavarral erősítse meg a gipszkarton rögzítését.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 60. Baranyainé Kovács Éva

  Tisztelt Szakértő!

  Harmadik emeleti lakás ,/felette kátránypapíros szigetelésű lapos tető van/ az ény-i falat , az ablakok oldalát, a plafont legipszkartonozták, alatta üvegyapotot tettek, párazáró fóliát nem. Kell e hőtükrös párazáró fólia, a szerelő azt mondja nem, mert a festék nem engedi át a párát.?!

  Reply
 61. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Baranyainé Kovács Éva!

  Mindenképpen javaslok egy hőtükrös, párazáró fóliát elhelyezni, mind a mennyezetre, mind az előtét falra. Inkább bízok egy fólia rétegbe, mint egy festék rétegbe. Ezenkívül a hőtükrös fóliával magasabb energia megtakarítást tud elérni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 62. Erdei Péter

  Üdvözlet,
  faház nyaraló belső oldalára szárazvakolatként lehet-e közvetlenül a fához ragasztani, vagy csavarozni a gipszkartont?
  Mennyire tudja a gipszkarton követni a fa mozgását?

  Reply
 63. Molnár Dénes

  Tisztelt Szakértő!
  A szobánkban ,a mennyezetnél hő és hangszigetelést szeretnénk ,mivel a felettünk lévő szomszéd nem fűt és zajos.A párnafákat már felraktuk,melyek 4,8 cm. széles,és 6,2 cm. magas 60 cm.-ként. A szoba 3,65 m. magas.Ásványgyapotot 6 cm. vastagságban rakjuk,amely táblák 0,60 x 1 m.-sek. Gipszkartonnal lesz felfogatva.A páraelzáró é s páraáteresztő fóliákat hová rakjuk?A másik kérdésem,lépcsőházi belső oldalfalnál ,melyet csak belülről szigetelhetünk,milyen anyagot ajánl?Hungarocelt csavarral felfogatva v. ásványgyapotot párnafa és gipszkarton megoldással?,és a hőtükör fóliát hova ajánlja. Előre is köszönöm válaszát.

  Reply
 64. Róbert

  Tisztelt Szilvia!
  Az lenne a kérdésem, mitől függ, hogy egyszerű vagy keresztbe bordázott szerkezetű mennyezetet kell csinálni? Előre is köszönöm válaszát. Az egy irányba bordázott szerkezetűt is lehet függesztő pálcára szerelni vagy azt csak direkt függesztővel lehet szerelni?

  Reply
 65. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Erdei Péter!

  Sajnos a gipszkarton lapot nem lehet a hagyományos gipszkarton zsákos lap ragasztóval felragasztani a fára, de közvetlenül nem is lehet felcsavarozni sem.
  Amennyiben gipszkarton szerkezettel szeretné ellátni a faházat belülről mindenképpen profilozással tudja megoldani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 66. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Molnár Dénes!

  Mivel egy elég nagy testsűrűségű anyagról van szó, így mindenképpen dupla profilozást javaslok a mennyezetnél, sűrűbb rögzítéssel. A gipszkarton mögé közvetlenül pedig egy Reflex TÉL párazáró, hőtükör fóliát javaslok.
  Az oldalfal szigetelésére pedig egy gipszkarton előtét falazatot javaslok szintén hőtükrös, párazáró fóliával.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 67. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Róbert!

  Igazából mi minden esetben dupla profilozást javaslunk gipszkarton álmennyezet esetén. Természetes mind a direkt függesztőt, mind a pálcás megoldást lehet alkalmazni. De a pálca + rugós függesztő egy erősebb felfüggesztést biztosít.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 68. JTamás

  Tisztelt Szi lvia !
  4.-emeleti lakótelepi lakásunk konyhai mennyezetéről,nagy
  területen (2 – 2,5 nm )-en egyszerre leesett a vakolat.A lépcsőházban nem mi vagyunk egyedül akik ezzel a problémával szembesültünk. A ház kb. 30 éves. A bitosító kapásból elutasított, anyagöregedés + megnem határozható
  okok miatt! Ön szerin jogos ez az indoklás !? Ne haragudjon, hogy nem szakmai kérdéssel kezdtem de, feltételeztem hogy, a nagy nyilvánosság miatt, találkozott már e problémával. Persze van szakmai kérdésem is. A mennye
  zet “a volt vakolat” felett, kb. 400x60cm-es beton elemekkel van áthidalva. A kérdésem. A beton elemek fugáit
  (kb.5mm-es rés) felhasználhatom -e arra hogy, oda 8mm-es
  mü.tipliket beszorítva, felerősítsem a tartószerkezetet? El
  kerülve ezzel egy csomó fejfölötti beton fúrást.

  Reply
 69. Schmidt Szilvia

  Kedves Szilvia!

  7 éve készült tetőtéri lambériámat szeretném kicserélni gipszkartonra. Szükséges-e levenni a régi lambériát, vagy közvetlenül rá lehet csavarozni a gipszkartont? Illetve igaz-e az, hogy manapság a tetőtérben duplán rakják a gipszkartont? Szükséges-e és ha igen miért?
  Köszönöm szíves válaszát!
  Tisztelettel: Schmidt Szilvia

  Reply
 70. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tamás!

  Az, hogy jogos, vagy nem jogos a biztosító döntése, ez attól függ mit tartalmaz a biztosítási csomag. Sajnos ezt így nem tudom megmondani. Esetlegesen érdemes lenne egy szakértővel (építész mérnökkel, kárszakértővel) megnézetni a problémát, és ha lehetőség van rá, akkor a társásház biztosítójával egyeztetni a többi lakóssal együtt.
  Szakmailag sajnos nem tudom javasolni, hogy a résekbe helyezze el a gipszkarton álmennyezet rögzítését.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 71. Gál Zsuzsanna

  Kedves Szilvia!

  Ha csak nem írják elő, hogy dupla kartonozást kér valami miatt valamelyik hatóság, akkor nem szükséges. Viszont érdemes tűzgátló gipszkartont alkalmazni.
  Kivitelezés szempontjából amennyiben a lambéria alatt elhelyezkedő profilozás stabil, és elbírja a plusz terhelést, akkor nem szükséges vissza szedni a lambériát. Viszont a fölé kerülő gipszkarton táblákat a lambéria alatt lévő profilozáshoz kell rögzíteni, és nem a lambériához.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 72. Schmidt Szilvia

  Kedves Szilvia!

  Köszönöm szépen a gyors válaszát. Hatóság nem írja elő, és a lambéria alatti profil is stabil. Csak azt mondta az egyik ismerősöm, hogy azért kell duplán rakni, mert hogy meg fog idővel repedni… ?

  Reply
 73. K. Sándor

  Kedves Szilvia!

  Az én kérdésem az lenne, hogy fa gerendához szeretnék gipszkarton profilt fogatni kb. 28 cm-rel lejjebb. Az érdekelne, hogy hilti szalaggal megoldhatom-e vagy mindenképpen valamilyen függesztőt kell használnom. Ha igen akkor milyet? Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
 74. Gál Zsuzsanna

  Kedves Sándor!

  Mindenképpen rugós függesztőt, és pálcát javaslok ilyen esetben. Rugós függesztőből van fém-, és fa profilhoz való is, és pálcából különböző hosszúságokat tudunk biztosítani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 75. M.T.

  Érdeklődnék, hogy otthon kivitelezhetö-e és mi a menete, ha a plafonra az oldalfalakhoz szeretnék álmennyezetet és abba spot lámpákat. (tehát nem teljes álmennyezet, csak oldalt)
  köszönöm segítségüket

  Reply
 76. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt M.T.!

  Természetesen meg lehet oldani a dolgod, egy dobozszerű gipszkarton szerkezetet kell kialakítania. Ehhez az álmennyezeti profilokat tudja felhasználni. Kivitelezés pontos leírásával, kérem keressen fel egy kivitelezőt az Ön környezetében.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 77. Csaba

  Kedves Szilvia!

  A segítségét szeretném kérni borított gerendás fafödém szigetelésével kapcsolatban. Olyan sok véleményt és különböző tanácsot olvastam, hogy sajnos már kezdek elbizonytalanodni.:( Jelenleg sajnos semmilyen szigetelés nincs a födémnél és szeretném a lehető legjobban, házilag megoldani. A következő megoldásra és rétegezésre gondoltam:
  A gerendák alsó deszka borítását és a vakolást nem szeretném eltávolítani, ha nem muszáj. A vakolásra alulról elhelyeznék egy hőtükrös, párazáró fóliát 10cm-es takarással, majd erre a gipszkarton lécezést (a gerendákhoz erősítve), majd a gipszkarton lapokat.
  Felülről a gerendák kezelése után a közöket táblás üveggyapottal tölteném ki, két rétegben, eltolással, majd a gerendákat felülről egy üveggyapot paplannal teríteném le, amit helyenként lábakra állított OSB lapokkal borítanék (a szigetelés vastagsága így 25 cm). A padlást nehéz tárgyak tárolására nem használnám, így gondolom nem szükséges a lépésálló szigetelés(?). Sajnos abban tanácstalan vagyok, hogy a páraáteresztő fóliát a tető felöli oldalon hová helyezzem, mert sajnos a tetőszerkezetre nincs módom rögzíteni. Rakhatom a felső üveggyapot paplanra és egy kis hézag után következne az OSB lap? Az OSB lapok között szükséges légrést hagynom? Illetve a gerendák közötti rész üveggyapot paplannal is kitölthető, vagy a hatékonyabb szigetelés érdekében szerencsésebb a táblás kivitel?
  Segítségét előre is köszönöm
  Csaba

  Reply
 78. Gál Zsuzsanna

  Kedves Csaba!

  A leírtak alapján, úgy gondolom megfelelő lenne a megadott rétegrend. Amire figyelni kell az az alsó síkon meglévő vakolat minősége. Amennyiben van mozgó, repedező rész, akkor azt inkább le kell szedni, mielőtt felépítjük az új szerkezetet.
  A szigetelés fölé közvetlenül teríthetjük a páraáteresztő fóliát. Viszont ha OSB lesz a burkolat, akkor a fólia, és az OSB között kell pár cm légrést hagyni. Ezenkívül az egyes OSB lapok között is kell hagyni légrést, a szellőzés érdekében.
  Természetesen a födém vízszintes szigetelésére tökéletesen megfelel a tekercses üveggyapot is. Ami ár-érték arányában a legjobban megéri az 39-es hővezetési tényezővel rendelkező tekercses üveggyapotok.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 79. Csaba

  Kedves Szilvia!

  Nagyon köszönöm gyors válaszát, sokat segített és megnyugtatott:) Még egy kérdés merült fel bennem a párazáró fóliával kapcsolatban:
  Amennyiben az alsó deszka borításnak a gipszkartonozását csak később végezném el, akkor a párazáró fóliát a padlás felöli oldalról is lerakhatom a szigetelés elött, ugye? Sok helyen olvasom, hogy a párazáró fólia szerepe a szigetelés párásodásának megakadályozása, így azt gondolom, hogy ez a megoldás is megakadályozza a szigetelés esetleges vizesedést. Azért kérdezem, mert egy pár helyen azt olvastam, hogy a párazáró fóliát a gerendák alatt kell elhelyezni, hogy a pára a gerendákat se érje…(?)

  Segítségét nagyon köszönöm,
  Csaba

  Reply
 80. Gál Zsuzsanna

  Kedves Csaba!

  A legideálisabb eset az lenne, ha a belső burkolat mögé tudja közvetlenül elhelyezni a párazáró fóliát. Így amennyiben nem sok idő telik el a gipszkarton álmennyezet elhelyezéséig, inkább ne alkalmazzon a szigetelés alá párazárást. De ha sok idő telik el, akkor érdemes elhelyezni az említett párazáró fóliát.
  Persze a fóliák pontos típusát és elhelyezkedését, csak egy páratechnikai számítás alapján lehet meghatározni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 81. Gál Zsuzsanna

  Kedves András!

  Az egalizált gipszkarton lécünk a 3×5-ös léc méretből készített, 1- 1 mm legyalulásával. Így a mérete 28 x 48 mm-es, és ez jelenti az egalizálást (kiegyenlítést).

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 82. Sicsák Huba

  Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a szobánkat szeretnénk gipszkartonnal bebélelni és a plafon vagy a mennyezet felszerelésével kezdjük a munkát. Várom válaszunkat mihamarabb.

  Reply
 83. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt László!

  Kérem keressen fel egy kivitelezőt önhöz közel, akivel pontosan egyeztetni tud az anyag mennyiségről, illetve a kivitelezés módjáról.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 84. Horváth György

  Tisztelt Szilvia!

  Gipszkarton álmennyezetet szeretnénk készíteni, mivel a lakószobánknak túl nagy a belmagassága.
  Kb. 1 m-t szeretnénk csökkenteni a belmagasságot. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e ilyen távolságra rakni a plafontól ezt a szerkezetet.
  Illetve elegendő e a tartóerő, ha a plafonba fúrom a rögzítést.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:
  Horváth György

  Reply
 85. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt György!

  Természetesen megoldható ekkora függesztés is. De figyelni kell, hogy a gerendákba való rögzítés megfelelő legyen.
  A rögzítést CD rugós függesztővel, és függesztő pálcával érdemes elkészíteni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 86. Horváth György

  Tisztelt Szilvia!

  Nem tudom, ilyet lehet-e kérdezni ilyen formában.
  Mint már említettem házilag szeretnénk gipszkarton álmennyezetet rakni, 10 cm-es kőzetgyapot szigeteléssel.
  Ha esetleg megadom a szobák méreteit, tudna nekem abban segíteni, hogy pontosan milyen anyagszükséglete van ennek a munkának. Nem szeretnék semmit kifelejteni.
  A szobák mérete: 2,45m x 4,35m illetve 4,2m x 5m.
  Ha esetleg rossz formában írtam, vagy így ezt nem lehet megkérdezni, elnézését kérem érte.

  Tisztelettel:

  Horváth György

  Reply
 87. Gál Zsuzsanna

  Kedves György!

  Legyen szíves e-mailben elküldeni, és egy gyári anyag hányad alapján kiszámolom az önnek szükséges mennyiséget. Azt viszont meg szeretném jegyezni, hogy eg csak egy körülbelüli mennyiséget takar, így megrendelés, és kivitelezés esetén mindenképpen érdemes egy kivitelezővel egyeztetni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 88. Horváth György

  Tisztelt Szilvia!

  Elnézését kérem, felületes voltam. Engem a felhasználandó anyagok pontos megnevezése érdekelne, de most jobban körül tudtam nézni az Önök weblapján, és az lenne a kérdésem, hogy a korábban már említett 1 méteres távolság esetén is használható-e a “gipszkarton mennyezet profillal”, vagy a “gipszkarton mennyezet léccel” menüben található anyaglista.
  Illetve még az lenne a kérdésem, hogy ennél méretnél Ön melyiket javasolná, ha valamelyik megfelel.

  Köszönettel:

  Horváth György

  Reply
 89. Horváth György

  Tisztelt Szilvia!

  Még egy kiegészítést tennék a kérdéseimhez.
  A tetőszerkezet, melybe a tartókat rögzíteni szeretném, fagerendás kivitelű. Itt is használható beütős dűbel, vagy valami más rögzítő anyagot célszerű használnom.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel:

  Horváth György

  Reply
 90. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt György!

  Természetesen igen, de javasolt kicsit sűrűbben rögzíteni a tartószerkezeteket. Gipszkarton álmennyezet esetén mi elsősorban mindig fém profilozást javaslunk.
  Mivel fa gerendába lesz a rögzítés, így természetesen nem lehet alkalmazni beütő dübelt, mindenképpen faforgácslap csavart javaslok. Viszont a terhelés miatt érdemes lenne egy kivitelezővel egyeztetni a rögzítés mérete miatt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 91. Gyuri84

  Jó Napot Kívánok!

  Tisztelt Szakértő!

  Gipszkarton mennyezet ügyében szeretnék kérdezni.

  Használható ez a technológia konyhában is? Gondolok itt a gáztűzhelyre, főzés közbeni párára, gőzökre.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Gyuri84

  Reply
 92. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Gyuri!

  Természetesen igen, de megfelelő rétegrendet kell kialakítania. Kérem keressen fel a helyszínen egy szakértő kivitelezőt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 93. Szalai Timea

  Jó Napot Kívánok!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogy elkészült az ál mennyezetünk,de a függönykarnist nem lett felfúrva. Így utólag fel lehet fúrni a karnist az ál mennyezetre?
  Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

  Reply
 94. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Tímea!

  Amennyiben könnyű függönykarnisról van szó, akkor gyakorlatilag a gipszkarton is megtartja. De mindenképpen azt javaslom, hogy profilba legyen rögzítve a felfogatás.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 95. Horváth György

  Tisztelt Szilvia!

  Beszéltem egy kivitelezővel, és az lenne a kérdésem, hogy ö említett egy olyat, hogy gipszkarton helyett ezt lehet álmennyezettel is csinálni. Azt szeretnénm kérdezni, hogy Ön szerint melyik a jobb megoldás hőszigetelés szempontjából?

  Tisztelettel:

  Horváth György

  Reply
 96. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt György!

  Sajnos a leírásból kimaradt a lényeg, hogy melyik termékről lenne szó. Így sajnos nem igazán tudom, hogy melyik anyaggal szeretné helyettesíteni a gipszkarton lapokat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 97. Tóth László

  Tisztelt Szilvia!

  Fafödémnél a gipszkarton mennyezet fölé párazárófóliát kell rakni légmentesen összedolgozva az illesztéseknél és a fal csatlakozásoknál. A fólia fel lesz tűzve a fölötte lévő lécvázhoz, a tűzések leragasztva, ahogy kell.

  Viszont itt jön a kérdésem:

  Ha a gipszkarton mennyezetet direktfüggesztőkkel szeretném az említett lécvázhoz felfogatni, akkor hogy csináljam, hogy a teljes légzárás megmaradjon (a fólia ugye át lesz szúrva az összes felcsavarozásnál)

  Kenjem le az összes csavar fejét valamilyen ragasztóval, vagy milyen más lehetőségem van?

  Köszönettel, Tóth László

  Reply
 98. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt László!

  Sajnos a csavarok helyén keletkező réseket nem lehetséges kiküszöbölni. De igazából ez annyira minimális mennyiség, hogy ez nem okozhat problémát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 99. Tamás

  Tisztelt Szakértő!

  A mennyezetre szeretnék rejtett hangulatvilágítást megvalósítani, a következőképp. Adott egy 350x250cm-es panellakás szobája, 270cm belmagassággal. A jelenlegi “ufó” lámpabura helyére rendelkezem egy olyan elgondolással, hogy egy kb. 50×50-es gipszkarton lapot tennék hozzávetőlegesen 10cm távolságra a mennyezettől, a kettő közé kerülne a világítás (a helye ugye adott, a mennyezet közepén). Esetlegesen magát a villanykörtét illetve egyéb megfelelőbb fényforrást nem is burkolnám semmivel, hiszen nem látszana a gipszkartonlap méretéből adódóan sehol sem. Hogyan tudnám ezt az elemet rögzíteni a mennyezethez? Lehetőleg minél kisebb és lentről láthatatlanabb rögzítő megoldással, hogy a fényt se takarja, valamint esztétikus is legyen. Gondolom egy ekkora darab súlya nem számottevő. A fényforrás hője okozhat-e gondot a táblának? Esetleg hagyományos izzó helyett valami más? Végeredményként a plafon rücskös felületén szétszóródó, diszkrét fényt szeretnék kapni, de lentről csak a tábla látszódjon. Elnézését kérem, ha esetleg nem teljesen ide tartozik a kérdésem, de már régóta keresem erre a választ. A kérdésem pedig első sorban a megadott 50×50-es(?) lap rögzítésére vonatkozik. De ha Ön esetlegesen egy erre a célra megfelelőbb anyagot tudna javasolni, azt is szívesen venném. Nagyon köszönöm!

  Tisztelettel: Katona Tamás

  Reply
 100. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Katona Tamás!

  Mindenképpen olyan fényforrást javaslok, ami nem ad ki magas hőt (pl. LED).
  A gipszkarton rögzítését a födém gerendájába kell megoldani. Ha nem fogja a gipszkartont semmilyen súly sem terhelni, akkor egy 50 x 50 cm-es lapot elég lenne kér helyen is rögzíteni (profil, és rugós függesztő segítségével).

  Kérem keressen fel egy gipszkarton szakembert, és ők biztos tudnak pontos kivitelezési tanácsot biztosítani önnek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 101. Nagy Veronika

  Kedves Szilvia, én zajszigetelésben szeretném a segítségét kérni. Nemrégiben vásárolt tégla építésű ingatlanunkról kiderült hogy csak a külső falak vastagok, a lakásokat elválasztók azonban hitványabbak és vékonyabbak az átlagosnál is. A szomszédok életmódja pedig szörnyen rendhagyó, és a kutyájuk örökös csaholásáról is szeretnénk lemondani. Vannak erre a célra esetleg alkalmas anyagok amelyeket a fal és a gipszkarton közé szerelhetnénk? Hogyan érdemes megépíteni egy ilyen falat? Valamint mit tegyünk ha erre a falra kerülne a kabátakasztónk, ami már önmagában is elég súlyos darab? meg lehet erősíteni annyira a gipszkartonszerkezetet hogy elbírja télikabátostúl is? Válaszát nagyon szépen köszönöm.

  Reply
 102. Gál Zsuzsanna

  Kedves Veronika!

  Természetesen a Rockwool termékeink (pl. Airrock XD) közül tudunk kifejezetten előtét, és válaszfalakba helyezhető hangszigetelő anyagot ajánlani. De fontos, hogy a gipszkarton előtét fal profilozásának zaj csillapítására is oda figyeljünk.
  Megfelelő rögzítéssel, és esetleges profilozás sűrűsítésével megoldható nagyobb, és nehezebb szerkezetek felrögzítése is.
  Mivel elég nagy súlyt szeretnének terhelni a gipszkarton falra, így megkérném önt keressen fel egy szakértő kivitelezőt. Aki pontosan megtudja önöknek, határozni a helyszínen, hogy milyen, és mennyi rögzítést, és milyen sűrű profilozást válasszanak.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 103. Kiss István

  Tisztelt Szakértő!
  Éppen most történik nálunk az álmennyezet készítése kőzetgyapot szigeteléssel. A kérdésem az lenne, hogy egy ismerősömtől kaptam 20cmx100cm-es gyapotot nylonba csomagolva, mely elég a mennyezet szigetelésére, de nem tudodm, hogy a nylon csomagolásból szedjem-e ki a gyapotot, vagy úgy becsomagolva helyezzem fel szigetelésnek? Válaszát nagyon köszönöm.
  Tisztelettel: Kiss István

  Reply
 104. Pleskonics István

  Üdvözlöm!Én vert falas ház szobáinak falait,és mennyezetét szeretném gipszkartonnal burkolni.Azt szeretném kérdezni hogy lehet-e,és a vert fal végett miként ajánlja a felhelyezését?Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 105. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Kiss István!

  Gipszkarton álmennyezet esetén a gipszkarton mögé mindenképpen javaslok egy párazáró fóliát. Így igazából nem látom értelmét, hogy be legyen még pluszba csomagolva a szigetelés, mivel ez megnehezíti a szigetelés rés mentes elhelyezését.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 106. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt István!

  Mindenképpen előtét falra javaslom felhelyezni a gipszkartont. Amennyiben száraz, és jó vízszigeteléssel van ellátva a falazat a gipszkarton mögé közvetlenül egy párazáró fóliát javaslok elhelyezni.
  Ha viszont ezek a feltételek nem adottak, akkor a gipszkarton alsó, és felső síkján érdemes szellőző nyílásokat elhelyezni.
  Természetesen, mind a két esetben szükséges min. egy 5 cm-es légrést kialakítani a gipszkarton és a fal között.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 107. Zsolt

  Kedves Szilvia!

  Idén vásároltunk egy 10 éves családi házat, amin gipszkarton álmennyezet van. Az álmennyezetre 10 cm-es üveggyapot szigetelés van terítve a gerendák közzé, a falakra pedig a nyáron végzett felújításnál 15 cm hungarocelszigetelést tettünk.
  A kérdésem az lenne, hogy cseréljem-e le a 10 éves (enyhén összeesett) üveggyapot szigetelést (és tegyek az új alá prazáró hőtükrös fóliát), vagy erre a szigetelőanyagra terítsek rá még 5 cm-t?
  A másik kérdésem pedig az, hogy mi a “megfelelő rétegrend” tetőszigetelésnél?
  Segítségét előre is köszönöm
  Zsolt

  Reply
 108. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zsolt!

  Amennyiben a gipszkarton mögött van fólia, akkor nem szükséges még egy réteget leteríteni. Ha nincs, akkor úgy kell megoldani a fólia leterítését, hogy párazáró réteget alakítson ki. De ha eddig nem volt fólia, és nem volt probléma a gipszkarton szerkezettel, akkor lehetséges, hogy nem is szükséges egy párazáró réteg beépítése. Bár homlokzati szigetelés esetén lehetséges, hogy másképp fog reagálni a szerkezet. Ennek pontos meghatározását egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni.
  Födém szigetelés esetén érdemes min. 2 x 10 cm-es szigetelésben gondolkodni. A régi már elhasznált szigetelést érdemes újra kicserélni, hisz a szigetelésbeli hatását már igazán tölti be. Ahhoz, hogy ezt az “összeesést” elkerülje, érdemes leteríteni a szigetelést egy üvegfátyollal, hogy ne tudjon porosodni a termék.
  Tetőtér általános rétegrendje:
  -héjazat (cserép),
  -cserépléc,
  -ellen léc,
  -páraáteresztő fólia,
  -szarufa, közte szálas szigetelő anyag,
  -dupla profilozás, közte szálas szigetelés,
  -párazáró fólia,
  -belső burkolat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 109. Bartis Róbert

  Tisztelt Zsolt!
  Abban steretném tanácsát kérni hogy egy 220*400 cm-es helyiség plafonjának gipszkartonozáhához menyi és milyen anyagokat vegyek?Kb. 10 centiméterrel szeretném lejjeb hozni a plafont.Gipszkartonom és csavarom van.tisztelettel Bartis Róbert

  Reply
 110. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Uram!

  Árajánlatot a honlapunkon található elérhetőségeknél tud kérni, valamelyik kolléganőmtől. Természetesen a megadott e-mail címére készítünk önnek egy árajánlatot. A kért szerkezethez egy gyári anyaghányad alapján tudunk önnek mennyiségeket számolni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 111. K. Ferenc

  Tisztelt Uram!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy:
  1. Fürdőszobában az állmennyezet kíván-e valami speciális borítást, v különleges gkartont a páraképződés miatt?
  2 A fűrdőszobai karton mögé kell rakni párazáró foliát?
  3. Ha fa léceket kereszt profilnak használok milyen méretű legyen? és hozzá csavar és milyen függesztő legyen?
  Köszönettel

  Reply
 112. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ferenc!

  Fürdőszoba gipszkartonozására általában impregnált gipszkartont használnak, mert jobban bírja a párát.
  Viszont az oldal falakat, és a padlót mindenképpen még érdemes ellátni egy plusz réteg kenhető vízszigeteléssel.
  Előtét fal esetén szokás párazáró fóliát elhelyezni, de ez a meglévő falazat tulajdonságaitól is függ.
  Gipszkartonozáshoz kifejezetten gipszkarton lécet javaslok használni.
  A gipszkarton lécre való gipszkarton tábla felrögzítése ált. 3,5 x 35-ös gk. csavarral történik, és általában min. 3 cm-es akusztikai lengőkengyelt alkalmaznak a profilok rögzítésére a falazatra.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 113. zoli

  Üdvözlöm.
  Egy olyan kérdésem lenne,a konyhámban nádazott mennyezet van(deszka+nád+vagolat) és hogy arra fel rakhatom e a gipszkarton lapokat ugy hogy szigetelést nemteszek közé?

  Reply
 114. Balázs

  Tisztelt Szakértő!

  Házunkban a mennyezet gipszkartonból készült. Néhány ponton apró nedvesedés jelent meg, amelyek a megfigyelésem alapján a függesztő fémszerkezet csavarjai körül keltkezik a padlás felöli oldalon.
  Mi lehet ennek az oka? Mit lehet tenni ellene?
  Balázs

  Reply
 115. Domján András

  T.Úram
  a lakásunk 4,80széles 4,92hosszú a belmagaság 4m régi bérházjellegü milyen álmennyezetett csináljak kérem 06306250523irja meg köszönöm

  Reply
 116. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zoli!

  Természetesen lehetséges gipszkarton álmennyezet készítése. De csak megfelelő ellenőrzés után. Vagyis a meglévő szerkezetet le kell ellenőrizni, hogy stabil szerkezetet ad, és a mozgó részeket el kell távolítani. Maga a gipszkarton szerkezet a gerendázatba van rögzítve, de a későbbiekben nem megfelelő módon ellenőrzőt mennyezeti darabok leesése károsíthatja a gipszkartont.
  A gipszkarton mögé közvetlenül viszont javasolnék egy párazáró hőtükrös fóliát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 117. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Balázs!

  Általában ennek két oka lehet. Vagy a szerkezeti rétegrend kialakítása közben kimaradt a párazáró fólia, vagy nem megfelelő a szigetelés, és hőhidat képez az átmenő csavar.

  Elsősorban érdemes leellenőrizni a rétegrend kialakítását, hogy minden megfelelő módon készült, és ha ez rendben van, akkor érdemes plusz szigetelést elhelyezni.

  Viszont lehetséges, hogy helyszínen egy szakember első ránézésre meg tudja állapítani a baj okozóját.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 118. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt András!

  Mivel a lakás belmagassága 4 m, így még az egy méteres függesztésen is elgondolkozhatnak a belmagasság csökkentésére.Mindenképpen gipszkarton álmennyezettel érdemes elkészíteni a szerkezetet min. egy 10 cm-es szigeteléssel. A szerkezethez szükséges anyagok mennyiségét érdemes helyszínen egy szakértő kivitelezővel egyeztetni.
  A megadott mennyiségű anyagokra árajánlatot a honlapunkon található elérhetőségeken keresztül tud kérni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 119. B István

  Tisztelt Szakértő!

  Egy 80 éves plafon javitásában kérnék tanácsot.
  A szobában a plafon nádpalló (4 cm vastag) és vakolat (1 cm). A nádpallot 1 m távolságra lévő gerendák tartják (16 x18 cm), közöttük légrés van. Most egy fél négyzetméteren leszakadt a vakolás, látszik a nád.

  Ennek a javitására három módot látok
  – ujboli vakolása a hiánynak. De meddig tart és nem szakad e tovább?
  – Gipszkarton álmennyezet a meglévő plafon alatt kb. 10cm-re és a gerendákhoz csavarozva a függesztett tarto vázszerkezetet. Még szigetelő is elhelyezhető közben.
  – Gipszkarton mennyezet. Leszedni a jelenlegi plafont -a gerendákra a tartó szerkezet és a gerendák közti légrésbe hőszigetelő helyezés. Sajnos ez nagyon piszkos. Poros munka.
  Mit javasol? Meghagyható a régi plafon valahogy?

  Üvözlettel: B. István

  Reply
 120. attila

  Kedves Szilvia!
  3,2m x3,14m es szobában szeretnék gipszkarton álmennyezetet készíteni kb,60cm-re a plafontol,kérdésem: miből és mennyi anyagra lenne szűkségem és mikor vehetném át önöktől?
  Előre is köszönöm. üdv.

  Reply
 121. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt István!

  Sajnos azt kell mondanom, hogy az utolsó ötletével, megoldásával értek egyet. Sajnos egy régi mennyezeti rétegrendnél semmi sem biztosítja, hogy fenn marad. Így ha egy új szerkezet készül alá, a régi meghagyásával, akkor még lehetséges, hogy az új álmennyezetet is megrongálja.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 122. Gál Zsuzsanna

  Kedves Attila!
  Árajánlatot a honlapunkon található ELÉRHETŐSÉGEKNÉL tud kérni. M2 esetén esetlegesen egy gyári anyag hányad alapján tudjuk meghatározni a mennyiségéket, de sajnos ez nem fedi le minden esetben a szükséges mennyiséget.
  Így javaslom legyen szíves felkeresni egy kivitelezőt az anyag mennyiségek meghatározásával kapcsolatban.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 123. Fodor Eta

  Szép estét!
  Érdeklődöm, hogy lakótelelepi panel lakásban érdemes-e, lehet-e a fölső lakás hiányos padlószigetelése miatt (parketta) lehallatszó minden típusú zaj,hang, zörej, sóhaj, stb.kiküszöbölésére, csökkentésére a mennyezetet szigetelni és milyen módon, mivel?
  Köszönettel:
  Fodor Sz.Eta

  Reply
 124. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Eta!

  A mennyezet szigetelését elsősorban gipszkarton szerkezettel javasolnám. De sajnos a lépéshang szigetelés megoldására a padló szigetelése a megoldás.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 125. Szabó Laci

  Kedves Szilvia!

  Álmennyezetet szeretnék készíteni egy nappali helyiségben. A födém fagerendás, ami alul nádszövet deszkán, felül deszka salakbetonnal fedve, szellőzőkkel ellátva. Milyen rétegrendet kellene kialakítani az álmennyezetben ahhoz hogy a fafödémben ne csapódjon ki a pára. Esetleg a födémet felülről is érdemes szigetelni? Akkor nem kell a gipszkarton mögé szigetelés? Köszönöm a válaszát!

  Reply
 126. Gál Zsuzsanna

  Kedves Laci!

  Mindenképpen érdemes egy plusz szigeteléssel ellátni a felületet min. 10 cm-es vastagságban.
  A gipszkarton mögé közvetlenül érdemes beépíteni egy hőtükrös párazáró fóliát.
  A szigetelés fölé érdemes vagy egy páraáteresztő fóliát, vagy egy üvegfátyol tapétát elhelyezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 127. Zsanett

  Kedves Szilvia!
  Társasházi lakásban élünk,kénytelenek vagyunk belső szigeteléshez folyamodni. Érdeklődnék mi lenne a legmegfelelőbb szigetelési megoldás? Nikecell/hungarocell, vagy kőzetgyapot szigetelés a gipszkarton alá? Köszönettel!

  Reply
 128. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zsanett!

  Belső szigetelést nem igazán szoktunk javasolni, csak ideiglenes megoldásnak, vagy kiegészítő szigetelésnek.
  Ha mindenképp szigetelni szeretnének, akkor gipszkarton szerkezetet javaslok szálas szigeteléssel.
  Viszont szigetelés előtt ellenőrizzék a falazatot, nehogy utólag penészesedés lépjen fel.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 129. Gyöngyösi Pál

  Kedves Szilvia,

  Régi téglépítésű betonfödémes mennyezetű lakásomban leszakadt a plafon. A vakolatot levertem a födémig, erre párnafákat erősítettem, közé 2 cm Austrotherm lapokat tettem és ezt 9,5 mm gipszkartonnal fedtem. Szükség van-e még bármilyen szigetlésre? Válaszát előre is köszönöm%

  Reply
 130. Gál Zsuzsanna

  Kedves Pál!

  Egy átlagos födém szigetelésnél kb. 2 x 10 cm-es szigetelés javasolt fűtött, és fűtetlen tér között. Amennyiben két fűtött tér közötti szigetelésről beszélünk, akkor kb. 5 cm-es vastagságot szoktak alkalmazni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 131. Zsuzsa

  Családi házunk nappalijának plafonját szeretnénk szigetelni alumínium profilra szerelt gipszkartonnal. A gipszkarton alá kőzetgyapot szigetelés kerülne.
  Ön szerint hol tudnám a legkedvezőbb áron megvenni a szükséges anyagokat?

  Reply
 132. Zsolt

  Kedves Szilvia!

  Tégla építésű alagsori lakásom mennyezetét szeretném gipszkartonozni. Nem szükséges szigetelnem, ugye? Szeretném ragasztani, vagy párnafára érdemes csavaroznom? A falakat is gipszkartonozom, ragasztással. Elő kell készíteni a vakolatot valami tapadást erősítő löttyel? A vakolat masszív! Előre is köszönöm a válaszát!

  Reply
 133. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zsolt!

  Természetesen a szigetelés soha nem szükséges, csak ajánlott. Ha Ön úgy gondolja, hogy szigetelés nélkül is megfelelően tölti be a funkcióját a szerkezet, akkor nem szükséges.
  Gipszkarton álmennyezetet viszont soha nem ragasztunk. Mindenképpen egy profilozást kell készítenie (fa, vagy fém, egyszeres- vagy dupla kialakítással), és erre kell megfelelő módon rögzíteni a gipszkarton lapokat.
  A meglévő falazat száraz vakolása előtt, természetesen ellenőrizni kell a meglévő vakolat minőségét, ha kell ki kell javítani, és egy felület előkészítéssel érdemes lekezelni a felületet ragasztás előtt.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 134. Molnár Enikő

  Az lenne a kérdésem,hogy hogyan lehetne a hálószobánknak a plafonját kijavítani bentről a szobából,ugyanis megsüllyedhetett a plafon.

  Reply
 135. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Enikő!

  Kérem keressen fel egy szakembert a helyszínen, és egyeztesse a kivitelezési munkákat vele.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 136. Ottó

  Tisztelt Szakértő !

  Segítségét kérem a megfelelő szigetelés rétegrend kialakításában. Lakóházunkban a födém 15 X 15-ös gerendákból áll 80 cm-enként egymástól elhelyezve. Aláeresztve 6 cm-re 12.5-ös gipszkarton lapok vannak már felszerelve. A gerendák közé felülről üveggyapot szigetelésre gondoltunk 20 cm vastagságban, és a fölé hővisszaverő fóliát, majd arra felülről deszkázat. Nem tudjuk, hogy a párazáró fóliát hova helyezzük el, ill., hogy elég-e ilyen vastagságban a szigetelés, esetleg kombináljuk-e a szigetelés fajtákat.

  Reply
 137. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ottó!

  A párazáró fóliát a gipszkarton mögé közvetlenül szokták elhelyezni, általában hőtükrös változatot. Majd következik a szigetelés, és annak a tetejére egy páraáteresztő fólia, vagy üvegfátyol tapéta, vagy geotextilia.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 138. K. Ernő

  Jó napot kívánok!

  Épülő fafödémes (20×15-ös gerendák vannak kb.70cm-enként) családi házunkba gipszkartonból készülne a mennyezet!
  10-20cm-t szeretném lejjebb engedni a gerendától.
  Abban szeretnék segítséget kérni melyik megoldásból induljak ki lécezés is lehet vagy profillal kell megoldani?
  Hozzávetőlegesen mennyivel drágább megoldás a profilozás?
  Az oldalfalakra mindenképp körbe fel kell fúrni a fém profilt?

  Köszönöm szépen segítségüket!

  Tisztelettel: K.Ernő

  Reply
 139. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ernő!

  Mind léccel, mind profillal készítenek gipszkarton álmennyezetet. Elsősorban a fém profilt javaslom, hisz az még is időt állóbb. Amúgy szerintem nincs nagy különbség a két profilozás között. Sajnos nem tudok, még egy hozzá vetőleges különbséget sem mondani a két profilozás között. Viszont ami szerintem a legtöbbet nyom a latba az a léc, vagy a CD profil használata.
  Gk. léc: 158 Ft/ fm,
  Gk. CD profil: 214 Ft/ fm.
  A mennyiben előtét falat szeretne készíteni, akkor sajnos azt csak profilozással tudja elkészíteni.
  Esetlegesen a száraz vakolást tudom még ajánlani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 140. Ottó

  Tisztel Szilvia !

  Miért elengedhetetlen a gipszkarton mennyezet fölé (és a hőszigetelés alá) a hőtükrös párazáró fólia beépítése ? Elegendő-e csak a vizes helyiségekben szerelni ?

  Reply
 141. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Ottó!

  Azért érdemes a gipszkarton és a szálas szigetelés közé elhelyezni egy réteg párazáró fóliát, hogy a lakásban keletkező pára ne a felső szerkezetet terhelje. Ha hőtükrös a fólia, akkor még a szigetelésben is plusz segítséget nyújthat.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 142. Rigó Marianna

  Tisztelt Szilvia!

  Ha gerendás a mennyezet, arra hogyan, milyen technikával rögzítsük a gipszkartont, illetve ahhoz kell e ez a fém váz, vagy elég esetlegesen úgymond párnafázni, mert a belmagasság így is alacsony! Ebben az esetben is kell e szigetelés vagy elmaradhat?
  Köszönettel: Marianna

  Reply
 143. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Marianna!

  Természetesen a profilozást itt is a gerendákhoz kell rögzíteni csavarral. Függesztőként választhatja vagy a direkt függesztőt ezzel max. 12 cm-t tud lelógatni, vagy a rúgós függesztő + pálca ezzel akár 1,5 m lelógást is tud készíteni.
  Ha csak pár centit szeretne, akkor inkább a direkt függesztőt javaslom.
  Általában dupla profilozással készítik az álmennyezeteket, ez min. 6- 8 cm-es lelógást vesz igénybe. De sokszor csak egyszeres profilozást készítenek, így itt csak egy profil vastagsággal kell számolni, plusz a vízszintezéssel.
  Az álmennyezet kialakításához lehet fém profilt, vagy fa lécet is alkalmazni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 144. Szabó Béla

  Tisztelt Szilvia!

  Van egy 408cm * 370 cm-es konyhám, aminek a mennyezetét szeretném kartonozni, de csak a két hosszabb, és az egyik rövidebb oldalt tudom UD30-al ellátni, a mennyezetet pedig nem nagyon szeretném terhelni ( fagerendás födém, nagy fesztáv miatt )milyen megoldást javasol?

  Tisztelettel:
  Szabó Béla

  Reply
 145. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Szabó Béla!

  A gipszkarton álmennyezetek esetén az UD30-as profilok másodlagos szerepet töltenek be, mert az álmennyezet terhét a felfüggesztések tartják.
  Ha azonban a felfüggesztést sem tudja biztosítani, akkor nem tudok segítséget biztosítani.
  Kérem, keressen fel egy gipszkarton szerkezetek kivitelezésével foglalkozó céget.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 146. Rigó Marianna

  KEdves Szilvia!

  Értem amit ír, de a ház belmagassága így is alacsony gerendás “parasztház” jellegű, tehát ott nincs lehetőség belógatásra, ezért kérdezem, hogy ha a párnafát rögzítem a gerendához, majd a fához a kartont úgy jó e? illetve a fal mentén kell e ez a fém váz vagy valami szegő elegendő?
  Köszönettel: Rigó Marianna

  Reply
 147. Gál Zsuzsanna

  Kedves Marianna!

  Természetesen megoldható. De ne közvetlenül a gerendához rögzítse a lécet, hanem iktasson be egy direkt függesztőt, vagy egy akusztikus lengőkengyelt a léc felfüggesztéséhez.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 148. Pavlovity Balázs

  Tisztelt Szilvia!

  A gondom a következő, új tetőszerkezetet készítettem, a függőleges gerendák közé 15cm szigetelést tettünk majd erre keresztben helyeztünk el 10/5-ös keresztlécezést, ami közé 10cm szigetelést tettünk, majd párazáró fóliát. A gond az, hogy a keresztben vízszintesen futó lécek távolsága esetenként 1-1,2m, a gipszkartonos elkezdte fa léccel függőlegesen alálécezni, de ezt mondja a gipszkarton meg fog hajolni, mivel a vízszintes lécezés távolsága túl nagy. Lehetséges e ez, vagy ki lehet e küszöbölni. Nyilván a teljesen kész szigetelést nem bontanánk vissza.
  Köszönettel: Pavlovity Balázs

  Reply
 149. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Balázs!

  Főtartóként szereplő lécezés max. 80 cm tengely távolságú lehet, a második lécezés pedig 40 cm max. Így sajnos azt tudom javasolni, hogy vissza kell bontani a lécezést, és új kiosztással elkészíteni. A honlapunkon talál egy kis videót az elkészítés menetéről.
  http://szigatech.hu/gipszkarton-tetoter-szereles-hazilag/
  Bár a videón 50 cm-es távolságot javasolnak, de inkább max. 40 cm-es távolságot ajánlok.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 150. Horváth vilmosné

  jó napot!nyáron elkezdjük a házunk ami a (60-as évben épült terméskőből)belső felújitását kivül 5cm nikecellel szigeteltünk. (régen még ez elég volt)+új műanyag hőszigetelt nyílászáróink is vannak, belül a szobák falát
  12,5-ös gipszkartonnal szigetelnénk alatta 5cm vastag rockwoll kőzetgyapot szigetelő anyagot tervezünk tenni:
  szeretném megkérdezni hogy elég csak a külső falakat szigetelnünk ezzel a módszerrel vagy a válaszfalakra is tegyünk fel a szigetelő anyagokból?A második kérdésem hogy a padlástér nem használt de szeretnénk beszigetelni ide páraáteresztő fóliát gondoltunk 10cm kőzetgyapot táblákkal. kérdésem ez így elég szigetelés lesz a házunknak?

  Reply
 151. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Horváth Vilmosné!

  Az épületre szükséges vastagságot egy energetikai számítás alapján lehetséges meghatározni. Ebben egy energetikus szakember tud önnek segíteni.
  Belső szigetelést nem igazán szoktuk javasolni, max. kiegészítő szigetelésként. De ehhez megfelelő külső szigeteléssel kell rendelkeznie.
  Nem járható födém szigetelés esetén min. 2 x 10 cm-es vastagságú szigetelést javaslok. A szigetelés alá kerülendő fólia típusát egy páratechnikai számítás alapján tudják meghatározni. A szigetelés fölé páraáteresztő fóliát javaslok.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 152. Lakatos József

  Jó napot!
  Én azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e paraszt ház mennyezetére gipszkartont felrakni ami ugye gerendás, em nagyon értek hozzá de megszeretném csinálni, ha tudna nekem segiteni az nagyon jó lenne vagy esetleg egy videót vagy leirást adni lesznek segitségek de az a biztos ha elöbb utána járok a dolognak.
  Várom a válaszát!
  Köszönöm!
  Lakatos József

  Reply
 153. Gál Zsuzsanna

  Kedves József!

  Elsősorban azt javaslom, hogy a helyszínen egyeztessen egy szakemberrel a kivitelezéssel kapcsolatban. Gyakorlatilag megoldható a fafödém ellátása gipszkarton álmennyezettel. Ami fontos, hogy a kartonozás és a födém között maradjon légrés. Illetve, hogy a kartonozás mögé közvetlenül kerüljön egy réteg párazáró fólia.
  A gipszkarton álmennyezet általános készítéséről honlapunkon talál egy kis bemutató filmet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 154. Bauer Csaba

  Üdv!

  A padlástérből szeretnénk szobát csinálni. A szarufák közé már raktunk szigetelést és a gipszkarton lécezése is megtörtént már. A kérdésem az lenne, hogy a lécek közé érdemes-e üveggyapot szigetelést még pluszba tenni? A lécek 2.5 cm vastagok és én 5 cm üveggyapotra gondoltam ha esetleg az belefér. Ja és még annyi lenne, hogy mivel rögzíthetem a lécek közötti szigetelést nehogy kiessen amíg felrakjuk a gipszkartont?

  Reply
 155. szigatech Post author

  Tisztelt Bauer Csaba!

  Átlagosan egy tetőtér ferde síkú szigetelését 20- 25 cm-es vastagságú szigeteléssel érdemes ellátni. Nem tudom, hogy önnél már milyen vastagságú szigetelés van elhelyezve. Ha csak 10- 15 cm-es vastagság, akkor mindenképpen javasolt még 5 cm-es szigetelés elhelyezése.
  Viszont, ha önnek csak 2,5 cm-es hely lenne elhelyezni a szigetelést, akkor maximum 2,5 cm-es szigetelést lehet elhelyezni. Sajnos a szigetelő anyagok összenyomása pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amire számítanánk.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 156. Tamás

  Tisztelt Szilvia!

  A kérdésem hogy E-jelű betongerendás + béléstestes födémnél,ami nincs vakolva hogy lehet megoldani a direkt függesztők rögzítését.
  Láttam pár helyen hogy a betongerendát fúrták meg és beütőékkel rögzitették a függesztőt,de megmondom őszintén én nem szívesen fúrkálnám meg a betongerendát,mert az mégiscsak tartószerkezet,valamint vannak 6,6méteres gerendák is a házban,azt elég sok helyen meg kéne fúrni.
  A kérdésem hogy van e más megoldás a rögzítésre,esetleg a béléstestekbe fúrni sürűbben és gipszkarton tiplivel(ami kapaszkodna a béléstest másik oldalába)rögzíteni a függesztőt.
  Köszönöm!
  Üdv.: Tamás

  Reply
 157. szigatech Post author

  Tisztelt Tamás!

  Azért, a gerendákba javasolt a rögzítés, mert ahogy Ön is írta az a tartószerkezet. Vagyis az a legstabilabb az épület szerkezetek között. Sajnos nem tudom, hogy milyen időtálló, és biztonságos lenne béléstestbe rögzített gipszkarton mennyezet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 158. Nagy-György Lajosné

  Tisztelt Szakértő!

  Gipszkarton mennyezetünk van.A szigetelése a következő módon van megoldva. Gipszkarton, 5cm-es hungarocell a gerendák között,majd 10cm-es üveggyapot és a tetején fekete fólia.Hogyan lehet ezekből az anyagokból a helyes sorrendet kialakítani,vagy másféle szigetelést kell alkalmazni? Ugyanis a pára mikor kiolvad télen sajnos foltokat hagy a mennyezeten.
  Tisztelettel:Nagy-György Lajosné.

  Reply
 159. Roder Gábor

  Kedves Szilvia,
  Panel felújítás előtt vagyunk, a villamos vezetékeket is cseréljük. Negyedik, legfelső szint, ezért a födém furásával, vésésével óvatosnak kell lennünk. Hallottam, hogy 12,5-s gipszkartont plafonra is ragasztanak rugalmas csemperagasztóval. Mi a véleménye, bevállalható? Ha igen, milyen feltételekkel? A födém jól szigetelt, a plafon porszáraz.
  Válaszát előre is köszönöm,
  R. G.

  Reply
 160. szigatech Post author

  Tisztelt Lajos!

  Sajnos nem igazán értem, hogy a lakás gipszkarton álmennyezetéről beszélünk, vagy tetőtér mennyezetével vannak bajok.
  Az biztos, hogy a leírt rétegrend nem helyes.
  Ha egy átlagos gipszkarton mennyezetről van szó, akkor a következő átlagos rétegrendet szokták alkalmazni alulról- felfelé.

  -gipszkarton,
  -párazáró fólia,
  -gipszkarton tartó szerkezet fém, vagy fa, közte szálas szigetelő anyag méretezett vastagságban,
  - meglévő födém szerkezet,
  ……

  Általában kétoldali szigetelést szoktunk javasolni, ami azt jelenti, hogy egy kisebb max. 10 cm-es szigetelés javasolt a gipszkarton mennyezet szigetelésére, és egy 10- 15 cm-es vastagsággal érdemes még a födém felső felületét is leszigetelni.

  Nagy valószínűséggel egy kis plusz szellőztetéssel el tudják tüntetni a kialakuló problémát. De a téli időjárásban ez nem biztos, hogy elegendő lesz.

  Kérem, keressenek fel az önök környezetében egy építési szakembert, aki helyszíni szemle után biztos, hogy segíteni tud a probléma megoldásában.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 161. szigatech Post author

  Kedves Gábor!

  Sajnos én még ilyet nem hallottam, hogy a gipszkartont plafonra ragasszák. A nagy súly miatt nem hiszem, hogy ilyen megoldás lehetséges lenne.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 162. P. Sándor

  Tisztelt Hölgyem / Uram! Kétirányú bordavázra szerelt álmennyezetet szeretnék készíteni. Az álmennyezet tartószerkezete egy kétszintű bordaváz. A felső CD tartóprofilokat szemes függesztőhuzal és rugós gyorsfüggesztő segítségével szeretném felszerelni. Az alsó CD szerelőprofilok közötti távolságot 40 cm-ben határozzák meg.
  A mennyezet és a gipszkarton álmennyezet közé 5 cm vastag szigetelő anyagot szeretnék elhelyezni. Lehet kapni 40 cm széles szigetelőt, vagy a 60 cm széleset kell keresztben elhelyezni?
  Vagyis hogyan kell szigetelni és mivel?

  Köszönettel!

  Reply
 163. szigatech Post author

  Tisztelt Sándor!

  Álmennyezet esetén tekercses üveggyapotot szoktak alkalmazni. A tekercses szigetelés miatt könnyebben méretre vágható, és csak minimális hulladék keletkezik.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 164. Zsolt

  Kedves Szilvia!

  Egy 5m*1,5m folyosó mennezetét szeretném gipszkartonnal burkolni, még nem dolgoztam gipszkartonnal. Kérdésem az lenne, hogy a profilozás során a hosszú oldal közepére elég-e egy profil és a szélét a falon lévő profilhoz elég-e rögzíteni? Kérdésem lenne még, hogy amennyiben a gk fölé szigetelést helyezek, de a födém szigetelése még nem megoldott, nem okoz-e hőhidat, hasznos-e, ha csak a folyosó van szigetelve, illetve a födém későbbi szigetelése során nem okoz-e problémát az, ha a folyosó felett belül plusz szigetelés van.
  Esetleg, ha bónuszként lehet ilyet kérni, mi lenne az ilyenkor ajánlott anyagszükséglet 9,5mm-es gk. tábla esetén. A födém anyaga még nem ismert előttem, mert egy 70-es években épült házba költöztünk be most, de fúrtam már bele és akkor téglapor jött belőle.

  Előre is köszönöm a segítségét!

  Üdvözlettel,

  M. Zsolt

  Reply
 165. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zsolt!

  Kérem, hogy helyszínen keressen fel egy kivitelezőt, és egyeztessen a kivitelezés módjáról. A honlapunkon talál kisfilmet is a gk. mennyezet készítéséről. De nem javaslom az egyedüli elkészítését, főleg tapasztalat nélkül.
  A következő linken a gk. gyári m2 mennyiség kiszámítását találja meg.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 166. S. Tamás

  Tisztelt Szakértő!

  Gipszkarton álmennyezet készítését tervezem stukatúros födémem eltakarására. A lehető legkevésbé szeretném visszabontani a födémet, ezért az a kérdésem hogy a függesztőket mindenképpen a gerenda oldalára kell-e rögzíteni (nyírásra terhelve) vagy az is megfelelő ha az aljára rögzítem őket. Előbbi esetben a deszkákat elég rendesen vissza kell bontanom, hogy a gerendákhoz hozzáférjek míg utóbbinál egyszerűbben is megoldható a rögzítés kérdés teherbírás szempontjából az úgy korrekt lenne-e?

  Reply
 167. szigatech Post author

  Tisztelt Tamás!

  Utólagos gk. mennyezet esetén a tartó szerkezet felrögzítését a gerendázat alsó síkjára helyezik el. Viszont a gk. szerkezet felhelyezése előtt a meglévő szerkezetet ellenőrizni kell, hogy nincs-e instabil rész. Csak ezek a részek leszedése, kijavítása után lehet elkezdeni a szerkezet építését. Gk. mennyezet készítésénél a stukatúr vakolatot vissza szokták bontani.
  Kérem, keressen fel egy szakembert, aki helyszínen ellenőrizheti a födém, és a vakolat állapotát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 168. Horváth Károly

  Tisztelt Uram/Hölgyem!
  Felújítás alatt álló családiházam egyik alsó helyiségét szeretném gipszkartonnal burkolni. A helység viszonylag kicsi összesen 9 négyzetméter. Mivel a belmagassá jelenleg is elég alacsony, a plafon burkolásánál, a függesztéses megoldás helyett tetőlécet csavaroznék fel (egymástól 50 cm távolságra) és arra rögzíteném a gipszkarton lapokat. A kérdésem, hogy az általam választott megoldás megfelelő-e.
  Tisztelettel:
  Horváth Károly

  Reply
 169. szigatech Post author

  Tisztelt Károly!

  A lécek mennyezetre való rögzítését inkább direkt függesztővel javaslom. A direkt függesztő rögzítése mindenképpen a gerendázatba fogjon, és a lécek egymástól való távolságuk ne legyen 40 cm-nél nagyobb.
  Ha viszont még pár centi nem számítana, akkor dupla profilozást javaslok kialakítani.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 170. szchris

  Tisztelt Szakértő!
  Mennyezetemet szeretném 8 centiméteres hungarocellel ragasztással lefedni. A cél belmagasságcsökkentés, kis szigetelés, valamint a mostani mennyezeti szépséghibák (tényleg csak apró hibák) takarása. Kérdéseim: lesz e penészedés (felette betonfödém, a tetőtér nincs beépítve). Ha a leírt célt a leírtakhoz képest másképp volna célszerű megoldani, kérem tanácsát. A gipszkartonos mennyezet sztem jóval költségesebb, így ha van rá megoldás, azt inkább kihagynám.
  Megtisztelő válaszát előre is megköszönve
  Tisztelettel, Ch.

  Reply
 171. szigatech Post author

  Tisztelt Ch.!

  Sajnos a kérdésére nem tudok pontos választ adni. A választ egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni. Függ a meglévő rétegrendtől, az épület anyagaitól, a szoba funkcionális használatától. Kérem, ezzel kapcsolatban keressen fel az ön környezetében lévő energetikus szakembert.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 172. Galambos Ildikó

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne hogy a kéménynél a fal átfeketedett,levertük a vakolatot tégláig,és szeretnék gipszkartont tenni arra a részre!Lehetséges-e,van e valamilyen veszélye?
  Köszönettel:Galambos Ildikó

  Reply
 173. szigatech Post author

  Tisztelt Ildikó!

  Inkább egy különálló tartószerkezetre szeret gipszkarton falazatot javaslok. Nem lenne jó, ha a kémény szerkezetét összefurkálnák, a ragasztás pedig nem tudom mennyire maradna meg a kémény szerkezetén.
  Ezt a kérdését, inkább egy gipszkarton ragasztót, és kéményt gyártó cég alkalmazás technikusával egyeztesse.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 174. satch

  Kedves szigatech,

  A következőben kérném segítségedet, tanácsodat, javaslatodat. A problémánk a következő. A szobák mennyezetének szélei és közepe között kb. 10-12 cm magasságbeli különbség van. Ez mitől lehet, deszkázat, gerendák elfáradása? Te mit javasolnál, hova rögzítsem a szerkezetet? Deszkázat, gerendák (távolítsuk el az alsópadlást?) vagy egy kereszt gerenda elhelyezésével tehermentesítsük a mostanit?

  Elnézést, ha butaságokat írnék, nem az én szakmám és saját magunk szeretnénk megcsinálni amit csak lehet a mai árak mellett!

  Ha lehet, ne adj „szakemberhez menjek” választ!

  Válaszodat előre is megköszönve,

  Üdv:
  S.

  Reply
 175. szigatech Post author

  Kedves satch!

  A 10-12 cm-es belógás elég nagynak számít. Nagy valószínűséggel a gerendázattal, a tartószerkezettel lehet valami probléma.
  A gipszkarton szerkezetet mindenképpen a födém gerendáihoz kell rögzíteni. De, ha ilyen nagy mértékű belógásról van szó, akkor nem merném ráterhelni a gipszkarton álmennyezetet a födém szerkezetre. Sajnos csak azt tudom javasolni, hogy a födém kijavítását nézessétek helyszínen meg egy kivitelezővel.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 176. szigatech Post author

  Kedves satch!

  Mivel nem ismerem a lakótér pontos paramétereit, és hogy hogy helyezkedik el a gerendázat, nem tudom ilyen távolságból megmondani a problémát okozóját. Találgatni meg végképp nem szeretnék. Kérem, helyszínen nézesse meg egy szakemberrel.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 177. István

  Üdvözlöm.

  Azt szeretném kérdezni,hogy vályogfalra lehet-e gipszkartonozni?! Egy szobáról lenne szó.Elég egyenletlenek a falak/sarkok, ezért gondoltunk a gipszkartonos megoldásra.A falak szárazak, penészedés nem volt soha.Ha gipszkarton felkerül a falra esetleg tartani kell penészedéstől?Ha igen akkor hogyan lehet ezt elkerülni (szellőzését megoldani) illetve léccel megoldható-e a rögzítés?!
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv: István

  Reply
 178. szigatech Post author

  Tisztelt István!

  Sajnos nem mondhatom, hogy gipszkartonozás után nem jelenhet meg a penészesedés.
  Így két dolog történhet. Vagy le fóliázzák a gipszkarton mögötti részt, így a szoba felé nem fognak semmilyen penészesedéssel találkozni. De sajnos ebben az esetben nem lehet tudni, hogy mi alakul ki mögötte. Vagy felhúzzák az előtét falat, és alul- felül szellőzési lehetőséget biztosítanak a falazatnak. Ha viszont ez nem megfelelő módon lesz kialakítva, akkor szintén kialakulhat a penészesedés.
  A vályog épületeknél fontos felújítás előtt rendbe rakni a vízszigetelést, és a belső páratartalom megfelelő mértékű fenn tartása.
  Sajnos vályog esetén sok minden elindíthat egy szerkezeti roncsolódást, hibát.
  Így kérem, hogy csak szakszerű kivitelezést alkalmazzanak, és helyszínen egy hozzá értő szakemberrel egyeztessenek.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 179. Péter

  Kedves szigatech!

  Stukatúros házhoz szeretnék gipszkarton mennyezetet kialakítani. A rétegrend a padlástól lefelé a következő:
  (a cserepek alatt a padláson se fólia, se gyapot)
  - járó beton (5cm, de nem tervezem használni a padlást)
  - fa födém (deszka-gerenda-deszka)
  - nádborítás, vakolva.
  A nád sehol nem “látszik ki” és a vakolat sincs megrepedve, nem potyog.
  Érdeklődni szeretnék, hogy tudom-e úgy rögzíteni a gipszkarton profilokat, hogy a meglévő rétegrendet ne kelljen lebontanom? Ráadásként abban is kérném a tanácsát, hogy a gipszkarton mennyezet és a nád réteg közé helyezhetek-e üveggyapot szigetelést, vagy a jelenlegi szigetelés elegendőnek tűnik?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 180. szigatech Post author

  Kedves Péter!

  A gipszkarton álmennyezet rögzítését a meglévő födémszerkezet gerendázatába kell megoldani. Sajnos ez sokszor, ha másképp nem is megy, legalább pontszerű bontást igényel. Stukatúros mennyezet esetén sajnos nem tudom megmondani, hogy egy új réteg kialakítása után, hogy fog viselkedni, és milyen mértékben repedezik meg. Így javasolt lenne leszedni, nehogy az új mennyezetre essen.
  A gipszkarton mögé közvetlenül ajánlott egy párazáró fóliát elhelyezni. Természetesen a gipszkarton, és a födémszerkezet közé is lehet elhelyezni szálas szigetelő anyagot. De ha úgy se lesz használva a födémszerkezet, padlás akkor érdemesebb lenne a födém felső síkját leszigetelni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 181. Zoli

  Kedves Szigatech!

  Fémvázas álmennyezetet szeretnék felújítás alatt lévő 128nm-es házunkba. Beton gerenda van beton tálcával, alulról bevakolva (de hullámos – ezért az álmennyezet), felülről felén betonozva, felén csak salak. Fent a padláson 2x10cm üveggyapot szigetelést ki akarok gurítani az egész felületen. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben is kell a párazáró fólia a gipszkartonra felülről? Nem szívesen tennék, mert akkor így a felette levő rész lesz bezárva, nem? A ház alapból nem penészesedik sehol sem.

  Köszi, Zoli

  Reply
 182. szigatech Post author

  Kedves Zoli!

  Amennyiben gipszkarton álmennyezetet szeretnének kialakítani, mindenképpen javaslok egy hőtükrös párazáró fóliát elhelyezni közvetlenül a gipszkarton mögé. Vagyis a gipszkarton, és a profil közé.
  Ez megakadályozza, hogy a lakásban keletkező pára felfelé szálljon és a gipszkarton feletti szerkezetet terhelje.
  Természetesen ilyen esetbe már nem szoktak a födém felső részére, vagyis a szigetelés alá újabb réteg párazáró fóliát elhelyezni.
  Így a gipszkarton álmennyezet feletti rész is ki tud szellőzni felfelé a födémen keresztül.
  A födém vízszintes szigetelésének felső síkjára viszont javasolt egy páraáteresztő fólia elhelyezése, hogy a szigetelés ne sérüljön (pl. nedvesség, por), de kiengedje a bent lévő párát.
  Ha mindenképpen 100%-os biztonságot szeretne elérni, akkor keressen fel egy épület energetikus szakembert, aki pontos számítások alapján meghatározhatja, hogy hova milyen fólia javasolt, milyen vastagságú szigeteléssel.
  Ugyan ekkor az ilyen jellegű kérdésekben egy szálas szigetelések gyártó cég alkalmazás technológusa jártasabb, tehát a kiválasztott szigetelést gyártó céghez érdemes még közvetlenül fordulni.
  Pl. URSA.
  Mivel ők többségben csak ilyen rétegrendek kialakításával foglalkoznak, ezért biztos, hogy pontosabb válasszal tudnak szolgálni, mint én.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 183. Smaragd

  Tisztelt Szakértő!

  Látszó mennyezetünk van, 2cm vastag parasztfödém. Elég gyatrán sikerült a felrakás. Mester hibája is és anyaghiba is. Eldeformálódtak a deszkák. Van ahol több mm-es hézag keletkezett a deszkák takarása között :-( Hogy javítsuk ki a problémát? Ráadásul nappali egyben konyhával. Nagyon tartunk a gőztől, párától….Mivel, hogyan érdemes szigetelni? Még előtte állunk.
  Előre is köszönöm a segítségét!
  Tisztelettel: Smaragd

  Reply
 184. szigatech Post author

  Tisztelt Smaragd!

  Sajnos jobb ötletem nincs, mint egy új gk. álmennyezet. Ezzel eltakarható lenne a mennyezeti hiba, és a gk. mögé közvetlenül elhelyezett párazáró fólia elhelyezésével a felette lévő födém szerkezetet is megóvhatják a lakásban keletkező párától.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 185. L. Zoltán

  Tisztelt Szakértő!

  Egy új építésű családi házban szeretnék álmennyezetet. A kérdésem az lenne hogy a függesztőket rögzíthetem-e DN 6/35-ös acél beütőékkel a B60 béléstestbe, vagy a vasbeton gerendába kell fúrnom. Ajánlott a párazáró fólia?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: L. Zoltán

  Reply
 186. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zoltán!

  A gipszkarton álmennyezet elsődleges profilozását a födém tartógerendáiba kell rögzíteni, ez kb. 80- 100 cm közt jelent. Majd a mennyezet másodlagos profilozását erre rögzítve 40 cm-ként kereszt irányban helyezzük el. Gipszkartonozás előtt javasolt egy réteg párazáró fólia elhelyezése. De szükségességét csak egy hőtechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 187. Gabó

  Tisztelt Szakértő!
  én már régen kartonozok és egyre jobban jövök rá, tudom meg hogy mit miért kell úgy. A kérdésem a következő: Miért kell a CD profilokhoz merőlegesen csavarozni a gipszkarton?
  válaszát előre is köszönöm!

  Gabó

  Reply
 188. Balázs Zoltán

  Tisztelt Szilvia!
  Sajnos a párazáró fólia ki lett hagyva a kartonozás során,ezért nedves gondolom fölötte
  a szigetelés, hogy lehet megszüntetni?
  Így néz ki alulról :karton,10cm isover szigetelés a gerendák között,felülről lécezés,fűtetlen padlástér.
  Hogy lehetne kijavítani?

  Reply
 189. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Zoltán!

  Sajnos nincs igazán jó ötletem a dologra. Lehetséges, hogy ha vissza szednék a szigetelést, akkor a profilozáson keresztül lerakott, és összeragasztott fólia segítene a dolgon, de mivel ez már nem teljesen zárna, így nem tudom megmondani, hogy mennyire válna be. Ezenkívül nem ártana még 10 cm-es szigeteléssel ellátni a felületet.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 190. M. István

  Kedves Szilvia!

  Egy megvásárolni kívánt ház szigetelésével kapcsolatosan szeretnék kérdezni. A fal kívülről 5cm-es EPS-el van szigetelve. A belső burkolat szerelt gipszkarton, a fal nincs vakolva. Mindenhol fűrészporos tapétával ragasztották le a gipszkartont ami nem túl esztétikus, de leszedni is nehéz, ezért szeretnék még egy gipszkartonréteget felrakatni.
  Arra gondoltam, hogy a második réteg felszerelésekor hőtükör fóliát rakatok a két réteg közé – ez viszonylag olcsó megoldásnak tűnik. Kérdés az, hogy meglévő külső szigetelés esetén ezzel mennyit nyerek, a párásodás vonatkozásában mennyit kockáztatok?
  Vagy felejtsem el, és később jelentősebb költséggel kívülre rakjak fel még + 5-8cm EPS szigetelést?

  A második szinten (nem tetőtéri, teljes értékű szint) a födém fa szerkezetű és úgy láttam, hogy csak kb 15-20cm kőzetgyapot szigelelés van a gipszkarton felett, felül OSB lap van. Ezt hogy lenne a leghatékonyabb szigetelni, tekintettel a nyári melegre is?

  Előre is köszönöm válaszát:
  M. István

  Reply
 191. Gál Zsuzsanna

  Kedves István!

  Az épület párásodásának mértékét, és annak lecsapódásának pontját egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni. Ebben egy energetikus szakember tud a segítségére lenni. Így a párazáró fólia felhelyezése előtt mindenképp egyeztessenek az említett szakemberrel.
  A meglévő gipszkarton szerkezetre pedig csak abban az esetben rögzítsenek még egy réteg gk-t, ha megfelelő rögzítéssel rendelkezik a tartószerkezet, és szakember biztosítja önöket, hogy kibír még egy réteg gipszkartont.
  Az biztos, hogy egy hőtükrös fólia réteg elhelyezése nem fog kiváltani egy 5- 8 cm-es szigetelést.
  Így, én mindenképpen javaslom az épület újbóli leszigetelését 5- 8 cm-es vastagságban.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 192. Gál Zsuzsanna

  Kedves Ádám!

  Általában 1 réteg gipszkartonnal készítik az álmennyezetet.
  De mindenképpen javasolt közvetlenül a gipszkarton mögé egy megfelelő párazáró réteget elhelyezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 193. Nagy Tamás

  Tisztelt Szakértő!

  Társasházi lakásunk nappalijának menyezetét szigetelnénk hang és hőszigetelés céljából. A fenti hozzászólásokban olvastam, hogy a kőzetgyapot + giszkarton rétegrend esetén a szigetelés és a gipszkarton közé párazáró fóliát szükséges tenni. A kérdésem: MIÉRT? Mivel azt a kevés párát, ami a nappaliban van, és átjut a gipszkartonon azt kőzetgyapot továbbengedi felfelé. Jelenleg sincs párazáró fólia a vakolat alatt a menyezeten. És ha tennék fel ilyet, akkor a pára a közetgyapot és a gipszkarton között rekedne meg, kvázi ott okozna penészedést. Ha tévedek, kérem magyarázza el a dolog mikéntjét, tisztán szeretnék látni a kérdésben.
  köszönettel: Tamás

  Reply
 194. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Nagy Tamás!

  A gipszkarton lap mögé elhelyezett párazáró fóliának két funkciója is lehet. Az egyik a párazárás, és e mellett, ha megfelelő típusú fóliát választ, akkor a hősugarak vissza tükrözése.
  Ha jó értelmezem, akkor az Ön szigetelni kívánt mennyezeti része közbenső födém, tehát az Ön felett lévő lakótér fűtött. Ha, két fűtött helyiség közötti szigetelésről beszélünk, akkor nincs jelentősége a párazárásnak, mivel nem nagy valószínűséggel alakulhat ki harmat pont a szerkezetbe, ami a pára lecsapódást okozhatja.
  Viszont ez mellett fokozottan szem előtt kell tartania, hogy megfelelő páratartalmat biztosítson a lakásban, és természetesen, vagy mesterségesen megoldott legyen a szellőztetés.
  De természetesen a pontos rétegrend kialakításához szükséges lenne a meglévő szerkezet rétegrend ismerete is.
  Ezért a pontos adatokkal kapcsolatban kérem, hogy helyszínen keressen fel egy energetikus szakembert.
  Persze, ha az ön mennyezeti része zárófödém, akkor megint más a helyzet. Ebben az esetben viszont külső hőszigetelést javaslok, és itt érdemes a gipszkarton mögé párazáró fóliát helyezni, hogy plusz pára ne terhelje a szerkezetet. Illetve a külső szigetelés tetejére egy páraáteresztő fólia javasolt.
  Mivel sok minden befolyásolhatja a kialakítani szükséges rétegrendet. Javasolt ilyen esetben egy páratechnikai- és egy energetikai számítást készíttetni, amiből pontosan meghatározható, hogy milyen típusú fólia szükséges, és hová, illetve, hogy milyen vastagságú szigetelés szükséges.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 195. Kerner Andrea

  Üdvözlöm!

  Mi szintén a belmagasság csökkentése miatt szeretnénk gipszkarton álmennyezetet, viszont a házunk vályog, tehát a tető felé semmilyen szigeteléssel nem bír. Azt tudjuk, hogy a vályogház falainak muszáj szellőznie, nem lehet párazáró réteggel ellátni, ezért kérdem, hogy a gipszkarton fölé ilyen falaknál is kellene a párazáró fólia?

  Köszönettel

  Reply
 196. Gál Zsuzsanna

  Kedves Andrea!
  A vályog épületeket teljesen külön kell kezelni. Ezért pontos vizsgálatra, és szemre vételezésre van szükség egy előzetes tanácsadáshoz is. Kérem, keressenek fel egy szakértő kollégát a környékükön. Vagy esetlegesen érdemes egy szálas szigetelő anyag gyártó cég alkalmazás technológusával egyeztetni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 197. Baráthné Tünde

  Tisztelt Szakértő!

  Szeretném a véleményét kérni az alábbi probléma megoldásában: a tőtéri fürdőszobánk ferde gipszkarton plafonja egy most már eléggé kitejedt foltban vizesedik, így téli időszakban, nem mi építettük, nem tudjuk, hogy hogy van szigetelve, vállakozótól vettük, sorház, mi a teendők, mit lehet vele tenni/mit tegyünk, kőműves hívjunk v. gipszkartonozót v. esetleg mi is házilag tudunk valamit tenni?

  Köszönettel.

  Reply
 198. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Baráthné Tünde!

  Először is ki kellene deríteni, hogy mi okozza a problémát. Lehet túlzott pára, lehűlő felület, vagy akár átázás is. Mindenképp azt javaslom, hogy helyszínen legyen szíves egy energetikai szakemberrel egyeztetni a problémát.
  Majd ezek után az általa javasolt javítási munkálatokat elvégezni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 199. Majer Klaudia

  Jò napot. Szeretném megkérdezni,hogy lécre szerelt gipszkarton mennyezet hőszigetelése mien elemekből áll sorrendben? Hol helyezkedik el a rendszerben a hőtükrös fólia ?

  Reply
 200. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Klaudia!

  A fönti videón megnézheti a gk. álmennyezet elkészítésének menetét, és a termékek árjegyzékénél egy gyári anyaghányad táblázatot is talál.
  Általános esetben a hőtükör fóliát közvetlenül a gipszkarton mögé helyezik el.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 201. Füzi Csaba

  Tisztelt Szakértő! Boltíves mennyezetet szeretnék vízszintesre kartonozni,mivel a belmagasság 5m magas.Kb 1m-t szeretném lehozni a mennyezetet.A helységek méretei 4x5m.Gipszkarton kereskedésben az eladó azt tanácsolta,hogy ne fém éket használjak,hanem 8-astiplit+csavart a függesztőpálcákhoz. A boltíves mennyezetem oly régi,hogy természetesen téglából készült. Ön szerint mivel rögzítsem a függesztőpálcákat? Köszönöm válaszát.

  Reply
 202. Gál Zsuzsanna

  Tisztelt Füzi Csaba!

  Gipszkarton álmennyezet készítés esetén általános esetben, ha beton, ha tégla felületről is van szó, akkor is beütőék a javasolt rögzítési technika. Tipli alkalmazása esetén “kihúzódhat” a teher súlya alatt a rögzítés.
  Mivel minden épület szerkezete más- más tulajdonságokkal rendelkezik, így javaslom, hogy mindenképpen egy kivitelezésben jártas szakemberrel egyeztessen helyszínen.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 203. eviL

  Kedves Szilvia!

  Családi ház felújítása kapcsán a mennyezett (sárfödém) egyenetlenségeit dupla fa szerkezetes álmennyezettel valósítanánk meg. A szerkezet felett vinnénk az elektromos hálózatot. Rendelkezésünkre áll üveggyapot, hőtükör fólia, és párazáró fólia is.

  Melyik a megfelelő rétegrend figyelembe véve az elektromos szerelést is, milyen rétegrendet javasol alulról-felfelé haladva?

  Köszönöm válaszát!

  eviL

  Reply
 204. Gál Zsuzsanna

  Kedves Evil!

  Mivel hagyományos sár- fa födémről beszélünk. Így mindenképpen fontos a szerkezet minőségét ellenőrizni, illetve pártechnikailag leellenőrizni a kialakítani kívánt rétegrendet.
  Vagyis megkérném, hogy keressen fel egy energetikai szakembert, aki mérések, és számítások alapján pontos rétegrenddel tud szolgálni.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 205. Almási Zoltán

  Kedves Szilvia!
  Újonnan épülő helyiség gipszkarton álmenyezet + fafödém kialakításában szeretném segítségét kérni.
  A tervezett rétegrend alulról felfelé: gipszkarton álmenyezet,párazáró fólia,üvegygapot szigetelés, gerenda,deszkázás. Először gerendák és a deszkázás készülne el.
  Az egyik kérdésem az lenne, hogy páraáteresztó fóliát, vagy egyéb “porfogót” érdemes-e a deszkázás alá tenni?
  A másik kérdésem, hogy a gerenda, és deszkázás elkészülte után a szigetelés elhelyezése megoldható-e a fém tartószerkezeten (a lelógó pálcás függesztések miatt)?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Reply
 206. Gál Zsuzsanna

  Kedves Zoltán!

  A szigetelés fölé helyezendő páraáteresztő fólia mindenképp javasolt, amennyiben nincs teljes mértékben elzárva a külvilágtól. Vagyis, ha lehetősége van porosodni az anyagnak, akkor mindenképp javasolt ellátni egy “porfogóval”.
  Igen, természetesen felhelyezhető. De személy szerint nehézkesebbnek találom alulról, mint felülről elhelyezni a szigetelést.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 207. Ungvári Péter

  Kedves Szilvia!

  Segítségre lenne szükségem, nedves salétromos a falam, stukatur mennyezetem van. Vízszigetelés fog töörténni, magas nyomású injektálással, milyen kartonozást javasolna a falakra ill a mennyezetre? Az én elképzelésém a következő lenne. Injektálás után 2 nappal a falakat lécezéssel (anyagi okok miatt) a stukatur mennyezetet profilozva tenném föl. Kívülről később szigetelném a házat. Van-e buktató az elképzelésembe, kell-e szigetelés. Kiszellőzik -e falam a karton mögött, ha hagyok alul fölül hézagot? Válaszát köszönöm

  Reply
 208. Gál Zsuzsanna

  Kedves Péter!

  Sajnos nem tudom megmondani, hogy egy injektálás után mennyi idő, amíg biztonságosan fel húzható egy belső felületképzés. Mivel, ha még túl nedves a fal, akkor a gk. falazat mögött egy kialakult harmatpontnál elkezdődhet a pára lecsapódás.
  Így, a legmegbízatóbb megoldást talán az jelentené, ha egy energetikus szakemberrel egyeztetni, hogy külső hőszigetelés nélkül, mikor és milyen rétegrendbe kerülhet fel a gipszkarton rendszer.
  Elméletileg a levegő állottságát a gipszkarton alsó, és felső részén való megfúrásával ki lehet küszöbölni. De ez a lakásban biztosított páraháztartástól is függ.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 209. Zoltán

  Kedves Szakértő!

  Gipszkarton álmennyezet kialakítását tervezem, jelenleg a mennyezeten nád + vakolat van. Bramac léccel szeretném megcsinálni a tartószerkezetet a kérdésem az lenne, hogy milyen vastag lécet javasol, ami biztosan elbírja a gipszkarton súlyát?
  Kisgerendákra erősíteném fel a tartószerkezetet hilti szalaggal valamint hosszú csavarokkal.

  Köszönöm válaszát

  Reply
 210. László

  Kedves Szakértő!
  Most rakták fel a gipszkarton mennyezetet. A gipszkarton fölé párazáró fólia, illetve szigetelés került. Jött a villanyszerelő és átfúrta a gipszkartont és vele együtt a fóliát is. Kérdésemre azt mondta, hogy ezt így szokták. Jól érzem, hogy hülyének néztem. Mennyire jelenthet ez problémát? Elég sok helyen fúrtak bele, mert ledes lámpák fogják biztosítani a világítást. Mit tudok tenni? Le kellene szedetnem mindenhol a gipszkartont?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
 211. Gál Zsuzsanna

  Kedves László!

  Igazából nincs más kivitelezési megoldás, legalább is én még nem hallottam róla. Esetleges megoldás, hogy ha a kivágott helyeken a gipszkarton “külső” oldalával összeragasszák a párazáró fóliát, és a lámpák felhelyezését tömítéssel oldják meg. De igazából egy normál lakásnál nem okozhat az a mennyiségű pára problémát.

  Tisztelettel: Gál Zsuzsanna

  Reply
 212. Szekeres Péter

  Üdvözlök mindenkit!
  Testvéreméknél gipszkartonozás van folyamatban. Direkt olyan szerelőt kerestek, akik fémszerkezettel szerelnek. Magam is sokat szereltem már és a szakik munkájában hibákat véltem felfedezni, de ezt nem hiszi el nekem senki. Már ott gyanús volt a dolog, hogy nem ismerik a fémszerkezethez szükséges alkatrészek nevét (használatát sem), nem raknak sehová párazáró fóliát és még csak egy fránya lemezvágó ollójuk sincs. Mindemellett 5×5-ös párnafával kezdték a fémszerkezet szerelését. Feltöltöttem néhány képet a jelenlegi állapotról. Ők azt mondták ez így tökéletes és erre rakják a lapokat. Szeretném kikérni egy szakértő véleményét a dologról.
  Képek itt találhatók:
  http://kepfeltoltes.hu/view/140513/2014-05-13_11.41.10_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/140513/2014-05-13_11.41.20_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/140513/2014-05-13_11.41.46_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/140513/2014-05-13_11.41.56_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  http://kepfeltoltes.hu/view/140513/2014-05-13_11.42.07_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Elöre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A kivitelezési eljárások eltérhetnek egymástól szakemberek és helyszíni adottságok függvényében. A kivitelezők munkáját nem áll módunkban felülbírálni. A párazáró fóliát a gipszkarton és a szálas szigetelőanyag közé szokták elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 213. Attila

  Kedves Szilvia!
  Stukatoros mennyezetre szeretnék gk.álmennyezetet,fém profillal.A kérdésem az lenne,hogy a függesztő pálcát fa gerendába is bele lehet é rakni vagy csak betongerendába?Az ud profilok 400 cm körül vannak,ha ennél nagyobb,szélesebb teret szeretnék megoldani azt csak egyszerűen tovább kell csavarozni?(mondjuk 5 méter=400+100 cm)?
  Szép napot!
  Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Amennyiben a fagerenda statikailag megfelelő akkor igen. A függesztők fába történő rögzítéséhez lapos fejű facsavarokat kell használni.
   Az UD profilokat egymáshoz illesztve szélein megfogatva, vagy egymásba illesztve kb. 5-10 cm hosszan, illesztésnél rögzíteve oldalán opel csavarral összefogatva tudja megoldani.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 214. Antal József

  üdv!

  4-es falu zártszelvényből van a galériám a lakásba legyezőszerűen elrendezve. Ennek szeretném az alját befedni kartonnal. Felül fa padlóburkolat. Mit javasol? Elég a tetőléc egy rétegben 40 cm-ként ráfúrva a zártszelvény aljára, s azt kartonozni egyből? A legyezőforma miatt sok lesz a veszteségem, ill a leeső felek “visszaforgatása” után is? Más egyszerűbb megoldás? Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt József!

   Ha teljesen sík a zártszelvény akkor rögzíthető rá a cserépléc önfúrós csavarral. A gipszkarton egymás fordításával el lehet kerülni a nagy mértékű hulladék keletkezését. Ha nem sík a zártszelvény akkor direkt függesztővel lehet az egyenetlenségeket korrigálni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 215. Pákozdi György

  Szeretném lejjebb hozni a plafont gipszkartonnal.Ez egy tetőtér beépítéses lakás,és az alsó szinten lenne ez a megoldás.Beton gerendák vannak és a kérdésem az lenne,hogy a beton gerendát szabad-e fúrni hogy a rögzítő pálcákat feltudjam helyezni?Nem tudom hogy gyengíti-e a gerendát ha megfurkálom,nem szeretnék ebből később bajt.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt György!

   A tartó gerendákat nem ajánlott megfúrni, mert a későbbiekben okozhat gondot statikailag a szerkezetben. Amennyiben lehetséges a beton kefnibe kellene a rögzítőpálcákat felhelyezni megfelelő hosszúságú acél dűbel használatával.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 216. Szarvas-Németh Gertrúd

  T Cím!

  Gipszkartonból van az emeleten lévő szobák mennyezete.az építtető annak idején azt mondta, hogy két bőröndnyi hely van odafenn.Mikor megnéztük, jóval nagyobbnak találtuk a helyet.Ezért szeretnénk ha lehetséges normális padlást kialakítani.Ebben szeretném a tanácsukat kérni, hogy a gerendákra milyen erős szerkezetű fát és mit tegyünk, hogy mindent elbírjon és ne legyen probléma a későbbiekben.
  Segítségüket, válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel:Szarvas-Németh Gertrúd

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gertrúd!

   Ahhoz hogy a szerkezet teherbírása milyen mértékű statikus szakvélemény szükséges. Annak eredményeként lehet kiválasztani a megfelelő anyagokat.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 217. Kovács Gábor

  Tető felújítást végzünk, mert a tavaly vásárolt tetőtér beépítéses házunknak kiderült, hogy nem előnyös a tető kialakítása és a belső párazáró fóliát is kispórolták. Kérdésem , hogy okozhat-e problémát, ha átalakításkor a jelenlegi gipszkarton borítást (ami alól hiányzik a párazáró fólia) nem bontjuk el, hanem csak rárakjuk a fóliát és még egy réteg gipszkartont. A többi szigetelési munkát bontás nélkül meg tudnánk úszni és ha működik a megoldás, akko így egyszerűbb lenne.

  Válaszukat előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Abban az esetben ha a meglévő gipszkarton rendszer teljesen száraz és nincs sehol páralecsapódás akkor kivitelezhető. A reflex tél párazáró fóliát 10 cm-es átfedéssel és alurag szalag használatával kell alkalmazni. Nagyon fontos a fólia szakszerű elhelyezése a teljes párazárás miatt, mert a legkisebb mértékű pára megjelenése a meglévő szerkezetben problémákat okozhat.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 218. Csizmadia Zsolt

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!

  Nemrég költöztünk családi házba, s felújítjuk a fürdőszobát!

  A kérdésem az lenne, hogy milyen vastag kőzetgyapotot javasol a betontálcák és az álmenyezet közé? A fürdőszobába speciális csavarok kellenek a párásodás/rozsdásodás miatt?

  Üdvözlettel:

  Csizmadia Zsolt

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   Általában a javasolt vastagság minimum 5 cm. A fürdőszobában a gipszkartonnak van nagyobb jelentősége, melynek mindenképpen impregnáltnak kell lennie és fölé a párazáró fólia beépítése szükséges. Amennyiben harmatpont lehetősége fennáll akkor a hőszigetelést a födémen kell elvégezni 10-20 cm vastagságban.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 219. Bozsik Tamásné

  Kedves Zsuzsanna!

  Kérdésem a következő lenne! Kb. 50cm-es kőfalú házról beszélünk, belső oldalát szeretnénk gipszkartonnal párnafás megoldással burkolni, kell-e szigetelést bármilyet rakni vagy elég a hőtükrös fólia használata!
  Köszönöm válaszát! Bozsikné Ildikó

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ildikó!

   Amennyiben a hőszigetelés is cél akkor megfelelő rétegrend mellett beépíthető szálas szigetelő anyag is, ellenkező esetben elegendő a hőtükrös párazáró fólia.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 220. Attila

  Kedves Zsuzsanna,

  Tetőtér beépítés eseten, szem elott tartva a legkisebb hoveszteseget, van e értelme a duplaréteg kartonozasnak, esetleg gerenda parnafa hotukor szigetelés karton parnafa szigetelés karton rétegrendnek?

  Üdvözlettel:

  Attila

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A dupla réteg gipszkartonnak hőveszteség szempontjából nincs jelentősége. Bentről kifelé haladva: gipszkarton, párazáró fólia, 10 cm szálas szigetelőanyag szarufák elé, 10 cm szigetelés szarufák közé, páraáteresztő fólia.

   További Szép Napot!

   Reply
 221. Janos

  Jo napot. 25m2 es mennyezetet takarnek gipszkartonnal ami jelenleg stukatur technologiaval van kialakitva. A kerdes az volna hogy ebben az esetben hogyan, hova kell rogziteni a szemes fuggesztoket? Koszonom a valaszt

  Reply
 222. Proics József

  Tisztelt Szakértő!

  Szeretnénk állmennyezetet felszerelni, viszont a már beépített ablakok a mennyezetig érnek, a kinyíló ablak teteje és a mennyezet közötti távolság 12 cm. A kérdésem az, hogy ilyen kis távolság esetén is használhatóak-e a szerelvények, vagy mindenképp nagyobb távolság kell.
  Ha igen, akkor szeretném megkérdezni, hogy milyen technikával lehet felszerelni az álmennyezetet.
  Köszönettel:
  Projó

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Tisztelt Uram!

   Természetesen megoldható a megadott helyen is az álmennyezet felszerelése.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 223. Dancs Róbert

  Üdvözlöm!
  Társasházi földszinti lakás falai, mennyezete penészesednek, állítólag hőhíd miatt. A ház falai kívülről nikecellel szigetelve vannak. További külső szigetelésre sajnos nincs pénz. A penész eltávolítása után megoldás lehet e a vízálló gipszkarton fal kialakítása az érintett “beteg” felületek előtt, s ha igen, milyen technológiával?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Róbert!

   Gipszkarton előtét fal készítése csak teljesen száraz és penészmentes felület elé javasolt, mert ellenkező esetben lehet hogy csak eltakarja a problémát. Ezért ennek megépítése előtt kérje ki energetikus szakember véleményét.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 224. Virág András

  Üdvözlöm.
  Tanácsot szeretnék kérni. A szoba, amire állmennyezetet szeretnék szerelni, 3.35 méter magas és 80 cm–el lejjebb szeretném hozni. A ház régi építésű a plafon nem sík, hanem íves. A közepe kb. 5 centivel lejjebb van, mint a széle. A plafon gerenda, deszka, nád és vakolat. A padlástér nincs fűtve.
  A kérdéseim a következők: A plafon egyenetlensége kiküszöbölhető, hogy az állmennyezet sík legyen? Az állmennyezet fölé milyen szigetelést tegyek és mennyit? A maradék légtérrel kell valamit csinálni, nem fog penészedni?
  Előre is köszönöm.
  Tisztelettel András.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   Az egyenetlenséget a függesztő pálcák szükséges méretre vágásával lehet korrigálni. Javasolt rétegrend bentről kifelé haladva: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag. A maradék légtér üresen hagyása nem okoz problémát.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 225. Osváth Róbert

  Tiszteletem!
  Az lenne a kérdésem, hogy az álmnnyezetet és szeretném a tetőtérben lévő fogópárra felhelyezni!Lehetséges-e, hogy plusz szerkezét nélkül rögtön a fogópárra szerelni a vázszerkezetet és arra a gipszkartont?A fogópár nekem a szarufák mindkét oldalát kötik össze és 440cm hosszan!Anyagvastagsága 150×30 mm .A másik problémám, hogy a szigetelést a fogópár fölött helyezném el és nem a fogópárok között ez nem okoz-e nekem gondot, hogy a fogópár a szigetelést és a párazáró fólia között helyezkedne el.

  Köszönöm előre is a váaszukat!

  Üdvözlettel: Osváth Róbert

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Róbert!

   A fogópárra szükséges minimum a direkt függesztők használata ahhoz hogy az álmennyezet síkba legyen. Az hogy a párazáró fólia és a szigetelőanyag között helyezkedik el a fogópár az önmagában problémát nem okoz. A párazáró fólia mindenképpen a gipszkarton és a szálas szigetelő anyag között legyen.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 226. Vigh Peter

  Kedves Zsuzsanna!
  Szuterenben zeneterem utolagos hangszigeteleset vegezzuk hazilag.Problemaink miatti kerdesek: – Direkt felfuggesztokkel gipszkarton almennyezet keszitesekor, alacsony belmagassag miatt csak 5cm kogyapot-szigetelest hasznalhatunk.A terem egyik resze lakas alatt, a masik fele terasz alatt van. Raadasul a terasz sarkanal ketoldalrol szuteren ablakok vannak. Haromfele kulso homerseklet, – hohid, es az ablakokkal kerulunk egysikba. Igy aztan mar most a kogyapot felhelyezesekor parasodnak, kondenz-vizesednek a nyilaszarok, a keretek, es korulottuk a fal.Erre az egesz szerkezetre alulrol rakerulne a parazaro folia. Ha lezarom a gipszkarton, es kogyapot kozott, akkor nem fog belulrol “berohadni”, peneszesedni az egesz fodem, szigeteles, es a szerkezet? Mi a teendo? Ha az almennyezet ablakokkal hataros reszet mondjuk 1/2 meter melysegben nem kogyapotozom, akkor meg a hangszigeteles nem fog mukodni.
  Tisztelettel, koszonettel varom tanacsat.
  Vigh Peter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Az általános rétegrend szerint bentről kifelé haladva: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelő anyag. A leírtak alapján mindenképpen szükséges egy páratechnikai mérés, mert anélkül nem lehet biztonsággal állítani hogy nem lesz probléma.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 227. Zsófia

  Kedves Zsuzsanna
  Könnyű szerkezetes épületben fürdőszoba kialakítását tervezem. A szerkezet kívülről befelé: lambéria, légrés, furnér lapok.
  Kérdésem, hogy a fürdőnek tervezett helyiség mennyezetét és oldalát hogyan gipszkartonozzam?
  Természetesen szigetelést is fóliát is teszek, de nem tudom, hogy lehetséges e hogy a mennyezeti gipszkarton tartó szerkezetét valahogyan a fali gipszkarton tartó szerkezetére terheljem? Mivel nem vagyok biztos benne, hogy a tető gerendák elbírnák e a függesztett gipszkaton elemeket…
  Válaszát előre is köszönöm

  Reply
 228. T. Katalin

  Kedves Zsuzsanna!
  az a kérdeésem lenne, hogy ha nem szeretnénk különbözö gipszkartonbol készult dekoráciot a mennyezetre, hanem sima négyzetrácsosan elhelyezett ledeket a mennyezeten akkor az üvegvattába hogyan helyezzük el öket?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Katalin!

   Villanyszerelési termékek elhelyezéséhez kivitelező helyszíni felmérése és ajánlata szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 229. Erik

  Jó napot!

  Lehetséges ferde síkú (10% emelkedésű) álmennyezetet készíteni? Ha igen, az álmennyezet és válaszfal csatlakozását hogyan lehet megoldani?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Erik!

   A válaszfal elkészítésével kell kezdeni, melynél a stabil rögzítés szükséges. Az álmennyezetet ferde síkban függesztőpálca használatával lehet kialakítani a tetszőleges mértékben.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Károly!

   A lécezést ha a gipszkarton szélessége 1200 mm akkor 60 cm-ként, ha 1250 mm akkor 62,5 cm-ként kell elhelyezni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   Gipszkarton szerkezetek készítésénél elsődleges szempont hogy a felületnek száraznak kell lennie. Szerkezettől függően a fogadó (U) profilok rögzítéséhez hosszabb beütő dűbel használata szükséges. Álmennyezet készítésénél statikailag alkalmasnak kell lennie a szerkezetnek a plusz teher kialakulása miatt. Általános rétegrend bentről kifelé haladva: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelő anyag.

   További Szép Napot
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zoltán!

   Esetlegesen a gerendákhoz történő rögzítés kivitelezhető amennyiben statikailag alkalmas rá a szerkezet. Javasolt kivitelező szakember helyszíni szemléje alapján tanácsot kérni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 230. Ferenc

  Kedves Zsuzsanna!

  Egy 6×3 méteres helyiségben szeretnék gipszkarton álmennyezetet készíteni. A mennyezet betongerendás, és 35cm-el szeretném lejjebb hozni.
  A neten összeszedett információk alapján a következő megoldásra jutottam. Kérem erősítse meg, hogy jó a megoldás, vagy ha nem, javitson ki.
  A falsíkra körben UD profilokat fogatok fel, a helységre keresztirányban kerülnének felfüggesztésre (szemes függesztőpálcával és rugós függesztővel) a CD profilok 40cm-s tengelytávolságra, az első a falsíktól 40 cm-re, igy 14db-ra lenne szükség. Egy-egy CD profilt 4db függesztő tartana. Itt a következő elosztásra gondoltam: az első a falsíktól 30, majd 80-80-80, és újra 30cm a falsíkig.
  Természetesen hővisszaverő-párazáró fóliát és hőszigetelést is tennék a gipszkarton fölé.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv.
  Ferenc

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Ferenc!

   Az Ön által leírt kiosztás megfelelő. Az UD profilok alá rezgésgátló szalag elhelyezése javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 231. Bartha Attila

  Szép napot.Azt kérdezném hogy válaszfal építésnél 4 méter fölötti belmagasságnál 4 méter szélesség jól tudom e hogy a megfelelő merevítéshez megfelelő profilozással két oldalról két két réteg karton kell?Mert egyel igen mozgékony instabil.És még csak annyi hogy ajtó beépítésnél erősített profil kell?Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   A 2×2 réteg gipszkarton és sűrűbb profil kiosztás, rögzítés ajánlott, az ajtók beépítésénél az erősített (UA) profil használata szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   A kiosztástól függően mindkét irányban fel lehet tenni a gipszkartont.

   További szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 232. Péter

  Tisztelt Zsuzsanna!

  Egy beton gerendás, beton kefnivel bélelt ház mennyezetére szeretnék esztétikai szempontból g.k. áll mennyezetet szerelni. A tetőtér használaton kívül van és felülről le van takarva üveggyapottal. A dupla profilozást léccel oldanám meg. Kérdéseim a következők lennének. 1. a tartószerkezetet rögzíthetem-e a beton gerendába, nem gyengítem meg ezzel a szerkezetét? 2. Ha a párával és a szigeteléssel eddig nem volt problémám, szükséges vagy érdemes e párazáró fóliát és/vagy szigetelést terveznem? Változtat-e valamin a tetőtér későbbi beépítése?
  Továbbá: a tetőtérfeljáró lépcsője alá egy zuhanyfülkét tervezek. Ennek mennyezeti lezárását impregnált g.k-al szeretném megoldani. Itt már a hőszigetelés miatt gondolom célszerű lenne szigetelő anyagot is beépíteni. A tervezett rétegrend alulról: Impregnált g.k, párazáró fólia, szigetelés és sima g.k zárás a lépcső alsó síkjában. Helyes ez így? A hely hiány miatt érdekelne, hogy mennyi légrést kell minimálisan hagynom a párazáró fólia és a szigetelő anyag között?

  Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A gipszkarton szerkezetet nem javasolt a gerendába rögzíteni esetleges statikai problémák kialakulása miatt.Ennek kizárására statikai mérés szükséges. Abban az esetbe ha nem kerül a gipszkarton fölé szigetelés és a födémen meglévő alatt van párazáró fólia, akkor elhagyható. A zuhanyfülke tervezett rétegrendje megfelelő, legalább 2-3 cm légrés célszerű.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 233. Tóth Tiborné

  Jó napot kívánok!
  Szeretném megkérdezni,hogy plafonra szeretnénk hőtükör fóliát felragasztani,hogy ne a felettünk lakót fütsük hanem a keletkező hőt visszaforditsuk a plafonról.A lakás alatt pincék vannak,ezért nagyon hideg.A pince szigetelése nem megoldható a kedves lakók miatt. Ezért gondoltunk a fóliára.Átfesthető-e a fólia?
  Vagy a fóliára ragaszunk vékony 05mmx05mm disz állmenyezetett.Köszönöm a válaszukat előre is.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Asszonyom!

   A hőtükrös fóliákat nem lehet átfesteni. A szigetelés megoldásához gipszkarton álmennyezet készítése célszerű szálas szigetelőanyag használatával.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 234. Fábián Péter

  Tisztelt Szakértő!

  Most most épül a családi otthon. Kész a tetőszerkezet és most következik majd a mennyezet elkészítése. Fa födémszerkezet lévén a mennyezet gipszkartonból kerül kialakításra. Ma jártam az építkezésen és láttam, hogy a gerendákhoz van rögzítve egy U-profilú lemez. Gondolom erre lesz csavarozva a gipszkarton lap. Viszont a tároló helységben a lemezek helyett, fa léceket látok felerősítve. Okozhat e ez gondot a későbbiekben? Párazáró lesz a kartonon valamint 20-cm kőzetgyapot szigetelés. Nem fog majd a fai idővel elcsavarodni? Vagy mozogni? Ezáltal pedig a mennyezet repedezni? Fontos nekem, hogy a tároló helységben se legyen semmilyen esztétikai probléma.

  Válaszát előre is köszönöm,
  Tisztelettel,

  Fábián Péter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Abban az esetben egalizált gipszkarton lécet alkalmaztak elméletileg a későbbiekben nem okozhat problémát.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 235. Fábián Péter

  Tisztelt Szakértő!

  Nem értem mit jelent az az egalizált léc. Ez az elméletileg a jövőben nem lehet probléma ez azt jelenti, hogy azért van rá esély? ha igen milyen probléma fordulhat elő? Azért csak jobb lenne, ha mindenhol lemezhez rögzítenék a gipszkartont nem?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Az egalizált léc, szárított méretpontos léc. A szárított lécnek a nedvesség tartalma alacsony ezért sokan használják belső terek kialakításánál. Ezzel a léccel megakadályozzuk a görbülést, elszíneződést, törést és a méretpontatlanságot.
   Mivel természetes anyag garancia nincs rá, hogy esetlegesen külső behatásra (pl.nedvesség) nem sérülhet.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 236. Kerekes Eszter

  Kedves Zsuzsanna!

  Fafödémes családi házat építtetünk. A fafödém alá gipszkarton kerül. Kérdésem, hogy melyik szigetelési módot ajánlja. Polisztirol-üveggyapot-kőzetgyapot vagy valami mást? És hány cm vastag legyen? Úgy hallottam, hogy ajánlott nem egy rétegben, hanem elosztva 3 felé (pl. 5 cm – 10 cm – 15 cm ) osztani a szigetelést, így még hatékonyabb. Valóban így van? A párazáró fólia hova kerül?

  Köszönettel:

  Kerekes Eszter

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Eszter!

   Fafödém szigeteléséhez szálas szigetelőanyag (ásvány- vagy kőzetgyapot) javasolt egy 0,039-es hővezetési tényezőjű termékből legalább 15-20 cm vastagságban, ezt célszerű legalább két részben felvinni. A párazáró fóliát a szigetelő anyag alá szokták elhelyezni, abban az esetben elhagyható ha a szigetelőanyag átszellőzése biztosított (nem lesz lezárva). A tetejére páraáteresztő fólia használata javasolt az anyag védelmére.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 237. Szakmány Gábor

  Kedves Zsuzsanna!

  Azt szeretném kérdezni, hogy mivel nálunk betongerendás kerámia béléstestes födém van, milyen megoldással lehet rögzíteni gipszkarton mennyezetet?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:Szakmány Gábor
  l

  Reply
 238. Kiss Sandor

  Kedves Zsuzsanna!

  Azt szeretnem megtudni, hogy milyen formaban lehet gipzskarton mennyezetet felrakni ugy, hogy a gerendak koze szigeteles kerult, ala folia, majd lecezes.

  Megoldhato befuggesztes nelkul, vagy mi lenne a helyes megoldas?

  Valaszat elore is koszonom!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   A függesztés szükséges, ahhoz attól függően hogy milyen mélyre eresztik az álmennyezetet a direkt függesztő, vagy a rugós függesztő és függesztő pálca használata alkalmas.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 239. József

  Tisztelt Gál Zsuzsanna!
  Egy társasházi lakásomat álmenyezzet és szigeteléssel akarnám ellátni, amiben beépitett világitás és ha megoldható akkor még légh technikák akarok elhelyezni. Milyen megoldással lehet ez kivitelezni, hogy a beépitendö eszközök ne akadályozzák egymást.
  A válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   A megoldással kapcsolatosan kivitelező szakember helyszíni felmérése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 240. Norbert

  Kedves Zsuzsanna!
  Családi házam 20 cm-es monolit vasbeton födémmel rendelkezik, ami alá 10 cm szigetelés és gipszkarton álmennyezet kerül. Kérdésem, hogy szükséges-e párazáró fólia és ha igen, akkor ennek mi a pontos oka? Csak mert 2 kivitelező mást és mást javasolt!
  Köszönettel:
  Norbert

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Norbert!

   Álmennyezet készítésekor a gipszkarton és szigetelőanyag közé szükséges a párazáró fólia elhelyezése, ezzel megakadályozva hogy a lakótérben keletkező pára bekerüljön a szigetelőanyagba.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 241. V.Csaba

  Tisztelt Zsuzsanna!

  Mennyezeti Fafödém gerendáira közvetlenül szeretnék rögzíteni gipszkartont függesztők nélkül ugyanis a belmagasságot nem szeretném csökkenteni csak esztétikai okból lenne a burkolat.Azt szeretném kérdezni hogy ez kivitelezhető e ?

  Köszönettel:
  Csaba

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Csaba!

   A függesztés nélküli rögzítés nem javasolt, mert a szerkezeti mozgás átmegy a gipszkartonra és az repedéshez vezethet. A tartógerendák megfúrása statikai szempontból sem javasolt.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 242. Domokos János

  Tisztelt Szakértő!
  Vásárolt ingatlan betongerendás, alul stukatoros cserépléchez fogatva a nádszövet, felül léces saralással.
  Szeretném a mennyezetet gipszkartonnal 15cm lentebb engedni.
  Hogyan lehet ezt megoldani? Alsó stukator léchez szabad e a függesztőket felcsavarozni.

  Előre is köszönöm a tanácsot János.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves János!

   A stukatúr tartólécszerkezetéhez nem javasolt a függesztőket rögzíteni. A megfelelő megoldáshoz kivitelező szakember helyszíni felmérése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 243. Attila

  Tisztelt Szakértő!

  Vályogház belmagasság csökkentését és szigetelés javítását szeretnénk álmenyezettel és üveggyapottal megoldani. Kell-e párazáró fólia? Egyáltalán vályogot szabad-e így szigetelni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Álmennyezet készítésénél a belső burkolat és a szigetelés közé szükséges párazáró fólia használata. A szigetelés vályogház esetében is lehetséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 244. Polgár Patrik

  Kedves Zsuzsanna!

  Én kis pici panelfürdöszobát csinálok gipszkarton mennyezettel. Mivel csak 150 centi széles az egész, azt gondoltam nem kell közé tartókat fúrni, hanem csak simán a C profilok belemennek az U profilba. Mivel penészesedés az eredeti falon is nagyon elnyészö mennyiségben volt, (évtizedek alatt csak néhány mm-es pötty jelent meg) szigetelést sem teszek rá, mivel olyan alacsony a belmagasságom hogy kevés neki a hely is, úgy gondolom a párazáró fólia is fölösleges, mivel az impregnált (zöld) karton úgy gondolom elegendöen vizszigetelö. Mit gondol ön a leegyszerüsített kivitelezésemröl?

  Üdvözlettel, Polgár Patrik

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Patrik!

   A függesztés legalább 60 cm-ként mindenképp javasolt, a párazáró fólia abban az esetben hagyható el ha légrés biztosított.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 245. Hudák János

  Kedves Zsuzsa

  Direkt függesztő rögzítése fa gerendára megoldható 4,5/50 faforgácslap csavarral, esetleg ugyan ilyen méretű D-fejű facsavarral?

  Reply
 246. Kis Lívia

  Kedves Zsuzsanna!

  Szeretnénk a mennyezetet gipsz-kartonozni és szigetelni! Az lenne a kérdésem, hogy a stukatúros mennyezet és a szigetelés között kell valamennyi légrést hagyni? Vagy telibe lehet nyomni szigetelő anyaggal a mennyezetig? Válaszát előre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Lívia!

   A szigetelés és a mennyezet között célszerű légrést hagyni. A gipszkarton és a szigetelés közé párazáró fólia használata szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 247. Kiss László

  Kedves Zsuzsanna!

  Egy kérdésem lenne. Beltér magasság csökkentés miatt álmennyezetet szerelünk majd fel. A jelenlegi 3 méter lesz csökkentve 2.7 méterre. Mindenhol azt olvasom hogy üveg vagy kőzetgyapot szigetelés kell alkalmazni. Miért kell a szigetelés? Köztudott hogy a levegő az egyik legjobb hőszigetelő. Ha azt a 30cm-t üresen hagyjuk az miért nem jó? Természetesen a gipszkarton fölé párazáró fólia kerülne, megfelelően légmentesen lezárva a felette lévő teret.

  Valaszat előre is köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   A szigetelés alkalmazása nem szükséges, ha csak belmagasságot szeretne csökkenteni. Abban az esetben ha hőszigetelés is szempont akkor kell a szálas szigetelőanyag.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
   1. Kiss László

    Köszönöm a válaszát! Ha hőszigetelés a szempont akkor min. 10cm-s üveggyapot gondolom szükséges? Érdemes légrést hagyni vagy mindenképpen telibe kell szigetelni az álmennyezet feletti részt? Pontos méretek: 3 méteresek a szobák a villanyszerelés miatt 25 cm tudunk csökkenteni. Így a 25 cm-ből lejön a CD UD váz szerkezete. Szűken 20 cm-es szigetelés beférne, szükséges e teljesen kitölteni a rést?

    Kiss László

    Reply
    1. Gál Zsuzsanna

     Kedves László!

     Legalább a 10-15 cm vastagság ajánlott egy 0,039-es hővezetési tényezőjű termékből. A teljes felületet nem szükséges kitölteni, légrés hagyható.

     További Szép Napot!
     Gál Zsuzsanna

     Reply
 248. Pető Balázs

  Kedves Zsuzsanna!

  Álmennyezetet szeretnék egy teljesen lapos tető alá (a tető beton szerkezet, bitumennel borítva). Egyik állítás szerint nem jó ötlet, mert a normális tető hiánya az álmennyezet feletti vakolat párásodni és penészedni fog. Másik állítás szerint gond nélkül rakhatok álmennyezetet. A terv 15-20 cm-es mennyezet hőszigeteléssel, párazáró fóliával.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Balázs!

   Megfelelő rétegrend alkalmazása mellett az álmennyezet kialakítható. Rétegrend bentről kifelé haladva: belső burkolat (gipszkarton), párazáró fólia, szálas szigetelőanyag.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 249. B. Orsi

  Kedves Zsuzsanna!

  Házvásárlás előtt állunk, a megvásárolandó házban szinte mindenhol kb. 9 éve felrakott álmennyezet van, ami ráadásul fűrészporos tapétával van burkolva. A tapéta a falakon is végigfut. Ezt szeretnénk kompletten eltávolítani: tapéta, álmennyezet. Kérdésem az lenne, hogy házilag meg tudjuk-e oldani mi magunk, vagy mindenképpen szakembert javasol hozzá? Illetve, hogy legrosszabb esetben mire számíthatunk mögötte, ha látszólag jó állapotú a mennyezet, a ház maga pedig 10 éves?
  Köszönöm a segítségét!
  Orsi

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Orsi!

   A gipszkarton megbontása után lehet csak képet kapni arról hogy esetleg mögötte van-e probléma. Nagy valószínűséggel nincs, mert akkor arra a lakótérben lenne utaló jel.
   A munkálathoz célszerű szakembert hívni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 250. Tamás

  Kedves Zsuzsanna!

  Álmennyezetet készítek gipszkartonból!(Nem tetőteres) Bár tetőtér kialakításra alkalmas a ház mivel az egész padlás teljesen beton!Szimplán a belmagasság csökkentése és a még jobb hőhatás miatt! A Padlás fentről lefelé a következő::
  15-20 cm pernye szigetelés
  pára zárófólia
  beton,
  majd a belső vakolat!!
  Ide tettem gipszkarton profil szerkezetet!!
  Aztán 10 cm üveggyapot,(nincs légrés)
  majd hőtükrös párazáró fólia, és aztán a szimpla 12,5 mm gipszkartont!!!
  Azt szeretném megtudni,h jó ez így???
  Nem penészedik be a lakás beltere???
  Várom mielőbbi válaszát!
  Szép Napot!
  Tamás

  Reply
 251. Balázs

  Kedves Zsuzsanna!

  A kivitelezőm padlásfödémnél az alábbi rétegrendet szeretné alkalmazni, nem hasznosított padlástérnél:
  Gipszkarton
  Hőtükrös fólia
  Pálcás gipszkarton tartószerkezet fogópárokra rögzítve
  25cm üveggyapot szigetelés

  Tehát, ha most felnézek a födámre, akkor látom az üveggyapotot ráültetve a tartószerkezetre és erre fogja valahogy rögzíteni a fóliát és csavarozni a gipszkartont.

  Kérdésem, hogy ez így elfogadható-e illetve milyen fóliát javasol. A hélyazat alatt csak páraáteresztő tetőfólia van.

  Köszönöm előre,
  Balázs

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Balázs!

   A leírt rétegrend megfelelő, a hőtükrös fólia párazáró legyen (pl. reflex tél).

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 252. Szabó Tamás

  Tisztelt Szakértők!
  A most vásárolt 3 méter belmagasságú ház plafonját szeretném vagy 40cm-rel lejjebb hozni. Az lenne a kérdésem hogy az üveggyapot szigetelést a gipszkarton alá (20cm gyapot és vagy 20 centi légrés) vagy inkább a padlásra kell elhelyezni. Vagy estelek megosztva 10-10 cm.
  Előre is köszönöm a választ.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   Minkét megoldás kivitelezhető. Álmennyezet szigetelésnél a gipszkarton és a szigetelő anyag közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 253. Szabó Miklós

  Kedves Zsuzsanna!
  A szobának, amelyikben álmennyezetet készítenék, két oldala kisméretű tégla, másik két oldala B30-as.Milyen rögzítőt használjak az UD profil rögzítéséhez.
  Köszönettel:Miklós

  Reply
 254. erik

  Kedves Szakértők !A szoba, amire áll mennyezetet szeretnék szerelni, 3.35 méter magas és 80 cm–el lejjebb szeretném hozni. A ház régi építésű.A plafon gerenda,nádas deszka, vályog. A padlástér nincs fűtve. Csak gerendába érdemes függeszteni vagy ha deszkában van az is jó lehet a két gerenda deszka áthidalásában!
  Szigetelés nem felesleges ?80cm levegő nem elég szigetelő ?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Erik!

   A biztonságos megoldás érdekében kivitelező szakember helyszíni felmérése szükséges. Tartógerendába nem javasolt a fúrás esetleges statikai probléma kialakulása miatt. A szigetelést nem helyettesíti a 80 cm-es légrés.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 255. Gulácsi Péter

  Kedves Zsuzsanna!
  Régi sárfödémes(E gerenda) házban lakunk. Gipszkartonos állmenyezetet alkalmaztam főleg az esztétika miatt, de a hőszigetelésre is pozitívan hat. Minden rendben van, de egyre nem számítottam, az állandó egér problémára. Az egér valószínű “érzi” a sárfödém és gipszkarton közötti rést és képes oda behatolni. Állandóan ellenőrzöm a sárfödémet a padláson, de mint a rajzfilmben macska-egér harcot vívok. Van erre valami műszaki megoldás.
  Válaszát előre is köszönöm! Péter
  Szeretném másoknak is a figyelmét erre felhívni- a gipszkarton-sárfödém problémára, mielőtt ilyen munkába kezdenének.

  Reply
 256. András

  Kedves Zsuzsanna!
  Egy szoba gerendázott, deszkázott (felette beton és a padlástérben szigetelés) plafonján a gerendák közét szeretném gipszkartonnal burkolni úgy, hogy a gerendák továbbra is látszódjanak.
  A gerendák egymástól 60 cm-re vannak. Megfelelő lenne, ha a gipszkarton “csíkokat” a gerendák oldalára csavarozott deszkákhoz rögzíteném? Ha igen, hány centiméterenként kell keresztlécekhez is csavaroznom a gipszkartont?
  Köszönettel,
  András

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves András!

   Tartógerendákhoz statikai okok miatt nem javasolt a rögzítés. Célszerű 40-60 cm-ként rögzíteni. Optimális megoldás érdekében kérje kivitelező szakember helyszíni felmérését.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 257. H.Zsolt

  Kedves Zsuzsanna!

  Kétszintes épületünk felső szintjének szeretnénk hőszigetelni belülről a mennyezetét, a tetőnk lapostető, rétegenkénti elrendezése belülről kifelé, a betongerendák között 120 cm széles egybeöntött beton elemek helyezkednrk el, felette megfelelő kavicsrétegek, felette kátrányréteg, felette 10cm szálas szigetelés, felette párazáró fólia, és hullámlemez tető vízzárásnak.
  Kérdésem az lenne, hogy ha belülről a mennyezetet gipszkarton szálas szigeteléssel + párazáró fóliával rétegben szigeteljük akkor a szálas szigetelő anyag és a mennyezet között idővel nem e jelentkezhet penészedés a mennyezeten?
  Tehát ha belülről megfogjuk a meleget és a párát a gipszkartonnal és szigeteléssel akkor a külső hideg levegő ha áthűti a födémet és a mennyezetünk belül eléri a harmatpontot megkezdődhet e a penészesedés?
  Ha igen akkor milyen megoldásokban gondolkozhatunk hogy ezt elkerüljük.

  Válaszát köszönjük, tisztelettel H.Zsolt

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   A szigetelés felett ajánlott légrést hagyni. A belső burkolat és a szigetelés között a párazáró fólia elhelyezése szükséges. Pontos választ csak páratechnikai méréssel lehetne megadni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 258. S. Katalin

  Kedves Zsuzsanna!

  Fafödémes házunk van. A födém szigetelés fa lambériával van lezárva, ami egyben a mi plafonunk is, tehát a lambéria eltávolítása nem lehetséges. Szeretnénk eltüntetni gipszkarton álmennyezettel. Ez esetben milyen rögzítés és hőszigetelés javasolt az álmennyezethez. Illetve mi a fafödém gerendáihoz rögzítenénk a függesztőket, de visszaolvastam és láttam, hogy ön ezt nem ajánlja, de akkor mégis hova lehetne rögzíteni? Válaszát előre is köszönöm! További szép napot! Üdvözlettel: S. Katalin

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Katalin!

   Szálas szigetelőanyag (pl.ásványgyapot) használata ajánlott. A rögzítés statikai szempontból nem javasolt tartó gerendában. Optimális megoldás érdekében kérje kivitelező szakember helyszíni felmérését.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 259. Farkas lászló

  Kedved zsuzsanna!

  Egy olyan kérdésem lenne hogy, egy régi építésű lakásban lakunk és szeretnék állmennyezetet csinálni, de csak esztétikai szempontból lenne szükségünk az állmennyezetre. Kb 10 cm-re hoznánk lejjebb és 20 m2 -t gipszelnénk be… A mennyezet tartogerendákbol állnak, az alatt deszkák vannak és ezekre a deszkákra nádszövet van és vakolat. A kérdésem meg az lenne hogy érdemes e használni üveggyapotot és párazáró foliat, vagy fölösleges? Amitöl félünk hogy ha felrakjuk a gyapotot meg a pára záró fóliát akkor befog penészesedni valahol.. Előre is köszönöm a valaszt. További szép napot
  Üdvözlettel: Farkas László

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   Ha szigetelést is alkalmaznak akkor a szigetelés és a belső burkolat (gipszkarton) közé szükséges a párazáró fólia elhelyezése. Ha nincs szigetelés megfelelő kivitelezés mellett elhagyható.

   További Szép Napot!
   Gál zsuzsanna

   Reply
 260. Altrichter Ferencné

  Családi ház lépcsőháza felett nincs padlás, hanem a tetőig tart a belmagasság. Mellette kétoldalt vannak a tetőtér szobái, amelyek felett kis padlás található, melyneka padlója szigetelve van.
  A lépcsőház feletti tér 10 cm-es üveggyapot szigetelést és gipszkarton burkolatot kapott. Télen kis penészedést fedeztem fel a lépcsőházi gipszkarton mennyezet egyik sarkában. Arra gondoltam, hogy nem eléggé szigetelt a lépcsőház, az okozza a penészedést, ezért szeretném a lépcsőház mennyezetének a szigetelését javítani. A meglévő gipszkartonra rá lehet tenni újabb hőszigetelő réteget és újabb gipszkartont, vagy le kell bontani a meglévő mennyezetet?
  Ha igen, 20 cm-es üveggyapot majd párazáró réteg majd újabb gipszkarton réteg felrakására gondoltam.Jó ez így? Mit javasol?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Asszonyom!

   Amennyiben van lehetőség optimálisabb megoldás visszabontani a gipszkartont és úgy bővíteni a szigetelést. Általános rétegrend: belső burkolat (gipszkarton), párazáró fólia, szálas szigetelőanyag.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 261. Sanyi

  Üdv!

  Helység kialakítás lenne a project:
  - gipszkarton falburkolat (lapok falhoz ragasztásával)
  - gipszkaron (ál)mennyezet felrakásával
  - padlóburkolás (kövezés) (beton alap már van)

  Azt szeretném kérdezni:
  - mi az ésszerű sorrend?
  - falhoz ragasztásnál láttam purhabszerű ragasztócsodát, az válasszam, vagy a “habarcsos” jellegű ragasztót?

  Köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Gipszkarton ragasztásához akár a poliuretán ragasztó hab akár a gipszkarton lap ragasztó (zsákos termék) alkalmas. A ragasztóhabbal tisztább és egyszerűbb a kivitelezés. A járólaphoz (típustól függően) megfelelő flexibilis ragasztó szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 262. Záhorszki Gábor

  Üdvözlöm.
  Egy régi kocka házba szeretnék gipszkarton álmennyezetet a födém betontálcás salakkal kitöltve ez le lesz szigetelve a következő rétegrendben párazáró fólia , két rétegben kőzetgyapot átlapolással 15-15 cm, a kérdésem az lenne , hogy a gipszkartonra tegyek-e még valamilyen fóliát vagy elég az ami padláson van a kőzetgyapot alatt?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   Álmennyezetnél a gipszkarton és a szigetelés közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 263. Somogyi Bernadett

  Kedves Zsuzsanna!

  Egy régi (több mint húsz éves) családi ház tetőterének lambériás álmennyezetét szeretnénk kicserélni.
  Lambériás vagy gipszkartonos csere lenne a jobb?
  Kis belmagasság miatt hány cm-es függesztést javasol?
  Kell e plusz szigetelés (jelenleg 30 cm-es üveggyapot van a lambéria felett)?

  Köszönettel:
  Bernadett

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Bernadett!

   A belső burkolat kiválasztása az Önök igényei szerint lehetséges, mindkét megoldás alkalmas. A legkisebb függesztés kb. 6 cm. A belső burkolat és a szigetelés közé párazáró fólia elhelyezése szükséges. Célszerű legalább 5 cm vastagságún szigetelés beépítése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 264. Sándor

  Köszönöm Zsuzsanna!

  Mi legyen a beépítési sorrend?
  “- gipszkarton falburkolat (lapok falhoz ragasztásával)
  - gipszkaron (ál)mennyezet felrakásával
  - padlóburkolás (kövezés) (beton alap már van)”

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Célszerű először a falburkolatot elkészíteni, majd az álmennyezetet, mert így az álmennyezet melletti falfelület is rendezett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 265. Záhorszki Gábor

  Üdvözlöm.

  Ha jól értem akkor 2 réteg párazáró fóliát kell tenni a gipszkarton fölé és a padláson a szigetelés alá is kell párazáró fólia.?
  Egy réteg a padláson a szigetelés alatt nem lenne elegendő?
  Köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Gábor!

   A belső burkolat és a szigetelés közé azért szükséges a párazáró fólia elhelyezése, hogy a lakótérben keletkező pára ne jusson be a szigetelésbe.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 266. Vidos Péter

  Tiszteletem: Műanyag dekor lambériát szeretnénk a mennyezetre.Szeretném megkérdezni milyen szerkezetet kellene plafonra tenni.Elég lenne a két hosszú oldalra ill rövid oldalra lécet azt keresztirányba szintén lécezni 5db-al? Méret 5m*3,30

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A rögzítés sűrűsége függ a lambéria minőségétől is, célszerű legalább 40 cm-ként rögzíteni.

   további Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 267. Bazsali Sándor

  Kedves Zsuzsanna !
  Érdeklődök, hogy gipszkarton álmennyezet fölé, a hőtükrös párazáró fóliát követően XPS homlokzati szigetelőt, vagy kőzetgyapot szigetelőt javasol? A kőzetgyapottól kicsit tartok a beeső porhó miatt, ugyanis nincs más födémszerkezet az álmennyezet fölött, csak a LINDAB tető.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Kőzetgyapot szigetelés ajánlott, a tetejére páraáteresztő fóliával, mely megvédi a terméket a porszennyeződéstől és az esetlegesen bekerülő kisebb csapadék, porhó ellen.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 268. kusai jozsef

  Tc!erdeklodom,hogy ha direkt fuggesztovel(kb.10cm) keszitenem az almenyezetet szukseges-e duplasoros profillal kesziteni?ha nem kerem tanacsat az elkesziteshez!udvozlettel kj.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   A direkt függesztős megoldásnál is lehetséges az egysoros profilozás, sűrűbb rögzítéssel. Kérje kivitelező szakember helyszíni felmérését az optimális megoldás érdekében.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 269. Török Tünde

  Kedves Zsuzsanna, pala tetőnk van, rajta zsindellyel. Borított fa födém, rajta 15cm-es papírral kasírozott üveggyapot szigeteléssel, így a padlást nem is használjuk. 330cm a belmagassága a háznak, ezért álmennyezeten gondolkodunk. A kérdésem az lenne, hogy üveggyapot és párazáró mindenképp szükséges az álmennyezetre? Anyagi lehetőségeink ezt sajnos nem engedik meg. Köszönöm válaszát: Tünde

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tünde!

   Álmennyezet készítése szálas szigetelőanyag alkalmazása mellett eredményes. Minden esetben szükséges a belső burkolat és a szigetelés közé párazáró fólia elhelyezése.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 270. Bodnár Péter

  Tisztelt Címzett!
  Decemberben vásároltunk egy 50-es években épült családi házat. A napokban kezdjük a felújítását. A mennyezet stukatúros, rajta csúnya hungarocell mennyezetburkolat SZEGELVE és ragasztva. Bontani nem szeretnék, csak gipszkartonnal eltüntetni ezt a rémséget. Simán tetőlécet felfogatva majd erre gipszkarton csavarozni jó megoldás lehet-e, vagy Ön mit javasol? Felfüggeszteni lehet-e stukatúrba? Szedjem le a régi dísz hungarocellt vagy maradhat? Kell-e valamilyen párazáró/szigetelő megoldás? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   A meglévő polisztirolt célszerű eltávolítani. Általános rétegrend álmennyezet esetén: gipszkarton, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag. Tekintettel a födém szerkezetére a biztonságos megoldás érdekében kivitelező szakember helyszíni felmérése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 271. Varga Krisztián

  Kedves Zsuzsanna! Régi ház falazata elé szeretnék csinálni egy előtétfalat ami segít abban hogy kihozzam az 5-6 cm es egyenletlenségeket a falban illetve a derészöget. A gipszkarton mögé nem tennék szigetelést mert amennyire tudom rászorítanám a falra.De az egyik oldalon igy is lessz 10 cm a faltól a derékszög miatt. A kérdésem hogy ebben az esetben is kell párazáró fólia a páralecsapódás miatt vagy nem?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Varga Krisztián

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Krisztián!

   Abban az esetben nem szükséges a párazáró fólia ha nincs szigetelés és a gipszkarton van légrés.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 272. Simor Máté

  Kedves Zsuzsanna!
  Belvárosi régi építésű házban újítok fel egy lakást. Van egy hideg oldalfal, a lépcsőházra néz. Három lehetőség merült fel:
  - gipszkarton ráragasztása az oldalfalra
  - gipszkarton hőtükörfóliával és légréssel
  - gipszkarton hőtükörfóliával és szigetelőanyaggal

  A mennyezetnél hasonló megoldásban gondolkodunk: 50 cm-vel a mennyezet alatt álmennyezet, hőtükörfóliával és légréssel.

  Kérdésem, hogy a légrés tud-e szigetelni? Egy kivitelező szerint a fóliával, illetve a világításnak és egyebeknek lukak alapos tömítésével légtömörré lehet tenni, ezért nem áramolna a levegő a résben. Vagy érdemes-e szigetelőanyagot használni?

  Köszönöm a válaszát előre is!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Máté!

   Hőszigetelés szempontjából ajánlott szálas szigetelőanyag alkalmazása.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 273. P Tibor

  Kedves Szakértő!

  Hangszigetelt 75mm-es válaszfal építését tervezem, kérdésem az, a vázszerkezetre függőlegesen is szerelhetőek a lapok, vagy mindenképpen vízszintesen kell felrakni?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tibor!

   Válaszfalba függőlegesen is beépíthetőek a táblás ásványgyapotok.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 274. V. Zsolt

  Kedves Szakértő,

  Az új-építésű családiházam mennyezet gipszkartonozását készíteném el. Csak a vakolás helyetti burkolás miatt.
  A födém Leier mestergerendás, béléstestekkel
  A legnagyobb szoba a nappali ami 4m x 8m-es.

  Direkt függesztőkkel gondoltam a CD profilokat rögzíteni, oldalra pedig UD profilba csatlakozik. Így a 4m-es profilok elegendőek.
  Két oldalon a faltól 25cm-re gondoltam befúrni az első függesztőt majd utána 75cm-ként. Így a 4m-en 8db függesztő tartaná a szerkezetet.

  Elegendő így végigvinni a 8m-es szobán, vagy mindenképpen kellene még hossz irányban is függeszteni UD profilt, mint kereszttartó?

  Előre is köszönöm.

  Üdv.
  Zsolt

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   Célszerű a dupla profilozás a CD profillal, a találkozási pontoknál CD keresztösszekötő alkalmazásával. Optimálisan inkább 60 cm-ként kellene függeszteni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 275. Máté

  Kedves Szakértő!

  Társasház magasföldszinti lakását szeretnénk felújítani, és ötletként felmerült a gipszkarton álmennyezet építése a szobákba.
  Oka, hogy a plafonon jó 10 centis nútok vannak a panel-összetételeknél, amiket szeretnénk elrejteni/egyenes plafont elérni, illetve a kábeleket elrejteni, amik a csere után a plafonra vannak egyelőre erősítve.
  Szigetelésben nem gondolkodtunk, hogy raknánk a gk lapok alá, mivel a fölöttünk lakó által fűtve van az a tér. Alattunk garázs van, ami fűtetlen.
  A falakat nem burkoljuk gipszkartonnal, azok újra vannak vakolva/glettelve teljesen a betonrétegtől.
  Mivel nem szeretnénk túl sokat veszíteni a belmagasságból, ezért olyan 5-7 centis alsó határra gondoltunk, direkt függesztőkkel.
  A kérdésem, hogy ütközhet-e az elképzelés valamilyen problémába panellakás/társasház viszonylatban, gondolok itt akár arra, hogy a plafon betonból/vasbetonból van, illetve biztosan van valamilyen szintű kilengése az épületnek (bár mivel magasföldszint, remélhetőleg minimális).
  Segítségét, és véleményét előre is köszönöm!

  Üdv,
  Máté

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Máté!

   Az álmennyezet készítésénél arra kell figyelni, hogy ne tartó (fő) gerendába kerüljön a fúrás, mert az esetlegesen statikailag befolyásolhatja az épületet. Az esetleges dillatációt nem lehet kizárni, de szakszerű kivitelezés mellett a mértékétől függően valószínűleg nem okoz problémát.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 276. Zsolt

  Üdv. Kedves szakértő!
  Nem olyan rég vásároltunk egy családi házat,280cm a belmagasság . Ezt a magasságot érdemes lentebb hozni álmenyezettel mondjuk 260cm-re ? Fűtés szempontjából mennyire észrevehető?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  További szép napot!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   Álmennyezet készítésével szálas szigetelőanyag alkalmazása mellett bizonyosan hatékony lenne. Ennek mértékét csak energetikai méréssel lehetne meghatározni.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 277. Farkas Sándor

  Tisztelt Szakértő!
  A most vásárolt lakás a legfelső szinten van, felette sátortetős beépítetlen tetőtér van. A födém fafödém.
  A feltárt mennyezeti rétegrend a következő:
  - vakolat
  - stukatur nád
  - alsó deszkázat
  - fagerenda (közöttük légrés)
  - felső deszkázat
  - néhány cm vastag salak

  A tetőtérben most nincs lehetőségünk szigetelést készíteni, a lakásban tudunk gipszkarton álmennyezetet készíteni.
  Milyen rétegrendet javasol?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv. Sándor

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Sándor!

   Javasolt rétegrend: belső burkolat, párazáró fólia, szálas szigetelőanyag (pl. ásványgyapot).

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 278. Gombás Zoltán

  Tisztelt Szakértő.

  A belmagasságon szeretnék csökkenteni. A jelenlegi 2,9m ről 2,6 méterre Függesztőpálcás szerkezet segítségével.
  Arról szeretnék érdeklődni hogy a falazat oldalán az UD profilt milyen megoldással rögzítsem ha lyukasos téglával van falazva + 2-3 cm vakolat van rajta.
  Ugyan csak a rögzítés érdekelne a mennyezeten a függesztőpálcáknál, ha a födém betongerenda és közötte kis méretű téglával kirakva,úgynevezett horcsik födém.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Zoltán

  Reply
 279. Tamás

  Tisztelt Szakértő!
  Mennyezetfűtés és hűtés miatt gipszkarton álmennyezetet kell csináltatnunk.
  A kivitelező direkt függesztővel akarja rögzíteni a CD profilokat szimpla profilozással 40 cm es osztással és 30cm távolsággal rakná a direkt függesztőket. 9.5 mm es gipszkarton lappal akarja rögzíteni 1 rétegben.
  Kérdésem az lenne hogy milyen hátránya lehet a szimpla profilozásnak, és a 9.5 mm es gipszkartonlap megfelelő-e álmennyezethez?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Tamás!

   A kivitelezőt nem áll módunkban felülbírálni, a 9,5 mm-es gipszkarton is megfelelő álmennyezethez.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 280. Betyár Péter

  Üdv érdeklődni szeretnék hogy szeretnék a lakásba minden helységbe mennyezetet kartonozni és minden jól előtét falat mi lenne a pontos sorrend elkészítése és réteg rend?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Péter!

   Elsőnek az előtétfalakat kellene elkészíteni. Általános rétegrend: belső burkolat, gipszkarton, szálas szigetelő anyag.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 281. Nagy László

  Jó napot kívánok. Egy fafödémes valyoghaz mennyezetét szeretnénk gipszkartonozni. A kérdésem a következő lenne. A gipszkarton fölé nem kerülne kőzetgyapot szigetelés ebben az esetben is kell párazáró fóliát használni? Válaszát előre is köszönöm.

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves László!

   Ha van légrés ahol ki tud szellőzni a szerkezet akkor a párazáró fólia elhagyható, ellenkező esetben szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 282. Zsolt

  lejjebb szeretném hozni a mennyezetet (gipszkarton álmennyezet) a födém deszkás-tapasztott sár vagy vályog vagy mi, de a falazat az tégla, kérdésem ha gipszkarton fölé párazáró afölé üvegyapot, akkor a födémre kell teríteni még pluszba üveggyapotot?

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Zsolt!

   A födémen történő szigetelés akkor szükséges ha a hőérzet nem megfelelő, ellenkező esetben nem kell.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply
 283. Attila

  Jó estét!
  Érdeklődni szeretnék helyes rétegrend kialakítása felől!
  Felújítás alatt álló épületemben állmenyezetet csinálok, direkt függesztővel! 20 cm hozom lejebb!
  Az épület betongerendás födémmel rendelkezik! A padlastér nincs beépítve!
  Le akarom a padlásteret is teriteni 20-30 cm gyapottal!
  Kérdésem pedig az lenne hogy a belső oldalon a gipszkarton és a gerenda közé rakjak szigetelést ? Ha rakok akkor kellesz párazáró fólia a profil és a gipszkarton közé? Mindenhol spotos világítást szeretnék!
  Válaszát előre is köszönöm

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves Attila!

   Célszerű az álmennyezetnél is szigetelést alkalmazni. A gipszkarton és a szigetelés közé párazáró fólia elhelyezése szükséges.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanan

   Reply
 284. Jozsef

  Jo napot!

  Panelben szeretnek almennyezetet kialakitani. A mennyezeti fodem 12-14cm vastag, melyben a felfuggesztesek dubelezesehez maximum 6cm furatmelyseget engedelyeztek. Az engedelyezett furattavolsag alapjan ketiranyban bordazott profilvazat szeretnek kialakitani. Kerdesem, hogy milyen dubelt hasznaljak? Az acel beutoeket dicserik sokan, de a 65mm -es mar tulemgy az engedelyezett furatmelysegen, a 35-40mm -es pedig eleg csekelynek tunik. Az almennyezetnek el kellene birnia 1 LED panelt, SPOT izzokat valamint egy LED szalagot. A CD profilok rogzitesehez akusztikus lengokengyelt fogok hasznalni.
  Mit javasolna ebben a helyzetben?

  Valaszat elore is koszonom!

  Reply
  1. Gál Zsuzsanna

   Kedves József!

   A 6/40-es acélbeütő elegendőnek minősül a rögzítéshez szakszerű kivitelezés mellett.

   További Szép Napot!
   Gál Zsuzsanna

   Reply

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


hét + 8 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>